Lista alba, pisica neagra la RTV

UPDATE: Cineva mai destept decit mine remarca faptul ca o astfel de interdictie lezeaza si libertatea jurnalistului. Iata un pasaj din mailul unui prieten care face studii politice in strainatate: „Orice astfel de interdictie mai ales care nu se refera specific la niste criterii neinterpretabile) e impotriva libertatii presei si a autonomiei profesionale a jurnalistului. Mi se pare ca e din nou stilul romanesc de a interzice persoane si nu de a formula reguli. Cred ca, desi la baza urmareste un principiu, o astfel de reglementare nu poate conduce la schimbarea unor atitudini si comportamente ale jurnalistilor rtv fata de propria lor meserie”.

vineri, 11 septembrie 2009, 11:04

UPDATE: Cineva mai destept decit mine remarca faptul ca o astfel de interdictie lezeaza si libertatea jurnalistului. Iata un pasaj din mailul unui prieten care face studii politice in strainatate: „Orice astfel de interdictie mai ales care nu se refera specific la niste criterii neinterpretabile) e impotriva libertatii presei si a autonomiei profesionale a jurnalistului. Mi se pare ca e din nou stilul romanesc de a interzice persoane si nu de a formula reguli. Cred ca, desi la baza urmareste un principiu, o astfel de reglementare nu poate conduce la schimbarea unor atitudini si comportamente ale jurnalistilor rtv fata de propria lor meserie”.

Au incercat si altii. Dar cu un singur personaj sub embargou, pe termen limitat, si fara sa o transforme in norma interna, scrisa si asumata.

Azi asistam la o premiera media in Romania. Printr-un mail intern, Sergiu Toader a comunicat colegilor sai de la Realitatea TV ca un numar de personaje publice sint „interzise complet pe post”. Adauga: „Fara sincroane, fara invitatii in emisiune, fara transmisii live”. Printre altii, pe lista se regasesc Gigi Becali, CV Tudor,  Aurelian Pavelescu, Marius Marinescu sau Lavinia Sandru.

Categoria „parelologilor” cum ii numeste seful RTV ramine deschisa. Tot el le spune colegilor ca in cazul in care conduita personajelor devine urbana interdictia poate fi ridicata. De asemenea, Toader recomanda o lista alba, de oameni care merita sa fie prezenti mai des pe ecranul RTV si printre care sint nominalizati: Dan Puric, Mircea Diaconu, profesori de politcologie si sociologie, regizorii Porumboiu, Mungiu, academicianul Solomon Marcus si ” intelectuali tineri”.

Exista si categoria „supraexpusilor”, genul Gusa, Banicioiu, Chireac, pentru care cere sa nu fie prezenti non stop pe ecran.

Fara diagnostic personal acum. Sa incercam sa intelegem impreuna! Initiativa RTV va placea, probabil, publicului si va deschide o discutie ampla si delicata. Adversarii ideii vor aminti ca inca de acum 40 de ani pe zidurile universitatilor occidentale scria „Este interzis sa interzici”. Ceilalti vor spune ca e unanim acceptat ca nu folosesti metode democratice cu dusmanii democratiei pentru ca, tolerindu-si adversarii, democratia isi pierde in final capacitatea de a livra chiar toleranta.

L-am intrebat pe Sergiu Toader daca Realitatea TV e mai exigenta decit Constitutia Statelor Unite, care permite arderea steagului national in public. N-a confirmat lista nominal, dar a raspuns: „O televiziune e datoare sa-si apere propriul sistem de valori, de organizare si publicul”, a  raspuns. „Plus ca trebuie sa facem asta in Balcani, unde plastic people au invadat TV-ul. Realitatea vrea sa fie altceva”, a adaugat el.

RTV reactioneaza la ceea ce toti simtim: abundenta deseurilor de retorica din spatiul public. Am ajuns intr-o faza care sugereaza ca democratia a disparut si ca senzatie, de vreme ce opiniile par a nu mai conta. Sint acoperite de atacuri, insulte, amenintari si calomnii. Toate televizate.

Unde e limita? Unde e limita intre nevoia de a elimina otrava din organism si calitatea unei societati deschise de a-si obtine echilibrul prin dezbatere palpitanta? Lumea libera isi protejeaza opiniile minoritare si radicale, cita vreme nu sint antidemocratice. Pe de alta parte, nicaieri prostia, grobianismul si chiar mafia in cautarea vizibilitatii nu a ocupat intr-un asemenea mod centrul ecranului ca in Romania.

