Uimirea

Blogger Radu: „Nu cumva, domnule ziarist, cineva care va rămîne discret a pus nişte bani şi în contul dumneavoastră ca să scrieţi asta?!”

marți, 23 octombrie 2007, 3:42

Blogger Radu: „Nu cumva, domnule ziarist, cineva care va rămîne discret a pus nişte bani şi în contul dumneavoastră ca să scrieţi asta?!”

7.000 de vizitatori în medie pe zi are tolo.ro

Şomlea este şocat de reacţiile pe care le-a stîrnit pe blog articolul despre el

Ieri a sunat Adrian Şomlea. Variantă pentru tipar: era contrariat. Versiunea directă: era muci. Citise comentariile de pe blog la articolul de sîmbătă.

– Domnu’ ziarist, nu înţeleg de ce zic oamenii că articolu’ o fu’ comandat?!
– Staţi liniştit, mereu se întîmplă.
– Păi, unde o văzu’ ei aşa ceva?
– Nu trebuie să vadă, dac-aşa cred, nu le schimbă nimeni părerea.
– Eu v-am sunat să vă zic că vă blesteamă degeab’! Bună ziua!
– Aveţi dreptate, da’ asta-i meseria, o zi bună!

Cazul Şomlea
Fotbalistul de Divizia D Adrian Şomlea şi-a pierdut piciorul în 1998, după ce o fractură suferită pe teren a fost ignorată de către medici. S-a ajuns la cangrenă. Pentru operaţiile ulterioare, a fost ajutat de fotbaliştii echipei naţionale. Apoi a ajuns antrenor de copii la echipa unei fabrici din Turda. În articolul de sîmbătă, gsp a scris că, de ani de zile, el primeşte în fiecare lună 300 de dolari din partea lui Gheorghe Hagi, bani pe care Şomlea îi alocă educaţiei celor doi copii ai săi.

107 comentarii erau ieri la prînz pe cazul fotbalistului cu piciorul amputat
30% dintre ele acuzau autorul fie că a dezvăluit subiectul, fie că a făcut-o intenţionat, ca un atac plătit de Hagi la adresa lui Becali

Cei care n-au mai vrut
Zeci de bloguri apar zilnic în România. Dar istoria s-ar putea scrie cu cele care se închid, nu cu cele care se deschid.
Din cauza reacţiilor suburbane ale unora dintre cititori, Adelin Petrişor a renunţat la blogul său, după numai cîteva zile. Este acelaşi jurnalist care s-a dus pentru telespectatorii Antenei 1 pînă în fundul bombelor, oriunde s-au ascuns ele.
Luminiţa Paul, şefa Departamentului Sporturi de la gsp, a rezistat mai mult. Cîteva săptămîni. Apoi a refuzat să mai fie insultată. Vorbitoare de patru, cinci limbi, Luminiţa are o cultură, nu doar sportivă, cu care îi poate bate în orice turnir intelectual pe cel puţin 9 din 10 agresori. Ceilalţi 10% oricum nu au dreptul să o jignească, chiar şi dacă ar fi mai deştepţi decît ea. Dar toţi cred că o pot cafti, la o adică.

Povestea continuă
Colegul de la ProSport, Dorin Chioţea, a fost supus, acum cîteva zile, unei rafale de înjurături. Este redactor-şef şi a terminat Medicina. O facultate de elită, în caz că acest cuvînt mai înseamnă ceva. El nu şi-a închis blogul.
Aşa cum nu şi l-a închis Maria Andrieş, probabil una dintre cele mai valoroase condeie din România de azi şi, aici nu mai există dubiu!, cea mai agresată virtual dintre editorialistele momentului.
Sînt cîteva exemple de pe frontul relaţiei dintre jurnalistul de sport şi publicul său.

„Jurnalismul a fiinţat, întotdeauna, la limita acceptabilităţii sociale. Spre deosebire de alte activităţi, există întotdeauna ceva legat de jurnalism care prezintă în permanenţă probleme şi contradicţii”

Bromley, O’Malley
A Journalism Reader

Cazul Şomlea este prototipul confuziei dureroase. Cînd un om obişnuit se trezeşte în mijlocul înjurăturilor şi suspiciunii semenilor săi, realizează cît de neîntemeiată poate fi reacţia unora. Este singura situaţie în care ziaristul ajunge să fie înţeles.

De ce am scris? Simplu!
Nu e vorba de victimizare. Mulţi dintre cei care au lăudat articolul se găseau în aceeaşi eroare. Ei credeau că a fost scris ca să-l atace indirect pe Becali, ceea ce concorda cu opinia lor.
De fapt, articolul a fost scris pentru că am aflat un fapt, l-am verificat, l-am considerat de interes public şi l-am publicat. Aceasta este meseria. În general, jurnaliştii difuzează informaţii aflate în posesia unor oameni care n-ar vrea să le vadă făcute publice. Dar practicarea acestei profesii nu ajută musai un om, ci pe toţi, printr-un efect social cumulat şi probat pe parcursul a 300 de ani de presă.

