De la MTS fără număr » Scenă închiriată pe plajă. Cost 75.000 €!

813-152955-tolontan.jpgMonica Iacob-Ridzi a venit ieri la redacţia ziarului şi a explicat că „am lucrat 100% legal” * Analizate cifră cu cifră, sumele contractelor pentru spectacolele de 2 mai stîrnesc perplexitate * Formaţia de break-dance Simplu ar fi fost plătită cu aproape 10.000 de euro, numai că tariful lor de piaţă, pentru un contract neexclusiv, este de 3000 de euro * Scena de la Costineşti ar fi costat MTS, confrom contractului, 75.000 de euro, doar că scena medie a aparţinut MTV, iar MTS a avut o scenă mult mai mică * „O scenă de 75.000 de euro cere Eminem”, spun oameni din showbiz, şocaţi de sumele plătite MTS.

joi, 18 iunie 2009, 7:47

813-152955-tolontan.jpgMonica Iacob-Ridzi a venit ieri la redacţia ziarului şi a explicat că „am lucrat 100% legal” * Analizate cifră cu cifră, sumele contractelor pentru spectacolele de 2 mai stîrnesc perplexitate * Formaţia de break-dance Simplu ar fi fost plătită cu aproape 10.000 de euro, numai că tariful lor de piaţă, pentru un contract neexclusiv, este de 3000 de euro * Scena de la Costineşti ar fi costat MTS, confrom contractului, 75.000 de euro, doar că scena medie a aparţinut MTV, iar MTS a avut o scenă mult mai mică * „O scenă de 75.000 de euro cere Eminem”, spun oameni din showbiz, şocaţi de sumele plătite MTS.

Mîine vom dezvălui de ce tac televiziunile
Investigaţia Gazetei a fost preluată ieri de Evenimentul Zilei, Radio Zu, Radio Guerilla, Hotnews si zeci de alte bloguri şi siteuri, care au extins dezbaterea publică. Cu excepţia Antenei 3, care a discutat cazul, nici o altă televiziune nu a deschis subiectul de interes public. În ziarul de mîine vom arăta de ce, explicînd publicului, prin documente oficiale, legătura dintre ştirile tv ale mai multor trusturi, inclusiv cel din care face parte Gazeta, şi banii publici ai MTS.

INFORMAŢII DIN DOCUMENTE OFICIALE: Sume imense din bani publici cheltuite pentru un eveniment de două zile care a mîncat 0,6% din tot bugetul MTS pe un an!

Astăzi vorbim doar despre Costineşti. Adică despre 280.000 de euro, mai puţin de jumătate din suma de 630.000 de euro alocată de MTS. Şi o facem doar pe documente oficiale, pe care Ministerul le-a scos la lumină, obligat de legea accesului la informaţiile de interes public.

Două zile în care totul e permis
„Două zile în care totul e permis, totul e la dispoziţia ta” a fost sloganul sub care Compania de Publicitate Mark a organizat Evenimentul de la Costineşti „2 Mai Ziua Tineretului”. Eveniment care s-a întins pe parcursul a două zile şi pentru care Monica Iacob-Ritzi a semnat şi a plătit a plătit suma de 260.000 de euro (1,16 milioane lei).

Au garantat apariţii la TV
Ce s-a angajat să facă Mark la Costineşti? Conform anexei 1 de la contractul nr. 15 semnat cu ministerul în 22 aprilie 2009, prestatorul s-a obligat să asigure „notorietatea evenimentului (emisii TV, intervenţii TV şi reportaje), să aducă 10 trupe artistice, să instaleze o scenă de mari dimensiuni, să producă spoturi TV, să asigure materiale de prezentare şi promovare şi să organizeze întreceri sportive”.

Scena MTV
Evenimentele MTS de la Costineşti au coincis ca dată şi locaţie cu acţiunile MTV Days organizate în al 5-lea an consecutiv. Şi pentru a nu se suprapune unii cu alţii, MTV a acceptat MTS ca partener. Iar concertele din 1 şi 2 mai au fost organizate pe aceeaşi scenă, cu aceleaşi trupe. „Scena pe care s-a cîntat a fost adusă de noi, instalată de noi şi plătită de noi”, a declarat ieri un reprezentant al Standard Vision România, partener al MTV. „MTS nu s-a implicat nici măcar cu un leu”, a completat acesta.

