Interviu Traian Băsescu: „Le cer scuze celor 22 de milioane de români!”

_MG_9821Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.

luni, 30 noiembrie 2009, 9:30

_MG_9821Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.

Nu pe acolo. La etajul unu se urcă pe scara din dreapta, blocată simbolic cu un lanţ. Băiatul lui Prigoană e de o veselie ubicuă. Dai mîna cu el de cinci ori pînă ieşi. Sus sînt cîteva birouri, aşezate ca-n hala unei redacţii, dar pe un spaţiu mult mai mic.

Traian Ungureanu bate tastatura. „I se spune Pele”, îl prezintă un coleg din echipa preşedintelui. Şi-au luat porecle din portofoliul brazilienilor anilor ’70. Sever Voinescu e Tostao, cel despre care Mario Zagallo spunea că nu poate juca în acelaşi „11” cu Pele. Pînă la urmă, antrenorul a găsit o soluţie. „Un gol mai mult decît adversarul”.

Undeva, lîngă un televizor, stă şi veriga slabă a „naţionalei” braziliene. Pe portarul „cariocas” îl chema Felix. „Bună ziua, domnule Tolontan!”. „Bună ziua, doamnă Udrea”. Se uită la Realitatea, care prezintă un documentar despre gafele brutale ale politicienilor lumii de-a lungul timpului.

Dintr-o încăpere cubiculum iese preşedintele. E relaxat şi prinde un final de discuţie telefonică despre puncte. „Vorbiti despre puncte! Aţi blatuit vreun meci?”, şarjează zîmbind catre ziaristul sportiv. „Nu. E despre o notă mare la Olimpiada la matematică.  Credeţi că-i va ajuta acestui pusti nota mare la matematica in Romania?!”. E un pic nedumerit de răspuns. „Hai, intraţi!”.

[tab:Partea 1]

„RIDZI are responsabilitatea falsului, dacă l-a făcut”

Ce înţelege preşedintele prin patriotism şi unde crede că a greşit în cazul ministrului Sportului

poza1

„Nu aş accepta arderea steagului”

 

 – Vă consideraţi patriot?
– Da, sînt omul care ţine la ţara lui, la poporul lui.

– Aşa definiţi pariotismul?
– Nu numai. Patriotismul are multe valenţe. Cuvîntul acesta concentrează foarte mult. Respect pentru istoria ţării tale, cu bunele şi relele ei. Noi nu avem în istorie numai momente extraordinare. Dar toate naţiunile au în istoria lor şi căderi, şi victorii. (Fotoreporterul Cristi Preda dă cercuri din ce în ce mai strînse. Ritualul căutării pozei perfecte îl bagă în transă. În Afganistan l-a călcat un cal, iar la un interviu cu un înalt demnitar CIO, în casa acestuia, i-a dărîmat aparatul video, care s-a buşit cu zgomot şi fum. Zîmbeşti la gîndul sepepiştilor năvălind pe uşă). A fi patriot înseamnă să-ţi iubeşti cultura. Sigur, aici plecăm de la ideea că, cel puţin în cazul meu, nu e obligatoriu să fii atotcunoscător în materie de cultură. Dar sînt lucruri pe care le ştii. Şi de aici îţi extinzi cunoştinţele către cultura ţării tale, care e una dintre cărţile de vizită ale ţării. Apoi putem vorbi de tradiţii, obiceiuri. Toate înseamnă să fii patriot. Plus respectul pentru simboluri. De pildă, steagul ţării.

– Ştiţi că în Statele Unite ale Americii nu e interzis să arzi steagul ţării. E o formă a libertăţii de expresie.
– Cred că e prea liberală legea americană, cel puţin pentru mine (rîde). N-aş răbda în faţa mea un om care arde steagul ţării mele.

– Ştiţi, există şi o altă definiţie a patriotismului. Pentru un demnitar sau o autoritate publică să fii patriot înseamnă:
1.  Să acţionezi cu bună-credinţă, în sensul integrităţii, în ceea ce faci;
2. Să fii dedicat într-un procent important jobului tău de serviciu public;
3. Să ai o competenţă specifică în zona respectivă.
Pornind de la această definiţie, este Elena Udrea un ministru patriot?

– Uitaţi, n-aş vrea să fac acum o discuţie despre Elena Udrea. Pentru că orice aş spune s-ar interpreta în paradigma campaniei.

„PD-L ar fi trebuit s-o suspende”

 

– Este dreptul dumneavoastră. Trec la următoarea întrebare. Vă dau un citat. „Ne luptăm cu politicieni controlaţi de moguli şi de grupuri de interese”. Asta aţi spus joi, 26 noiembrie, în faţa Colegiului Director al PD-L. La acea şedinţă de conducere, telespectatorii au zărit-o şi pe Monica Ridzi, fostul ministru al Sportului. E normal?
– Cred că aici era corect ca PD-L să procedeze la o suspendare din funcţie pînă cînd Parchetul se pronunţă.

– Parchetul sau instanţa?
– Cred că Parchetul. Un om politic trimis în judecată e clar că nu mai poate fi menţinut în funcţii înalte. Dar un partid care are exigenţe poate să facă acest lucru şi de la momentul începerii urmăririi penale.

– V-am întrebat pentru că, potrivit DNA, sintagma „oameni politici şi grupurile de interese” se potriveşte Monicăi Ridzi. Procurorii susţin, sigur, trebuie să probeze asta în instanţă, deocamdată Ridzi e nevinovată, dar ei susţin că oamenii de sub conducerea ministrului Ridzi au falsificat documente, iar unele dintre ele au fost semnate şi de ea. Acte oficiale falsificate, domnule preşedinte.
– Da. Are responsabilitatea falsului dacă l-a făcut. (Răspunde concentrat în interiorul unui subiect unde rămîne în alertă)

– După atît timp, dumneavoastră ce aţi înţeles din acest caz, care i-a preocupat pe cititorii Gazetei şi nu numai?
– Cazul acesta îmi vorbeşte despre erori. Una dintre erori este probabil şi a mea, care am fost un susţinător fără rezerve al promovării oamenilor tineri. S-a dovedit că nu tinereţea trebuie să fie atributul fundamental, ci competenţa. Şi aici o spun deschis: e vorba de promovarea de tineri şi de femei. Probabil că trebuie să scăpăm de acest complex al promovării tinerilor doar pentru că au promovat în partid şi să reaşezăm criteriile de competenţă, indiferent de vîrstă şi sex, ca fiind fundamentale.

– Şi de integritate…
– Integritatea o cunoşti de multe ori după ce-i dai funcţia. Aici este una dintre marile necunoscute. Şi să ştiţi că, la foarte mulţi, nu integritatea este problema cea mai mare. Problema este responsabilitatea. Am constatat că uneori cel numit politic devine o victimă a sistemului. Dacă este responsabil îşi pune oameni de a căror competenţă să fie sigur. Dacă nu este responsabil îşi aduce oameni de partid. Şi atunci eşecul lui este garantat. Mai devreme sau mai tîrziu va semna hîrtii cu care ajunge în faţa DNA.

[tab:Partea 2]

Cum şi-a dezarmat cavaleria

Băsecu le dă dreptate celor care susţin că şi-a îndepărtat din suţinători » Despre oamenii care nu-l mai susţin şi de ce a ţinut secretă pînă azi starea sănătăţii sale

poza2

La forumul pentru liberalism, Traian Băsescu a dat exemplu de bună practică liberală „înfinţarea a două companii puternice de stat în domeniul energiei”. „Cum pot fi două companii gigant de stat un model de liberalism?” a fost întrebarea. „Vă explic. Acum, energia, în funcţie de cine o produce, are costuri discrepante. Şi între cetăţeni şi aceşti producători se strecoară şmecherii din energie, care obţin profituri de zeci de milioane pe lună doar dintr-un birou. De aceea, dacă vom constitui două companii în care să intre furnizori de energie din surse diferite, va exista o competiţie corectă şi un preţ mai bun”. La întrebarea „Cine v-a făcut propunerea?”, preşedintele a răspus: Adriean Videanu.

