Lucescu şi Marica

Vi-l amintiţi pe Marica înainte de a ajunge la Şahtior? Dacă citeaţi panourile cu copiii-problemă ai fotbalului românesc.

marți, 24 iulie 2007, 8:18

Vi-l amintiţi pe Marica înainte de a ajunge la Şahtior? Dacă citeaţi panourile cu copiii-problemă ai fotbalului românesc.

Era o certitudine doar în privinţa tupeului şi a pasiunii cu care urmărea mingea. Cînd n-o avea, se agita în gol, dispărînd din joc preţ de faze, meciuri, sezoane. La Dinamo, jucase doar 22 de meciuri. Cu această zestre infimă a plecat în Ucraina.

Astăzi, Marica a fost transferat de Stuttgart. Campioana Germaniei îi asigură un salariu de două milioane de euro pe sezon, cel mai mare al unui fotbalist român. În trei ani şi jumătate la Doneţk nu şi-a schimbat natura rebelă, asta e imposibil şi ar fi o pierdere inclusiv pentru vitalitatea stilului său, dar s-a format ca jucător de elită.

Ce i-a încurajat schimbarea? Ce l-a motivat? Întîlnirea cu Mircea Lucescu. Cînd dă de înţeles că el a format aproape orice performer, de la siluetele care aleargă pe pereţii de la Altamira şi pînă azi, Lucescu exagerează. Dar nu foarte mult. I-au trecut prin mînă sute de jucători. Mulţi dintre ei au ajuns în echipa sa cînd aveau probleme. Antrenorul a ştiut pe ce strat al personalităţii lor să patineze.

Faptul că, la un moment dat, transformaţi şi împliniţi, jucătorii au simţit că se sufocă şi au preferat să fugă face parte din ediţia necenzurată a relaţiei maestru – discipol. Fotbaliştii ajung să deteste controlul total şi, precum băieţii aflaţi la vîrsta adolescenţei, se afirmă prin negarea tatălui lor, el însuşi de multe ori egoist, dominator şi interesat.

Puternică şi finită, cinică şi generatoare de gesturi emoţionante, legătura dintre ucenic şi profesor traversează istoria fotbalului nostru, avînd în Lucescu modelul perfect. Faptul că Marica a plecat, ducînd cu el o tensiune de final faţă de antrenorul care l-a ajutat, nu e o formă de ingratitudine, ci doar confirmarea lumii complexe a fotbalului, unde feudalismul şi avangardismul fac echipă, spre stupoare puritanismului ipocrit din noi.

Comentarii (92)Adaugă comentariu

aftermath  •  24 iulie 2007, 20:22

„dispărînd din joc preţ de faze, meciuri, sezoane”
sezoane? cam greu ptr cat a stat el in divizia A

super tare pentru pariori!  •  24 iulie 2007, 20:34

http://www.gobet.ro – simulator de clasamente, predictii, stiri, sfaturi si analize fotbalistice, programul competitional il ligile europene, insemnari personale, meciuri utile, blog

asterix  •  24 iulie 2007, 20:34

…spre stupoarea puri…
asta ca si corectie gramaticala.
Mai departe, cred ca nimerit era: …spre stupoarea puritanismului ipocrit de la noi. (cu trimitere directa spre cei aflati in acelasi domeniu cu cei mentionati in articol, sper si apreciind metafora). Altfel, eu nu sunt un puritan si nici nu pot ramane stupefiat in acest context.

super tare pentru pariori!  •  24 iulie 2007, 20:34

http://www.gobet.ro – simulator de clasamente, predictii, stiri, sfaturi si analize fotbalistice, programul competitional il ligile europene, insemnari personale, meciuri utile, blog!!

