Sunetul echipei naţionale

Mai e loc pentru el? În epoca imaginii, între ratecard şi webcam, ceea ce vom simţi sîmbătă seară, în momentul în care TVR va da legătura la Rotterdam, va fi vuietul. Îl recunoaştem din o mie.

marți, 20 martie 2007, 10:51

Mai e loc pentru el? În epoca imaginii, între ratecard şi webcam, ceea ce vom simţi sîmbătă seară, în momentul în care TVR va da legătura la Rotterdam, va fi vuietul. Îl recunoaştem din o mie.

Sunetul echipei naţionale. Nu seamănă cu zgomotul oraşului, acela ne rămîne pe creier şi cînd dormim, nici cu cel din transmisiile Champions League, care are un alt tip de claritate. E un sunet care a traversat epocile, imun la progresul tehnologic. Strînge laolaltă pîrîiturile de la difuzor şi îndelungile tăceri de pe vremea în care Ghiţulescu sau Voicilă anunţau un gol luat de echipa noastră. În timpul acela, izbucnirea tribunelor adverse era semnul că am încasat-o. Abia apoi, revenindu-şi, crainicii de neuitat ai copilăriei noastre descriau fazele. În milioane de case, oameni mici şi mari se dedau la jocul imaginaţiei şi puneau jucătorii pe tabla de aer a terenului ca să priceapă cum a fost golul.

Unii povestesc că acelaşi sunet s-a auzit şi mai înainte, atunci cînd selecţionerul Virgil Economu a ajuns să comenteze la radio, înainte de război, un Italia – România. Ce timpuri, cum ar fi judecat azi un selecţioner care şi-ar comenta propria echipă la radio?!

Culmea e că sunetul a rămas la putere şi după apariţia imaginii. Sunetul echipei naţionale, strecurîndu-se printre vocea lui Ţopescu şi golul lui Hagi. Interpretarea înfundată a imnului, reluată de tribuna pe care n-o distingi, ci doar o percepi ca pe o ambianţă, aşa cum zic cei din TV. Sunetul nedesluşit al Pieţei Universităţii plină de oameni. Uriaşul concert de jazz al clacsoanelor. Sunetul ploii de după meciul cu Suedia din ’94, iar în ultima vreme timbrul vocii lui Grădinescu în momentele grele de la finalul unor calificări pierdute. Aţi observat că şi un sector de tribună care se goleşte are sunetul său?

Ne lipseşte rezonanţa golului care vibrează prin cartiere, sălbatic şi ascuţit, tabacic sau feminin, cor pe o mie de voci, rostogolindu-se din fereastră în fereastră, cînd sonorul televizorului e brusc dat tare, aşa cum se întîmplă la calupurile de publicitate, dar mult mai tare, de se sperie cîinii dintre blocuri.

Toate acestea nu pot compensa sunetul despre care scriitorul Philip Roth spunea că e cel mai greu de uitat, dintre toate memorate de fiinţa umană: sunetul pămîntului rostogolit pe coşciug. Pe acesta l-a ascultat Victor Piţurcă, azi, la înmormîntarea tatălui.

De aceea, el nu va înlocui, nu va copleşi, ci se va strecura în surdină, minut cu minut, consolator, pînă cînd îl vom auzi din nou, sîmbătă seară, răzbătînd în difuzoare. Sînt aici, sunetul echipei naţionale!

Comentarii (274)Adaugă comentariu

Taranu24  •  20 martie 2007, 12:27

genial….absolut genial

X™  •  20 martie 2007, 12:37

Aladine dar Goian e in forma maxima ? Sau Mirel ? N-are omule pe cine sa bage. Astia macar au meciuri internationale in picioare.