În toate meseriile se întîmplă asta. În ciuda a ceea ce credem cînd cumpărăm bilet, un pilot de avion nu e plătit să ne ducă pe noi dintr-un loc în altul, ci să protejeze siguranţa tuturor pasagerilor şi a aeronoavei. După cum, treaba unui director e aceea de a obţine profit, adevăr care sună cinic, dar care asigură resurse pentru salarii, străzi, spitale şi servicii publice.

Ploaia de flegme
Discuţia poate continua la nesfîrşit. Şi, precum la şcoală, participă la ea cei prezenţi, nu absenţii, pe care-i vizează, de fapt. Aceştia din urmă vor continua să se comporte barbar pe bloguri, îngreţoşîndu-i nu neapărat pe jurnalişti, ci pe oameni precum fostul fotbalist, care se nimeresc în ploaia de flegme.

Sau ar mai fi o soluţie:

„Mi-am pus o pereche de ochelari
În ceafă,
Ca să pot vedea numai
Cu mintea
De pe urmă”

Marin Sorescu, „Precauţie”,

Adrian Şomlea vă doreşte o zi bună!

Comentarii (187)Adaugă comentariu

Newman  •  23 octombrie 2007, 20:44

hai ca o tin numai in glume, vorbesti de respectat profesiile, ok, dar cred ca si voi ar trebui sa-i respectati mai mult pe cei despre care scrieti, chiar daca de exemplu un fotbalist este cum spuneti voi,mediocru, totusi asta este meseria lui, isi castiga existenta din asta. Si pt ca sunteti presa scrisa, poatre ca ar trebui sa incepeti sa da-ti exemplu de respect fata meseria unuia sau altuia.

nastyboy  •  23 octombrie 2007, 20:58

Aici erati ?Daca bate Steaua si voi stati pe blog ? Aha ,am inteles.Vreti sa vedeti victoria in reluare.Deocamdata e 1-0 pentru Sevilla .Stati mai bine aici.E mai interesant .Va spun eu cand egaleaza.Daca nu va spun inseamna ca am uitat.

nastyboy  •  23 octombrie 2007, 20:58

2-0.Stati linistiti…

Anduu  •  23 octombrie 2007, 21:29

Motivul pentru care refuz sa scriu pe bloguri sunt insasi bloggerii…

Dau de rotita de scroll atat cat sa vad doar articolul pus pe blogul respectiv si nimic mai mult… Pur si simplu refuz sa citesc ce se scrie… Pentru ca stiu ca marea majoritatea sunt atacuri murdare, nefondate si/sau misogine.

Numai bine!

nastyboy  •  23 octombrie 2007, 21:32

@Anduu
Ai dat cam mult din rotita daca ai ajuns pana aici.

Anduu  •  23 octombrie 2007, 21:38

Ce ironie, nu? Blogul este distrus practic de bloggeri si libertatea de exprimarea dorita de voi se transforma in ceva ce nu mai poate fi controlat si distruge tot proiectul vostru de comunicare cu cititorii.

checkinromania.com  •  23 octombrie 2007, 22:05

http://www.checkinromania.com – Cazari pentru toate buzunarele. Oferte de sarbatori. Hoteluri / Pensiuni / Case de vacanta

Mihai  •  23 octombrie 2007, 22:11

Un pic offtopic dar totusi pe acolo:
Daca e asa cum spuneti de ce publicati materiale neverificate ? A se citi zvonuri. „O sursa din… a spus ca…”, „Adi Ilie a spus ca Karamyan a fost propus de Poli la Steaua.” Astea sunt verificate sau (unele) platite greu ?
Nu mai faceti pe nevinovatii.
Numai bine, si „spor” cu aburitu.

dadu  •  23 octombrie 2007, 22:14

AI DEVENIT PATETIC PRIN ABURELILE TALE IEFTINE SI MINCINOASE…

dadu  •  23 octombrie 2007, 22:15

…SI UN MARE IPOCRIT!MI-E SILA DE TINE!

Sarpele  •  23 octombrie 2007, 22:19

Cenzura pentru tzaranii care injura pe bloguri

Sarpele  •  23 octombrie 2007, 22:20

dadu e unul dintre ei,se pare

Tavi  •  23 octombrie 2007, 22:44

@ Sarpele,

dar cu „orasenii” care injura pe bloguri cum ramane? Sau ai impresia ca toti cei ce injura sunt tarani?
Daca asta este ceea ce crezi, ma tem ca esti in eroare.

Tavi  •  23 octombrie 2007, 22:46

Mesajele mele, ultimele, au aparut cu urmatorul mesaj: Your comment is awaiting moderation. Dupa cca o ora, au fost sterse. De ce ?

dadu  •  23 octombrie 2007, 22:55

@SARPELE:SA-I SPUI UNUI OM CA-I IPOCRIT SAU MINCINOS NU INSEAMNA CA-L INJURI AMARATULE…

rador  •  23 octombrie 2007, 22:55

Catalin, nu mai astept raspuns la postul, ca deh, e mai la inceput si nici nu va ridica in slavi…
totusi am o mare nedumerire… care-i motivul pentru care o ridici in slavi pe Maria Andries? Imi poti indica, te rog, un articol sportiv scris de Maria? nu mistouri, UN ARTICOL SPORTIV… ca scrie pentru gsp, nu pentru can-can… si mai e si geniala (:D)…

dadu  •  23 octombrie 2007, 22:58

@TAVI:ASA INTELEGE MAGNIFICUL IPOCRIT LIBERTATEA DE EXPRIMARE!