DINAMOVESCU  •  24 iulie 2007, 20:40

Nu inteleg de ce s-a comportat Lucescu cu el asa in ultima perioada ca la un moment dat tot trebuia sa plece ca sa fim sinceri, in Ucraina se plafoneaza…Sa-l ajute Cel de sus sa faca fata cu brio ca si nationala are nevoie de el, si Piti sa nu il uite ca s-a dus in Bundesliga. Dar daca da randament nu cred sa nu il selectioneze. Parerea mea personala in legetura cu ce a declarat Piti, cum ca Bundesliga a devenit un campionat mai slabut fata de cum era, nu e cu nimic mai sus Ligue 1(France) fata de Bundesliga, adica primele 5 din Europa…

il muce  •  24 iulie 2007, 20:41

Dupa ce Radu Niculescu a dat gol lui Liverpool in acel Galatasaray-Liverpool 1-1 de acum citiva ani, a aparut in ProSport (pe atunci cu actuala echipa „cea mai buna din Romania” a GSP) o imagine pe toata pagina cu faza golului respectiv, si un titlu urias, de se vedea din avion: „LUCESCU A MAI FACUT O MINUNE: RADU NICULESCU!” Las deoparte senzatia de greata pe care mi-o da orice ocazie neratata de a cinta imnuri de slava prilejuite de orice stranut al marelui cirmaci al antrenorilor romani din toate timpurile, si vreau sa amintesc doar atit: dupa citeva zile Niculescu a fost titular in meciul de campionat. A jucat slab, a fost schimbat dupa vreo ora de joc, apoi a jucat din ce in ce mai slab in meciurile urmatoare, pina cind a fost dat afara pe usa din dos. „Minune” de-a lui Lucescu si discernamind de presa romaneasca…

Lucian  •  24 iulie 2007, 20:47

Va aduceti aminte povestile despre marii fotbalisti care au pornit de jos, din mizerie poate, si au ajuns mari. Ronaldinho, Eto’o, Ronaldo, toti au povesti cu nisipiul de la Rio de Janeiro sau suburbiile metropolei braziliene. Marica nu poate vorbi despre blocurile rapciugoase din Ferentari sau Rahova ori despre saracie. El este din „parinti campioni” si nu stie ce inseamna saracia. Tocmai de aceea trebuie apreciat. Este unul dintre putinii „fii de tati” care au reusit sa faca ceva pe talantul sau si munca sa. Ca daca nu avea talent, n/avea Mircea Lucescu ce sa slefuiasca. A, mai este un exemplu de copil de burghez care a ajuns undeva. Tamas, chiar daca uenori alcoolul ii intuneca mintea. S-auzim de bine. Salutari Tolo.

Avocatu’ Poporului  •  24 iulie 2007, 20:47

Pt. cei care ne critica valorile …

Pretene ai ales un exemplu dar sunt o multime de contra exemple care te contrazic. Multa lume, in special stelisti, il contesta pe Lucescu fara a avea prea mult dicernamant … oameni de nimic care nu-s in stare sa vada decat intr-o singura directie. Ramane totusi antrenorul roman cu cele mai multe performante pe plan extern, cei mai multi jucatori formati , un fost mare talent si ca jucator.
Restu’ ramane doar ecoul plebei cu ochi de cal …

tiganii lui JJ  •  24 iulie 2007, 20:49

intotdeauna asta e valabil. daca nu ai un batrin, atunci cumpoara-ti… dar e vorba de batrini intelepti desigur…

ozy  •  24 iulie 2007, 20:52

eu ma bucur ca s-a dus in bundesliga asa o sa facem comparatie intre arica si schija.si atunci sa evzi cum o sa se umple frigiderul lu piturca.
hahahh
si asa e plin

Rufus  •  24 iulie 2007, 20:53

Pentru Marica e un pas inainte clar. Poate ca Bundesliga nu mai e ce a fost, dar tot e peste Ucraina si undeva in primele 3 campionate din afara podiumului (care evident e compus din Anglia, Spania, Italia). Iar pentru Piturca ar trebui sa fie mai usor, din moment ce il poate vedea la tv. Numai ca omul asta nu e multumit niciodata.

sea  •  24 iulie 2007, 20:55

Lucescu e tatal lor fara indoiala, Marica nu reusea fara el, altii da, dar el nu…

il muce  •  24 iulie 2007, 21:08

@Avocatu Poporului:

Ai inceput cu „prietene” si ai terminat cu „oameni de nimic” si „plebe” (referindu-te la cei care nu binevoiesc sa cinte imnuri de slava la Il Luce la orice transfer al unui jucator roman intr-un campionat puternic). Bine ca nu ai scris mai mult, altfel cine stie…
Mircea Lucescu nu a cistigat nimic pe plan intern in primul an la Galatasaray (super-echipa lui Terim). Loti Boloni a cistigat tot (campionat, cupa, supercupa) cind a ajuns la o echipa de top, chiar din primul an (la Sporting Lisabona).

je  •  24 iulie 2007, 21:12

mai lasa-ma cu tiganul de IL MUCE. om mai fara caracter ca el rar gasesti. e si asta o calitate.

