Antrenorul campioanei olimpice la maraton atacă FRA: „Nu tac!”

Valentin Tomescu, 32 de ani, acuză „sistemul învechit”

vineri, 5 septembrie 2008, 12:17

Valentin Tomescu, 32 de ani, acuză „sistemul învechit”

Valentin Tomescu„M-am decis să vorbesc despre problemele mari din atletismul românesc!”, spune bărbatul care acum două săptămîni era la Beijing, peste cîteva zile va sosi la Londra, peste alte cîteva în Colorado, dar care acum stă în faţa unei beri şi a unui teanc de cărţi pe o terasă de lîngă Baza Olimpică de la Izvorani.

– Ştiţi ce se va spune? Că v-aţi căţărat pe medalia de aur şi aţi început să loviţi!
– Da… M-am gîndit la asta. Ceea ce urmează să declar nu este efectul medaliei. Ea nu a făcut decît să-mi dea dreptul să vorbesc. Şi obligaţia. Într-adevăr, mulţi mi-au zis: „Dacă te pronunţi contra Federaţiei, te elimină din sistem!”. Dar ştiţi ceva? Am o obligaţie morală pentru că România e plină de antrenori nemulţumiţi.

„Federaţiei de atletism ar trebui să-i fie ruşine, nu să se mîndrească după Beijing! Pentru că medalia Puşei nu are nici o legătură cu Federaţia”


– De ce spuneţi că nu are legătură cu FRA?

– Ştiţi, de pildă, că federaţia i-a tăiat 15 zile de diurnă pentru că a participat la Maratonul de la Chicago?! Sigur că se cîştigă bani la maraton, dar nu face parte tot din planul de pregătire?!

– Atletismul are una dintre puţinele federaţii care şi-au construit un sediu, un stadion, piste sintetice în ţară.
– Corect, însă acestea sînt beneficiile prezenţei doamnei Iolanda în fruntea Fundaţiei. Dînsa a adus banii. Toată lumea ştie asta!

– Cine e omul pe care-l vizaţi?
– Întrebarea e improprie. Nu vizez pe nimeni şi nu am un discurs personal.

„Oamenii trebuie să afle ceva: antrenorul federal Zsolt Gyongyossi nu m-a sunat niciodată în SUA să mă întrebe despre planul de pregătire întocmit de mine pentru Puşa”

– Deci nemulţumirea are un nume.
– Mie mi se pare incredibil. Un om precum Gyongyossi, care a reuşit cu Gabi performanţe extraordinare, să nu vrea să rămînă la nivelul său de calitate! Este răzbunător şi gata să umilească pe oricine.

– Daţi-mi un exemplu.
– Vă voi da un contraexemplu care spune multe. Publicul ştie că în momentul finişului Puşei eram turist, singur prin oraş.

– Da, pentru că grupa de maraton n-a avut un antrenor.
– Aşa e. Deşi noi am trimis încă de la finalul lui 2007 o scrisoare din SUA către FRA prin care solicitam un antrenor la Beijing.

– Dar cînd a fost fesivitatea de premiere, de după-amiază, aţi fost prezent?

Constantina Diţă Tomescu„COSR mi-a dat un bilet din proprie iniţiativă”
Valentin Tomescu susţine că, spre deosebire de FRA, „COSR a avut o atitudine deschisă. Oamenii de acolo s-au zbătut şi, la cîteva minute după ce Puşa devenise campioană olimpică, am primit un telefon de la Ion Dobrescu, care mi-a spus: «Ai un bilet pentru gala de după-amiază, cînd se decernează medalia olimpică». Aşa am ajuns pe stadion, altfel nu intram”.

„Cei din atletism nu sînt capabili de atitudinea lui Vizer. A acces în conducerea federaţiei sale şi şi-a trăit triumful cu un aer aristocratic pentru care îl felicit! Cine de la FRA poate intra în conducerea FIA?!”

– Care e totuşi nemulţumirea principală?
– Că sîntem departe de ceea ce se face în sportul modern. Există seminarii internaţionale. Antrenorii nu sînt trimişi. Există studii, volume de valoare. Nu sînt popularizate. Există, uneori, performanţe. Nu sînt popularizate. Jos pălăria, de pildă, în faţa celor de la judo! De cînd am venit în România am văzut imaginea Alinei Dumitru peste tot. În lumea de azi, fără comunicare nu exişti ca om de sport.

„Nu mă consider un mare antrenor. Sînt încă jos pe curba carierei şi am multe de învăţat. Chiar dacă instinctul e util, dar nu cred în instinct fără educaţie”

Zsolt Gyongyossy„Să spună Tomescu…”
Soţul Gabrielei Szabo îşi prezintă propria versiunea

– Domnule Gyongyossi, antrenorul campioanei olimpice spune că…
– Să stai în America şi să critici…

– Staţi să auziţi afirmaţiile. Că nu l-aţi sunat niciodată din proprie iniţiativă ca să discutaţi planul de pregătire al Puşei.
– Dacă aţi vedea planul trimis de domnul Tomescu v-ar apuca groaza. Iar domnul Tomescu n-a fost antrenorul ei din ianuarie pînă în mai. Sigur că acum i-a ieşit cu această medalie, dar eu cred că 90% e meritul Puşei!

