Războiul cratimelor împotriva sportului

Cum a fost schimbată politic Marieta Ilcu, şefa DJS din Hunedoara, cu o asistentă medicală. Un caz multiplicat de zeci de ori

joi, 4 iunie 2009, 10:39

Cum a fost schimbată politic Marieta Ilcu, şefa DJS din Hunedoara, cu o asistentă medicală. Un caz multiplicat de zeci de ori

„În naivitatea mea, am fost convinsă că acest concurs va fi pe bune! Toţi oamenii din sport mă avertizaseră că e aranjat politic, dar n-am crezut. Acum, sînt şomeră”, povesteşte Marieta Ilcu, 43 de ani, fosta campioană mondială la săritura în lungime.

Colega mea Mirela Neag a găsit-o pe Ilcu la Hunedoara, udînd puieţii de nuc din curtea casei. În acest timp, la Bucureşti, ministerul condus de Monica Iacob-Ridzi încearcă din toate puterile să oprească scandalul început cu dezvăluirile Gazetei, continuat cu protestele şi ameninţările cu tribunalul ale zecilor de angajaţi MTS şi care are şansa să producă „demisia de silă” a lui Octavian Belu, după cum a mărturisit ieri un apropiat al fostului mare antrenor.

Belu a devenit spectatorul raptorului cu bale. Zeci de conducători ai sportului au fost concediaţi printr-un concurs înscenat, care a avut drept unic scop satisfacerea foamei de funcţii a animalului politic PD-L – PSD-PC. Sportul a ajuns bolnav de aceste cratime din denumirea alianţelor. În numele liniuţelor se împart prin algoritm politic poziţii unor oameni fără confirmare profesională. Cratimele sînt la putere!

Cazul Ilcu e relevant. În locul ei a venit Sorina Cobori, soră medicală, şefa organizaţiei de femei PSD din Brad şi cea care a ocupat pînă acum ultimul loc din organigrama instituţiei în fruntea căreia a fost cocoţată. Are experienţă minoră de un an în sport. Suficient.

Nici măcar nu se sinchisesc să ascundă frauda! Gazeta a publicat pe site rezultatele înainte de începerea concursului. 90% dintre schimbările politice s-au confirmat. În cazul Ilcu, Mihai Mureşan, şeful pe linie de partid al noii directoare, a declarat miercuri, la Brad, jurnalistei gsp: „Noi am recomandat-o pe Sorina Cobori. E de la noi, din PSD, e om din sistem”.

„Avem un concurs corect şi transparent” a spus Monica Iacob-Ridzi acum 20 de zile, cînd a început competiţia. Nu e adevărat! Dincolo de zîmbetul său european, ministrul conduce cea mai amplă mişcare de destabilizare prin incompetenţă a sportului românesc. Un proces logic, pentru că unii dintre şefii DJS şi ai complexelor meritau înlocuiţi, s-a transformat într-o parodie fără substanţă a unei reformei necesare.

Comentarii (73)Adaugă comentariu

Sibelius  •  5 iunie 2009, 15:22

Tolo, aveti si proiectele ca sa vorbim pe documente? Sau mergem pe principiul
„fuse mare sportiv, musai sa fie manager”(a se vedea Giga Hagi), iar daca
„somera” Marieta Ilcu are 8500RON renta de la statul roman cum s-a scris aici
jur ca nu o compatimesc. Daca „domnul” Culio a fost zidar si apoi s-a apucat
de fotbal CFR l-a angajat ca zidar pentru ca are si meseria aia in CV? sau
pe Boloni l-au angajat cei de la Liege pentru ca era stomatolog?
In interviu doamna Marieta Ilcu recunostea ca tot cu sprijin politic(PDL) a
ajuns si domnia sa in functie. Sau aia nu se pune?
Fara sa fiu cunoscator in domeniu doamna Ilcu este de profesie campioana
mondiala in lungime?

eu  •  5 iunie 2009, 15:29

sa ne intoarcem putin in timp si sa recitim articolele despre ministreasa sportului,adevarate osanale,lingusitoare vorbe penru efemere acreditari si invitatii la receptii si apoi plecaciunile facute,pacat de el,de o. bellu cind era consilier.Si atunci ce pretentii sa avem cind toti, umili ne-am aplecat si am facut de la inceput un pas inapoi asteptind ..ce?”SA VEDEM CE FACE” .Asa e cind nu ne pricepem,avem parte de deceptii,si totdeauna e prea tirziu.

SHMO  •  5 iunie 2009, 15:41

E o ****** ceea ce se intampla marilor valori ale sportului!(poate cineva sa spuna daca la Constanta, Bistrita si Baia Mare s-au schimbat directorii ?)

