Întrebare: „Spuneţi NU la lovitură. Dar spuneţi NU şi la împingere?” / Traian Băsescu: „Îmi este imposibil să vă spun aşa ceva. Nu-mi amintesc!”

Luni, ziarul va publica un interviu amplu acordat de preşedintele Traian Băsescu publicului Gazetei Sporturilor. A fost un dialog în care şeful statului s-a deschis şi a admis lucruri pe care nu le-a mai rostit. A vorbit despre sport şi despre erorile sale din cazul Monica Ridzi, dar şi din alte situaţii.

sâmbătă, 28 noiembrie 2009, 5:54

Luni, ziarul va publica un interviu amplu acordat de preşedintele Traian Băsescu publicului Gazetei Sporturilor. A fost un dialog în care şeful statului s-a deschis şi a admis lucruri pe care nu le-a mai rostit. A vorbit despre sport şi despre erorile sale din cazul Monica Ridzi, dar şi din alte situaţii.

Sînt afirmaţii surprinzătoare de la un om care a pornit ca mare favorit în această cursă şi a ajuns în situaţia de a se adresa acum unei părţi a publicului despre care ştie şi afirmă că a dezamăgit-o.

Am selectat pentru azi doar pasajul „la zi” al chestiunii mitingului din 2004, unde pe imagini se vede că a lovit un copil. Nu a rostit cuvîntul „fals”, dar a spus că cere expertiză. Nu a putut nega că s-a întîmplat ceva, pentru că susţine că nu-şi aminteşte.

E un altfel de Traian Băsescu, unul care întoarce privirile spre foştii săi aliaţi, „cavaleria pe care singur a dezarmat-o”, după cum scria recent Alina Mungiu, şi despre care admite că „da, eu am dezamăgit acei oameni!”.

Există un punct unde preşedintele nu dă înapoi nici un milimetru, faţă de această repliere, raţională, emoţională şi electorală deopotrivă. „Românii mă ştiu aşa cum sînt eu, cu toate erorile.  Dar trebuie să ştie că au de ales între un lider imperfect şi un alt politician, Mircea Geoană, condus de fapt de alţii”.

Iată pasajul promis, restul dezvăluirilor luni, în „Gazetă”.

– Sincer, domnule preşedinte, nu m-aţi convins prin explicaţiile publice că la Ploieşti nu s-a întîmplat nimic. După cum nu înţeleg de ce nici stafful dumneavoastră şi nici televiziunile nu cer o expertiză în străinătate. Nu aţi avut o iniţiativă oficială…
– Aici greşiţi.

– Corectaţi-mă!
– Eu am contactat experţi acreditaţi de Ministerul Justiţiei şi ne-au cerut două lucruri: înregistrarea orginală şi camera cu care s-a făcut filmarea. Punctul lor de vedere este că nici un expert nu va accepta să dea un certificat în lipsa înregistrării originale şi a camerei. Pînă luni sper să fie gata acţiunea penală, împotriva domnului Patriciu. Îl dau în judecată pentru afirmaţiile pe care le-a făcut la Realitatea TV.

– Care din ele?
– Susţine că a văzut două lovituri, una în stomac şi un pumn în faţă. Acţiunea mea îl va obliga să probeze. Proba nu poate fi decît înregistrarea originală. Şi, dacă găsim înregistrarea originală, găsim şi camera originală. Acest lucru trebuie lămurit. Sînt două puncte de vedere. Eu spun „Nu”, Patriciu spune „Da”.

– La ce spuneţi „Nu”? La lovitură?
– La lovitură.

– Dar spuneţi „Nu” la împingere?
– Îmi este imposibil să vă spun aşa ceva. Eu nu îmi aduc aminte episodul. A venit şi prea tîrziu şi aici mă întreb de ce au trebuit 5 ani ca acest lucru să apară? De ce n-a venit la referendumul din 2007? În orice caz, rămîn agăţat de acest lucru şi nu văd posibilă rezolvarea decît în instanţă pentru că cineva deţine originalul.