– Sportul are această capacitate de a simplifica lucrurile. (Rîde gălăgios şi aprobă din cap, uşurat probabil că subiectul migrează). Cînd Guvernul a emis Ordonanţa care permitea numiri politice pînă foarte jos în sistem, în sport s-au schimbat politic pînă şi şefii de la cluburile din ţară sau şefii de stadioane.
– Corect, aşa s-a întîmplat! Eu am declarat imediat că nu sînt de acord cu Ordonanţa. Şi chiar am avut o explicaţie cu premierul Emil Boc. Şi mi-a răspuns că asta a fost ceea ce au reuşit să negocieze în interiorul Alianţei. În schimbul acestui lucru au obţinut promovarea Codurilor. Sînt compromisuri politice, dar trebuie să fie o limită în compromisul politic. Pentru că noi ne-am întors în timp din punctul de vedere al profesionalizării administraţiei! Ne-am întors pe vremea PSD. Ne-am întors la 2000-2004.

– Spuneţi că a fost un cost?
– Da. Poate că a fost un cost prea mare.

„Macovei nu a procedat corect”

– Mergem în zona presei. V-am întrebat cîndva dacă sînteţi de acord ca Ministerul Turismului să dea diurne ziariştilor.
– Nu sînt de acord. Dar mi s-a explicat că nu poţi transfera costurile promovării României către media. Transport, cazare…

– Vă contrazic. Vorbim despre diurne. Asta nu e în regulă.
– Eu am înţeles că li se plătea doar masa. Dar e un subiect care nici acum nu mi-e clar. E de discutat.

– La diurnă nu e de discutat, am altă opinie, dar trecem la alt caz. La stenogramele discuţiilor între domnii Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chireac şi şeful ANI, care a acuzat şantajul. Ştiţi că Asociaţia Jurnaliştilor şi Clubul Român de Presă s-au pronunţat: cei doi n-au acţionat ca jurnalişti, nu mai pot fi socotiţi ziarişti şi oricine apelează la serviciile lor ca ziarişti îşi asumă riscul decredibilizării. Prin autoreglementare, noi, cei din presă, asta am făcut! N-am văzut însă nici o reacţie a autorităţilor faţă de şeful ANI, parte a acelei discuţii.
SEDINTA - CNI–  Am primit sinteza dialogurilor. Cunoscîndu-l pe Macovei, care a fost procuror, cred că el a fost cel care a făcut înregistrarea. Cred că a avut curiozitatea procurorului. Cei care mi-au făcut mie analizele mi-au spus că unul din trei a avut microfonul. Singurul care a avut interesul să înregistreze a fost Macovei. Nu a procedat corect. Îi dau o circumstanţă: tentaţia procurorului.

– Dar dacă el a avut microfonul de ce nu a făcut o plîngere penală?
– Din cîte ştiu a făcut-o.

– Păi nu, să fi făcut atunci plîngerea dacă s-a simţit şantajat! Altfel, a păstrat pentru el înregistrarea. E în regulă?
– Ştiu că a făcut plîngere, dar nu ştiu cînd.

– Şi nu vi se pare important momentul cînd a făcut-o? Discutăm de peste o lună distanţă.
– Dacă nu a făcut imediat plîngere penală, Macovei a greşit fundamental. Şi aproape că a fost părtaş la această ticăloşie, dacă n-a făcut-o imediat! Era primul lucru pe care trebuia să-l facă.

„E legitim ca presa să provoace”

– În aceşti cinci ani de mandat aţi devenit autorul mai multor expresii care au intrat în conştiinţa publică. „Moguli”…
– „Tonomate”…

– Da, sînt multe. Vă amintiţi o singură sintagmă cu încărcătură pozitivă pe care să o fi lansat dumneavoastră?
– …

SOCCER-EURO/–  Vă dau un exemplu. Sarkozy a propus ideea de „cultură a reuşitei”. Le-a plăcut francezilor. Chiar şi acum, la numirea lui Cioloş pe agricultură, preşedintele Franţei a reintrodus public referinţa „prietenii noştri români”. Dumneavoastră de ce nu aţi creat o astfel de sintagmă pozitivă, în cinci ani?
–  Cred că am spus multe lucruri pozitive, dar n-a fost nimeni tentat de ele. Parcă am avut o dezvoltare a răului. Luăm fraze spuse de mine şi multe ar fi fost mai puternice decît „Mogulii…”.

– E vina dumneavoastră. Pentru că pe cele bune nu le-aţi repetat suficient ca pe „Moguli”.
– Aşa e. Dar dacă presa  nu le preia şi nu te ajută…

– Aţi zis chiar acum „Am avut o dezvoltare a răului”. Folosiţi persoana întîi plural. Vă includeţi?
– Categoric, da. Şi eu fac parte din tot ce înseamnă lumea politică. Vreau să vă spun însă că am vrut să fiu parte a binelui. De aceea a şi ieşit această tulburare. Şi am piedut o mare bătălie. Pentru că spunînd ceea ce am văzut a ieşit sintagma „Băsescu provoacă scandal”. Asta e o mare bătălie pierdută de mine! Dacă am spus clasei politice să se reformeze, s-a zis că provoc scandal. Dacă am spus Guvernului că nu atrage fonduri europene, s-a zis la fel.

– Găsiţi legitime provocările şi exagerările presei?
– Exagerările mă deranjează. Dar provocările le găsesc legitime. Din asta trăim. Viaţa e o provocare. Aşa cum am eu această provocare. Vreau modernizarea statului. I-am greşit termenul. Am crezut că se face în cinci ani. Nu se poate. E nevoie de mai mult timp. Provocările inteligente le iau în seamă. (Povesteşte cineva. Un om de-al lui era la o dezbatere la Realitatea TV, acum cîteva zile, faţă în faţă cu fosta consilieră Adriana Săftoiu. În sediul staffului lui Băsescu, se făcea contragalerie liberalei. Preşedintele se uita şi el, dintr-o parte. În murmurul general, fanii îl aud dintr-o dată: „Lăsaţi, mă, are dreptate Adriana!”). Dar cînd se spune despre mine… beţiv, bolnav, paranoic… astea sînt exagerări şi schimb canalul.

„Am văzut zvonuri că n-o mai duc. Sînt perfect sănătos!”

– Există o sentinţă a unei judecătoare din România, Ioana Hubert, într-un proces în care George Copos a acuzat gsp de calomnie. Instanţa a respins apelul lui Copos şi a motivat că „potrivit legilor europene, libertatea de expresie a jurnaliştilor include şi recurgerea la o anumită doză de exagerare şi chiar de provocare”. Sincer, am crezut că vă prind şi că veţi spune că nu sînt normale provocările presei. Din afară, aşa se vede: că le acceptaţi cu dificultate. Acum spuneţi că le acceptaţi.
– Da, dar nu cînd sînt făcut psihopat!

– De acord. Însă starea de sănătate a unui preşedinte este o chestiune de interes public.
– Aşa este.

– Spuneţi-ne care e starea dumneavoastră de sănătate.
– Perfectă. Dar şi aici am avut ezitări. Care vin din legislaţia noastră inexistentă în domeniu. Eu la 6 luni îmi fac controlul medical obligatoriu.

– Ce însemnă obligatoriu? Conform cui? Decurge dintr-o normă legală?
–  Nu, nu avem reguli privind sănătatea preşedintelui. Am stabilit eu la început de mandat, împeună cu instituţiile abilitate, această regulă: control medical la fiecare 6 luni. Şi, la mine, controlul medical nu se limitează doar la analizele de sînge. Durează şi două zile. Trec prin toate aparatele cu care este echipat Spitalul Militar. Se verifică şi traseul venelor, nu ştiu cum se numeşte (Îşi duce mîna de-a lungul piciorului şi apoi la cap).  Nu mai vorbim la creier, unde se uită dacă nu a apărut vreun cheag sau orice altceva.  Problema s-a pus dacă să le facem publice. Decizia tuturor a fost: cîtă vreme legea nu cere să le facem publice, mai bine nu le prezentăm, pentru că oricum vor stîrni o dezbatere dacă sînt sau nu adevărate.

– Am altă opinie aici, cred că nu aţi procedat bine neprezentîndu-le. E un drept al românilor să ştie. Cînd aţi făcut ultimele analize?
– Chiar acum, înainte de începerea campaniei. Şi sînt perfecte. Ştiu că s-a spus: uită-te la el, e transpirat, are diabet. Ştiu zvonurile că sînt pe moarte, că n-o mai duc… (Rîde cu poftă). Dar am fost şi la alţi preşedinţi de stat şi am înţeles că inclusiv despre ei se spune asta. Ne-am obişnuit. Am analize perfecte!