Cătălin Tolontan  •  5 iunie 2009, 15:53

sibelius: am publicat deja unul dintre dosare. DOAr pt k s-a publicat acest dosar, omul n-a ajuns director la Piatra Arsa. Dar nu le avem pe toate, e imposibil sint peste 200
http://www.gsp.ro/sporturi/altele/lectie-de-geografie-138800.html

Cătălin Tolontan  •  5 iunie 2009, 15:55

romeo: „Critica nu aduce rezultate bune”. Pe observatia critica s-a construit o civilizatie. Cea occidentala. In al doilea rind: „sportul nu produce bani, cheltuie bani”, spui tu, explicind ca de aceea capata subordonare politica. Dumnezeule, ce va invata si cine?! Nici sportul, nici spitalele, nici cimitirele si nici scolile nu produc bani. O sa-i punem pe politicieni si la tabla sa ne invete copiii!

Bluescent  •  5 iunie 2009, 18:29

„Dincolo de zîmbetul său european, ministrul conduce cea mai amplă mişcare de destabilizare prin incompetenţă a sportului românesc. Un proces logic,…”

Chiar te mira? De ce nu incepe mirarea ta cu numirea Monicai Iacob Ridzi ca
ministru al sportului? Incompetenta din pacate se propaga in toate directiile.
Ii trebuie doar un punct fix de referinta.In cazul de fata, punctul fix este
ministresa.

Sibelius  •  5 iunie 2009, 20:15

Dosarul cu Piatra Arsa e hilar. Totusi, asa cum probabil stii si tu, acel caz
nu are nicio relevanta in problema ridicata de voi. Ca idee generala e linia
obisnuita din ultimii 12-16 ani: cine ia puterea pune oamenii, indiferent de
domeniu. In invatamant se vede si mai bine acest lucru.
Nefiind din Hunedoara nu stiu ce s-a facut cat a fost doamna Ilcu sefa
– de fapt asta nu conta, conta ca respectiva e sora medicala(chiar
daca nu mai e). Presupunand(ceea ce voi in spiritul probitatii profesionale
excludeti) ca respectiva doamna ar fi fost capabila- crezi ca fiind din PSD
ar fi putut in „vechiul regim” sa ajunga la functia respectiva? Sau ca vreo
unul din fostii directori DJS au ajuns sus fara sprijin?

Cătălin Tolontan  •  5 iunie 2009, 20:57

sibelius: muti discutia pe alt plan. mi-ai cerut un document, ti am aratat k l-am opublicat. Acum spui k unii dintre cei schimbati meritau sa plece. Am scris si asta. Dc vrei sa ne contrazicem la nesfirsit asteapta k vor aparea si cazuri PD-L. Citeste Gazeta!

emil  •  6 iunie 2009, 6:22

Sibelius : „Fara sa fiu cunoscator in domeniu doamna Ilcu este de profesie campioana
mondiala in lungime?”
Nu. Nu e trecuta in Nomenclatorul meseriilor.
„Campionul mondial”, e un cetatean care a inteles esenta sportului: managerierea proprii vieti pt obtinerea performantei supreme…
Nu cred ca o dna.,oricat de bine intentionata este si indiferent de cate carti de-ale maestrului Chirila a citit,nu cred experienta de 1an,2 ani,5 ani, a facut-o sa inteleaga cum pot fi adusi copii pe terenurile de sport…. Asa rele si putine,cum sunt.Managerial vorbind,exista o reticenta in a participa la activitati de masa (baza selectiei sportive),atunci cand ele sunt organizate de partide politice. Daca nu se lasa cu mici si bere,participarea va tinde doar spre propria familie.
… Ca reactia la nesimtirea politicului.
Sibelius,acum vreo 2 ani,am dat mana cu un medic. Daca ai probleme de sanatate,cauta-ma ! Rezolv orice ! :)))) (sper ca stii de gluma..)
Dar nu exclud nici posibilitatea ca un tinichigiu care a castigat corect un concurs,sa conduca un departament judetean,o Primarie…etc. Asta nu e gluma,caci ma gandeam la Sechelariu.

eu2367  •  6 iunie 2009, 9:36

Domnilor, sportul este in cadere libera.Rau de tot. Si nu cred ca cineva care a avut ca pregatire orice altceva decat domeniul sportului va face ceva, pentru ca nu poate intelege fenomenul sportului. Din numirilor aberante, pe criterii politice vom ajunge si mai jos. Incepand cu numirea ministrului sportului. Apropo de cel cu cazul Hagi. Hagi si-a facut singur un nume, o cariera si din cate inteleg isi conduce afacerile destul de bine, ceea ce inseamna ca este un bun manager. Ceva in spatele lui il recomanda. Pe respectva doamna ce o recomanda?

