Pe el nu-l poţi muta!

Becali vrea să exileze echipa în „Cotroceni” şi s-o numească Steaua 2003, după anul venirii sale în Ghencea, moment în care are impresia că a început lumea

duminică, 20 septembrie 2009, 11:04

Becali vrea să exileze echipa în „Cotroceni” şi s-o numească Steaua 2003, după anul venirii sale în Ghencea, moment în care are impresia că a început lumea

L-a descoperit Cătălin Oprişan. Timp de un an şi jumătate, ziaristul a adunat informaţii, articole din arhivă, mărturii şi imagini despre trecutul roş-albaştrilor. Rezultatul a fost enciclopedia „Steaua – legenda unei echipe de fotbal”, monografie oficială şi cea mai minuţioasă lucrare apărută în România despre un club.
Într-una dintre nopţi, din cutiile cu nostalgii ale lui Cătălin a plutit spre covor fotografia. Jurnalistul a luat-o de pe jos. Ea reprezintă un suporter anonim al CCA. Oprişan l-a privit  lung, l-a botezat „Omul cu pardesiu” şi l-a pus pe prima pagină a cărţii.

În urmă cu 50 de ani, un bărbat cu bască pe cap aştepta începutul celui de-al doilea mitan, privind fix către fotoreporter. La un pas, stă căruţul în care doarme „copilul sau nepotul, nu vom şti niciodată”.
După jumătate de secol, patronul declară că „nu sînt stelist, n-am fost niciodată” şi ameninţă, în stilul său furios şi necredibil, că va muta echipa în „Cotroceni” şi o va redenumi, ataşîndu-i anul 2003, momentul în care, după propriile mărturii, a văzut primul meci de fotbal integral ca proaspăt finanţator al clubului.

Nu e greu. Jucătorii îl vor urma. Preşedintele Argăseală îi va aşterne mocheta roşie şi va vopsi şi frunzele platanilor ca să se simtă bine şeful. Corporaţia nepoţilor se va instala într-o nouă lojă. În combinaţie cu Liga lui Dragomir, palmaresul poate fi transferat peste noapte. FRF nu se va opune, pentru că cei de acolo au eliberat, de-a lungul anilor, certificate pentru tot soiul de echipe altoite. Suporterii nu se pot organiza şi glasul lor se va auzi tot mai slab în faţa fostului stadion, pe forumuri şi bloguri.

Rămîne însă această fotografie, ironic înfiptă de destin exact în cartea oficială a clubului condus de milionarul din Pipera. Şi realizată pe vremea lui Becali.
Toţi ştim tot despre Becali. Cînd s-a născut, cum familia lui a fost exilată, aşa cum el se joacă azi cu surghiunul unui club. Ştim ce maşini are, ce cîntă sub duş, cum îl va îndepărta pe antrenorul încă nenumit, ce fotbalişti îl încîntă azi şi-l vor enerva mîine dimineaţă.

Despre bărbatul din fotografie nu ştim mai nimic. Dar un lucru e sigur. Stă pe gradenele de lemn, cu pardesiul gri, cu căruţul în dreapta şi privirea lui ne mărturiseşte că nu se va muta de acolo niciodată. Nu are şi nu vrea o altă echipă. Steaua îi ajunge.
steaua2

Comentarii (332)Adaugă comentariu

celmaibun  •  21 septembrie 2009, 19:46

ce frumos!

exploratorul  •  21 septembrie 2009, 19:47

Parca seamana cu Anghel Iordanescu…

koskutim  •  21 septembrie 2009, 19:51

poza e a suporterului din Arad Timisoara Craiova Oradea Sibiu Brasov Constanta Iasi Cluj Resita Hunedoara Galati Bacau Medias, nevoit sa vada timp de 60 de ani cum echipa lui trebuie sa stea „drepti” in fata celor 2 cluburi steaua si dinamo

