Bookfest nu progreseaza

Aglomeratie, standuri mai degraba lipsite de stralucire inclusiv pentru marile edituri, spatii improprii pentru lansari si un habitat intortocheat, acestea sint, din pacate, atributele Bookfest 2008, tirg care se inchide miine.

sâmbătă, 7 iunie 2008, 12:23

Aglomeratie, standuri mai degraba lipsite de stralucire inclusiv pentru marile edituri, spatii improprii pentru lansari si un habitat intortocheat, acestea sint, din pacate, atributele Bookfest 2008, tirg care se inchide miine.

Acum citiva ani, cind a plecat din varianta sufocanta a Teatrului National, tirgul de carte a facut un pas urias inainte. De atunci insa, editiile de la Romexpo se succed contradictoriu, fara un progres evident. Se tin cind in pavilionul central, cind in cele din dreapta „ciupercii”, printre alte tirguri. Anul acesta, se simte pina in standuri vecinatatea cu tirgul de utilaje pentru industria alimentara. Cartile, micii si usoarele trepidatii ale demonstratiilor mecanice, iata melanjul nefericit pe care-l resimt vizitatorii.

Nu e doar vina organizatorilor. Asistam, in primul rind, la incapacitatea Bucurestiului de a-si constitui un spatiu modern. In multe orase europene, tirgurile se tin in sali multifunctionale, care se pot replia dupa o arhitectura variabila, gazduind de la meciuri de handbal sau hochei la concerte si expozitii de carte!  

Cit despre edituri, ele stau mult mai bine la partea de produs, decit la cea de imagine. Planul editorial este unul la nivelul Vestului Europei, dar celelalte cheltuieli, de marketing, sint mult in urma calitatii oamenilor care constituie colectiile, scriu sau traduc cartile.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Cristina  •  7 iunie 2008, 12:31

Nevoia de carte este imensa; productia de carte este destul de mare, desi inca ar mai fi loc de mai mult. Ramane insa dezavantajul pretului destul de piparat pentru buzunarul romanilor a cartilor publicate.

Petrisor Socol  •  7 iunie 2008, 14:43

@catalin Tolontan

Ce Doamne iarta-ma, de ce sa aibe succes daca cei de la Realitatea-Cotidianul isi exprima opiniile politice in cadrul Book fest

sorin  •  7 iunie 2008, 16:51

Asta e atmosfera la Romexpo. Nici un targ tinut acolo nu mai prezinta interes. Am fost la 4tuning, la Cerf. Atmosfera aceeasi. Mici, bere, mancat bine. Cat despre eveniment, au dus lipsa unei organizatii profesionale. Nimic interesant, nimic nou. La fel si la targul de carte. Mai multe exponate cred ca sunt pe net:)

Q  •  7 iunie 2008, 17:24

O sa ajungem sa cumparam cartile la kilogram..

cantona  •  7 iunie 2008, 17:37

Am fost si eu ieri la Targ si singura bucurie a fost intalnirea cu dl. Radu Paraschivescu, al carui autograf l-am obtinut! In rest, mi s-a parut ca editurile nu au stiut sa-si promoveze cartile…Tolo, ce ne mai recomanzi sa citim?!

alexandru petria  •  7 iunie 2008, 17:41

Este o rezultantă a vânzărilor scăzute.

Cristi Roman  •  7 iunie 2008, 19:19

Cred sincer ca povestea cu „pretul piperat al cartilor” tine deja de prea mult timp, inca din anii ’90 cind salariul mediu era vesnic „100 de dolari”. Da, daca vrei sa iei 5 carti pe luna ok, e scump. Dar sint convins ca marea majoritate a romanilor isi permit oricind sa dea 25 de lei pe o carte, O DATA PE LUNA. Macar sa citim cit mai multi o carte pe luna.

Legat de organizare, e aceeasi diferenta dintre orice muzeu din Romania si orice muzeu din Europa Occidentala. Zero interactivitate, zero multimedia, zero creativitate.

Si inca ceva, legat de marketingul pomenit: in Irlanda nu e zi in care sa nu vad pe posturile TV un spot publicitar despre o noua carte/noua lansare/etc.

