Cea mai rea ştire

Eurosport a decis să renunţe la emblema imaterială a Turului Franţei

joi, 14 mai 2009, 6:55

Eurosport a decis să renunţe la emblema imaterială a Turului Franţei

Între o arestare şi o eliberare, nu e nimic amuzant în această defilare a unor oameni deocamdată nevinovaţi, şi cu cîteva ore înaintea derbyului Steaua – Rapid, despre care, ca să fiu total caraghios, simt că va fi un meci bun, aşadar, prinşi cu chestiuni grave, mai avem timp să citim aşa ceva?

Au căzut bănci, industrii, intră în faliment ziare şi fabrici, dar, de la închiderea Pif, consumată acum cîteva luni, nu cunosc ştire mai bulversantă din media decît amănuntul sufocant că Radu Naum şi Radu Banciu nu vor mai comenta Turul Franţei la Eurosport.

De aceea, cedez spaţiul de azi al tabletei acestor rînduri, primite de la Radu Naum.

Turul Franţei fără noi

N-am vocaţie de victimă şi în mod normal nu aş face un asemenea demers din teama de a nu cădea în penibil. Am receptat însă atîtea reacţii în legătură cu absenţa mea şi a lui Radu Banciu de la comentariul Turului Franţei, ba chiar s-a iniţiat şi o petiţie (am trăit s-o văd şi pe asta !) încît mi-am zis poate n-ar fi deplasate minime precizări.

Povestea e aşa : redactorul şef al Eurosport România, Arnold Cobilanschi, s-a întîlnit cu noi în urmă cu mai bine de o săptămînă. După cîteva minute de discuţii despre evenimente ale trecutului şi actualele noastre angajamente profesionale (ale mele şi ale lui Radu B.), cel pe care îl apelăm cu prietenie Noli ne-a făcut cunoscut cu părere de rău că postul a ales pentru Turul Franţei varianta comentatorilor actuali, cei care au preluat microfonul în ultimul an. E important de ştiut că nu s-a făcut vorbire nici o secundă despre bani sau chestiuni editoriale.

Întrevederea s-a încheiat cu strîngeri de mînă. Am convenit că e vorba de o despărţire civilizată şi asumată de toată lumea. Mai mult, l-am rugat pe Noli să ne trimită cîteva rînduri despre această încheiere a colaborării, care să servească drept răspuns oricui ar vrea curiozitatea de a afla cauzele separării. Scrisoarea nu mi-a parvenit încă, fără îndoială din motive obiective.

 Mi se pare important să comunic că nu am nimic de reproşat conducerii româneşti a postului Eurosport şi că respect decizia luată. Mai mult, sînt recunoscător prietenilor de acolo pentru felul în care ne-au apărat în faţa managementului de la Paris, bombardat în destule rînduri cu scrisori de înfierare a comentariului nostru cel puţin neortodox. Deşi poate nemulţumiţi de situaţia creată, nu ne-au impus niciodată nimic (cel mult ne-au sugerat, dar în nici un caz nu ne-au forţat să modificăm anumite atitudini din comentariu). Pentru acest lucru, le sînt profund îndatorat, ca şi pentru indulgenţa cu care ne-au tratat toanele, intîrzierile sau erorile.

Împreună cu Radu Banciu am petrecut 11 veri pe toţi coclaurii Franţei. Am încercat în comentariul nostru să ne luăm vacanţă de la încrîncenările pe care le naşte sportul implicat, să vorbim despre pasiuni şi umori, să luăm poziţie în favoarea deschiderii către adevăr şi împotriva limbii de lemn. Asta nu ne-a ferit de crispări, încremeniri în anumite proiecte şi chiar certuri. Am depăşit cu mult cadrul sportului, am bătut cimpii cu frenezia unor scăpaţi din cuşcă şi am avut pretenţia că nu ne luăm foarte în serios. Din acest motiv tind să nu tratez solemn plecarea noastră din fenomenul Turul Franţei. Am un singur regret : Lance Armstrong ne-a supravieţuit ! Dar, ştiţi cum e, cînd te prinde controlorul fără bilet trebuie doar să te gîndeşti de cîte ori l-ai păcălit ca să-ţi regăseşti zîmbetul.