75.000 e vs 3.000 e
În contract, Compania Mark a cerut şi a primit de la MTS pentru „instalarea unei scene de mari dimensiuni” suma de 75.000 de euro (310.651 lei). „Închirierea pe două zile a unei scene ca aceea de la Costineşti costă în jur de 3.000 de euro. MTS putea să-şi cumpere una nou-nouţă cu banii daţi”, a declarat pentru Gazetă un organizator de evenimente.

Artişti plătiţi de MTV
La capitolul trupe artistice, pentru care Compania Mark a primit 41.000 de euro (170.000 lei), lucrurile sînt neclare. Cele 10 formaţii care au cîntat la Costineşti (Puya, Şuie Paparude, Viţa de Vie, Zdob şi Zdub, Blaxy Girls, Corina, Marius, Alex, Anda Adam şi Voltaj) au fost chemate şi plătite tot de MTV. „Dacă fiecare dintre ei ar fi produs cîte un concert la Costineşti, preţul total ar fi fost de 24.000 de euro. Dar cum ei au prestat doar două, trei melodii, ne-au costat 12.000 de euro”, a declarat unul dintre organizatori.

813-152880-untitled4.jpg

Simplu la triplu
Pentru trupa Simplu, MTS a plătit aproape 10.000 de euro (40.000 de lei). „Preţul de piaţă al trupei de break-dance este de 4.500 de euro, dar pentru un concert neexclusiv scade la 3.000 de euro”, a spus un om din showbiz.

Cît priveşte partea sportivă a evenimentului de la Costineşti, Mark s-a angajat să producă acţiuni precum crosuri şi concursuri contra sumei de 71.000 de euro. Numai că de întrecerile sportive s-a ocupat Direcţia Judeţeană pentru Sport Constanţa. „Partea de întreceri a fost responsabilitatea noastră şi totul ne-a costat aproape 2.000 de euro”, a declarat directorul Elena Frîncu. De cazarea artiştilor şi a organizatorilor s-a ocupat Primăria Costineşti.

Mîine vom dezvălui de ce tac televiziunile
Investigaţia Gazetei a fost preluată ieri de Evenimentul Zilei, Radio Zu, Radio Guerilla, Hotnews si zeci de alte blguri şi siteuri, care au extins dezbaterea publică. Cu excepţia Antenei 3, care a discutat cazul, nici o altă televiziune nu a deschis subiectul de interes public. În ziarul de mîine vom arăta de ce, explicînd publicului, prin documente oficiale, legătura dintre ştirile tv ale mai multor trusturi, inclusiv cel din care face parte Gazeta, şi banii publici ai MTS.

Azi, conferinţă de presă
Azi, la ora 12, la sediul MTS din Vasile Conta, Monica Iacob-Ridzi organizează o conferinţă de presă pe tema dezvăluirilor gsp.

REACŢII PE GSP.RO

Doamna Ridzi a deturnat intenţionat sau neintenţionat fonduri pentru sport. Ori e furt, ori e incompetenţă. Concluzia: DEMISIA!
ioan timişoara

Mă simt jignit şi batjocorit de astfel de personaje neavenite. Nu-i lăsaţi să scape nepedepsiţi!
silviu stelistu

Să nu credeţi că presiunea presei va avea acelaşi efect ca în cazul arbitrajelor şi al şpăgilor din fotbal. Să nu credeţi că o să o vedeţi pe dna Ministru în cătuşe. Niciodată!
ursu77

„Sumele sînt confidenţiale, iar timpul pe care vi-l putem aloca pentru răspunsuri se apropie de sfîrşit”
Răspuns Mark SRL pentru gsp ieri, la solicitarea de  a comenta sumele


Ministrul Monica Iacob-Ridzi a venit ieri în redacţia GSP „ca să vă arăt că sînt decisă să lămuresc dosarul evenimentelor Zilei Tineretului 2 mai”

– Doamna Ridzi, puteţi explica oamenilor cum au fost alese firmele cărora ministerul le-a dat 630.000 de euro?
– Sînt deranjată de faptul că dumneavoastră aţi scris că le-am dat fără licitaţie.

