În numele legii

George Copos a pierdut un proces cu gsp după ce ziarul a dezvăluit şi a criticat amestecul patronului Rapidului în cazul transferului lui Bratu

luni, 21 ianuarie 2008, 7:58

George Copos a pierdut un proces cu gsp după ce ziarul a dezvăluit şi a criticat amestecul patronului Rapidului în cazul transferului lui Bratu

„Aceste articole sint redactate intr-o maniera neobisnuit de agresiva, continind un sir de insulte si calomnii la adresa mea” (George Copos catre instanta)

„Libertatea de exprimare a ziaristilor include si recurgerea la o anumita doza de exagerare, chiar de provocare” (Raspunsul instantei)

Explicaţie europeană
Motivaţia instanţei prezidată de judecătoarea Ioana Hubert face apel la un precedent european şi creează un precedent în România. Argumentele pentru care instanţa a respins reclamaţia lui Copos par desprinse parcă din altă lume. Lumea europeană în care ne străduim să ne integrăm.

Două păreri despre justiţie
„Ancheta DNA din fotbal nu e decît o diversiune ca să atragă atenţia de la adevăratele hoţii din ţară”, susţine Gigi Becali, avocatul vocal al celor urmăriţi penal. „Va dura pînă-n 2012 şi nu se va întîmpla nimic”, este mesajul transmis de către oamenii de fotbal chemaţi la DNA.

„Vom vedea! Există probe clare şi cei care mizează pe labilitatea justiţiei uită că, din perspectiva regulilor generale, noi nu mai sîntem România, sîntem Europa”, a mărturisit sîmbătă pentru gsp unul dintre procurorii care anchetează cazul.

Proces pentru Bratu
Oamenii din fotbal urmăriţi penal pentru nereguli din transferuri sînt acum nevinovaţi. Ei nici n-au fost trimişi în judecată. Dar a existat totuşi un proces care s-a referit, indirect, la dosarul transferurilor.

Pe 12 aprilie 2007, George Copos a reclamat Gazeta Sporturilor şi pe Cătălin Tolontan pentru mai multe articole referitoare la cazul Loteria şi la cazul Bratu, cel care a declanşat ancheta DNA.

El a argumentat că „pe parcursul articolului cuvîntul corupţie este menţionat de 10 ori” şi că a existat „intenţia calificată în scopul denigrării mele”.

Cum s-a prezentat Copos
Ca să explice cît de grav este prejudiciul adus lui, George Copos a arătat în plîngerea scrisă că el este în România:

„- Deţinătorul unui pachetul de control într-un grup de societăţi comerciale cu peste 4.000 de angajaţi
– Membru într-un partid politic
– Senator în Parlamentul României
– Membru al Comisiei pentru privatizarea activelor statului
– Fost vice-prim-ministru
– Preşedinte-fondator al clubului Rapid”.

„Aceste articole sînt redactate într-o manieră neobişnuit de agresivă, conţinînd un şir de insulte şi calomnii la adresa mea”
George Copos către instanţă

„Libertatea de exprimare a ziariştilor include şi recurgerea la o anumită doză de exagerare, chiar de provocare”
Răspunsul instanţei

100.000 de euro a cerut George Copos ca „daune pentru repararea prejudiciului adus imaginii”

Uimitoarea argumentaţie
După mai multe termene, pe 27 septembrie, instanţa de pe lîngă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, formată din preşedinte Ioana Hubert şi grefier Laura Simion Danileanu, a dat sentinţa: „Respinge acţiunea formulată de reclamantul COPOS GHEORGHE ca neîntemeiată”.

Dar nu sentinţa este fără precedent, ci argumentaţia judecătoarei:

> „Instanţa reţine din articolele publicate că limbajul şi expresiile folosite sînt specifice nivelului de exprimare al unei publicaţii şi sînt compatibile cu principiile de deontologie şi etică profesională ale jurnaliştilor”
> „Curtea Europeană a Drepturilor Omului are o jurisprudenţă constantă în sensul că libertatea de exprimare a ziariştilor în domeniul presei scrise, în temeiul articolului 10 din CEDO, include şi recurgerea la o anumită doză de exagerare, chiar de provocare”
> „Ca un corolar al celor exprimate anterior, CEDO în cauza Tromso şi Stensaas contra Norvegiei a invederat faptul că marja de apreciere a autorităţilor naţionale se circumscrie interesului unei societăţi democratice de a permite presei să îşi joace rolul esenţial de şi să îşi exercite aptitudinea de a da informaţii publicului”.

