Cele 27.353 de cuvinte ale lui Traian Băsescu

Analiza intervenţiilor publice din ultimele două luni arată că preşedintele e mai negativist decît cei mai duri dintre ziariştii pe care îi acuză

joi, 6 august 2009, 1:43

Analiza intervenţiilor publice din ultimele două luni arată că preşedintele e mai negativist decît cei mai duri dintre ziariştii pe care îi acuză

Sub 1% din discursurile lui Traian Băsescu se referă la oameni concreti şi la succesele lor

De ce ezită? Propria variantă
Traian Băsescu a oferit un interviu, miercuri seara, ziaristului Luca Niculescu la TVR1. Preşedintele a refuzat să precizeze dacă va candida. Adoptînd o expresie a jurnalistului, „mă aflu într-o perioadă de reflecţie„, Traian Băsescu a enumerat cîteva dintre motivele care îi accentuează dilema:

1. Atacurile mogulilor de presă.
2. Reformarea statului sub nivelul pe care şi l-a propus.
3. Lipsa de implicare a cetăţenilor în actul electoral. Aici a venit cu exemplul absenteismului din momentul fixării votului uninominal, dar a dat discret înapoi cînd a fost rugat să detalieze. Electoratul nu trebuie criticat, a spus el explicit.

Statul care cere puţin de la cetăţeni
Este, probabil, pentru prima oară cînd Traian Băsescu pune, dar nu duce pînă la capăt, problema obişnuinţei românilor de a fi spectatori şi nu cetăţeni.

Discuţia are o întindere infinită. Dacă e adevărat că răspunderea aparţine, în primul rînd, clasei politice, e la fel de adevărat că un stat care cere puţin de la cetăţenii săi e un stat care nu funcţionează. Politicienii se tem să spună asta. Dar cei care au curaj se numesc Angela Merkel sau Barack Obama şi fac istorie.

Numai că ei, dincolo de temeritate, au şi nuanţe. Critică sisteme, dar găsesc exemplarul în virtuţile personale ale concetăţenilor. Ceea ce Traian Băsescu nu face aproape niciodată. Proba e la îndemîna oricui şi aproape că şochează.

Beşteleala permanentă
27.353 de cuvinte. Atîtea a rostit Traian Băsescu în cele 27 de discursuri, alocuţiuni, declaraţii oficiale  şi conferinţe de presă în iunie şi iulie 2009.

Toate se găsesc pe www.presidency.ro, domeniul de net al Cotroceniului şi unul dintre cele mai bine actualizate siteuri publice din România. Poate cînd face restructurările, nu-i dă afară tocmai pe oamenii de acolo 🙂

Chiar şi observata cu ochiul liber, e ceva care frapează în atitudinea oficială a preşedintelui României. Basescu dezaprobă frecvent şi gratifică rarisim. Ocara, generală sau privată, e extrem de precisă în termeni, în timp ce stima e metaforică şi difuzata impersonal. Aproape întotdeauna! Asta se verifica si se poate detalia din  analiza metodică a discursurilor.

Din cele 27.353 de cuvinte, sub 70 de cuvinte se referă la români identificabili cu nume şi prenume care să-i stîrnească respectul preşedintelui ţării. Mai exact, doar în două dintre cele 27 de discursuri, se fac referiri pozitive la numele unor cetăţeni.

Probabilistic, e mai mare şansa să fii apreciat ca măslin la Ierusalim, „este cunoscută statornicia măslinului şi bucuria pe care o oferă oamenilor prin roadele sale” (1 iunie, Israel), sau ca automobil, „Loganul meu merge mai bine decît Guvernul” (3 iulie, Bucureşti) decît în calitate de cetăţean român de către propriul preşedinte.

Cele două momente
Există şi două excepţii. Pe 4 iunie, la baza Talil din Irak, Traian Băsescu a enumerat numele morţilor şi răniţilor din rîndul soldaţilor români. Nu a fost singurul discurs cald şi bine articulat al şefului statului în faţa soldaţilor, aviatorilor, tinerilor sau judecătorilor în cele două luni monitorizate. Dar e unicul în care apar oameni, cu calităţile, eroismul şi faptele lor concrete.

A doua ocazie e fost Tîrgul de carte de la Bucureşti, cînd Traian Băsescu a elogiat efortul colectivului care a editat „Istoria comunismului din România”. Pe 17 iunie. Atît.

