Războaie

Tribuna din Giuleşti e plină. Giuleştenii îşi ţin fularele deasupra capului. Steliştii văluresc steagurile.

joi, 20 martie 2008, 10:28

Tribuna din Giuleşti e plină. Giuleştenii îşi ţin fularele deasupra capului. Steliştii văluresc steagurile.

Tribuna Raiului s-a aglomerat în această noapte. Cu fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu, s-au făcut şase soldaţi români morţi în Afganistan. Sînt mulţi alţi dispăruţi în Irak, în Angola, în Bosnia. Sînt soţi, taţi şi prieteni. Sînt microbişti care n-au mai apucat să vadă meciul.

În Bucureşti se simt doar 7 grade. Neşu şi-a îmbrăcat helanca pe sub tricou. Se aleargă la intercepţie. Mingea sau adversarul.

În sudul Afganistanului, în apropierea graniţei pakistaneze, la Qalat, pietrele reţin încă turbarea celor 30 de grade de peste zi. E trecut mult de miezul nopţii în tabăra românească, dar nimănui nu-i e somn. În mod normal, steliştii şi rapidiştii s-ar fi întrecut în miştouri.

Prima repriză se termină fără gol în Giuleşti. Nu se joacă grozav. Zapata şi Coman îşi fac treaba cu seriozitate. Sînt parcă singurii remarcaţi.

Blindatul Humvee în care patrula fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a atins o bombă artizanală. 7 din 10 decese ale trupelor aliate în Afganistan şi în Irak sînt produse de improvizaţiile acestea amărîte, îngropate în praful şoselei.

Începe repriza  a doua. Coman se loveşte şi-l schimbă Andrade. Dayro scapă singur, dar dă cu interiorul în loc de rist. Intră şi Pancu. Neşu ratează. Şi înscrie Săpunaaaaru, cu o execuţie frumoasă.

Apoi totul se strică. Începe bombardamentul din tribună şi arbitrul intră în vrie. Deaconu fluieră finalul războiului civil.

Tribuna de Sus se goleşte agale. Se dau greu duşi. Că ne trece viaţa, nu e mare lucru. Că ne trece moartea, asta chiar că e greu de suportat!

La Qalat vin zorii roşiatici ai Asiei. Aceiaşi pe care i-a văzut şi Alexandru Macedon. Ar Ce încheiere rotundă ar fi asta: „O întrebare se aude într-unul dintre paturi: … ştiţi ce-a fost la Rapid – Steaua?”. Dar nimeni nu întreabă nimic. Bărbaţii au adormit. Războiul lor e real.

Comentarii (529)Adaugă comentariu

MELEASA-LEGIONE GRANATA 1993  •  21 martie 2008, 15:10

TOTUL A FOST PUS LA CALE DE NENOROCITUL DE CIOBAN,DE CE SA ARUNCE RAPIDISTI?,CONDUCEAM CU 1-0,CONDUCEAM JOCUL,CHEAR DA SE JUCA 3 ZILE SI 3 NOPTI,steaua NU MARCA,AM FOST CU CEL PUTIN DOUA CLASE PESTE ECHIPA DIN CIMITIRUL GHENCEA.VINOVATI PT CE SA INTAMPLAT SI PT DISTRUGEREA RAPIDULUI SI JEGOSI DE SANDU,LUPESCU SI DRAGOMIR,SUNT CANCERUL FOTBALULUI ROMANESC ALATURI DE CIOBAN,DAR EXISTA UN D-ZEU,CUM ESTE POSIBIL,UN ARBITRU DIN GHENCEA,SA ARBITREZE RAPID-steaua?
CINE LA DELEGAT?DOAMNE FERESTE DE O RABUFNIRE A RAPIDISTILOR,TIMISORENILOR,CLUJENILOR,CRAIOVENILOR SI ALTI,CINE VA RASPUNDE?