„Geoană e dependent, eu nu sînt”

– Într-un articol publicat recent în România Liberă, Alina Mungiu spunea că nu porniţi ca favorit în turul 2 şi că asta se datorează faptului că „v-aţi dezarmat propria cavalerie”. Se referea la oamenii pe care i-aţi avut aproape şi i-aţi pierdut. Se referea probabil şi la ea, dar şi la alte personalităţi. Vă dau eu un exemplu: nu l-am văzut în ultima vreme pe Gabriel Liiceanu, un om care v-a susţinut ideile. Are dreptate Mungiu?
– Cred că are dreptate. Nimeni nu aştepta de la mine să tolerez o alianţă PD-L – PSD.

– Nu la asta se referea, ci la cei cu care v-aţi înconjurat.
– Nimeni nu aştepta de la mine să nu reacţionez la semnalele referitoare la doamna Elena Udrea.

– Aici vă simţiţi vulnerabil?
– Da, vulnerabil.

– De fapt, e vorba despre faptul că, în loc de o apartenenţă necondiţionată la dumneavoastră ca persoană ar fi fost de preferat să aveţi în jur oameni care să participe vigilent şi chiar sceptic.
– Aşa este.

agerpres_3789089– Şi mai spune Alina Mungiu ceva. Către ambii candidaţi. Că aşteaptă, ca alţi mulţi indecişi, să aveţi un mesaj public şi clar cu lucrurile pe care le-aţi greşit şi pe care aveţi voinţa să le schimbaţi. Vă gîndiţi la un astfel de mesaj?
– Mi-e foarte greu să vă spun cum ar arăta un semnal al meu. Ultimele mesaje vor fi sinteza a ceea ce gîndesc. Mie mi se pare clar în ce situaţie sîntem. Unul dintre candidaţi garantează liniştea, celălalt nu garantează liniştea. Reforma statului nu garantează liniştea. În spatele unuia se află Videanu, Berceanu, Elena Udrea, Monica Ridzi, Blaga (descrie cu mîinile paranteze care să-i cuprindă), cu bunele şi cu relele lor. V-am dat tot palierul. Şi bune, şi rele. În spatele celuilalt sînt Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc, Patriciu, Vântu.

–  L-aţi uitat pe Voiculescu, pe care îl numiţi de obicei.
– L-am uitat? Şi Voiculescu. OK, asta-i de ales.

– Adică spuneţi că oamenii au de ales între două imperfecţiuni.
– Da, asta spun. Pentru că, poate că pînă la urmă, asta e politica. Ea nu poate fi albă. Alegerea e aşa: echipa asta din spatele meu, cu bunele şi cu relele ei, spune că vrea modernizarea statului, chiar dacă prin fapte uneori, uite, face ca Monica Ridzi! Cealaltă echipă spune că vrea un singur lucru: linişte. Liniştea domnului Iliescu. Această echipă are în frunte un lider dependent. Dependent de voinţa lui Vanghelie, de voinţa mogulilor. E o comparaţie care mi-a venit acum şi o propun oamenilor. Liderul Geoană e dependent de toţi aceştia. Aici, la mine în echipă, nimeni nu poate spune că eu sînt dependent de el. Au trecut 20 de ani. Aceste alegeri sînt mai importante decît orice alegeri prezidenţiale de pînă acum.

– Acelaşi lucru îl spune şi Mircea Geoană.
– Da. Pentru că alegerile vor da direcţia. Vreau să explic fără dubiu. Băsescu va fi un lider care tractează pe direcţie. Dincolo, vor fi mult mai mulţi lideri care vor vrea acea linişte din timpul domnului Iliescu!

[tab:Partea 3]

Remuşcarea

Final neaşteptat de dialog

poza3

– Domnule preşedinte, nu m-aţi convins prin explicaţiile publice că la Ploieşti nu s-a întîmplat nimic. După cum nu înţeleg de ce nici stafful dumneavoastră şi nici televiziunile nu cer o expertiză în străinătate. Nu aţi avut o iniţiativă oficială…
– Aici greşiţi.

– Corectaţi-mă!
– Eu am contactat experţi acreditaţi de Ministerul Justiţiei şi aceştia ne-au cerut două lucruri: înregistrarea orginală şi camera cu care s-a făcut filmarea. Punctul lor de vedere este că nici un expert nu va accepta să dea un certificat în lipsa înregistrării originale şi a camerei. Pînă luni sper să fie gata acţiunea penală, împotriva domnului Patriciu. Îl dau în judecată pentru afirmaţiile pe care le-a făcut la Realitatea TV.

– Care din ele?
– Susţine că a văzut două lovituri, una în stomac şi un pumn în faţă. Acţiunea mea îl va obliga să probeze. Proba nu poate fi decît înregistrarea originală. Şi, dacă găsim înregistrarea originală, găsim şi camera originală. Acest lucru trebuie lămurit. Sînt două puncte de vedere. Eu spun „Nu”, Patriciu spune „Da”.

– La ce spuneţi „Nu”? La lovitură?
– La lovitură.

– Dar spuneţi „Nu” la împingere?
– Îmi este imposibil să vă spun aşa ceva. Eu nu îmi aduc aminte episodul. A venit şi prea tîrziu şi aici mă întreb de ce au trebuit 5 ani ca acest lucru să apară? De ce n-a venit la referendumul din 2007? În orice caz, rămîn agăţat de acest lucru şi nu văd posibilă rezolvarea decît în instanţă pentru că cineva deţine originalul.

– Încă ceva. Spuneţi că nu vă amintiţi ce s-a întîmplat. Dar vă amintiţi că s-a întîmplat ceva acolo?
– Nu. Cavalcada alegerilor este complicată. La cîte mitinguri sînt, nici nu le mai aşezi la un moment dat în minte. Ca dimensiuni sau care unde a fost. La cîte incidente sînt într-o campanie… eu am luat coate în faţă. Ce mi se pare în neregulă e de ce timp de 5 ani nimeni nu s-a sesizat. Şi au fost multe alte momente în care domnul Patriciu l-ar fi putut utiliza din punct de vedere politic. De ce acum?

„Sînt un om de dreapta”

– Sînteţi adeptul real al cotei unice de impozitare a veniturilor?
– Da, e o soluţie pentru România. Dar a putut avea efect economic abia după ce am decis ca profitul reinvestit să nu fie impozitat.

– Ideea a fost adusă pe scena politică de Dan Voiculescu.
– De mai mulţi.

– Nu, corect e aşa: Dan Voiculescu a fost iniţiatorul vocal şi politic. Cred că nu mă suspectaţi de subordonare, dar acesta e adevărul.
– Nu vă suspectez. Urmăresc ce scrie Gazeta şi apreciez sincer independenţa ziarului şi a blogului dumneavoastră. De acord, Dan Voiculescu a militat pentru neimpozitarea profitului reinvestit. Important e că acum putem să-i impozităm la fel pe cei cu mai mulţi bani şi le oferim varianta ca aceşti bani să se întoarcă în sistem şi să producă.

– Există oameni care spun că impozitul progresiv e cel corect. De pildă, Warren Buffett, unul dintre marii întreprinzători ai planetei. El susţine că nu e logic ca secretara sa să fie impozitată, procentual, la fel ca el. Că el ar trebui să plătească mai mult. Pentru că, pînă la urmă, impozitele sînt preţul pe care-l achităm pentru o societate civilizată.
– Acum, în România, eu cred în taxa unică. Şi vorbesc inclusiv de anii care urmează. Sigur că un poitician nu se poate angaja în eternitate cu o promisiune.

– Folosiţi o expresie în campanie: „Ruralul este ultima resursă de creştere a productivităţii în România”. Declaraţia seamănă cu politica marilor companii multinaţionale, care şi ele cred că acolo e piaţa viitoare a dezvoltării. E un discurs de dreapta.
(Coboară vocea) Sînt un om de dreapta. Oricît de curios ar suna.

– De ce „curios”? Şi de ce o spuneţi aşa de moale?
– Nu, nu moale. Sînt un om de dreapta.