DACA INJURI E OK,DAR DACA-L CRITICI PAC,PAC TE MODEREAZA!

E PATETIC!(SARPE,INTELIGENTULE, VEZI CA NICI ASTA NU-I INJURATURA)

UnderTakeR  •  23 octombrie 2007, 23:30

mai dute ma ..pseudojurnalisti sunteti toti si va mai si dati impuscati ca se ia lumea de voi … pai cum sa nu se ia … voi numai pe scandal sunteti pusi .. cum zice unu ceva de altu cum imediat 10 microfoane si il intaratati sa spuna si el ceva ca sa va faceti tiraj … hai las`i balta si cu Maria andries care este pluta ..e paralela femeia cu jurnalismul .. eu unu nu stiu ce mare condei e si panarama aia de femeie cand are un limbaj de cartier mai ceva ca mafia … scrie numai tampenii care nu intereseaza pe nimeni … si la o adika ce te plangi si tu ca te injura lumea pe blog .. inchidel mare lukru.. un tampit mai putin cu blog ..ca nici cu tine nu mi`e rusine … scandalagiilor .. asa zisi jurnalisti …sa va intre clar in cap .. in Romania NU EXISTA presa sportiva .. doar de scandal …inteligentilor .. si cu flaieru ala de a terminat medicina …si acuma e redactor sef.. spune`mi si mie .. ce are medicina cu jurnalistica .. ???ca nu inteleg.. adika a terminat medicina …e jurnalist .. deci e bun ?cum vine asta .. pai e pruna in jurnalistica din moment ce a terminat la medicina … vezi .. nici macar nu gandesti .. si inca ceva .. si eu vb 5 limbi straine foarte bine .. asta inseamna ca am un loc la voi ?sau?

uzzi solo  •  24 octombrie 2007, 2:43

Era si timpul pentru o dezbatere despre luzerii no-life care fac trolling pe net. Cam tarzie polemica.

banat  •  24 octombrie 2007, 21:23

de ce nu ma lasi sa postez bai securistule?

Optimvs  •  24 octombrie 2007, 23:20

Discutia despre scrisul pe bani in Romania nu se poate inchide prin postarea unei convorbiri cu Adrian Şomlea. Din pacate, nenumaratii ziaristi cu mercurialul lipit pe frunte au distrus imaginea acestei bresle in Romania. Am o gramada de cunoscuti care mi-au spus deschis ca ma compromit pe viata practicand aceasta meserie, indiferent de faptul ca n-am luat un leu spaga in viata mea. Si nu stiu daca respectivii cunoscuti gresesc prea tare, pentru ca in zia de azi nu conteaza ce faci, conteaza ce crede lumea ca faci.
In conditiile astea, e greu sa-i incriminezi pe cititorii care te acuza ca ai luat de la Hagi ca sa dai in Becali. Sigur, probabil ca unii din ei sunt atat de redusi mintal incat nu le da prin cap ca un ziarist ar putea da in oier din convingere. Sau din respect pentru propria persoana. Dar multi altii te judeca asa pentru ca stiu nspe cazuri de articole scrise pe bani in presa romaneasca.

maria coman  •  25 octombrie 2007, 10:20

eu nu sunt jurnalist sportiv si nu sunt foarte interesata de subiect. dar articolul despre adrian somlea m-a impresionat. iar reactiile dubioase generate m-au scarbit sincer. ce e drept, nici pina acum nu am inteles de ce unii simt nevoia sa injure doar de dragul injuratului. sigur, libertatea de exprimare, dar oare nu ar trebui sa respectam regula bunului simt?

Poze  •  29 octombrie 2007, 16:08

cele mai tari poze masini femei wallpaper download http://poze.pe-internet.ro

suewBeeks  •  28 noiembrie 2007, 2:53

Hi, hello, privet
hunger

Silviu  •  23 ianuarie 2008, 22:00

Stim ca dumneavoastra sunteti la Gazeta Sporturilor care este partener media la Cupa Liceelor 2008 . Sunt din liceul G Calinescu si ne confruntam cu o problema foarte mare in ceea ce priveste corectitudinea organizatorilor :

Apel catre oficiali

George Calinescu – Mihai Bravu 5-2
C.A. Rosetti – Mihai Bravu 5-2
George Calinescu – C.A. Rosetti 3-3 , 6-4 dupa executarea loviturilor de la 6m