– Aşa le-aţi şi dat. Fără licitaţie.

– E adevărat, dar n-a fost ilegal.

– Nici n-am susţinut că a fost ilegal. Dar a fost fără licitaţie. Haideţi să revenim, vă rugăm. Concret, cum s-au ales cele două firme?

– Am vrut să scot 100.000 de mii de tineri în stradă de 2 mai. Să fac ceva cum nu s-a mai făcut niciodată în România. Mi s-a explicat din minister că mai mult de 2.000 de oameni pe judeţ nu pot şi atunci m-am gîndit să adaug două evenimente mari, în Costineşti şi în Bucureşti.

Ministerul a ales din cutia poştală

– Bun, dar cum aţi ales firmele?

(intervine în discuţie Marius – Mihail Mărcuţă, şeful achiziţiilor de la MTS)
– La noi vin tot timpul diverse oferte. Anul acesta au venit trei. Sînt cele trei firme cărora le-am trimis invitaţia de a participa la procesul de încredinţare directă.
(stupoare de partea jurnaliştilor)

„Nu cunosc firmele de publicitate”

– Şi nu vi se pare că e ca şi cum ţi-ai lua mobilă doar după ofertele care îţi vin în cutia poştală?
(nici un răspuns, revine în discuţie Monica Ridzi)
– Eu nu cunosc firmele de publicitate. De unde să ştiu eu dacă Artisan şi Mark sînt mari sau mici?!

– Doamna ministru, nu dumneavoastră trebuie să le ştiţi, ci oamenii pe care îi aveţi angajaţi. Întrebarea e următoarea: pe de o parte spuneţi că aţi dorit să organizaţi ceva fără precedent, aţi alocat un buget imens de cheltuit într-o zi, două şi pe de altă parte MTS a ales două firme care nu intră probabil nici în Top 30 între companiile de publicitate, că înţelegem că asta aţi vrut. Nu vi se pare contradictoriu?
(Ridzi nu răspunde, dar intervine din nou Mărcuţă)
– Am construit o procedură internă şi am respectat-o. Eu nu eram şef atunci, dar vă spun că s-a lucrat corect.

O scenă de 75.000 de euro?

– Uitaţi un singur exemplu: din documentele pe care le-aţi adus şi care sînt publice, pentru Costineşti vi s-au cerut 75.000 de euro pentru „montarea unei mari scene, lumini şi sonorizare”. Asta ne-a citit domnul Mărcuţă cu gura dînsului. Doar că scena mare a fost a MTV! Luminile şi sonorizarea de asemenea. Organizatorii v-au pus o scenă mică. Pe ce aţi dat 75.000 de euro? Sau aţi plătit pentru MTV, că nu înţelegem!

(Monica Iacob-Ridzi, imperturbabilă)
– Spuneţi-mi unde am greşit!

– Cu tot respectul, nu e treaba noastră de jurnalişti să vă consiliem pe dumneavoastră. V-am întrebat doar dacă nu vi se pare scump, foarte scump! Aţi semnat acest contract.

– Da, l-am semnat şi eu, şi alţii. Dar noi le-am spus celor două firme: ne interesează să avem anvergură. Restul a fost treaba lor.

– Şi pe cîţi bani nu e treaba dumneavoastră?

– Observ că deranjez pe foarte multă lume. Eu nu vreau să vin cu delaţiuni aici, dar puteţi compara cu alte evenimente făcute de alte ministere ca să vedeţi cît au costat.

– Doamna Ridzi, ne propuneţi să comparăm evenimente probabil supraevaluate între ele. Noi comparăm cu preţurile de piaţă.

– Dar comparaţi corect, vă rog. Eu deranjez, e  clar, pentru că vreau să reformez sportul şi să fac ordine în sistem. Asta mi se pare fundamental.