Edi Torial  •  24 iulie 2007, 21:17

Si sezonul asta finala cupei se va juca tot la temishuara? Lia Manoliu va fi gata pana in luna Mai anul viitor. Este poate singurul teren neutru. E cazul sa intram si noi in normalitate. Nu e normal ca finala Cupei Romaniei sa se joace pe terenul privat al unui club care participa in competitie!

ion roata  •  24 iulie 2007, 21:19

cand incepi un articol dand cu bata-n balta e greu ca cineva sa citeasca atent pana la sfarsit! din prima fraza am vazut ca esti in confuzie totala…..il confunzi clar cu altcineva care s-a agitat in gol sezoane intregi…oare avea 20 de ani cand a plecat in ucraina? daca nu avea 22 de meciuri inseamna ceva! superficialitate de blog, asta arati in ceea ce scri!

super tare pentru pariori!  •  24 iulie 2007, 21:22

http://www.gobet.ro – simulator de clasamente, predictii, stiri, sfaturi si analize fotbalistice, programul competitional il ligile europene, insemnari personale, meciuri utile, blog!

Coco  •  24 iulie 2007, 21:50

Nu ma intereseaza comentariile si aspectele metaforice ale ideii, e clar, Marica si cu Mutu fac cel mai bun cuplu de atac al Romaniei din ultimii 10 ani.Vreau doar sa-l intreb pe Edi Torial de unde stie ca Lia Manoliu e gata in mai anul viitor, eu stiam ca anul viitor abia il darama…Astept un raspuns

raul  •  24 iulie 2007, 22:12

.

raul  •  24 iulie 2007, 22:13

w w w . b e t f o r c a s h . b l o g s p o t . c o m

DE LA NOAPTE INCEPE LIVE PENTRU 24 DE ORE SUPERCUPA ROMANIEI

Avocatu’ Poporului  •  24 iulie 2007, 22:14

Pretene esti cam putin informat …
La Galta Lucescu a cam castigat campionatu din cate stiu … putina lectura de specialitate n-ar strica

Cata  •  24 iulie 2007, 22:18

Ma terminati cu Lucescu asta care-i o varza de antrenor prin campionate obscure. Daca ii asa de bun, de ce nu antreneaza in occident? De aia… pentru ca nu-i. Apoi, nu Lucescu l-a ridicat pe Marica, eu as zice din contra. Marica a marcat doar 16 goluri in 73 de meciuri pt. Sahtior, ceea ce e sub potentialul sau cu mult. Eu as spune ca Lucescu l-a tras in jos pe Marica… fiindca e o varza de antrenor care ia gol de la portar in min. 94… Hai pa.

Avocatu’ Poporului  •  24 iulie 2007, 22:23

Boloni s-a facut de rahat pe la Monaco si urmeaza sa se umple de penibil la arabi

câine până la moarte  •  24 iulie 2007, 22:34

Pe lângă câteva opinii pe care le-am întâlnit aici, cică-se, conform gsp.ro, până şi Pleşan ar fi spus că speră şi că nu crede că, odată transferat în „Bundesliga”, la modesta VFB Stuttgart, printre altele capioana la zi, Marica va ieşi din vederile lui Victor Piţurcă.
Alooooo!!! „Bundesliga” asta e pe undeva prin Africa sau Asia, la mâncătorii de şerpi şi gogomanopiteci???
Păi cum să iasă Marica din vederile selecţionerului pentru că şi-a permis să lase puternicul campionat al Ucrainei pentru bălăcăreala aia de competiţie nemţească?! De abia acum, mai degrabă, firesc, Marica ar trebui să intre şi mai abitir în atenţia lui Piţurcă! Pentru că prezenţa acestuia într-un campionat de talia celui german se constituie într-un element suplimentar de monitorizare, aici neputând fi invocat exemplul totuşi meteoricilor Vlad Munteanu şi Sergiu Radu…
Naţionala are nevoie de un Marica şlefuit în Bundesliga, tot aşa cum Marica are nevoie de echipa naţională pentru a se putea impune în Bundesliga şi a-şi justifica, conform mentalităţii şvăbeşti, până la ultimul eurocent cele două milioane din salariu! E o ecuaţie în care motivaţia, ambiţia, cerebralitatea lui Marica şi pedagogia selecţionerului vor trebui să intre într-o relaţie simbiotică, una care să servească tuturor intereselor aflate în joc, deopotrivă ale jucătorului, clubului şi echipei naţionale, dar şi teoriei conform căreia… „feudalismul şi avangardismul fac echipă, spre stupoarea puritanismului ipocrit din noi”…