Lunga listă a penitenţei

– Vă propun ca la ultima întrebare doi creştini să discute despre pilda unei sărbători evreieşti. Există în religia iudaică obiceiul ca de Yom Kippur, ziua ispăşirii, oamenii să-şi mărturisească erorile în faţa lui Dumnezeu. Numai că, înainte de asta, există un moment în care le cer iertare semenilor. E interesantă viziunea asta: ca să-I ceri iertare lui Dumnezeu, trebuie mai întîi să faci asta în faţa oamenilor. După cinci ani de mandat, dumneavoastră cui îi solicitaţi iertarea?
(Surîde şi se ridică). Am o listă lungă. Nu mă puneţi să vă dau nume.

– Cît de lungă e lista?
– 22 de milioane de români sînt pe listă. Le cer iertare celor 22 de milioane de români.

Filmare cu o cameră beta Sony

Mărturia unui om din echipa tehnică de la Ploieşti, găsit de gsp. „Îmi aduc aminte de incident. Băsescu l-a bruscat pe copilul care nu înţelegea ce se petrece acolo, era confuz, el credea că Adrian Năstase e pe scenă. După miting, cîţiva oameni din stafful de campanie au vrut să vadă ce s-a înregistrat din moment. Ne-am uitat împreună. Au luat cu ei caseta filmată cu o cameră beta Sony. Am revăzut acum imaginile la televizor. Sînt aceleaşi, foarte clare şi netrucate. Poate accelerate puţin pe final, dar în nici un caz modificate. Nu-mi amintesc cine a luat atunci caseta, dar ei au păstrat-o ca să fie siguri că nu rămîn probe”.

S-a terminat. Preşedintele iese în hala îngustă. Îşi bate palmele către staff. „Gata, ce urmează? Declaraţia de presă şi apoi plecăm”. Urmează deplasarea de campanie în Oltenia. „Dar înainte de orice mă duc pînă undeva”, rîde el, pe vîrfuri, cu acea grabă imposibil de camuflat politic a bărbaţilor în căutarea toaletei. Dispare după un panou. Fir-ar! Mai era o întrebare! Dacă în cei 22 de milioane de pe lista penitenţei e cuprins şi copilul de la Ploieşti.

Întrebările bune la interviu vin mereu după. Ca remuşcările.

Mircea Geoană a acceptat şi el să acorde un interviu publicului Gazetei Sporturilor şi blogului tolo.ro. Dialogul va fi purtat şi publicat în zilele următoare.

Comentarii (250)Adaugă comentariu

ba voi chiar nu va mai reveniti??!  •  30 noiembrie 2009, 20:24

userii petruta si raluca sunt imaginea perfecta a tipologiei omului caruia i se adresau generic inteleptii : „fiecare popor are parte ca de liderii care-i merita!!!”

Octavian Vale  •  30 noiembrie 2009, 20:42

unde sunt scuzele pt.ca a praduit flota,pt. ca a injosit medicina romaneasca fugind ca un las sa se opereze la Viena,pt. ca a avut destule functii de conducere in care nu a realizat nimic pt. tara sau pt. bucuresteni ci doar pentru familia sa,baronii din PDL,cercul lui de magnati (inclusiv rusii de la ALRO si RAFO ),pt. ca a mintit permanent pe romani?!?Pentru toate acestea nu exista scuze.

sandel  •  30 noiembrie 2009, 20:43

Cind ma gindesc ca a stat 16 ani in ministerul transporturilor, el si ai lui prieteni si acum nu avem nici macar 300 km de autostrada, imi vine sa-mi iau stampila si sa plec. Domnilor, faptele vorbesc pentru fiecare. Pe Geoana lumea-l judeca pentru ce au facut altii din anturajul lui, pe Basescu, il judecam dupa ce a facut in ministerul transporturilor, ca primar etc. Pe Geoana incercati sa-l judecati pentru ce a facut el si nu altii.

florin  •  30 noiembrie 2009, 20:43

perfecta postarea 105 bravo aira

tina  •  30 noiembrie 2009, 20:50

IN CAZUL MEU NU MAI CONTEAZA ACESTE SCUZE CERUTE LA INGHESUIALA ACUM CAND VEDE CA_I FUGE PAMANTUL DE SUB PICIOARE>.A jignit toate femeile prin modul public in care se poarta cu acea finete de femeie d-na MARIA.,facandu -si publice aventurile nerusinate ,cu care are nerusinarea sa ne intoxice la televizor. Ne-a jignit a nustiu cata oara cand a lovit acel copil,s-au cand i-a zis adolescentului din cluj PUI DE COMUNIST.NU mai putem vota un presedinte mincinos ,prost crescut care se crede smecher si pe noi prosti,care fura la lumina zilei,nici macar nu se mai chinuie cat de cat sa fie maiponderat,promovandu-si fara limite si fara nerusinare familia si persoanele care sunt in stare de orice pentru a-i fi pe plac.CAnd te gandesti ca mare parte din timp conduce masina si tara baut iti vine rau.Se gandeste la noi atunci cand are nevoie si at unci vrea sa vorbeasca cu agricultorii ,cu romanii,etc Sa-i fie rusine ne face neamul si tara de ris ,este un tradator.Sa plece pe vapor asa cum a spus sa nu mai intoxice romanii,sa dea dovada macar o data ca are o ramasita de onoare pe care s-o ofere romnilor in schimbul mojiciilor oferite in cei 5 ani.

vlad c  •  30 noiembrie 2009, 21:15

un comentariu mai de bun simtz decat nr 176 rar am vazut. pt mine interviul este unul din iad, sau ma rog dintr-un loc unde niste oameni vor suferi o infrangere categorica si vor sfarsi compromisi politic si moral. basescu si-a adus bbrusc aminte de popor dupa ce promitea ca se va intalni saptamanal cu el la P. Universitatii sau mai stiu io pe unde. In realitate sfatuitorii lui : Videanu, Pogea, Boc, firmele prietene: Euroconstruct, Luxten etc si rudele au fost mai poporane decat „poporul”. Practic, in acest interviu , vrea sa faca din greseli prilejuri de a isi turna cenusa in cap pt a arata cat de sincer este, cat de „derect” si popular este. eu asta numesc buticarism politic, dorinta implinita de a se aranja personal si cu familia, o generatzie expirata de chioscari care este data la o parte din toate structurile de influentza si putere.

habracadabra  •  30 noiembrie 2009, 21:44

Cum ar fi fost sa aflam de la amandoi candidatii daca sunt dispusi sa prezinte public balanta cu toate cheltuielile care s-au facut in campania electorala. De unde au venit banii si cum s-au cheltuit. La leu. Leul greu. Vi se pare o intrebare suficient de grea? Pentru un jurnalist care s-a zbatut atat sa afle detalii cu banii cheltuiti de MT in cazul Ridzi, chiar ma mir ca nu v-a trecut prin cap. Sau o pastrati pentru Mircea Geoana?! 😀
PS: M-as multumi si cu perioada campaniei cuprinsa intre cele doua tururi; despre Gigi am aflat cat l-au costat cele doua procente, tot de la dumneavoastra… 😀

paul  •  30 noiembrie 2009, 21:47

traian basescu trebuie sa fie prietenul poporului roman.A facut greseli pe care trebuie sa le repare .Este dator acestui popor si trebuie sa isi duca munca si promisiunile la bun sfarsit.Trebuie sa distruga mafia din aceasta tara

gabi  •  30 noiembrie 2009, 21:51

Daca ar fi incercat sa-l loveasca cu pumnul in piept pe baiat, presedintele actual s-ar fi dezechilibrat, datorita distantei relativ mari dintre ei. Ma mir ca un arhitect profesionist cum, totusi, este Dinu Patriciu, nu-si da seama.

