Cea mai rea ştire

Eurosport a decis să renunţe la emblema imaterială a Turului Franţei

joi, 14 mai 2009, 6:55

Eurosport a decis să renunţe la emblema imaterială a Turului Franţei

Între o arestare şi o eliberare, nu e nimic amuzant în această defilare a unor oameni deocamdată nevinovaţi, şi cu cîteva ore înaintea derbyului Steaua – Rapid, despre care, ca să fiu total caraghios, simt că va fi un meci bun, aşadar, prinşi cu chestiuni grave, mai avem timp să citim aşa ceva?

Au căzut bănci, industrii, intră în faliment ziare şi fabrici, dar, de la închiderea Pif, consumată acum cîteva luni, nu cunosc ştire mai bulversantă din media decît amănuntul sufocant că Radu Naum şi Radu Banciu nu vor mai comenta Turul Franţei la Eurosport.

De aceea, cedez spaţiul de azi al tabletei acestor rînduri, primite de la Radu Naum.

Turul Franţei fără noi

N-am vocaţie de victimă şi în mod normal nu aş face un asemenea demers din teama de a nu cădea în penibil. Am receptat însă atîtea reacţii în legătură cu absenţa mea şi a lui Radu Banciu de la comentariul Turului Franţei, ba chiar s-a iniţiat şi o petiţie (am trăit s-o văd şi pe asta !) încît mi-am zis poate n-ar fi deplasate minime precizări.

Povestea e aşa : redactorul şef al Eurosport România, Arnold Cobilanschi, s-a întîlnit cu noi în urmă cu mai bine de o săptămînă. După cîteva minute de discuţii despre evenimente ale trecutului şi actualele noastre angajamente profesionale (ale mele şi ale lui Radu B.), cel pe care îl apelăm cu prietenie Noli ne-a făcut cunoscut cu părere de rău că postul a ales pentru Turul Franţei varianta comentatorilor actuali, cei care au preluat microfonul în ultimul an. E important de ştiut că nu s-a făcut vorbire nici o secundă despre bani sau chestiuni editoriale.

Întrevederea s-a încheiat cu strîngeri de mînă. Am convenit că e vorba de o despărţire civilizată şi asumată de toată lumea. Mai mult, l-am rugat pe Noli să ne trimită cîteva rînduri despre această încheiere a colaborării, care să servească drept răspuns oricui ar vrea curiozitatea de a afla cauzele separării. Scrisoarea nu mi-a parvenit încă, fără îndoială din motive obiective.

 Mi se pare important să comunic că nu am nimic de reproşat conducerii româneşti a postului Eurosport şi că respect decizia luată. Mai mult, sînt recunoscător prietenilor de acolo pentru felul în care ne-au apărat în faţa managementului de la Paris, bombardat în destule rînduri cu scrisori de înfierare a comentariului nostru cel puţin neortodox. Deşi poate nemulţumiţi de situaţia creată, nu ne-au impus niciodată nimic (cel mult ne-au sugerat, dar în nici un caz nu ne-au forţat să modificăm anumite atitudini din comentariu). Pentru acest lucru, le sînt profund îndatorat, ca şi pentru indulgenţa cu care ne-au tratat toanele, intîrzierile sau erorile.

Împreună cu Radu Banciu am petrecut 11 veri pe toţi coclaurii Franţei. Am încercat în comentariul nostru să ne luăm vacanţă de la încrîncenările pe care le naşte sportul implicat, să vorbim despre pasiuni şi umori, să luăm poziţie în favoarea deschiderii către adevăr şi împotriva limbii de lemn. Asta nu ne-a ferit de crispări, încremeniri în anumite proiecte şi chiar certuri. Am depăşit cu mult cadrul sportului, am bătut cimpii cu frenezia unor scăpaţi din cuşcă şi am avut pretenţia că nu ne luăm foarte în serios. Din acest motiv tind să nu tratez solemn plecarea noastră din fenomenul Turul Franţei. Am un singur regret : Lance Armstrong ne-a supravieţuit ! Dar, ştiţi cum e, cînd te prinde controlorul fără bilet trebuie doar să te gîndeşti de cîte ori l-ai păcălit ca să-ţi regăseşti zîmbetul.

Voi fi un telespectator pasionat al Turului Franţei, deloc exigent cu noii comentatori, pe care îi încurajez din tot sufletul. Dacă Turul va supravieţui fără Majestatea Sa, cine altcineva ar putea fi de neînlocuit ?

Vă mulţumesc tuturor. Ne-am însoţit cu bucurie un pic de viaţă. 