Ma hazardez sa anticipez. Urmeaza jubilatia. Asa cred ca vor suna mesajele voastre. Pe vremea lui Margaret Thatcher, consilierul sau Sir John Hoskyns, venit din lumea afacerilor, lucrase pentru IBM, caracteriza universul in care intrase: „Viata de poltician este o viata ingrozitoare – riscanta, dura si daunatoare psihic. Cei care aleg sa joace jocul par sa se considere autorizati sa se poarte urit: exista dovezi solide ca viata politica include cea mai anormala familie din tara”. La Londra!

Unde e limita? In civilizatie, risca un raspuns Sergiu Toader si decizia lui.

Comentarii (95)Adaugă comentariu

costi  •  11 septembrie 2009, 17:24

Buna ziua dle. Tolontan,
va relatez ceva ce am vazut intamplator la sport.ro (televiziunea care, dupa parerea mea, are un cult pt un personaj din lista lui Sergiu Toader)…personajul respectiv este, ati ghicit, Gigi Becali…care, dupa ce s-a terminat meciul Romania-Austria, statea impunator pe trepte, la iesirea din spatele tribunei oficiale a stadionului Steaua, deasupra a 10-15 microfoane purtatoare de reporteri (e parerea care mi s-a format vazand imaginile si-mi cer scuze anticipat daca supar cu aceasta remarca)…ziceri „foarte intelepte” ca de obicei, cand, ce sa vezi, ii suna telefonul…si raspunde: daaa doamna Stancu, deaa, bla, bla…se supara Ursu dna Stancu…hai ciao ciao…si inchide…mai trec cateva minute si iar ii suna telefonul…deaaa dra (intre timp a devenit dra :-)), Stancu, pai nu ti-am zis ca se supara colegul tau Ursu…pai ti-am inchis ca sunt cu cateva zeci de ziaristi la stadion si dau declaratii in direct…ma rog era trecut de ora 23, si nu-i exclus sa fi vazut aceleasi imagini si Sergiu Toader 🙂
Cu stima,
Costi

andreiblog.info » Mestecatori de vorbe cenzurati la Realitatea TV? Mai bine…  •  11 septembrie 2009, 17:41

[…] cenzurati la Realitatea TV? Mai bine… September 11th, 2009 | Tags: news, realitate Tolo scrie astazi despre o scrisoare interna a Realitatii TV, in care Sergiu Toader interzice pe post […]

Mestecatori de vorbe cenzurati la Realitatea TV? Mai bine… | Mihai Mircea TOTPAL  •  11 septembrie 2009, 18:04

[…] Tolo scrie astazi despre o scrisoare interna a Realitatii TV, in care Sergiu Toader interzice pe post personaje precum Gigi Becali, CV Tudor, Aurelian Pavelescu, Marius Marinescu sau Lavinia Sandru. Project managerul Realitatii mai incurajeaza aparitia pe post a unor oameni ca Solomon Marcus sau Mircea Diaconu si considera ca un Cozmin Gusa sau Bogdan Chirieac sunt supraexpusi, scrie Iulian Comanescu pe blogul sau. […]

Tudor(GT)  •  11 septembrie 2009, 18:11

Schimb canalul , refuz sa ascult daca altcineva din casa vrea sa asculte ce debiteaza „marii ginditori ” vadim & becali numai ca si ai mei ca si altii probabil o fac sa se amuze , eu probabil sint mai batrin si nu ma mai amuza circul . Dar stau si ma intreb cit e de democratic acest lucru (acela de ai interzice cu desavirsire pe ecrane ) , cu toate ca unii fac exces de ei, otv cu vadim si sport.ro cu becali . Ceea ce e prea mult e clar ca dauneaza dar si deloc eu consider ca dauneaza . Pina la urma de ce am iesit in strada in ’89 de ce au murit oameni , tot atit de drept e ca si voi presa i-ati facut atit de marii pe unii dintre ei , dar cum ar trebuii oare procedat ?!

danim  •  11 septembrie 2009, 18:38

Decat sa jubileze,mai bine ar schimba canalul in momentul cand apar personaje gen Gigi,chiar si simple stiri.Eu asa fac si chiar simt ca nu pierd nimic.Ar scadea treptat ratingul si n-ar mai fi cautati de televiziuni,am scapa de ei natural.

dan  •  11 septembrie 2009, 18:48

1. Nota arata ca Sergiu Toader nu are incredere in moderatorii postului. Personal ii dau dreptate.

2. Jurnalismul nu poate fi rupt de conceptul de libertate, dar nici de cel de politica editoriala. Este un echilibru fin, care nu poate fi masurat decat prin prisma produsului jurnalistic. Sunteti multumiti de calitatea dezbaterilor de la Realitatea Tv sau Antena?

