Lucescu şi Marica

Vi-l amintiţi pe Marica înainte de a ajunge la Şahtior? Dacă citeaţi panourile cu copiii-problemă ai fotbalului românesc.

marți, 24 iulie 2007, 8:18

Vi-l amintiţi pe Marica înainte de a ajunge la Şahtior? Dacă citeaţi panourile cu copiii-problemă ai fotbalului românesc.

Era o certitudine doar în privinţa tupeului şi a pasiunii cu care urmărea mingea. Cînd n-o avea, se agita în gol, dispărînd din joc preţ de faze, meciuri, sezoane. La Dinamo, jucase doar 22 de meciuri. Cu această zestre infimă a plecat în Ucraina.

Astăzi, Marica a fost transferat de Stuttgart. Campioana Germaniei îi asigură un salariu de două milioane de euro pe sezon, cel mai mare al unui fotbalist român. În trei ani şi jumătate la Doneţk nu şi-a schimbat natura rebelă, asta e imposibil şi ar fi o pierdere inclusiv pentru vitalitatea stilului său, dar s-a format ca jucător de elită.

Ce i-a încurajat schimbarea? Ce l-a motivat? Întîlnirea cu Mircea Lucescu. Cînd dă de înţeles că el a format aproape orice performer, de la siluetele care aleargă pe pereţii de la Altamira şi pînă azi, Lucescu exagerează. Dar nu foarte mult. I-au trecut prin mînă sute de jucători. Mulţi dintre ei au ajuns în echipa sa cînd aveau probleme. Antrenorul a ştiut pe ce strat al personalităţii lor să patineze.

Faptul că, la un moment dat, transformaţi şi împliniţi, jucătorii au simţit că se sufocă şi au preferat să fugă face parte din ediţia necenzurată a relaţiei maestru – discipol. Fotbaliştii ajung să deteste controlul total şi, precum băieţii aflaţi la vîrsta adolescenţei, se afirmă prin negarea tatălui lor, el însuşi de multe ori egoist, dominator şi interesat.

Puternică şi finită, cinică şi generatoare de gesturi emoţionante, legătura dintre ucenic şi profesor traversează istoria fotbalului nostru, avînd în Lucescu modelul perfect. Faptul că Marica a plecat, ducînd cu el o tensiune de final faţă de antrenorul care l-a ajutat, nu e o formă de ingratitudine, ci doar confirmarea lumii complexe a fotbalului, unde feudalismul şi avangardismul fac echipă, spre stupoare puritanismului ipocrit din noi.

Comentarii (92)Adaugă comentariu

Sorin-stelist  •  25 iulie 2007, 8:16

Mie imi place cand ne povesteste ,Lucescu ,cum a inventat fotbalul romanesc.E un antrenor bun dar n-a castigat nimic important in viata lui.A castigat vreo 5-6 titluri in campionate mediocre.Si asta acum pe finalul carierei…A trait in umbra performantelor Stelei si niciodata nu s-a putut impaca cu asta.
Intotdeauna cand a pierdut, vina a fost a sistemului,a arbitrajului,a jocurilor de culise, niciodata a lui.
Are un merit in formarea lui Marica dar in egala masura meritele trebuiesc alocate si lui Piturca. Daca Piturca nu-l lua la Nationala ,nu se vindea niciodata Marica la banii astia.

Cristian  •  25 iulie 2007, 8:20

Marica a fost titular cu Sahtior cind Dinamo i-a eliminat. Andone a preferat sa inceapa cu el decit cu Niculescu! In plus, Giovanni a declarat atunci ca atacul Romaniei va fi forma din MArica si Mitea. … Nu e departe de adevar. La fel se poate spune si de antrenorii pe care i-a avut Mutu in Italia! Sincer, Marica NU prea e un produs ML.

gheo2004rghe  •  25 iulie 2007, 8:40

test awaiting moderation

gheo2004rghe  •  25 iulie 2007, 8:42

mai nou, vad ca imi refuzi commenturile

gheo2004rghe  •  25 iulie 2007, 8:44

cataline, io in fata ta nu ma voi inchina niciodata … decat sa fac asta in fata unui stelist, mai bine mor !!!!!!!!!!!!!!

