Ceaţa de neuitat

Fiecare avem o amintire cu Hagi. Iată una parcă din altă viaţă

vineri, 14 noiembrie 2008, 12:10

Fiecare avem o amintire cu Hagi. Iată una parcă din altă viaţă

Am învăţat de la Hagi umilinţa. În 1998, pe „Otopeni”, în momentul plecării la Mondialul din Franţa, „naţionala” a păşit pe pistă, fără să se uite la suporteri şi la jurnalişti. Jucătorii erau supăraţi şi pe unii, şi pe ceilalţi.

A fost un turneu final controversat. Ce exigenţă! Cum am spune azi unui campionat al lumii unde batem Anglia şi Columbia şi terminăm grupa pe locul 1? 🙂

Numai că ei, noi, toţi, credeam că vor depăşi „sferturile” de la World Cup ’94. Ne-a trimis acasă Croaţia şi „naţionala” s-a întors pe fugă, într-un Bucureşti întunecat. Nu se ştie cum, poate prin anunţul de la TVR, pe atunci nu existau siteuri, iar telefoanele mobile erau cît o cărămidă, să fi fost pagerele emisarii misterioşi?, s-a răspîndit ştirea că echipa vine pe fostul „23”.

Au apărut cîteva zeci de mii de oameni, ca ieşiţi din ceaţă. Curgeau pe „Maior Coravu” sau dinspre parcul Titan mai ceva ca la o noapte de meci. Cînd s-a aprins nocturna aveai senzaţia că ai ajuns într-un teatru pustiu. Terenul era netuşat, plasele erau scoase. După două ore de aşteptare, au apărut jucătorii.

De neuitat, Hagi. Din tribună se zărea obosit, neras şi îmbrăcat în negru. Umilinţa se întorsese în el. Era învins de propriile aşteptări imense, răsucite împotrivă pînă la anunţul „Mă retrag!”.

A fost o clipă de cumpănă. Jucătorii nu ştiau cum or să fie primiţi, publicul nu înţelegea dacă să se bucure sau să se întristeze. Doar aburul umplea aerul tăcut, de parcă un zeu fuma la o fereastră.

Şi, dintr-o dată, televizorul a ieşit de pe „mute”, mulţimea s-a foit, gradenele au pîrîit puţin şi oamenii i-au scandat numele. O dată, de două ori, de trei ori. Hagi şi-a pus mîna la piept şi a început să plîngă.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

procop valentin  •  14 noiembrie 2008, 1:00

HAGI E HAGI.CHIAR DACA A GRESIT EL NU AR TREBUI PUS LA ZID NICIODATA PT CA NOI EXISTAM IN LUME PRIN EL.FACE CAT TOTI AMBASADORI ROMANIEI LA UN LOC.UNDE NE DUCEM ROMANIA=HAGI. E UN ZEU DAR SI ZEI MAI GRESESC NU?VA SALUT CU RESPECT.

SEXUS.RO  •  14 noiembrie 2008, 1:08

Te invidiez ca ai fost de fata la asa ceva. Ca sa ma simt mai bine, nu dai si una la extrema cealalta?

Moreni  •  14 noiembrie 2008, 1:18

buna asta, cataline. misto pr. se apropie lansarea dvdului…mai bagi una cu hagi 😉

mama are un elefant albastru  •  14 noiembrie 2008, 1:23

Intr-adevar Hagi ramane Hagi. Dar atunci erau si alte vremuri..

Moreni  •  14 noiembrie 2008, 1:30

apropos de dvdul lui hagi si de cartea scoasa miercuri de adevarul gratuit. de ce nu faceti voi o editie remember a tuturor cartilor scrise de ioan chirila pe care sa o dati impreuna cu ziarul? de exemplu, cate o carte pe saptamana sau pe luna…cred ca ar fi un bun instrument educativ pentru cititorii mai tineri de presa sportiva din romania; ati putea face chiar si o reeditare de articole semnate in paginile ziarului; sa aveti o pagina de articole aparute acum 20-30-40 de ani in editia de duminica. stiu ca asta inseamna costuri vs. profit etc., scheme de marketing, timp, dar gandeste-te la puterea educativa…

Doru Gl  •  14 noiembrie 2008, 2:09

Corect. LASATI OMUL IN PACE! Si pe el si pe Dorinel. Nu-i mai scormoniti atita sa-i dezbinati. Presa are mare vina pt scandalurile din fotbal, pt ca le stirneste si le intretine. Lasati-ne sa-i iubim!

peshte  •  14 noiembrie 2008, 3:11

Unii au inceput sa vada Zeii din Olimp,altii umilintza inventata tot de Hagi,numai atat????
hai mai venitzi cu ceva ca nu este de ajuns.Da,cand nu mai ai muza langa tine incepi sa debitezi …….tot innainte.