Voi fi un telespectator pasionat al Turului Franţei, deloc exigent cu noii comentatori, pe care îi încurajez din tot sufletul. Dacă Turul va supravieţui fără Majestatea Sa, cine altcineva ar putea fi de neînlocuit ?

Vă mulţumesc tuturor. Ne-am însoţit cu bucurie un pic de viaţă. 

Comentarii (155)Adaugă comentariu

cipri  •  15 mai 2009, 10:21

Cum ar spune cei doi Radu…”Patroane, astia au omorat Turul”. A reusit, in plan sportiv Amstorng de vreo cateva ori (suspect de multe), iar acum, printr-o decizie administrativa, au omorat placerea unui comentariu savuros.
Poate daca noii comentatori se vor „dopa” serios (fara aluzie la EPO), vor reusi sa tina oamenii in fata televizorului

Clujeanu  •  15 mai 2009, 10:22

Tin minte ca anul trecut am pierdut o tranzactie importanta, deoarece uitandu-ma la una din etape si datorita comentariului celor doi, am uitat de toate si nu m-am mai dezlipit de televizor.

E o pierdere URIASA pentru sport in general, era momentul in care simteam ca pe langa un eveniment sportiv particip si la un eveniment cultural uneori, un tur turistic al zonelor, momente de destindere pe care le-am pierdut.

Regret enorm vestea data de Tolo.

Babilonul imobiliar  •  15 mai 2009, 10:26

O decizie proasta a Eurosportului.

Ramane de vazut ce anume ne vor oferi, la schimb…, real (vav de comentarii); Turul Frantei merge mai departe, cu fara 2xRadu. Insa, e clar, pentru noi, romanii, fani-Turul Frantei si fani ai ciclismului, un farmec al relaxarii din timpul verii, Turul Frantei, va avea mai putin staif, mai putina atractie, mai putina simpatie.

Alex  •  15 mai 2009, 10:35

Nu eram un fan al ciclismului dar nu pot uita niciodata cum cu cateva zile inaintea sustinerii Bac-ului eu ma uitam la turul frantei datorita in mare parte comentariului.Imi pare rau ca cei doi nu vor mai comenta pt ca asa mai pierdeam si eu timpul admirand peisajele frantei.

dadan  •  15 mai 2009, 10:37

I-am auzit pe cei 2 actuali comentatori pe un final de etapa din giro. Palida replica asi incercare de imitatie nereusita. Cred ca tot ce-o sa mai vad anul acesta o sa fie rezumatele de la 12 noapte. Trist. Poate dupa scaderea audientei o sa reconsidere si la anul vom auzi din nou turul.

alex  •  15 mai 2009, 10:40

dupa atatea comentarii nu mai e nimic de spus… poate doar, pacat!

Lucian  •  15 mai 2009, 10:42

Merci, Jeane !!

O palma pentru sport « IPOblog [ipostaze]  •  15 mai 2009, 10:58

[…] [Sursa stire si cateva cuvinte de la Radu Naum la Tolo] […]

Razvanica  •  15 mai 2009, 11:02

Of. Eurosport greseste. Cel putin din punctul meu de vedere. Ma voi uita in continuare la Tur, nu as putea rata Port d’Envalira sau Colombière… Dar oare o sa ma poata tine cineva cu urechea la TV cand plutonul va merge domol pe plat de la Colmar la Besançon? O sa mai stie cineva sa imi explice diferenta dintre tartiflette si raclette? Vara trecuta eram in Franta si preferam sa vad Turul pe Eurosportul romanesc. Cu asta cred ca am spus tot.

