Bătrînul şi titlul

d.jpgTataie, matale umbli aicea pe stadion şi moartea te caută pe acasă! Citat din subcultura urbană a României. Mai avem şi altele. Cu baba pe care o împingem pe scări şi apoi o întrebăm de ce aleargă.

luni, 30 iunie 2008, 10:26

d.jpgTataie, matale umbli aicea pe stadion şi moartea te caută pe acasă! Citat din subcultura urbană a României. Mai avem şi altele. Cu baba pe care o împingem pe scări şi apoi o întrebăm de ce aleargă.

Măcar despre inuiţii de dincolo de Cercul Polar se spune că îi lasă pe bătrîni să plece în viscol, ca într-o eutanasie albă, crudă şi îngăduită.

Dacă era român, Luis Aragones prindea cel mult un loc de voluntar neplătit la Şcoala de Antrenori. Ce te mai aştepţi la 70 de ani? Nici medicamente nu se mai risipesc pe tine, darămite laptopuri.

Spaniolul a venit şi a cîştigat Europenele într-un mod relaxat. Cu cea mai bună echipă, veţi zice. Sigur. Dar şi Olanda sau Portugalia pot spune despre ele că au cea mai bună echipă. A fost nevoie de stoicismul bărbatului de 70 de ani ca lucrurile să se clarifice. Cea mai bună e Spania. Punct.

Vor trece anii. Şi se vor uita golurile lui Torres, driblingurile lui Cristiano Ronaldo, ratarea lui Mutu sau fuleul lui Van Nistelrooy, faze dintr-o competiţie prinsă între două sezoane şi o vacanţă de care fotbaliştii n-au niciodată parte.

Sub asaltul datelor tehnice, cine a reuşit cele mai multe pase, care a fost viteza şutului, vom rămîne cu imaginea moşului a cărui mişcare uşoară din cap aducea cu cea a căţeluşilor cu gît flexibil din spatele maşinilor. În epoca lui cine-a-alergat-mai-mult, acel tremur imperceptibil ne-a adus un dar limpede. Dacă te uiţi prin el, vezi de ce fotbalul care îşi respectă valorile şi tradiţiile merge înainte, iar noi cădem pe scări fără să ne împingă nimeni.

Comentarii (85)Adaugă comentariu

rapidist de cand ma stiu  •  30 iunie 2008, 10:36

Cine n-are batrani sa-si cumpere! Cu asta cred ca am spus totul!

just2win  •  30 iunie 2008, 10:39

intr-adevar, peste ani se va uita startul foarte bun realizat de olandezi… pe cand trofeul obtinut de spanioli va ramane…

Spania a castigat meritat titlul, au fost cei mai buni.

bagatare  •  30 iunie 2008, 10:42

asa fotbal sa jucam si noi, ca la spanioli, si atunci vom avea si noi sanse la vreun campionat european sau mondia. oricum, bravo spaniolilor, au jucat super si fara frica.

neghinita  •  30 iunie 2008, 10:43

JENEI, HALAGIAN,HIZO,LUCESCU, IORDANESCU se pot mindri cu virsta lui aragones potrivit principiului cine n/are batrini, sa/i cumpere.daca dan petrescu, hagi, sabau, razvan, sandoi, etc. cresteaua pe linga cei mai susenumerati si rezultatele erau mai bune, mult mai bune.vina apartine ambelor parti si frf care nu este preocupata de armonizarea generatiilor.la vectorii munca, combinatii, vocatie, talent, spania a mai adaugat exdperienta, virsta, intelepciunea.

bootwo  •  30 iunie 2008, 10:44

grotesc!!!
esti incredibil….faci parte dintre cei care imping baba pe scari….te rog din suflet nu mai scrie pentru ghiolbani, scrie pentru noi ceilalti….sper sa ajungi cat mai repede la 70 de ani….dar probabil ca va fi tot degeaba….poate e mai bine sa nui prinzi!

ovidiu  •  30 iunie 2008, 10:47

Ah, ce BINE ! ce bine si frumos si drept este ca binele si frumosul si fotbalul drept au invins, au triumfat. NICI O ECHIPA, TARA NU SUFERA VAZIND SPANIA CAMPIOANA. TOTI UITA DE EI PENTRU CA A INVINS CINE TREBUIA ! Relativitatile subiective dispar in fata implinirii binelui.
Si acest campionat a fost cel mai frumos de la SUA 94.

Ciprian  •  30 iunie 2008, 10:50

Mosu’ ala a impus doar o disciplina tactica de fier. PE cat a fost Spania de periculoasa pe atat de bine gandita a fost strategia lui Aragones.