– Ca om din FRA vă simţiţi vinovat de ceva în raport cu pregătirea maratonistelor?
– Tot timpul noi, cei din linia întîi, sîntem vizaţi. Lucrăm cu oameni cu personalitate. E normal să ne acuze.

„Tomescu să spună şi faptul că FRA i-a dat lui şi sportivei cîte 50 de dolari diurnă pentru fiecare zi cînd s-au antrenat în SUA. Şi că Puşa a primit cîte 1.000 de euro pe lună de la sponsorul Actavis, adus de Gabi Szabo la FRA”

– Rămînînd în zona dezbaterii pe fapte, e adevărat că FRA i-a tăiat 15 zile de diurnă pentru că a participat la Chicago?
– Nu ştiu, chiar nu ştiu. Dar ştiu că i s-au decontat 8 masaje pe lună a cîte 70-75 de dolari masajul. Bani de la Federaţie. Chiar n-am făcut nimic bun? Plătim drumuri, cazări, tot. Au fost situaţii în care, nu dau nume, alţii au venit în ţară ca să-şi schimbe paşaportul şi tot li s-a decontat.

– Din tonul dumneavoastră, vă simţiţi atacat pe nedrept?
– Mă simt ca un om dintr-o instituţie care duce greul şi văd că frustrările unora sînt foarte mari. Nu vreau să intru în polemică, sînt obişnuit să se lege de mine şi de Gabi ca să nască teme.

Cum se împart banii
80% rămîne sportivei
10% managerului
10% antrenorului

Valentin Tomescu spune că „principiul nu se aplică în cazul cîştigurilor de la Olimpiadă. Managerul ia bani doar din premiile concursurilor sau evenimentelor la care participi prin el, iar Puşa nu va împărţi nimic cu mine din două motive:
1. Sînt premiat de Guvern. Voi lua, de la Guvern şi de la Dinamo, aproximativ 100.000 de euro cumulaţi.
2. Medalia olimpică de aur îmi aduce şi mie beneficii, aşa că e normal ca toţi banii ei să-i rămînă Puşei”

Comentarii (51)Adaugă comentariu

vasi. usa  •  5 septembrie 2008, 2:16

Domnul Tomescu Valeriu are dreptate in tot cea ce spune,cel putin cei din fruntea federatiei nu vor mai avea in curand nici macar medalii la europene,ce sa mai vorbesc de mondiale sau mai mult de olimpiada daca nu vor schimba ceva si vor continua tot asa cu mentalitatea asta invechita,cred ca e timpul sa se trezeasca pana nu va fi prea tarziu,iar domnul JOLT sa nu creada ca daca a avut performante cu Gabi nu inseamna ca e si un bun coordonator,cea ce se vede de cand e el in federatie cu drepturi majore si sa ia decizii pt. federatie valoarea atletismului romanesc a scazut,eu cred ca avem nevoie ca in federatie sa fie antrenori cu o alta mentalitate cum cred ca avem astfel de oameni capabili sa poata aduce atletismul romanesc la standard mai inalt,eu ai cunsc bine si pe Pusa si pe Vali si chiar am avut posibilitatea sa stau in jurul lor si in pregatire iar cea ce pot sa spun din ce am vazut este ca conditiile de care spune domnul Jolt ca pusa le-ar fi avut in pregatire poate nu au fost decat pe jumatate iar numai prin profesionalismul celor doi sa ajuns la acest mare rezultat ,pt ca daca Pusa cdaca nu avea vointa care o are de luptatoare ,iar Vali daca nu stia cum sa coordoneze pregatirea nu cred ca se ajungea la acest rezultat.Deci cu siguranta meritul pt. aceasta preformanta este al celor doi si nici decum al lui Jolt.Uitativa la ce viitor are atletismul romanesc,daca acum 5-6 ani se alerga la juniori niste timpi si rezultate pe care acum de abia le obtin seniorii de la noi ,iar juniori de acum sunt foarte slabi comparand perioada de care aminteam ,cea ce inseamna ca atletismul ramanesc este in cadere libera,iar daca nu intervine cineva sa stopeze aceasta cadere se va alege praful de tot atletismul romanesc,iar primile schimbari trebuiesc facute in fruntea FEDERATIEI si sa vina in locul lor cei ce sunt capabili de a coordona cum trebuie federatia.Pe domnul Tomescu il apreciez pt initiativa aceasta de a aduce ceva nou in atletismul romanesc si eu cred ca de oameni ca el ar fi nevoie si nu de cei ce traiesc din amintiri si vreau sai felicit inca odata pe PUSA si pe VALI pt minunatul rezultat obtinut,BRAVO PUSA ,BRAVO VALI .

Parazitul28  •  5 septembrie 2008, 7:17

Felicitari tuturor sportivilor participanti la olimpiada. Sunt multe probleme in atletism, mult mai multe decat va inchipuiti. Pacat ca nu se fac emisiuni in care sa se relateze despre aceste probleme si sa se insiste poate pana la solutionarea unora dine ele. Unele probleme sunt: antrenori cu salarii mici, stadionul de atletism „Tineretului” nu are nici acum o tribuna si cea mai importanta este ca nu avem o sala de atletism in Bucuresti cu o pista de 200m pe primul culoar. Cu respect.