caine-rosu  •  24 iulie 2007, 22:41

Bine ca intre tine si Gigi nu exista nici o tensiune, iar sfarsitul relatiei voastre este inca indepartat. Sus limba draga (S)tolo !

SilVicious  •  24 iulie 2007, 22:46

adevarat ca sa facut de rahat la monaco …. da a facut bine la rennes , si la nationala inainte sa plece ca nesimtitu de la EURO 2000 ca sa se duca in portugalia ….. deci asa ceva nu se face ca doar e nationala 😐 … da in fine, il luce sa cam ramolit dupa atatia ani , cat despre marica e normal sa fie multi sceptici pentru ca fotbalul romanesc in ultimii ani a dat mai multe deziluzii (si aicia trebuie mentionati adrian ilie care na rezistat pana la 30 de ani in fotbal , alin stoica , lupu , sanmarteanu parca era gloria , cursaru care a fost un an golgheter si apoi praf , si multi alti ) decat jucatori mari …. sa speram ca marica o sa deschida drumu marilor trasferuri in strainatate dupa multi ani in care doar mutu si chivu au contat.

Makaay  •  24 iulie 2007, 22:53

Ce ma seaca comentarile de genul „Bundesliga e un campionat slab”. A zis-o si Piturca ca sa justifice de ce nu-i selctioneaza pe Vlad Munteanu si pe Sergiu Radu si acum toata lumea chiar ia afirmatia in serios. Nu o fi Bundesliga cel mai puternic campionat din Europa dar in afara de Mutu si de Chivu, toti ceilalti jucatori din Spania sau Italia joaca la echipe mult inferioare lui VFB. In plus, in Bundesliga evolueaza vedete de talie mondiala precum Diego, Van der Vaart, Ribery, Luca Toni, Lucio, Carlos Alberto sau Van Bommel. Stuttgart are o echipa solida cu multi jucatori valorosi ca Fernando Meira, Basturk sau Gomez. Momentan, Marica e vazut ca al 4-lea atacant si sunt convins ca ii va fi greu sa impuna in fata unor nume precum Ewerthon sau Cacau (Gomez e oricum titular). Concurenta e mult mai acerba decat la Donetk si sunt sigur ca asta il va face sa se dezvolte si sa devina si mai valoros pentru nationala. Sunt foarte curios ce motive va baga Piturca acum? Wolfsburg, odata cu venirea lui Magath si cu Volkswagen implicandu-se mai activ va deveni o echipa de top. Sa nu uitam ca unul dintre cele mai mari talente argentiniene a trecut pe-acolo, D’Alessandro. Anul acesta aspira la un loc de UEFA. Nu cred ca Stuttgart va termina mult mai bine decat Wolfsburg oricum iar daca Vlad Munteanu si Sergiu Radu vor continua in acelasi ritm, Piturca va TREBUI sa-i convoace la nationala.

raull  •  24 iulie 2007, 22:54

w w w . b e t f o r c a s h . b l o g s p o t . c o m

DE LA NOAPTE INCEPE LIVE PENTRU 24 DE ORE SUPERCUPA ROMANIEI .

stelydinamo  •  24 iulie 2007, 23:02

cele mai bune oferte, cele mai mici preturi!
racoreste-te acum cu super destinatii pe care le poti rezerva doar pe http://www.weekendtravel.ro

WE’RE NEVER BUSY!