a  •  21 septembrie 2009, 20:12

nu are cum sa mute steau in cotroceni , dara mita sa o redenumeasca ar fi in primul rand plagiat
2 steaua pe care a furat-o era in liga 1 cea pe care ar redenumio ar trebui sa inceapa din ligile satesti
3 la steau se va gasi intoteadeauna cineva care sa investeasca pentru echipa asa cotiza lunar atat la cumpararea lui de catre suporteri cat si la salariile jucatorilor
4 steaua este un brand care se vinde cel mai bine in romania aproape ca se finateaza singura daca nu chiar se finanateaza integral si iese si pe profit dupa ani de zile in care a participat in competiti europene
5 oierule pleaca din ghencea ( ar fi rusinos sa ai asociez numele cu steaua)
6 forta steaua pe veci un fan infocat

livu  •  21 septembrie 2009, 20:34

Pacat ca presa nu il cenzureaza complet pe Gigi…sa nu mai auzim de el nimic o perioada , poate asa se va schimba ceva.

georgian  •  21 septembrie 2009, 20:44

Emotionant articolul si foarte bine scris.
Dragostea fata de STEAUA,din nefericire ,in zilele noastre ,implica si sa iti amintesti cu amaraciune ca un club de legenda a ”incaput” pe mana unui oier si a clanului sau care epateaza cu banii lor.

hhh  •  21 septembrie 2009, 21:08

Au fost echipe care n-au stat drepti. nu mai vb prostii.

giorgio  •  21 septembrie 2009, 21:11

ca intotdeauna, un articol f. bun ! in acea poza regasim pe fiecare dintre noi, dar emana atata nostalgie… in rest , pe g. becali lasati-l in pace! cand esti bagat prea mult in seama, se ajunge asa departe cu paranoia.

laurstea  •  21 septembrie 2009, 21:14

cred ca a venit timpul ca in romania sa se inceapa constructia unui club bazat pe o structura de rezistenta solida si sigura, ca in spania, turcia, etc.eu sunt sigur ca se vor gasi cel putin 4000 de sustinatori stelisti care sa contribuie cu o suma , sa spunem 1000 euro, pentru a deveni ‘SOCIOS” [parca asa se numesc] cu drept de vot, care astfel ar putea alege un presedinte dintre probabilii actionari, de exemplu GICA POPESCU.astfel s-ar strange o suma mai mult decat satisfacatoare, si cu un bun mamagement s-ar putea face performanta.conducatorul va avea mandat de 4-5 ani iar apoi s-ar organiza alegeri noi

norbi h  •  21 septembrie 2009, 21:18

cataline voi il promovati. VOI! PRESA! si oamenii pun botul si il idolatrizeaza. asta e problema. presa promoveaza incultura si violenta. nu te poti uita la stirile sportive pt ca se vorbeste doar de ceasuri, masinile fotbalistilor si fete care ies cu fotbalistii. e trist! iar de pasivitatea suporterilor stelisti din bucuresti sa nu vorbim. cand e vb de batai cu dinamovisti sau rapidisti se strang 10-15000 dar cand ar trebui sa-si apere echipa se strand 500.

Stalin  •  21 septembrie 2009, 21:30

Shi eu eram aproape sigur k ala din poza este Anghel Iordanescu.

Tolo « Viitorul suna bine…  •  21 septembrie 2009, 21:38

[…] by somerio N-am fost niciodata fan Tolontan dar de data asta, pe blogul lui personal a aparut un articol care m-a lasat […]