– Încă ceva. Spuneţi că nu vă amintiţi ce s-a întîmplat. Dar vă amintiţi că s-a întîmplat ceva acolo?
– Nu. Cavalcada alegerilor este complicată. La cîte mitinguri sînt, nici nu le mai aşezi la un moment dat în minte. Ca dimensiuni sau care unde a fost. La cîte incidente sînt într-o campanie… eu am luat coate în faţă. Ce mi se pare în neregulă e de ce timp de 5 ani nimeni nu s-a sesizat. Şi au fost multe alte momente în care domnul Patriciu l-ar fi putut utiliza din punct de vedere politic. De ce acum?

Comentarii (171)Adaugă comentariu

milici  •  29 noiembrie 2009, 23:28

@ciprian
Bine punctat dar Tolo are scuze, era vorba de televiziunea publica manipulata, aici e vorba de un trust privat, un mogul si un antimogul, nu dam nume.
Sa vedem interviul ca sa concluzionam.
Totusi stirea cu Basescu ESTE de domeniul sportului, e vorba de BOX, ARUNCATUL cu VORBE, PATINAJ ARTISTIC, RIDICAREA LA PUTERE, SARITUL CALULUI, FUGA de RASPUNDERE, DAME etc.

Eris  •  29 noiembrie 2009, 23:41

Asteptam cu mare nerabdare 🙂

anne1970  •  29 noiembrie 2009, 23:47

Stau si „cujet”: oare cum ar arata Basescu cu nasul lui Pinocchio?
Deja pare un individ patologic…. cum ar fi sa dai nas in nas cu el noaptea, „parfumat” cum il stim si un pic nervos.. loveste tare? cine stie din familia lui asta?

dan  •  30 noiembrie 2009, 1:28

derulati filmul frame by frame sa veseti ca e trucat. la un moment dat intre doua frame-uri mana lui basescu se deplaseaza cu 25cm (adica in 1/25sec). dupa care capul copilului se deplaseaza tot cu 25cm in 1/25sec. chiar inainte de asta fata copilului dispare si inlocul ei e o zona alba. nu am vrut sa merg la vot, dar pentru faza asta o sa-l votez pe basescu. ceilalti sunt mult mai josnici.

robi_net  •  30 noiembrie 2009, 1:29

Ma tot intreb cu cine sa votez sau are rost sa votez? Sunt scarbit.Manipulare la tot pasul.Pe o parte o marioneta iar pe cealalta un populist.Din pacate marioneta nu pare a fi solutia pt ca nu-mi plac papusarii care-l manevreaza. Nu stiu multe despre moguli dar tin minte cand Iliescu a multumit minerilor si cand l-a eliberat pe Cozma. Nu vreau sa fiu condus de oameni tip Vanghelie si Mazare. Din pacate, se pare, ca Dl Basescu a lovit copilul, asa e felul lui, rapsodic. Nu prea are scuze. Cred totusi ca televiziunile au facut mai mare rau acelui copil, prin difuzarea repetata a acelor imagini, decat acea semi palma, pe care se pare ca nici nu l-a afectat.
Cred ca totusi voi vota raul mai mic. Catalin iti multumesc pt ca incerci sa fi echidistant.Continua sa fi asa si voi intra pe blogul tau si in continuare.hai CFR!

florin  •  30 noiembrie 2009, 1:29

nici macar nu a avut curajul sa l priveasca in ochi pe acel copil cand a lovit.