În rest, ştiţi tot. Presa e „incorectă”, politicienii insuficient „de bărbaţi”, coaliţia îşi pierde timpul „cu mărunţişuri”, sindicaliştii din învăţămînt sînt „ostili” ideii de educaţie privată. Zeci de nume beştelite, sute de exemple înfierate, zeci de mii de cuvinte care admonestează. Şi, printre ele, o sumedenie de imprecizii şi pofta pentru insinuări şi bîrfă, de negăsit în intervenţiile oficiale ale unui şef de stat european.

Prizonierul găştii
Ar fi prea simplu. Prea simplu ar fi să ne găsim în faţa unei probleme lexicale. A unui deficit de discurs.

Felul în care vorbeşte Traian Băsescu, de multe ori el iese din text, e felul în care gîndeşte şi, mai ales, imaginea despre oameni a celor care-l înconjoară şi-l influenţează. Nu neapărat consilierii, cît mai ales apropiaţii săi din PD-L. De la ţîfna Elenei Udrea pînă la autovictimizarea Robertei Anastase, toate le regăseşti în retorica prezidenţială.

Şi, pe deasupra, pluteşte sentimentul complotului universal împotriva Cotroceniului  din care decurge şi nevoia de a trage cu tunul de la crenelurile palatului în toată lumea. Plus incapacitatea de a crede că există o sumedenie de români care merită să fie apreciaţi şi nu cer nimic, decît să fie trataţi corect, ceea ce e de neînţeles pentru gaşca autodenumită protectoare a preşedintelui, aşa cum observa Alina Mungiu-Pippidi într-un articol recent.

Fără false inocenţe. Cînd eşti lider, a fi ostatic înseamnă a fi fondatorul prizonieratului tău. Nu ţine teoria cu manipularea de către ceilalţi.

Mărturia involuntară a discursurilor
Aşa cum singur a spus, Traian Băsescu se gîndeşte dacă să candideze. Plecînd de la prezumţia de bună credinţă, ceea ce el nu face aproape niciodată în dezbaterea publică, să acceptăm că  reflecţia e autentică şi nu un banal joc electoral.

Atunci, după cum analiza celor 27.353 de vorbe ale lui o mărturiseşte involuntar, preşedintele are o problemă. Prea mulţi duşmani şi prea puţini compatrioţi în care crede. E imposibil de trăit şi de lucrat atunci cînd te pretinzi împresurat de o mulţime de adversari cu feţe concrete, în timp ce oamenii pe care-i reprezinţi sînt indistincţi.

Rătăcit între un diagnostic corect pus României şi un sistem pe care n-a fost în stare să-l creeze pentru a înainta eficient, el nu e un general părăsit de soldaţi, ci unul care n-a înţeles că nu-ti poţi ţine oamenii în stare de drepţi pentru că, de regulă, cînd auzi cum bat călcîiele cuiva, nu neapărat în armată, auzi cum se închide şi creierul. A spus-o un mare strateg, dar am uitat cine.

Comentarii (52)Adaugă comentariu

dirk  •  6 august 2009, 13:50

si eu observasem trendul acesta, chiar daca nu am stat sa numar efectiv cate mentiuni pozitive si negative au fost.

Ai dreptate in ceea ce spui; exemplul cel mai bun e alegerea lui Obama, care a infuzat America aflat sub recesiune cu un spirit de optimism. Presedintia trebuie sa dea tonul, iar acesta ar trebui sa fie mai des pozitiv.

sidnei  •  6 august 2009, 13:55

Ai dreptate in ce spui, si foarte probabil ca presedintelui ii este influentata viziunea despre lume de catre cei din jurul sau.

Groupthink-ul este intotdeauna periculos, asa ca e bine ca uneori sa accepte si critici din afara cercului sau obisnuit.

Pe de alta parte, e si treaba reprezentatului poporului sa traga un semnal de alarma cand vede ca ceva nu functioneaza, insa aceste semnale trebuie ponderate cu recunoasterea celor ce fac treaba sa mearga in aceasta tara.