PS: Probabil acu’ mosu’ isi baga unghia in gat ca n-a cerut turcilor mai multi bani. Pentru ca la Fener nu prea are ce demonstra. Si e greu sa mai surprinzi cu ceva cand tocmai ai luat titlul european.

alex  •  30 iunie 2008, 10:50

Tontolane scrii groaznic!Lasa locul liber!

Ciprian  •  30 iunie 2008, 10:52

Pentru cei care il constesta pe Tolo:

Fiti ingaduitori, ca este intr-o perioada grea cu proiectul gsptv! Dragomir il bantuie.

amott  •  30 iunie 2008, 11:10

Multam fain, Tolo ! Tie si lui Andrei Vochin, de fapt, si putin Mariei. Singurii de la voi care ati scris ceva palpabil despre meciul asta. Ceilalti cred ca aveau textele pregatite pentru victoria Germaniei, si nu au mai avut timp sa le schimbe.
Sincer, si eu l-am bodoganit putin pe mos Aragones, fan Real fiind, pentru ca l-a lasat acasa pe Raul. Si ii cer scuze acum ! Experienta lui combinata cu tineretea celor din teren a fost elementul decisiv pe tot parcursul turneului.
Putin arogant, putin (prea) autoritar cu nepoteii din teren (sa nu uitam cat de rapid si concis l-a contrat pe Torres), dar stiind cum si cand sa-i lase sa zburde in spatiul de joaca, a facut cea mai buna echipa de la Euro, o combinatie de eficienta ofensiva dar si defensiva.
Cand dai 12 goluri si primesti doar 3, si alea doar in grupe !!! nu mai e nimic de comentat.
Sa nu uitam ca Spania a eliminat/invins doua echipe nu doar mai experimentate si mai inchegate, dar si clar mai solide fizic: Italia si Germania. Si intre ele, surprinzatoarea Rusie, care numai ce facuse instructie cu Olanda.
Aragones trebuie felicitat si pentru surprinzatorii Villa, Guiza, Senna, dar si Cazorla si De La Red.
Si pentru ca a facut dintr-o eterna promisiune o castigatoare. Pentru ca si-a asumat el singur rolul batranului, lasand jocului si jucatorilor tineretea.

maragogype  •  30 iunie 2008, 11:34

Tolo ,suferi de moralita ipocrizanta isteriforma !

flavius  •  30 iunie 2008, 11:35

spanioli se bucura acum, dar inainte de turneul final de abia asteptau ca acesta sa treaca si sa scape de aragones ca era prea batran. acum s-ar putea sa regrete ca pleaca!

Alex  •  30 iunie 2008, 11:48

Spania a castigat frumos si meritat un turneu care a avut si surprize destul de multe. Felicitari Spaniei!
PS: Oare vom avea si noi vreo bucurie asemanatoare VREODATA?

GabiKoreanu  •  30 iunie 2008, 11:54

Catalin,
ma surpinde ca n-ai pomenit si celebra lozinca de galerie „Du-te la sapa/Tataie, du-te la sapa…” 😀
Acum mai in gluma, mai in serios, se pare ca vine iar vremea batranilor. Cel putin asa ne-o arata realitatea: Aragonez, Ferusson, Hiddink. Se pare ca jucatorii au nevoie de antrenori care sa fie mai concilianti, sa nu-i bruscheze sau sa fie duri cu ei. Ori antrenorii mai in varsta, cu ani grei in spate stiu cel mai bine asta.

GabiKoreanu  •  30 iunie 2008, 11:56

Alex
o sa avem si noi bucuria asta. Cand s-o intoarce Belu la nationala de gimnastica 🙂
Pana atunci, bun si bronzu’, mai ales ala de pe plaja, de la Mamaia. Asta apropo de „Tataie” 😀

stef  •  30 iunie 2008, 11:57

Mie imi place cum scrie si vorbeste Tolo.Nu-i inteleg pe pitecantropii sau anagramatii care se afla in treaba( vorba lui Tutea) sa-l critice fara noima.Cum apare un gazetar meserias, cum ne-apuca strechea.Ca si cum l-ai termina pe Aragones, ca nu-i destul de tinar ca sa-si permita , auzi mai, cistigarea euro 2008! Nu suntem normali!