„E tendenţios să scrieţi că am încredinţat cei 630.000 de euro fără licitaţie”
Monica Iacob-Ridzi

„Nu e tendenţios, e ontologic. Pur şi simplu, doamnă ministru, aşa aţi făcut-o: fără licitaţie”
gsp

„80% din firmele din Romania au sediul într-un apartament. De ce vă deranjează asta?”
Monica Iacob-Ridzi

„Aşa e, numai că doar două firme din Romania au sediul social în acelaşi apartament şi au primit 630.000 de euro de la MTS”
gsp

Firmele se prezintă

Printr-un mail trimis către gsp, Artisan Consulting (înfiinţată în aprilie 2006) şi Compania de Publicitate Mark (noiembrie 2008), cele două firme cărora MTS le-a încredinţat organizarea evenimentelor legate de „2 Mai-Ziua Tineretului”, susţin următoarele:

» sînt companii ce oferă servicii de comunicare integrată (ATL, BTL, Media, PR);
» acţionarii celor două firme deţin experienţă de peste 10 ani în marketing şi publicitate;
» sediul firmelor este comun, într-un apartament de bloc, dar „pînă în aprilie 2009 şi-au desfăşurat activitatea într-un punct de lucru aflat într-o vilă din centrul Capitalei”;
» acţionariatul celor două firme nu este identic: Artisan Consulting (Răzvan Nica-Udaligiu, Marian Georgescu, Bogdan Iacobescu) şi Compania Mark (Răzvan Nica-Udaligiu, Marian Georgescu, Bogdan Iacobescu şi Marius Negrea).

Comentarii (123)Adaugă comentariu

adi  •  18 iunie 2009, 16:24

Bravo fratilor. Ati prins-o pe asta de numa. Saraca, habar n-a avut in ce se baga. Nici nu-s convins ca e aranajamentul ei pentru ei a scoate bani pe filiera asta. Mai degraba cred ca e o manareala intre actionarii celor 2 firme de apartament si ceva functionari din minister. Nu e prima oara cand un ministru e dus cu presul de functionarii de sub el. Oricum, fie ca e cu intentie, fie ca nu, Monica tre’ sa-si dea demisia. E de rasul curcilor ce a facut. Voi continuati tot asa. Si nu va luati numai de ministrii PDL ca altfel va suspectez de parteneriat politic cu patronul. Ia vedeti si pe la cei din PSD ca sigur descoperiti magarii similare. Mama lor de hoti. Toti sunt hoti. Iar cei care nu sunt hoti sunt incompetenti. Doamne ce blestem o fi pe tara asta sa aiba asa conducatori.

Bogdan  •  18 iunie 2009, 16:24

@d-na ministru (click_aici)

“Alte ministere au cheltuit de zece ori mai mult pentru astfel de evenimente si nu a sesizat nimeni nimic!“
Puteti da cateva exemple mai clare? (chiar daca se poate vorbi de toate ministerele)

“Si MTS va cheltui in viitor mai mult de 600.000 de euro pe evenimente”
Daca maine imi fac si eu firma de organizare evenimente si o las la poarta ministerului e posibil/probabil sa ma bage si pe mine cineva in seama?
“Procedura de atribuire a contractelor privind organizarea evenimentelor prilejuite de Ziua Tineretului nu s-a făcut cu încălcarea prevederilor OUG 34/2006 privind achiziţiile publice”.
Pai nu ar fi mai bine ca din postura dvs de parlamentar sa initiate o lege astfel incat sa nu se mai intample ca hotul sa fie aparat de lege? Ca din aceasta cauza ati intrat in politica, sa akutati cetateanul, nu? Sau e o presupunere tampita?
“ Apropo, nu sunt firme de buzunar. Sunt firme mari, chiar dacă au sedii in apartamente. In cazul organizarii de evenimente, nu se trece la licitatie intrucat nu se poate evalua o suma corecta, drept care se alege dosarul cu cele mai mici preturi.”

Asta e limbaj de politician, blabla-uri pe care le-ati invatat de la cativa “escu” bine pusi sus si cu care credeti ca fraieriti poporul si mai nou chiar si pe Tolontan , va e frica de el, nu?

bogdan  •  18 iunie 2009, 16:30

chiar asa madam Ritzi Pitzi…de ce nu cresteti sumele pentru urmatoarele actiuni de acest gen, poate veti reusi sa scoateti in strada de 10 ori, poate chiar mai multi, tineri. ***? ar face-o pe plugara sa paleasca de rusine, ca dumneavoastra nu ati fost cand s-a impartit rusinea pe pamant…si ati chiulit si de la lectiile de bun simt.