dan  •  30 noiembrie 2009, 22:11

1. felicitari pentru interviu. este excelen. din interviu apare un basescu foarte viu. nu se potriveste nici cu tiparele simpatizantilor nici ale celor care il urasc
2. interesanta sublinierea dumneavoastra: basescu a negat lovitura, nu impingerea.
3. institutul de criminalistica spune ca filmul a fost alterat, ceea ce nu contrazice niciunul dintre punctele de mai sus

cfrujeanul  •  30 noiembrie 2009, 22:35

Sunt plecat de opt ani din Romania. Tangenta cu viata politica si sociala romaneasca nu am mai avut din vara lui 2002. Marea problema a omenirii – pentru ca vorbim de un soi de reflex pe care il capatam de mici copii si pe care il cultivam pe masura trecerii timpului – este absenta rabdarii. Daca ceva nu merge lasam la o parte speranta si intoarcem armele invocand dorinta de mai bine, de libertate, de independenta s.a.m.d. Sunt sigur ca sunt o gramada de dezamagiti politic, oameni care l-au votat pe Traian Basescu o data, iar acum trag concluzia ca au facut o greseala. Insa credeti ca o idee de ansamblu, o idee de tip macro, poate fi aplicata intr-un timp atat de scurt precum un mandat prezidential? Planurile de dezvoltare sunt pe termen scurt, mediu si lung. Dar cand vine vorba de o societate, cea romaneasca, una care cuprinde – asa cum si domnul presedinte a surprins – 22 de milioane de oameni, plus alte aproape 11 milioane peste hotarele Romaniei, putem discuta de planuri pe termen scurt? Acestui om ii trebuie cel putin inca un mandat prezidential, pentru a da forma ideii pe care o sustine, o idee ce se transforma, intr-adevar, in pas cu situatia de moment. Sa nu spuneti ca sunt pentru o dictatura, pentru ca nu este asa. Atunci cand suntem mici nu sarim din clasa intai direct pe bancile facultatilor. Ne trebuie mai bine de un deceniu de educatie progresiva pentru a fi capabili sa ajungem in universitati, pastrand si adaptandu-ne la un mediu educational ce nu deviaza ci se dezvolta. In cei 20 de ani de la revolutie incoace noi nu am facut altceva decat sa ramanem la eternul stadiu de scoala primara. Si asta nu e vina celor ce ne conduc – e vina noastra pentru ca vrem repede si mult, mult si fara efortul rabdarii, fara a ne preocupa de cei ce vin dupa noi. De asta capitalismul a dat in cele din urma chix si acum plange mai multa lume pe pamantul asta, implicit noi romanii. Nu sunt pro Basescu, dar daca tot vrem succes pe mai departe trebuie sa ne gandim bine ca schimbarea are un moment al ei si noi suntem departe de acel moment. Riscam sa schimbam doar forma nu si miezul problemelor noastre. Orice rezultat pozitiv intr-o societate e rodul unui efort colectiv, unor sacrificii colective. Sa ne aducem aminte cand votam de Franta lui Mitterand, de Germania lui Kohl sau de Marea Britanie cu a sa Margaret Thatcher.

Legat de articol, imi pare rau ca acest fel de interviu nu poate fi televizat la o ora „prime time” in Romania, dar si in diaspora.

?  •  30 noiembrie 2009, 22:36

ce parere aveti?….
daca ar fi sa aflam, vreodata…ca ridzi este cea care a dat filmuletzul de la ploiesti?….
s-ar parea ca s-a suparat pe basescu ca n-a aparat-o asa cum a facut-o in cazul udrea!

heidi  •  30 noiembrie 2009, 22:56

Astazi I-Realitatea TV a continuat seria emisunilor patetice despre filmul in care apare domnul presedinte Traian Basescu si acel baiat. Atat i-a dus capul incat l-au sunat in direct pe Siegfried Woratsch de la RTL, expert international in montaje video. Acesta fusese contactat de Realitatea in urma cu 2 zile, trimitandu-i si filmul in cauza pentru a-l analiza.

Specialistul nostru a descoperit ca framurile 46 pana la 52 au fost refacute cu airbrusch si copy-paste a unor elemente care compun imaginea. Orice coleg care cunoaste aceste lucruri, le accepta ca se pot manipula imagini video introducand sau eliminand elemente aflate in miscare copiind elementele in Photoshop intr-un alt layer si apoi jocul cu transparentele modificand ansamblul perspectivei. Imaginea nu sufera diferente ale obiectelor (dimensiune care ar fi vizibila apoi prin o tremurare a imaginii sau o rupere a miscarii), ci se modifica perspectiva prin dedublare in diferite layers. Daca se adauga si efectul de miscare al elementelor introduse atunci la remontare in Premiere a framurilor retusate, acestuia i se pot da alternativ viteze diferite, dand la prima vedere senzatia de original. Falsul este astfel dovedit ca fiind unul care pentru realizare, a necesitat cateva saptamani de munca, dar greselile si elementele introduse in aceste montaje sunt vizibile doar deschizand framurile in Photoshop. Respect pentru volumul de munca investit, dar scarba pentru acceptul unui asemenea comenzi murdare.

Copiind prima parte din inregistrare cand femeia se apleaca in fata, s-a constatat ‘prelucrarea’ de la frame 32 pana la frame 54. Modificarea consta in modificarea vitezei de derulare, care in prima faza a fost prelucrata in format “flm.” In photoshop de la Tonwertkorrektur si Gradationskurven, apoi s-a retusat destul de neprofesional mana dintre framurile 40 pana la 50, unde se constata diferente la lungimea obiectelor, lipsind in aceasta miscare 5 frames (din varianta originala), iar altele au fost copiate pentru a incetini miscarea mainii dintr-una static lenta in accelerare de 2/4 progresiv. Nu s-a putut modifica miscarea femeii care mascheaza “gestul”, iar aceasta ramane intr-o pozitie nefireasca static aplecata inainte, efect obtinut in Photoshop prin copierea elementelor pentru a obtine numai miscarea mainii, capul copilului fiind copiat, cred dintr-un alt frame de dinainte sau de dupa aceasta scena, diferentzele de luminozitate, Farbbalance si contrast modificandu-se nefiresc intre aceste framuri. Acesta modificare care a survenit de pe original pe computer, are valoare de diletant-profi, dat fiind faptul ca nici calitatea initiala , cred, a filmarii nu a fost dintre cele mai stralucite. Falsul este vizibil in ochii fiecarui profesionist in montaj de studio si poate fi certificat ca atare.

Prin urmare Realitatea si-a luat teapa in direct.

PS: sa fi vazut fata Cristinei Sincai, moderatoarea…nu mai stia ce sa zica :):):)

Eris  •  30 noiembrie 2009, 23:17

Nu stiu de ce, nu-mi place finalul, „Filmare cu o camera beta Sony”…..cumva , ca sa existe o „impartialitate” ?!?..Ca e clar ca e trucat pumnul!…

Nu cred ca vor fi multi influentati de acest sfarsit pentru ca, in general, cine are acces la internet, e si un pic mai luminat la minte.Eu cred ca l-a impins,satul de interventia acelui copil needucat care nu avea ce sa caute acolo, dar in nici un caz nu l-a lovit.Iar pumnul in plex e pura aberatie.Lovitura sub barbia copilului e facatura ieftina.

S-a vrut o lovitura de gratie, efectul a fost contrar: scandalul a dezgropat dosare uitate, clipe grele,vanzarea Romaniei, etc…iar nehotaratii au primit imboldul necesar.Stiu acum exact pe cine vor vota.

„Omul din echipa tehnica”… oare exista?!?…sa-l vedem…sa apara…sa aiba curajul sa sustina…cu dovezi, nu altfel!

Felicitari pentru interviu, foarte bun.

sandman  •  30 noiembrie 2009, 23:30

@radu-oradea
In spatele lui Base nu-i vezi pe Berceanu, Udrea-Cocos, Videanu, Ridzi, Boureanu?
Sa-ti fie de bine!

liviu  •  30 noiembrie 2009, 23:30

Catalin,

in decembrie 2004 am iesit la vot de frica psd-ului, iti aduci aminte cum toate ziarele si televiziunile (exceptie: catevancu – ziarul din saptamana anterioara turului 2 a fost cumparat in masa de oamenii psd numai sa nu citeasca lumea adevarul, ev zilei, voi si realitatea tv).

De atunci s-au schimbat multe. Un mogul au reusit sa puna capacul pe catavencu si realitatea. A ramas in picioare Ev zilei si s-a alaturat B1 (totusi mi se pare ca nasul ii face mai mult un deserviciu lui base).

GSP, prin tine, a facut un lucru extraoridnar prin desconspirarea cazului ridzi. Si-a facut mai mult decat datoria pentru sportul romanesc. Daca si colegii de la Jurnalul National ar fi facut acelasi lucru in cazul indentic, Nemirschi as fi devenit fan Voiculescu.

De cinci ani de zile ma ingrozesc daca dau televizorul pe canalul 39 unde am antena3. apropos, cred ca vor da faliment daca iese Geoana.

Ca sa revin la ce simteam acum 5 ani. Nu e ciudat, ca acum, parca mai mult decat atunci majoritatea covarsitoare a trusturilor de presa fac un linsaj ingrozitor la adresa lui Basescu?