Stalin  •  21 septembrie 2009, 21:44

Acum,vretzi sa va spun ceva?Odata infiltrat,oierul nu va mai pleca deloc din media sportiva.Sa presupunem k va pleca de la Steaua.Va lua alta echipa.George Copos este gata de orice milion de euro primit,iar Cristinel „Butelie de Aur” Borjea fara Jiji este k shi albina fara miere.Sau invers.Sa presupunem k totushi,suporterii acestor echipe vor fi crutzatzi de soarta.Dar el va ramane practic in fotbal.Va aparea de 50 de ori pe zi la televiziuni,ne va povesti ce urma sa faca,ce voia sa faca,la ce se gandea,cu cine a ramas prieten,pe cine urashte,va umili verbal pe cate cineva.Adika ne va povesti k „X” facea nu stiu ce shi asha…….Deci greshala a inceput din 2003 shi de la primele emisiuni la care a fakut „show”.Din acest punct de vedere,al mediatizarii,al circului,”brandul” Gigi Becali este imposibil de daramat.Deci o plecare a lui din fotbal,din punct de vedere oficial,ar insemna doar jumatate din problema rezolvata.A 2-a jumatate,odata inceputa nu se va sfarshi.

Stelist  •  21 septembrie 2009, 21:46

Si mie mi se pare ca seamana cu Iordanescu.
E posibil sa fie tatal sau, cu Anghel Iordanescu in carucior?

stiurca decebal calin  •  21 septembrie 2009, 22:21

este pentru prima oara cand am curajul sa recunosc ca am fost impresionat de maretia si inspiratia alegerii cuvintelor si a expresiilor intr o alegorie a ratiunii si dreptatii ,,post morten,,.Din pacate cu totii stim ca se va alege praful de Steaua si acest personaj hilar la inceputurile sale si odios spre sfarsit(sper eu) ,ne va distruge si pe noi ca visatori ,cum va distruge si Romania prin maxima sa mediatizare si aducerea sa ca etalon in fata noilor generatii de romani.Adio Steaua, adio Romanie.

Stalin  •  21 septembrie 2009, 22:45

@Stelist,nu cred k se pune problema.Poza asta e de pe undeva de prin anii 50 shi pe atunci Iordanescu era pe undeva pe la juniori,cu sigurantza nu mai era bebelush in carucior.

danube-suporter  •  21 septembrie 2009, 22:49

Seamana cu Iordanescu.

H2SO4  •  21 septembrie 2009, 22:59

Frumos articol. Excelenta poza!
Cataline… o intrebare. O intrebare (sau poate o acuza) rostita de mii de ori. „Becali e creatia presei”. Eu sunt partial de acord. Becali cred ca e creatia societatii in care traim in primul rand. Si a fost adus obsesiv pe ecrane si in ziare datorita presei. Presa care cand vede senzationalul sau ridicolul trebuie sa relateze. Intrebarea mea este asta: DE CE NU SANCTIONEAZA PRESA RIDICOLUL? De ce se prezinta ridicolul ca pe umor, nesimtirea ca pe poanta si rautatea ca pe normalitate? De ce trebuie sa vedem un om care tipa, ii ia pe toti din jurul sau la misto, urla in public FARA SA FIE SANCTIONAT COMPORTAMENTUL ACESTA DE RELATAREA DE PRESA???????
La stiri apare chestia cu „Sorineeeee!! Sorineeeee!!!” in asa fel incat lumea se apuca de ras. Parca e Divertis. De ce nu se relateaza de genul „Becali a mai avut inca o data un comportament nesimtit” sau „Gigi Becali din nou cu iesiri suburbane in timpul meciului” sau „Din nou lipsa de scrupule a lui Becali face o victima pe banca tehnica” sau „Cinismul si nesimtirea continua la Steaua”…. si as putea continua.
Cred ca presa e datoare sa scrie de 1.000 de ori pe zi despre Becali pt. ca el iese in evidenta de 1000 de ori pe zi. Insa TREBUIE SANCTIONAT de 1000 de ori!!!!!!!!!!!!!!!
Pana intra in capul tuturor ca astfel de comportament este nelalocul lui!!! Nu e „DE RAS” !!!!! Nu e gluma!!!
De ce Radu Naum sau ceilalti nu au curajul sa il intrebe in direct „Domnule Becali nu vi se pare nesimtire sa urlati astfel la oameni in timpul meciului ?” Chiar daca dupa aia nu mai intra Becali la GSP. Azi nu mai intra la GSP ca se enerveaza. Maine il intreaba la fel de la PRO TV si uite asa… prin reactie de bun simt Becali se auto baneaza din media. Iar lumea pricepe care sunt valorile si care non valorile. Naum dupa ce Becali il face pe Bergodi albie de porci si urla intr-un hal fara de hal in direct ii zice la sfarsit „Multumesc frumos ca ati intrat in legatura cu noi!!!”
Auzi dom’le!! Ii si mai multumim FRUMOS ca ne aduce mahalaua in direct. O sa ajungem sa ii multumim frumos si lui Bin Laden ca va povesti in direct cum facea bombe sa omoare oamenii.
Asta cred ca e vina presei. Nu prezentarea raului ci NESANCTIONAREA lui !!!!