miru  •  15 mai 2009, 11:06

FOARTE FOARTE FOARTE RAU! O SA AIBA EUROSPORTUL O AUDIENTA MAI MICA DECAT EUFORIA SAU MAI STIU EU CE CANAL FANTOMA….PACAT….COBILANSCHI, MY FRIEND, MAKE UP YOUR MIND.

miru  •  15 mai 2009, 11:08

si pe langa toate astea…imi place banciu mai mult comentand ciclism decat fotbal. de departe.

laur  •  15 mai 2009, 11:09

Dati-l afara pe antrenorul ala ca nu am vazut pe cineva mai praf ca el inyt-un studio!
Acum mi se par buni si comentatorii pe care nu i-am suporta niciodata,in comparatie cu tipul asta.
Domnule Cobilanschi,sper s cititi comentariile facute de toti si sa realizati ca cei doi trebuie adusi inapoi. Macar pentru Turul Frantei. Nu mai indepartati oamenii cu indivizi d-astia de 2 lei care se dau antrenori. Ce **** antreneaza el? Ca de ciclism habar nu are.

Mihai  •  15 mai 2009, 11:14

Chiar ca este cea mai rea stire!:( Speram sa-si dea seama cineva din
conducerea Eurosport de raul facut!

rusenu  •  15 mai 2009, 11:24

Sincer ma asteptam la o asemeanea decizie din simplul motiv ca cei 2 Radu au angajamente serioase(Naum director la GSPTV,Banciu nelipsit la Sport.ro),insa acum sunt si mai trist stiind ca ei chiar vroiau sa comenteze in continuare……offf si mai si revenise „Patronul”.Mare,mare pierdere..

marius i.  •  15 mai 2009, 11:26

De ani de zile am urmarit Il Giro si TDF. Era o adevarata placere, ma relaxa, pe scurt era minunat: peisaje, nebunia finaurilor de etapa la sprint, muntii, etapele „valonate” ;), etc. Cei doi Radu erau sarea si piperul – pacat ca nu stiu franceza sa-i fi inteles cand faceau glume intre ei in franceza. Am batut campii impreuna si a fost excelent, am admirat castelele, am aflat atatea despre locurile prin care treceau ciclistii. Dupa o etapa din Giro, am cautat pe Google Maps harta Genovei, incitat de descrierea facuta de ei. Niciodata n-am simtit ca am pierdut vremea.
In problema cu Lance eram pe aceeasi lungime de unda cu ei si cand incepeau sa dezbata problema lui, eram pe spate deja… MINUNAT !!!
Acum cand Lance a revenit, asteptam cu nerabdare SPECTACOLUL din TDF, comentat de cei doi Radu, cu sufletul la gura (culmea mai nou am inceput sa tin cu el).

Este o RUSINE ca cei de la Eurosport au renuntat la ei. Ma simt de parca am pierdut ceva drag mie. Voi incerca sa gasesc adresa „managementului de la Paris” si am sa le scriu si eu. Nu stiu daca va conta (probabil nu) dar macar incerc ! Am sa-i scriu si lui Noli. Cred ca urmatorul pe lista e Sorin Hobana de la sarituri cu schiurile… TRIST

IOANA  •  15 mai 2009, 11:33

Proasta miscare, Eurosport!
poate pana la turul Frantei va reconsiderati pozitia.
Este atat de trist Giro fara cei doi Radu…si, n-am nimic cu noii comentatori dar sunt atat de departe…
apropo am inceput sa ma uit la ciclism din curiozitate si am ramas in fata televizorului datorita lor.
aduceti-i inapoi, pt ca veti ramane fara telespectatori.

