Viaţa şi opera lui Cornel Dinu

Un ochi la meciul cu Albania şi altul în cartea autobiografică a lui Cornel Dinu. „Inteligent şi arţăgos”, după cum îl caracterizează Fănuş Neagu în prefaţă.

miercuri, 21 noiembrie 2007, 7:51

Un ochi la meciul cu Albania şi altul în cartea autobiografică a lui Cornel Dinu. „Inteligent şi arţăgos”, după cum îl caracterizează Fănuş Neagu în prefaţă.

Volumul e sincer, precum poza de pe coperta a patra, unde Procurorul ciocneşte un pahar de vin cu viitorii cititori. Vin roşu.

Stilul aminteşte doar rareori cu cel din interviuri, cînd îţi vine să-ţi iei cîmpii din cauza preţiozităţilor. În rest, citeşti cu plăcere. Sînt multe episoade necunoscute. Istoria pitorească a fotbalului nostru. Şi culisele lui Dinamo, întinse pe cîteva decenii. La un moment dat, Dinu povesteşte cum a defilat în ghete cu crampoane în faţa boşilor de la Partid.

Nu are doar farmec, ci şi onestitate. Evită autoglorificarea, test aproape imposibil de trecut pentru cei care-şi povestesc viaţa. Nu şi pentru fostul mare fotbalist. Mai mare decît se prezintă el însuşi în carte! În rest, este exact: guraliv, superior, deseori mizantrop, niciodată comun.

Era în 1979. URSS – România 3-1. Antrenor Pişti Covaci. În hotelul de lîngă Piaţa Roşie, Cornel Dinu se întîlneşte cu arbitrii italieni. Începe dialogul, uns cu whisky şi caviar. Pe la 4 dimineaţa, apare antrenorul. Dinu, cu sifonul în mînă. „Final apoteotic”, îşi aminteşte el. S-a retras cu antrenorul în cameră, acolo unde a somat cîţiva soldaţi miniaturali să urce într-un camion al Armatei Roşii, sub ameninţarea sifonului. „Ca să nu mai ajungă niciodată la Clujul dumitale, nea Pişti!”. Covaci l-a iertat.

Final şi pe fostul „23 August”. România s-a calificat, începe demolarea. Lumea aplaudă „cu o decenţă respectuoasă”, aşa cum îşi aminteşte Cornel Dinu atmosfera din tribunele vieţii şi operei sale.

Comentarii (54)Adaugă comentariu

vlad  •  21 noiembrie 2007, 20:03

domnule Tolontan …..de unde se poate cumpara cartea …a aparut? sau inca nu?

Super Steaua  •  21 noiembrie 2007, 20:11

off topic

Prevad o mare nedreptate. Cred ca noul stadion national va fi al lui Dinamo. Sunt foarte multi dinamovisti prin primarie si cred ca Dinamo va juca pe noul stadion national. O sa vedeti voi … o sa se laude Borcea cu noul lor stadion

Marian Manescu  •  21 noiembrie 2007, 20:13

CE MINTE BOLNAVA AI….oricum nu va putea fi al lui Dinamo. Vor avea doar posibilitatea sa il inchirieze pentru a juca meciurile de acasa. Desi nu cred…

Va fi un stadion al poporului…

Horia  •  21 noiembrie 2007, 20:23

super articol..iar pt „visiniu” inteleg antipatiile tale..dar totusi memoria unui jucator nu poate fi calcata in asa fel in picioare. injura echipele cat de mult vrei..si eu as face probabil la fel..dar nu e nevoie sa fii intr-atat de nenorocit incat sa jignesti memoria unui jucator emblematic pentru ce a insemnat fotbalul romanesc in ultimii 10-15 ani

allex`redog  •  21 noiembrie 2007, 20:24

cat e cartea ca o vreau si eu..

pt. visiniu  •  21 noiembrie 2007, 20:27

bravo Horia
si acum on-topic :

de abia astept sa citesc si eu cartea. oricum faza din gazeta de azi cu Dinu care a recunoscut ca a dat gol cu mana e rara.

ovidan  •  21 noiembrie 2007, 20:28

va salut domnule catalin…

vreau si eu cartea aici la mine in canada…

platesc costul cartii si taxele aferente, va rog domnule tolontan…
adresa mea de e-mail

martz_tehnik@yahoo.ca

va multumesc anticipat sau macar unde trebuie sa ma adresez ca sa pot avea cartea…

bafta la EURO si odihna multa in perioada Sarbatorilor, ca la vara avetzi treaba!!!