Sid  •  6 august 2009, 14:02

Foarte bun articolul de atitudine. Exact genul de chestie pe care m-as astepta sa o citesc intr-un New York Times al Romaniei. Parca-mi mai taie putin din greata dezvoltata la adresa clasei politice si a anexelor sale mediatice.

adidas  •  6 august 2009, 14:07

acum face precum ion iliescu
mai bine ar fi procedat asa de la inceput si nu il mai ura lumea asa mult dar dumnealui a vrut sa fie jucator

koll  •  6 august 2009, 14:08

..a spus-o Preda, Marin Preda!
„Daca dragoste nu e,nimic nu e!”

criticul  •  6 august 2009, 14:15

Esti tare Tolo, daca ai fost in stare sa numeri cate cuvinte a scos pe gura Traian Basescu in anul asta(banuiesc ca cele 27.353 cuvinte le-a scos Basescu anul asta pe gura, nu?) 🙂

Garrincha  •  6 august 2009, 14:18

Pertinenta analiza ta Tolo, dar nu pot sa nu ma intreb ce cauta pe un site ce se vrea apolitic

dg  •  6 august 2009, 14:23

E clar, suntem un popor care nu ne meritam fuhrerul. Nu-l intelegem.Nu-l slavim.*** Nu ne mai ramane decat sa ne alegem altul.E ultima sansa a copiilor nostri.

un oltean  •  6 august 2009, 14:25

Romania nu este SUA si nici Germania, Catalin! Romania este Romania, o tara unica in Europa, dupa parerea mea, insa in sensul negativ! Eu cred ca Basescu a vrut sa faca ceva la inceput, dar pe parcurs s-a lasat pagubas si a luat atitudinea asta de revoltare impotriva oricui, tocmai din cauza ca nu a avut cu cine! Si fac pariu pe oricat si cu oricine ca nimeni in urmatorii 50 de ani nu va reusi sa faca ceva in Romania, mai ales de unul singur!

andrei  •  6 august 2009, 14:26

perfecta analiza, e pana la urma esentialul atunci cand evaluezi un sef de stat dupa 5 ani, obligatiile curente ale celui mai important om in stat pot fi cuantificate si judecate in functie de optiunile politice, dar o analiza atat de riguroasa a discursului cum propui tu nu face decat sa ilustreze un mare adevar, avem un presedinte de Cismigiu, care a acaparat sentimentele de nemultumire a unor categorii de populatie care au gresit miza.

Cătălin Tolontan  •  6 august 2009, 14:29

criticul: nu e greu de numart in softuri 🙂
garrincha: e pe un blog, nu in ziar, si nu e despre politica in primul rind, ci despre comunicare

ady66  •  6 august 2009, 14:29

bun articol!

genceaforever  •  6 august 2009, 14:34

Draga domnu Totolan se scrie Angela Merkel si nu Angela Merkle, si exact cum am spus incet incet te apropii de tinta.
Prietenii stiu de ce ;)…
Viel Spaß !

Master of the Sea  •  6 august 2009, 14:34

Dragul meu prieten ,
Trebuie sa recunosc ca stilul practicat care dovedeste calitati incontestabile de ziarist , nu numai sportiv , m-a transformat intr-un admirator sincer al domniei tale .Blog , interviuri , luari de pozitii , verticalitate etc. Mai , sefu ‘ daaaa’ cee legatura are sportul si articolul cu o critica la adresa Presedintelui , bun rau asa cum e el ….Nu fi copil si nu te implica in jocuri politice si interese care murdaresc imaginea pe care ti-ai creat-o prin munca .
Nu sunt un admirator al Presedintelui , ca a facut destule greseli si prostii , dar spre deosebire de multi indivizi din Tara Romaneasca -Romania adica , trebuie sa-i acord respectul cuvenit !
L-am ales eu ,tu, noi , asta e !
Asta e ziar de sport si chiar nu inteleg punctul de vedere .Poate daca ar fi fost criticata pozitia domniei sale fata de sport in general sau mai stiu eu ce atitudine fata de o anumita grupare as fi inteles ..dar asaaaaa…….paoet ar fi de inteles solidaritatea cu colegii …..Fa o conferinta de presa o …ceva …nu scrie PROSTII ….e totusi un ziar de sport !
Un prieten ,
P.S. NU UITA DE IOAN CHIRILA !

