Interviu Traian Băsescu: „Le cer scuze celor 22 de milioane de români!”

_MG_9821Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.

luni, 30 noiembrie 2009, 9:30

_MG_9821Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.

Nu pe acolo. La etajul unu se urcă pe scara din dreapta, blocată simbolic cu un lanţ. Băiatul lui Prigoană e de o veselie ubicuă. Dai mîna cu el de cinci ori pînă ieşi. Sus sînt cîteva birouri, aşezate ca-n hala unei redacţii, dar pe un spaţiu mult mai mic.

Traian Ungureanu bate tastatura. „I se spune Pele”, îl prezintă un coleg din echipa preşedintelui. Şi-au luat porecle din portofoliul brazilienilor anilor ’70. Sever Voinescu e Tostao, cel despre care Mario Zagallo spunea că nu poate juca în acelaşi „11” cu Pele. Pînă la urmă, antrenorul a găsit o soluţie. „Un gol mai mult decît adversarul”.

Undeva, lîngă un televizor, stă şi veriga slabă a „naţionalei” braziliene. Pe portarul „cariocas” îl chema Felix. „Bună ziua, domnule Tolontan!”. „Bună ziua, doamnă Udrea”. Se uită la Realitatea, care prezintă un documentar despre gafele brutale ale politicienilor lumii de-a lungul timpului.

Dintr-o încăpere cubiculum iese preşedintele. E relaxat şi prinde un final de discuţie telefonică despre puncte. „Vorbiti despre puncte! Aţi blatuit vreun meci?”, şarjează zîmbind catre ziaristul sportiv. „Nu. E despre o notă mare la Olimpiada la matematică.  Credeţi că-i va ajuta acestui pusti nota mare la matematica in Romania?!”. E un pic nedumerit de răspuns. „Hai, intraţi!”.

[tab:Partea 1]

„RIDZI are responsabilitatea falsului, dacă l-a făcut”

Ce înţelege preşedintele prin patriotism şi unde crede că a greşit în cazul ministrului Sportului

poza1

„Nu aş accepta arderea steagului”

 

 – Vă consideraţi patriot?
– Da, sînt omul care ţine la ţara lui, la poporul lui.

– Aşa definiţi pariotismul?
– Nu numai. Patriotismul are multe valenţe. Cuvîntul acesta concentrează foarte mult. Respect pentru istoria ţării tale, cu bunele şi relele ei. Noi nu avem în istorie numai momente extraordinare. Dar toate naţiunile au în istoria lor şi căderi, şi victorii. (Fotoreporterul Cristi Preda dă cercuri din ce în ce mai strînse. Ritualul căutării pozei perfecte îl bagă în transă. În Afganistan l-a călcat un cal, iar la un interviu cu un înalt demnitar CIO, în casa acestuia, i-a dărîmat aparatul video, care s-a buşit cu zgomot şi fum. Zîmbeşti la gîndul sepepiştilor năvălind pe uşă). A fi patriot înseamnă să-ţi iubeşti cultura. Sigur, aici plecăm de la ideea că, cel puţin în cazul meu, nu e obligatoriu să fii atotcunoscător în materie de cultură. Dar sînt lucruri pe care le ştii. Şi de aici îţi extinzi cunoştinţele către cultura ţării tale, care e una dintre cărţile de vizită ale ţării. Apoi putem vorbi de tradiţii, obiceiuri. Toate înseamnă să fii patriot. Plus respectul pentru simboluri. De pildă, steagul ţării.

– Ştiţi că în Statele Unite ale Americii nu e interzis să arzi steagul ţării. E o formă a libertăţii de expresie.
– Cred că e prea liberală legea americană, cel puţin pentru mine (rîde). N-aş răbda în faţa mea un om care arde steagul ţării mele.

– Ştiţi, există şi o altă definiţie a patriotismului. Pentru un demnitar sau o autoritate publică să fii patriot înseamnă:
1.  Să acţionezi cu bună-credinţă, în sensul integrităţii, în ceea ce faci;
2. Să fii dedicat într-un procent important jobului tău de serviciu public;
3. Să ai o competenţă specifică în zona respectivă.
Pornind de la această definiţie, este Elena Udrea un ministru patriot?

– Uitaţi, n-aş vrea să fac acum o discuţie despre Elena Udrea. Pentru că orice aş spune s-ar interpreta în paradigma campaniei.

