Experimentul Barcelona

Lumea publicităţii faţă în faţă cu civilizaţia fotbalului

miercuri, 4 iunie 2008, 3:43

Lumea publicităţii faţă în faţă cu civilizaţia fotbalului

mica.jpg

 

 

 

 

 

Ce lung e terenul! Adevărat, numai că tocmai te uiţi la lăţime 🙂 Ovidiu Ioaniţoaia zîmbeşte în mijlocul gazonului. La 63 de ani, după 40 de ani de gazetărie şi peste 300.000 de ţigări, a ajuns, în fine, să joace pe Camp Nou. În aceeaşi echipă, Andrei Vochin schimbă ultimele semne cu Ştefan Mocanu. „Nu te complici!”. În celălalt teren, Costin Grigoraş îşi bate mănuşile una de alta, ca un Messi băgat în poartă. E limpede. Va urma o băşcălie de meci.

Seara de 2 iunie
Gazeta şi FC Barcelona au invitat agenţii de media şi clienţi la un eveniment organizat în premieră de clubul catalan.
În pauza dintre campionate, Barcelona a iniţiat un program intitulat YOU PLAY. Gazeta a fost prima care s-a înscris, prima care a plătit şi prima care a închiriat pentru o seară experienţa unui meci jucat de public în condiţiile fotbaliştilor de la FC Barcelona. Seara de 2 iunie.

Ideea
Ştirea a picat acum două luni în redacţie. Andrei Niculescu este corespondentul din România al ziarului Marca. „Fiţi atenţi ce chestie senzaţională fac cei de la Barca!”.Şedinţele de sumar ale unui ziar sînt ca o bursă de idei. Ferestrele lumii se deschid, de la Beijing, „chinezii vor să-i bată pe americani şi pe ruşi şi vor folosi proprii asistenţi la recoltarea probelor antidoping”, şi pînă în Elveţia, „unde vom avea probleme îngrozitoare cu restricţiile, am aflat că fostul şef al poliţiei din St Gallen va fi omul UEFA pentru echipa României şi tipul e absolut inflexibil”. Aşa a venit ideea. Barcelona permite unei companii să închirieze pentru o noapte Camp Nou. Fiiiiiuuuu, de senzaţie!

Cu liniuţă de la capătul perfecţiunii
Marketing perfect. Clubul oferă următoarele servicii:
– Trimite autocarul oficial al echipei la hotelul unde sînt cazaţi oaspeţii.
– Organizează turul stadionului pentru grup.
– Oferă echipament complet personalizat, ca măsură, număr de pe spate şi nume, pentru 35 de jucători. Datele au fost comunicate cu trei săptămîni înainte.
– Cei care nu joacă stau în loja prezidenţială.
– Pune la dispoziţie doi antrenori, vestiare, echipă medicală, brigadă de arbitri.
– Filmează jocul în regim normal de Barca TV, cu reluări pe tabelă.
– La final, organizează un cocktail în spaţiul unde Regele Spaniei urmăreşte partida atunci cînd vine la Barcelona.
– Oferă diplome semnate de Juan Laporta, preşedintele clubului şi dvd-uri cu partida înregistrată pentru toţi participanţii.

222.jpg105 x 68

Enumerate sună ca naiba! De fapt, e absolut fabulos. Costul porneşte de la 40.000 de euro, dar ajunge la aproximativ 70.000 de euro cu opţiuni suplimentare. Fiecare cent se simte în servicii. Peste o sută de oameni din stafful de 400 al Barcei sînt mobilizaţi.

Legătura în teren. N-ai nici o şansă să scapi de ridicol. 11 contra 11, în total 22 de amatori burtoşi din industria comunicării pe un teren de 105 x 68. Plus rezervele şi cîteva zeci de spectatori, tot români, în tribună. Dar ceva se petrece.

vochin.jpgAnalistul gsp la comandă
Vochin ridică mereu capul înainte să paseze. Are mişcări largi, de o eleganţă explicabilă prin faptul că îl doare pulpa piciorului de turbează. Înainte de plecare a făcut rezonanţă magnetică.