Stiu ca ai votat cu Base acum 5 ani, simt ca acum ai indoieli. Si eu aveam pana la turul I. As fi mizat pe Crin. Ce s-a intamplat dupa, m-a ingrozit. Manipularea este la cote maxime. Oare ei ne cred atat de imbecili, ca popor?

De fapt cred ca suntem foarte imbecili din moment ce am trimis in parlamentul european pe eba, cecali si vadim.

Iti aprecie verticalitatea, sper ca interviul cu geoana sa fie la fel de impartial.

Te intreb un singur lucru: cum crezi ca se uita seara in oglinda razvan dumitrescu, cosmin prelipceanu, corina dragotescu, cristina sincai, laura chiriac, adrian ursu?

Nu am enumerat pe nimeni de la antene, pentru ca nu are rost si nici pe ziristii cu state vechi si pielea tabacita ca ctp, stelian tanase, sau emil hurezeanu (la ultimii doi chiar simt ca sunt presati de ipocria situatiei in care sunt pusi).

Mie sila de cristoiu, *****

O ultima intrebare: ai vazut cum au reactionat patriciu si vantu la intrebarile andreei pora de miercuri seara? unul a facut-o nesimtita iar celalat nebuna. Eu m-as fi asteptat la mai mlt de la doi oameni de valoarea lor, dar probabil e reactia patronului care nu e obisnuit ca cineva sai spuna ca iarba este verde cand el o vede alba.

God save romania!

JC  •  30 noiembrie 2009, 23:46

Genial interviul Dl. Tolontan. Acest interviu este o monstra de profesionalism. Poate reusiti sa dati reteta si altor colegi, care au cam uitat ce presupune meseria de jurnalist.

Dan  •  30 noiembrie 2009, 23:53

Si noi ne cerem scuze ca v-am ales acum 5 ani!! dar stati linistit: a doua oare nu mai gresim!!!!!

Marius Balo  •  1 decembrie 2009, 0:03

Buna seara.
Doresc si eu sa’mi exprim opinia vizavi de turul second al alegerilor. Postez foarte rar pe forumuri, insa acum simt nevoia aceea de a spune ceva, mi se zbate patriotismul in artere. 🙂

Ok, Presedintele Basescu… mie personal imi este chel la inima din trei motive: 1. in primul rand, ca a permis ca ministrul de externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, sa fie umilit asa cum a fost in saptamanile “demisiei”.. mie imi placea enorm, maniera, gestica, limbajul, gandirea, exprimarea, look’ul… il vedeam demn de Bratianu. Aducea prestigiu Romaniei. Ok, l’au pus la SIE, si in locul lui…. pe libidinosu ala ce nu putea face diferenta intre un bordello frantuzesc de lux si holurile palatului MAE, unde de pe pereti te privesc legende. Sunt de parere ca Basescu putea sa il apere si sa’i schimbe circumstantele (motivul invocat era hilar, daca mai tineti minte).

Al doilea motiv ar fi ca a stat la masa si a baut pana la 4 dimineata… cu V.P.M., pastorul tuturor pasunilor, Pacala (varianta Samoa de Vest), Mihai Viteazu (numa’ ca tu nu esti roman, ma imigrantule), Gigi Becali. Si ala o inceput sa se laude pe la toate televiziunile ca o stat Basescu cu mine la masa, baa… pai io’s smecher. Ca si roman, in acel moment m’am simtit umilit… presedintele tarii… inseamna ca’i ca si ala.

Al treilea motiv ar fi legat de intarzierea cu care Presedintele Romaniei a raspuns atacurilor ce veneau din Republica Moldova la adresa Romaniei in perioada aceea de revolta din aprilie. Adica grohaitorul ala de Voronin isi permite sa jigneasca o tara intreaga, zile intregi, acuze, dejectii… si eu ca si Presedinte.. ce? Il ascult pe ala la TV o saptamana intreaga pana sa mormai si eu ceva. Pozitia oficiala a UE, bullshit… de vorbea cineva asa de Franta, de exemplu… in seara aia se si punea de’un G8. Garantat. Nu avem noi prestigiul Frantei, dar de infundat gura la ala, tot am fi gasit ceva. Din timp. Halal Servicii Secrete. 🙂 Eram odata…

Ok, Mircea Geoana. Mie personal mi’a placut pana sa se intoarca in Romania, din postura de ambassador in SUA. Intelectual, cu toate ca nu pare, este mai redus decat oponentul sau. Se aude dupa cum vorbeste. Si pare tot timpul vulnerabil, cu coloana vertebrala… insa fara vertebre. S’au erodat in ultimii ani de la statul in genunchi pentru onorul palosului. Si Basescu s’a aplecat, sunt convins… si se apleaca in continuare… da pare ma tapan pe picioare, poate mai functioneaza si jucariile… doubtful, tot cu JB in mana, no ice. 🙂

Mi’a placut Crin Antonescu. Pacat. Da’ amu ce sa faci, ziceti si voi? 🙂 Ma numesc Marius, sunt din Cluj.

marius d.  •  1 decembrie 2009, 0:13

Bravo Tolontan, excelent! Sa facem un exercitiu, sa zicem ca iese Geoana si ajunge presedinte. Haideti sa ne imaginam: 1. asa-zisii moguli isi vor vedea linistiti de afaceri, de data asta si mai abitir cu statul; iertarile de datorii vor curge, de platit tot noi le vom plati; 2. justitia reintra sub papuc, cu Lidia Radulescu pusa in drept, alaturi de Stanoiu et co; 3. scapata de obiectul atacurilor (adica Base), presa va deveni tot mai obedienta si cenzura celor ce vor sa scrie ceva incomod va deveni ceva obisnuit; 4. pomenile de la stat pt. pomanagii vor curge, de platit le platim noi, restul; 5. promovarea nulitatilor din PSD si PNL (Ponta, Banicioiu, Olguta…) ne va face sa ii vedem ministri pe cai mari; 6. statul va redeveni vaca de muls a celor cu relatii; 7. legile cu dedicatie vor trece fara probleme de presedinte; numirile la Curtea Constitutionala se vor face din rindul oamenilor de casa ai PSD. Per total: LINISTE! Oare asta vrem?

stefan  •  1 decembrie 2009, 0:35

felicitari pentru interviu,felicitari de doua ori,mai ales pentru ca nu mai gasesti asa ceva decat f.f. rar.
domnule Tolontan,jos palaria si „pana buna”!

Vlad  •  1 decembrie 2009, 1:03

Interviul ma lasa rece, ma lasa rece orice declaratie facuta de vreun politician care prefera sa vorbeasca despre patriotism cand absolventi de masterat trebuie sa se angajeze chelneri ca sa castige un ban. Dar am si eu o intrebare. Oare cineva s-a gandit la precedentul pe care acest individ cu titlul de presedinte al Romaniei l-a creat? Schimba Constitutia Romaniei dupa cum voteaza populatia? Sunt curios daca oameni de la tara, unii dintre ei care nu stiu sa scrie si sa citeasca, stiu diferenta dintre parlament unicameral si bicameral? Daca un domn presedinte, acesta sau altul, vrea sa scape de Parlament? Referendum si e vointa poporului. Nu ma intereseaza cine iese presedinte nu fac campanie. Eu am 24 de ani am terminat 2 facultati si un masterat si pentru toti cei care au fost de acord cu acel referendum am un mesaj: acesti parlamentari ce vor iesi va costau pe voi din buzunar aproximativ 1.25 dolari si de acum nu mai aveti dreptul sa va plangeti ca viata voastra nu e buna. Eu am invatat doua lucruri din aceste alegeri: in Romania daca esti tanar poti ori sa pleci in afara unde esti apreciat ori sa te bagi in politica sa incerci sa schimbi ceva. Apropo de ultima parte vecina mea a spus ca a votat cu unul dintre candidati ca e prost dar amuzant si o face sa rada cand apare la televizor. Sa ma fereasca Dumnezeu. Tocmai am trecut in 1 decembrie si realizez ca tara asta are exact conducerea pe care o merita. Sa va fie de bine oameni buni!

Zero Sapte Trei  •  1 decembrie 2009, 1:14

Bun articol, tine-o tot asa!

vasi usa  •  1 decembrie 2009, 4:07

hai basescu, esti cel mai tare. daca iese geoana astai tara pe care o meritati, sa nu va mai plingeti.