„PD-L ar fi trebuit s-o suspende”

 

– Este dreptul dumneavoastră. Trec la următoarea întrebare. Vă dau un citat. „Ne luptăm cu politicieni controlaţi de moguli şi de grupuri de interese”. Asta aţi spus joi, 26 noiembrie, în faţa Colegiului Director al PD-L. La acea şedinţă de conducere, telespectatorii au zărit-o şi pe Monica Ridzi, fostul ministru al Sportului. E normal?
– Cred că aici era corect ca PD-L să procedeze la o suspendare din funcţie pînă cînd Parchetul se pronunţă.

– Parchetul sau instanţa?
– Cred că Parchetul. Un om politic trimis în judecată e clar că nu mai poate fi menţinut în funcţii înalte. Dar un partid care are exigenţe poate să facă acest lucru şi de la momentul începerii urmăririi penale.

– V-am întrebat pentru că, potrivit DNA, sintagma „oameni politici şi grupurile de interese” se potriveşte Monicăi Ridzi. Procurorii susţin, sigur, trebuie să probeze asta în instanţă, deocamdată Ridzi e nevinovată, dar ei susţin că oamenii de sub conducerea ministrului Ridzi au falsificat documente, iar unele dintre ele au fost semnate şi de ea. Acte oficiale falsificate, domnule preşedinte.
– Da. Are responsabilitatea falsului dacă l-a făcut. (Răspunde concentrat în interiorul unui subiect unde rămîne în alertă)

– După atît timp, dumneavoastră ce aţi înţeles din acest caz, care i-a preocupat pe cititorii Gazetei şi nu numai?
– Cazul acesta îmi vorbeşte despre erori. Una dintre erori este probabil şi a mea, care am fost un susţinător fără rezerve al promovării oamenilor tineri. S-a dovedit că nu tinereţea trebuie să fie atributul fundamental, ci competenţa. Şi aici o spun deschis: e vorba de promovarea de tineri şi de femei. Probabil că trebuie să scăpăm de acest complex al promovării tinerilor doar pentru că au promovat în partid şi să reaşezăm criteriile de competenţă, indiferent de vîrstă şi sex, ca fiind fundamentale.

– Şi de integritate…
– Integritatea o cunoşti de multe ori după ce-i dai funcţia. Aici este una dintre marile necunoscute. Şi să ştiţi că, la foarte mulţi, nu integritatea este problema cea mai mare. Problema este responsabilitatea. Am constatat că uneori cel numit politic devine o victimă a sistemului. Dacă este responsabil îşi pune oameni de a căror competenţă să fie sigur. Dacă nu este responsabil îşi aduce oameni de partid. Şi atunci eşecul lui este garantat. Mai devreme sau mai tîrziu va semna hîrtii cu care ajunge în faţa DNA.

[tab:Partea 2]

Cum şi-a dezarmat cavaleria

Băsecu le dă dreptate celor care susţin că şi-a îndepărtat din suţinători » Despre oamenii care nu-l mai susţin şi de ce a ţinut secretă pînă azi starea sănătăţii sale

poza2

La forumul pentru liberalism, Traian Băsescu a dat exemplu de bună practică liberală „înfinţarea a două companii puternice de stat în domeniul energiei”. „Cum pot fi două companii gigant de stat un model de liberalism?” a fost întrebarea. „Vă explic. Acum, energia, în funcţie de cine o produce, are costuri discrepante. Şi între cetăţeni şi aceşti producători se strecoară şmecherii din energie, care obţin profituri de zeci de milioane pe lună doar dintr-un birou. De aceea, dacă vom constitui două companii în care să intre furnizori de energie din surse diferite, va exista o competiţie corectă şi un preţ mai bun”. La întrebarea „Cine v-a făcut propunerea?”, preşedintele a răspus: Adriean Videanu.

– Sportul are această capacitate de a simplifica lucrurile. (Rîde gălăgios şi aprobă din cap, uşurat probabil că subiectul migrează). Cînd Guvernul a emis Ordonanţa care permitea numiri politice pînă foarte jos în sistem, în sport s-au schimbat politic pînă şi şefii de la cluburile din ţară sau şefii de stadioane.
– Corect, aşa s-a întîmplat! Eu am declarat imediat că nu sînt de acord cu Ordonanţa. Şi chiar am avut o explicaţie cu premierul Emil Boc. Şi mi-a răspuns că asta a fost ceea ce au reuşit să negocieze în interiorul Alianţei. În schimbul acestui lucru au obţinut promovarea Codurilor. Sînt compromisuri politice, dar trebuie să fie o limită în compromisul politic. Pentru că noi ne-am întors în timp din punctul de vedere al profesionalizării administraţiei! Ne-am întors pe vremea PSD. Ne-am întors la 2000-2004.