malpraxis  •  21 septembrie 2009, 23:14

superb! un articoul superb! finalul te lasa fara cuvinte…

Lila  •  21 septembrie 2009, 23:23

un articol pentru demnitatea stelistilor actuali si viitori. Steaua nu poate fi mutata nici chiar de „principalul” oier al tarii. Nici principalul cizmar n-a mutat-o darmite un nomad. Gica Popescu, apropo, n-a facut nimic ptr. Steaua sa-i fie presedinte sau orice, asa ca gasiti un stelist veritabil, sunt destui. cu statul in pozitia drepti las-o mai usor; fara aceste doua cluburi sportul romanesc ar fi fost mult mai sarac! gigi oierul trebuie invins, indiferent de metode; el nu corespunde cerintelor civilizate ce sper sa se implementeze in timp si la noi. Presa ar trebui sa fie prima care sa treaca la distrugerea unor exemplare de acest gen, daunatoare nu numai Stelei ci intregii societati; dar presa este si ea nesatula si ateapta cu gura cascata „perlele” lui gigi si al celor de teapa lui! oricum, sper sa vina si timpul dreptatii!

atlant1057  •  21 septembrie 2009, 23:37

Aud ca Gigi a mai scos o ineptie: sa cedeze numele, culorile si palmaresul Stelei de pana in 2003 suporterilor si sa infiinteze el o noua echipa “Steaua 2003″cu care sa joace mai departe in liga I. In acest caz, Steaua ar trebui sa o ia de la 0 . Sa nu uite ca a luat Steaua jucand in divizia A si ca daca o da trebuie sa sa-i dea si locul cuvenit.

nick  •  22 septembrie 2009, 0:11

ptr koscutim nu toate echipele au stat drepti ex: gaz metan medias- fc scornicesti 1-0 cu toate ca arbitru a fost cu ei si le trebuiau puncte ca sa treaca pe primul loc ptr ca era returul pa sfirsite

marius  •  22 septembrie 2009, 1:56

Sunt suporter al Stelei cu abonament de ani de zile la tribuna 0 si vreau sa spun ca si eu ca multi altii doresc plecarea acestui personaj din fruntea clubului.
Contrar opiniei unor, inclusiv a marelui patron, majoritatea suporterilor de la tribuna 0 nu il agreaza si nu-l sustin in nici un caz pe acest individ, chiar daca nu sunt constituiti intr-un grup organizat; NU majoritatea suporterilor de la tribuna 0 este formata fie din oameni mai putin tineri care prefera sa vada meciul mai relaxati, fie din oameni cu o stare materiala mai buna, DAR, oricum ar fii, sunt suporteri ai Stelei si doar ai Stelei si in nici un caz ai acestui personaj; si cred eu sunt f multi aceia care sustin ideea de a face orice este posibil pentru indepartarea lui de la acest club.
De aceea am la Dvs, Dl Tolontan, 2 rugaminti: 1.nu lasati acest subiect sa se stinga si amintiti zilnic acestui incult lunatic ca nu are nici un fel de sustinere de la nici un suporter adevarat care vine la stadion si 2. va rog, daca se poate sa dati mai multe detalii cu privire la ideea de depunere a abonamentelor in semn de protest fata de deciziile si prezenta in sine infruntea clubului a unui om care nu are nimic in comun cu dragostea pt aceasta echipa, dupa cum el insusi a recunoscut, intr-unul din rarele momente de sinceritate.