Mai presus de stat
Totul sună incredibil pentru obişnuinţa românească. Iar ultimul punct citat vine parcă din viitor. O judecătoare ia în considerare că peste autoritatea statului stau interesele societăţii şi că unul dintre aceste interese este acela de a avea o presă incomodă şi liberă.

Şi, apoi, judecătoarea spune… Pentru aceste motive, în numele legii, instanţa hotărăşte…

bratu.jpgDe ce e Copos furios pe gsp
Bratu a fost transferat în septembrie 2003 de la Rapid la Galatasary pentru 1.750.000 de dolari, pe un contract semnat chiar de George Copos. Acesta era preşedintele Consiliului de Administraţie atunci cînd, conform unui comunicat oficial al ANAF, clubul a plătit impozite doar pe 100.000 de dolari din întreaga sumă!

De la investigaţia făcută de Gazeta Sporturilor în februarie 2006 a pornit controlul Gărzii Financiare, sesizarea ANAF şi ancheta DNA, care a anunţat acum cîteva zile că 10 oameni din fotbal sînt urmăriţi penal pentru mai multe transferuri făcute după aceeaşi schemă.

Anterior, George Copos a fost trimis în judecată de DNA pentru acuzaţii de corupţie în dosarul Loteria, procesul e pe rol, după ce cazul a fost prezentat pe larg în presă tot de actuala echipă a ziarului.

Video în care Copos susţine că nu a pierdut procesul

text.jpg

Comentarii (82)Adaugă comentariu

2nash  •  21 ianuarie 2008, 8:08

Foarte bine, foarte bine! Cu cat mai limpezi dovezile, cu atat mai usor de luat deciziile pentru procurori! Sa iasa odata si-odata la suprafata mizeria, ca nu putem respira la infinit cu puroiul in gat.

PS: „Suntem saraci, suntem saraci, suntem foarte saraci” – Copos dixit. :-)))

Trif Vasile  •  21 ianuarie 2008, 8:21

F Bine!

alexandru m  •  21 ianuarie 2008, 8:33

Bravo, mă bucur pt voi, şi pentru tine în special, sper să continuaţi seria Bratu, şi în viitor să fie o normalitate,şi nu un lucru „incredibil pentru obişnuinţa românească”!…şi nu sunt sunt singulari juruştii care gândesc la fel, trebuie doar să şi acţioneze, fără a se gândi la „presupusele” riscuri…doar aşa vor schimba sistemul, ei şi nu cei pe care îi vedem promovaţi pe sticlă

DADU  •  21 ianuarie 2008, 8:34

„STALPII SOCIETATII”!DE ACOLO CREDE COPOS CA SE TRAGE .NE POVESTESTE DE PRINCETON, DAR „UITA SA NE POVESTEASCA DESPRE LOTERIA ROMANA, NE POVESTESTE DESPRE CREEREA DE PLUS-VALOARE, DAR „UITA” SA NE POVESTEASCA DE „PLUS-VALOAREA” CREEATA IN CAZUL BRATU, SE PLIMBA CU IAHTUL, DAR UITA CUM BATEA DIN PALME PANA I SE INROSEAU PE TIMPUL LUI CEAUSESCU, NE SPUNE CA ESTE SENATOR, DAR „UITA SA NE POVESTEASCA DESPRE DRUMURILE LA DNA PE ASCUNS, NE SPUNE CA EL CREEAZA LOCURI DE MUNCA, DAR „UITA” SA NE POVESTEASCA DESPRE CUM MODIFICA EL LEGI PE BLAT PRIVIND IMPOZITAREA SALARIILOR JUCATORILOR, NE „POVESTESTE” DESPRE CORECTITUDINEA LUI, DAR UITA DE MAGAZINELE SAMSUNG DESCHISE PE NUMELE ARBITRILOR!MAI VRETI?