– Spuneţi că a fost un cost?
– Da. Poate că a fost un cost prea mare.

„Macovei nu a procedat corect”

– Mergem în zona presei. V-am întrebat cîndva dacă sînteţi de acord ca Ministerul Turismului să dea diurne ziariştilor.
– Nu sînt de acord. Dar mi s-a explicat că nu poţi transfera costurile promovării României către media. Transport, cazare…

– Vă contrazic. Vorbim despre diurne. Asta nu e în regulă.
– Eu am înţeles că li se plătea doar masa. Dar e un subiect care nici acum nu mi-e clar. E de discutat.

– La diurnă nu e de discutat, am altă opinie, dar trecem la alt caz. La stenogramele discuţiilor între domnii Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chireac şi şeful ANI, care a acuzat şantajul. Ştiţi că Asociaţia Jurnaliştilor şi Clubul Român de Presă s-au pronunţat: cei doi n-au acţionat ca jurnalişti, nu mai pot fi socotiţi ziarişti şi oricine apelează la serviciile lor ca ziarişti îşi asumă riscul decredibilizării. Prin autoreglementare, noi, cei din presă, asta am făcut! N-am văzut însă nici o reacţie a autorităţilor faţă de şeful ANI, parte a acelei discuţii.
SEDINTA - CNI–  Am primit sinteza dialogurilor. Cunoscîndu-l pe Macovei, care a fost procuror, cred că el a fost cel care a făcut înregistrarea. Cred că a avut curiozitatea procurorului. Cei care mi-au făcut mie analizele mi-au spus că unul din trei a avut microfonul. Singurul care a avut interesul să înregistreze a fost Macovei. Nu a procedat corect. Îi dau o circumstanţă: tentaţia procurorului.

– Dar dacă el a avut microfonul de ce nu a făcut o plîngere penală?
– Din cîte ştiu a făcut-o.

– Păi nu, să fi făcut atunci plîngerea dacă s-a simţit şantajat! Altfel, a păstrat pentru el înregistrarea. E în regulă?
– Ştiu că a făcut plîngere, dar nu ştiu cînd.

– Şi nu vi se pare important momentul cînd a făcut-o? Discutăm de peste o lună distanţă.
– Dacă nu a făcut imediat plîngere penală, Macovei a greşit fundamental. Şi aproape că a fost părtaş la această ticăloşie, dacă n-a făcut-o imediat! Era primul lucru pe care trebuia să-l facă.

„E legitim ca presa să provoace”

– În aceşti cinci ani de mandat aţi devenit autorul mai multor expresii care au intrat în conştiinţa publică. „Moguli”…
– „Tonomate”…

– Da, sînt multe. Vă amintiţi o singură sintagmă cu încărcătură pozitivă pe care să o fi lansat dumneavoastră?
– …

SOCCER-EURO/–  Vă dau un exemplu. Sarkozy a propus ideea de „cultură a reuşitei”. Le-a plăcut francezilor. Chiar şi acum, la numirea lui Cioloş pe agricultură, preşedintele Franţei a reintrodus public referinţa „prietenii noştri români”. Dumneavoastră de ce nu aţi creat o astfel de sintagmă pozitivă, în cinci ani?
–  Cred că am spus multe lucruri pozitive, dar n-a fost nimeni tentat de ele. Parcă am avut o dezvoltare a răului. Luăm fraze spuse de mine şi multe ar fi fost mai puternice decît „Mogulii…”.

– E vina dumneavoastră. Pentru că pe cele bune nu le-aţi repetat suficient ca pe „Moguli”.
– Aşa e. Dar dacă presa  nu le preia şi nu te ajută…

– Aţi zis chiar acum „Am avut o dezvoltare a răului”. Folosiţi persoana întîi plural. Vă includeţi?
– Categoric, da. Şi eu fac parte din tot ce înseamnă lumea politică. Vreau să vă spun însă că am vrut să fiu parte a binelui. De aceea a şi ieşit această tulburare. Şi am piedut o mare bătălie. Pentru că spunînd ceea ce am văzut a ieşit sintagma „Băsescu provoacă scandal”. Asta e o mare bătălie pierdută de mine! Dacă am spus clasei politice să se reformeze, s-a zis că provoc scandal. Dacă am spus Guvernului că nu atrage fonduri europene, s-a zis la fel.