Emil  •  15 mai 2009, 11:41

comentariul celor 2, cel putin din clasice si inceputul de Giro mi s-a parut
penibil ca sa nu mai zic de incurcaturile care le fac intre ciclisti si
echipe. De 2 zile ma uit la Giro fara sunet. Cand comentau J&J era cu totul
altceva.

marius i.  •  15 mai 2009, 12:12

http://www.petitieonline.ro/petitie-p60953048.html

Aceasta e adresa unei petitii initiate ca protest impotriva deciziei Eurosport Romania de a nu-i mai folosi pe dnii. Naum si Banciu pentru a comenta TDF.
Ii rog pe cei care le simt lipsa sa o semneze !!

Domnule Tolontan, te rog sa spui cateva cuvinte despre aceste comentarii in emisiunile la care participi. E pacat sa distrugi ceva bun, un spectacol care-i incanta pe atatia.
Dnul. Cobilanschi trebuie sa fie informat despre reactiile pe care le-a starnit aceasta decizie.
Multumesc anticipat !!

Noi, cei care urmarim emisiunile TV, CLIENTII dvs., noi va platim salariile, deci parerea noastra TREBUIE sa conteze.

soker  •  15 mai 2009, 12:13

Haideti sa nu ne mai speriem de drobul de sare inainte de a reprezenta un pericol evident! Poate asa macar vom putea savura si noi mai bine imaginile si spectacolul adevarat din Le Tour, care de multe ori era umbrit de comentariile deplasate ale celor doi „zei”. Sa ne bucuram ca Armstrong a revenit si nu va mai fi ponegrit de cei doi R, preocupati pana la obsesie de dopajul nedescoperit al lui Lance. Asa ca sa nu ne intristam pentru ca nimeni nu e de neinlocuit! Si daca vreti, mai este o varianta pentru cei care prind si France 2: transmisia si comentariile sunt ireprosabile!

Geo  •  15 mai 2009, 17:15

Sufar enorm cand vad turul fara Radu Naum si Radu Banciu.**

Tour de France fără cei doi Radu  •  15 mai 2009, 17:29

[…] de 11 ani şi mi-am construit mitul Marii Bucle alături de Naum şi Banciu. Spre deosebire de Cătălin Tolontan însă, care ne-a dat vestea şi al cărui ton este plin de regrete, la mine lucrurile sunt mai […]

SileDobre@  •  15 mai 2009, 17:47

am tot sperat sa nu se oficializeze ceea ce banuiam de ceva timp(lipsa lor de la clasice prevestea ceva).ma voi uita si anul asta la tur dar nu cu atata nesat.cu siguranta nu voi mai savura nu voi mai admira turul la fel.marele meu regret e ca nu i-am auzit pe cei 2R comentandu-l pe lance deoarece inainte sa-i descopar pe ei consideram ciclismul un sport plictisitor si nu intelegeam ce poate sa spuna un comentator timp de 3 ore despre unii ce pedaleaza si atat.
cu siguranta anul asta nu o sa-i auzim oricate petitii s-ar trimite la eurosport romania sau la sediul central dar sper ca audientele si comentariile pasionatilor sa-i aduca inapoi la la anu.ei sunt motivul pentru care ,in romania,ciclismul era considerat de unii un sport spectaculos.

Gryfon  •  15 mai 2009, 18:44

Asta este. turul o sa mearga dar sunt sigur ca audienta o sa scada la jumate. In Romania nu exista o cultura a ciclismului lumea se uita pt R&R la Le Tour in mare masura. Imi pare rau si Multumesc domnule Radu Naum si multumesc domnule Radu Banciu pentru acele comentari superbe .

radu_luc  •  15 mai 2009, 18:54

Sunt probabil unul din oamenii care au inceput sa se uite la ciclism exclusiv datorita lui Naum si banciu.
Tin sa precizez ca nu stiu sa merg cu nimic care are mai putin de 4 roti, dar comentariul celor doi nu avea legatura cu ciclismul. Puteau la fel de bine sa comenteze cricket sau lacros(scuze ortografia dar nu sunt un fan) feminin si nu ar fi fost nici o diferenta. Probabil m-as fi uitat la fel de pasionat la orice sport comentat de ei. Tocmai de aceea sper ca cei doi sa se mai intalneasca in viitor pentru a comenta un sport, oricare ar fi el, sigur ma vor fascina la fel cum au facut-o cu ciclismul.
Daca cei doi au facut atractiv un sport atat de corupt si antipatic ca ciclismul sunt convins ca vor reusi cu orice, totusi ciclismul le dadea cateva ore de desfasurare ceea ce nu cred sa poata sa o faca alt sport.