***Pe scurt  •  5 septembrie 2008, 8:43

[…] Valentin Tomescu, sotul campioanei olimpice la maratonul de la Beijing, Constantina Dita, a atacat dur Federatia de Atletism, intr-un interviu acordat lui Catalin Tolontan. (Gazeta Sporturilor) […]

alk  •  5 septembrie 2008, 9:05

Gyongyo: „- Dacă aţi vedea planul trimis de domnul Tomescu v-ar apuca groaza.” Cu planul ala a cistigat Dita Tomescu maratonul!!! Nu stiu de ce Cataline dar am impresia ca acest cuplu Gyongyo-Szabo e tot timpul cu nasul pe sus, ei sint cei mai tari, altii nu au voie sa cricneasca in fata lor. Repet, comportamentul lor este uneori execrabil.

Decatlonistul  •  5 septembrie 2008, 9:13

vreau sa va spun ca aici in America toata lumea era uimita sa afle ca maratonul a fost castigat de o romanca. Insa, ramanea si mai uimita cand afla ca romanca, de fapt..traieste in America!!
Romania a ajuns o tara de ***in care la putere au ajuns mafioti, nesimtiti, si oameni pusi pe capatuiala. Un Vlad Tepes ne-ar trebui, sau un strain sa faca ordine, asa cum s-a mai intamplat in istoria noastra..

miu  •  5 septembrie 2008, 9:21

adevatul e la mijloc si in aceasta situatie. Oricum la ce infrastructura praf avem, jos palaria cu toate ca nu a influentat aceasta rezultatul, antrenamentele fiind facute in America.

milici  •  5 septembrie 2008, 9:40

Judo=Atletism=Sportul romanesc=zero.Restul sunt intamplari,exceptii,cazuri individuale.

ge0rgian  •  5 septembrie 2008, 10:13

Are dreptate antrenorului Pusei,acum este momentul sa vorbeasca pentru ca are mai mari sanse sa fie ascultat.E multa magarie si in atletism precum si in alte sporturi.Din pacate va veni o vreme cand nu vor mai exista nici aceste succese sporadice si atunci ce vom face?

liviol  •  5 septembrie 2008, 10:33

Si mai ales tu Catalin Pt ca esti redactor sef si poti fi un revolutionar!
Esti jurnalist de investigatie!
FA LUMINA!

Presa pe fuga (IV). Disputa in atletism « alerg, deci exist  •  5 septembrie 2008, 10:43

[…] In Gazeta Sporturilor de astazi sunt publicate – fata in fata – declaratii ale lui Valeriu Tomescu si ale antrenorului federal Zsolt Gyongyossy, intre care se simte o mare tensiune. […]

razvan  •  5 septembrie 2008, 10:46

Domnule Tolontan ,pana sa publicati articolul de scandal in doi peri si nerelevant intrebati-va cata importanta acorda ziarul dumneavoastra atletismului. Cate anchete, interviuri, dezvaluiri, informatii inafara campionatelor euro/mondiale/olimpiade/alegeri FRA ati oferit publicului. Vine dl. Tomescu si acuza FRA. DL. Gyongossy raspunde ,etc. Dar redactorul dvs. de specialitate stie cu ce se mananca atletismul la noi si in lume? Aveti 20 de specialisti in fotbal, si cati in atletism? Nu mai vorbesc de alte sporturi. Iar domnii de la federatie sa faca bine sa convinga cum or sti copiii sa vina la atletism: selectie, conditii de pregatire, antrenori competenti,etc.Pe langa asta trebuie sa convingeti parintii copiilor cu aptitudini ca se poate face performanta si fara dopaj. Eu personal nu cred pana nu ne explica dl. Marasescu cinstit cum s-au obtinut multe recorduri mondiale/europene la noi in anii 80/90 sub inaltul lui patronaj. Prin munca, talent si atat ?

Cătălin Tolontan  •  5 septembrie 2008, 10:54

razvan: gsp are sute de articole publicate despre atletism tovarase secretar general ! 🙂 si mai raportam: seful sectiei de sporturi este luminita paul, una dintre cele mai bune jurnaliste de atletism care au existat vreodata in ro. stiu ca n-o cititi pt k n-aveti timp 🙂 cit despre termenul „articol de scandal”, ati auzit despre expresia „dezbatere publica”?

Biblia sau Blaty ?  •  5 septembrie 2008, 11:12

imi place cum gandeste acest tanar , din generatia noastra .

de acord cu el .

Biblia sau Blaty ?  •  5 septembrie 2008, 11:15

Tanarul fiind , normal , antrenorul Valentin Tomenscu cu care care a dat dovada de maturitate , intelepciune si deschidere ramanand prieten si colaborator cu Pusa chiar dupa ce casnicia nu am ami mers .