Tragicul  •  20 martie 2007, 12:39

Excelent articol! Felicitari!

alcide  •  20 martie 2007, 12:43

Sunetul echipei nationale….frumos spus, acest sunet ar trebui sa-l auda in primul rand componentii ei! Daca ei nu-l aud…. acesta se pierde pe zi ce trece si noi ca suporteri vibram la ceea ce simt ei… aporape nimic pentru NATIONALA. Totul se reduce la ceea ce poate insemna aceasta in banii ce pot veni ca urmare a unei convocari. Probabil ca aceste salarii ar trebui platite si in urma rezultatelor obtinute la NATIONALA, asa cum cluburile castiga si pierd (accidentari) in urma convocarilor. Cred ca modelul englez, prin care numai un jucator cu 75% prezente in jocurile nationalei pot fi transferati, ar putea fi folositor. Daca tot conteaza numai ceea ce se afla in cont, atunci acolo trebuie umblat.

Darie  •  20 martie 2007, 12:45

Salut Catalin! Felicitari pentru artcol! Ai un talent deosebit pentru meseria asta!
Multumesc
P.S. Ma bucur ca sunt cronicari ca, tine!

dragos  •  20 martie 2007, 12:48

@johnny
sunt de acord cu tine in ceea ce priveste modul aproape neprofesionist al antrenorului de a face selectia!!!
nu sunt de acord cu faptul ca ar trebui sa privim la van basten ca la un antrenor valoros si la metodele sale ca la ceva demn de urmat! van basten a comis greseli uriase la campionatul mondial din germania, cel putin eu asa cred! olanda a iesit prea devreme din competitie si a fost „meritul” antrenorului!
dak romania se califica, nimeni nu’i va mai reprosa nimic lui piturca referitor la modul de selectie, va ramane rezultatul! aminteste’ti ca franta a renuntat la 2 jucatori geniali – eric cantona si david ginola – toata lumea a fost contrariata, dar franta s’a calificat si apoi au venit rezultate incredibile! selectionerul, care pana atunci fusese desfiintat, era laudat de toata presa!
altfel, lasand la o parte campania din presa romaneasca, ogararu sau vlad munteanu sunt de mii de ori mai indreptatiti sa astepte o convocare, decat sunt tamas sau petre, nu pentru ca asa ar vrea opinia publica, ci pentru ca ei chiar ar putea aduce un plus in jocul echipei.

yon  •  20 martie 2007, 12:53

Jos palaria !

Don Andres  •  20 martie 2007, 12:57

Articolul este emotionant si chiar citindu-l am revazut imaginile si am reauzit comentariile partidelor mari facute de nationala…pe cele nereusite nu le mai tin minte si nu vreau sa-mi fie readuse in memorie nici sambata!
In sfarsit un articol demn de un jurnalist sportiv adevarat!
HAI ROMANIA!!!!!!!!!!

Cata  •  20 martie 2007, 13:01

Van Basten spunea ca lui ii place sa analizeze toate calitatile si slabiciunile unei echipe. Credeti ca el nu a observat haul din partea dreapta a apararii? Asta pentru ca un anumit selectioner e dus cu pluta si il incearca orgoliile. Daca nu primim un gol sau doua de pe partea dreapta eu nu mai vorbesc niciodata despre fotbal. Apoi, aripi noi nu avem pentru ca din nou, din oarecare motive nestiute decat de Piturca si bunul D-zeu, nu cheama fotbalisti care chiar sunt in forma in Germania si nu as exagera daca as spune ca fac furori. Desi olandezii nu sunt in forma, ne vor manca de vii. Asta si pe fondul faptului ca noi nu mai avem un jucator de geniu, ultimul fiind Adrian Ilie. Pronostic: Olanda – Romania – 3 – 1 ca poate prinde Mutu ceva executie de prin campionatu’ Italiei.

Adrian  •  20 martie 2007, 13:01

Apropo de sunet si imagine…Stiti vreun site pe net unde se poate vedea meciul? Contra cost..Desigur…TVR international nu transmite meciurile nationalei desi in trecut o facea. Multumesc!

johnny_a32  •  20 martie 2007, 13:02

@dragosh

ca practica nu-i totuna cu teoria, asta-i problema lui van basten (sper sa fie si in meciul cu noi).

ai dreptate cu francezii (desi eu eram fan cantona si am fost furios atunci) dar nu uita un lucru: noi nu am fost de prea multe ori luati in brate de zeita fortuna. unii au pur si simplu noroc, la romani nu prea merge. (cel putin in fotbal)

am si acum in memorie jalea cu care l-am cerut inapoi pe hagi la nationala, cu ani in urma.

oricum, eu sunt de parere ca norocul ti-l faci cu mana ta, si se pare ca pitzi nu prea a mai dat de mult 6-6.

hai ai nostri!