Sebi  •  30 noiembrie 2009, 2:54

Ciudat ca nu-si aminteste. Nu stiu de altii dar eu sigur imi amintesc de persoanele pe care le-am lovit/imbrancit. Intr-adevar domunul presedinte e mai invarsta si probabil a lovit mai multe persoane, deci are o scuza. Totusi nu cred ca problema e daca isi aminteste sau nu, problema e ca nu-si aminteste daca a lovit un copil. Daca ai imbrancit sau nu un copil nu trebuie sa fie ceva de care sa-ti aduci aminte sau nu, a imbranci/lovi un copil e o chestie care nu trebuie sa-ti treaca nici o data prin minte. Problema nu e daca isi aminteste sau nu, problema e accepta ca ar fi POSIBIL sa lovesti/imbranceasca un copil.

m1ha1  •  30 noiembrie 2009, 3:01

filmul e trucat !
până și copilul a confirmat !

Ududec  •  30 noiembrie 2009, 4:15

AUTODENUNT , asa se numeste ceea ce au facut Patriciu ,ex prim ministrul Tariceanu si toti cei care s-au inghesuit pe ,,sticla”sa ne confirme autenticitatea casetei, dupa 5 ani de tainuire ei nu mai sunt martori ci sunt complici.

coroian  •  30 noiembrie 2009, 6:12

Pentru AlbuSibiu:
Probabil lucrezi si tu la una dintre televiziunile locale „faimoase“ din Sibiu, ce ne irita pupila prin lipsa de profesionalism a montajului, sincronizarii, s.a. ca sa nu mai vorbim de infantilismul si purilitatea dezbaterilor de-acolo. Daca esti unul dintre cei ce lucreaza in domeniul respectiv, afla ca s-au mai inventat ceva programe ce ne-au scos din tehnologia anilor 80′. Tehnologie atat de familiara operatorilor de la TV Eveniment si TV Sibiu, probabil unde lucrezi acum. Daca vrei ore de artifact video, cut-out etc, (nu artefact cum spui tu – nu te lua dupa DEX), sunt dispus cu draga inima sa ti le ofer. Poate asa cand mai apar emisiunile locale nu o sa mai fiu nevoit sa schimb programul…
Iar pro Basescu nu sunt, am mai spus. O sa-mi exercit votul poate peste vreo 1000 de ani cand o sa se propuna monarhia constitutionala.
Iar pentru Milici. Nu am spus ca miscarea nu este coerenta si nici ca lumina de ambient nu este reala. Adaugarea pumnului este nefireasca. Am spus ca exista gestul de „du-te mai incolo, mai copile!“. Pumnul a fost adaugat! Dar ce imi mai racesc gura, votati ce vreti, treaba voastra. Oricum tot prost iese…

coroian  •  30 noiembrie 2009, 6:14

Erata: „purilitatea“ de la aliniatul 3 se va citi „puerilitatea“. Pentru pretentiosi.

malina  •  30 noiembrie 2009, 7:10

Felicitari,Catalin! DE CE ARE POPORUL ASTA MEMORIA ATAT DE SCURTA? Am si eu la mine pe blog o scrisoare catre domnul Crin…

churchill  •  30 noiembrie 2009, 8:10

Marele prim-ministru britanic, Sir Winston Churchill a spus (la începutul râsboiului rece):Democratia de tip occidental nu e un sistem politic perfect, dar este sistemul cel mai putin imperfect care a existat.

Aceastâ definitie-butadâ se poate aplica, în conditiile actuale, si lui Bâsescu.

De ce Patriciu a lansat aceastâ afacere ? De ce toate televiziunile o amplificâ la nesfârsit ? E clar câ la împins/dat laoparte pe bâiat, pentru câ o insulta/bruia pe femeia care plîngea si îi dâdea o petitie.