Felicitari lui !

vasim  •  5 septembrie 2008, 11:29

Ca antrenor omul vrea sa invete.
Dar federatia nu plateste pentru scolarizarea antrenorilor.
Asta e in Romania unde toti cred ca le stiu pe toate.
Ca sa stim ce e nou trebuie sa ne informam si asta e o meteahna a noastra veche ca nu dam destula atentie acestui aspect!
Plus nu e normal ca o sportiva sa nu aiba antrenor la Olimpiada!!!
De asemenea in Romania trebuie inbunatatite conditiile de antrenament!
Nu se poate sa ne antrenam in tufisuri si apoi sa pretindem medalii la Olimpiada.
Deci si guvernul trebuie sa aloce bani si federatiile de specialitate trebuie sa atraga sponsori iar apoi sa investeasca banii cu cap in investitii care aduc atat pe termen scurt cat si pe termen lung profit.
Aici ma refer la actuala generatie de sportivi dar si la juniori!
Fara juniori bine pregatiti si fara o selectie la nivel de tara nu o sa avem sportivi la Olimpiada in 20 de ani!

razvan  •  5 septembrie 2008, 11:41

Exact, tov. redactor sef, sute de articole despre campionii atletismului, cati au ramas,(si nu despre problemele atletismului sau despre copiii care practica atletismul),printre sute de mii de articole despre cum se mai scarpina fotbalistul x la cotul drept(atentie! imi place fotbalul la fel ca atletismul).Daca e buna responsabila dvs. cu atletismul de ce nu a lansat dansa o dezbatere publica in legatura cu agonia atletismului(romanesc)si va folositi de dl. Tomescu care ori e dezlanat, ori nu l-ati intrebat ce trebuie. Daca asta este o baza serioasa pentru o dezbatere publica o sa mai vedem.E greu sa fii si tabloid, sa faci si dezbatere publica, sa scoti si profit din altceva decat din fotbal.

flori  •  5 septembrie 2008, 12:46

va dati seama daca la acest nivel se fac tot felul de marsavii care ies mai mult sau mai putin la iveala, inchipuiti-va ce se intampla la nivel de copii si juniori?! si apropo daca nu castiga o medalie avea sa auda cineva de aceasta atleta? macar inainte de marile competitii sa se faca o prezentare a intreg lotului cu un mic CV, asa se mai informeaza populatia de sportivii care ne reprezinta.

vamananc  •  5 septembrie 2008, 12:53

nu am inteles nimic!!!!!tomescu acuza vag iar gyongyossi raspunde la fel…..
la absolut toate federatiile gasesti poate acest gen de nemultumire!!!!si????
dar ce titlu :NU TAC!!!!uau senzational!!!ma gandeam sa vezi ce dezvaluiri cand colo niste banalitati!!!tolo e in nota ta !!!!!sterge si mesajul asta!!!!

Toni Cufran  •  5 septembrie 2008, 13:50

Antrenorul Tomescu se trezeste vorbind prostii. Cm putea Gyongyossi de la Bucuresti sa ii spuna lui ce sa faca cu atleta la New York sau Beijing? El de ce e antrenor? Sa-i spuna alti ce sa faca? Daca avea nevoie de sfaturi trebuia sa le ceara? Nu sa astepte sa ii spuna cineva ce sa faca? E penibil.

james crissilv  •  5 septembrie 2008, 14:15

Articolul este esxtrem de profesionist realizat si merita felicitari. Subiectul insa nu cred ca dezvaluie nimic nou. Alt scandal, aceeasi mentlitate.
o zi minunata iti doresc

anonim  •  5 septembrie 2008, 15:39

daca aici sunt discutiile astea…dar eu stiu pe pielea mea cum juniorii sunt lasa`ti de o parte…ca sunt din orase care nu prea conteaza…

RELU  •  5 septembrie 2008, 15:59

CATALINE, VAD CA STAI DEOPARTE VIS-A-VIS DE SCANDALUL TIMISOARA, CEEA CE DIN CATE TE CUNOSC NU-TI STA IN FIRE. TE ROG MULT EXPLICA-LE TIMISORENILOR CUM STA TREABA IN CAZUL ASTA. NU-TI FIE FRICA DE EI DACA SPUI ADEVARUL. LEGEA E LEGE SI CAT IL URASC EU PE MIRCEA SANDU DE DATA ASTA NU ARE NICIO VINA. TI-E FRICA DE TIMISORENI CA NU VOR MAI CUMPARA ZIARUL, SAU NU TE MAI CITESC? FC TIMISOARA NU-I POLI TIMISOARA SI CU ASTA BASTA. AU FOST INGAMFATI SI NU AU ACUM NICIO SOLUTIE. E CORECTA DECIZIA FIFA. VORBESTE CATALINE.

Cătălin Tolontan  •  5 septembrie 2008, 16:02

relu: esti offtopic, dar hai sa facem o exceptie. Probabil ca nu ai vazut, am fost azi la conferinta de presa a lui Cassai pe cazul Timisoara si i-am pus niste intrebari. Raspunsurile si analiza vor fi in ziarul de miine

vasy  •  5 septembrie 2008, 16:06

Ca de fiecare data cand vad un articol pertinent despre „extrafotbal” (cum bine remarca AG), tin sa va apreciez. Tot respectul de asemenea pt Luminita Paul.
Si totusi… cand vom vedea si noi in noul tabloid sportiv GSP astfel de dezbateri, alaturi de altele necesare popularizarii unor mari campioni, care muncesc 4 ani pentru 2-3 aparitii intr-un ziar prea ocupat cu ciobanei, mititei si alti frustrati vorbitori (mai mult sau mai putin) de lb. romana?…
Oare chiar nu simtiti absurditatea ca in mijlocul JO, cand un OM dobora LEGENDE (Michael Phelps) noi sa avem parte de 20 de pagini de „fotbal laturalnic”?…

@POMANA cfr
Omule, sunt zeci de articole despre fotbalul nostru mizer. Chiar nu gaseai loc pentru comentariile legate de Timisoara?!