Vlad Ionescu  •  1 decembrie 2009, 9:46

Cred in regretele sincere ale lui Traian Basescu. El regreta sincer ca nu va mai fi ales, iar acum realizeaza ca Udrea, Ridzi & Co sunt unele dintre motivele care fac diferenta la vot. De fapt nu regreta nimic. Asa e el.

Maria  •  1 decembrie 2009, 10:02

Domnul Basescu minte, imi pare rau 🙁 cu atata usurinta si naturalete o face, probabil ca interesele politice o cer, nu stiu, nu inteleg, stiu doar atat :minte !
Si nu se uita cum a fost „pusa” independenta eba in UE! mascarada cu Ridzi, dar cel mai grav si mai grav: Ro este indatorata, ca avem guvernul boc cu pogea premier!

Iar daca Basescu vrea in ca 5 ani, guvernul Boc va umili saracii acestui popor pana la ultima picatura.

Mi-as dori sa aprobi si parerea mea, dle Tolo 🙂
atunci intr-adevar pot sa cred in buna credinta care a stat la realizarea interviului cu controversatul candidat pe care nu-l voi vota 🙁

Ziarist  •  1 decembrie 2009, 10:18

Lucrez in presa din 1993, sint in sistem, vad ce se petrece. Patronii din media sunt disperati ca nu mai au contracte de publicitate guvernamentala si pe bani publici de sute de mii de euro lunar, asa cum aveau pana in 2004, gratie ex-premierului PSD Adrian Nastase. Presa e in criza, nu se mai vinde mai nimic, patronii dau afara ziaristi, la „Gardianul”, de unde a „plecat” filmul, e faliment din februarie 2009. Acum PSD a promis un viitor stralucit si revenirea la publicitatea guvernamentala si la contracte pe bani publici cu TV si ziare loiale. Pretul: Discreditarea si umilirea lui Basescu! Deci, dupa 20 de ani, vom vedea in acordurile lui Queen “We are the champions”, cu mainile sus, in artificii si confetti pe ILIESCU – GEOANA – NASTASE ranjind: “Am invins!”. Pe cine au invins ??? Au invins poporul si posibilitatea sa scapam de comunistii ce ne conduc – din tata-n fiu – din 1947 pana azi!

Ziarist  •  1 decembrie 2009, 10:19

Se pare ca romanii vor face ce stiu eu mai bine de 1000 si ceva de ani, de cand exista ca popor: il vor abandona/trada pe cel ce se bate pentru ei. Asa i-au abandonat/tradat pe Ion Antonescu, pe Tudor Vladimirescu, pe Mihai Viteazu, pe Regele Mihai, si pe multi, multi altii…toti au fost sustinuti un pic, la inceput, pana a inceput greul. Din momentul acela romanii fac un pas inapoi si se „spala pe maini”, tradeaza, asemeni lui Pillat din Pont, avand mai apoi suprema ipocrizie sa se bata cu pumnul in piept in piatza publica ca ei nu l-au sustinut niciodata pe „X”. Popor las, nu meriti (asa cum ti-a spus si Antonescu la procesul din 1946), ca cineva sa se bata pentru tine, pentru ca tie-ti place sa traiesti cu cizma celui puternic pe grumazul tau! Romanul si mai ales munteanul, olteanul si moldoveanul (cu exceptia bucovinenilor!) adora sa fie subjugat de moguli si de baroni PSD cu profil de Mazare-Oprisan, sa primeasca de pomana din ce fura “seful” si sa aiba liber la furat, lenevit, tradat si turnat unde apuca, pe un pumn de bani, la cerut de pomana si la batjocorit pe altii! Iata ce spune George Ross, profesor la Colegiul Regal din Londra: „Romania cunoaste la aceasta ora stagnarea, promovarea mediocritatii si a coruptiei, nimeni nu mai crede in nimic. Un popor care timp de sase decenii a abandonat lumea civilizata a pierdut acum nu numai gustul democratiei, dar si sensul directiei si vointa de a se reface. Romanii au intrat intr-o faza de sinucidere colectiva – nimeni nu-i poate ajuta si nici nu vor sa fie ajutati”. Ceea ce mai “pe romaneste” inseamna ca sinuciderea colectiva este momentul in care poporul voteaza “tagma jefuitorilor” si a uitat complet de spusele lui Tudor Vladimirescu: “Patria este poporul si nu tagma jefuitorilor”.

Bogdan Lungu  •  1 decembrie 2009, 11:02

Iata, azi, 30 noiembrie 2009, la o zi distanta de Ziua Romaniei, aflu, ma cutremur, ma exprim asupra unei realitati pe care, sincer prefer sa o refuz. Refuz sa cred ca dupa 20 de ani de la revolutie, acei 1000 de morti, martiri, nu au fost dati uitarii, nici ei si mai ales, nici motivele pentru care au iesit si sau jertfit in strada, in Timisoara, orasul care a dat un nou trend, un nou concept pentru viata, in Romania!

In decembrie ’89 avem 8 ani, am trait revolutia din plin, nu cu capul sub calorifere cum apreciau unii putzosi pe diverse site-uri, ci prezent, acolo, in centru, pe umerii parintilor, pe care si astazi ii consider incostienti, pentru curajul cu care m-au expus rafalelor de mitraliera din seara de 16 decembrie 1989 si a urmatoarelor 3 zile.

Am crezut in libertate, in libertatea de exprimare, de a discerne, bun sau rau, libertatea presei, dezvoltarea interpersonala, libertatea la educatie. Am crezut in acele valori care, observ cu mahnire, sunt incalcate fragrant astazi!

Da ma refer la presa, mass-media in general si cum sa nu, la clasa politica! La cei doi candidati la presidentie – Mircea Geoana, candidat PSD(PCR, FSN-frontul salvarii nationale, mai bine spus, frontul devalizarii nationale, partid ce a mostenit o tara fara datorii externe si care a dus-o aproape de colapsul financiar in 1998, PDSR – partid infiintat pentru a mai sterge din acuzele comuniste, fara efect, ultimul PSD, partid social democrat, partid care mosteneste abilitatiile tuturor factiunilor politice existente sub acelasi om – Ion Iliescu) si Traian Basescu, candidat cu sustinerea PDL(partid rupt din PDSR prin tradarea lui Petre Roman si a altor PDSR-isti care au debarcat odata cu acesta, sau mai tarziu. Un partid care foarte greu si-a gasit identitatea si mai ales doctrina politica, de orientare stanga sau dreapta nu poate fi vorba, centru, nici atat, e in curs de studiu).

Eu, ca inclinatie ma simt liberal, dar liberal in ceea ce ar trebui sa fie un Partid National Liberal si nu in ceea ce reprezinta astazi, partidul care ar trebui sa ma reprezinte pe mine nu ar face aliante cu un partid ce a distrus visele unei intregi omeniri. Vorbeste de ”Politica Bunului Simt” dar are nesimtirea de a-mi sfida inteligenta printr-o alianta cu un partid in care atrocitatile sunt doctrina!

Acest comment vine ca reactie a afirmarii sustinerii lui Mircea Geoana, a unui bun prieten, prieten din Timisoara, oras pe care eu l-am crezut altfel…
Putin respect, atat cer… pentru cei ce au murit pentru ca noi sa fim martorii celei mai josnice manipulari media!

Rusine celor care sunt delasatori in uitare!!!

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2009, 11:55

Radu: la finalul interviului am precizat ca mircea geoana acceptat si el un interviu pentru publicul gazetei. Il vom publica zilele urmatoare

Cătălin Tolontan  •  1 decembrie 2009, 11:59

cfrujeanul: exista avantaje ale presei scrise si eu eu cred ca un personaj e mai bine conturat in ziar decit la tv, oricit de vetusta pare pagina tiparita si declinarea pe site.