enache1946  •  22 septembrie 2009, 9:19

Frumos articol!…….

radu  •  22 septembrie 2009, 11:28

traiasca Becali; HAI STEAUA!

john  •  22 septembrie 2009, 12:35

Afara cu becali …
Este o mare prostie ceea ce se intampla la steaua. Acest fenomen numit becali este bolnav psihic, este paranoic si prin atitudinea pe care o manifesta imbolnaveste practic si pe ceilalti oameni care au venit cu sufletul la steaua… HAGI, LACATUS, DORINEL MUNTEANU, BERGODI sunt oameni care au incercat sa faca tot ceea ce se poate sa fie bine pentru steaua….Acest fenomen negativ, ca nu poate fi numit om, acest fenomen negativ trebuie inlaturat imediat de la steaua si din fotbalul romanesc…ganditi-va cum a preluat echipa, cu smecherii pac pac a preluat o creanta de 2 mil de dolari cu 200.000 si asa a ajuns marele investitor la steaua…apoi a furat actiunile de la paunescu si tot asa…apoi cum si-a batut joc numele STEAUA prin banii pe care ii oferea la alte echipe, la dinamo, la pandurii, la u cluj, la bistrita, etc…cum si-a batut joc de toti MARII JUCATORI care au venit cu sperante mari si au plecat cu deziluzii care nu pot fi exprimate in cuvinte. Cred ca nimeni nu a uitat cum acest criminal si-a batut joc de CARLOS, ANDREY, ELTON, THEREAU, HABIBOU, RADA, NEAGA, CROITORU, CRISTOCEA, DICA, ANDREI CRISTEA, VALI BADEA, CERNEA, CLAUDIU IONESCU, LOVIN, IACOB, OGARARU, ALIUTA, NESU, OPRITA, BOSTINA, PITU, DANCIULESCU, MENDOZA, PEPE MORENO, NINU, TANASE, NICOLITA, STELIAN STANCU, ZAHARIA, SEMEDO, VALI BADOI… si mai sunt si altii, poate am mai uitat…De toti acesti oameni, acesti jucatori profesionisti si-a batut joc fara ca nimeni sa ia atitudine, fara ca nimeni sa il traga la raspundere…Acest fenomen negativ de la steaua si din fotbalul romanesc TREBUIE INLATURAT.
FRF, Liga Profesionista de fotbal, oameni de fotbal din Romania, oameni de fotbal din LUME, suporteri ai echipei steaua, suporteri ai lui dinamo, rapid, craiova, arges, constanta, brasov, cluj, etc, UNITI-VA SI ALUNGATI-L PE ACEST ***** DIN FOTBALUL ROMANESC…va multumesc pentru atentie…un supporter al echipei steaua

bebelina_stelista  •  22 septembrie 2009, 15:03

Am simtit un gol in stomac. Am citit adevaruri care dor. Tolo ajuta-ne sa nu ne ia clubul!!!

joe  •  22 septembrie 2009, 15:18

Steaua 2003 cica. Asta vrea sa-si faca ID-ul de Messenger mai public sau ce?

Mihai Pintilie  •  22 septembrie 2009, 21:09

Un articol foarte ok.

Sergiu  •  23 septembrie 2009, 21:31

Foarte frumos articolul. Pana la urma Becali nu o sa poata face ce vrea. E un singur om, Steaua e mai presus de el. Chiar daca transfera palmaresul clubului cu totii vom sti care este adevarul. Numai Becali va crede ca realitatea creata de el e cea adevarata. Toti fanii Stelei se regasesc in acel om de pe coperta enciclopediei.

ANCA  •  1 octombrie 2009, 13:35

UN ARTICOL REUSIT ARATATI CU MANA POATE SE SIMT SI PLEACA BECALI SI COMPANIA

Andrei  •  6 octombrie 2009, 17:10

bine ar fi.. via @ubervu

Comentează