Echipele sînt amestecate. Jurnaliştii Gazetei şi publicitarii în fiecare dintre ele. Undeva pe banda dreaptă, Dan Balotescu aleargă de parcă sînt în joc toate bugetele din România. Colegul său, Ovidiu Florea, împinge jocul. Şi el e pe jumătate rupt la muşchi.Se dă primul gol. Minutul 4. Va fi 37 la 35? Ntzzz! Tipii din teren încep să se strîngă. Nu mai e glumă. La cealaltă echipă, Cezar Batog, care nici măcar nu dorea să se echipeze, îi cere antrenorului să-l bage. Şi, mai apoi, nu se mai dă scos din teren.

„Visez să joc măcar o dată aici!”
Dialog pe bancă
– Mister, unde antrenaţi?
– La una dintre echipele de juniori ale clubului.
– Şi unde se ţin meciurile?
– Pe Miniestadi, al doilea stadion al nostru. E chiar în spatele lui Camp Nou Camp. Are 15.000 de locuri.
– Şi aici de cîte ori aţi jucat?
– …
– Aici, pe terenul mare.
– Niciodată!
– ?
– (zîmbeşte) Acesta e visul meu, să joc măcar o dată pe iarba asta.

Autocarul venerat
Se aprinde nocturna. De fapt, ceea ce închiriază Barca este inaccesibilul. Pentru orice catalan, echipa reprezintă un reper naţional al unei regiuni bogate şi trufaşe, cu vocaţia autonomiei, unde pînă şi terminaţia .ca la siteuri costă de patru ori mai mult decît cea .es, a întregii Spanii. La venirea spre stadion, autocarul a fost salutat pe stradă şi fotografiat. Au aplaudat şi abia după trecerea sa s-au gîndit „Ce graşi au transferat ăştia!?”.

11.jpgOVI iese pe braţe
Ioaniţoaia reuşeşte o şerpuire ca Iordănescu, în prelungiri, la Sevilla. Fotbalul e ca mersul pe bicicletă, nu se uită. Ultima oară se driblează pe el, cade, e scos pe braţe pe margine, „es muy serio”, zice medicul, „măcar să ajung la Zurich”, oftează tipul cu OVI pe spate. Iese pe margine de unde-l presează îngrozitor pe arbitru pînă la final.

Ochelarii şi dincolo de ei
Jocul ajunge la 3-3. Începe cearta la un ofsaid. „Incredibil, era gol valabil!”, zice Claudiu Hîrceaga. Cristian Mucichescu se uită lung la arbitru.

De partea cealaltă, Lucian Vîrtej dă gol. Al patrulea său gol. Cel mai bun om de pe teren. Cristian Grigorescu se ambiţiează să joace cu ochelarii şi intră ca un fundaş englez la Andrei Niculescu. „Catalanul” gsp îi aruncă „Mai bine-i scoate-i că stricăm o frumoasă prietenie!”. Amicalul tinde să devină un dezastru corporatist. Grigorescu mai bagă un tackling, ochelarii cad, nu contează. Reluarea de pe tabela de marcaj e genială!

Imnul din timpul meciului
Se face la 4-4. În tribune galeria cîntă imnul României. Teoretic, e o butaforie. Practic, din teren se aude uluitor. Acustica îţi taie răsuflarea. 40 de fete plasate la înălţimea de 48 de metri, cît acoperişul Palatului Telefoanelor de pe Calea Victoriei, umplu sonor stadionul de 100.000 de locuri! La tribuna a doua, un steward îşi pune şi el mîna la inimă.

Raul Mann bagă viteză în colegul său Marian Petcu. „Omul trece, mingea nu!”. După 7 pase greşite din 6 date, Tolo.ro face 5-4 la un corner, confirmarea tîrzie că jurnaliştii au cap. Gusti Roman plonjează pentru fotografia lui Mihai Steţcu. Noroc că a ieşit Ştefan Mocanu! Respinsese tot.

Omul cu obiectivul în cîrcă
Mai sînt 10 minute şi cei conduşi nu acceptă rezultatul. Cristi Creţu centrează. Se apără Octavian Popescu. Cei care conduc trag de timp. „Intru în poartă, nu-i lăsăm să ne egaleze”, zice Răzvan Ţugui. Arbitrul se enervează şi el. Omul venise la o glumă şi se trezeşte în mijlocul unei negocieri la sînge furnizori – agenţie – clienţi pentru un fault ipotetic.