Comentarii (155)Adaugă comentariu

Cristi  •  14 mai 2009, 19:09

Sintem mai multi care am petrecut veri alaturi de coclaurii electronici ai Turului.
Sintem mai multi care am lucrat direct si indirect pentru Turul Frantei, in diferite forme media.
Personal, amintirea cea mai frumoasa legata de Naum si de Banciu si de Turul Frantei ramine fuga pe culoarele TVR-ului, intre MGS si redactie, cu caseta rezumatului de 5 minute sosit pe Euroviziune, la 3 minute dupa incheierea comentariului in romana si cu 5 minute inainte de difuzarea pe post. Se tot intimpla prin 98, prin 99, prin 00, 01 si tot asa pina prin 04.
Radu si Radu, eu cred sincer ca veti reveni cindva.

ciclist  •  14 mai 2009, 19:09

eurosport a pierdut un telespectator prin aceasta stire…..turul frantei erape pentru
pentru mine 40% ciclism, 50% comentatori, 10% peisaje….sunt mahnit.

Mircea  •  14 mai 2009, 19:23

Corect. Asta este o stire proasta…

Dupa TVR cu F1, Eurosport face aceeasi greseala: nu asculta publicul. Wrong.

Florin  •  14 mai 2009, 19:27

Ma uit la Turul Frantei din 1999 tocmai datorita acestor doi oameni deosebiti, care dupa parerea mea (si nu numai), sunt cei mai buni comentatori de sport din Romania..in ultimii 10 ani asteptam cu nerabdare acele 3 saptamani in care se desfasura „Le Tour” pentru a ma relaxa alaturi de comentariile foarte spumoase a celor 2..Acum ne-au luat si placerea asta!

silviu  •  14 mai 2009, 19:38

aaaa.. de ce?????ca erau singurii la care ma uitam cu placere, chiar era simatic comentariul. bine ca pe ei i-au cenzurat, iar pe Miki ALexandrescu de la TVR il pupa toata lumea…Sa vina Naum si Banciu la TVR, ca ar face o treaba mai buna!

Gogu  •  14 mai 2009, 19:40

Bravo! O atitudine si o eleganta la care neamuri ca Becali, Turcu,
Borcea, Copos, Mircea Sandu sau Mitica Dragomir nu pot nici macar aspira.

Andrei  •  14 mai 2009, 19:43

Pacat, nu-mi place ciclismul, il consider destul de plicticos, dar cand il
comentau cei doi, devenea sportul cu cea mai mare savoare din lume. Poate
anul viitor…

dragos  •  14 mai 2009, 19:49

Numai in Romania se putea lua o asemenea decizie aberanta. Cum sa ii dai afara pe cei mai buni comentatori din romania ?? Ce alti comentatori de la Eurosport sunt atat de cunoscuti prin comentariile lor ? niciunul. Daca cei 2 radu sunt depasiti ce mai putem zice despre actualii comentatori ?!

Barengott  •  14 mai 2009, 19:50

Pacat, s-au pierdut cei mai buni comentatori sportivi …

eu12  •  14 mai 2009, 19:55

Erau magnifici impreauna.Datorita lor milioane de romani au invatat ce inseamna turul Frantei.Probabil ca vara asta voi sari peste aceasta competitie pentru ca nu mai poate fi la fel.vestea asta chiar a reusit sa imi strice seara.

cico76  •  14 mai 2009, 19:56

Eurosport a pierdut mult din audienta mai ales ca nu mai transmit MotoGp , acum pierd si mai mult.Unde sa transmitem mesaje , poate totusi in al 12 – lea ceas Turul Frantei va fi comentat de B&B.

sorin  •  14 mai 2009, 20:05

sunt mahnit am petrecut atatea veri cu oameni astia doi comentand nu numai
turul Frantei ci si cele ale Italiei si Spaniei…ma rog au fost si
dupa-amieze in care vorba lor dulce te facea sa si adormi dar what a
hell..nu e asta farmecul?

sen  •  14 mai 2009, 20:13

cei doi au ales sa lucreze pentru doua posturi concurente eurosport. poate asa se explica aceasta decizie.

bogdan  •  14 mai 2009, 20:13

Imi pare rau ca nu am putut sa fac nimic pentru pastrarea acestor 2
comentatori. An de an vara de vara, turul frantei a fost momentul culminant,
asteptat de mine in principal datorita lor. Multumesc pentru toate momentele
de neuitat in care am ras, am invatat ce inseamna integretitatea in sport, si
am ce inseamna talent si comentarii profesioniste. Imi pare rau de acei
oameni fara minte care au putut merge atat de departe in prostia lor pana
la a trimite mailuri si petitii la eurosport.
Din partea mea si atator prieteni care au ajuns sa se uite la tur datorita voua
va multumesc

Silviu  •  14 mai 2009, 20:16

Chiar e o veste trista. Ma intreb pe ce baza a stabilit domnul Arnold aceasta modificare. Cred ca va pierde la capitolul audienta turul Frantei, fara voi.
Oricum dvs., domnule Naum ramaneti unul dintre cei mai buni din presa sportiva, iar domnul Banciu omul cu cele mai acide, dar corecte critici la adresa oamenilor din sport.
Sper ca aceasta pereche Naum-Banciu sa se reuneasca pentru alte evenimente sportive.