1Q  •  30 iunie 2008, 11:58

MAI SUNT CATEVA DIN FOLCLORUL SUBURBAN…”MOSULE,PLIMBA-TI NEPOTII PRIN PARC” SAU „IN TINERETEA TA,DINOZAURII INCA TRAIAU”…CERT ESTE UN LUCRU,MAMA CE FOTBAL FRUMOS A JUCAT SPANIA! PASELE SCURTE,IN VITEZA, SUNT CHEIA SPECTACOLULUI!
…oare „riciu”,de la scoala de antrenori,ar creea asa ceva la o echipa?

Emil  •  30 iunie 2008, 12:15

Nu-i baga in seama Tolo. „Niste tarani”…

flavius  •  30 iunie 2008, 12:27

sa fim seriosi fratilor cu declaratii de genul:spania a invins, s-a facut dreptate fotbalului; au castigat meritat; fotbalul a invins! da ce nemtii au jucat rugby? deci cele 6 finale jucate si 3 castigate au fost pe nedrept? sa ma scuzati dar cei care au trisat fotbalul pana acum au fost spanioli! intotdeauna cu jucatori de mare talent, vedete galactice de abia treceau de grupele europenelor. sa nu-mi fie cu banat dar daca exista vreo echipa care n-a trisat niciodata fotbalul aceea este germania

geretus  •  30 iunie 2008, 12:29

Ma mir ca nu-si aduce aminte nimeni ca jocul de pase extraordinar al spaniolilor…era practicat cu mare maiestrie si de Nationala Romaniei in epoca ei de aur… Si de Steaua in anii cand a castigat Cupa Campionilor…
Cum ***s-o fi ajuns acum la de la un joc extraordinar de frumos si eficient la antijoc…numai Pitzi stie…

tripluxdubluq  •  30 iunie 2008, 12:31

Draga domnule Tolontan! Va cer ajutorul pentru a promova o campanie numita ‘un cico pentru nationala’.Pentru a preintampina problemele aparute la ce cand tricolori si au platit singuri racoritoarele fac apel la toti suporteri nationalei in vederea achizitionari unu dozator tec si a 20 de sifoane ce urmeaza a fi donate la primul antrenament al nationalei. Pe aceasta cale doresc sa le amintesc componentilor lotului national ca in mexic ai nostri si au cumparat singuri tricourile si au cusut pe ele stema romaniei! Hai romania!Ps scuze de offtopic!

Duverhel  •  30 iunie 2008, 13:12

Tolo, ce-i ca cenzura sta feroce? Ha?

Gretty  •  30 iunie 2008, 13:44

Extrapoland un pic, am o intrebare pentru toti cei care bantuie in si in jurul nationalei Romaniei : „Pentru cine bat clopotele?”. … … …
P.S. : Sper ca nu pentru sperantele noastre.

io  •  30 iunie 2008, 13:53

faci si tu greseala pe care o invoci in articol!folosind argumentul ca de la batrani avem inca de invatat, il faci indirect pe bietul Luis un batran! eh, vezi, aici e si pacatul in care cazi si tu: la 70 de ani nu esti batran, nu intr-o lume normala, pentru ca batran fiind tu te poti vedea antrenand echipe de fotbal-asta implica energie si daruire de barbat si nu de mos.daca ar fi fost batran nu ar fi realizat nimic din toate astea…suntem suma faptelor noastre, iar la asa realizari Luis nu poate fi batran!

viorel  •  30 iunie 2008, 13:53

ca orice arma batranetea are 2 taisuri. de data asta a tinut cu „batranul” si implicit cu Spania.

oricum: Germania, Portugalia, Italia, Franta , Olanda si Anglia pot castiga oricand un campionat mondial. Tot ce au nevoie e un antrenor inspirat.

byby  •  30 iunie 2008, 13:56

Articol frumos!
Piti al nost, acum , pare , prin joc mai batran decat Aragones!
Cand o avea varsta mosului cred ca o sa se antreneze ca baba pe scari!

flavius  •  30 iunie 2008, 14:00

Cand va juca Romania o finala Tolo?

xxx  •  30 iunie 2008, 14:03

tolo vino+ncoa saluta galeria

am_rivoli  •  30 iunie 2008, 14:04

Exista o lipsa de respect fata de cei mai in virsta in comentariile meciurilor de la tv, la stirile din sport si in presa romaneasca in general. Ii faceti de exemplu pe cei trecuti de 60 si ceva de ani sa se simta extrem de prost. De parca dupa aceasta virsta gata nu mai esti bun de nimic, sau ce? La fel si fata de sportivii si mai ales fotbalistii trecuti de 30 de ani. Mereu se aminteste virsta, se subliniaza virsta in orice situatie, parca sint obsedati de virsta.