LA ASTFEL DE „STALPI AI SOCIETATII” CA GHEORGHITZA COPOS MERITA SA FACEM DOAR CE FAC CAINII!

NU-I ASA DOMNULE REDNIC?(sic)

vsteaua86  •  21 ianuarie 2008, 8:38

Astept ziua cand smecheri din fotbal in frunte cu Copos vor infunda puscaria.Doamne ajuta.Foarte bine Tolo,tine-o tot asa…..!!!!!!!!!!!!!!!!

liviu  •  21 ianuarie 2008, 8:47

Tolo, ai ajuns sa vorbesti despre tine la persoana a III-a…. :-))

georgel  •  21 ianuarie 2008, 8:49

@dadu:ai uitat de Sandu Neagu,de Malda,de Razvan,de cum l-a dat afara pe Rednic de ziua lui…Si mai vorbeste de aia de la dinamo ca-s militzieni!Faptul ca-i ia apararea ciobanul din Pipera, spune tot!

grobari  •  21 ianuarie 2008, 8:53

Ce se aude cu legea de care vorbea Copos acum cateva zile (cea prin care se platea impozit doar pe venitul incasat)? N-a redactat-o inca???

rzv  •  21 ianuarie 2008, 8:54

Felicitari . Uneori nu vedeam sensul in exagerarile astea ale presei..dar se pare ca este necesar

DicaNio  •  21 ianuarie 2008, 8:58

asadar mai exista speranta pt Romania. n-as mai fi crezut

un tip  •  21 ianuarie 2008, 9:01

Astept replica martalogului sa vedem ce mai zice cu toate ca posibil sa bage capu in nisip cum a facut de prea multe ori. Bravo… Daca e condamnat vreunu dintre ei chiar si cu suspendare aveti un mare aport in asta. Unde esti tu Tzepes !!! :((

Adi  •  21 ianuarie 2008, 9:17

eu sunt rapidist dar m-as bucura daca i-as vedea pe unii inchisi pt ca s-a ajuns sa se fure si sa se dea mita pe fata…nu se mai poate asa…vad la televizor declaratii, oamenii recunosc faptul ca fac blaturi, ca platesc arbitrii, ca dau bani la alte echipe si totusi nimeni nu face nimic…macar presa sa mai zica ceva numai ca si aici sunt interese, pacat…

miticu  •  21 ianuarie 2008, 9:18

Asteptam rapidistii sa iasa la interval, la salvat imaginea investitorului. Legile ar trebui sa tina seama de pasiunea suporterului, nu-i asa? 🙂

d(r)ac_impielitzat  •  21 ianuarie 2008, 9:20

bravo!!! felicitari pentru toate aceste eforturi de a curata romania si de a aduce adevarul la lumina. noi, cei de jos VA URMARIM SI VA MULTUMIM!

dorel  •  21 ianuarie 2008, 9:25

dl http://www.tolo.ro,de ce numai de un singur om va legati cand este vb de frauda in fotbalul romanesc? sincer ,as dori sa scape RAPIDUL de george copos pt ca a facut enorm de mult rau spiritului rapidist pe care el nu la inteles si nu-l va intelege niciodata ,dar din articolele pe care dvs le scrieti lasati impresia ca doar copos este singurul bandit din fotbal.nu am vazut sa va legati de acei impresari si firma lor care din cate se vede nu este in regula nici un transfer indiferent ca a transferat de la RAPID sau alte echipe.oare sa fie acea amenintare de acum cativa ani ca facutlu de la brau in jos.repet copos este bandit dar daca cineva crede ca eliminandul pe copos rezolvam acea mafie din fotbalul romanesc se inseala,copos se situeaza undeva la mijloc in iererhia mafiotilor din fotbal,asa ca corect ar fi sa scrieti de toti evazionistii si nu doar de unul sau doi.