Privind aceste scoruri, care echipa credeti ca se califica ? George Calinescu , nu ? Ei bine, va inselati. Conform unui regulament inventat pentru aceasta competitie , echipa care merge mai departe este aceea care are media de varsta mai mica ..
Desi George Calinescu a castigat ambele meciuri PE TEREN , sunt sanse ca aceasta echipa sa ramana pe dinafara din cauza ca nu are destui “boboci” in echipa ..
Daca cupa liceelor se vrea a fi o competitie oficiala de futsal , atunci ar trebui sa existe si un regulament official care se completeaza cu Legile Jocului de Futsal, aprobate de FIFA.
Conform unei anexe din regulamentul actual , rugam conducerea acestei competitii sa completeze acest regulament cu legile jocului de futsal . Anexa la care ma refer este :
“• Organizatorii îsi rezervã dreptul de a aduce modificãri prezentului regulament, care se completeaza
cu Legile Jocului de Futsal, aprobate de FIFA”
Asadar , in regulamentul aprobat de FIFA pentru futsal se specifica clar ca in cazul de egalitate de puncte si golaveraj in grupa , se vor bate lovituri de departajare .. lucru care s-a facut si care au fost castigate de echipa liceului George Calinescu.
Pentru cei care au dubii , regulamentul il gasiti la :
http://www.info.frf.ro/multimedia/documente/ROC-%20FOTBAL%20SALA-%202007%20pentru%20tipar.pdf

Domnilor organizatori , e correct ca echipa liceului C.A. Rosetti sa se califice mai departe doar pentru simplul fapt ca au jucatori mai tineri trecuti in tabelul de inscriere?
In ritmul asta , o sa se ajunga sa participe doar cei de clasa aIXa .. poate ar trebui redenumita aceasta cupa in “cupa bobocilor”
Prin acest articol dorim modificarea regulamentului actual , astfel incat criteriul de departajare sa fie fotbalul , nu actele .
Va multumim.
Echipa de fotbal a liceului George Calinescu

Stiu ca este offtopic.(imi cer scuze ).dar sper sa puteti sa ne ajutati.Suntem furati.Multumesc

service imprimante  •  14 februarie 2008, 15:17

Tolo meserie

mircealucescu.ro  •  23 martie 2008, 19:45

привет

Luci  •  11 mai 2008, 14:35

Am auzit ca toata actiuna cu DNAu-l si Gigi Becali nu ar fi fost pusa la cale de cei de la CFR ci de HAGI , caruia Becali i-ar datora in jur de 3 mil $ si care ar fi vrut sa-l scoata definitiv din fotbalul romanesc. Informatie obtinuta de la o sursa destul de credibila , din cercuri restranse. Poate verificati si vedeti daca e ceva adevarat 😉

Dez  •  25 iulie 2008, 19:53

Nu e frumos sa te lauzi.

mitut claudiu  •  28 octombrie 2008, 23:11

Ma numesc Mitut Claudiu Adrian.Sunt student la Geografia Mediului la Universitatea Bucuresti.Am 20 de ani,iar de loc sunt din jud. Valcea,din Tara Lovistei,cu meleaguri mirifice.
Vreau in primul rand sa va multumesc pentru ca va implicati in comunitate.E important si util pentru fiecare sa aiba astfel de actiuni.Dvs. aveţi un rol major în formarea mentalitatilor populatiei si in educatie,in civilizarea Romaniei.Va rog sa aveti rabdare sa cititi ceea ce v-am scris.Va scriu pentru a va incuraja,dar si pentru a va face cunoscut ca exista oameni,romani adevarati,care ar merita sa fie recompensati cu demnitate si respect,dar deocamdata e greu.Va propun sa cititi cu atentie urm. randuri(sa dati va rog si colegilor si sefilor dvs. sa citeasca-nu vor pierde timpul) -e mai mult un mesaj pentru mass-media:

As putea scrie romane intregi despre viata mea pana acum.Dumneavoastra va scriu pentru a vedea ca daca ai ambitie,vointa si perseverenta ajungi departe,ajungi sa iti implinesti visul,oricat de indraznet ar fii el.Pe mine ma deranjeaza profund lipsa de bun simt de la noi.Si faptul ca vedem deseuri aruncate peste tot,denota din lipsa de responsabilitate si de respect pt. ceea ce ne inconjoara.Sigur ca ma deranjeaza si toate “exemplarele” cu bani de varsta mea,care nu stiu ce e banul muncit.Nu e lucru usor sa treci peste multe greutati si incercari ale vietii.Un om de succes a spus ca asteapta sa urle presa despre mine.Eu nu vreau sa apar peste tot,dar as fii multumit daca s-ar scrie despre povestea mea.

Dar asa e lumea-exista multe nedreptati !Povestea mea e mai deosebita.