3. Interzicerea nominala a unor persoane este neplacuta, dar ideea de drept si stat de drept este atat de straina de ce se intampla in societate, incat nu am pretentia ca un trust privat sa lucreze in acest spirit.

4. Cred ca o nota interna nu este o norma juridica. Mai degraba se cheama mustruluiala sau tras un sut in fund. Si din aceasta perspectiva, instructiunile lui Sergiu Toader sunt de bun simt.

5. Sa calci oamenii in picioare pentru rating este deja un obicei. Totul sub pretextul unor idei marete, dar care niciodata nu ajung discutate.

Cu ajutorul acestor oameni, moderatorii distrug orice dezbatere. Tin minte o emisiune chiar cu domnul Tolontan, care a fost invitat la Realitatea TV la inceput de scandal Rittzi.

In jumatate de ora, Catalin Tolontan nu a apucat sa spuna ce era mai important, pentru ca invitati ca cei din lista il intrerupeau si duceau discutia intr-o zona de barfe mocirloase despre persoane si partide.

Ideea ca presa nu ar trebui sa primeasca bani contra stiri s-a pierdut intr-un suvoi de vorbe. A reusit campania pentru ca scandalul de la TV a tinut-o in atentia publicului si a presei?

Aceasta cred ca este intrebarea: avem nevoie de circ televizat pentru ca un demers jurnalistic sa reuseasca?

Radu B.  •  11 septembrie 2009, 19:06

Una dintre libertățile jurnalistului este că este liber să plece de la ziar dacă nu-i place ce se întîmplă… Rareori folosită. De obicei precum revolta magistraților: remarcă că sistemul e plin de rahat cînd se taie din salarii…

Un alt sofism („mai deștept decît autorul”) este că se încearcă echivalarea libertății jurnalistului cu libertatea de exprimare a indivizilor de pe lista neagră. Nu e același lucru, și de altfel nu este nici deontologic să lași pe cineva să debiteze minciuni. Oare într-un reportaj un ziarist și-ar permite să puna pe hîrtie minciunile dovedite, dar care sînt la „dosar”?

Oricum, managerul știe probabil cu ce oameni lucrează, de aceea și-a permis să interzică. Într-o instituție unde exista numai ziariști avînd coloană vertebrală acest tip de „recomandări” nu ar exista.

Și nu ar exista așadar nici „turnători” care repede, repede ar publica mailurile interne (care sînt confidențiale!), fără ca după aceea să aibă și bunul simț să își dea demisia sau măcar să își facă publică opinia.

Trăiască Caragiale: „dacă e anonimă, o semnez și eu!”…

politica.ook.ro – stiri politice de utima ora » Blog Archive » Mestecatori de vorbe cenzurati la Realitatea TV? Mai bine…  •  11 septembrie 2009, 19:14

[…] Tolo scrie astazi despre o scrisoare interna a Realitatii TV, in care Sergiu Toader interzice pe post personaje precum Gigi Becali, CV Tudor, Aurelian Pavelescu, Marius Marinescu sau Lavinia Sandru. Project managerul Realitatii mai incurajeaza aparitia pe post a unor oameni ca Solomon Marcus sau Mircea Diaconu si considera ca un Cozmin Gusa sau Bogdan Chirieac sunt supraexpusi, scrie Iulian Comanescu pe blogul sau. […]

andrei tanasoiu  •  11 septembrie 2009, 19:37

n-am apucat sa citesc toate comentariile si sper sa nu-l suprapun pe al meu altora insa am o intrebare:
RTV e o televiziune privata, nu?
o televeziune privata, e cum s-ar zice un „bizniz”, nu?
principala dorinta a unuia care face bizniz e sa fie eficient?
dupa cum bine spunea cineva, intr-o companie nu e democratie, singurul criteriu e eficienta, e si RTV o companie (sigur cu un cod deontologic) care daca prin aceasta masura isi doreste sa fie eficienta care ar mai fi problema? ca eu nu vad nici una….