Raluca  •  21 martie 2008, 15:11

Pacat ca fotbalul nu mai e un sport… E groaznic atunci cand ne mor oamenii in Irak. Tolo esti cel mai bun, de departe cel mai bun. Intotdeauna vezi ce noi nu putem sau nu ni se pare interesant. Razboiul e acolo unde mor oameni. Probabil ca microbistii ar trebui trimisi putin intr-o misiune…in Irak, oh! am uitat ca acolo n-au ce cauta paparudele, la razboi trebuie sa fii barbat adevarat. Pe stadion poti sa fii si imbecil, nu te da nimeni afara.

bogdan X  •  21 martie 2008, 15:16

„Bat tot pana la sfarsit”, asa se lauda Gigi Becali in urma cu catva timp. Acum stim la ce se referea.
Dupa ce am vazut ce au patit CFR Cluj si Unirea Urziceni in Ghencea m-am lamurit despre cum va castiga Steaua punctele pe teren propriu. Insa ramanea o intrebare: cum se va descurca in deplasarile grele care vor urma ? Se pare ca aseara am primit raspunsul. Circul jalnic facut de arbitru si mai ales de jucatorii si oficialii Stelei ne da o idee despre ce sa mai asteptam de la restul editiei de campionat.
Ce idiot poate sa creada ca ce s-a intamplat aseara nu a fost premeditat ?
Jucatorii Stelei s-au strans spontan acolo si au cerut insistent oprirea meciului ? Nu pot sa cred asa ceva, ei atat asteptau pentru ca in teren nu aveau nici o sansa, Rapidul fiind net superioara.
Cum pot sa cred ca nu a fost premeditat cand Gigi Becali spune imediat dupa meci (ATENTIE: inainte sa se pronunte orice comisie a FRF) ca este multumit ca a castigat punctele. De unde stia el ca le-a castigat ? De la FRF, bineinteles, cu care Steaua face jocurile in acest sezon.
Cum este posibil ca un meci derby sa fie intrerupt dupa nici 5 minute de pauza ? Au fost meciuri intrerupte si 15-20 de minute dupa care au fost reluate. Aici totul s-a miscat foarte repede, pentru ca oficialii Rapidului sa nu poata rezolva situatia. Lor nu li s-a dat nici o sansa de a rezolva situatia. Au fost lucrati foarte repede ca nu cumva sa reuseasca sa reia meciul.
Insa ceea ce a fost cel mai josnic cu putinta este atitudinea jucatorilor si oficialilor Stelei. Ati vazut ce repede fugeau la vestiar, ca nu cumva sa se reia meciul ? L-ati vazut pe Lovin cum a strigat „este” cu mainile ridicate, cand arbitrul a decis ca meciul nu va mai fi reluat, de parca ar fi castigat Liga Campionilor ? I-ati vazut cum se rugau de arbitru sa opreasca meciul ? Astia sunt fotbalisti de Liga Campionilor ? Eu zic ca sunt niste gaini fricoase, niste nesimtiti lipsiti de orice farama de educatie si bun simt. Dar probabil au avut modelul ilustrului conducator de turma Gigi Becali. Unde sunt barbatii la Steaua ? Ati auzit de la vreun om din echipa Stelei ca spune ca meciul ar trebui reluat din momentul intreruperii (macar asa de forma pentru ca ei stiu ca FRF le va da meciul cu 3-0) ? NICI UNUL. Macar de la Lacatus asteptam sa spuna asa ceva.
In aceste conditii ce sa mai steptam in continuare de la acest campionat ? Gigi Becali a transmis un mesaj clar in aceste etape. Doi dintre cei considerati a fi cei mai buni arbitri romani (Tudor si Deaconu) sunt ai lui. FRF face gard in jurul sau, Mircea Sandu si Lupescu sunt de partea sa, Steaua fiind evident sustinuta de Federatie (decizia va fi cu siguranta pentru Steaua, Gigi stie de ce). Eu propun ca toate echipele care vor juca cu Steaua sa refuze sa mai intre pe teren, asa incat Steaua sa castige toate meciurile cu 3-0 asa cum ii place. Sa se acorde titlul Stelei la masa verde (locul 2 nu e bun pentru ca nu ai garantia ca mai joci cu Bate Borisov, iar cu altii ….). Cat despre UTA, un sfat: baieti economisiti banii ca si asa nu prea aveti si nu mai faceti deplasarea ca rezultatul este stabilit de Gigi impreuna cu FRF.