Joker  •  20 martie 2007, 13:05

Fenomenal articol! Cred ca cel mai bun pe care l-am citit in ultimul timp in Gazeta!

johnny_a32  •  20 martie 2007, 13:08

si fiindca tot e vorba de sunete, mi-e dor de sunetul mingii lovite de stangul lui hagi, de sunetul ierbii mancate de portarii adversi cand trimitea „regele” mingea direct in gol.

ati mai auzit sunetul asta? parca s-ar auzi un pic la mutu, dar e cam mult praf in fundal 🙂

Cip  •  20 martie 2007, 13:15

Frumos!

VREAU LA EURO 2008 !!!!!!!!  •  20 martie 2007, 13:23

am o singura dorinta, nu stiu cum e ea daca e mare, mica dar stiu cu siguranta ca nu i imposibila si anume: ca la meciu’ de sambata sa aud din nou acel sunet, tipat, stigat de bucurie la golurile pe care le va marca echipa noastra, sa ies pe balcon si sa ma descatusez strigand impreuna cu vecinii de scara de bloc de cartier gooooollllllll si sa fie un sunet adevarat adica plin de speranta, speranta survenita in urma jocului ffooaarteee bun practicat de baietii nostri, care,sa ne asigure ca se v or intoarce neinvinsi din olanda si ca ne vom califica din nou la un turneu final! HAI ROMANIA!!!!

dragos  •  20 martie 2007, 13:24

@j
cantona a fost intr’adevar mare, anglia ii datoreaza enorm acestui om!
ca si lui arsene wanger!
noroc am mai avut si noi, si chiar cu nationala: la cardiff, la lisabona… e adevarat ca ma rar…
perfect adevarat c ai zis legat de noroc!
in ce’l priveste pe piti si zarurile… uneori un 1-1 e la fel de bun ca si un 6-6! bine ar fi ca in olanda sa dea un 1-1 la final si sa castige linia!…ca partida o castiga doar dak scoate un 1-2 in bulgaria!
bafta romaniei si lui mutu, singurul fotbalist de la nationala!ar mai fi fost si dica, pacat ca nu joaca!
hai romania!

demetreus  •  20 martie 2007, 13:33

pt adevaratii suporteri din tara va fi mereu loc pt nationala. hahalerele , care se dau mari suporteri cand se face galalgie pe marginea unui meci n-o sa fie alaturi de nationala. ei, daca sunt stelisti, sunt cei care ocupa 50000 de locuri la un meci cu standard liege, si nici nu stiu cand e meciul cu fc vaslui, de aceea era gol „lia manoliu”. la fel sunt rapidisti care la rapid-steaua din uefa se calcau in picioare,iarla meciuri de campionat sunt prea multe 10000 de locuri.
cei care intr-adevar simt ceva pt fotbal vor fi mereu cu nationala, chiar daca si acolo se intampla ca peste tot lucruri necurate, piti e un ingamfat , cei care joaca multi sunt in plus pe-acolo dar asta e, eechipa noastra.
sunt convins ca sunt si multi olandezi enervati de stilul lui van basten de a conduce nationala, dar asta nu-i va impiedica sa faca din nou o mare portocalie pe stadionul din roterdam.
in concluzie, da pt noi suporterii adevarati va fi loc intotdeauna de nationala. hai romania!

p.s. soarta ne surade zic eu. daca scapam si de tamas si ovidiu petre s-ar putea sa aliniem o echipa buna:P
hai romania!

grasu 76  •  20 martie 2007, 13:43

E un sunet care a traversat epocile, imun la progresul tehnologic. Strînge laolaltă pîrîiturile de la difuzor şi îndelungile tăceri de pe vremea în care Ghiţulescu sau Voicilă anunţau un gol luat de echipa noastră. În timpul acela, izbucnirea tribunelor adverse era semnul că am încasat-o. Abia apoi, revenindu-şi, crainicii de neuitat ai copilăriei noastre descriau fazele. În milioane de case, oameni mici şi mari se dedau la jocul imaginaţiei şi puneau jucătorii pe tabla de aer a terenului ca să priceapă cum a fost golul.