ruiz  •  25 iulie 2007, 8:47

@je

„Tiganul” de Lucescu, cum il faci tu, e de 100 de ori mai bun roman decit tine. Probabil ca faci parte din aceeasi categorie cu descreieratul in slapi si bermude ce alerga cu buricul gol pe gazonul din Ghencea acum citeva zile incercind sa dea un croseu portarului de la Charleroi

simi  •  25 iulie 2007, 8:57

lucescu e un fin psiholog, inainte de toate.
stie sa-si apropie jucatorii, stie cum sa le puna in valoare talentul, stie cum sa-i motiveze. nici cariera lui de fotbalsit nu trebuie uitata. nu stiu cati isi mai amintesc de lucescu, fotbalistul. a fost si atunci un profesionist. singurul lucru care nu-mi place la lucescu, nu intotdeauna stie sa piarda cu demnitate. atacurile sale la adresa arbitrilor, uneori devin penibile. dar chiar si asa, lucescu este un mare antrenor si noi romanii ar trebui sa ne mandrim cu el.

abba  •  25 iulie 2007, 9:04

in fotbal sau nu, cred ca toti avem nevoie de intilniri. si, oricit te-ai stradui tu sa fortezi o intilnire, sa o provoci, nop….nu functioneaza… poate ca modelele au si ele o viatza… oricum, cred ca e ceva sau cineva deasupra noastra care ne pune fatza-n fatza, invatzacei si modele. cred ca „intilnire” e cuvintul cheie din acest articol.

Pelicanul  •  25 iulie 2007, 9:14

Tolo, unde as putea gasi mailul tau?

mujotutun  •  25 iulie 2007, 9:21

Apelati la o ipoteza psihoanalitica desueta, cel mai probabil datorita antidinamovismului autoimpus. Ganditi-va ca ograda lui Dinamo i-a produs, mai mult sau mai putin, si pe Mitea, Zicu, Marius Nicolae, Aldea, Mutu, hai sa zicem si Cernat si Codrea, ba chiar si pe renegatul Dumitru Niculae. Trecerea sub tacere a acestui aspect dauneaza imaginii globale. Iar meritele lui Lucescu, desi incontestabile, ar trebui sa fie discret remodelate de posibilitatile de pret a porter pe care le-a gasit la Hunedoara, cu generatia „cangurilor” si apoi la Dinamo si Nationala (cat a fost sa fie).
Sa speram ca Marica, un soi de Ibrahimovici, va reusi sa nu se iroseasca in Bundesliga, ca destui dintre exceptionalii sai congeneri mai sus numiti.
Imi place se a scris @simi si sunt intrutotul de acord. Iar reinventarea lui Boloni a fost, poate, cea mai spectaculoasa si eficienta reusita a lui Lucescu. Tine-i, Doamne, pe toti!

mujotutun  •  25 iulie 2007, 9:33

Cat despre chestia cu traitul „in umbra Stelei”, asta numai unul ca @sorin-stelistul putea s-o spuna. „5-6 titluri in campionate mediocre”: adica doua titluri in Turcia, cu doua echipe diferite, intr-un moment cand nationala otomana era a treia in lume! Cine a realizat mai mult (in afara de Covaci)? Ca sa nu mai spun ca in ultimii ani ai dictaturii, Lucescu era vazut ca un dusman personal al ceausestilor, sustinatori fanatici ai Stelei? Noroc ca e Iordanescu „antrenorul secolului”, de-a ramas bietul nea Imi un fel de sluga la darloaga.

SuperTare  •  25 iulie 2007, 9:37

Lucescu ramane un mare antrenor…

http://www.tribalwars.net/751113.html

mujotutun  •  25 iulie 2007, 9:39

Steaua de azi: Becali, Gigi Becali, Tweety, descreieratul in slapi, Bostina, Hagi… si @sorin-stelistul. Cinste lor!
PS: Plus grosul GSP! Si pe bune, cu date obiective: cea mai iubita, cei mai multi suporteri, cel mai mare rating…sufragiu universale! Interesul subaltern strikes back!

pink pig  •  25 iulie 2007, 9:46

Parca vad cum peste 2-3 ani dinamo va face marea mutare si il va cumpara pe marica care va uita ce inseamna fotbal in Germania. Vad ca echipa asta e specializata sa-si stringa fiii risipitori si sa-i aduca acasa ca pe mari vedete.