mihai  •  21 martie 2008, 15:35

O decizie dura, care sa le taie elanul celor care sustin huliganismul! Asta merita Rapidul, incapabil de a-si controla suporterii, si destul de neobisnuit cu atmosfera de pe stadioanele europene!
Imaginati-va ca orice comisie din fotbalul civilizat nici macar nu ar clipi din ochi in luarea deciziei normale. Ar lansa un comunicat scurt si sec, care nu ar lasa loc de interpretari.
Circul fotbalului romanesc alimenteaza constant televiziunile si presa. Presa e si ea mai mult sau mai putin subordonata intereselor comerciale, a diferitelor grupuri si culmea, suporterilor care continua sa-i injure apartenenta pt o tabara sau alta. Hilar!
Un mesaj pt suporterii care mai gandesc: lasitatea de a injura suporterii si echipa adversa prin intermediul calculatorului, debilismul de a alimenta violenta impotriva jurnalistilor, jucatorilor, conducatorilor si arbitrilor mi se par de o josnicie iesita din comun, ce va indeparteaza de Europa pas cu pas si va arunca in ghena huliganismului de doi lei.

De ce? Pt ca huliganii adevarati, de genul celor din Anglia, prezinta o cu totul alta imagine. Nu incurajez fenomenul, dar s-au facut filme despre ei. Despre voi auzim doar cand va bateti la derby-uri si pradati magazine in deplasari.
Rusine!
Daca nu va plac comentariile oricarui ziar de sport, nu-l cititi! Incercati sa scrieti unul!
Daca nu sunteti capabili sa respectati regulile unui stadion de fotbal, ramaneti acasa si distrugeti tot ce aveti! Echipa nu va avea de suferit iar voi veti trage linia cand va veti reveni in fire.
Daca vi se pare ca societatea romaneasca si cea europeana va ingradeste drepturile, mergeti in Kabul, Darfur sau Nairobi unde baietii nostri reprezinta interese straine de tara lor si mor pe bune.
„Pt Steaua mor…” sau pt orice echipa…e un slogan teribilist de frumos, domnilor!

Daca vei avea timp sa te opresti din injurat, si pt o clipa sa privesti cateva fotografii ale suferintei din toata lumea, vei invata sa apreciezi atmosfera si valoarea unui spectacol fotbalistic de gala! Tu, SUPORTERULE, poti sa schimbi ceva si nimeni nu-ti poate ingradi dragostea si fanatismul pt echipa ta atata timp cat poti sa te respecti pt tine mai intai!
Chiar vrei sa faci asta? Sau vei continua sa mergi cu turma?

Henrich  •  21 martie 2008, 15:45

Fotbalul de la noi e un JEG!

diana_cluj  •  21 martie 2008, 15:51

D-le Tolontan,a face paralele intre un meci de fotbal si frontul de lupta din Afganistan este cel putin de prost gust.Spun prost gust deoarece violentele verbale nu sunt potrivite azi si acum.Cred ca ar fi cazul sa va mai ganditi inainte de a trimite la tipar asa ceva…

yon  •  21 martie 2008, 15:52

Pentru Tolo : am auzit ca ati spus in direct la RTV ca suporteri de la tribuna a 2 nu au fost controlati , tin sa te contrazic suporteri de la tr 2 au fost controlati in 2 randuri ,prima oara de catre jandarmi la intrarea de langa teatru iar a 2-a oara de catre stuarzi la intrarea in tribuna ,iar acei suporteri care au intrat cu brichete le-au ascuns in pantofi la sosete sau in chiloti , unde nu sunt controlati . iar ce sa discutat dupa cu un suporter stelist mi se pare putin aberant desi s-au mai intamplat cazuri .. tot la tribuna a 2 unde un suporter stelist a venit cu cativa prieteni rapidisti la meci si a fost recunoscut de anumite persoane ,in fine probelma e ca in zona respectiva sunt cativa care fac probleme meci de meci, daca iti mai aduci aminte la meciul cu fc Nuremberg exact din aceeasi zona un suporter a aruncat de mai multe ori cu trote in teren ,acesta facand parte din acelasi grup