cu simpatie si respect,

dan from ottawa, canada

nastyboy  •  21 noiembrie 2007, 20:37

Intotdeauna am avut o impresie proasta despre Dinu. Am crezut ca este bautor de vodca. Daca a reusit performanta sa bea la 2m de Piata Rosie vin cu sifon, imi cer scuze posteritatii. Sunt curios ,totusi, ce era in sticla aia de sifon. Am o banuiala…

affu  •  21 noiembrie 2007, 20:50

Stati usor,intai sa-l vedem ca se face.Eu cred ca vom ramane cu demolarea….

manneken  •  21 noiembrie 2007, 20:51

nu te-am mai citit de mult pentru ca nu prea am avut timp, si din fericire viata este facuta din alte milioane de evenimente si emotii, nu doar jalnica presa romana si presul Tolontan ne tin in viata.Pacat pt ca te-am apreciat cand ti-am citit primele articole, dar ai dovedit repede esti la solda unor neica nimeni, gen Becali(mai ales)si ai altor Izig si Strul…sau Strunfi daca vrei…Acum il iei in brate pe ticalosul asta care este mai securist di mai parsiv decat decat embrionul lui Stalin.

Baga-ti mintile in cap si nu te mai lasa condus de mediocritate si de mirosul verde…

manneken  •  21 noiembrie 2007, 20:57

draga române,

cu ce am gresit frumosule de nu-mi publici mesajul??? N-am bani sa-ti bag in cont ca sânt mai sarac decat toata America Latina….dar daca tot putem sa scriem la ziar,ca numa’ tu poti sa scri in el daca te mai lasa Gigi,atunci de ce nu ma publici mai domnule ‘telectual de Dâmbovita…? Ha…?

Ralu  •  21 noiembrie 2007, 21:06

Sunt curioasa de ziua de maine cand la „Serile fjsc” veti vorbi despre ziaristi si bloggeri. 🙂 Spor in tot ce faceti!

Andy  •  21 noiembrie 2007, 21:14

Cataline mai puneti frate sursa la declaratiile jucatorilor de la nationala, ca va invatati, nici la alea de pe ProTV din Liga Campionilor nu le puneti dar apoi citesc articole scrise de ziarul vostru in care aveti pretentii sa se puna sursa la articolele voastre. Sunteti prea ipocriti, parca ……..chiar tu ai scris ceva de genu asta acum 1 luna si ceva, maxim 2.

ovidiu  •  21 noiembrie 2007, 21:20

Este un proiect gras pt. HIENELE care cred ca deja saliveaza.Se zice ca va costa 120 mil.,mai vedem noi…
P.S.:HIENELE ,totusi, omoara sa-si potoleasca foamea,nu pentru a-si sporii averea/bussines-ul.Trazni-i-ar sa-i trazneasca de derbedei!!!

imaginatie debordanta  •  21 noiembrie 2007, 22:09

felicitari cainelui, pacat ca se implica mult prea mult la dinamo. rednic nu trebuia dat afara, dar eu ma bucur ca a pus s el umaru la demiterea lui rednic.(stiu ca si-a dat demisia)

arh. Gheorghe Petresciu  •  21 noiembrie 2007, 23:09

MOTTO:ROMANIA CAMPIOANA EUROPEANA LA FOTBAL IN ANUL 2008.
Cine scrie o carte are o treapta mai sus in viata.Felicit echipa Romaniei si antrenorul ei pentru castigarea primului loc in grupa de calificare Europeana din 2008.Sanatate jucatorilor si sa aduceti anul viitor cupa,EURO 2008,in ROMANIA.SUCCES SI FELICITARI

mosu  •  21 noiembrie 2007, 23:34

http://www.mailtosanta.eu/

Pentru Craciun

dadu  •  21 noiembrie 2007, 23:54

JDANG!ANGLIA-CROATIA 2-3!REZULTAT FINAL!

ANGLIA PIERDE CALIFICAREA SI RAMANE SA SE PLIMBLE CU „GOLANII” DIN ISRAEL!

CE-I DREPT IN LIMUZINA!

dadu  •  21 noiembrie 2007, 23:55

BRAVO CROATIA!