Reddog Alex  •  25 iulie 2007, 9:51

Lui Marica i-a prins bine perioada petrecuta la Sahtior. A bifat totusi minute in UCL, competitie in care VFB va participa. Probabil ca la Dinamo nu ar fi prins echipa la 20 de ani. Era talentat dar nu era complet. Tineti minte returul cu Spartak Moskova din Cupa Uefa? Marica a avut calificarea in varful bocancului…
Lucescu este contestat doar de stelisti pe aici deci e clar ca omul a reusit ceva. Nu stiu daca este cel mai tare antrenor roman in activitate dar cu singuranta este un antrenor bun. Toti spuneti ca a antrenat in campionate slabe. Poi a antrenat in Turcia cand la noi nu se trecea dincolo de turul 3 UEFA si UCL era ceva interzis. Tineti minte Chealsea – Besiktas? A reusit la Galata cu toata lumea impotriva pe cand marea echipa a lui Fatih Terim era cam destramata. Deci e un antrenor bun. Dar nu iti iese cu toti si poate ca nu s-a inteles nicicum cu Marica. Asta e.
Marica e jucator al echipei nationale si acum activeaza intr-un campionat puternic. E adevarat ca Bundesliga depinde in mare masura de Bayern, iar in acest an se va vedea. In UCL echipele lor, VFB, Schalke si eventual Werder nu pot face legea, dar sigur nemtii vor lua Cupa UEFA. Pana acum nemtii au avut constant macar o echipa care depasea grupele UCL. Asa ca Piturca cred ca exagereaza…

Lasa ca redevine Borrusia Dortmund o forta si iar o sa aiba un campionat tare…

Reddog Alex  •  25 iulie 2007, 9:52

Of of, moderation si iar moderation. Ce se intampla nene, nu-ti place cand se rostesc numele lui Lucescu si Piturca in acelasi comentariu? 😛

Sili  •  25 iulie 2007, 9:55

Ne bate Luxemburg http://www.telefonie-mobila.ro/2007/07/25/luxemburg-rules/

Debil Naden  •  25 iulie 2007, 9:59

Marik o sa ajunga mare! Asta daca nu se duce prin cartierul rosu la nemti!

Bell Amy  •  25 iulie 2007, 10:04

stau si ma intreb cum de comentarii decente(dar acide la adresa lui lucescu)sunt sterse , in schimb stau la vedere comentarii pline de injurii. daca asta e politica ziarului vostru(pumnul in gura) sa vi-l cititi singuri si sa nu mai dati banii pe hartie igienica.pa tolontane, mare dezamagire!

Toma Romulus Marian  •  25 iulie 2007, 10:25

Domnule Tolontan
In ultima vreme imi tot pun urmatoarea intrebare: Oare nu a inceput sa va usture limba ? (Basescu,Lucescu etc)
Scoate careva dintre acestia un nou ziar de sport pe piata ? (nu m-ar mira cand ma gandesc la ce viteza aveti cand e vorba de a trada vreun patron si a pleca noaptea in alta parte)

Gabonnea  •  25 iulie 2007, 10:47

Marica nu este cine stie ce scula de jucator, nici rau, dar nici sa parga usa tirgului. Lucescu este bun, dar nu chiar asa. Nea Imi a luat cupa campionilor. Sunt niste japitze care ii injura pe Steaua, singura echipa ce a avut rezultate mari pe plan international. Fara ajutorul lui Mucescu.

nirosleu  •  25 iulie 2007, 10:48

pot sa stiu de ce comentariul meu nu este pe blog?….rusine!

Agamitza  •  25 iulie 2007, 11:23

Nimeni n-a inteles ceea ce multi jurnalisti romani in frunte cu Tolotan stiu de mult: Lucescu i-a descoperit pe fotbalistii romani, daca nu direct prin influenta, datorita faptului ca nu lua fotbalisti d la Steaua la Nationala a pus umarul la cistigare Cupei Campionilor si pentru a fi obiectivi trebuie sa recunoastem ca a nventat fotbalul. Daca nu ar fi fost furat de federatiile din Romania, Italia, Turcia sau Ucraina daca nu ar fi fost arbitrajele ostile Marele Lucescu a fi cistgat CL, Campionatul European si Mondial. Multumim din inima Lucescu.