M-am nascut la Targu Jiu.Apoi ne-am mutat in jud.Valcea.Am invatat mereu bine la scoala.Am fost premiant in clasele 1-8(si seful clasei).Toate acestea in pofida lipsurilor financiare si materiale.Tatal meu era somer iar mama casnica.Mai am 2 surori mai mici.Ne-a fost tare greu.Erau perioade pe clasele a 6-a,a 7-a cand nu aveam bani nici de paine,dupa ce tata terminase somajul.La tara nu sunt locuri de munca.Va spun cu lacrimi in ochi ca a fost o vara in care mancam ciorba goala.Nu aveam nici mamaliga.Sau mancam doar cartofi copti.Si eram si eu in crestere,aveam nevoie de hrana,plus ca si invatam foarte bine la scoala.Tatal meu era bolnav si nu putea munci mult,iar mama nu avea unde.Au fost perioade dramatice.Multumesc lui D-zeu ca le-am depasit.Parintii mei sunt oameni simpli,care m-au sprijinit cat au putut sa ajung mai departe la scoala.Am crescut in mijlocul naturii.De mic,mama mea a avut grija sa iubesc invatatura.Mai tarziu,am realizat singur ca doar invatand pot ajunge cineva,am o sansa,pt. ca intr-o zi,cand voi avea ce-mi trebuie si voi fii realizat,sa ma uit cu satisfactie in urma.Viata de succes e o conjugare neintrerupta a verbului a face.Dobandim,consumam,risipim,dar ce lasam in urma?Cei pt. care imbogatirea e scopul suprem trebuie sa se uite in jur si sa reflecte.Cand am fost mic am invatat o perioada la lumina lumanarii,dar am trait intr-un mediu simplu,plin de farmec,de legenda,de har.Multi oameni mi-au zis ca sunt un exemplu de daruire personala.Un om de succes a spus ca abia asteapta sa urle presa despre mine.Prefer sa stau in umbra presei,dar as fii multumit daca s-ar scrie despre povestea mea.

Eu nu am avut pe nimeni care sa intervina pt. mine sau sa ma impinga de la spate.Dar lipsa banilor nu m-a descurajat !Dimpotriva,am avut o motivatie.Aceea sa demonstrez ca de fapt banii nu valoreaza aproape nimic(noi le dam valoare).

Credeti ca nu ma durea sufletul cand vedeam alti copii ca au bani de dulciuri sau alte lucruri,la care eu nici nu visam,iar eu nu aveam bani nici de o napolitana ?!Ma durea,dar ma ambitionam mai tare !M-am si maturizat mai repede.Dar cu toate grijile,am avut o copilarie frumoasa.Cand nu vezi totul prin prisma banilor,lucrurile sunt mai frumoase,mai adevarate.Te bucuri altfel de viata,vezi persoanele din jur cu sufletul.

Dar am crescut.Am avut note f. bune si am plecat la liceu la Sibiu,la matematica-informatica.Normal ca am avut cea mai mare medie din comuna mea.Dar era greu!Tatal meu iesise la pensie pe caz de boala,insa cheltuielile erau mari.Exista si o diferenta de pregatire intre mine si colegii mei de la oras.Eu nu stiam nici limbi straine.Dar am invatat,iar pe parcurs ajunsesem sa imi intrec colegii la multe materii.M-am gandit ca daca tot am ajuns pana acolo,de ce sa nu invat,de ce sa nu arat ca se poate,si mai ales ma gandeam ça parintii mei se chinuie sa imi plateasca taxele.Vedeti,in ziua de azi,foarte putini mai sunt tinerii care fac asa.Cei de la tara prefera sa plece in alte tari si isi neglijeaza studiile,altii care se duc pe la profesionale intra in cercuri vicioase,adica « se prostesc ».Sa nu mai zic de cei cu bani,a caror ultima grija e educatia.Auzeam un domn…odata,ca avea in plus 150.000 euro si i-a luat la baiat un Lamborghini.Tinerii cu multi bani nu pun pret nici pe munca.Nu stiu sa aprecieze munca platita.Nu au valori morale dupa care se ghideaza.Dar banii nu acopera lipsa de caracter si demnitatea.Banii facuti usor incurajeaza nesimtirea si decaderea umana.Lipsa de bun-simt si coruptia sunt cele mai josnice insusiri umane.Poti sa fii urat sau prost,dar sa nu fii corupt sau fara bun-simt.Oricat de bune intentii ar avea Guvernul,e greu sa faci treaba cand toti iti baga bete in roate.Iar autoritatile locale sunt dezinteresate si iresponsabile.Nu am vazut atata iresponsabilitate nici in filme.

Eu nu am avut bani multi,si nici nu am deocamdata,dar am invatat sa apreciez cu alti ochi bani.Si acesta e cel mai mare castig !

Sa revenim la povestea mea…Costurile erau prea mari pt. parintii mei.Eram pe clasa a 10-a.Mama mea a scris atunci la Guvern si Presedintie.De acolo au trimis la DPC Valcea scrisoarea mamei.Ne-au chemat,au facut o comisie si ne-au ajutat.De atunci DGASPC Valcea mi-a platit caminul si cantina.A fost un sprijin fantastic.Altfel eu nu mai puteam continua liceul la Sibiu.Apoi,a venit si sora mijlocie la Sibiu.Tot DPC Valcea ii platea.Deci,sunt recunoscator statului roman ca ne-a ajutat si ne ajuta in continuare.La ora actuala,eu am caminul in Bucuresti platit de DPC Valcea.Si mai primesc 2,8 mil. « bani de mancare ».De pe clasa a 10-a ma sprijina dumnealor.De atunci am putut privi altfel spre viitor.Situatia financiara a familiei mele nu s-a schimbat nici in prezent.Dar eu si sora mea suntem sprijiniti de DPC Valcea.Si nu ma sprijina degeaba !Incepand din clasa a 10-a am participat la olimpiade si concursuri judetene si nationale,dar cu succes.Am luat zeci de premii la geografie,psihologie,biologie,istorie,domeniu european,cultura generala,economie,fizica,etc.