Ionutz[m9]  •  21 martie 2008, 15:59

Domnule Tolontan va frumos a analiza programul returului Ligii I Becali … pff pardon Ligii I Burger .. si sa`mi raspundeti daca mi se pare mie sau toate adversarele Stelei intr`o anumita etapa au urmatoarea etapa cu Steaua II ..pardon Gloria Buzau !

Homo Erectie  •  21 martie 2008, 16:15

frumos articol.

sper ca mai multi oameni sa deschida ochii. Ori e fotbal, ori e wrestling!

lombelia  •  21 martie 2008, 16:17

un articol extraordinar !!!!. felicitari .

gigi  •  21 martie 2008, 16:31

intr-adevar este tragic ce sa intmplat cu soldatul roman in afganistan , dar asta e un ziar de sport si nu vad legatura intre tragedia soldatului roman si meciul de aseara ….si din cate stiam tu esti ziarist la un ziar de sport …sau poate te-ai gandit ca daca faci o paralela intre tragedia de ieri si mizeria de fobal iti creste cota …deontologule

Alcide  •  21 martie 2008, 16:32

Daca Steaua ar mai avea conducatorii dinainte de revolutie nu ar ajunge atat de jos. Meciul trebuie rejucat. Oameni buni, unde este onoarea si demnitatea? Intelegeti-ma, sunt stelist, dar ce se intampla de la ovreme incoace la clubul asta depaseste orice limita.
Astept o rejucare, altfel ramanem fara onoare!
Bravo Rapid! Respect culorilor visinii!

ady  •  21 martie 2008, 16:55

Raman mut de uimire cand vad ce poate debita presa. Asadar englezii se omorau intre ei si cu altii si s-au calmat dupa ce au stat pe tusa ani de zile in cupele europene. Asadar arbitrii in CL opresc meciul fara discutie daca sunt loviti de ceva. In Spania la fel. In toata Europa la fel. iar voi il numiti pe Deaconu slab ca a intrerupt meciul si il laudati pe Tudor ca nu l-a oprit atunci, in Ghencea. Nu domnilor, slab a fost Tudor ca nu si-a asumat o astfel de decizie. Slabi au fost arbitrii de la Galati, Timisoara si alte stadioane cand s-au intamplat astfel de lucruri. De remarcat ca atunci niciun obiect nu a lovit arbitrul. Slab a fost arbitrul meciului din tur ca nu a oprit meciul cand a fost lovit un rapidist in cap cu surubul.
Acestia sunt cei slabi. Iar cei mai slabi, din acest punct de vedere, sunteti voi, cei din presa, care prin articolele voastre nu faceti altceva decat sa instigati in continuare la ura, vandalism si violenta oe stadioane. Niciun suporter nu va baga la cap ca aceste fapte sunt anormale atata timp cat voi le tineti isonul si considerati anormal ce a facut un arbitru integru si cu mult curaj si atata timp cat mediocritatea si anormalitatea celorlalti arbitri o ridicati in slavi.
A fost trist domnule Tolontan sa va vad aseara la televizor cum laudati anormalitatea si lasitatea lui Tudor si a altor arbitri si criticand curajul lui Deaconu. Este trist sa va vedem mereu pe voi, majoritatea jurnalistilor, tot aducand in discutie anormalitatea din trecut si insistenta cu care cereti ca mereu sa se mearga in aceasta anormalitate dand-o exemplu.
Intrebarile voastre si ale noastre de genul „atunci de ce nu s-a oprit” ar trebui sa fie intrebari retorice in care raspunsul sa fie: „de lasi ce au fost arbitrii si mai ales conducatorii fotbalului nostru”.
La asa tara, asa presedinte, asa prim ministru, asa suporteri, asa fotbal, asa presa.
Si cica am intrat un UE…?!

radueugen77  •  21 martie 2008, 16:58

interesanta comparatie care ne face sa ne gandim :si daca bate steaua,rapid,dinamo ,CE?