Cătălin Tolontan  •  5 septembrie 2008, 16:52

vasy: stii cind am facut ziar de 40 de pagini? pe timpul Olimpiadei. Stii cite pagini a avut atunci dedicate Olimpiadei? 28. De doua ori mai multe decit cele dedicate fotbalului. Te rog nu mai folosi clisee! :-)Probabil ca nu citesti ziarul tiparit si ai doar senzatia ca e asa cum te temi ca ar fi. E altfel, crede-ne! Da, fotbalul detine spatiul majoritar, dar in v\cazul evenimentelor lucrurile se schimba. Uite, azi au fost 3 pagini despre Olimpiada de la Beijing.

spot  •  5 septembrie 2008, 18:47

Cataline, tu ai facut ce trebuie! Doar ca destul de tarziu. Apropos, sa stii ca si presa e incriminata de Tomescu. Iar Gazeta Sporturilor, in afara de perioada Olimpiadei o poti numi fara teama de a gresi, Gazeta Fotbalului.
Eu stiu ca asa cere piata. Dar usor, usor ar trebui ca „fidelizatilor” sa le dati o satisfactie.
Iau ziarul zi de zi. Sunt multe, foarte multe sporturi tratate cu „lejeritate”.

PS: Niste rubrici mai mari macar cu meciurile din week-end din celelalte sporturi ar fi un pas inainte.

alergaretul  •  5 septembrie 2008, 20:51

O problema importanta a atletismului si a segmentului „patronat ” de fam Gyongyossy care din pacate nu sunt deloc potriviti pt aceste functii pe care le detin acum in federatie pt ca au probleme serioase de comunicare!Nu poti conduce un grup de oameni spre performanta cu astfel de persoane…!!!
Nu are nimic de-a face cu performantele lor in ipostaza sportiv-antrenor,unde si-au facut bine treaba ,dar aici din pacate sunt mai mult decat mediocrii, deseori ai impresia ca sunt pusi acolo sa puna piedici la toata lumea
nu sa sprijine pe cineva.Articolul din pacate este mediocru, a incercat sa spuna ceva dar in final a fost un slabut „foc de paie”.Bravo lui TOMESCU pt curaj dar putea fi mai concret…!?

Adi  •  5 septembrie 2008, 23:45

Incep prin a felicita pe Dl Tolontan pt aceasta initiativa gazetareasca.Este un inceput care trebuie continuat domnule Tolontan;)
Aceasta este adevarata problema a FRA. Trebuie doar sa intelegeti cine o conduce, eternul Marasecu prin „papusica” lui. Acelasi Marasescu care in comentarii LIVE atletice se mira si se bate cu pumnii in piept ca de ce nu avem stadioane de atletism si sportivi ca Polonezii.-de parca nu este vina lui pt acest lucru. El cu ceilalti educati in comunism de la FRA asteapta mura in gura cineva cumva eventual guvernul sa le construiasca baze sportive si sa le aduca sportivi de nivel olimpic pe stadioane. Ei cei de la FRA inca nu au invatat lectia data de Doamna Ioli, care a strans bani de la parti private.
Acesti domni de la FRA sunte speriati de moarte de antrenroii romani din afara, sau chiar si de cei din Romania care au o gandire independenta si functionala. Acesti antrenori din afara gen Tomescu reprezinta binetles un pericol imens pt pozitia lor in cadrul sportului romanesc pt ca acesti antrenori gen Tomescu le arata negru pe alb cat de INCOMPETENTI si in urma sunt.
Pe viitor probabil toate medaliile atletismului romanesc vor veni de la atleti pregatiti in afara granitelor romaniei si departe de mizeria, incompetenta si prostia FRA.

bongo  •  6 septembrie 2008, 0:09

E interesant materialul, dar mai interesante sunt comentariile. E bine de vazut ca jurnalistul raspunde direct celor care ii cer o explicatie. Dar subscriu si eu celor care sunt dezamagiti de atitudinea patronilor ziarelor spostive si se axeaza mai mult pe fotbal decat pe celelalte sporturi. Mai mult de jumatate din paginile Gazetei sunt despre sport (din care 3/4 sunt declaratii), mai sunt ceva articole mondene (care n-au nicio legatura cu sportul) si 1, 2 poate 3 pagini (cu reclama in ele, bineinteles) despre altceva decat fotbal. E tabloid gsp/ul, domnule Tolontan?

Ai lasat muzica?  •  6 septembrie 2008, 1:25

E trist sa aflu aceste lucruri. Nu cred ca antrenorul Pusei iesea la atac daca nu avea un motiv intemeiat. Sa plantezi buruieni si sa iasa medalii de aur? Ce merit au cei de la Bucuresti? Ma intreb daca sportul romanesc ar fi organizat ca la carte, de cate ori ne-ar creste rezultatele(si asa enorme pentru campania de insamantare).

Gigi  •  6 septembrie 2008, 4:43

„- Staţi să auziţi afirmaţiile. Că nu l-aţi sunat niciodată din proprie iniţiativă ca să discutaţi planul de pregătire al Puşei.
– Dacă aţi vedea planul trimis de domnul Tomescu v-ar apuca groaza. Iar domnul Tomescu n-a fost antrenorul ei din ianuarie pînă în mai. Sigur că acum i-a ieşit cu această medalie, dar eu cred că 90% e meritul Puşei!