Pe clasele a 11-a si a 12-a am fost la cate 2 olimpiade nationale,cu rezultate bune.In a 12-a am luat mentiune pe tara la geografie la Baia Mare,iar la Suceava am luat locul 1 pe tara,la un concurs mai complex.Am multe premii 1 judetene la psihologie,Stiintele Pamantului,istorie,geografie si multe altele.M-am straduit si am invatat cat de cat engleza si franceza,de am reusit sa imi intrec colegii.Am crescut frumos,constant,de la an la an.Am vazut jumatate din tara cu ajutorul olimpiadelor.Mi-am creat o imagine buna in liceu,in comunitate si in randul multor altor oameni.Am fost seful clasei pe parcursul liceului si m-am descurcat bine.In a 12-a am fost si voluntar la Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 ;am fost la multe concursuri.Am castigat un concurs al Pro Democratia si am fost la Bruxelles,unde m-am intalnit cu europarlamentarii romani.Am pregatit si bacalaureatul,pe care l-am luat cu 9,50 si astfel am reusit sa intru in Bucuresti,la Universitate,la buget.Si nu am luat nicio meditatie.A fost doar dorinta mea de a reusi si o modalitate de a le multumi celor de la DPC Valcea ca ma ajuta.Cu 7 ani de acasa si cu bun simt am aratat ca in ciuda lipsurilor financiare poti ajunge realizat si fericit.

Nu va spun aceste lucruri pt. a ma lauda,ci pt. a va arata ca speranta exista,ca daca te lupti cinstit reusesti.Eu am stiut intotdeuna care imi este locul ;m-am intins atat cat mi-a tinut plapuma.Aceste lucruri se realizeaza cu bun-simt.Sunt convins ca,probabil,mai sunt exemple ca mine.Au scris si ziare despre succesele mele.Unii oameni mi-au spus :Viitorul e reflexia prezentului asa ca succesul e inevitabil pt. mine.Sa speram.Dar eu sunt si voi fii,oricat de multi bani voi avea,un om simplu de la tara,care va incerca mereu sa se autodepaseasca,sa fie optimist si sa fie mai bun.Pe langa toate realizarile mele,muncite,ramane insa situatia materiala a familiei mele,care si in prezent e una grea.

Cum poti sa traiesti in prezent cu 7 milioane/luna o familie de 5 persoane cu 3 copii in scoala,liceu si facultate ?

E imposibil si dureros de greu.Eu la Bucuresti ma descurc cu sprijinul DPC si cu bursa sociala.Acum incep anul 2 de facultate.Dar nu ma plang.Voi lupta si mai mult si sper sa reusesc.E greu insa.Macar un sprijin minimal daca as avea !Dar aceasta e viata !Parintii mei nu au.Sora mea cea mica e pe clasa a 8-a,iar cea mare da bacul la anul.Invata si ele bine,si au o educatie buna,data de parintii mei.E foarte greu cand iti iei viata in propriile maini si nu ai aceleasi sanse ca toti ceilalti.Cei cu bani multi nu pun valoare pe realizare prin munca si educatie.Eu sunt sarac material,dar bogat cu sufletul si mintea.Avem nevoie urgenta de valori(e o criza de talente).Eu am o Romanie a mea,personala,pe care o doresc tuturor ;si nu e o Romanie a bascaliei si iresponsabilitatii.Mare pacat…pt. ca se pierde timpul iar poporul roman tinde sa dispara,ca moralitate.Nu stiu de ce avem impresia ca suntem importanti,cand de fapt tocmai « fumurile » de oameni « speciali » vor duce la decaderea conditiei umane si a societatii romanesti.As putea tine prelegeri despre analize si solutii.Dar daca am fii corecti am face ce spune si am spune ce face.Nu va puneti mari sperante in « asa-zisii » noi candidati care vor in Parlament.Va vor dezamagi.Sunt profund ingrijorat de lipsa de corectitudine de la noi.O spune un tanar de 20 de ani,ca mine,care a ales o cale dreapta si a avut educatie,dar caruia ii e greu sa traiasca printre multi oameni neseriosi si iresponsabili.Nu e toata societatea asa,dar situatia e alarmanta !E multa mocirla si nesimtire prin jur !Am crescut greu,fara bunici,dar rigorile vietii m-au invatat ce e bine si ce nu !