Bâsescu s-a fâstîcit si a câzut în cursa întinsâ de Realitatea TV pentru câ nu avea ochelari…nu vedea trucajul de pe ecran!! Fudulia l-a costat !! Puneti-vâ ochelari sau lentile corneene, d-le Presedinte, vâ vor ajuta si la discursuri, dezbateri…

Iancu  •  30 noiembrie 2009, 8:37

Dl. Basescu doreste in mod evident o republica prezidentiala…teoretic republica prezidentiala poate fi o optiune politica viabila DAR modul in care Presedintele doreste sa infaptuiasca acest lucru este mai mult decit discutabil. In loc sa initieze un proces politic normal si democratic Dl. Basescu a optat pentru o varianta, ce-i drept mai scurta dar mult mai agresiva de infaptuire a republicii prezidentiale: atacul la baioneta frumos impachetat intr-un ambalaj populist de pseudo-haiducie (eu + poporul impotriva mogulilor bogati + ciracii lor)

Daca la aceasta doctrina politica extrem de „originala” adaugam si profilul moral al unui om cu evidente probleme temperamentale si de personalitate( desele smiorcaieli publice, baile de multime exagerat de multe sau „jelirea” publica a propriei mame – inca vie)obtinem un candidat la presedentie original

Intrebarea este daca in momentul de fata ne putem permite, noi romanii, inca un Presedinte „original”

cornel australia  •  30 noiembrie 2009, 9:27

eu ca tata am mai vazt sa se aplice lovituri usoare copilori neascultatori si de 99 de ori ei plingeau dar in acest filmulet se vede clar ca ceva nu este in regula pentru ca basescu ca sal loveasca ar trebuia sa aibe o mina de cipanzeu deci lunga si doi cum este posibil ca fata copilului sa se faca albastra de la lovitura probabil este extraterestru

sosis  •  30 noiembrie 2009, 10:11

Mai bine lovit de Basescu , decat pupat de geoana !

sly  •  30 noiembrie 2009, 10:51

Sint prea multe lucruri care se leaga in film :
1.Copilul se retrage inapoi in urma presupusei lovituri sau,ATENTIE, a intentiei de lovitura din partea lui Basescu.
2.Barbatul din stinga copilului are reactia normala cind vede ce se intimpla linga el,intoarce capul prima data spre copil,pe urma spre Basescu(mirat ca a facut ceva Base) si pe urma din nou,spre copil sa vada ce se intimpla cu el!
3.Femeia spune ca nu l-a lovit,dar oare de ce intoarce capul si se uita dupa copil iar pe urma se uita din nou spre Basescu,cit timp ea striga spre Base? (in interviul acordat la 1 zi dupa publicarea flmului ea spune ca nu l-a lovit pe copil si ca nici nu putea ajunge la copil Base.Minciuna pe fata,ea a inminat cererea lui Basescu si este la citiva centimetri de Basescu,nicidecum ca ar fi prea departe Basescu de ea).
4.Luminile albastre de pe fata copilului provin din spatele lui Basescu si se vad de mai multe ori,nu doar pe fata copilui.
5.Cameramanul cu geaca albastra spune ca nu a vazut ce s-a intimplat fiindca in acel moment se intorcea spre Base.Posibil sa fie asa,dar in film se vede clar ca acesta se intoarce spre Basescu cu camera de filmat si ramine cu fata si camera de filmat spre zona unde este copilul.As spune ca il filmeaza pe copil dup ace a fost lovit.In consecinta,d-l Felix Tataru este OBLIGAT sa aduca filmul lui original daca vrea s ail scape pe Base sau s ail infunde definitiv.
6.Insusi Zeus-Basescu este in relatie directa cu copilul respectiv dupa presupusa lovitura.Se vede in film cum Basescu inainte de a-l lovi isi intoarce un sfert privirea(aici se adauga defectul lui de vedere,dar in acest caz,Avantajul ) si il fixeaza pe copil,pe urma il loveste sau are intentia de a-l lovi,isi intoarce capul spre d-na din fata sa si in momentul in care se ridica isi indreapta capul din nou spre copil sa vada ce s-a intimplat cu copilul si se uita spre acesta in tot timpul cit se ridica in picioare.
7.Alte persoana care a vazut ce s-a intimplat este tipul cu sapca ce ocupa un sfert din imagini,cel cu geaca neagra.Are exact aceleasi reactii ca si celalalt barbat din stinga copilului,chiar mai mult,priveste de mai multe ori spre copil si Base.
8.Inca o persoana care a vazut scena este putin mai spatele barbatului din stinga copilul si care dup ace este lovit copilul isi duce mina la gura intr-un gest uimire “cum se poate asa ceva?”.
9.Alta persoana care are un unghi foarte bun este in spatele lui Base,pe scena.
10.Cel mai important lucru in cazul veridicitatii filmului este faptul ca toate persoanele care au vazut incidentul,enumerate mai sus,reactioneaza in acelasi timp la presupusa lovitura.Ori asa ceva,eu zic ca este foarte greu de falsificat.
11. De ce ride copilul : fiindca un copil la 10 ani care fie s-a ferit sau a primit un pumn in gura,ride fiindca nu a fost pocnit sau a fost pocnit(inca nu se stie sigur) si inca de cine,de un om important inca.Este reactia normal ape care fiecare dintre noi ,copii fiind,am avut-o in momentul in care o persoana mai in virsta nu poate sa te loveasca.Un fel de “ce bine imi pare,eu sint mai mic si tu mai mare,dar nu ma poti lovi, sic!.”
Cine poate sa raspunda la aceste intrebari cu argumente clare?