Ce ofticos e Zolt unul dintre calaii atletismului romanesc. Dar tu Dl Zolt cat merit ai avut mai din medalia lui Gabi Szabo?:)ai alergat tu pt ea?sa ai mai mult de 10%??????????ce gandire de om frustrat comunistBravo Tomescu mergi inainte si fa o intreaga Romanie sa inteleaga ca la FRA sunt numai incompetenti si singura medalie la aceasta Olimpiada a venit de la cineva exilat si pregatit in alta tara

bila  •  6 septembrie 2008, 5:28

Eu cred ca si dl Tomescu,si dl Gyongyossi si-au facut treaba. Impresia mea, este ca de fapt,discutiile se invart in jurul banilor. Banuiesc ca banii din atletism trebuie dramuiti „farmaceutic”. Sunt convins ca daca ei ar veni pe conducta,n-ar fi discutii.. Dar asa… Banii atletismului (cred) trebuie sa acopere o plaja de la aurul olimpic la „Crosul Toamnei”.. Banuiesc ca nu exista un astfel de cros.. As fi un conducator prost. Marea parte a banilor i-as baga in tineri,si nu pt aurul olimpic,ci pt sanatatea noastra fizica si mentala,ca popor.

arh. Gheorghe Petresciu  •  6 septembrie 2008, 6:02

Sa fie cu iertare, medalia de aur a Pusei e a noastra a romanilor Americani. Ea aici sa antrenat, ca in Romania, nu avea unde. De ce nu au obtinut si alti Romani din gasca FRA, MEDALII OLIMPICE? Ce aveti ? FRA, din Romania, nu a avut nici o performanta la BEIJING. JOS CU ACEASTA FEDERATIE INCAPABILA DE REZULTATE, pe numele ei adevarat, FRA.

Alt Antrenor  •  6 septembrie 2008, 6:41

Cataline; poate nu intelegi acum dar ai deschis o rana adinca si veche a atletismului romanesc.
Trisetea este si mai mare cind constatam ca aceasta medalie nu e un merit al celor care au cisigat-o ci al celor din “linia intai”. Ce este si mai grav este ca, abia ne da dreptul sa vorbim nicidecum sa fim apreciati pentru asta.Inca mai traim in trecut.
Interesant este ce continea scrisoarea din 2007 adresata federatiei si care a fost efectul ei,stiut fiind faptul ca acelasi lucru s-a intimplat si la C.M. de la Osaka din 2007,unde antrenori erau turisti iar turisti….antrenori.Nu atit cum a tratat federatia solicitarea adresata dar care au fost repercursiunile asupra celor care au indraznit sa deschida gura.
Functionarii trebuie sa-si faca treaba pentru care sunt platiti iar performanta de a aduce un sponsor nu merita subliniata atita timp cit valoarea sponsorizarii nu acopera decit citeva procente din salariul platit de federatie,directoarei de marketing.
Cu ani in urma il numeai pe acest personaj intr-un articol “acest taranus….” ei bine lucrurile nu s-au schimbat prea mult iar referirea are acoperire deplina din moment ce poate cataloga “groaznic”un plan de pregatire care a adus medalia de aur.
Sunt multi care subscriu celor relevate de Tomescu dar nu toti au reusit o medalie olimpica pentru a-si cistiga dreptul la opinie………pina atunci raman eroi cei din prima linie.

jon 6sept.2008  •  6 septembrie 2008, 16:03

ati facut din S.U.A. o afacere, nu ai visat in viata ta ca o sa cistigi o medalie olimpica. Ai luat un atlet de mic ca sa-l cresti, sigur ca nu, te-ai urcat in P.Arsa si ti-ai gasit nevasta, de la care ai invatat si un pic de meserie. Nu te mai da rotund cu invatatul, cred ca nu poti face un plan anual. ZSold are mai multa dreptate ca tine, prin el vrei sa dai in altcineva, uita-te ca toti v-ati casatorit cu atlete formate de alti si luate dea gata de voi. Cred ca e destul, felicitari sotiei tale pentru medalia obtinuta, tu ai 5%din ea.

Gigi  •  6 septembrie 2008, 17:27

Si Zolt ce a facut din medaliile nevestei sale?Un act de caritatea cumva????Gabi a fost mult mai talentata ca Pusa si toti din atletismul mondial stiu asta. Deci Tomescu ca antre de mana a 3a cum a fost initial se pare ca a invatat si a ajuns la aceasta performanta. De mentionat deasmenea ca NIMENI de la probele de distante care s au antrenat in Romania cu antrenori romani NU au avut un rezultat notabil de cand este Zolt la carma acestui grup. Oare de ce ?????
Zolt a castigat pozitia care o are in atletsimul romanesc din cauza rezulatelor nevestei sale. Oare de ce lui Tomescu nu i s a r oferi aceast sansa???