Seychelles  •  25 iulie 2007, 11:53

Domnule Tolontan,

De data asta o dati rau in bara cu editorialul, desi nu va sta in scris, ca sa zic asa. Nu ca dl Lucescu nu are mari merite in promovarea jucatorilor sau nu a avut un efect benefic in cariera lui Marica. Problema editorialului vine din altceva.

Marica are 22 de ani pe care-i va implini in octombrie. Spuneti ca e de 3 ani si jumatate la Donetsk, ceea ce inseamna ca a plecat de la Dinamo la 18 ani si jumatate.

Or d-voastra spuneti ca el disparea din joc, minute, faze, sezoane (!?) si ca a adunat „doar 22” de partide. Domnule Tolontan, care jucator mai are in campionatul intern 22 de jocuri la 18 ani si jumatate la o echipa de top? 22 de partide intr-un an si jumatate, pentru un jucator de 17-18 ani la o echipa ca Dinamo, si asta vi se pare ca denota o „problema Marica”, domnule Tolontan?

Cătălin Tolontan  •  25 iulie 2007, 12:21

pelicanul: catalin.tolontan@gsp.ro

Victor_B  •  25 iulie 2007, 12:42

Fara dubii,Lucescu e un mare antrenor.Cum s-a intors in tara,a facut din Rapid o echipa de top,asa si prin alte parti.Probabil aceste comentarii rautaciose vin din partea stelistilor.Normal ca l-ar fi vrut pe Marica si pentru sezonul viitor,simtind ca el a ajuns la deplina maturitate fotbalistica.Iar treaba cu arbitrii din partea lui Lucescu tot n-o inteleg – niste acuze exagerate si cel mai des fara acoperire.

X™  •  25 iulie 2007, 13:01

Tolo, eu nu stiu cum arata memoria ta, dar eu nu imi amintesc de Marica ca un copil problema. Sincer Marica a disparut de la Dinamo, can abia aparuse. Ca si Marius Niculae, de altfel. In 22 de meciuri n-avea cum sa dispara „meciuri, sezoane” din joc. Iar M. Lucescu are el asa un stil de a considera ca el i-a creeat pe toti.

coman  •  25 iulie 2007, 14:11

vezi aici ce jukator brazilian vine la steaua !! http://www.monstersgame.ro/?ac=vid&vid=109028050

mue lu dinu  •  25 iulie 2007, 14:36

marica e o chifla care se tot umfla inainte de a se sparge. ma intreb cati bani a platit ta-su ca sa il ia sahtior, si ca sa il ia stuttgart. sau ce bani se spala cu transferul asta. ca marica e un fotbalist de duzina. mai vedem!

caine-rosu  •  25 iulie 2007, 14:36

Citesc in ziarul de azi despre Spectacolul dat de Gigi pe litoral. Draga (S)tolo, chiar nu mai ai nici un pic de demnitate ? Chiar il vezi amuzant pe cioban , de ni-l bagi zilnic pe gat ? Vrei sa-i dai limbi, OK , fa-o, dar mai cu discrectie, ca ne apuca greata de atata slugarnicie.

Ghenceaforever  •  25 iulie 2007, 14:54

caine-rosu esti tampit? ce legatura are articolul cu jiji?

Ghenceaforever  •  25 iulie 2007, 15:00

Cand esti antrenor la o echipa mare, cu multi jucatori valorosi, nu cred ca e meritul numai al antrenorului ca unul din ei ajunge mult mai sus. E inevitabil sa nu-ti treaca prin curte un jucator de talia lui Marica. Meritul e in primul rand al jucatorului !!!

Cătălin Tolontan  •  25 iulie 2007, 15:07

caine-rosu: nu, tu nu ai citit ziarul de azi. ai accesat pagina de net, unde sint foarte multe informatii, sute in fiecare zi. in ziar nu e nici un rind despre excursia nautica a lui gigi. sint curios: folosesti acelasi stil sententios si fata de televiziuni? toate au dat aseara imagini abundente zu becali. repet: nu avem nimic in ziar!