omar  •  11 septembrie 2009, 19:55

pai sa ma ierte Dumnezeu dar cate breaking-news a facut realitatea cu arestarea lui becali, nu a facut nimeni. cat despre listele cu interzisi nu e nicio noutate. acum vreo 2 ani era un mail care-l interzicea pe Cosmin Gusa la realitatea. iar acum e „supraexpus’. treaba cu „ne selectam publicu” e o gogoasa jenanta. orice tv din Romania se inchina cu doua maini la punctul de rating si face orice ca sa-l obtina. iar aia care fac exceptie nu conteaza pe piata actuala. tabloidizarea e vitala pentru supravietuire. iar realitatea stie lucrul asta cel mai bine.

ip s  •  11 septembrie 2009, 20:47

sa-i lase si in continuare, nenea Tolontane. Ce frumos din partea ta, sa suni alarma democratica (cu iesire), in apararea lui Vadim si a lui Gigi! Succes in continuare, in apararea cauzelor onorabile!

nicusor chis  •  11 septembrie 2009, 21:19

Cel putin din partea lui Becali ar putea televiziunile sa ne dea o pauza ca sa nu ni se mai faca rau de cite ori il vedem(cu cit mai lunga cu atit mai bine).Doamne-ajuta macar 3-4 luni!!

val  •  11 septembrie 2009, 21:34

Intamplator, gusturile d-lui Sergiu Toader, in privinta invitatilor si evitatilor, se potrivesc cu ale mele. Cu exceptia d-lui Chiriac, pe care l-as invita tot atat de des, dar si pe d-l Tudor Octavian. In schim Gusa, afara, langa Lavinia 😛

Este prima data cand am alta parere decat d-l Tolontan.

Stiri de ultima ora si ziare online din Romaina » Becali si Vadim au "interzis" la Realitatea TV. Cu cine mai facem rating?  •  12 septembrie 2009, 2:23

[…] poate fi ridicata in cazul in care "conduita personajelor devine urbana", scrie Catalin Tolontan. "O televiziune e datoare sa-si apere propriul sistem de valori si publicul. Plus ca trebuie […]

Mestecatori de vorbe cenzurati la Realitatea TV? Mai bine… : ZIARE STIRI ROMANESTI  •  12 septembrie 2009, 4:58

[…] de vorbe cenzurati la Realitatea TV? Mai bine… Tolo scrie astazi despre o scrisoare interna a Realitatii TV, in care Sergiu Toader interzice pe post […]

Ion Codreanu  •  12 septembrie 2009, 5:20

Domnule Tolontan. Mi-a placut chestia cu RITZI.Foarte mult.Dar la urma ai cam inmuiat-o.RTV face ce crede.Dar Becali ne mai distra.Aseara am ascultat o emisie a unei doamne de la RTV care a vorbit despre pensii.Si tot il intreba pe un ales ca de ce avotat PENSII NESIMTITE .Nu mi-a placut raspunsul.Dar nici comportarea moderatoarei care l-a invitat sa paraseasca emisiunea pe deputat. De asemenea moderatori care fac pe procurorii cine ne scapa? A mai fost unul care se dadea mare :Turcescu.Bine ca am scapat de el.Vreau sa spun ca trebuie sa ne uitam si in gradina noastra.Si la noi sint buruieni. Nu putem sa fim nesimtiti .

» Mestecatori de vorbe cenzurati la Realitatea TV? Mai bine… Stiri, Noutati, Informatii: Stiri 24 de ore.  •  12 septembrie 2009, 8:07

[…] Realitatea TV? Mai bine… Published in September 12th, 2009 Posted by NewsAlert in Economie Tolo scrie astazi despre o scrisoare interna a Realitatii TV, in care Sergiu Toader interzice pe post […]

Cosmin  •  12 septembrie 2009, 10:36

In sfarsit o televiziune care da semne de normalitate. Felicitari, Realitatea TV!

fane23  •  12 septembrie 2009, 13:32

in fine o masura care care trebuia luata de mult – uita inca una pe care spre sa o promovati atat dumneavoastra domnule Tolontan cat si colegii din trustul intact.

Mogulii isi dau seama ca trusturile lor isi pierd credibilitatea « Punct de fuga  •  12 septembrie 2009, 15:56

[…] de rezistenta” lansata de domnul Marius Tuca, precum si aparitia unei liste de indezirabili in cadrul Realitatea TV, propusa de domnul Sergiu Toader, ascund acelasi lucru: incercarea de […]

Cristi  •  12 septembrie 2009, 17:13

Hai atunci sa creem in continuare non-valuri, de dragul libertatii jurnalismului. Ce imi e alde Nikita, ce imi Becali. Intre cei doi singura diferenta e ca unul face politica si unu nu, dar au fost ridicati si creati doar de presa, datorita comportamentului lor anormal.