Un alt antrenor  •  6 septembrie 2008, 18:55

Generalul Joly nu se dezminte,loveste in oricine numai sa iasa basma curata.
„Au fost situaţii în care, nu dau nume, alţii au venit în ţară ca să-şi schimbe paşaportul ”

Pai mai, cea la care te referi a luat medalie la Sydney tot la maraton, an in care tu ai cheltuit peste 100 mii $ prin Africa cu 2 iepuri dupa tine plus doctor personal.Te-a primit la ea in casa cind faceai excursii prin USA pe banii FRA.Si daca a venit sa-si schimbe pasaportul a facut-o ca sa poata face deplasarea la competitii sa-ti faca tie obiectivele ca sa iei salar de bugetar.
Rautatea ta nu are limite nu esti demn de a sta in fata acestor monumente la care te referi cu „altii”.Cei care te tolereaza acolo sunt la fel de vinovati pt. ca-ti permit sa reprezinti o institutie si sa discreditezi in numele ei personalitati care si-au cistigat un nume si respect deosebit in intreaga lume.Rusine sa va fie!!!

Vasi.A -catre jon  •  7 septembrie 2008, 1:50

Mai jon, poate tu nu sti ca atunci cand vali a cunoscuto pe pusa in piatra arsa ,pusa nici macar nu era la jumate din nivelul la care e acum si nici locuri la competitiile mari nu le avea ,decat de la 6 in jos pt ca facea cu alti care nu erau asa de perspectiva cum e vali iar dupa ce s-au casatorit au inceput sa apara si rezultatele , care inainte sa-l cunoasca pe vali era o atleta care nu se prea apropia de locul6 la mondiale dar dupa ce la cunoscut pe vali a inceput sa vina regulat in primele 3 la orice competitie majora,deci e clar ca vali a avut o contributie importanta la rezultatele pusei e curios cum pusa pt ca vali a stiut sa o aduca la un alt nivel fata de cel dinainte pt ca il duce capul si de aia a ajuns la acest rezultat extraordinar,bineinteles ca si pusa este o atleta muncitoare si super ambitioasa iar profesionalismul celor doi se vede ca a dat rezultate ,iar jolt sa nu mai spuna ca vali nu are nici un merit,pt ca eu cred ca el chiar din contra ca antrenor a reusit mai mult decat jolt ,pt ca a reusit prin planul sau de pregatire de care spunea jolt ca nu e bun de nimic ,sa obtina acest frumos rezultat si cu o sportiva la 38 de ani si cea ce este un lucru de apreciat atat pentru pusa ca sportiva cat si vali ca antrenor ,asa ca cei ce nu-l cunosc pe vali sa stea acasa si sa nu mai comenteze aiureli,iar tu jolt mai bine stai in banca ta si nu te mai da asa destept pt ca se vede ca decand esti pe la federatie atletismul se duce de rapa,iar vali tu tine-o tot asa pt ca de antrenori ca tine are atletismul romanesc nevoie, si nu de figuranti ca jolt si alti dinauntrul federatiei care dorm pe scaunele federatiei.Inca odata ,Felicitari Pusa si Vali,iar federatia la gara cu ea ,ca nu are nici un merit la titlul olimpic.Iar tu jon stai acasa cu comentariile tale la adresa lui vali ca nu sti nimica.

drakoo  •  7 septembrie 2008, 8:04

bravo pusica, bravo antrenorului ei.
bravo si celui(celei) care i-a dat drapelul romaniei dupa ce a trecut linia de sosire.
pt restul restul…mai incercati si voi.

pusica inca o data te pup si-ti multumesc pt ca am o motivatie in plus acum. alerg in fiecare zi cateva mile, mi-am cumparat nike+ipod si ascult muzica rom si ma gandesc la tine 🙂

asta ar fi frumos sa faca si federatia, sa incurajeze tinerii sa faca sport…nu de performanta, sport in general.

RAPI  •  7 septembrie 2008, 8:59

Subiectul articolului a devenit banal.Unii fac,altii improasca cu noroi,iata societata romaneasca in care traim : multa cearta ,ura,nesimtire. F.R.A. a dat 1000 de euro/luna,cate 70-80 euro/masaj…Si acum are o campioana OLIMPICA !Bravo federatiei,cu minim ,maxim de confort!

Romanul Nepasator  •  7 septembrie 2008, 12:37

Singurii nevonovati in tara asta sunt sportivii care reusesc a ajunga acolo sus la medaliile olimpice, mondiale sau europene.
In rest, SUNTEM TOTI VINOVATI!
Antrenori, oameni de federatie, ziaristi, cititori de presa sportiva, presedinte de tara, ministrii, toti, toti, toti!!
Fiecare din noi facem ceva ca sa-i impiedicam pe acesti campioni sa razbeasca din ce in ce mai greu si din ce in ce mai rar.

Romanul Nepasator  •  7 septembrie 2008, 12:43

Cu cativa ani in urma oameni din federatie le luau sportivilor „adidasi” de la chinezii din Europa-Voluntari care costau 85.000 de lei perechea iar in acte erau 850.000 de lei.
Crede cineva ca azi s-a schimbat ceva?
La orice frimiura data sportivilor, exista cativa federali care primesc cozonaci; comision!

Romanul Nepasator  •  7 septembrie 2008, 12:54

NICIODATA STIRILE SPORTIVE NU AU INCEPUT CU ACESTI CAMPIONI!
Poate doar atunci cand a fost vorba de vre-un scandal scarbos. Altfel, nici o sansa in fata heroinei lui MUTU, dopajului lui Neaga, sau naiba mai stie ce alt fotbalist de mana a douazecea care s-a insurat,s-a inbatat prin cluburi, a aviolat, a…..
Asa isi trateaza si presa valorile nationale!