Lovitura finală o dă Cristi Preda. Ia o minge de la 40 de metri, fuge cu un obiectiv invizibil în spate şi dă o scăriţă. 6-4. Cireşarii au învins căpşunarii. Prăbuşit pe gazon, bagi de seamă că reflectoarele nu-ţi intră în ochi şi poţi vedea cerul Mediteranei. Fotbalul e perfect.

bu.jpgRecursul şampaniei
La ieşirea din vestiare, Niculescu se ia de arbitru. „Ai anulat degeaba un gol!”. „Las că vezi la ştiri că a fost ofsaid!”. N-a glumit. În loja lui Juan Carlos curge deja rezumatul partidei. Şeful marketingului de la FC Barcelona zîmbeşte şi aduce diplomele. Se serveşte şampanie, fructe, peşte. Primul eveniment a ieşit perfect. Şi într-o singură seară a scos trei zile din salariul lui Thiery Henry, 8,8 milioane pe sezon.

Asta e cel mai important. Fotbalul are o imagine şubredă în România printre cei din business. În „Generaţia X”, oamenii îşi lasă romanul de Camus în BMW, dar suspectează jocul acesta infam de popular.

„Am cîştigat pitchul”
Experimentul Philadelphia a translatat o navă dintr-un loc în altul. Experimentul Barcelona a încercat să mute o prejudecată de acolo de unde ea s-a format spre un viitor către care fotbalul românesc şi percepţia despre el au început deja să se urnească. Avionul aterizează la Bucureşti. Intră mesajele. „Am cîştigat pitchul”. Lumea întoarce capul. Pungile cu suveniruri de la FC Barcelona trec pe locul doi. Ies colţii.

VEZI GALERIA FOTO DE LA BARCELONA. FOTOGRAFII REALIZATE DE MIHAI ŞTEŢCU

CeSe Cireşarii:
Costin Grigoraş, Răzvan Dragomirescu, Răzvan Ţugui, Victor Dan Croitoru, Cristian Grigorescu, Marian Petcu, Cătălin Tolontan, Radu Cristian, Raul Mann, Octavian Popescu, Lucian Vîrtej, Cosmin Cojocaru, Alexandru Pascu, Dragoş Chiric, Ionel Năftănăila, Cezar Batog, Mihai Vişan, Mihai Şteţcu, Cristi Preda.

FeCe Căpşunarii:
Augustin Roman, Ştefan Mocanu, Ovidiu Florea, Dan Balotescu, Marius Burcă, Ion Lefter, Valeriu Galani, Cristian Creţu, Cristian Mucichescu, Andrei Vochin, Ovidiu Ioaniţoaia, Claudiu Hîrceaga, Andrei Niculescu, Robert Simion, Marian Floarea, Dan Voinea.

Galeria: Cătălina Zaman, Roxana Curelea, Alina Stavrositu, Andra Elena Lefter, Sorina Ioaniţoaia, Andreea Mira, Amelia Citoiu, Ioana Marsic, Alexandra Olteanu, Marcela Grigore-Stoian , Silvia Tănăse, Monica Stoica, Alina Pînzaru, Andreea Vărzari, Cristina Cristea, Marina Miroiu, Claudia Şerbănescu, Elena Muntean, Teodora Tancu, Mirela Nicula, Mihaela Popescu, Cătălina Ghiţă, Manuela Vasiliu, Mihaela Cojocaru, Gabriela Lupsa, Sanda Stanciu, Andreea Moraru, Adriana Clenciu, Camelia Dumbravă, Andreea Elena Dumitrescu, Elena Stroe, Amira Syoufi, Cornelia Mora, Georgeta Iliana Stanculeţ, Raluca Zamfir, Simona Ciucă, Cristina Avram, Dorina Zidaru, Iuliana Rizea, Magdalena Zander, Doina Albu, Cristina Ivonne Ghiţă, Irina Luminiţa Chivu, Cristina Ciupitu, Alina Ciama, Grigorescu Popescu Olivia Ana-Maria, Oana Costache, Viorel Oanţă.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

Popa Georgian  •  4 iunie 2008, 15:47

Bravo Catalin! O initiativa foarte buna a Gazetei Sporturilor. Prin acest lucru dovediti inca o data ca sunteti un partener serios de afaceri si meritati toate felicitarile mele!