lordud  •  15 mai 2009, 18:55

imi pare enorm de rau. urasc eurosportul pt. acest lucru si promit ca nu ma mai uit nici macar la reclame . era farmecul zilelor toride de iulie. dar poate achizitioneaza cineva drepturile de la noin si reface cuplul.

Naum & Banciu – Turul Frantei 2009 – Page 2 – Forum Ciclism.ro  •  15 mai 2009, 19:12

[…] Neutral  :  +0 / -0  0 rank      Re: Naum & Banciu – Turul Frantei 2009 Cea mai rea ?tire : C?t?lin Tolontan […]

ducele  •  15 mai 2009, 19:15

Nicio critica!
Nici din partea mea
PS:Celor de la Eurosport le pasa de ciclism, poate prea putin!!!

in vacanta acasa  •  15 mai 2009, 19:28

De cind am inceput sa urmaresc Giro anul acesta ma tot intrebam unde sunt Naum si Banciu. Acum stiu si stirea nu numai ca ma intresteaza mi se pare de-a dreptul iresponsabila. Ce fel de manager este Arnold Cobilanschi daca schimba ce-i mai buni comentatori care-i are la ciclism in Romania? Eu imi iau vacanta si vin in Romania de cite ori pot pe vremea turului Frantei special ca sa-i ascult pe cei doi. Mare rusine Eurosport. Sper ca multi din admiratorii comnetariului lor sa scrie la Paris, nu este tirziu, poate pina la turul Frantei sa-si admita greseala Cobilanschi si sa avem macar turul Frantei cu acel asteptat comentariu acid care stiu ca nu este pe gustul tuturor care nu-l inteleg…

Dynamite  •  15 mai 2009, 21:02

Asta e un adevarat dezastru. Pacat.

hoky-doky  •  15 mai 2009, 21:14

Daca decizia Eurosport ramane nemodificata atunci anul acesta prefer
sa-mi petrec intrun alt mod cele trei saptamani in care se desfasoara
turul frantei fata de anii trecuti.

Hash  •  15 mai 2009, 22:31

Mare pacat, erau unii din singurii comentatori care faceau asta din pasiune.
Urmeaza Ancuta si Bontea, Hobana, si imi scot Eurosportul din grila.

gigel  •  16 mai 2009, 9:27

Ma bucur ca sunteti atat de multi romani care ati scris aici , Mare Pacat . Fara cei doi mai ramane din acest tur , un amestec de reclame si meschinaria celor care sponzorizeaza sportul astazi .

Pandele  •  16 mai 2009, 11:56

Decizia postului Eurosport este binevenita. Am apreciat mult comentariile celor doi Radu din primii ani de Turul Frantei, pot spune ca am descoperit ciclismul datorita lor, dar in ultima vreme devenisera greu de suportat. Era nevoie de singe proaspat la microfonul Turului.

MZ  •  16 mai 2009, 13:05

Dezastruos. TDF a pierdut in acest moment inca un spectator fidel.

ionut  •  16 mai 2009, 15:14

Cea mai proasta veste pe anul asta.Ciclismul comentat de altii in afara de cei doi Radu e ca fotbalul fara spectatori!Nu se poate face nimic ca cei de la eurosport sa-si schimbe decizia? Daca ar vedea mesajele de aici si daca ar primi si ei mai multe poate se vor razgandi. Eu inca mai sper ca Le Tour va fi comentat de R&R.

