Bărbatul care vom fi

O femeie mîngîie un bărbat. Trupul lui, pe care l-a dorit atîta vreme şi pe care nu l-a simţit relaxat decît rareori, se lasă cercetat. Pe vremuri, se întorcea cu un sfert de unghi. Forfotea. Apoi o tulea.

marți, 19 februarie 2008, 9:47

O femeie mîngîie un bărbat. Trupul lui, pe care l-a dorit atîta vreme şi pe care nu l-a simţit relaxat decît rareori, se lasă cercetat. Pe vremuri, se întorcea cu un sfert de unghi. Forfotea. Apoi o tulea.

Astăzi, Nicolae stă pe recamier şi nu simte nimic. Soţia povesteşte: „Nu ştie unde e. Nu ştie dacă îi e foame sau sete. Îi schimb scutecul de cîteva ori pe zi. Nu ştie cine sînt şi cine e”.

Oamenii ştiu cine e. Acum o jumătate de secol, Nicolae Linca devenea primul campion olimpic al României la box. Singurul pînă azi. Finala cu irlandezul Fred Tiedt a intrat în mitologia sportului. A luptat cu o mînă ruptă şi a cîştigat în pragul leşinului.

La 79 de ani, Linca este unul dintre cei 350.000 de români despre care se estimează că au Alzheimer. „Pot fi mult mai mulţi pentru că în ţările puţin dezvoltate boala este subdiagnosticată”, susţin cei de la Societatea Română Alzheimer. Riscul de a te îmbolnăvi se dublează la fiecare 5 ani după ce treci de 60.

Noi cît mai avem pînă la 60? Noi cît mai avem pînă cînd, undeva în creier, fragmentele de proteine vor refuza să se elimine natural şi se vor aşeza, ca nişte ghemuri toxice, între neuroni? La început, apar problemele de memorie. Apoi, de coordonare. Uneori, halucinaţii, agitaţie, simptome agresive. Nu există vindecare.

„Boala aceasta violează simţul proprietăţii”, spunea scriitorul american Jonathan Franzen. Mîinile, picioarele, mintea, toate ale tale, nu te mai ascultă. Şi atunci, „în loc să-şi irosească forţele încercînd să prindă lumea din urmă, prefera să îşi petreacă zilele adînc, printre rădăcinile istorice, neschimbate ale lucrurilor”.

Rădăcini care se întind spre tavan, printre mănuşi de box, medalii şi diplome, în timp ce o femeie mîngîie un bărbat.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

explorish  •  20 februarie 2008, 14:15

chapeau. din toate punctele de vedere.

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2008, 14:19

highlander: ambele, din pacate

mircea  •  20 februarie 2008, 14:45

Ba Caline vezi ca,in sfarsit ai scris un articol de 5*.Felicitari si scuza-mi apelativul „ba”.

alexandru petria  •  20 februarie 2008, 14:47

Sfâşietor de trist.

adrian  •  20 februarie 2008, 14:47

Este cumplit prin ce trece… Dumnezeu il va ajuta!

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2008, 15:10

mircea: nici o problema, domnule 🙂

eduard  •  20 februarie 2008, 15:22

Pai arata-i si lui Torje articolul. Poate ar fi folosit mai bine o parte din banii aia pentru Audi!

Flo  •  20 februarie 2008, 15:53

decat sa scriu cu ura de Hagi si Ilie Nastase,e mai bine ce-ai scis de Linca

Clujeanul  •  20 februarie 2008, 16:04

Dezvaluirile femeii agresate de Culio si Oliveira
aparut pe http://citynews.ro/cmsmodel.php?pid=20&aid=4037

Trebuie sa stie toata tara ce se intampla la cfr si cum vor sa castige titlul!

Cristina  •  20 februarie 2008, 16:22

Cand am scris „degradare umana”, ma gandeam la aspectul degradarii fizice si nu la o degradare morala.
Din pacate, ne amintim de valorile umane din jurul nostru abia cand nu mai sunt in viata, sau, in cel mai bun caz, cand nu mai sunt in deplinatatea fortelor fizice si cand nu se mai pot bucura de viata asa cum ar trebui.

Ciprian  •  20 februarie 2008, 17:29

Chiar daca am citit abia azi articolul, nu pot sa nu ma adaug si eu celor care au scris: „Felicitari! Excelent articol”!

GabiKoreanu  •  20 februarie 2008, 18:52

Catalin,
Iti propun un exercitiu, despre care stii ca ma apasa de mult timp si te voi sacai permanent cu el:
Dupa ce se va fi terminat Liga asta a lui Mitica si Campionatul European, cand romanul oricum va fi intoxicat de fotbal si pana la inceperea Olimpiadei de la Beijing, Gazeta Sporturilor va publica in fiecare zi, pe prima pagina, un campion olimpic roman. O poza din aia mare asa cum se obisnuieste, plus cateva randuri. Stiu ca va fi greu pentru ca va incepe noul campionat, cupele europene, Intertoto, etc, insa vreau sa vad daca asa cum ati stiut sa ridicati fotbalul la rang de virtute, puteti arata ca stiti sa cultivati ideea asta de sport.
Cat priveste articolul tau de azi, este unul deosebit, ce iti face cinste. Felicitari!