Cristina  •  7 iunie 2008, 20:17

Este adevarat, daca cumperi 1-2 carti de 25-30 de RON pe luna, nu e scump. Dar sunt carti de stricta specialitate care ajung si la aproape 500 de RON bucata; uneori ai nevoie si de ele, fie si macar pentru un examen de promovare, daca nu pentru sufletul tau de specialist.
Sigur, cititorii inraiti cumpara oricum carti, cat de putine, dar constant.

ioana daicovici  •  7 iunie 2008, 22:10

Stimati Domni,
Din pacate, banii pe care ar trebui sa-i investeasca editurile in imagine provin tot din vinzarea de carte. Noi citim foarte putin in comparatie nu cu occidentalii, ci chiar cu vecinii nostri din Est(exista date statistice in acest sens, nu le redau aici). Or, numarul mic de exemplare vindute dintr-un anumit titlu determina atit bugetul mic rezervat de catre o editura promovarii, cit si pretul piperat.

Pop Vasile  •  7 iunie 2008, 23:05

Tendinta este clar spre on-line, deja sunt exemple clare de tiparituri care s-au mutat pe net, un ex. ar fi publicatia cu locuri de munca Angajatorul, care in urma cu ceva timp s-a mutat pe net, pe***(spam publicitar) o mutare de succes din cate am observat

Cristina  •  8 iunie 2008, 9:17

Citim foarte putin, in ansamblu, pentru ca sunt si putini dintre noi care citesc. Putinii cititori inraiti nu pot face vanzare mare.

forevergreen  •  8 iunie 2008, 16:13

In 2006 si 2007 am participat la toate targurile de carte de la Romexpo si la Kilipirim, la Dalles. Editurile vindeau foarte bine carte, cu discount-uri si oferte speciale. Lumea cumpara carti foarte multe, surprinzator de multe. Veneau foarte multi oameni de varsta a treia, cand intrarea era libera, veneau ca la un cenaclu. Carau pungi de carti care le rupeau mainile. Anul trecut la Bookfest au ramas multe spatii neocupate in pavilionul mare; in formula aceasta cu pavilioanele laterale, banuiam ca nu va fi o reusita.
Imi amintesc Bookfest-ul din ’95 de la TNB, avea farmecul inceputurilor, dar era mare sufocare.

Romeo  •  8 iunie 2008, 18:46

am fost saptamana trecuta prin librariile Bucurestiului. Am intrebat de carti de fotbal si mi s-a raspuns ca exista doar cartea lui Dinu. S-a saturat lumea de carti de fotbal, sau editurile sa mai tipareasca asa ceva ?

www.romania-inedit.ro  •  9 iunie 2008, 0:57

Comentariul meu vad ca a disparut !
Vazui pe Realitatea tv cum se cazneau sa promoveze Bookfest !
Eu am inteles ca intrarea a fost pe bani !

Aflat la a treia ediţie, Bookfest a avut ca spaţiu de desfăşurare pavilioanele 13, 14, 15, 16 şi 17 ale Complexului Expoziţional Romexpo cu 14.000 mp de spaţiu brut, 5.000 mp de standuri, 160 de edituri şi aproximativ 50.000 titluri.

Cica pentru a impulsiona cumpărarea de carte, vizitatorii târgului au platit la intrare un bilet în valoare de 5 lei, sumă care se va recupera integral prin achiziţionarea unei cărţi. :mrgreen:
Curat murdar, Coane Fanica !
Sa impulsionezi vanzarea de carte prin astfel de metode abjecte , este ceva de neinteles !
Daca intrarea era gratis , venea mult mai multa lume , si de la an la an , oamenii deveneau tot mai interesati , mai ales daca erau si promotii foarte bune !
Domnule Tolontan , dumneata ai fost ?
Ce carti ai cumparat ?
Cornel Dinu ti-a dat cartea cu dedicatie sau nu ai auzit de ea ? ( e greu sacred ca dumneata nu stii ce carte a scris Cornel dinu ) 🙂
Noapte Buna !

mosh Califar  •  9 iunie 2008, 9:56

Vai Tolo, da’ te contrazice vechiul amic gregoar,nu numai ca i-a placut dar a alcatuit si primul XI al bookfest 🙂

Comentează