Sa incurajam in continuare bataile cu apa in studiu, sau parlamentari care desi sunt invitati sa paraseasca un studio nu-l parasesc.

Z  •  12 septembrie 2009, 19:19

Sunt de acord cu tine. Listele personalizate ascund lipsa unui sistem de valori.
Personajele respective imi displac, insa ele ar trebui excluse
pentru ca in general nu au nimic de spus intr-o discutie aplicata.

Mi se pare ca problema reala e ca majoritatea emisiunilor nu sunt decat suete lipsite de substanta, ori aici vina principala este a jurnalistilor insuficient pregatiti pentru temele pe care le dezbat si a managerilor lor.

Chiar presupunand o buna intentie totala din partea managementului in a livra quality (desi ultimele luni par sa arate altceva la RTV, iar la A3 nu a fost vorba niciodata despre asta), tot mi se pare greu sa
creezi / reformezi un sistem.

alexandra toma  •  12 septembrie 2009, 20:17

Cataline,
E injust ce se intampla. Lavinia Sandru a fost singura care a facut ceva in parlament. As putea spune ca prin legea mamelor a salvat onoarea parlamentului. Am cunoscut multe mame care ar vrea sa-i multumeasca pentru ceea ce a facut pentru ele si pentru micutii lor. Sergiu Toader ii canta in struna lui basescu si de asta vrea sa o faca sa taca. Sunt sigura ca nu va reusi. Cert este ca Basescu si toti corifeii lui se tem de o tanara pe care nu au cum sa o controleze sau sa o santajeze si de asta vor sa o elimine.

val  •  12 septembrie 2009, 20:26

Felicitari, domnule Tolontan!
Realitatea tv va citeaza ca admirator al luptei lor pentru purificarea studiourilor de televiziune.
V-a placut cum il targeau de costum pe senatorul acela antipatic si nu reuseau sa-l traga afara? Au luat-o in serios!

Donkeypapuas  •  12 septembrie 2009, 21:23

Realitatea TV este într-adevăr o televiziune „privată” (ăsta e alibiul(. Patronată însă de cine? De SORIN OVIDIU VÂNTU. Aşa că mă întreb eu cât de privată mai este instituţia patronată de domnia sa? N-ar fi trebuit de atâţia ani să fie confiscată de către stat?

Asta ar fi trebuit să reiasă: lui SORIN OVIDIU VÂNTU nu-i convine ca oameni precum Vadim Tudor, Marius Marinescu, Aurelian Pavelescu să ajungă să deţină puterea! Acestuia îi convin partide asemenea lui: PSD, PDL, PNL…

dan  •  13 septembrie 2009, 0:37

Cei de la Realitatea si-au prezentat noua politica editoriala intr-un mod absolut scarbos.

Daca nu as fi citit presa as fi inteles ca dl Tolontan sprijina noua directie de la Realitatea si ca de tabloidizarea televiziunii sunt de vina invitatii, in timp ce moderatorii sunt niste puritani.

Pentru mine Realitatea este exact ceea ce pare a fi. Si nu cred ca ma voi uita foarte des la televiziunile de stiri.

Dumitrescu Marius  •  13 septembrie 2009, 9:09

Salut aceasta decizie a „Realitatii” si nu pot decat sa-l felicit pe autorul acesteia. O consider drept o incercare de curatare, a acestui popor nenorocit, de atatea spurcaciuni comuniste din care suntem compusi, nemaidiscutand de cei ce ne conduc si administreaza. Cu toatea acestea, consider ca aplicarea in totalitate a deciziei nu va face decat sa aibe un efect de bumerang intrucat, de regula, interzicerea unui lucru nu-l face (pe acel lucru) decat sa se intareasca, mai ales ca are si multi sustinatori printre pisicile motanului felix si a altora ca el.
Consider ca prezentarea stirilor sau reportajelor privitoare la activitatea/conduita personagiilor in discutie este suficienta, avand in vedere ca acestia se fac singuri de ras, aspect pe care telespectatorii (sper ca) il vor sanctiona si singuri.
Ceea ce salut este decizia de a nu-i mai invita la emisiunile ce sunt difuzate de Realitatea, aceasta nedemonstrand nimic altceva decat o (timida) incercarea de curatare si indreptare a sistemului nostru de valori, atat de pulverizat de regimul comunist.
Practic, nu cred ca se pune problema interzicerii de a-i invita in emisiuni, ci este vorba de o „alegere personala” a unuia din trusturile de televiziune, alegere care, poate, domnule Tolontan, va face ca si Dvs. sa reusiti o astfel de incercare de asanare printre mitocanii pentru care lucrati.