Cohut Ioan-ORADEA  •  25 iulie 2007, 15:27

mai fratilor sunteti tembeli , cum dracu sa-l ignore Piti pe Marica,ce dracu Marica e Sergiu Radu?el joaca la campioana,direct in CL!sunt de acord pe de alta parte cu selectionerul ca bundesliga e cam varza si nici nu-mi aduc aminte de cand o echipa germana nu a mai invins una romaneasca,iar de nationala nici nu mai vorbesc.Marica la valoarea lui ar trebui sa marcheze cel putin 20-25 de goluri pe sezon!

Lucian  •  25 iulie 2007, 16:14

„Campioana Germaniei îi asigură un salariu de două milioane de euro pe sezon, cel mai mare al unui fotbalist român” – pai cum vine asta, cind Chivu lua 3,5 milioane si acum va lua 4,5???

BORCICA URATUL  •  25 iulie 2007, 16:31

SI LUI LUCIAN – UN PIC MAI SUS:CHIVU LUA LA ROMA (dupa cum zicea presa ma rog) – 1,8 milioane,deci oarecum TOLO A VORBIT BINE.

MULTI CITESC , PUTINI INTELEG,ASTA ESTE,CE SA FACEM.

Lucian  •  25 iulie 2007, 16:55

Ma rog, oricum nu conteaza cit lua Chivu inainte, conteaza cit va lua de acum incolo, si e doar „nitel” mai mult decit Marica.

Mersi pt remarca cu „multi citesc, putini inteleg”. Tu ce-ai inteles?

dd  •  25 iulie 2007, 17:09

da….tantalan bate iar campii!!, ce bre ai fi vrut sa joace de la 5 ani titular??, trebuia sa se afirme, logic. iar dupa cate imi amintesc a facut meciuri super la Dinamo si apoi l-au vandut scamatorii de becali impreuna cu scamatorii din conducere. firesc ca acum a crescut..nu ti se pare normal??? – trebuie mereu sa il bagam pe lucesci in seama?? nu cumva e tot meritul lui pentru stilul in care a luat Dinamo campionatul?????

Oarecare  •  25 iulie 2007, 17:15

M Lucescu , da el a fost un fotbalist foarte bun si apreciat pe vremea lui ,este si va ramane un antrenor cu echipa in CL !!! cine este acest Piturca ??? cu asemenea aprecieri ??? ca fotabilst slab, un nimic , ca antrenor si mai slab , caracter foarte slab !!!!! parerea dansului despre bundesliga nu intereseaza pe nimeni !!este o apreciere a unui om (ce se crede antrenor !!! )care se pare ca nu gandeste suficient sau ….. mai sti !! Iar Marica va fi un bun fotabalist si va invata precis sa lupte ptr. ca sa fie respectat si apreciat !!fara nationala lui Piturca !!!

Victor_B  •  25 iulie 2007, 18:55

In sezonul trecut am fost placut impresionat de bundesliga-meciuri interesante cu multe goluri si ocazii,tibune pline,intr-un cuvant o adevarata sarbatoare.Asta comparativ cu destule jocuri jalnice si cu o medie de 10-12 mii de spectatori in seria A italiana.

danisteaus  •  25 iulie 2007, 19:23

Daca iti aduci aminte Catalin..ca tatal lui Marica a fost cheia instalarii lui la Dinamo..a avut un mare ajutor..daca o lua usor de jos ca un fotbalist..sa zic calit..nu ajungea..asa rpd..intre timp a avut explozia..la Shahtior..unde Lucescu a tras de el..ca avea numai arfe in cap!!..Datorita lui Lucescu e acum un jucator f bun!!

pelicanu’  •  26 iulie 2007, 14:29

Un articol bun! Felicitari!
Marica este, cred, jucatorul potrivit pentru fotbalul german, dovada salariul impresionant ce i se acorda… numai ca, de acum, adio cu nationala… ca doar „prima liga germana nu e mare lucru”, va mai amintiti vorba asta de selectioner?
Cu totul, insa, dincolo de aceasta fericita compatibilitate, este, cred, si o supraevaluare… viitorul va lamuri lucrurile!

Comentează