Dic Lofenac  •  21 martie 2008, 17:33

si uite asa lumea e alcatuita din razboaie dar pana si ale au niste reguli pacat ca nu este un deaconu la fiecare meci al soldatilor romani de peste hotare!

Cristina  •  21 martie 2008, 17:47

Nu cred ca este ultimul razboi

Opinii « Alex  •  21 martie 2008, 17:58

[…] apropiati fenomenului…dupa cum ati intuit dezbat aceeasi tema…meciul de ieri…unul este al lui catalin tolontan, probabil cel mai bun jurnalist al romaniei…al doilea al lui andrei vochin, probabil cel mai […]

UrascRapidistiiCeTipaCaFemeile  •  21 martie 2008, 18:17

1. rapidistii tipa ca din gura de sarpe dar
2. decizia lui deaconu a fost corecta si
3. decizii de acest gen trebuiau luate de mai demult, mai mult,
4. alde jiji, copos, muresan, borcea trebuie sa dispara din fotbalul romanesc si nu numai,
5. ci si legile fotbalului si jigodiile care il conduc trebuies schimbate radical pentru ca
6. doar astfel vom avea un fotbal curat si NORMAL
p.s. 1. Rapidistilor nu va mai victimizati singuri. Masonii sunt impotriva voastra si e o conspiratie mondiala impotriva Rapidului. Nu aveti cum sa castigati…(Fiti barbati in pana mea!…)
p.s. 2. Daca as fi locul lui jiji l-as da imdeiat afara pe Lovin. Aia n-a fost atitudine de razboinic al luminii… Lovin, omoara-te frate ca n-ai pic de caracter!!!

M  •  21 martie 2008, 19:11

nu cred ca un suporter rapidist a facut asta….cred ca mai multi suporteri rapidisti au facuto

aza  •  21 martie 2008, 19:19

tolontane esti varza cum poti sa compari un meci din liga lui mitica cu situatia din irak
du-te ba la culcare ca esti obosit si lasa-ne in pace sa stii ca ma asteptam mai mult de la tine…

delaprut  •  21 martie 2008, 19:35

Din interes (unii) sau din ignoranţă (cei mai mulţi) se grăbesc să spună că Deaconu a procedat corect. NU ESTE AŞA. Hai să citim Regulamentul! Art. 29.5 obligă delegaţii cluburilor şi echipele să se conformeze dispoziţiilor arbitrului.

Art.29.6 spune că dacă în termen de trei minute de la oprirea jocului nu se iau măsurile regulamentare pentru îndeplinirea dispoziţiilor date, atunci se fluieră sfârşitul jocului. Tot conform Regulamentului, cele trei minute se ARATĂ VIZIBIL şi SE ANUNŢĂ CĂPITANULUI ECHIPEI ÎN CAUZĂ.

Aplicare celor trei minute este deci obligatorie. Priviţi înregistrarea. Nu sunt trei minute, ci numai 2:32. Nu se arată vizibil cele trei minute şi nu este anunţat căpitanul echipei Rapid.

Concluzie clară: Regulamentul NU a fost respectat.