Geo  •  13 septembrie 2009, 10:16

Oare pe cine vreti sa vedem la Realitatea TV pe hotii si smecherii de la PDL Marcel Hora, Florin Popoviciu, Mirecea Toader,Gelu Visan care sunt niste slugi si vorbesc pe aceeasi limba si anume Traian Basescu sau unii de la PSD care sunt mai de valoare cu mici exceptii

Televiziune cu dedicaţii « Bandless  •  13 septembrie 2009, 10:59

[…] aplaud bileţelul care îi interzice pe Becali ori pe CV Tudor? Să mă entuziasmez că voi vedea intelectuali tineri […]

Levente Bator  •  13 septembrie 2009, 12:46

Hahaha . Postarea numarul 73 , apartine chiar Laviniei Sandru . Sunt din Tg.Mures si stiu ca „Alexandra Toma” era o colega de a sa , care a plecat in Suedia demult si nici nu mai tin legatura . Deci nici macar fantezie nu are in a-si gasi un pseudonim .

Mihai – IASI  •  13 septembrie 2009, 13:13

VIATA DE DINCOLO DE CAMERE !
Viziunea suprarealista a unor oameni ce nu simt pulsul scazut al puterii de a supravietui intr-o Romanie murdara, ma dezgusta mai mult atunci cand mizeriile sunt amestecate cu bunele intentii.
Tolontan, scuze, domnule Tolontan sunt prea multe de vorbit si comentat, insa e nedrept sa interzici un om sa-si spuna parerea despre raul din jurul nostru aruncandu-l alaturi de laturi precum becali.
Lavinia Sandru este unica in felul ei de a arata aceste mizerii si sunt convins ca sunt mii, zeci de mii de oameni care stiu sa rada de analfabeti si sa planga atunci cand afla ca unui „ostas” al democratiei si dreptatii sociale i se interzice sa-i arate pe faptasi, fiindca ce …?,doar e televiziunea a celor care o fac sa creada ca-i destinata si simplilor privitori.
Incoruptibilii au flamanzit si se transforma usor,usor in justitiari, dictand sanctiuni si luand decizii conforme cu adevarata realitate a „propriului sistem de valori”, dar mai ales conforme cu superealismul din propriul buzunar.
„Nu stiu altii cum sunt……” amintindu-l pe marele nostru Creanga, dar eu sunt consternat ca unii nu folosesc timpul pentru a acumula intelepciune si se erijeaza in purtatori de adevar absolut,intr-o lume care nu ne arata tuturor si VIATA REALA DE DINCOLO DE CAMERE.
Decizia de a o interzice pa Lavinia Sandru sa apara la Realitatea TV, in timp,se va transforma in rusinea de a privi in ochi zeci de mii de romani, care-si vor feri privirea de ochiul celui ce acum se considera, inca o data, purtatorul de adevar absolut cu „…PROPRIUL SISTEM DE VALORI” patat de inechitate, fata de cei ce vor si binele nostru, a celor multi, prea multi cu buzunarele goale si insangerati de realitatea dura de zi cu zi ce ne distruge vietile.

eu  •  13 septembrie 2009, 14:04

hai lasati-ma si cu realitatea tv… m-am lamurit si cu deontologia alora…
ca nu-l mai aduc pe ciobanul din pipera, inteleg, dar cu lavinia sandru, de exemplu, ce au, ca nu inteleg.

val  •  13 septembrie 2009, 14:40

@Mihai – Iasi
Si mie mi-a placut Lavinia Sandru, pana cand a inceput sa fie din ce in ce mai clar ca nu spiritul justitiar o anima, ci rautatea, dorinta rapace de a ajunge sus rupand in dreapta si-n stanga. Mi-a devenit insuportabil tupeul ei de a spune ce-i trece prin minte,fara a fi sigura ca e asa, fara filtrul bunului simt – obligatoriu oricarei persoane publice.
Apoi, penibilele viclenii ale lui Gusa – cu care vrem, nu vrem, o punem in aceeasi oala – de a lansa pe piata zvonuri fara acoperire, foarte grave, stiind ca, chiar daca nu le va proba niciodata, tot mai ramane ceva.