Gigi  •  7 septembrie 2008, 16:57

FRA a dat 1000 euro pe luna si acea diurna in ultimele luni premergatoare Olimpiadei nicidecum ani intregi de pregatire si munca. Unii pot spune ca puteau sa dea mai mult mai de devreme , altii spun ca e indeajuns….Nu cred ca asta e problema. Dl Tomescu axeaza te pe probeleme adevarate daca vrei sa fi luat in serios, nu pe faptul ca n ai primit diurna cateva zile. O problema extrem de serioasa este faptul ca ai fost turist cand trebuia sa fi macar acreditat ca antrenor. Inca o problema extrem de serioasa este ca nu esti inca invitata la masa imbelsugata a FRA….adica sa faci parte din acea institutie de …… si poate sa schimbi ceva pe acolo…..nu sa te vinzi pe cateva treninguri si diurne;)

fost atlet  •  7 septembrie 2008, 17:29

Zolty , nu-i nimic facem afacere impreuna dc vrei ca de atletism oricum nu ai timp , poate altatdata, poate niciodata , dar cu atletii importanti care se accidenteaza sau au alte probleme serioase se intampla ceva ii ajuta cineva ……….curios ……..presupun ca nu

Maseor Thailandez  •  8 septembrie 2008, 5:47

Si faptul ca i-a decontat 8 masaje /luna suna a repros din partea acestui ofticat.Cu cele 600$ crezi ca ar fi reusit federatia sa trimita un maseor in SUA cum aveai tu 13 luni din 12?In mod sigur nu pentru ca numai biletul e 2000 $ plus masa 50$/zi reiese ca FRA a facut o economie de cel putin 900$ pe luna plus biletul.Se pare ca ai nevoie de un consultant financiar pe linga toti „ciochistii” caree-ti sufla in ureche tovarase camarad din „linia intii”.

VALI TOMESCU  •  8 septembrie 2008, 13:59

Domnule Tolontan,va rog sa luati legatura cu mine,dupa aceste ridicole comentarii facute de „functionarul de serviciu” al FRA ,cred ca e cazul sa afle lumea punctual care sunt abuzurile si lipsa de profesionalism de care a dat dovada federalul.De asemenea va rog sa luati legatura cu alti antrenori care pot evalua „fisa de evidenta”/planul de pregatire (prof. Silviu Dumitrescu),cum de asemenea asezarea rubricilor in pagina si a mijloacelor de pregatire sunt cu totul altele pentru probele de fond si mare fond (sosea),asa ca inca odata federalul demonstreaza ca nu intelege „fenomenul” maraton.Ar fi foarte interesant sa se puna pe masa bugetul cheltuit de acest fost antrenor pe vremea cand obtinea medalii pretioase cu sportiva sa,si sa se faca o comparatie cu ceilalti antrenori/Sportivi care au obtinut medalii sa se vada risipa facuta in trecut.Rusinea mai mare este ca odata trecut prin atletism ca antrenor si instalat ca federal ca recompensa de d-l Marasescu ,federalul uita de unde a plecat si incepe sa loveasca in toata lumea ca si cum atletismul ar fi inceput cu persoana sa.Sunt multe de spus si sper ca si alti antrenori sa inceapa sa vorbeasca si sa se afle ca lucrurile nu sunt nici pe departe „lapte si miere” la grupa de semi-fond/fond.De asemenea adresa catre FRA facuta anul trecut si pe care o aveti si dumneavoastra d-le Tolontan ar fi bine sa o publicati, de fapt chiar va rog sa o publicati.
Va multumesc si astept sa ma contactati.

OVIDIU CEL BATRAN  •  9 septembrie 2008, 1:45

JOLT ESTI UN TIP MOROCANOS,RAZBUNATOR SI ARTAGOS.CRED CA AR TREBUI SA FII MAI POPULAR,SA STI CA DACA ESTI IN FRA TREBUIE SA FII DOMINAT DE BUNAVOINTA.
FELICITARI VALI,ESTI UN OM INTEGRU,DE MARE CARACTER!FELICITARI PUSA,ESTI FORMIDABILA!

Mielu  •  9 septembrie 2008, 7:04

Tolontane, Tolontane, trebuie sa dai un miel. Pe intervievat il cheama Valeriu Tomescu, nu Valentin. Ar trebui sa stii asta, doar a castigat o medalie de aur pentru Romania… Deh, daca era antrenor de fotbal in divizia C, la „FC Avantul Prabusirea”, cred ca stiai si ora la care s-a nascut. Putin respect, ce naiba…

simona  •  7 martie 2009, 19:38

RUsine (da de unde *** sa aveti) intregii FRA- va bateti joc de putinii sportivi pe care ii mai aveti.si cica convocare interna:inainte de alegeriile din 30 aprilie domnul”Gyongyosy Zsolt antrenor emerit” convoaca antrenorii de semi fond, fond si maraton probabil pentru instruirea acestora in tainele canditaturii faimoasei, inteligentei si multilateral dezvoltata Gabriela Szabo(inculta cu studii facute in aer la propriu).Domnule antrenor ce vizati?nu cumva postul de secretar general?***.va invartiti si pupati in orice daca se poate numai sa ramaneti in federatie.Chiar va inchipuiti ca o sa conduceti Fra dupa cati sportivi ati neno.rocit.Oameni de nimic ce sunteti.

Comentează