LUPTATORI ADEVARATI!

adam mm  •  22 noiembrie 2007, 1:59

bravo cataline fa reclama la autobiografia unui …. care ne-a „mancat” un campionat mondial in mexic contestandul pe marele Dobrin dumnezeu sa l ierte

adam mm  •  22 noiembrie 2007, 2:05

pentru toti care nu stiu DOBRIN NU A JUCAT IN MEXIC PT CA ACEST NIMENI CARE ESTE DINU IMPREUNA CU LUCESCU AU FACUT PRESIUNI ASUPRA ANTRENORULUI SA L LASE DEOPARTE PE CEL MAI MARE FOTBALIST DIN TOATE TIMPURILE

vai de c u r u’ lui  •  22 noiembrie 2007, 4:18

cartea..precis ca a scris-o altul. Faza cu sifonul in piata rosie…hai ma, e prea de tot…asta minte si cand zice „buna ziua”.

vai de c u r u’ lui  •  22 noiembrie 2007, 4:20

am uitat sa adaug: da-l in m o r t i i ma.si de vagab.ond. Din cauza acestui neispr.avit, dobrin n-a jucat in Mexic. Sau credeai ca am uitat?

Kurama  •  22 noiembrie 2007, 6:04

Sunt curios daca in „opera” asta va aparea si faptul ca are un fiu pe care l`a abandonat. Numele lui este Cumpanasu Cornel si are aproape 20 de ani. A fost abandonat dupa nastere de acest Cornel Dinu. Iar daca cineva crede ca asta e doar o gluma marca internet..se inseala. Ma puteti contacta la 0723070884.
Imi suna un mare risc..provocandu`l pe Dinu Cornel, iar (asa cum a facut o ruda acum cativa ani, cand l`a dat in judecata). Tin sa`i spun (cu toate ca multi ma vor ignora) ..ca`l astept in fata blocului (avand atecedente cu el..stiu f. bine cum poate afla locuinta unuia sau altuia) cu jdemii de bodyguarzi si securisti platiti. Cineva din familia Cumpanasu s`a ridicat si nu mai poate fi marioneta acelui procuror care a masluit un proces inainte de revolutie. Ii va fi greu sa invinga pe cineva care nu are nimic de pierdut si care are presa in ajutor (asta ca sa stie cu cine se amesteca). Raposatul a murit..e democratie si suntem in Uniunea Europeana. Nu pot dovedi crimele pe care Dinu Cornel le`a facut acum peste 17 ani, dar pot dovedi faptul ca a masluit un proces ca sa alunge copilul lui din viata sa pretioasa. Si asta doar pt. ca acea femeie il iubea. Aceste este Dinu Cornel cu adevarat..cel cu educatie balcanica.

REBU  •  22 noiembrie 2007, 6:29

Nea’ Cornel cara sifonu’
Peste tot prin Moscova,
Il prinde bine dictonu’:
E dinamovist – sadea… 😉

neli liushescu  •  22 noiembrie 2007, 7:22

scrie ceva procuroru’ despre surda? neli, actuala nevasta a lui mircea lucescu si fosta ibovnica a lui cornel dinu? adica despre motivul urii dintre cei doi catei?!?

nastyb0y  •  22 noiembrie 2007, 8:43

Cornel Dinu este cel mai mare filozof de cartier dintre fotbalistii lumii si cel mai mare fotbalist intre bautorii de secarica din zona Dorobanti, o legenda vie a umorului
fara voie romanesc, care neavand ce face ziua , s-a apucat sa isi aduca aminte de chefurile cu strigaturi nocturne ale tineretii….Merita bagat in seama de ziarele de specialitate dar si de barmanii din spatele ASE-ului.

a  •  22 noiembrie 2007, 8:45

caponemone  •  22 noiembrie 2007, 8:52

da sunt curios sa o citesc…sunt sigur ca ii glorifica pe dinamovisti…ce pot sa spun,n-am citit-o dar sunt sigur ca scrie mai mult de sprituri decat de fotbal…
sa ne lase s-a vazut valoarea sa ca antrenor la kosice:CEHOSLOVACIA -ROMANIA 5-2.Noroc cu puiu iordanescu, hagi, raducioiu si ceilalti ca i-a batut pe galezi…altfel cea mai mare performanta a nationalei din America nu ar fi existat…ca sa nu mai zic ca l-au exclus din echipa pe Dobrin, in Mexic…dom procuror…mai lasa-ne cu filosofiile tale…

momo  •  22 noiembrie 2007, 8:54

Corner Dinu ramane un poet de etichete, un filozof de carciuma…El este asezat in rand cu Porcea, Mucu, mitica…Nici ca se putea o companie mai buna pentru el in mirosul de carnaciori de la Aquarium

caponemone  •  22 noiembrie 2007, 8:56

nu se compara nimeni cu Ioan Chirila.cele mai frumoase carti despre fotbal…in copilarie stateam in vacanta , vara in casa si i citeam cartile…cataline mai ai de mancat o paine in jurnalism pana sa scrii ca Nea Vanea…

iQ666  •  22 noiembrie 2007, 9:26

spuneti si de unde se poate cumpara cartea lui dinu. tolo, tu ai de gand sa-ti scrii memoriile?