Mari  •  13 septembrie 2009, 18:03

Moderatoarea de la RTV nu a fost cu nimic mai buna decat invitatul recalcitrant. Cred ca un moderator bun poate fi in stare sa modeleze emisiunea pe calea pe care o doreste, indiferent de invitatii pe care ii are. Asta daca este un profesionist. Moderatoarea in discutie a dat dovada si cu alte ocazii de o slaba pregatire profesionala si o doza nepermisa de suficienta si insolenta. Poate ca pe acest criteriu se aleg in ultima vreme moderatorii, tocmai pentru a face emisiunile mai incitante pentru masele largi. Nu cred ca este o solutie sa scoti anumiti oameni de pe posturi. Dar nici sa-i vezi tot timpul dandu-si cu parerea despre orice. Schimbati, mai curand, moderatorii. Sigur sunt oameni in stare sa gestioneze in mod decent si constructiv orice eveniment.

Iulian  •  13 septembrie 2009, 20:07

Pana acum Sergiu Toader ce a pazit? Nu i-a mirosit ipocrizia invitatilor cvasipermanenti, unii dintre ei cu mari bube in cap? Nu l-au trezit interventiile total neavenite, partinitoare, incompetente ale unor asazisi „moderatori”? Nu l-au socat imaginile de o crasa indecenta intelectuala prin obstinatia cu care sunt prezentate cele de un anumit tip?
Si ce face? Trage apa! Incaperea este gata de a fi folosita din nou, cu alti protagonisti.
Rezolvarea problemei e alta: mutarea actiunii in sufrageria incapatoare unde sa vina mai multa lume, inclusiv cei care au fost in incaperea de mai sus, dar unde trebuie sa faca cu totul alte lucruri. Daca dau semne minore de deranj al digestiei intelectuale sa fie apostrofati de moderatori cu mirosul fin iar la recidiva sa fie orientati catre televiziuni coprofage (ca sunt destule).

Gaby  •  14 septembrie 2009, 1:17

De ce trebuie sa facem liste negre? Nu trebuie „menajati” interzicandu-le aparitia la TV. Lasati-i sa-si dea arama pe fata,sa-i vada tot poporul, poate asa cetatenii acestei tari vor gandi mai mult si mai bine cui sa isi dea votul. Poate asa se vor TRAGE NISTE SEMNALE DE ALRMA si se mai trezeste lumea la Realitate. Regret ca moderatoarea emisiunii Andreea Cretulescu a fost victima unor manifestari de prost gust si mitocanie,probabil si misoginism. Daca esti tanara , frumoasa si mai esti si desteapta ESTE MAI MULT DECAT POT SUPORTA UNII BARBATI.Ar trebui sa dati pe post ce a spus „mitocanul”.

vlad  •  14 septembrie 2009, 7:04

O idee excelenta. Decat sa criticati ar trebui mai bine sa luati exemplu. Felicitari domnului Toader!

BIANCA  •  14 septembrie 2009, 14:34

Scoate-ti pe cine doriti, dar va rog lasati-o pe Lavinia Sandru in pace. Sunt o admiratoare a ei numai pentru faptul ca acum imi cresc copilul in liniste beneficiind de compensarea baneasca prin Legea mamelor, care a fost initiata si sustinuta pana la epuizare de aceasta tanara inimoasa.In ultima perioada s-a mai maturizat si are un limbaj mai temperat, insa plin de substanta si adevar. Va rog sa va revizuiti decizia si lasati-o in pace.Refuz sa cred ca Realitatea TV incepe sa faca jocurile murdare ale celor care decid ca oamenii care spun adevarul sunt eliminati si interzisi.De ceilalti nu ma doare, dar de aceasta tanara sunt dispusa sa strang semnaturi ptr o petitie in semn de protest, fiindca este singurul om prin care Statul roman ma ajuta sa-mi cresc in liniste copilul. Ceilalti politiceni
m-au obligat sa ma rusinez ca sunt romanca.

Savin Ileana  •  14 septembrie 2009, 17:19

Stimata Realitatea
Aveti o initiativa excelenta si va multumesc pentru asta. Sunt multumita de trierea efectuata de conducerea postului Dvs; as mai adauga si cateva nume, care merita fi trecute pe asa zisa lista neagra, chiar din holdingul Dvs, precum Cornel Nistorescu, doamna Corina Dragotescu si Razvan Dumitrescu.Nu consider ca domnul Toader aplica cenzura, recomandarile domniei sale inscriindu-se in codul etic din jurnalism. Doamna Adreea Cretulescu a dezvaluit multe neajunsuri din societatea noastra si consider ca incidentul din 11 septembrie o va determina sa relecteze. Cu stima