V.  •  24 iulie 2007, 23:06

Mai mult ca sigur Marica e talentat,dar din punct de vedere al caracterului cam lasa de dorit.Iarna trecuta sau cea dinaintea ei,aflat la campionatul acela de fotbal de sala de la Brasov parca,Marica incepuse sa se laude ca in ultimul timp ia cam luat fata lui Cernat in Ucraina.Tare mi’e frica ca,plecand de langa Mircea Lucescu(eu zic ca desi nu are performante mari pe banca tehnica ca Ienei sau Iordanescu,este cel mai bun,un antrenor care a creat pe oriunde a fost Echipe si NU INVERS),o sa ajunga ca Pancu.
Desi sunt stelist il admir pe Mircea Lucescu,desi are si unele minusuri.

Fane Rosca  •  24 iulie 2007, 23:09

E total exagerat.
E ca si cum am spune ca Jenei l-a facut pe Hagi fotbalist.

Hai sa fim seriosi.

Marica e Marica, si din cine stie ce motive s-a saturat sa taie frunza la caini (in stepa).
S-a intamplat sa fie VfB. Poate ii plac Mercedes-urile.

Sa speram doar ca pe motive nu le cheama Victor sau Giovanni.

raull  •  24 iulie 2007, 23:15

w w w . b e t f o r c a s h . b l o g s p o t . c o m

DE LA NOAPTE INCEPE LIVE PENTRU 24 DE ORE SUPERCUPA ROMANIEI !!!!

lucky_luciano  •  24 iulie 2007, 23:15

pt suita de cantareti de osanale cateva intrebari:
1)de ce s a desfiintat gheata de aur?(pt europa de est)
2)in cate finale de cupa europeana a ajuns echipele lui lucescu? (st covaci 2 sau 3,iordanescu 3,jenei 1)
3)cine a fost inventatorul reciprocitatilor in fotbalul romanesc?
4)cine a inventat „satelitii artificiali”(moreni,victoria etc)
5)in afara campionatelor din ucraina sau turcia,tari cu nivel daca nu mai jos(ucraina)
macar la fel(turcia)unde a mai facut lucescu performanta?
asa cum l ati scos (ziaristii) pe popescu jucatorul anului de mai multe ori decat pe hagi,nu ma mir ca indobitociti pleava de capete seci cu „grandoarea imputita” a acestui fariseu.

mihai  •  24 iulie 2007, 23:20

Ca sa vezi ce invidiosi sunt stelistii ! Cum apare un articol pozitiv la adresa unui non stelist , cum dau si ei cu mucii in fasole. daca vor fi intrebati toti cei care l-au criticat pe lucescu in urma acestui articol cu ce echipa tin , invariabil vor raspunde ca tin cu ,,marea,, steaua. Mai baieti, voi nu obositi niciodata sa fiti atat de batuti in cap !?

FBI  •  24 iulie 2007, 23:22

Eh,lasa ca nici aia de la Steaua nu erau mai breji

mihai  •  24 iulie 2007, 23:28

mai lucki tu chiar ai vrut cu tot dinadinsul sa demonstrezi ca ce am spus eu e adevarat ? nu era nevoie mai stelist limitat -scuze pt pleonasm -era clar ca buna ziua. Dar pt efortul tau de a redemonstra o axioma meriti o nota de trecere. Bravo , esti pe drumul cel bun. Asta inseamna ca in curand vei incepe sa tii cu alta echipa. Succes

juve_MERDA  •  25 iulie 2007, 0:16

concluzia? noroc ca l-a intalnit pe nea mircea, ca altfel era un fotbalist ratat. probabil ca daca esti fotbalist român si nu te intalnesti cu nea mircea, ramai un mediocru in liga lu’ mitica. cam asta vrea sa ne spuna tolo.ro
dar poate acum era golgheter la chelsea al 2 lea an la rand iar madridu oferea pe el 65 de milioane. cre’ ca la asta nu te-ai gandit, huh?