valeriu rus  •  14 noiembrie 2008, 3:47

Se intampla anul trecut undeva pe o plaja in Florida.Eram la o terasa cu un prieten si fiind foarte cald savuram o bere rece vorbind despre una alta.La un moment dat un barbat in jur de 35-40 de ani auzind o limba pe care el nu o intelegea ne intreaba de unde suntem.I-am raspuns politicos ca sunt nascut in ROMANIA darlocuiesc in America de ceva vreme.Cand uude numele de ROMANIA incepe sa so bolboroseasca niste cuvinte nu prea placute pe care nu as vrea sa le redau.Nedumerit il intreb la fel de politicos ce are cu romanii.Imi raspunde printr-o poveste pe care nu am s-o uit niciodata.Pe scurt.El era colombian de origine si dupa meciul tarii sale cu Romania din 94 traise un adevarat cosmar datorita unui singur om;HAGI.Stia totul despre el,il ura pentru cum jucase acel meci dar in acelasi timp spune despre el ca a fost un geniu pe care il admira.Si toate aceste mi le spunea un om nascut pe alt continent si mai ales dupamai bine de 13 ani.Atunci am realizat la ce dimensiuni reusise HAGI sa ajunga.Aici in America multi nici nu stiu unde e ROMANIA pe glob dar stiu ca HAGI e roman si ca a fost un geniu in fotbal.

explorish  •  14 noiembrie 2008, 3:50

azi asta e cea mai frumoasa imagine de spus noapte buna pe. noapte buna.

doni  •  14 noiembrie 2008, 7:16

MAI LĂSAŢI-MĂ CU HAGI! VOI TRĂIŢI NUMAI DIN AMINTIRI. E DREPT CĂ A FOST UN JUCĂTOR BUN, POATE CEL MAI BUN ÎN ROMÂNIA DIN ULTIMII 30 DE ANI DAR FAPTUL CA NU A FOST NICI MĂCAR APROAPE DE A CÂŞTIGA BALONUL DE AUR SPUNE MULTE.
VOI ÎL IDOLATRIZAŢI ŞI CREDEŢI CĂ E MAI PRESUS DECÂT ALŢII.
DACĂ HAGI AR FACE UN ACCIDENT RUTIER BEAT FIIND ŞI AR OMORÎ UN COPIL NEVINOVAT VOI AŢI SPUNE CĂ LA CEEA CE A FĂCUT EL PENTRU FOTBALUL ROMÂNESC ŞI PTR. ROMÂNIA NU MERITĂ SĂ FIE JUDECAT! ASTA E MENTALITATEA VOASTRĂ.
CÂT DESPRE HAGI ANTRENORUL – UN ZERO BARAT, DAR NIMENI NU ARE CURAJUL ŞI TĂRIA SĂ O SPUNĂ!

P.S. SĂ NU SE ÎNŢELEAGĂ GREŞIT: CU HAGI – OMUL NU AM NIMIC DOAR MI-AM EXPUS PĂREREA DESRPE VOI CARE AŢI FĂCUT DIN HAGI D-ZEU (DEŞI SUNT CONVINS CĂ EL NU VOIA ACESATA).

dan  •  14 noiembrie 2008, 8:30

Multumim HAGI.

maddog  •  14 noiembrie 2008, 8:38

super marfa

deco  •  14 noiembrie 2008, 9:02

Hagi a fost atunci unic, mai ales ca era tuns si parea ca odata cu parul i-au disparut si puterile. Dar si-a revenit si ne-a mai dus la un turneu final. The BEST.

Epigonul  •  14 noiembrie 2008, 9:46

Da, Tolo!
Asta e un articol care iti merge la inima, altfel decat cel dedicat lui Lacatus de un coleg al tau!

sportsaga  •  14 noiembrie 2008, 9:47

Am si eu o amintire cu Hagi. N-am stat de vorba cu el niciodata. Nu l-am intrebat nicmic. Am stat in fata lui insa de cel putin 10 ori si de fiecare data m-am abtinut sa spun ceva nepotrivit. Nu mi-am gasit cuvintele in preajma lui. Dar am aflat de la el ce ma interesa. Cum a reusit sa faca ce a facut pentru noi.
Dupa o editie a Recursului etapei, nea Ovidiu (Ioanitoaia)invita pe toata lumea la protocolul de dupa emisiune. Singurul care a refuzat atunci a fost Hagi.
Nu pot nea Ovidiu, a spus el.
De ce Gica?
Nu pot, am treaba!
Ce treaba Gica? Abia ai revenit in Romania (antrena pe Galata). Hai sa servim ceva.
Nu pot nea Ovi! Ma duc, mi-a facut placere sa vin la emisiune, dar trebuie sa plec.
Am de MUNCA! Trebuie sa vad niste casete.
Bine Gica! Hai sa te pup!
Si dus a fost.