Cthulthu  •  4 iunie 2008, 15:50

Fabulos!

Sunt supercurios daca acum publicitarii vad lumea fotbalului cu alti ochi… prea suntem vazuti de sus noi microbistii…

Fotbalul e superb, iar FC Barcelona e cel mai tare club din lume!

Visca Barca!

Lucian  •  4 iunie 2008, 16:07

Salut Catalin, prin cometraiul tau am mai simtit odata furnicaturi….de fapt ceea ce am simtit tot meciul.

o fata dulce dulce  •  4 iunie 2008, 16:12

super!

sorin  •  4 iunie 2008, 16:13

Ce inseamna sa te cheme Barcelona, sa ai oameni cu diplome in domeniu pentru fiecare departament(si ma refer aici la Marketing/PR/Financiar) si nu prieteni de pahar/ colegi in afaceri/verisori angajati pe aceste posturi.

fucherul  •  4 iunie 2008, 16:16

mi-a ramas in minte o fraza: „Miniestadi, al doilea stadion al nostru. E chiar în spatele lui Camp Nou Camp. Are 15.000 de locuri.” Pai atatea locuri are stadionul lui Dinamo.

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2008, 16:17

fucherul: da, are 15.000 de locuri si arata senzational!

fucherul  •  4 iunie 2008, 16:19

e tare poza cu Ionitoaia . imi place

Knut  •  4 iunie 2008, 16:31

Fabulos !! Stiu ca se vor gasi multi carcotasi care sa reduca la minim importanta articolului si a actiunii initiate de Barcelona si la care GSP a fost prima, dar mi s-ar parea (si mai) interesant sa vedem si DVD-ul..sau macar secvente din ce s-a jucat. Daca e o actiune care ar presupune un efort prea mare si care nu e neaparat o prioritate pt. voi, macar ceva filmulete pe youtube. E intr-adevar ceva unic ce a oferit Barcelona si prin imaginile cu voi, romanii, putem sa „get a glimpse”, cum zice neamtzul 🙂 a ceea ce inseamna sa te afli pe Camp Nou.

Catalin Apostol  •  4 iunie 2008, 16:36

Felicitari! Ati avut o idee nemaipomenita. Sunteti de invidiat!

Theo M.  •  4 iunie 2008, 16:37

GENIAL!

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2008, 16:43

Knut : da, imaginile vor veni in citeva zile si vom face un rezumat. unele sint bestiale

eu  •  4 iunie 2008, 16:46

e super ca ati incercat un meci pe camp nou, ideea barcelonei cu inchirierea stadionului e f.buna. asta inseamna oameni capabili sa promoveze numele echipei si sa faca pe plac suproterilor. ce nu-mi place e pretul cam ridicat 40mii euro, in conditiile in care rivala lor, real madrid il inchiriaza cu doar 7000euro, stire confirmata de stuff-ul de marketing al echipei. mi se pare cam mare diferenta.

AndreiLiverpool  •  4 iunie 2008, 16:49

Cataline,dupa cate ai povestit si din pozele aratate, cred ca merita cu varf si indesat 70 de mii.Daca imi mai imaginez putin cum e sa calci pe iarba de pe Camp Nou intr-o seara racoroasa parca imi pare prea mica suma!:D

hammer17  •  4 iunie 2008, 16:50

vreau si eu pe Nou Camp … sper sa nu mor inainte sa ajung acolo 😀

timber  •  4 iunie 2008, 16:51

super articol!

data viitoare puteti face un concurs pentru cititori si sa luati cativa cu voi 🙂

vlad  •  4 iunie 2008, 16:52

felicitari; cred ca e visul oricarui om caruia ii place fotbalul sa joace chiar si 10 minute pe un astfel de stadion

bitontz  •  4 iunie 2008, 16:56

locuiesc in barcelona de 8 ani :Scuze dar acum imi pt altii ce inseamna sa iesi la oras!!!!! eeee frumos!”!!!!! ASaiiii

Beleaua  •  4 iunie 2008, 16:56

Cătăline ce să mai? Mor de oftică. Am fost de vreo câteva ori acolo şi mă simţeam super excelent ( vorba lui Decebal 😀 ) doar când mă tolâneam în scaunele imensităţii ăleia. Să mai joci şi fotbal?….pfff…mor de invidie.