nick  •  25 iulie 2007, 1:04

Mai CATALINE, stii, tu ai un pic de adevar, dar de exemplu sunt lucruri pe care ori nu le stiti ori nu vreti sa le scrieti din diferite motive. Marica la Dinamo nu a prea jucat (cu toate ca daca citesti ce a ce spunea despre el la vremea respectiva Andone te lamuresti)pentru ca acolo exista un Niculescu si problema nu era neaparat talentul sau experienta lui Niculescu, ci faptul ca pe Niculescu il luase Borcea cu 1 milion de dolari de la Craiova si ce vroiati ca sa se uite Borcea la investitia lui cum sta in ,,parcare”la Dinamo. Sa o spunem pe corecte era si este la Dinamo o problema cu investitori care cumpara jucatori din ,,buzunarul lor” si vor ca acestia sa joace titulari, adica ii obliga pe antrenori sa ii bage titulari altfel ii dau afara (vezi cazurile oamenilor lui Netoiu,- Alexa, Grigorie,etc).Asta ca sa ii vanda repede si cu un profit cat mai mare,de aceea Dinamo vindea pe banda rulanta.Iar in ultimul rand Lucescu a semnat cu Sahtior in vara lui 2004 cand erau deja cei 5 romani acolo si cu exceptia Barcauan(care era mai nou),ceilalti erau titulari(D.Florea,Rat,Stoican si Marica).

Obsedatul  •  25 iulie 2007, 1:18

Preziua Supercupei. Primul articol pe site: despre Supercupa. Urmatoarele articole : 1,2,3,4,5,6,7,8, despre Steaua

Profit acum ca cenzorul doarme sa imi vad si eu macar citeva ore mesajul pe blog.

dadu  •  25 iulie 2007, 2:53

x

dadu  •  25 iulie 2007, 2:53

S-a trezit maimuta!

puiu  •  25 iulie 2007, 5:01

Lucescu este un antrenor priceput si cu rezultate bune in tari cu fotbal mai slab cotat ,in Italia a esuat aproape total ,vezi ,Brescia care juca mai mult in B,pe Inter l-a facut varza.Marica era jucator format cand a ajuns la Sahtior,nu Lucescu are merite .Cataline ,omul Lucescu are probleme ,nu antrenorul ,s-a certat cu toata lumea ,se crede patriarhul antrnorilor romani,si isi da cu presupusul in toate directiile .

Bwana  •  25 iulie 2007, 7:19

Voiam sa amintesc celor care declara ca Lucescu nu are fata de occident, si vorbesc in deplina cunostinta de cauza, ca in perioada Inter cat a avut sustinerea jucatorilor a avut o medie de 5 goluri pe meci, fapt neegalat nici azi. Dupa ce si-a pus cerbicia la lucru pentru a conserva randamentul si echipa a fost subminat de numele mari din lot si a trebuit sa plece.
Nu a stiut sa faca distinctia intre copiii si monumentele din lot.
Si a platit.

MUCI=steaua  •  25 iulie 2007, 7:40

Acum vine un stelist cu un tabel interminabil al VICTORIILOR stelei din TRECUTUL INDEPARTAT, din PRECAMBRIAN, sau din alte epoci indepartate, cand au invins la Sevilla, pe azteci, pe plaiesi, pe buri, dar si papuasii lui COLUMB, uitand ca steaua de AZI, de ACUM este zero barat, o umbra a stelei trecute…FLEGMA, MUCI, FECALE…iata 3 dintre numele stelei, laudata in nestire si cosmetizata la nesfarsit. Fani stelisti PUTE …PUTE RAU…Viitorul va comfirma!

dadu  •  25 iulie 2007, 7:41

Ii sooooooooggggg clitorisul bunicii azi, dupa amiaza!

MUCI=steaua  •  25 iulie 2007, 7:45

Daca steaua joaca cu amaratii din liga SAISPE , cu cei de la MALU-SPART sau MEDGIDIA se va gasi un penibil stelist sa sara la gatul unui jucator al acestora…..asta este steaua , chiar daca cineva de la GSP nu suporta adevarul :faptul ca fanii stelisti sunt HULIGANI…singurii huligani adevarati.Va amintiti de stelistul care a SARIT CU LANTUL LA UN ANGAJAT AL MASS_MEDIA stimati angajati ai GSP?????Ce faceti acum interziceti ADEVARUL? Nu sunt huligani stelistii???AUD!!!???

dadu  •  25 iulie 2007, 7:46

Sooooooog pooooolllllllaaaaa la negriii…

dadu  •  25 iulie 2007, 7:47

…. si clitorisul bunicii mele….

dadu  •  25 iulie 2007, 7:47

mama e in calduri! astept propuneri!

Cip  •  25 iulie 2007, 7:52

Frumos articolul

Comentează