d(r)ac_impielitzat  •  21 ianuarie 2008, 9:26

acum daca e sa ne uitam in istoria fiecarui stat occidental si modern la inceputuri au existat personaje din astea dubioase care au facut bani si afaceri pe cai mai mult sau mai putin cinstite. in fiecare stat au existat si au cam fost majoritari. dar usor usor s-au reglat conturile si legea a ajuns sa triumfe. si acum in marile puteri economice exista acte de coruptie si afaceri fel de fel… dar macar sunt din ce in ce mai rare. si cine risca se duce la bulau pentru multi ani. usor usor o sa ajungem si noi acolo, dar in nici un caz nu o sa reusim fara o presa libera.

hehe  •  21 ianuarie 2008, 9:34

Tolo … hai fi sincer … tu ai scris articolul sau Felix ? … ce dracu … nu stim toti ca fura … si el … si toti ceilalti?
De unde vine inversunarea asta a ta ?

Tibi  •  21 ianuarie 2008, 9:37

Acum este cazul sa se ia masuri si in cazul celorlalti infractori din fotbalul romanesc, in frunte cu M. sandu si ” Corleone”, adicatelea Dragomir.

SeBaN  •  21 ianuarie 2008, 9:51

He He he !
La puscarie…! La puscarie…! La puscarie…!
la puscarieeeeee :))

Ciprian  •  21 ianuarie 2008, 9:53

D-le Tolo,cand unul din cei enumerati:impresari,presedinti de cluburi etc in scandulul jucatorilor transferati in strainatate vor face macar 6 luni de arest la domiciliu sau munca in folosul comunitatii atunci o sa spun si eu ca sunt european intr-o tara europeana si nu sunt dintr o tara bananiera.Dar vb lui Badea traim in Ro………….!!!

gomez  •  21 ianuarie 2008, 9:53

bUNA ZIUA.d-LOR,INTIMPLATOR LUCREZ IN ACELASI SISTEM CU DNA HUBERT ,CHIAR DACA NU LA ACELASI NIVEL,SI VA POT ASIGURA CA,DINCOLODE GREUTATILE PE CARE STIU CA LE A AVUT(CSM)ESTE O DESAVIRSITA PROFESIONISTA.DE FAPT ,TOTI JUDECATORII CARE AU TRECUT PRIN AVOCATURA AU O CALITATE IN PLUS FATA DE CEILALTI:UN PIC DE NORMALITATE SI O LIPSA DE AUTOZEIFICARE!!!
CU SALUTARI!!!

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2008, 9:58

ciprian: dar citind aceasta argumentatie a judecatoarei nu ai avut senzatia ca primesti o gura de oxigen?

AfterD  •  21 ianuarie 2008, 10:07

Felicitari voua si judecatoarei. Fiecare proces in care dinozaurii pierd e inca o gaura in fundatia deja gaurita.

Macar cu asta ati facut o treaba buna … ca dpdv al continutului , e dezastru. 😛

asdas  •  21 ianuarie 2008, 10:18

câini latra, ursu merge

rusfamily  •  21 ianuarie 2008, 10:24

sa nu si-o ia in cap si GSP si ceilalti ziaristi acuma crezand ca totul le este permis! http://www.kraftmedia.ro

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2008, 10:25

rusfamily: nu ne-o luam in cap, stai linistit! dar avem o experienta amara, nu doar noi, jurnalistii, ci in general romanii. Vreme de 17 ani, era de neconceput ca o autoritate a statului sa admita ca statul trebuie sa se circumscrie ineterselor societatii. Si uite ca acum vine o judecatoare si admite asta !

johndoe  •  21 ianuarie 2008, 10:26

uiti ca mai are apel si recurs, desi impartasesc opinia instantei de fond, instanta de apel s-ar putea sa nu fie de aceeasi parere si sa admita apelul, e o chestiune de mentalitate si de cum privim lucrurile.

Bogdan  •  21 ianuarie 2008, 10:28

bravo Tolo! bravo judecatoarei! sper sa il vedem pe marele copos la puscarie. si sa il urmeze mafiotii de Becali (toti 3), Borcea, Dragomir, Netoiu, Padureanu.