Radu Alexandru » Blog Archive » Ziarele se intrec in campanii de emancipare…  •  16 septembrie 2009, 19:26

[…] peste pupaza, dupa ani si ani, Realitatea a venit cu ceva destept. Scoaterea unor personaje ca Gigi Becali, Vadim Tudor si inca vreo 2-3 de pe micul ecran. Avand in […]

marian  •  1 octombrie 2009, 13:56

Nu ar trebui pusă problema interdicţiei unora sau altora ca participanti la emisiuni tematice ale unei televiziuni, ci mai degrabă ar trebui să nu fie invitaţi astfel de oameni la acele emisiuni. Consider ca un realizator de emisiuni de televiziune, funcţie de tematica emisiunii ar trebui să prospecteze domeniile de activitate specifice emisiunii si să identifice persoane cu inaltă pregătire profesională si multa experienţă in activitatile specifice domeniului dezbatut in emisiune. Acest gen de invitati consider că au ceva de comunicat publicului interesat si nu acei invitati de duzină care mai permanent îi vedem pe ecran si care debitează continu vorbe fară continut, sunt de-a dreptul ridicoli si provoacă, pur si simplu, disconfort auditorului. Nu există domeniu de activitate in Romania in care să nu fie găsite acele persoane cu o înaltă pregătire profesională si morala , oameni care au ceva de comunicat in emisiunile unei televiziuni care se respectă si a căror comunicări să fie un punct de reflecţie pentru orice om din orice categorie socială a acestei ţări.

marian  •  1 octombrie 2009, 14:06

da, la cele spuse anterior, am omis faptul ca la aşa invitaţi, somităţi in domeniile de activitate din care fac parte temele dezbatute în emisiuni, sunt necesari moderatori cu bună pregătire in acele domenii, moderatori care să fie capabili să scoată de la invitaţi toate informaţiile si toate noutăţile care să satisfacă nevoia de cunoaştere a auditoriului.

StareaPresei.ro » Starea presei  •  23 octombrie 2009, 20:22

[…] PRESEI: Realitatea TV si metacenzura In postarea sa “Lista alba, pisica neagra la RTV“, Tolo ne anunta ca, printr-o circulara de ordine interioara pe care Sergiu Toader a dat-o, […]

Bogdan Chireac şi Sorin Roşca Stănescu, interzişi la Realitatea TV | Puţină emoţie  •  14 noiembrie 2009, 20:00

[…] Becali, Vadim Tudor, Aurelian Pavelescu, Marius Marinescu sau Lavinia Sandru, după cum arăta Cătălin Tolontan. Ulterior, Aurelian Pavelescu a mai putut fi văzut ca invitat în cel puţin o emisiune a RTV. […]

Claudiu Lucaci » Blog Archive » Lista prea scurta  •  27 noiembrie 2010, 15:41

[…] Catalin Tolontan zice ca revenirea lui Sergiu Toader la Realitatea TV a provocat o decizie interna controversata, dar neasumata inca. Becali, Vadim Tudor, Pavelescu, Sandru si Marinescu M. n-au acces pe post. Mai corect spus, nu vor mai fi invitati. S-a iscat o oarecare dilema publica prin aceasta decizie: e corect sa interzici libertatea de exprimare intr-o democratie? Eu zic ca dilema este falsa. In acest caz, sunt de parere ca acestor persoane nu le-a fost incalcat niciun drept fundamental. O televiziune are libertatea sa aleaga pe cine invita intr-o dezbatere, are posibilitatea sa refuze personaje care inseala sau injura. Iar cei care au drept legal de antena nu au motive de teama: le va fi respectat fiindca, altfel, televiziunea este pasibila de sanctiune. Dar, pentru mine dilema este alta: de ce este o lista atat de scurta? In cele din urma, televiziunile de stiri isi vad compromise misiunea si audientele tocmai din strategia lor eronata de a invita prea multi si prea neinsemnati vorbitori de cuvinte. Mi-as fi dorit ca RTV, la fel ca Antena 3, sa renunte la latrai sau pafaristi. Din cauza lor, resping vizionarea emisiunilor goale de continut. Din acest motiv, realizatorii profesionisti sunt comparati gresit cu pseudo – moderatorii. Deseori am scris despre manelizarea stirilor si murdarirea profesiei de jurnalist. E bine acum ca exista si un exemplu pozitiv. Ne-ar trebui insa o sumedenie ca sa conteze. Tags:antena 3, rtv, sergiu toader, tolontan […]

Comentează