bitavk » Blog Archive » Turul merge mai departe ! Noi ?  •  16 mai 2009, 16:09

[…] ! Se fini ! După ce Banciu a anunţat la radio ştirea iar Naum a răspuns elegant pe blogul lui Tolo, noi ştim sigur că Turul din 2009 nu va mai fi comentat de cei doi. 11 ani, 10 […]

Guru  •  18 mai 2009, 1:32

Rusine Eurosport. Desi cei doi Radu erau uneori cam subiectivi, ciclismul fara ei a devenit cam searbad. Imi ramine trista satisfactie de al urmari pe Radu Banciu la GSP.

Blaton  •  18 mai 2009, 18:29

INCREDIBIL! Turul Frantei nu va mai fi niciodata la fel. Nici nu o sa ma mai uiit, cum cred ca o sa faca si multi altii. Traiasca Corporatia Eurosport!

cristean  •  19 mai 2009, 7:53

Domnule Tolontan, spuneti ceva si de comentatorii de emisiuni de arte martiale de pe Europsort, ca pe mine m-au omorat cu zile!

francesco  •  19 mai 2009, 17:51

Stai linistit ca nimeni nu va va duce dorul,bateati campii la greu,sunt satul de divagatiile voastre.Ne-au facut un bine!

Florin  •  19 mai 2009, 22:37

Tolo, pune-ne la dispozitie o adresa (de mail sau de ce-o fi) a Eurosport.
Vorbesc atat de ala din Paris, cat si de asta din Bucuresti. Ajuta-ne (-te?)
in incercarea de vedea un titlu de blog de genul „STIREA CEA MAI BUNA”. Ce zici,
incercam ?

Florin  •  19 mai 2009, 22:40

A, si daca exista „anumite ratiuni” pentru care nu se poate posta aici, public, adresa necesara,, poti sa te folosesti de adresa mea de e-mail.

tour de lance  •  22 mai 2009, 12:50

anul asta eurosportul e decis sa ne faca sa ne uitam la alte canale de sport! ii voi indeplini dorinta!

mircea  •  24 mai 2009, 8:32

Din 2000 ma uitam la turul Frantei, apoi si la restul tururilor si in clasice pentru comentariul celor 2 Radu. Turul nu va mai fi la fel!

Lucian  •  25 mai 2009, 13:01

Pacat…ar fi fost foarte interesant sa ii auzim pe cei 2 Radu comentand revenirea lui Lance….

radu  •  7 iunie 2009, 16:53

e cea mai mare greseala din istoria eurosport romania.
daca chiar se dorea sigur se gasea o solutie…..
imi pare rau ca nu o sa mai aud urletul flegmatic a lui banciu care ne semnala
o evadare a lui ALEHANDRO VALVERDE , sau retele culinare….
pacat

george  •  14 iunie 2009, 1:24

incredibil 🙁 s-a dus pe apa sambetei tot turul frantei, cei doi banciu erau sarea si pieprul sar

Bogdan  •  27 iunie 2009, 10:43

Nu stiu cand au existat comentatori mai iubiti…
Asta inseamna corporatiile…
Am citit pana si toate commenturile de necaz…

Parintele  •  4 iulie 2009, 3:28

desi stiam ca Banciu si Naum nu mai comenteaza Turul, abia acum in prag de debut al editiei din acest an am vazut postarea asta a lui Tolo;
dragii mei, nu-i regretati; or fi fost ei buni sau rai nu conteaza;au plecat;

mergeti si vizionati editia din acest an! o sa dati peste un comentariu de milioane; va garantez! si toata lovitura asta de imagine pe care, zic multi, ca si-a dat-o Eurosportul fix sub centura se va intoarce in favoarea lor;

Multa bafta Jean si Alex!
Am incredere in voi!

vlad  •  4 iulie 2009, 15:48

Acum am aflat si eu ca nu mai comenteaza cei doi Radu, oribila decizie. – 1 spectator.

Comentează