papanas  •  6 iunie 2009, 10:05

sibelius: da-le o lungime de ragaz ,sa-i vezi cum devin campioni mondiali…la contrazis…

papanas  •  6 iunie 2009, 10:07

sau, despre tot ce s-a-ntiplat,se intimpla sau se va, intrebati-l pe lucescu…

dorin  •  6 iunie 2009, 10:28

ce sa zic? demisia ar trebui sa fie a doamnei itzi, sau incel mai rau caz a celor care au organizat concursurile… intrebarea car ar trebui pusaconducerii ministeruui este: de a a fost nevoie de un concurs fara sa evalueze in prealabil performantele celor care erau deja in functii???
asta ar fi trebuit sa ne arda pe noi, cei din lumea sportului (sunt si eu pe aici de vreo douaj’ de ani) inainte de concursuri!!! atunci acesti domni ar fi trebit sa demonstreze ca doamna ilcu, alti fosti sportivi su doar directorisimpli sut incompetenti si trebuie schimbati! Haios sa spui ca x sau y e incompetent, chiar daca a facut (poate) o caruta de lucruri, nu?

Romeo  •  6 iunie 2009, 10:34

capitalismul s-a creat pe concurenta, in vest lipsa concurentei creeaza probleme. La noi totul trebuie rezolvat din dispozitie de sus, comunismul nu ne-a iesit din naravuri. De aceea toti care finanteaza indirect presa (publicitatea este tot o subventie mascata) doresc acest circ pe care-l face presa de 19 ani incoace. Uitati-va la stadioanele din vest: ele sunt pline, la noi sunt goale. Televizarea la ei se face prin pay per view, la noi toti asteapta pe de-a moaca. Odata obisnuiti cu televizarea gratis, nimeni nu mai scoate un ban sa plateasca un anost meci intre Otelul si Bistrita (ca exemplu). La meci de liga I sunt 200 oameni in tribuna, majoritatea ziaristi si gardieni.
Vine un post, liciteaza o suma, ziarele sar si il critica (ceea ce va face recent Pro Sportul). Unde este sportul, unde sunt consideratiile antrenorilor ? Nicaieri. Jurnalistii, ei sunt stapanii. Ei vad numai blaturi, furturi. Pe jucatori nu-i intereseaza. Ei se fac ca joaca sau doar atata pot. Patronul ii plateste, el face un activism ca si acum 20 de ani, in sensul ca este bine sa avem si sport, acolo unde se gaseste cineva sa se ocupe. Apoi acesta care aduce bani este terfelit de presa. Fata de acum 20 de ani, el poate fi criticat, dar aceasta a alungat omul din tribuna. Specimene ca Iancu si Becali fac audienta, dar nu pentru un om civilizat ci pentru cel care vrea motiv sa injure.
De ce au ajuns Manchester sau Barcelona mari ? Pentru ca acolo vin zeci de mii de spectatori, acum ca si acum 30 de ani sau 50. La noi nu mai vin decat prin Bucuresti, poate Urziceni. Ne bucuram nevoie mare ca Dinamo a pierdut titlul, dar ce a facut Urzicenii in Cupa UEFA si in persdpectiva, ce va face ? Cand joaca Milan te astepti la ceva, la Dinamo te asteptai la mai putin (si a facut si mai putin). La noi valoarea creste in cativa ani, vezi U Craiova 1983, dupa o crestere de cativa ani. Noi am trimis CFR ul in liga, acum se duce in preliminariile Europa League si in doi ani dispare. La fel Urzicenii, cu conditia sa nu ajunga si Bucsaru pe la DNA ca si Jiji.
Marii campioni nu au fost mereu mari antrenori, scria cineva de Hagi. La fel nici organizatori nu sunt. Avem vreun rezultat de cand a trecut Belu consilier ?
Centrul de la Deva a mers bine atat timp cat au fost doi antrenori buni acolo. L-ati distrus, handbalul este si el in coborare. Vom ajunge la stadiul Ungariei (in fotbal). Nemultumirea va aduce bani mai putini, care vor aduce calitate mai proasta, injuraturi pe forumuri si incepe cercul vicios. Romanul nu mai vrea la vot, ca n-are pe cine, nu mai vrea sport ca pierdem cu Serbia, o tara cat Oltenia, iar investitorii vor pleca, mai ales pe timp de criza. Vom trai si vom vedea. Smecheriile facute de Becali, Copos, Bucsaru nu vor fi repetate de altii, piata intra in concurenta acerba, acestia vor avea si ei tot mai putin, iar altii se feresc sa bage in sport pentru ca nu vor sa fie terfeliti de derbedei.
Nu ne invata nimeni, domnule Tolontan, dar mai avem creier si vedem ce se intampla. De santajul presei ne-am saturat, vedeti foarte bine ca presa de doi bani o inlocuieste pe cea de santaj, ziarele de sport sunt undeva intre. Dar cand sportul va avea valoarea celui din Andorra sau Luxemburg, nu veti mai vinde nici dvs. Veti avea o pensie buna, in schimb, si amintiri placute, nimic de actualitate.