Karla  •  6 august 2009, 14:35

cand acum 4 ani un sistem intreg fura ca-n codru si tu vrei sa rupi pisica-n doua, e normal sa iti creezi f multi dusmani. asta i se intampla lui base. si e la fel de normal sa fie si negativist.

oly  •  6 august 2009, 14:38

Eu cred ca, intr-adevar, trebuie sa se gandeasca foarte bine. Socoteala e foarte simpla: daca nu candideaza, ura si la gara; daca va candida, mai are o sansa, sansa porcului de Craciun, dar o are…Chiar crede ca il doreste lumea ? Numai fraierii si ignorantii il vor mai vota pe acest cel mai prost fost presedinte/conducator al Romaniei. Dar sa nu uitam ca avem conducatorii pe care ni-i alegem…

Cătălin Tolontan  •  6 august 2009, 14:43

Master of the Sea: esti pe un blog 🙂 articolul nu va aparea in ziar, ci doar aici. Si nu e impotriva cuiva anume, am avut o idee, am muncit la documentare, am vrut sa vedem cu totii daca senzatia pe care o avem, ca presedintele e critic in covirsitoarea majoritate a cazurilor, e corecta. Observatia care as vrea sa rezume articolul este aceea ca lipsesc succesul si speranta identificabile uman, cu nume, prenume si fapte, din discursul sefului statului. Ca votant dintotdeauna al lui al lui Basescu am dreptul sa remarc acest lucru, iar ca jurnalist mi s-a parut interesant 🙂

observator  •  6 august 2009, 14:47

excelent articol! nu ma pot abtine de la un comentariu sportiv: pocnitul calcaielor, m-a facut sa dispretuiesc totdeauna echipele steua si dinamo, probabil pentru ca se inchidea mintea.

fotbal  •  6 august 2009, 14:53

poate prea bun, raportat la subiect 🙂 ne este dator si ar trebui sa schimbe abordarea astfel incat sa merite aceasta analiza. sa vad ca este lider
imi insusesc analiza

alina  •  6 august 2009, 14:55

***
Plecand de la articolul tau Tolo, si trecand prin ceea ce spune Mihail Neamtu, pe cand o discutie cu „cartile pe fata” intre presedinte si tine, de exemplu, ca reprezentant al unei specii de ziaristi pe cale de disparitie in Romania?

sym  •  6 august 2009, 14:57

Articolul este frumos scris, insa cred ca se trece cu vederea un anumit aspect al personalitatii presedintelui. Este ceva ce am remarcat pentru ca T. Basescu are motive reale de a fi nemultumit de aproximativ totul in Romania (practic nimic facut de localnici merita laudat, iar spatiul politic si in genere, spatiul public este oribil), dar spre deosebire de mine de ex., care gasesc imensa majoritate a conlocuitorilor variind intre prost-crescuti pana la de-a dreptul marlani, T. Basescu are o placere sa se afle in mijlocul populatiei. Al „indistinctilor”, cum spuneti dvs. Ii contestati prezumptia de buna-credinta, probabil aveti partial dreptate (sigur nu integral), dar urmariti-l cu atentie cand se duce pe coclauri sa se intalneasca cu poporul. Atunci pare fericit. Ma surprinde, nu inteleg de ce, dar poate ca asta-l motiveaza, pe langa setea de putere.

Astept cu mult interes articolele despre Geoana si Antonescu!

m  •  6 august 2009, 15:03

F interesant si f frumos scris ca intotdeauna. Ar mai fi si alte analize care ar merita facute pe aceste 27353 de cuvinte si prezentate tot asa de catchy!
Despre site-ul prezidential: e intr-adevar mult mai rapid updated decit alte site-uri publice, dar doar comunicatele si discursurile sint toate online, interivurile sint puse selectiv. Mi s-a raspuns ca nu exista un criteriu de dupa care interviurile sau participarile la emisiuni sint sau nu online (probabil exista dar nu e pt muritorii de rind care intreaba prin email). Asa ca ma multumesc sa observ ca in general sint doar cele de la TVR, nici macar in mod sistematic cele de la Radio Romania (ca sa putem conclude ca sint selectate interviurile din in public service media). Ma gindesc ca le aleg pe cele mult mai blinde cu presedintele pt ca la TVR presedintele pare ca poate vorbi despre ce alege el. Asa o fi?