+++++  •  1 decembrie 2009, 16:46

Dn Basescu este ce este…..mie nu-mi pasa ca i-a dat acea mana peste fata acelui copil ci ma intereseaza mult mai mult reactia pe care a avut-o cand i s-a adus la cunostinta ceea ce a facut….”poi stiti ca poate a facut copilul ceva m-a injurat a vorbit urat cu acea d-na” deci este clar ca dupa parerea dansului era o reactie normala…..plus ca din vorbele dansului se intelege ca a mai facut-o de multe ori…iar dupa ce toti deontologii si etc si-au spus parerea d-n Basescu normal ca a stiut ce sa spuna ….sincer eu nu as vota cu nici unul dar decat cu dn Basescu mai bine cu ori cine altcineva….

marynboy  •  1 decembrie 2009, 18:07

DE AZI INAINTE A-TI PIERDUT UN CITITOR AL GAZETEI FIDEL!!!!!!!!!!SPORTUL TREBUIE SA FIE CAT MAI CURAT!FARA POLITICA!SUNTEM SATUI DE ATATA POLITICA,LASA-TI SPORTUL IN PACE!INCHEI PRIN REPLICA CELEBRA”SI TU…..TOLO”

miha  •  2 decembrie 2009, 0:07

romanii au memorie scurta si viseaza la utopii fara sa faca simple exercitii de memorie.nu avem cultura istorica si mai ales politica,ni se asrunca praf in ochi si credem tot fara sa ne consultam trecutul.imi pare rau de romania si de cum o sa arate ea peste 20 de ani daca iese psd-ul.

Cosmina  •  2 decembrie 2009, 1:49

Nu spun ca dl Basescu e presedintele bun,pentru ca daca as spune-o as mintii,insa la aceste alegeri voi vota raul mai mic,adica BASESCU,prefer sa il sustin pe el decat pe Geoana (marioneta lui Iliescu),un om cu mainile patate de sange,sangele celor din revolutie si mineriada (printre care si tatal meu),mortii nu ma lasa sa fac acest pas si sa votez niste comunisti nenorociti!!!
Deci o sa votez Basescu!

Noi toti romanii ar trebui sa ne gandim la asta,oamenii au murit pt noi sa avem libertate,nu putem sa le sustinem criminalii!!!

cat  •  2 decembrie 2009, 4:41

@ Ziarist (10:19 am) – in halul asta gandeste un ziarist, insultand poporul daca nu iese candidatul preferat de el? credeam ca un ziarist e superior gandirii in functie de propriile simpatii politice si capabil sa inteleaga ca poporul nu greseste niciodata in ansamblul lui atunci cand voteaza. un alegator care voteaza cu un candidat numai fiindca ala il face sa rada (vezi comentariul lui Vlad, inaintea ta) sau pune stampila pe Vadim in semn de protest stupid greseste, dar poporul in ansamblu nu greseste. Basescu putea castiga alegerile usor daca nu promova nulitati dupa ochi frumosi si daca impunea oameni competenti in loc sa lase guvernul Boc sa doarma in papuci un an de zile in plina criza economica. nici manipularea tv, nici pungile de malai electorale facute cadou de PSD nu pot explica o eventuala infrangere a lui Basescu, daca ea va avea loc asa cum estimezi tu.

Traian  •  2 decembrie 2009, 15:18

Frumos din partea jurnalistului,frumos si din partea presdintelui,un adevarat barbat.Votati Basescu

Mani  •  2 decembrie 2009, 16:32

Fain interviul! Impartial, ca de obicei, Tolo, esti gura de oxigen a romanului, jurnalistul impartial de care aveam nevoie (mai sunt, dar tot mai putini printre cei vizibili). Astept cu interes interviul cu Geoana. Ar merge unul si cu Iohannis. Caruia poti sa-i reprosezi un singur lucru – ca n-are Sibiul echipa de fotbal… in prima liga. Dar asta nu era probabil pe lista de prioritati imediate ale nemtilor. Doamne ajuta!

Maya  •  2 decembrie 2009, 23:24

Basescu isi merita sansa, sansa de a fi din nou presedintele Romaniei. Toti avem calitati dar si defecte, insa toti meritam o a doua sansa. Cei care cunosc acest lucru, vor vota cu Basescu!

Civicus  •  3 decembrie 2009, 9:54

Domnule Tolontan,

Felicitari pentru cele doua interviuri facute cu prezidentiabilii din turul II. Oricine poate citi si compara. Oamenii nu sunt scutiti de responsabilitatea, inclusiv de cea a alegerii. Ambii candidati au probleme. Mari. Insa intre reformarea statului (macar in parte, in maniera graduala) si mentinerea sistemului asa cum a fost creat de regimurile Iliescu, eventual „privatizarea statului”, asa cum au sugerat cativa indivizi care s-au imbogatit si traiesc din parazitarea statului, eu aleg prima varianta. Al carei promotor este, ca vrem sau nu, chiar Basescu.

Tolontan – Interviuri cu Basescu si Geoana « Persona  •  3 decembrie 2009, 14:56

[…] puteti citi AICI, pe cel cu Basescu si AICI, pe cel cu Geoana. […]

De ce o să votez Traian Băsescu | GorjNews  •  3 decembrie 2009, 17:20

[…] că a greşit, deja, suficient, şi tocmai şi-a cerut scuze, în interviul acordat lui Cătălin Tolontan, faţă de 22 de milioane de români. Pentru că nu mai avem timp, ca popor, pentru alte greşeli, […]

Marius  •  3 decembrie 2009, 20:22

Subtire si interviul acesta comparativ cu cel luat lui geaoana…..dar, spre deosebire de geoana, basescu are sange in vene….. si intrebarile au fost altele….. mai cu intentie si substrat….mai „directe”…..spre deosebire de geaoana care a fost mai mult periat………..cataline, tu ce parere ai?…..sanatate!

Blacksphera  •  4 decembrie 2009, 1:08

….suntem in anul 4009…globalizarea e un cuvant neinteles de cei zece miliarde de oameni care traiesc intr-o singura tara numita:Terra….Intrun muzeu a civilizatiei pamantene ne uitam,minunandu-ne,ca ,acum doua mii de ani,existau atatea popoare.Pe un perete vedem niste poze tridimensionale cu niste oameni si numelui poporului scris sub el….banuim ca e reprezantativ pentru tara respectiva…E si o poza cu ….TRAIAN BASESCU…sub nume scrie:ROMAN

Capitalismpepaine  •  4 decembrie 2009, 10:24

Mai lasati-o mai moale cu ‘cei ce au murit in ’89’… Imi pare rau ca au murit, dar au murit degeaba… In ’89 mai toate regimurile comuniste din regiune au cazut, si caderea lor n-a fost atat de violenta ca si cea de la noi. N-a fost nici o mare Revolutie, a fost doar reactia oamenilor la ideile de ‘libertate’ vandute de Occident, de SUA, care aveau nevoie de piete de desfacere pentru produsele lor. La ce i-ar fi ajutat o tara fara datorii externe, de exemplu? Puteti sa va iluzionati in continuare ca aceasta mare natiune a facut ceva in ’89. Probabil ca si ‘..oaiele’ s-au pierdut pe undeva prin invalmaseala aia…

La oglindă | bucurenci.ro  •  6 decembrie 2009, 11:20

[…] de decenţă şi normalitate ale acestei campanii, vreau să punctez interviurile luate de Tolo lui Traian Băsescu şi lui Mircea Geoană. Avem nevoie ca de aer de oameni politici care să merite astfel de […]

De ce o să votez Traian Băsescu | gorjNEWS.ro  •  7 decembrie 2009, 15:19

[…] că a greşit, deja, suficient, şi tocmai şi-a cerut scuze, în interviul acordat lui Cătălin Tolontan, faţă de 22 de milioane de români. Pentru că nu mai avem timp, ca popor, pentru alte greşeli, […]

  Cătălin Tolontan – ziaristul care a numit preşedintele — hyperliteratura  •  8 decembrie 2009, 10:57

[…] Luni, 30 noiembrie, a apărut interviul cu Traian Băsescu: link […]

ciupitu octavian  •  6 iunie 2010, 18:37

Sa va fie RUSINE domnule basescu.ati adus tara in ultimul hal datorita dictaturii dvs si a marionetei dvs politice(primul-ministru.nu aveti scrupule in nici un fel de a fura pana si zaharul din ceai.DATIVA DEMISIA CAT MAI URGENT!

Victor Ciutacu – Vorbe Grele » Blog Archive » Cum s-au stricat omul bun și pomul copt  •  1 septembrie 2014, 16:02

[…] lăsate-n urmă de dușmanul de ultimă oră, când trăgeau la aceeași căruță electorală, pro-Băsescu, șeful Gsp era, tot în gura și-n pixul lor, unicul caracter cu putere de decizie din Intact. Iar […]

Comentează