==================================================

Am si uitat de noptiile nedormite , petrecute cu urechea lipita de radio in intuneric dar incercand sa-mi imaginez evolutia fazelor…o tempora..atunci aveam fotbal si nu il vedeam la televizor, acum vedem la tv toate cele 9 meciuri ale etapei, insa parca niciunul nu mai starneste emotii atatea ca cele pe care le ascultam la radio cand eram copii..

Claudio  •  20 martie 2007, 13:53

Acel vuiet este mereu prezent, si din pacate, de cativa ani este doar o speranta , nu si o bucurie.

Fotbalul, prin echipa nationala si Steaua mi-au oferit momente si sentimente magice, pe care aproape ca nu le pot descrie.
Nu pot descrie bucuria golului lui Dan Petrescu din 1998, cand si-a ridiculizat coechipierul de la Chelsea, pe Le Saux sau momentul in care Ganea il executa pe Nigel Martin, in minutul 90 si ducea Romania in sferturile Euro2000, si totodata, scotea in strada milioane de romani in extaz… Au trecut atatia ani si nu am mai simtit asa ceva, sau macar ceva asemanator… Mai mult, la meciul cu Danemarca, cand Laursen a egalat in min 94, a fost ceva ce nu vreau sa mai traiesc….

Sper si tot sper sa revina momentele de altadata, dar deocamdata suntem departe…

q  •  20 martie 2007, 13:57

ce vuiet ce bucurie, ce extaz? de unde atatea asteptari? de la un meci pe care romania il va pierde din nou. e la fel de sigur ca si faptul ca se joaca la rotterdam. ce naiba aveti toti de va imbolnaviti de optimism cand joaca ratatii astia? o sa mai piarda odata asa cum ne-au obisnuit, o sa zica din nou ca le pare rau si ca n-a fost un meci decisiv, ca arbitrii valoarea si culoarea echipamentului i-au dezavantajat…. si mii de alte scuze. dar ce pretentii putem avea ma intreb de la o echipa facuta parca in gluma de marele selectioner piturca?(Dumnezeu sa-i ierte tatal) daca la un meci ca asta il lasi in fata televizorului pe ogararu care joaca in mod constant la ajax si o mai face si acceptabil, daca pentru el inlocuirea lui chivu poate veni doar din partea lui radoi si mai ales daca in conditiile unor probleme evidente aparute in compartimentul defensiv se bazeaza in continuare pe marele tamas( cred ca va juca pana la urma, daca nu, va fi goian -bomba numarul 2). n-am nimic cu promovarea tinerilor, din contra o sustin dintotdeauna, dar la meciul cu olanda il cheama pe dorel stoica de la craiova in conditiile in care marius constantin de la rapid e cel mai constant sa nu zic bun fundas din campionat. cand o sa i se dea si lui sansa de a fi la echipa nationala ? la 30 de ani? de cine nu are loc? de radu stefan care e la fel de eficient ca un stalp infipt in teren?(si aici vorbesc la modul propriu nu e deloc o lauda) m-am uitat la mijlocul terenului si am vazut ca voi preconizati o formula cu codrea, cocis, rosu si deja mi se face pielea de gaina- baietii astia n-au nici unul treaba cu performanta si noi vrem sa batem olanda. iar va puneti sperantele in mutu si marica… va zic eu – nu o sa existe pe teren. vuiet … da o sa fie un vuiet provocat de vantul din bucuresti ce va parcurge strazile pustii si imbibate de tristete, dupa o infrangere normala pe care voi o veti considera dezamagire…

NYC  •  20 martie 2007, 13:59

johnny_a32 Says:

March 20th, 2007 at 1:08 pm
si fiindca tot e vorba de sunete, mi-e dor de sunetul mingii lovite de stangul lui hagi, de sunetul ierbii mancate de portarii adversi cand trimitea “regele” mingea direct in gol.

ati mai auzit sunetul asta? parca s-ar auzi un pic la mutu, dar e cam mult praf in fundal

tu stii pentru cine o sa joace mutu sambata? pentru ce tara, adica (altfel o sa spui ca nu intelegi, „cum, adica, pentru cine?”)

chupac  •  20 martie 2007, 14:16

vremuri fumoase acelea cu hagi si topescu,dar sa recunoastem sunt tare departe,degeaba se incearca ca suporteru sa isi intoarca atentia de la ekipa de club la nationala,suporteru tot la meciurile cu sevilla,benfica,real,lyon,tottenham,hamburg se gandeste si spre viitor la liga campionilor spera el….sa fim seriosi,romania are 15% sa ia 3 puncte si 30% sa ia 1 punct,e diferenta clara zic eu intre olanda si romania,dar poate cine stie…

Firenze  •  20 martie 2007, 14:16

pentru Toscana!ai auzit de tara asta?

chupac  •  20 martie 2007, 14:17

@q cata dreptate ai…

adi  •  20 martie 2007, 14:23

Imi place mult articolu?Ce ziceti de titularizarea lui Contra?Intrebare adresata domnului antrenor al nationalei: De cate goluri primite trebuie sa se faca vinovat un jucator pentru ca sa nu mai fie folosit in primul unsprezece? Astept cu nerabdare raspunsul nu de alta dar in ceea ce-l priveste pe Contra am inceput sa si calculez: unu, doi… .

SUPER DINAMOVISTA  •  20 martie 2007, 14:26

Cate bucurii ne-au adus baietii la world cup 1994

Cricon  •  20 martie 2007, 14:27

Iarasi batem Olanda la ea acasa ?
Pana acum i-am batut tot timpul, nu ?
Nu intelegeti ca noi nu o sa ne calificam la EURO, la MONDIALE, jucatorii nostri au o alta mentalitate, castiga la echipele de club, gata. La Nationala vin nu de placere, ci ca sunt obligati (unii se mai dau accidentati). Nimeni nu o sa faca nimic, in frunte cu portarii. Ei nu constientizeaza ca nu s-au calificat pana acum si ca pierd totul prin aceste necalificari. O sa vedeti cum o sa joace cu Olanda si sa-mi spuneti daca o sa-i recunoasteti. Cand nu o sa mai avem sanse de calificare, atunci poate o sa-i batem si pe olandezi si pe brazilieni si pe nemti si pe italieni, dar pana atunci …
Cu cine ti Bula? Cu Romania, ca nu bate pe nimeni. Noi nu batem decat Luxemburg, Belarus, Albania si poate Slovenia.

SUPER DINAMOVISTA  •  20 martie 2007, 14:29

Mai baieti nu-mi vine sa cred cat de pesimisti sunteti; putem bate si cred ca o vom face.

X™  •  20 martie 2007, 14:32

adi, n-ai vrea sa faci tu nationala, tata. Spune tu cu cine ai juca in locul urmatorilor, iesiti din forma : Contra, Badoi, Goian, Radoi, Tamas, samd. Sa nu-mi spui Ogararu ca nu-i in schema.

X™  •  20 martie 2007, 14:40

‘Mana SUPER

SUPER DINAMOVISTA  •  20 martie 2007, 14:42

salut x; ce zici, crezi intr-o victorie ca previziunile pe aici sunt sumbre

johnny_a32  •  20 martie 2007, 14:44

@nyc,

adik ce vrei sa sugerezi? ca ar trebui sa fiu patriot, sa cred cu tarie in culorile nationalei si in „marele” jucator, geniul neinteles mutu????

da, mutu o sa joace pentru romania! si ce daca o sa joace? nu a mai jucat pana acum? iti da siguranta prezenta lui mutu in teren cum iti dadea siguranta prezenta „regelui”?

sau ce ai vrut sa zici prin „pentru cine o sa joace….” ?