byby  •  30 iunie 2008, 14:07

Se spune ca nemtii de regula au trei feluri de jocuri: foarte prost , prost si mediocru .
Cand joaca foarte prost trec de grupe , cand joaca prost ajung in finala si cand joaca mediocru o si castiga!
De data asta nu le-a mers si marea majoritate a europenilor (in afara de germani) se bucura.Au fost mai mereu ajutati de factori din afara terenului(aranjamente cu Austria , arbitrii , conducatori superiori etc.)
Daca revedeti jocul o sa constatati ca si in acest joc au fost favorizati de arbitrii!BRAVO SPANIA si ARAGONES!

patryk  •  30 iunie 2008, 14:21

Cu toate zicalele astea, care cred ca sunt glume, amanuntul acesta legat de varsta e total nesemnificativ.
Valoarea antrenorului isi spune cuvantul. Dublat de putin noroc, caci in cazul in care, la loviturile de pedeapsa cu Italia, ar fi lipsit, acum nu mai scriam despre batranelul antrenor, indiferent cat de bine ar fi jucat echipa pana la acel moment.
Acum nu stim sigur daca si pe la noi valoarea antrenorului prevaleaza in fata altor criterii, printre care si varsta.
In opinia mea, din pacate, printre criteriile cele mai importante in alegerea selectionerului pe meleagurile noastre sunt interesele, simpatiile, prieteniile.

opinion  •  30 iunie 2008, 14:42

Don Luis, a fost contestat vehement de majoritatea ziaristilor sportivi si de catre suporterii echipei Spaniei. S-a pus problema inlocuirii sale, chiar si inainte de EURO. De-a lungul carierei sale a fost mereu un antrenor bun, dar fara rezultate. Nici eu nu-l agreez…dar in fata performantei realizate…FELICIDADES, Don Luis.

fucherul  •  30 iunie 2008, 14:54

Cataline sa stii ca subcultura urbană a României mai cunoaste zicatori si proverbe . Eu am auzit ca :” CINE N-ARE BATRANI SA-SI CUMPERE”.
Ce zici??

M1999  •  30 iunie 2008, 15:14

tataie, unde iti e aberatia cu penaltiul de ieri? te tenzurezi si pe tine acuma?!?

nu aici  •  30 iunie 2008, 15:38

in acelasi timp varsta poate insemna si intelepciune, experienta… iar in meciul de aseara cred ca s-a fazut diferenta de experienta intre cei doi antrenori

Alinush  •  30 iunie 2008, 17:32

Aragones a avut taria sa-l lase pe Raul acasa, si poate a fost o miscare castigatoare, de ce voi toti deontoolgii si jurnalistii va referiti la Romania sau o aduceti prin comparatie in discutiile voastre ? La noi inca nu exista un sistem, aici fotbalul este tratat putin mai bine decat in Malta si in Cipru si nu pentru ca sistemul fotbalistic al nostru ar fi mai bun ci pentru ca in Romania sunt mai multi corupti care baga bani mai multi decat in Malta sau Cipru, aici trebuie pus punctul. Nu are rost sa facem comparatii ca nu merita jegul acesta de tara sa fie comparat cu Spania, unde exista centre si sali la fiecare 200 m .

paparu  •  30 iunie 2008, 17:37

Gresit, depasit comentariul: cum nu vedeti ca dl. Iliescu conduce partide, parlament si ce-o mai fi; cum nu vedeti cati directori de institutii, profesori universitari, academicieni, si alti fonktzionari au nu aproape 70 ciu chiar aproape 80 de ani. Deci, romania stie cel putin la fel de bine ca spania pe cine sa de bazeze!

Ovidiu Miron  •  30 iunie 2008, 17:39

Romania are nevoie de un nou antrenor. Felicitari Spaniei si domnului Aragones!

www.Club13.ro  •  30 iunie 2008, 17:46

se tine bine batranu… se tine … 🙂 felicitari lui si echipei 😛

www.craiova4all.ro  •  30 iunie 2008, 20:59

de Piturca nu zice nimeni nimic ? … cand o sa ajunga ziarele din Spania sa scrie asa de frumos despre noi cum scriem noi despre ei. Bravo cultura, bravo eleganta , bravo educatie , Bravo Spania …. ***(spam publicitar)