Sorin  •  14 mai 2009, 20:17

Multumesc pentru 11 ani minunati alaturi de voi si de peisajele Frantei.

Poate candva ne vom regasi in aceeasi postura: voi spunand povesti despre
rutieri, Franta si eu ascultand.

boaba  •  14 mai 2009, 20:19

Nasol. Simteam in aer stirea asta de prin martie, de la inceputul sezonului
de ciclism. N-o sa mai fie acelasi tur, fara indoiala. Cine o sa ne mai povesteasca
despre castele, mancarurile zonei, cat de prost este W. (nu mai e cazul acum,
dar poate ceva cu Obama), sa vorbeasca ca Mitterrand, sau sa spuna verde in
fatza adevarul despre Lance: e cel mai mare hotz din istoria sportului.
Respect Radu&Radu

Dan Selaru  •  14 mai 2009, 20:22

Chiar ca e o veste trista. Daca vreodata o emisiune sportiva a fost urmarita
pentru comentatori nu pentru ea insasi, aceasta se cheama Turul Frantei. Un
spectator in minus. Sa speram ca e doar o chestiune de moment.

vladici  •  14 mai 2009, 20:23

Radu si Radu va multumesc din suflet pentru cel putin 8 veri petrecute alaturi de voi! si fie ca maestrul Lance sa triumfe si de asta data, in timp ce noi sorbim o sticla de vin rosu frantuzesc (de cate ori nu am facut-o tinandu-va companie… :)) )!
Felicitari pentru cei 11 ani si sper sa va mai am drept calauze 3 saptamani in Le Tour!

Mihai  •  14 mai 2009, 20:26

Sunt unul dintre aceia care vara de vara urmaresc Turul Frantei (de prin 97 cred…). Acum locuiesc in Spania si cautasem pe net sa pot auzi comentariile lui Radu Banciu si Radu Naum (pt Giro Italia). Turul Frantei nu e la fel fara voi! Pacat…

odro  •  14 mai 2009, 20:27

mi-ati stricat ziua cu stirea asta. 🙁 🙁 🙁

cooasha  •  14 mai 2009, 20:27

nu ma astptam…erau tari amandoi…eu zic sa le dam o sansa si celor actuali….poate, poate….

lt  •  14 mai 2009, 20:30

-1 telespectator

bogdanlebu  •  14 mai 2009, 20:47

pacat… dar exista o solutie: R&R sa fie invitati permanenti ai actualilor comentatori!

Petitie catre Eurosport – Computer Games Forum  •  14 mai 2009, 20:51

[…] Cea mai rea ştire : Cătălin Tolontan […]

Mihai  •  14 mai 2009, 20:54

Nu aveti idee cati romani au inceput sa iubeasca sportul asta datorita celor doi. Fara ei ar fi fost doar un alt sport fara audienta.

ovidiubelge  •  14 mai 2009, 20:54

Cine a urmarit ciclism in acest an stie foarte bine ca cei 2 nu au mai
comentat vreo cursa. Asadar ar fi fost unfair complet in primul rand fata de
actualii comentatori sa li se ia tocmai panasul de pe coif. R.B. si R.N. au
ales alte proiecte (ii vedem des comentand fotbalul asta pe care-l tot
injuram in fiecare zi) din motive ce nu ne intereseaza, deci nu Eurosport-ul
i-a dat afara.
Le multumim pentru verile incantatoare petrecute alaturi, insa Turul e mai
mult decat atat. Au zis-o si ei de-atatea ori…