SFX  •  20 martie 2007, 14:47

Of ce bine ar fi sa mai alergam pe strazi sa ne bucuram ca niste copii si sa cantam imnul prin piete….ah ce vremuri !!!! Dar poate cine stie…..

PS Sa revenim pe pamant ….speranta moare ultima …..la noi nici macar nu mai exista speranta in menu ……

elle  •  20 martie 2007, 14:49

X, Super ….salut !!!
NYC….fa o traducere pt johnny_a32 🙂

SFX  •  20 martie 2007, 14:53

Ref articol ..da este unul care atesta clasa unui jurnalist sportiv si nu numai ….

SUPER DINAMOVISTA  •  20 martie 2007, 14:54

mai baieti daca nici speranta nu mai aveti, insemna ca nici nu va aveti uita la meci. daca as sunteti si-n viata e rau

Cricon  •  20 martie 2007, 14:54

Echipa:
Coman-Radoi, Goian, Rat, Tamas-Cocis, Rosu, Nicolita, Codrea-Mutu, Marica
sau
Lobont-Radoi, Goian, Rat, Tamas-Cocis, Rosu, Codrea-Zicu, Mutu, Marica
sau
Coman (Lobont)-Radoi, Goian, Rat, Tamas-Cocis, Rosu, Codrea-Mutu, Marica, Niculae

SUPER DINAMOVISTA  •  20 martie 2007, 14:55

Salut Elle; si tu la fel de pesimista?

johnny_a32  •  20 martie 2007, 14:59

@super d

speranta va exista intotdeauna, dar se diminueaza cu fiecare meci pierdut, fiecare calificare ratata.

un meci al nationalei, care inainte era prilej de sarbatoare, a devenit un fapt divers ca orice meci un picutz mai important decat cele din Liga I.

de cate ori ai citit mai sus cuvintele „hai romania” ?

Cricon  •  20 martie 2007, 15:02

Mai bine esti pesimist si sa iasa bine, sa castigam, ca atunci bucuria este mult mai mare, dacat sa fi super optimist si sa o luam in mana, vorba romanului, sa fim foarte dezamagiti.

SUPER DINAMOVISTA  •  20 martie 2007, 15:05

si asta e adevarat dar daca toti am fi asa, echipa asta n-ar mai avea sustinere.

AfterD  •  20 martie 2007, 15:05

Mda…. opacitatea si lipsa de abilitati de comunicare a lui Piti, Hagi sau Mc Chicken au adancit prapastia sapata de lipsa de rezultate. De aici senzatia ca e „nationala lor”
Pe fondul asta e interesant exercitiul de comunicare al lui Chivu.

SUPER DINAMOVISTA  •  20 martie 2007, 15:12

ascultati-ma pe mine, vom face un ,meci mare

X™  •  20 martie 2007, 15:13

SUPER uite ce-am scris eu de meciul asta :
http://xulescu.wordpress.com/2007/03/20/condamnati-la-victorie/

AfterD  •  20 martie 2007, 15:14

@ Super D

Cine Romania sau Brazilia ? 😛

elle  •  20 martie 2007, 15:14

SUPER..nu sunt pesimista …..sunt realista …..avem sanse mici….dar nu conteaza daca eu cred in victorie ( nici in egal nu prea cred 🙂 )….conteaza sa creada ei cand intra pe teren…

SUPER DINAMOVISTA  •  20 martie 2007, 15:19

AfterD

nu ma intereseaza brazilia; eu sunt romanca si tin cu ROMANIA

SUPER DINAMOVISTA  •  20 martie 2007, 15:20

AfterD

Dupa ce am intrat in contact direct cu ei, crede-ma ca nu sunt fanul lor.

AfterD  •  20 martie 2007, 15:22

@Super D

Stiu .. voiam sa te vad cum explodezi cand auzi de brazilieni 🙂

filme live pe net ,stiri mondene si muzica  •  20 martie 2007, 15:23

http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com
http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com
http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com
http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com
http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com http://www.kronimedia.com

Comentează