Cătălin Tolontan  •  6 august 2009, 15:05

sym: mersi pt idee. Ma gindesc la ea

dan  •  6 august 2009, 15:05

excelent articol, f. bune comentariile tale de dupa; daca poti, pastreaza nivelul. multumesc, dan

Paul  •  6 august 2009, 15:06

Interesanta analiza.
La fel ca multi alti oameni din tara asta, in 2004 eram sustinator infocat al lui TB. Chiar credeam ca el si Alianta care il sustinea vor schimba fata politicii romanesti. Ori realitatea ulterioara m-a contrazis. De fapt, chiar TB, prin atitudinea si faptele sale au contribuit decisiv, dupa parerea mea, la instalarea si perpetuarea instabilitatii politici din Romania. Pentru ca daca as incerca sa identific ceva construit de Traian Basescu in acesti 5 ani de mandat sau vreo contributie importanta la promovarea vreunei initiative reale de reforma, nu as gasi nimic. Si se poate merge mai in urma, la mandatele de ministru si primar ale lui TB pentru a constata ca nici in acelea nu s-au finalizat cu vreo realizare notabila si durabila, care sa constituie un model de buna guvernare. Si atunci? Cu ce a fost el mai benefic pentru tara asta si pentru cetatenii ei? Pentru ca el insusi este unul dintre vinovatii procentului infim de votanti la ultimele alegeri.

Cătălin Tolontan  •  6 august 2009, 15:14

m: din acest motiv nu am luat in calcul interviurile
dan, observator, fotbal, all: va multumesc

leo  •  6 august 2009, 15:36

Asteptam o parere despre ce se intampla la Cotidianul.
Incep sa nu va mai inteleg, am senzatia ca toate stradaniile voastre sunt indreptate doar pentru a-l da jos pe basescu.
Chiar nu esti ingrijurat de ce se intampla in presa? Oare cele 27 de mii de cuvinte fac mai rau democratiei decat ceea ce se intampla la un cotidian respectabil?
Punand in balanta, doar Basescu e cel care de care trebuie sa ne temem?
Incep sa-mi pierd total increderea ca intr-adevar sunteti bine intentionati. Mi-e groza ca stiti sa aveti reactii de apararea doar cand presedintele va ataca, dar cand un sef de ziar incalca dreptul la ibera exprimare si cenzureaza stati la cutie si nu reactionati.

sym  •  6 august 2009, 15:45

@Paul

Exista ceva ce nu exista inainte, si anume Ministerul Public (chiar functional, nu ireprosabil, dar mult peste medie). Fata de R. Stanoiu/Amariei cred ca a fost un pas enorm inainte.

Am convingerea ca nervozitatea multora este legata de acest lucru. Procesul de justitie este blocat in continuare, dar e blocat la ICCJ. Nu cum era inainte, cand se renunta la cercetari cu un simplu telefon. Trebuie sa fi aparut intrebarea in mintea multora – ok, e blocat in continuare, suntem in libertate si bogati in continuare, dar inca putina reforma ar putea schimba si asta. Deja e in realmul posibilului – mai mult, ne-am dat si seama unde e problema – si s-ar putea inlatura ultima piedica, adica ICCJ-ul. Si atunci sa te tii, poate ajungem ca Macedonia, in care un fost prim-ministru a intrat la puscarie, pentru coruptie.

Altfel si eu sunt in genere nesatisfacut de prestatia lui T.Basescu, si mi-ar face o placere deosebita sa pot vota pe cineva in care sa am incredere. Insa cei doi contracandidati prezinta garantii ca vor distruge chiar si putinul progres care s-a facut. C. Antonescu are asta in program, demisia d-nei Kovesi. De Geoana nici nu mai vorbesc. Lucrul asta ma ingrozeste, revenirea la pre-2004.

Cristina  •  6 august 2009, 15:52

In mod sigur presedintele nu se va opri aici. Va continua cu discursurile agresive si mult prea generale, fara referiri precise. Se va implica, direct sau indirect, in tot ce inseamna viata politica din Romania, chiar si fiind doar „omul din umbra”, „eminenta cenusie”…
Probabil ca atacurile presedintelui sunt declansate de atacurile din partea presei asupra sa si a celor ce ar putea avea legatura cu el.

Lucian  •  6 august 2009, 16:11

Cred ca este unul dintre cele mai bune si interesante articole care le-am citit de un timp! In primul rand felicitari! In al doilea sper sa mentii actuala tonalitate a blogului tau. Orice societate pentru a merge inainte are nevoie de modele. Pentru Romania in ansamblu modelul tau e o binecuvantare.