Andrei  •  30 iunie 2008, 22:08

TORREADORII
Diferenta dintre Romania si Spania e ca in reclama. „Dorele, ai prins-o pe spitz?!” explica fotbalul jucat de haiducii lui Pitzi, iar scaritza lui Torres pe cel spaniol! Numai ca nici spitzu nu le-a mers saracilor romani la euro. Vai mama lor.
Aseara Spania a predat o lectie de fotbal si sper ca Piturca s-a uitat la meci… si nu doar atat. A si notat cate ceva. Mijlocasii Spaniei au alergat aseara de au mancat pamantul, dar n-au facut-o fara folos si fara cap ca Banel sau Cocis. Au alergat pentru fotbal. E drept, fotbalul se joaca din talent, iar dintre oamenii chemati de Piturca, daca sunt doi talentati e mare lucru. Munictori are Romania o groaza. Si Spania are muncitori. Xavi, Iniesta si chiar Torres au tras aseara ca sa aduca al doilea titlu european in Spania. Cel mai tare si mai mult a alergat, insa, Senna – primul brazilian care castiga un euro(da, s-a ajuns si aici!). Am ras cand l-am auzit pe Hagi spunand despre Senna ca e cel mai bun fotbalist de la euro. Da, a fost cel mai bun! N-a dat pase de gol, pentru ca de asta se ocupa spiridusii, Xavi, Silva si Iniesta. A fost aproape sa dea gol, dar total intamplator. Insa… cel mai important, a oprit de fiecare data furia nemtilor. E sigur prima finala in care Germania trage doar un sut pe poarta.
In rest, finala ne-a oferit momente de vis – playback a la Enrique Iglesias, moaca suparata a doamnei Merkel de la final, bucuria regala a lui Juan Carlos si a reginei Sofia, un tusier care n-a scapat nici macar un ofside la milimetru si multe momente vesele sau triste cu fotbalistii.
Asa cum spunea cel mai batran castigator de euro din istorie – Mos Aragones, Spania va fi singura echipa pe care lumea o va tine minte dupa aceasta finala. Atat. Si apoi a plecat la turci sa le ia 12 milioane in 2 ani.

observator pamfletaru  •  30 iunie 2008, 22:17

FRUMOS ARTICOL,FRUMOASA INCHEIERE.
VIVA EL FUTBOL,ARAGONES,ESPANIA !

dan  •  30 iunie 2008, 23:48

foarte fain articol, excelent maratonul transferurilor din editia online de astazi.

romania inedit  •  1 iulie 2008, 0:50

Cine nu are batrani sa-si cumpere !
Ioanitoaia e un bun exemplu !

andrei  •  1 iulie 2008, 1:21

mai Tolo, dar pe ce criterii obiective ati pus Steaua pe „locul 1 in Liga 1” in clasamentul provizoriu de pe prima pagina? in ala in care toate echipele au cate 0 puncte deocamdata…

apropos, cand Steaua a primit cele 3 puncte dupa meciul cu Rapid, v-ati grabit sa i le acordati la 5 minute dupa fluierul lui Deaconu.. in schimb, niciodata nu ati scazut cele 7 puncte penalizare dupa cazul „valiza”…

inca o data dati dovada ca ar trebui sa va numiti direct „Gazeta Stelei”… nu astea ar fi argumentele decisive, dar sunt si ele cat se poate de sugestive…

tiesto  •  1 iulie 2008, 5:56

Luis Aragones !!!

Sarpele  •  1 iulie 2008, 7:38

La 40 ani esti batran, la 50 ani esti o relicva si la 60 ani trebuiesti gazat din motive umanitare :))

vamananc  •  1 iulie 2008, 10:04

tolontane pe tine te cauta talentul de scriitor tot pe acasa si din pacate tu esti la ziar toata ziua!!!gluma cu moartea este de proasta calitate ca de altfel majoritatea articolelor tale !!!!
probabil din cauza cazaturilor pe scari zilnice…..iar daca tu nu stii sa le cobori sau sa le urci te rog nu generaliza si nu crede ca suntem toti retardati!!!!

milici  •  1 iulie 2008, 11:22

Tolo vezi ca intri in contradictie cu gasca ta de portocalii care ii baga in oala cu expirati (plus securisti ,nationalisto-comunisti etc) pe cei alesi de muschii lor de elitisti , fara sa aplice acelasi sablon in gradina proprie. Treci la loc pe linie!

mosh Califar  •  1 iulie 2008, 11:31

Tolo comenteaza si stirea asta : „Victor Piturca se afla pe locul opt intr-un clasament al selectionerilor de la Campionatul European intocmit de cotidianul Corriere dello Sport.”
Nu stiu ce scriu aia sau i-a cumparat Piturca, asa-i ?
Ei daca se clasa pe locul 16 ratai stirea ?

Comentează