Eu va scriu aceste randuri nu pt. a va cere ajutorul,desi as avea nevoie(dar cum ne-am descurcat pana acum,si zic eu onorabil,sper ca ne vom descurca si de-acum inainte).

Ci v-am scris pt. a va arata ce povesti de viata exista in jurul oamenilor de rand,simpli,ca mine.Televiziunile promoveaza tocmai opusul…si e mare pacat.Chiar de ar face audienta o stire cum ca un golan bogat nu stiu ce a mai facut sau cumparat,nu merita(va spun din suflet)sa fie bagat in seama.Nu trebuie sa optam pt. a prezenta ceva facil,in loc sa aratam oameni adevarati,profunzi si informatii utile.

Eu sunt dezamagit si ma descurajez cateodata,cand vad stiri si emisiuni cu si despre oameni de moravuri usoare,de la care nu avem absolut nimic ce invata.Doar ei vor mai ramane in tara !Audienta nu e totul !Bunul simt conteaza cel mai mult !Si in justitie si politie am incredere mica(am motive intemeiate,cu o poveste incredibila) !Ma deranjeaza…nu ca sunt oameni imbogatiti usor,fara educatie,care nu stiu practic pe ce lume traiesc,ci ma deranjeaza ca sunt bagati in seama,ca li se da atentie.Eu si familia mea ne zbatem sa reusim,iar altii arunca cu sute de mii de euro-cel putin sa nu-i mai vad la televizor !Eu sunt in anul 2 de facultate.Am situatiii cand nu imi permit nici strictul necesar,dar merg totusi mai departe.Experimentam si acum limita saraciei,pt.ca avem cheltuieli mari cu scolile noastre.Cred ca majoritatea tinerilor care au macar trai decent nu s-ar descurca in situatia mea.Parintii mei nu au frati,surori sau alt sprijin.E dureros de greu!Sa dea D-zeu sa termin cu bine,iar apoi doar prin perseverenta si lupta fantastica sper sa ajung bine,sa ajung cineva.

Dar e greu,oricat de mult muncesti sau iti doresti !In vacantele de vara lucram la padure,iar iernile mergeam dupa lemne,pe care le caram cu spinarea,prin zapada pana la genunchi.

Ma gandesc,rar,sa plec in strainatate peste cativa ani.Cu modestie va spun:imi spunea cineva ca in Occident as cunoaste un succes fulminant,pt. ca acolo oamenii competenti si cinstiti sunt apreciati.Sunt sigur ca acolo voi avea mai multe sanse !Dar nu stiu daca voi pleca,pentru ca iubesc prea mult Romania !Insa…sa ne gandim,ca dincolo de patriotism,ar pleca toti romanii muncitori,cu bun-simt,cinstiti,seriosi !Ce s-ar intampla ?

Oamenii nu vor neaparat bani mai multi,ci vor respect,egalitate,dreptate,competenta,vor adevar,vor normalitate,responsabilitate.Aceste lucruri le vreau si eu !

Sunt optimist,dar situatia e ingrijoratoare.Va propun sa va ganditi la aceste lucruri.Daca as pleca eu din tara,nu cred ca va fii o tragedie.Nu ca as fii eu cu moţ,dar daca Covei,Prigoana sau Casuneanu,sau un manelist,nu ar mai avea voie sa faca nu stiu ce,atunci ziarele vor scrie 3 zile.Aceasta mentalitate duce la pieire,duce la autodistrugere,incurajeaza nesimtirea.Sunt multi alti oameni care merita aprecierea noastra,care nu fac umbra pamantului degeaba.Se intampla si lucruri bune in Romania.Eu stiu cateva.Pentru ca raul sa invinga pe pamant e deajuns ca oamenii buni sa nu faca nimic !As vrea sa pot fii un exemplu pt. tinerii din Romania,in sensul de putere a exemplului personal.As dori sa mi se cunoasca povestea.Vorbim de oameni mari cand mor.Ce rost are?Cat sunt in viata merita apreciere.Televiziunile arata multe lucruri negative dar se intampla si multe lucruri bune.Si nici nu se obosesc sa schimbe ceva in bine.Nu trebuie sa facem o moda din a darama.Suferim de autosuficienta.

Eu am crescut greu,viata m-a invatat multe lucruri.Am crescut frumos,si nu am crescut in Germania,deci se poate si la noi !Viata mea e mult mai complexa,v-am spus doar o parte,dar sper ca v-am aratat si o alta fata a romanilor si ca v-am demonstrat ca exista speranta si lucruri mult mai importante decat banii.Doar daca le vom da mai multa atentie si vom face apel la bun simt si educatie !

Va multumesc si va doresc mult succes !

Cu respect,

Mitut Claudiu

Adrian

P.S. :Decaderea morala a societatii noastre se datoreaza si unor personaje ca “domnul din Pipera” si celor de teapa sa,care calca legile in picioare,demonstrand ca asa poti deveni om de succes in Romania amaraciunii noastre !