Sibelius  •  6 iunie 2009, 11:36

Emil, e buna gluma cu medicul:)). Faptul ca ai fost sportiv de performanta nu
duce neaparat la abilitati manageriale deosebite- avem destule exemple de
fosti sportivi de performanta care nu au fost nici buni antrenori, nici
manageri. Nu medaliile sau titlurile de campion te fac manager.
tolo, ne contrazicem pe un principiu simplu: voi criticati numirea unei
persoane pentru ca: 1. a terminat liceul sanitar acum mai multi ani
2. e sefa la PSD Brad si compatimiti altul pentru ca e fost sportiv de
performanta si a pierdut functia in care nu spuneti ce realizari a avut.
Fortand un exemplu, daca in locul lui Prunea, Lupescu, Sandu si Dragomir ar
ajunge un electrician, un invatator, un medic si un balerin ar fi bine sau
rau?

gabi  •  6 iunie 2009, 12:54

Asa se intampla cand ******** conduc Romania.Grajdarul lui Groza a fost :ministrul: agriculturi.Aceleasi obiceiuri din partea celor de azi.Aceleasi :etnii: conduc ! Daca nu esti cu ei esti cu ei esti antirasist,antisemit
(dar asta e alta poveste).antimamaghiar!HUUUUUUOOOO!*****!!

martin_dinca  •  6 iunie 2009, 21:50

Tolo,
De aia te citesc , ca spui de multe ori , in problemele esentiale ,ce gandesc si eu.
Ai (avem ) dreptate . Asa e si in scoli , spitale , cultura …din pacate !
Si asta in timpul presedintelui Basescu !!! Cu marele PDL la sefia guvernului .Pana la urma se vor pesediza baroniza local si vangheliza toti si toate in tara ….in 2009 !!! rusine !!!
INVATATI-VA COPIII SA NU FACA POLITICA ! Asta e tot ce putem sa mai facem …poate dispare de tot politica …asta e singura speranta , trista.
Bravo Tolo!

Oli  •  6 iunie 2009, 22:07

Tolo,
Sunt de acord ca politizarea sportului e o porcarie. (Nu singura!) Dar nici agumentul „campion olimpic” = manager exceptional nu tine. Cred ca ar fi corect sa vorbim despre REZULTATE si PERFORMANTA.
Dna Ilcu trebuie apreciata si respectata pentru performantele sportive. In articolul tau nu am intilnit nimic despre activitatea s rezultatele in conducerea sportului judetean. Ca sa putem judeca CORECT cres ca aceste argumente ar trebui prezentate.
Ce nu inteleg eu este de ce a fost concediata? Cred ca dinsa, cu experienta de sportiva, ar putea fi un consilier foarte bun pt un manager care a castigat pe un „proiect de management”.
Daca chiar va pasa de sport ar trebui sa stringeti proiectele manageriale castigatoare, da vedeti ce obiective si-au propus (daca!) si sa le urmariti trimestrial… Ministrul nu o va face… ca nu o lasa algoritmul…
Asta doar daca va pasa… Ce zici?

PS. Corvinul Hunedoara s-a desfiintat! Sigur nu i se poate imputa doamnei Ilcu dar nici nu o ajuta…

Raul  •  7 iunie 2009, 7:09

Nimic nou sub soare.
Rotatia cadrelor si „pila” garantia succesului in sport sa si-n politica.
Sa nu uitam ca acesti directori au fost pusi in functie in majoritate de pete 70% de amarasescu
pe vremea mandatelor sale.Nu vad de ce d-na Rizi-bizi nu si-ar pune favoritii ei
acum ca tot are posibilitatea s-o faca.
Ori cu vechii ori cu noii scopul nu este decit cel al cheltuirii fondurilor guvernamentale.
Succes pe ramura!

anti GSP  •  7 iunie 2009, 8:28

Salutare, UMBRA VECHE…

unu  •  7 iunie 2009, 8:51

tolo.. sper ca diminutivul asta sa vina de la TOLONTAN nu de la TOLOMAC. scrie numele omului corect, cu doi de l… BELLU.

Cătălin Tolontan  •  7 iunie 2009, 9:56

oli: nu am sustinut argumentul “campion olimpic” = manager exceptional”. Dimpotriva, am spus k multi dintre sefi meriatu sa fie schimbati. Eu discut doua lucruri:
1. Legalitatea si acuratetea concursului.
2. Nu de ce sint schimbati unii, ci de ce argumentul suprem in numirea celorlalti este cel politic.

unu  •  7 iunie 2009, 12:15

draga „s” Tolo,
Ai ajuns la o varsta onorabila, basca formator de opinie si inca te mai intrebi de ce argumentul suprem este cel politic? Unde ai trait pana cum?

Comentează