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2008, 10:29

johndoe : nu a facut apel din cite stim noi

jose basarab  •  21 ianuarie 2008, 10:34

nu pricep cum naiba poate fi ghitza copos fondator la rapid, club infiintat in 1923 daca nu gresesc..

nastyboy  •  21 ianuarie 2008, 10:46

In afara viciilor de procedura mai mult sau mai putin „provocate” ,tergiversarea actului de justitie si judecarea cu neceleritate a faptelor pot duce la aparitia termenului de prescriptie al .Un alt tertip „legal” pentru a fi facuti scapati cei invinuiti si apoi acuzati de fapte penale.De-aceea se pomeneste de 3012 (pardon,2012) .

waterboy  •  21 ianuarie 2008, 10:51

PROBLEMA CU VOI ZIARISITI E CA MAJORITATEA ARTICOLELOR LE SCRIETI LA COMANDA(ADICA CONTRA COST)SI O SPUN DIN SURSE SIGURE.SA FIE CLAR EU NU IL SUSTIN PE COPOS DAR NICI PE VOI NU POT SA VA SUPORT.SINTETI DE 10 ORI MAI RAI DECIT PRESEDINTII DE CLUB.O ALTA GRESEALA A ZIARISTILOR ESTE CA MAJORITATEA JUCATORILOR SINT UMFLATI DE CATRE VOI.SINTETI NISTE OAMENI FARA COLOANA VERTEBRALA.PAREREA MEA E CA AR TREBUI SA VA UITATI INTAI IN GRADINA VOASTRA SI ABIA APOI SA CRITICATI.A SI INCA CEVA SCHIMBATI NUMELE ZIARULUI PENTRU CA ESTE GAZETA FOTBALULUI NU A SPORTURILOR.SPORTURI CARE SE PARE CA VOR PARTICIPA LA JOCURILE OLIMPICE PRIMESC CITE UN COLT DE PAGINA IAR FOTBALUL CARE SE CHINUIE SA SE CALIFICE LA UN TURNEU FINAL OCUPA UNEORI 90% DIN PAGINILE ZIARULUI.

nu conteaza  •  21 ianuarie 2008, 10:52

Cataline, chiar crezi ca se va intampla ceva?

enver  •  21 ianuarie 2008, 11:13

Daca inteleg eu bine, instanta a constatat ca ati exagerat si ati provocat. Va sa zica, Copos are dreptate, dar nu-i nimic de facut, fiindca presa are dreptul constitutional de a minti. Probabil ca asta e cauza pentru care ajung presedinti tot felul de Basesti: cetateanul citeste si el presa. (Noroc ca n-a votat tot cetateanul si la FRF, ca altfel reuseati sa-l faceti ales pe MinciBaciul.)

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2008, 11:17

enver: ati inteles bine, dle fidel castro 🙂

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2008, 11:19

nu conteaza: ceva s-a intimplat deja

oooooooo no!  •  21 ianuarie 2008, 11:20

f frumos tolo, insa nu va bucurati toti foarte tare, pentru copos cap de cocos a fost doaar un proces minor, nu va imaginati voi cava pierde vreun proces important

ciprian 01  •  21 ianuarie 2008, 11:21

SUPER TARE!BRAVO! INSA CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA.DACA FURI O GAINA NU O ACCEPTE JUDECATORUL UN COPAN,DACA FURI 1 MILIARD STAI ACASA LINISTIT JUDECATORUL VA ACCEPTA 500 DE MILIOANE SI VA „INCHIDE OCHII”

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2008, 11:22

ciprian: sint si altfel de judecatori, asta am dorit sa aratam cu acest articol. Si poate ca ei vor deveni norma, nu exceptia!