mujotutun  •  22 noiembrie 2007, 11:18

Iata diferenta: Croatia bate – in Anglia! – desi o durea in pix (ba chiar era mai prudent, politically speakin’, s-o lase mai moale!), in vreme ce Romania se face de rahat in Bulgaria, in frunte cu odiosul Piturca si gasca sa de nechemati: „Nico”, Cocis, Mazilu, Ov. Petre. Cine credeti ca va avea sanse mai mari la turneul final?

mujotutun  •  22 noiembrie 2007, 11:21

Nea Vanea in sus si-n jos! Teasca, om din iarba, avea un condei cel putin la fel de bun. Asa l-am cocosat si pe bietul Eminescu!
Zece oameni il citesc si un milion ne dau cu el in cap ca „Luceafar”.

Redog  •  22 noiembrie 2007, 12:40

Cine lasa in urma sa o carte, inseamna ca n-a trait degeaba. Asa este shi cu Dinu. Vazind imagini, cu siguranta era genul de fotbalist care nu facea rabat de la efort shi „rau”, in sensul pozitiv.Daca adaugam calitatile intelectuale ale unui lord, avem o imagine completa. Restul, chefurile shi rautalile, intra in banal shi sint caracteristice oricarui barbat adevarat.
In ce priveste ultima parte a caracterizarii, „afisati” un iz de invidie, poate si din dorinta de a nu putea fi acuzat ca sinteti pro dinamovist. Oricum, colega dv. are ce invata, cel putin prin prisma modului in care trebuie apreciat un om ca Dinu. Macar pina apuca sa scrie si ea o carte, chiar despre SF-uri.

Procu  •  22 noiembrie 2007, 14:15

FELICITARI TOLO!LA FEL SI LUI MISTER!CRED SI EU K MOR ANALFABETII DE CIUDA K NU INTELEG CAND VORBESTE!DAR ASTA E:NU E PT EI!ABIA ASTEPT SA CUMPAR CARTEA…SIMBOLULUI FOTBALULUI DINAMOVIST!!!!E UN EXEMPLU K FOTBALIST>>PT CEI TINERI AR TREBUI SCOASE SI NISTE DVD_URI SA INVETE!!!

Mihai  •  22 noiembrie 2007, 14:47

Fanii echipei stiaua nu au studiile necesare sa-l inteleaga pe Mister.

m u i e tutun  •  22 noiembrie 2007, 15:17

mojotutune, leule cu cap de musca…
de unde atata rautate in tine, mai fiara ce esti? De la tutunu’ ala ce ti-l bagi in c u r la macerat? Nu-ti convine ca mergem la euro?
Ji.godie!

dragos tudorache  •  22 noiembrie 2007, 15:35

dinu a fost un fotbalist excelent dar un caracter execrabil! o jigodie de om ,pe care l-a prins revolutia la scornicesti,…a fost secretar de stat in guvernul fsn,unde-a facut o gramada de matrapazlicuri,…cat despre faptul c-a fost un securist notoriu impreuna cu guleratul de lucescu ce sa mai spunem!daca s-ar spune intregul adevar deszpre aceasta paiata toate lumea l-ar repidia mai putin militenii si securistii lui de,…corectul de patat ce repede a-nchis gura cand s-a dat la el alta infectie dragomir!doar erau amandoi la scornicesti in 89!

TUDOR  •  22 noiembrie 2007, 16:19

lasa mai baieti, nu mai plangeti ca o sa scrie si radoi o carte . ia sa vedeti atunci ce bucurie pe voi cand o scrie radoi cate picioare a rupt, cum da el cu pumnul in geam, cum se bucura el cu nationala ca s-a calificat cu el la televizor, chestii ….
acum, ca nu prea le are el cu scrisul si cititul, de ai citeste nevastasa subtitrarea la filme asta e.. diferenta!!!!!!!!!