Cine minte? » Culmea nesimtirii unui ministru – cazul Monica Iacob Ridzi  •  18 iunie 2009, 17:22

[…] De la MTS fara numar – de Catalin Tolontan […]

Marius  •  18 iunie 2009, 18:23

Ma doare tot mai tare ceea ce se intampla,dar ma doare si cand vad ca ii cereti demisia.Pai prin ce sau cum va plati ea aceasta nedreptate?Ca isi da demisia?Ea poate sa demisioneze si sa locuiasca linistita cu acei bani in cont(ca precis i-au iesit ceva “marunti” si ei din afacere).Nu domnule,sa nu demisioneze,ci sa fie trasa la raspundere,sa infunde puscaria la greu,sau…sa fie data pe mana poporului,sa se faca dreptate.Ne calca sufletele in picioare!!!

COMENTATOR08  •  18 iunie 2009, 18:50

Nu mai puneti intrebari. Chiar nu ati aflat ca la toamna sunt alegeri si o
campanie prezidentiala cere sume uriase? Oare care ministere are alocate sume
uriase? Nu cumva cel al turismului si cel al tineretului si sportului?
Si ministri cine sunt? Nu cumva inimoasele sustinatoare ale lui Basescu?

alex  •  18 iunie 2009, 19:41

demsisia! cel mai slab ministru..se vede ca e furaciune pe fata…ar fi mai bine ca cineva sa-i cerceteze conturile familiei si acolo o sa-i bgasiti banioi ce lipsesc..scena de 75 de mii euro…sa vezi ca in case sau trenuri prin Deva o sa gasityi banii….ciorditori nenoroiticiti

PR: Ziua Tineretului si “cumpararea” stirilor | – Relatii Publice si comunicare online  •  18 iunie 2009, 21:13

[…] bine,  Tolontan si GSP spun ca a fost cumparata cat se poate de “pe fata” si fara ghilimele. Mai multe despre […]

peddy  •  18 iunie 2009, 21:48

e clar…o fi vreo urmasa de-a lui necolaiciuc. face pe mironosita dna ministru. oricum nu va pati nimic pentru ca e protejata lui base. cu siguranta exista legaturi intre ea si actionarii celor doua firme si cred ca a fost planuita chestia asta, poate chiar din noiembrie 2008

adrian  •  18 iunie 2009, 22:24

oricum toti fura!!!…sumele astea sunt niste nimicuri!!!….faceti atata tam-tam pt o suma atat de mica!

marin  •  18 iunie 2009, 22:25

ce faceti este o mizerie distugeti tot ce este frumos tot ce nu va place voua

Eu  •  18 iunie 2009, 22:29

Doamne, cata nesimtire!
Chiar ne cred prosti?
Pai, daca nu iesim la vot chiar suntem prosti, asa meritam, sa ne fure pe fata!

Razvan Draia  •  18 iunie 2009, 23:36

demisia MINISTRU JENANT!!!

Monica Ridzi – ministrul nesimtirii « anca iulia  •  18 iunie 2009, 23:53

[…] a inceput o campanie care ar trebui sustinuta. Si GSP la fel […]

ANDRADA TOMA  •  19 iunie 2009, 4:20

Daca stiam ca doamna este la PD-L sigur nu-i mai votam,ce comportament au unii si mai ales unele imediat ce vin la putere.Parca-mi vine sa-mi tai mana pentru ca am contribuit si eu cumva la faptul ca o asa creatura a ajuns ministru si astfel a putut sa gestioneze banul public.Felicitari GSP !