JacK  •  4 iunie 2008, 16:57

O idee fantastica din partea Barcelonei.Inca o data ne dam seama ce departe suntem de lumea civilizata a fotbalului mare.Este clar ca noi in romania nu vom avea parte de evenimente de acest gen prea curand.Este utopic sa crezi ca un Becali sau un Borcea (care danseaza in tribune ) ar fi in stare sa aduca nivelul cultural al fotbaluilui de la noi la un nivel asemeni celui spaniol.Acolo presedintii stau alaturi unii de altii in loja in timpul meciului si se comporta civilizat in timp ce ai nostri se balacaresc mai ceva ca in ghetto.Ceea ce este mai grav este ca aceste decalaje culturale si sportive se vor accentua odata cu trecerea anilor din cauza ca lucrurile nu par sa se schimbe in piesajul fotbalistic romanesc.

bitontz  •  4 iunie 2008, 17:00

P:S initiativa este buna sa va obisnuiti si voi sa scrieti cu suflet;Daca am suparat pe cineva imi cer scuze”””

irina chivu  •  4 iunie 2008, 17:00

Am trait o experienta unica poate in viata, desi nu m-am situat printre jucatori, ci in galeria fetelor. Impresionant este putin spus. Multumesc intregii echipe a Gazetei pentru aceasta initiativa, au fost cu totii extraordinari.

NAD  •  4 iunie 2008, 17:02

Felicitari pentru participare! E o initiativa frumoasa pe care voi prin participare ati facut-o superba. Sunt convins ca a fost o experienta dincolo de inchipuire.
Ma roade totusi o intrebare:
Daca organiza Steaua meciul asta mai mergeati?

Beleaua  •  4 iunie 2008, 17:03

I-ai dat gol lui Gusti ? 😀

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2008, 17:07

theo m: spetram sa fie un serviciu facut intregii categorii media sportive pt k e important ca partenerii din publicitate sa aiba dimensiunea exacta a industriei fotbalului

marius  •  4 iunie 2008, 17:08

mai bine nu ne spuneati… m-ati ofticat >:P

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2008, 17:08

beleaua: cu capul, din noroc 🙂 este poza cind eu fug in dreapta si gusti de arunca dupa ce mingea a intrat in poarta

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2008, 17:08

irina chivu: noi multumim ca v-ati rupt din timpul vostru!

Gabi  •  4 iunie 2008, 17:09

Dragilor, experienta a fost unica intr-adevar, chiar si pentru o fata:)
Insa valoarea adevarata a acesteia a fost data de echipa a Gazetei Sporturilor care este cu totul deosebita. Felicitari!

Beleaua  •  4 iunie 2008, 17:09

In urma cu ceva vreme scriam pentru Mysport un articol legat de acest stadion…uite cateva fragmente :

„Barcelona are un număr de 580 de angajaţi care zi de zi semnează fişa de pontaj la club,iar procesul economic de a produce bani funcţionează la parametrii maximi.Pentru a intra în muzeu trebuie să plăteşti o taxă iniţială,iar pentru a te fotografia lânga cupa Champions League,de exemplu,trebuie să mai plăteşti încă 13 euro.Orice amănunt este important şi o potenţială sursă financiară iar în muzeu sunt arătate vizitatorului 1410 de exponate pe o suprafaţă totală de peste 3500 de metrii pătraţi.