Robygiulesti  •  14 mai 2009, 21:01

Cand eram mic imi placeau cam toate sporturile cu exceptia ciclismului , asta
pana cand intr-o dup-amiaza de vara neavand ce face am comutat pe Eurosport.
Atunci am regasit pt prima data savoarea comentariilor lui Radu Naum si Radu
Banciu . Intre o partida de fotbal cu prietenii si o seara in care ieseam in
oras erau nelipsite cele 4-5 ore de ciclism . Alaturi de voi i-am descoperit
pe Lance , Ullrich , Basso sau Vinokourov . Alaturi de voi am admirat acele
peisaje superbe din Franta . Prin luarea acestei decizii , Eurosport
a omorat o parte din mine , a taiat un sport de pe lista mea . Sper sa
reveniti candva , o sa va astept . Va multumesc sincer pt toti acesti 11 ani
in care comentariile voastre imi aduceau zambetul pe fata vara de vara .
Respect Radu Naum si Radu Banciu , cei mai buni comentatori pe care i-a avut
vreodata Romania .

www.ziareviste.ro  •  14 mai 2009, 21:03

imi pare rau, o sa imi lipseasca comentariile lui banciu si ale lui radu, orice minune nu tine mai mult de 3 zile, nu?

Mario  •  14 mai 2009, 21:09

Mda…daca un lucru merge bine dc sa nu-l stricam?Eu unul sigur nu o sa privesc turul vara asta,nu are farmec fara ei.

repyx  •  14 mai 2009, 21:11

„tot ce e frumos nu tine” inca o aberatie tip romania.sincer, sunt curios pe ce s-a bazat decizia.daca nu se mai transmitea deloc, eram milioane care [poate] mai intelegeam, dar asa … macar de-ar avea ideea actualii comentatori [oricare ar fi ei] sa taca si sa ne lase sa savuram turul asa cum ni-l inchipuiam odata, alaturi de cei doi super comentatori [eu cel putin asa ii consider].poate in ceasul al 12-lea, eurosport romania va reveni si va avea audienta din cei 11 ani petrecuti cu radu & radu [de parca la asta s-ar reduce TOT – AUDIENTA].noi ca telespectatori…ce mai contam…in fine, respectul meu pentru voi Radu Naum si Radu Banciu.poate va vom mai auzi vreodata comentand impreuna. toate cele bune

suivil  •  14 mai 2009, 21:13

Cu mai multi ani in urma eram convins ca ciclismul este un sport
netelevizabil. Sau mai precis (cu respectul cuvenit celor ce asigura
super-transmisia marilor tururi) neurmaribil la tv.
Nu mi-am schimbat niciodata parerea, dar m-am trezit ani la rind renuntind
la diverse lucruri pentru a urmari ore la rind ciclism 🙂
Multumesc Radu & Radu. A fost super. Si toate lucrurile super sint
sau ilegale, sau imorale, sau ingrasa, sau (cel mai rau) se termina 🙂

mircea  •  14 mai 2009, 21:16

na… veste proasta, sa stii! Jeane, sa nu mai aud de Sandu Vinonkurov, sa nu-si mai ia lance-n cap Armstrong; da, veste proasta… nu mai au chef sa ma uit la Le Tour. tocmai cand mi-am cumparat un tricou galben cu Le Tour, in asteptare; si-mi zici ca nu mai e „Jeane”, ca Radu nu-mi mai raspunde la mail-uri; Pa!

le tour  •  14 mai 2009, 21:16

Nu merge asa, domnilor. Turul acela insemna ceva si pentru ca era comentat asa cum era. I-am ascultat pe cei noi si nu au nici un fel de sare si piper, sunt clasici in sensul rau, le lipseste sclipirea. Ma voi uita la tur pentru ca Majestatea Sa reclama totusi atentie. Insa tare as vrea sa am acces la comentariu in alta limba, pentru ca ceea ce se aude de la romanii astia noi e pur si simplu dureros.

Horea  •  14 mai 2009, 21:30

Au stricat unul dintre putinele lucruri facute bine de catre romani.

Keron  •  14 mai 2009, 21:30

O veste foarte proasta. Comentariul acestor doi mare oameni de sport era un motiv uin plus sa ma uit la Tur. Sa fim sinceri, in ultimii ani, turul nu a mai fost asa de interesant, dar m-am uitat pentu comentariul lor. II vreau inapoi, e o greseala indepartarea lor. Cu toata stima pentru noii comentatori TUrul Frantei inseamna cei doi Radu, Naum si Banciu.

Dani  •  14 mai 2009, 21:48

Tipic romanesc: cand ceva merge bine, trebuie sa facem noi ceva ca sa nu mai marga bine.
Sunt un mare fan al sportului, dar mi se pare plicisitor sa urmaresc ciclism. Insa cand cei doi Radu comentaza este o placere sa urmaresti si cea mai plictisitoare etapa din Turul Frantei. Si daca stii cineva va iesi campion, tot gaseau ei ceva de comentat ca sa te faca sa te uiti atent la cursa.
Nu stiu de ce scrisori vorbeste Radu (trimise la Eurosport la Paris), dar garantez Eurosportului ca audienta Turului Frantei in Romania anul acesta va fi pe jumatate cat a fost cu cei doi Radu.
Mare pacat. Mare pacat.