yon  •  21 ianuarie 2008, 12:38

CULMEA copos e anchetat numai pt un transfer sau 2 …iar borcea cu frati becali sut anchetati pt 7 transferuri si voi scrieti numai de copos …am inteles a mintit ..toti mint, a furat ,toti fura ..pardon mai putin voi deontologilor…se vede de la o posta ca e directionat atacul…si ca e personal ..parca voi din presa trebuia sa fiti neutri …

bleah  •  21 ianuarie 2008, 12:39

imi vine sa rad cand citesc toate articolele si ma intreb cati oameni din romania ar trebui sa plateasca pt coruptie evaziune fiscala si multe alte nereguli ;incepem cu patronnii de fotbal dar atunci de ce nu continuam si cu majoritatea patronilor din romania si cu badea vasile care a mers sa-si ridice un certificat fiscal de si a platit o mica atentie ca sa nu stea la rand ar trebui insusi presa sa plateasca pt calomie si pt de ce evaziune ma intreb oamenii si ziaristii platiti in realitatea maimult poate chiar dublu fata de ce e scris pe foaia de salar asa ca imi vine sa rad de tot ce se intampla daca tot vor sa faca dreptate cred ca ar trebui pus dupa gratii jumate din poporul roman daca nu 3 sferturi

bleah  •  21 ianuarie 2008, 12:48

ce o sa facem o sa tragem la sort care din cei 15 mil de romani vinovati vor intra la puscarie ?da voi presa nu aveti nici o vina chiar asa de nepatati va considerati ?oare acest ziar GAZETA SOPRTURILOR nu a facut nici o abatere de la lege ?oare alte ziare nu au faut ?dam in copos dam in borcea dam becali si toti cei care baga bani a mai nou a iesit pe fir si nea FUNAR care da si tuna in CFR pai atunci nu ar fii mai bine sa-i inchidem pe toti investitorii din fotbalul romanesc si sa apoi sa ne uitam la cupa intertoto la tv ca o sa avem echipe de valoarea andorei sau a afumatilor paduceni

appartte  •  21 ianuarie 2008, 13:00

Tolo,esti sigur ca Mister Copos n`a inregistrat si diferenta pana la 1.750.000 euro pana acum?In cazu` in care n`a facut`o el s`a bazt pe cineva care`l `iubeste`…Parerea mea…Iar acel `cineva` i`a dat drumu` din brate in momentu` asta din cauza ca n`a mai cotizat…La varianta te`ai gandit?

appartte  •  21 ianuarie 2008, 13:07

PS In Romania se practica actionarea in justitie la comanda….Cred c`a deranjat pe cineva..Si nu numai el,toti de care s`a pomenit pana acum…Sa nu mai vb de `MOMENTUL ZERO` dini fotbalu` romanesc…Acolo a fost pe fata…Au recunoscut toti ca au facut blaturi si acu` nu mai fac..Adica te prind c`ai fura,eu ca organ de poilitie iti dau drumu` pt ca tu promiti ca nu mai furi…CAm asa,nu?

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2008, 13:19

apparte: asta e treaba dna, noi am scris cum a fost facut transferul, anaf si garda au sesizat in 2006 ca in 2003 nu se impozitasera decit 100.000.

mos craciun  •  21 ianuarie 2008, 13:25

cataline dar comentariul meu de ce nu il postezi? adevarul doare…

vicious  •  21 ianuarie 2008, 13:26

repede va laudati!

Eu  •  21 ianuarie 2008, 13:31

“Libertatea de exprimare a ziaristilor include si recurgerea la o anumita doza de exagerare, chiar de provocare”

si doza aia care e? Ca voi faceti din tantar armasar … si nu cred ca e nevoie doar de „o doza” pentru asa ceva

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2008, 13:38

vicious: nu ne laudam, te priveste si pe tine ceea ce scrie judecatoare acolo. Esential, ea scrie ca Statul nu numai ca nu este egal cu Societatea (ceea ce cred majoritatea autoritatilor din RO), ci, mai mult, ca se circumscrie interesului social. E fundamental pentru o tara democratica!

Dany  •  21 ianuarie 2008, 13:43

D-le Tolontan,

As dori si eu sa va scriu ceva dumneavoastra personal, nu aici pe blog. Daca puteti sa-mi faceti si mie cunoscuta adresa dumneavoastra de mail,v-as fi profund recunoscator.

Cu respect, Daniel Stan

Comentează