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2008, 19:02

ciprian: multumesc

Amenda minima la Euro 2008 – 5.000 de euro  •  20 februarie 2008, 19:21

Din pacate presa a cam uitat de adevaratele valori. Ne aducem aminte de ele doar la finalul vietii lor. Exemplele sunt multe: Dobrin, Linca, Dembrovschi, Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, Ivan Patzaichin, Viorica Viscopoleanu, Stelian Popescu si cati or mai fi ca ei. Poate ar trebui sa ne mai spuneti daca mor, cum mai traiesc.

Amenda minima la Euro 2008 – 5.000 de euro  •  20 februarie 2008, 19:22

Toata ziua vedem doar ce a declarat Becali, Muresan iancu, Vasile, Gheorghe sau Ionica. Io de aia nu mai cumpar si refuz sa mai citesc ziare de sport.

shmo  •  20 februarie 2008, 19:49

Tolo, ti-ai spalat toate pacatele ! Tot mai putini isi aduc aminte de fostele glorii ale sportului romanesc. Nicu Linca este un simbol al darurii, al barbatiei, al frumusetii sportului dus pana la sacrificiu.Acum, cand anii petrcuti in ring, varsta si boala il apasa are marea sansa sa aiba langa el o femeie minunata,care si-a dedicat intreaga viata marelui campion – dna Elena pentru ca asa o cheama domnule Tolontan si nu cred ca era deplasat sa-i pomenesti numele alaturi de barbatul caruia i s-a dedicat, locuiesc intr-un mic satuc din jud Alba, Feisa , de langa Jidvei.

Bradut  •  21 februarie 2008, 2:04

Azi e ziua lui Ticu Lacatusu, cel mai mare alpinist roman din toate timpurile.

Dilema voastra de azi e: „Dayro sau Plesan?”
Dilema mea e: azi, cand se mai poate sau prea tarziu, cand ne mai raman doar exercitiile stilistice?

Daca aveti bunavointa, cititi pe blogul meu un articol despre Constantin Lacatusu si obsesia unor romani de a fi primii in ceva.

oriceon  •  21 februarie 2008, 2:15

cea mai nashpa boala … pacat k nu avem grija de fostele glorii !!

Filme noi  •  21 februarie 2008, 5:47

Pacat de el…dar nu am auzit de el inainte de articolul asta.

nicu  •  21 februarie 2008, 6:41

impresionant. toata stima pentru cariera sportivului, toata stima pentru femeia care ii sta alaturi.

misha  •  21 februarie 2008, 7:06

Adevaratele valori si caractere le iubim si pretuim atunci cand nu mai sunt. Ca niste romani ce suntem.

Tudor  •  21 februarie 2008, 10:12

Bun articolul.Din pacate,se pare ca asa e,ne aducem aminte de marii nostri campioni prea tarziu sau chiar cand nu mai sunt printre noi.Iar presa,in loc sa le dezvaluie povestile,se ocupa sa le sufle undeva la toti maharii din fotbal si sa le reproduca fiecare tampenie.Sau,mai rau,sa lanseze zvonuri aiurite,ca ala referitor la meciul Stelei de duminica.Trist,Tolo!

consumabile  •  21 februarie 2008, 14:14

🙂

Costin  •  21 februarie 2008, 19:35

Este uimitor cate meciuri avea un pugilist pe vremuri ….

pelicanu’  •  22 februarie 2008, 13:12

Desi am citit abia azi, tin sa transmit felicitari pentru articol! Si asta, cum s-a spus aici, pe blog, din doua motive mari: e bine scris (cum se intimpla cel mai adesea) si, mai ales, are o miza care covirseste gunoiul senzational(ist) al scandalurilor (cum, din pacate, se intimpla mai rar).
De asemenea, ma raliez sugestiei de a-i promova intens pe campionii nostri olimpici inaintea Olimpiadei! in ziarul tiparit, dar si pe site! eventual cu un concurs, aducator de nitica adrenalina (mediatica), daca altfel nu se mai poate!

Cătălin Tolontan  •  22 februarie 2008, 18:18

pelicanu’: multumesc.

doro  •  24 februarie 2008, 8:59

frumos scris, nimic de zis. dar hai sa fim seriosi, boala e determinata genetic, aici kiar nu-i de vina guvernul si nici societatatea, asa, in general.
l-am uitat pe om pentru ca au venit altii si altii dornici sa se afirme.
iar dintre marii sportivi,unii si-au valorificat capitalul de imagine, altii nu. la fel de rau puteau sa fie acum la peste 60 de ani si tiriac si nastase. numai ca ei au ramas pe” firmament”.
e bine insa ca exista o societate medicala care se ocupa de alzheimer si ne-a adus in prim plan cazul marelui boxeur.

startscratch  •  24 februarie 2008, 19:22

www. i-gudie .ro

Comentează