Revenind la subiect… Ma gandesc daca aceasta diferenta intre critici si laude nu e oarecum o meteahna mai adanca in Romania. Incurajarea prin critica cred ca e mai intalnita in scoala romaneasca decat incurajarea prin laude. Eu m-am izbit personal de acest aspect cand studentii mei mi s-au plans de atitudinea mea care lor li s-a parut duplicitara. Anume in timpul semestrului i-am criticat permanent ca nu depun destul efort iar la sfarsitul semestrului le-am spus ca au fost cei mai buni studenti pe care i-am avut. Mie cred ca treaba asta mi se trage din scoala cand permanent auzeam ca o mantra ca nu ne ridicam (noi ca si clasa) la nivelul generatiilor anterioare. Iata ca inconstient am ajus si eu sa fac acelasi lucru.

In concluzie ma intreb daca un lucru similar nu se intampla si in cazul presedintelui. Si de ce nu si in cazul presei si societatii in ansamblu.

sym  •  6 august 2009, 16:22

@Lucian

Frumos spus! Mi-ati amintit de o replica dintr-o piesa de teatru: „losing feels worse than winning feels good”.

antim  •  6 august 2009, 17:04

ca si in fotbal , daca arbitru nu e nimic nu e ! Lectia cu arbitrii din fotbal poate fi aplicata si in viata politica .Va veni si vremea aceia , dar numai noi putem s-o grabim , dumneavoastra ati inceput-o si ati facut-o bine . e randul nostru ,la vot !

Dan  •  6 august 2009, 17:13

Tolo, pe cine vei vota la proximele alegeri?

roxana  •  6 august 2009, 17:25

Excelent articol! Felicitari!

Presedintele vorbeste de un stat muribund, ar trebui sa-si asume esecul este co-autor.

suca  •  6 august 2009, 17:26

se poate o analiza asemanatoare in ziarul jurnalul national sa vedem de cate ori este criticat basescu si de cate ori este laudat?

macar sa avem o comparatie.

dar, ma cam indoiesc ca se poate face asa ceva. asa cum ai facut o investigatie pt un ministru de-al lui base dar ai tacut malc la o grosolanie asemanatoare din partea unui primar psd.

nu contrazic articolul, contrazic maniera de a face articole. d-astea directionate si cu tinta precisa.

scri frumos, ordonat si sti ce vrei de la un articol. problema nu este de forma ci de fond.

Pana acum, un singur jurnalist am vazut ca poate fi impartial si acela a fost Tapalaga. Acuzat de nenumarate ori ca-i fan base, a facut o ancheta despre cum a hotarat pdl-ul sa-i scoata voturi mezinei. Asta este diferenta intre jurnalistii pro si cei anti base.

Asa vreau sa fie toti jurnalistii. Din pacate, de la unii cer prea mult. Si tu faci parte din ei. Pana nu vad o ancheta si-n dreptul psd-ului articolele tale pot fi ca forma frumoase, dar sunt partizane si le ignor ca atare.

O zi buna

sorin  •  6 august 2009, 17:31

Te contrazic tolo. Secretul lui Base e tocmai acest vesnic atac. El spune doar ce vrea romanul sa auda. El spune, critica incontinuu asa cum face tot romanul la o bere…ca aia nu-i buna, ca ala e idiot…
De aia base are 35-40% si nu fiind ca se hahaie sau pentru ca se plimba prin popor…Cam asta e

sym  •  6 august 2009, 18:51

@suca

Hai sa-i acordam gazdei „the benefit of the doubt”. Dintr-un singur exemplu (Ridzi) nu as face un trend. Iar exemplul si-a meritat-o cu prisosinta. Chiar asteptam cu nerabdare iesirea ei din politica, de la prima aparitie tv in care am vazut-o. Era vorba de invazia din Georgia, individa era europarlamentar, iar in emisiunea respectiva pana si Buruiana (fosta PRMista) a avut o prestatie relativ mai buna, daca pot sa zic asa. Nu stiu cum intra unii in politica.

Mai sunt si alti ziaristi echidistanti si extraordinar de profesionisti. Un editorial negativ al Ioanei Lupea la adresa PDL/T.Basescu face cat un milion de istericale emise de ciutaci, gazi, laptopi, stanesti si alte lighioane.

val  •  6 august 2009, 19:55

Este o analiza foarte interesanta, domnule Tolontan. Insa, pe mine nu ma nelinistesc defectele deja cunoscute ale presedintelui Basescu: exageratul spirit critic, incapacitatea de a-si face aliati, faptul ca produce mereu turbulentze si ca nu are realizari. Pe ultimele doua nici nu le-as considera defecte: in tara asta invadata de indivizi stricati care au acaparat-o politic si economic, nu ai cum sa poti urni lucrurile. Maximum ce poti realiza sunt valurile, turbulentele care mai incomodeaza asezarea definitiva a raului. Ma ingrijoreaza, insa, comportamentul de nerecunoscut din ultima vreme.