Lord Zeppelin  •  19 iunie 2009, 10:13

Domnul M&M&M probabil nu a lucrat in achizitii nici un minut pana sa ajunga
la minister. – La noi vin tot timpul diverse oferte. Anul acesta au venit
trei.- spune marele achizitor. Tovarasu, d-ta esti pus acolo sa ceri oferte
nu sa astepti sa-ti pice din cer, dupa care sa le negociezi la sange.
Daca nu esti in stare sunt locuri de munca in agricultura, la constructia de
autostrazi, in constructii etc.
In ceea ce priveste pe doamna ministru, am impresia ca si-a pierdut capul
cand a vazut o suma asa mare. Stiti cum e cu femeile si cu lucrurile mari.
Dar lasand gluma la o parte, cand asa panarame au pixul in mana si semneaza
deconturi la care inainte nici sa viseze nu aveau curajul e rau de tot.
Si mai rau e ca o sa ramana pe post sa faca si alte evenimente la fel de
„grandioase” si la fel de scumpe dar totalmente „legale”.
Adrian sa stii ca nu suma e importanta ci principiul, ca sumele vor creste
oricum si vor fi suportate de tine, de mine si ceilalti care contribuim.

MIHA  •  19 iunie 2009, 11:42

Ramai perplex. Fara comentarii. Doamna e ca un personaj al lui Caragiale. Toate lucrurile astea pe care le aflu din presa ma fac sa ma simt o idioata. Fac parte din categoria celor care s-a incapatanAT sa creada ca lucrurile se vor schimba o data cu imbatranirea „marilor politicieni” si iesirea de pe scena politica a acestora. Dar surpriza: cine vine il locul lor? D-na Monica Iacob Ridzi – demna urmasa. Ride de noi; de noi toti. Si ce i se va intampla? Poate intr-un final isi va da demisia ( dar asta nu e o problema pentru ca miine o sa o regasim intr-un alt loc de unde la fel va putea distribui catre alte firme sau aceleasi, aceiasi bani publici). DOAMNA MINISTRU, DOMNILOR POLITICIENI SUNT BANII NOSTRI. Va vreau dupa gratii. Acolo va e locul si poate maine nu o sa-mi fie rusine si sila ca m-am nascut in tara asta si ca am conducatorii pe care ii merit. Domnilor ce pot sa fac eu si vecinul si prietenul si colegul ca sa schimbam ceva? Am crezut ca ii taxez cand ma duc sa votez. Dar nu fac nimic alceva decat sa ajut pe altii si apoi pe altii sa parvina si sa-si umple buzunare. Eu nu mai am raspuns la intrebarea de mai sus. Poate ” HAI SA EMIGRAM „.

stefan  •  20 iunie 2009, 6:43

Doamne asa ceva nu-mi vine sa cred ,aceasta doamna efectiv ne sfideaza pe toti, ne ia drept prosti. oare chiar nu poate nimeni sa ia nici o masura ? Oare chiar nu are bunul simt sa paraseasca ministerul tineretului si sportului? Cerem insistent sa-si dea demisia.

Alexandru Suciu  •  23 iunie 2009, 10:18

Eu am lucrat cu Artisan Consulting inca din 2007.
Mi s-au parut o agentie super-creativa care incearca pentru fiecare client sa vina cu idei noi.
Nu am avut niciodata probleme cu ei au fost corecti, de cuvant si profesionisit.

rezidentiAlex.ro: blog despre imobiliare, marketing si internet » Blog Archive » Scandalul MTS – 2 Mai – Mark – Artisan Consulting  •  23 iunie 2009, 12:33

[…] lumea fierbe pe tema scandalului cu Ministrerul Tineretului si organizarea manifestarilor de 2 mai. Fara a intra in detalii de ordin politic doresc doar sa […]

Proiecte imobiliare, ansambluri rezidentiale, blocuri noi – Blocuri.com » Scandalul MTS – 2 Mai – Mark – Artisan Consulting  •  23 iunie 2009, 13:23

[…] lumea fierbe pe tema scandalului cu Ministrerul Tineretului si organizarea manifestarilor de 2 mai. Fara a intra in detalii de ordin politic doresc doar sa […]

Ridzi-ridzi song – Blogatu  •  24 iunie 2009, 13:44

[…] fi folosită gratuit, deoarece a fost achiziţionată în urmă cu 2 ani de către ANT. Mai multe detalii despre Ziua Tineretului şi MTS pot fi aflate de pe blogul lui Cătălin Tolontan. Ascultaţi în continuare imnul dedicat Monicăi […]

Cazare Mamaia  •  31 mai 2010, 12:34

se vaita ca nu au bani, dar arunca cu ei cand in stanga, cand in dreapta!

Comentează