UN GIGANT ÎNTRE STADIOANELE LUMII

Stadionul Camp Nou este iluminat cu 11.190 puncte de lumină,halogene,tuburi florescente sau lămpi,cu o putere totală de 4500 de kilowatti.Într-o zi de partidă,stadionul consumă 14.860 de kilowatti de energie electrică în numai cinci ore şi 225 de camere de luat vederi sunt instalate pentru a asigura o protecţie totală spectatorilor veniţi la meciuri. Deasemenea ,Camp Nou dispune de sistemul audio cel mai puternic din lume instalat pe un stadion,contănd pe o putere totală 140 000 de Watti.Iarba este tăiată zilnic la o lungime de 18 centimetri şi
irigata cu 52 puncte de apă care în lunile cele mai calde ale verii distribuie aproximativ 55.000 de litri de apă zilnic.Liniile care desenează terenul de joc,sunt revopsite săptămânal cu ajutorul a 70 de litri de vopsea albă ecologică.”

ba(la)nel  •  4 iunie 2008, 17:09

asta da team-building…

i-ati lovit rau pe cei de la prosport…

Merme  •  4 iunie 2008, 17:10

Geniala idee! Ce-i drept, nici 70.000 euro + cazare, drum, mancare nu-s de colo….
Oricum, felicitari pentru initiativa.

marius  •  4 iunie 2008, 17:22

cati bani le-ati cerut la fete sa va vada? :d

Magda  •  4 iunie 2008, 17:31

A fost intr-adevar o experienta unica! Data viitoare joaca fetele si baietii fac galerie :))

zope  •  4 iunie 2008, 17:34

ceva poze mai multe cu tolo si ioanitoaia! thanx in advance 🙂

dan  •  4 iunie 2008, 17:35

Raul in tricoul barcelonei… :))

Ovidiu Miron  •  4 iunie 2008, 17:36

Felicitari! Asta da stire 🙂 . Sa mai faceti din astea :). Dar aveti grija la intinderi 🙂 .

Dragos  •  4 iunie 2008, 17:45

Superb!
O idee de marketing excelenta. Joan Laporta a transformat FC Barcelona in unul dintre cele mai profitabile cluburi din lume. Cred ca nu exista perioada mai prolifica financiar pentru ei in istoria clubului.
MES QUE UN CLUB ! Asta este FC Barcelona. Nu uitati ca au pe tricouri Unesco si nu au luat bani pt asta. Ei platesc catre Unesco ! Unic nu-i asa ?
Am o intrebare pt gsp ? Aveti idee cate firme s-au inscris alaturi de voi ?
Va incepe renovarea stadionului in curand si cu aceasta idee cred ca strang banutii pt Lord Foster.
V-ati gandit ca poate meritau si 2-3 cititori sa mearga ? Un concurs in ziar sau pe net si inca 2 locuri pe banca de rezerve sau in tribuna pentru cei mai norocsoi cititori cred ca se putea face
Oricum felicitari pentru idee. banuiesc ca este ceva unic .

Amira  •  4 iunie 2008, 17:49

O idee geniala, o organizare exceptionala, o atmosfera de nedescris, de-a dreptul inolvidable…:-)

V-a reusit din plin „experimentul”!

HMMM  •  4 iunie 2008, 17:50

GENIAL! DE MULT NU AM CITIT UN EDIT. PE NERSUFLATE! PE CE POST AI JUCAT? VARF?

Mara  •  4 iunie 2008, 17:52

Luciane nu uita Barca e echipa ta! Viva el gran jugador-campeon de Rumania, Lucian Vartej! Echipa Integral Group Media nu l-a spalat inca in sampanie pe autorul celor 4 goluri barceloneze, insa il liciteaza echipei FCB, Real Madrid si Manchester United. Cine da mai mult???
Muy bien, Luci:)

Zeul  •  4 iunie 2008, 17:53

E bun, de data asta nu o sa astept sa 200 de comentarii ca sa zic asta.

Un pic cam misogin genul acesta de team-building, desi nu cred ca a fost neplacut pentru ele acest lucru.