Euron  •  21 martie 2008, 19:51

Dragi prieteni, nu am nimic cu Tolontan dar paralela intre meciul de aseara si Afganistan este cel putin deplasata…In plus daca vrea sa scrie poezie sau ce Dumnezeu o mai vrut el sa fie asta cred ca exista publicatii specializate.
Va supun atentiei un singur lucru, de fapt va propun un exercitiu.
1. Alegeti-va o zi in care nu este etapa si mergeti la stadion cu cel mai bun prieten (sau cel mai mare dusman.
2. Mergeti in tribuna si trimiteti-va prietenul pe gazon cam acolo unde a stat Deaconu.
3. Incercati sa-l loviti cu ceva…veti avea o surpriza (asta binenteles daca nu sinteti snipperi de meserie)…
4. Scrieti-mi sa-mi comunicati rezultatul…

Ovidiu  •  21 martie 2008, 19:51

Inca o data observam lipsa de profesionalism a celor care sunt desemnati pentru a delega arbitri şi de ce nu lipsa de fairplay a sportivilor si conducatorilor de cluburi.
Cu regret in loc sa ne bucuram de o atitudine cinstita în sport avem o stare de spirit trista.
Stima si respect pentu dvs si colaboratorii ziarului gazeta sporturilor

remm  •  21 martie 2008, 21:12

ar fi great sa-l gaseasca pe ala. sa-l gaseasca gigi. si sa spuna ala ca e suporter rapidist si ceferist. asa ar fi „corect”
parerea mea

Tudor  •  26 martie 2008, 12:35

Tolo,comparatia cu Afganistanul probabil ca a fost tentanta,dar nu te-ai gandit ca asa dai apa la moara celor care deja privesc fotbalul ca pe un razboi?Cum poti sa le spui altfel unor penibili care il acuza pe Deaconu ca „a fugit” la vestiare ca a fost „fetita”,ca jucatorii Stelei sunt „lasi”,etc.
Pentru toti astia,fiti voi barbati(ca pe altii vad ca-i tot indemnati la asta) si recunoasteti ca jucatorii ORICAREI ECHIPE aflate in situatia Stelei faceau la fel(oamenii au plecat de pe teren linistiti,fara sa fuga,dupa ce arbitrul a incheiat meciul-singurul lucru oarecum gresit au fost gesturile lui Lovin care trebuia sa nu se manifeste asa,in rest lucruri absolut normale),iar arbitrul a procedat CORECT si oricum n-a putut sa plece imediat la vestiare ca aproape l-au luat rapidistii la bataie.Deci,pentru unii,stelistii trebuiau sa stea si sa se ia la bataie cu rapidistii pe teren si eventual sa se inarmeze fiecare tabara cu ceva sabii,scuturi,sulite,pumnale ca vad ca se tot vorbeste de „lupta”.Chiar nu-si dau respectivii seama la ce instiga?
Condoleante pentru familia soldatului ucis in Afganistan!Din pacate,astea sunt momentele in care ne amintim de acei oameni care-si fac datoria pentru aceasta tara,din care unii propun ca echipele sa plece in alte campionate!Rusine!Ce urmeaza,sa ceara si desprinderea unor judete de Romania??

Tudor  •  26 martie 2008, 12:38

Si nici formularea „razboi civil” nu mi se pare la locul ei,chiar daca sunt unii pe care se pare ca i-a cam apucat isteria asta,ca vorbesc de „revolutii”,”exoduri” si alte alea,saracii…
Sa se respecte regulamentul!Punct.Pentru asta ar trebui sa militati si voi,cei din presa,si asa legile mai ca nu se respecta in tara asta si ne miram ca suntem unde suntem.

Tudor  •  26 martie 2008, 12:43

Si sa nu mai arunce toti nespalatii cu noroi in Steaua!”Comunismul” mai exista doar in capul lor,comutat pe invers,iar Steaua a jucat mereu fotbal nu ca rapid si altii care si-au ascuns neputinta sub tot felul de „scenarii” inepte!

love.steaua&tom.kaulitz  •  22 aprilie 2008, 16:15

steauaaaaaaaaaaaa !!!!!!! ce tare e !

Andrei Georgescu | FocusBlog  •  18 iunie 2008, 22:14

[…] Printre putinele bloguri care au scris despre moartea fruntasului Claudiu Marius Covrig in Afganistan aici. Postul lui mi-a adus aminte de un articol superb al lui Tolo pe care il puteti citi aici […]

Comentează