UltraMihai  •  22 noiembrie 2007, 16:31

dinule de Sarbatori
sa dea Dumnezeu sa scapi, dinuleee!

Ray  •  22 noiembrie 2007, 17:10

Dinu are ce scrie, si despre el, ca om , dar si ca jucator. Si e normal pe de o parte sa scrie de Dinamo in carte, nu de alte cluburi… Vreau sa vad si un stelist sau un rapidist ca a scris o carte, si nu o sa il critic, o sa il felicit, dar raman cu dorinta…Despre Steua si Rapid scriu Becali Oierul si Copos Cofetarul 6/49 pe la DNA, in rapoarte.
Respect pt Dinu, pt ca e mai inteligent dacat toti conducatorii de la Rapid si Steaua, la un loc, si adunati si inmultiti…cum vreti voi.

nastyboy  •  22 noiembrie 2007, 17:39

Cele mai mari probleme in randul suporterilor fotbalului se creeaza datorita unor afirmatii mai mult sau mai putin cantaritte ale patronilor, antrenorilor, oficialilor in generall. Vedeti si cazul lui Rednic. Astfel ,eu cred ca Zenga nu va fi primit foarte rau in Ghencea. Oricum, nu mai rau decat il primesc fannii Rapidului pe Rednic. Cel putin pana la aceasta etapa. De fapt, nici nu ar merita un trattament asprru. A stiut sa nu iasa cu rautazi in pressa. Pana si acest articoll nevinovatt poate contribui la o detensionare a unor situatii potenttial conflicyuale. Massele sunt foarte senssibile la semnalle. Fannii sunt o categorie de persoane informatta .Aceasta inseamna ca ar putea fi si foarte senssibila la diverssiuni. Atenttie , gazettari de fruntte !

nastyboy  •  22 noiembrie 2007, 17:47

Cele mai mari probbleme in randul suportterilor fotbalului se creeaza datorita unor afirmatzii mai mult sau mai putin necanttarite ale pattronilor, anttrenorilor, officialilor . Vedeti si cazul lui Rednic. Astfel ,eu cred ca Zenga nu va fi primit foarte rrau in Ghencea. Oricum, nu mai rrau decat il primesc fannii Rapidului pe Rednic. Cel putin pana la aceasta etapa. De fapt, nici nu ar merita un trattament asppru. A stiut sa nu iasa cu rautazi in meddia. Pana si acest articoll nevinovat poate contribui la o dettensionare a unor sittuatii potentzial conflicyuale. Massele sunt foarte sensibbile la semnalle. Fannii sunt o categgorie de perssoane informatta .Aceasta inseamna ca ar putea fi si foarte sensibbila la diverrssiunni. Atentzie , gazettari candidatzi la premiille Artest !

nastyboy  •  22 noiembrie 2007, 17:48

Sunt revoltat. Din nou. nici nu stii cum sa mai scrii ca sa treci de cenzura.Oricum, e distractiv. Baga mare, tolo !

nastyboy  •  22 noiembrie 2007, 17:49

Poze tari  •  22 noiembrie 2007, 18:16

14,000 poze masini fete http://poze.outsdr.com

progri  •  22 noiembrie 2007, 18:33

bah tolo sa ii arati ce a scris dinu si genialei, k ea facea misto de cartea care nici nu aparuse…

neinteresat  •  22 noiembrie 2007, 22:57

TERMINATI CU CERUTUL PARERILOR LA FANI…VRETI PARERILE FANILOR?…LUATI PARERILE ABONATILOR LA CLUBURI SI FACETI UN SISTEM IN CARE DOAR ABONATII DE LA UN ANUMIT CLUB SA POATA SA DISCUTE DESPRE UN SUBIECT CE PRIVESTE CLUBUL IN CAUZA. TRECETI SERIILE DE ABONAMENTE INTR-O BAZA CUMVA SI DOAR CEI DE ACOLO SA SE INREGISTREZE PE BAZA SERIILOR… CAT DE STUPID POATE FI SA VEZI O PARERE SI TREI INJURATURI…

biju  •  23 noiembrie 2007, 14:13

…tolo,in caz ca nu stiati-voi, gsp-ul- azi dimineata a murit intr-un accident in zona brasov, prof. gheorghe roman ,presedintele cs.Universitatea cluj ,poate n-o fi atat de important precum borcea, copos sau becali dar macar anuntul il putea-ti face

Comentează