Leo  •  14 mai 2009, 22:00

Mare pacat, chiar urmaresc Turul si mereu am simtit ca o contributie mare o au si cei doi comentatori.
O sa-mi lipseasca.

rammstein  •  14 mai 2009, 22:00

-1 telespectator

Cristi  •  14 mai 2009, 22:10

trist jeane trist.

zebra  •  14 mai 2009, 22:22

Exista o solutie:cei doi sa comenteze(daca vor,desigur)undeva pe net sau la un radio(sa vezi/auzi atunci audiente),iar noi,telespectatorii,o sa avem grija sa inchidem sunetul televizorului.in alta ordine de idei,eu urmaresc turul datorita(din cauza,mai bine zis)lor si nu ma las pe mana lesinatilor alora asa usor.si asa,la giro imi vine sa opresc sonorul.

nuam  •  14 mai 2009, 22:25

deci nu ma mai uit la turul frantei. asta e… as vrea sa-i mai aud comentand pe cei doi. chiar si de-ar fi fotbal. : )

corlae  •  14 mai 2009, 22:30

sunt 2 dintre cei mai buni comentatori de sport din romania;
exceleaza la comentariile din ciclism, si in special cele de la turul frantei;
au facut ca multi spectatori sa iubeasca ciclismul prin comentariile lor;
am inceput sa indragesc ciclismul, mi-am cumparat o bicicleta;
eurosport in romania are o cadere destul de mare: nu se mai trannsmite MOTO GP si renunta la cei cu care au facut treaba buna timp de 11 ani (tipic)

martoeu  •  14 mai 2009, 22:35

Adio Le Tour…
bravo monsieur Cobilanschi… sunt curios sa vedem cati telespectatori o sa aveti anul acesta fata de anii trecuti

martoru  •  14 mai 2009, 22:44

ar mai fi o solutie: ca cei doi comentatori vazand reactia publiclui, sa se scuze si sa-si inainteze demisiile. asa eurosportul ar fi obligat sa apeleze la Radu si la Radu… oricum fotbalul se termina pana atunci, iar cei doi comentatori actuali strica suficient Giro

j  •  14 mai 2009, 22:58

Quel dommage!! Il ne sera jamais la même chose sans eux.

Eurosport Ro – nid de crétins décérébrés.
Ce faire, ils vont tuer Le Tour de France en Roumanie 🙂

vijan  •  14 mai 2009, 23:08

Incredibil ce s-a decis. Iar cifrele spun totul : pana acum (40 comentarii) scorul este 39-1 (de fapt 40-1, daca ma includ si pe mine) impotriva deciziei eurosport.

PS. Probabil daca era vorba de vre-un offside sau fault in atac, nu erau 40 ci 400 de comentarii.

de-al casei  •  14 mai 2009, 23:09

4 ani de „Le Tour”, cele mai relaxante 3 saptamani din an. Anii trecuti imi luam chiar liber de la orice obligatie sa prind macar 1h din etapa zilnica si ce pierdeam stateam la rezumatul zilei… asa cum zicea cineva mai sus competitia in sine + o „calatorie” in Franta (fragmentata si incompleta) + un comentariu excelent faceau ca totul sa fie un sigur lucru : Turul Frantei mai mult decat o competitie mai mult decat o revelare a Frantei mai mult decat un comentariu. In fine, se pare ca anul asta nu va mai fi o „tragedie” daca pierd o etapa de genul Martigny – Saint-Maurice… Poate domnul Cobilanschi va face demersurile necesare, altfel audienta sigur va scadea destul de mult. Va fi ceva de genul:” ehh, e Turul Frantei, poate ca o sa ma uit daca am timp”. Cand ar putea fi” E Turul Frantei! Sa vad cum fac sa prind macar jumatate din etapa de azi…” Chiar o veste trista!!!

buciu  •  14 mai 2009, 23:28

FFFFF rau. Si eu am inceput sa urmaresc TURUL din cauza comentatorilor.
Si nu sunt singurul in situatia asta. Cate ore am mai petrecut impreuna pe
munte!!! Sunt convins ca o sa planga si „invizibilul” Kurt Van De Wouwer 😀

instalatoru  •  14 mai 2009, 23:38

Turul Frantei va avea cele mai scazute audiente din ultimii 11 ani. Sunt gata sa pariez 5000 de euro.

Comentează