In ultimul timp, e alt om, parca a fost substituit de o sosie. Este greu de ghicit ce urmareste presedintele cu aceste ezitari declarate. Cred ca este foarte prost sfatuit. Cum sa spui ca nu mai candidezi din cauza starii proaste in care se afla tara? Sa-i intorci spatele la greu?

– Este posibil ca aceste ezitari sa fie legate de dorinta de a conditiona candidatura de obtinerea unor prerogative care sa-i asigure o putere reala. Dar strategia este prost aleasa. Trebuia sa fie mai direct.
– Este posibil sa nu-si mai doreasca din motive de sanatate sau fiindca s-a saturat si i se par suficiente drepturile de ex-presedinte. Nu mi se pare ca i se potriveste atitudinea.
– Poate ca este santajat, se fereste de un mare scandal.
– Poate ca stie ceva despre atotputernicia „extraterestrilor” si a aflat ca le-a cazut in dizgratie 😛

pilger  •  6 august 2009, 21:18

Tolo,

nu ti se pare ca sub masca ne-asumarii candidaturii la presidentie (inca…) a lui Basescu se ascunde un plan de imagine/publicitate gratis?

Mai specific: TB apare la TV, da interviuri despre criza financiara s.a.m.d. , pozeaza in presedintele caruia …ii pasa. Daca s-ar fi proclamat candidat, lumea l-ar trata cu suspiciune: „Isi face camapanie”. Cum nu s-a proclamat, inca, lumea il ia doar ca presedinte. In plus, in felul asta isi asigura prezente la TV mult mai largi, iar ziaristii nu au motiv sa ii controleze accesul la aparitii TV, sau sa il contrabalanseze cu aparitiile contracandidatilor.

Modelul pare sa se fi propagat si la sufragetele lui TB..Cu costuri insa..
p.

bogdan  •  6 august 2009, 22:13

Excelent text, felicitari. O nedumerire, provocata de ultima ta postare. Cum adica Tu votezi pd(fsn)de 20 de ani?

Bun  •  6 august 2009, 22:43

Sunt impresionat de spiritul analitic al lui Tolo. Felicitari pentru articol!

Cred ca aici vine manusa scriitura consilierei lui Boc, Andreea Vass, care surprinde bine bubele realitatii politice actuale si o spune cu un curaj greu de imaginat pentru o tanara ca ea, dar care se izbesc frontal cu discursul lui Basescu si nu-l lasa sa mai para credibil:

http://www.andreeavas.ro/blog/2009/07/absurditatea-si-insuportabiitatea-sistemului-poltic-la-romani/

Cătălin Tolontan  •  6 august 2009, 23:28

bogdan: basescu ca primar si presedinte, nu psd 🙂

Carmen36  •  6 august 2009, 23:30

Esti un OM ” MARE „, integru, calitate rara in zilele noastre ! Recunosc ca atunci cand iti citesc articolele constat ca nu e totul pierdut . Esti plamadit sa fi tu insuti, aproape impenetrabil fata de intinarile repetate a unor politicieni cancerosi. Ramai la fel de lucid si noi ( cititorii ), vom rasplati acest lucru .

mondocane  •  7 august 2009, 0:31

1)@CT-am impresia ca incerci,chiar cu disperare,sa te convingi pe tine insuti de ceva,dar nu stii de ce(daca vrei iti pot spune eu ,dar altadata).
2)esti un copil rau si rasfatat:te multumesti sa constati,corect de altfel,ca presedintele e suparat ,ca e nemultumit de totul si de toate,ca are putine cuvinte de lauda pentru cei buni(de ex pe tine ,ca initiator al circului mediatic trecut recent,trebuia sa te laude,nu?);parca ai aterizat acum pentru prima oara pe pamant romanesc si fidel regulii ca veneticii(sport>politica) sunt mai destepti ca localnicii,ai vazut doar stratul superficial;crezi ca razboiul mediatic la care este supus TB zi de zi,repet zi-de-zi,pe nedrept zic eu ,nu are influenta asupra lui ,a rezultatelor muncii lui??
-nu se vede ca umbla cu constitutia in buzunar si e acuzat ca instaureaza dictatura
-crezi ca daca razvan dumitrescu invita la o dezbatere la televizor pe o tema anume,pe ciuvica,ghise,lavinia sandru,are sansa ca tema sa fie inteleasa de telespectatori?alti specialisti ,nu mai sunt ?
-ce zici atunci cand vezi pe RTV sau Antene ca cineva vorbeste despre criza ,somaj ,in timp ce pe ecran se deruleaza la nesfarsit imagini cu Elena Udrea??
-sa contabilizati cati bani se pierd cu comisia udrea (parlamentarii trebuia sa faca altceva)
-e tarziu, nu am pus punctul pe „I” in privinta Dvs.
-totusi o concluzie:noi romanii nu avem „oameni mari”din diverse motive ,pe care nu le comentez acum;singurul care poate trece peste acest obstacol si odata trecut are sansa sa devina o personalitate ,de care noi romanii avem nevoie,este Traian Basescu;