De ce suntem frustrati ?Pt. ca traim intr-o societate in care nu ne regasim,in care valoarea nu e recunoscuta,in care sansele nu sunt aceleasi pt. toti.O tara in care exista mult « gri »,o tara in care hotul e la el acasa,in care coruptul se cheama descurcaret,si in care oamenii cinstiti sunt cu totii « niste fraieri ».Natiunea romana devine grav bolnava si pe plan moral si spiritual !Ar zice pesimistii.Nu e chiar asa !Si solutii exista !Eu sunt optimist !Insa oricat de optimist as fii,ma gandesc totusi ca nu stiu cum voi avea o locuinta sau o viata decenta pe viitor.Plus ca va trebui sa imi sprijin surorile si sa ma ocup si de educatia mea.La noi se promoveaza foarte putin valoarea.Nu imi doresc sa fac o revolutie,dar doresc ca prin povestea mea sa arat romanilor ca bunul-simt,respectul si admiratia pt. ce e valoros nu sunt vorbe goale.Eu am crescut greu si am invatat ca nu totul mi se cuvine.Nu am avut parte niciodata de un Craciun adevarat.Dar asta e!Din pacate,multi romani au ajuns sa se inchine la bani,dar banii nu pot substitui multe lucruri.

Dar sa fim pragmatici,si sa nu uitati va rog de mesajul meu !Respectul pentru om este totul,iar respectul vine din bun-simt !Cand veti face lucruri marete sa va ganditi si la povestea mea!

Cu admiratie,

Mitut Claudiu

Adrian

elisabeta popp  •  18 iunie 2009, 21:13

Sa nu ramai uimit cand ti se vor cere conturile sau acestea nu sunt umplute cu bani publici?

cocu  •  3 iulie 2009, 11:38

Super comentarii…

Leonard  •  11 iulie 2009, 21:58

D-le Tolontan,cu tot respectul pentru cariera dvs.de jurnalist,tot ceea ce inseamna sport,respect si profesionalism in Romania anului 2009 incepe cu Tolontan.Nu stiu daca trebuia sa ma adresez dvs.,dar cred ca aveti un cuvant de spus in aceasta privinta,stau si ma uit la presentarea Stelei si vad la d-ra reporter care intervieveaza jucatorii la iesirea din tunel,intr-un astfel de moment efectiv i-a disperat pe saracii jucatori cu aceeasi intrebare enervanta despre iesirea colegilor in cluburi,e dea dreptul enervanta si nu are nici o leg. cu evenimentul,o fii in lipsa de idei ori de profesionalism?Nu stiu ce sa mai zic,de 2 zile nu se vorbeste altceva la GSP decat de aceste iesiri.Nu credeti ca obositi lumea cu probleme fara rost in timp ce greii fotbalului isi fac jocurile nestingheriti?Sau cei din minister?Si problema cu popa de la manastire de ce a aduso in discutie d-ra? Nu credeti ca e depasita de idei?Niciodata nu o sa vedeti asa ceva afara la prezentarea unui lot un astfel de comentariu fara nici un rost rostit de un reporter.Nu de alta,nu vreau sa jignesc.era doar o opinie insa va umbreste personalitatea si calitatile.Oare reporterii sunt toti corecti? Multumesc.

Albu Alin  •  8 septembrie 2009, 16:00

Salut,as vrea sa iti prezint o problema care necesita ancheta gen ritzi la un nivel mai mic.As vrea sa imi trimiti un mail daca crezi ca ma poti ajuta,sunt hartuit de acest om public.

adrian  •  30 noiembrie 2009, 17:26

O IDEE INCERCATI CU CAPACITATEA DUMNEAVOASTRA MEDIA SA PROMOVATI UN REFERENDUM IN CARE SA CEREM DESFIINTAREA PARLAMENTULUI SI SA NU MAI ALEGEM PARLAMENTARI ROMANI . O SA AVETI SURPRIZE FOARTE MULTI VOR FI DE ACORD!!!!! INCERCATI FACETI-O PENTRU GENERATIILE VIITOARE!!!!! O ALTA IDEE ESTE DE A CERE UE SA NE TRIMEATA SPECIALISTI IN LOCUL PAPUSILOR NOASTRE DIN GUVERN SI SA TRAGEM TOTI PENTRU A TRECE DE CRIZA SI SA FACEM UN REFERENDUM SI PENTRU ASATA SI IAR CRED CA VOM AVEA SURPRIZE SI FOARTE MULTI VOR FI DE ACORD!!!! FACETI LUCRUL ACESTA MACAR PENTRU GENERATIILE VIITOARE!!!!!!

ikataly  •  21 iunie 2010, 0:31

,,Societăţi apropiate aleşilor PSD au construit 63 de săli de sport, spune Udrea”-o chestiune de investigat….

biletul zilei  •  10 septembrie 2010, 7:40

Din viata noastra cotidiana a disparut cinstea, onorea si bunul simt. Ce face rating? Persoane analfabete gen NIkita care nu stiu decat sa injure si sa arunce cu tot felul de porcarii. Asta e, numai exista nicio institutie „curata” care sa poata face ordine caci de lipsa de credibilitate sufera toata societatea romana.

Comentează