Incredibil nivelul la care gandesc anumiti oameni un business. Incredibil cat de departe suntem noi in a face si a intretine asemenea business-uri.

octav  •  4 iunie 2008, 18:03

Foarte bune, atat ideea cat si organizarea.
Nu am fost niciodata un fan al acestui sport dar recunosc ca experienta Camp Nou, pe gazon, sub luminile nocturnei si intr-o organizare perfecta demna de un meci ‘ adevarat’, a fost ceva special. Atat de special incat am facut ceva fara precedent: la intoarcerea acasa am vorbit peste 3h despre…fotbal. Cu pasiune, nu asa… :)))
Superexperienta, bravo Echipa GSP.

fotbal  •  4 iunie 2008, 18:06

Ooaauuu! vreau si eu acolo! :((
e impresionant, ce sa mai zic

ps. ce numar ai avut pe tricou?

clauhar  •  4 iunie 2008, 18:20

aseara cand am ajuns acasa am inceput sa simt febra „nou camp”-ului. n-am reusit sa adorm decat mult dupa miezul noptii dupa ce am mai alergat in minte, inca odata, meciul”vietii”multora dintre noi. chiar am jucat fotbal candva(cum am si scris candva ca ziarist inclusiv sport) dar ce-am simtit in seara de 2 iunie nu am simtit niciodata.o emotie si o dorinta de a nu ma mai opri din alergat, stari pe care nu le mai credeam existente in mine, dar care erau acolo latente blocate de regretele ca sportul e din ce in ce mai des „uitat”in casa din lipsa de timp si spatiu daca tot vorbim de experimente.

era ,totusi,un joc de fotbal amical jucat dupa 20 de ani de pauza (in cazul meu si al altora, al celor mai multi) si nu credeam ca va starni orgolii si capacitati de efort la oameni obisnuiti mai degraba ca efort inseamna sa mergi cu masina la 2 intalniri pe zi printr-un bucuresti infernal ca sa negociezi niste preturi imposibile pentru un client mereu banuitor ca se putea si mai ieftin sa-si faca publicitate.

am fost acolo, pe NOU CAMP, ma bucur si doresc tuturor sa-si indeplineasca visele profesioniste si din postura de amatori. veti simti ca merita. eu si ceilalti (si spun asta fara sa le cer acordul sau sa-i intreb) ne-am simtit ca fotbalistii cei mari: concentrati, dornici, nervosi ca a venit pauza, disperati ca ceilalti trag de timp sau regretand ca a venit minutul 90 si n-am jucat mai bine, dar clar apasati de certitudinea – uneori o ai chiar daca te sperie – ca unele experiente din viata ta nu se repeta de doua ori.
ma intreb insa si va intreb si pe voi daca descoperiti, in sfarsit, ca gsp este pentru gazetaria sportiva cam ceea ce este protv-ul pentru televiziune: o echipa cu idei tentata de premiere (uneori mondiale ca in cazul de fata). si dispusa sa riste pentru ca un fenomen precum sportul sa nu mai fie calea spre popularitate sau scaune politice pentru oameni ajunsi la oras pentru ca orasul s-a extins pana la ei.

cea mai buna echipa din romania iti multumesc. si o spun fara ipocrizie,cu respect pentru o idee nu geniala cat pusa la timp in practica, sincera si mai ales pentru mine. PENTRU CA AM JUCAT FOTBAL IN SINGURUL MECI PE NOU CAMP DINTRE DOUA ECHIPE ROMANESTI. pentru ca am visat sa joc fotbal pe multe stadioane celebre ale lumii, dar am ajuns pe unul singur:pe NOU CAMP.

GSP joaca si pe Camp Nou  •  5 iunie 2008, 0:54

[…] un meci de fotbal. Dar nu pe tapsanul din spatele redactiei, ci chiar pe Camp Nou. Catalin Tolontan a scris un articol impresionant despre experienta pe care probabil n-o vor […]

FuckYouTovarasi.blogspot.com  •  5 iunie 2008, 8:04

S-ar face si la noi astfel de actiuni pe stadioanele noastre (pastrand proportiile) daca fotbalul nostru nu ar fi condus de ciobani si militieni.

Raluca Zamfir  •  5 iunie 2008, 8:18

A fost o experienta unica. Felicitari echipei GSP !

Cătălin Tolontan  •  5 iunie 2008, 9:04

all: multumim mult!

Costin  •  5 iunie 2008, 9:17

A fost experienta unica, organizata pina la cele mai mici detalii. Multumim intregii echipe a Gazetei, cu siguranta cea mai tare echipa din presa romaneasca.

Comentează