erica  •  30 noiembrie 2009, 20:28

Traian Basescu afirma “Românii au de ales între un lider imperfect şi un politician, Mircea Geoană, condus de alţii.” Daca e sa votez dupa acest criteriu, aleg liderul.

Grieg  •  2 decembrie 2009, 3:10

Este jenant sa constati cu cata usurinta ai fost manevrat si ca realizezi asta destul de tarziu.
Spun asta pentru ca o populatie intreaga a fost „dusa cu presul”.
Caci ce altceva s-a intamplat cu noi in aceste cateva zeci de ore in care am privit cu gura cascata la un clip despre care acum, cand mi-am revenit din contemplatie, pot spune ca nu are nici o relevanta.
Domnul Ion Cristoiu este cel care a spus primul aceasta.
Caci nu acest filmulet este important. Ca este un fals, ca este o iluzie optica sau este adevarat nu are nici o relevanta.
Caci la fel, putem deplasa analiza si in timp mai indepartat si sa aflam ca la scoala, Dl. Basescu a tras o colega de coada sau a spart un geam cu prastia. Faptul ca o tara intreaga a ciclat pe acel filmulet, arata doar setea de extraordinar a privitorilor la televizor si felul in care acestia au fost manevrati. Doar a acestora. Printre care ma numar si eu. Trezirea mea la realitate va face ca sa nu fiu influentat in deciziile pe care le voi lua.
Despre cei care au reusit actiunea, numai de bine… Doar sunt oameni de bine, nu ?

vsc  •  2 decembrie 2009, 12:10

de ce au asteptat atat sa scoata filmuletul de la naftalina?????
nu sunt un fan basescu…mi-as dori sa am pe cine vota pe 6, dar acum cateva saptamani am vizitat penitenciarul de la sighet. hotararea a fost luata: intre un om care este sustinut si condus de comunisti din spate si unul de interesele celor din jur il aleg pe ultimul. motivatia este simpla…incercati sa cautati pe net filmulete si marturii ale oamenilor care au avut de suferit in perioada comunista. vedeti iliescu si altii ca el unde erau. nu pot pune stampila pe un partid comunist si un om propus si crescut aici. fac asta din respect pentru oamenii morti acolo

Scuze, domnule Băsescu. Totuşi, se poate o întrebare? « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET  •  2 decembrie 2009, 20:41

[…] Înainte de final, aş aminti însă o afirmaţie pe care Traian Băsescu a făcut-o  în interviul  acordat lui Cătălin Tolontan.Este dorinta mea ferma de a face o expertiza, dar expertii autorizati contactati au spus ca nimeni […]

Comentează