Gica Hagi nu a fost talentat. Hagi a MUNCIT! A muncit asa de mult incat si-a perfectionat totul. Noi am crezut ca e talent, dar era MUNCA. Nu credeti? Intrebati-l pe el!

jardel  •  14 noiembrie 2008, 10:32

mie dor de acel hagi pe stadion sa strige toata lumea numele lui sa ii vezi ambitia si dorinta de a castiga in ochi, daca cineva are ceva de zis impotriva lui sa se gandeasca doar ca nu a reusit sa realizeze nici 1 % din gloria pe care a reusit sa o aiba prin talent dorinta si ambitie nelimitate

luis  •  14 noiembrie 2008, 10:50

Un singur lucru e cert: nu e putin lucru ca un om sa reprezinte personificarea unui sentiment la scara nationala. Iar Hagi intruchipa doua sentimente: speranta si mandria.

florin  •  14 noiembrie 2008, 11:28

hagi si umilinta?! daca avea asa ceva chiar ca era un mare fotbalist.

Dan  •  14 noiembrie 2008, 11:38

Niciodata nu mi-a fost mai greu sa ma apropii de taste ca acum. Pentru ca imi amintesc perfect momentul. Ii era greu sa vorbeasca, era coplesit. Si ce meci a facut apoi cu Ungaria… Ce meci.

Va intrebati de ce nu sunt semne exclamare in mesajul meu, desi ar trebui? Pentru ca exceptionalul era mereu la indemana lui Gica. De ce ne-am extazia la minunatiile unui om care putea atat de usor sa le faca?

Am plecat capul la moartea lui Dobrin. L-am prins pe Balaci. L-am vazut pe Raducanu. Oameni buni, ca Hagi nu a fost nimeni in Romania. Nadia, Ilie, dar atat si in alte sporturi. Iar ei au avut cativa zeci de concurenti, nu mii! Aici am simtit nevoia primului semn de exclamare…

Te iubesc, Gica! Imi plec ochii si duc mana la inima si plang de cate ori indraznesc sa-ti pronunt numele…

dinamo4everwins  •  14 noiembrie 2008, 12:06

nu sunt un mare fan Hagi..nu am fost niciodata..la toate marile echipe a capotat..a lustruit ca nimeni altul banca de rezerve..dar in cadrul unui popor cu putine valori adevarate ( iar pe cele reale,le-am expulzat fara rusine), creaturi gen Hagi capata aura de semizei..ei bine..nu prea sunt…

babai  •  14 noiembrie 2008, 12:25

SUNT U NI AICI CARE NICI AU VAZUT UN MECI CU HAGI EU SUNT TATAR DIN CONSTANTA VEDEAM MECIURI CU HAGI LA TELEVIZIUNILE TURCESTI VA SPUN COMENTATORII LOR ERAU IN PRAGUL PLANSULUI CAND DADEA GOL HAGI LAUL MECICU ATLETICO BILBAO HAGI A DRIBLAT VREO 3 SPANIOLI SI A DAT GOL IN VINCLU ERA MIN 90 COMENTATORUL A URLAT VREO 5 MIN_BRAVO BAIATUL MEU CAT DE MARE ESTI HAGI BAIATULE UITASE CA E COMENTATOR PS PTR DONI E CAMPANIE ELECTORALA URMARESTEL PE MITREA SI ILIESCU TOVARASII TAI

babai  •  14 noiembrie 2008, 12:29

PRIMUL GOL A LUI HAGI STEAUA FARUL 2 2 GOL HAGI MIN 90 PENTRU FARU

Cătălin Tolontan  •  14 noiembrie 2008, 13:53

dan: ma bucur ca iti amintesti momentul. Si pe mine m-a marcat atit de tare ca mi se pare ca am mai scris o data ceva despre el 🙂

Cătălin Tolontan  •  14 noiembrie 2008, 13:54

luis: frumos. bravo!

Cătălin Tolontan  •  14 noiembrie 2008, 13:55

sexus.ro: nu-mi invidia virsta 🙂

chip  •  14 noiembrie 2008, 17:16

Munca, talent dar mai presus de toate , din punctul meu de vedere … dragoste… cand pui pasiune in ceea ce faci se vede. A lustruit banca de rezerve, spunea mai sus cineva, pe la marile echipe, da…. era rezerva la barca dar cand venea la nationala nu aveau cuvinte comentatorii… pentru ca aici pe langa dragostea de fotbal mai era si dragostea de tara… au lucrez la o companie careia ii pasa de angajati. stiti care a fost intrebarea pe care mi-au pus-o mai toti sefii de aci dupa cateva zile de munca … Iti place? E ceea ce doreai sa faci? … da, pentru ca mai presus de toate la servici trb sa te simti bine, trb sa pui pasiune in ceea ce faci pt ca rezultatul sa fie frumos, sublim ca in cazul lui HAGI …

oana  •  14 noiembrie 2008, 18:22

„Jucătorii nu ştiau cum or să fie primiţi”…
Corect gramatical este „cum O sa fie primiti”

Cătălin Tolontan  •  14 noiembrie 2008, 18:37

oana: pluralul este „or”. „cum vor sa fie primiti” se duce in „cum or sa fie primiti”

fotbal  •  14 noiembrie 2008, 18:43

***ce raspunsuri picante dai

Comentează