Vorbe  •  7 august 2009, 1:24

@mondocane: de acord cu tine partial.
Lipsa de modele este evidenta si nu este de vina omul de rind, tinarul care ajunge sa nu mai aiba modele pentru ca pur si simplu nu se doreste sau nu se vrea sa se arata aceste modele.

Uite ce zice Plesu in adevarul.ro : Andrei Pleşu: „N-am să mai apuc un alt chip al acestei ţări” .
Pai Plesu asta si altii ca el , care au facut parte din guverne , au lucrat sau lucreaza pe salar de la stat, de ce nu a facut nimic in aceasta privinta ? Se dau intelectuali si au produs nimic.
Cum sa apuce alt chip al tarii, daca tara este dupa chipul lor al acestor asa zisi „lideri” care nu au facut nimic bun si au facut doar compromisuri.
Doar :
A fost ministru al Culturii (1990-1991) şi al Afacerilor Externe (1997-1999).
• A fost membru al CNSAS (2000-2004).
• A fost consilier prezidenţial pentru Relaţii Internaţionale (2004-2005).

Acum legat de „stressul” lui Basescu eu cred ca glumesti :).
Tu stii ce inseamna un om stresat, surmenat din cauza problemelor grave ?
Basescu si toti ceilalti politicieni care conduc Romania ( nu vorbesc de toti pentru ca, de exemplu, nu toti parlamentarii conduc Romania) iti dau impresia de oameni stresati din cauza ca televiziunile ii ataca si ei ataca televiziunile si presa si etc ?

Nu sunt dragul meu. Nu au nici o raspundere. Imprumuta Romania pentru a acoperi gaurile incompetentei a lipsei masurilor.
Tu stii cine sunt stresati in tara asta ?
mici intreprinzatori si oamenii lor din firmele care se straduiesc sa mai faca profit intr-un mediu otravit de incompetenta, lipsa sanselor egale, minciuna etc.

Domnul Tolontan face parte din acesti oameni care nu sunt stresati si aplica dubla masura. face anchete semiprofesionale si sa straduieste sa faca si pe altfel de analist pentru ca sportul nu ii mai ofere suficiente teme .

Cippy (Anti-Plicti)  •  7 august 2009, 3:14

exceptional!!! rar (spre deloc) am mai citit o asemenea analiza in presa romaneasca. respect in fiecare aspect!!!

Speak-my-mind Traian Băsescu « Bucăţi din cărţi  •  7 august 2009, 7:20

[…] Traian Băsescu Cătălin Tolontan analizeaza discursul lui Traian Băsescu, de fapt 27.353 de cuvinte rostite de preşedinte in iunie-iulie a.c. , în diverse […]

Edward  •  7 august 2009, 14:18

Eu tot nu inteleg care este legatura dintre cele 27353 de cuvinte ale lui Traian Basescu si sport. Ce are de-aface discursurile presedintelui cu activitatea sportiva pentru care sunteti jurnalist?Oricum, in tara asta nimic nu e pozitiv, asa ca oricum presedintele are dreptate.

Cătălin Tolontan  •  7 august 2009, 14:22

Edward : nu e nici o legatura. Acest blog nu e doar despre sport. Un blog exprima interesul autorului pentru zone diverse. Multumesc

Negativismul la Băsescu : jurnalismonline.ro  •  7 august 2009, 16:41

[…] Tolontan face una dintre cele mai profunde analize pe care le-am citit în ultimii ani. Ziaristul a studiat discursurile președintelui și conchide […]

Comentează