– Găsiţi legitime provocările şi exagerările presei?
– Exagerările mă deranjează. Dar provocările le găsesc legitime. Din asta trăim. Viaţa e o provocare. Aşa cum am eu această provocare. Vreau modernizarea statului. I-am greşit termenul. Am crezut că se face în cinci ani. Nu se poate. E nevoie de mai mult timp. Provocările inteligente le iau în seamă. (Povesteşte cineva. Un om de-al lui era la o dezbatere la Realitatea TV, acum cîteva zile, faţă în faţă cu fosta consilieră Adriana Săftoiu. În sediul staffului lui Băsescu, se făcea contragalerie liberalei. Preşedintele se uita şi el, dintr-o parte. În murmurul general, fanii îl aud dintr-o dată: „Lăsaţi, mă, are dreptate Adriana!”). Dar cînd se spune despre mine… beţiv, bolnav, paranoic… astea sînt exagerări şi schimb canalul.

„Am văzut zvonuri că n-o mai duc. Sînt perfect sănătos!”

– Există o sentinţă a unei judecătoare din România, Ioana Hubert, într-un proces în care George Copos a acuzat gsp de calomnie. Instanţa a respins apelul lui Copos şi a motivat că „potrivit legilor europene, libertatea de expresie a jurnaliştilor include şi recurgerea la o anumită doză de exagerare şi chiar de provocare”. Sincer, am crezut că vă prind şi că veţi spune că nu sînt normale provocările presei. Din afară, aşa se vede: că le acceptaţi cu dificultate. Acum spuneţi că le acceptaţi.
– Da, dar nu cînd sînt făcut psihopat!

– De acord. Însă starea de sănătate a unui preşedinte este o chestiune de interes public.
– Aşa este.

– Spuneţi-ne care e starea dumneavoastră de sănătate.
– Perfectă. Dar şi aici am avut ezitări. Care vin din legislaţia noastră inexistentă în domeniu. Eu la 6 luni îmi fac controlul medical obligatoriu.

– Ce însemnă obligatoriu? Conform cui? Decurge dintr-o normă legală?
–  Nu, nu avem reguli privind sănătatea preşedintelui. Am stabilit eu la început de mandat, împeună cu instituţiile abilitate, această regulă: control medical la fiecare 6 luni. Şi, la mine, controlul medical nu se limitează doar la analizele de sînge. Durează şi două zile. Trec prin toate aparatele cu care este echipat Spitalul Militar. Se verifică şi traseul venelor, nu ştiu cum se numeşte (Îşi duce mîna de-a lungul piciorului şi apoi la cap).  Nu mai vorbim la creier, unde se uită dacă nu a apărut vreun cheag sau orice altceva.  Problema s-a pus dacă să le facem publice. Decizia tuturor a fost: cîtă vreme legea nu cere să le facem publice, mai bine nu le prezentăm, pentru că oricum vor stîrni o dezbatere dacă sînt sau nu adevărate.

– Am altă opinie aici, cred că nu aţi procedat bine neprezentîndu-le. E un drept al românilor să ştie. Cînd aţi făcut ultimele analize?
– Chiar acum, înainte de începerea campaniei. Şi sînt perfecte. Ştiu că s-a spus: uită-te la el, e transpirat, are diabet. Ştiu zvonurile că sînt pe moarte, că n-o mai duc… (Rîde cu poftă). Dar am fost şi la alţi preşedinţi de stat şi am înţeles că inclusiv despre ei se spune asta. Ne-am obişnuit. Am analize perfecte!

„Geoană e dependent, eu nu sînt”

– Într-un articol publicat recent în România Liberă, Alina Mungiu spunea că nu porniţi ca favorit în turul 2 şi că asta se datorează faptului că „v-aţi dezarmat propria cavalerie”. Se referea la oamenii pe care i-aţi avut aproape şi i-aţi pierdut. Se referea probabil şi la ea, dar şi la alte personalităţi. Vă dau eu un exemplu: nu l-am văzut în ultima vreme pe Gabriel Liiceanu, un om care v-a susţinut ideile. Are dreptate Mungiu?
– Cred că are dreptate. Nimeni nu aştepta de la mine să tolerez o alianţă PD-L – PSD.

– Nu la asta se referea, ci la cei cu care v-aţi înconjurat.
– Nimeni nu aştepta de la mine să nu reacţionez la semnalele referitoare la doamna Elena Udrea.

– Aici vă simţiţi vulnerabil?
– Da, vulnerabil.

– De fapt, e vorba despre faptul că, în loc de o apartenenţă necondiţionată la dumneavoastră ca persoană ar fi fost de preferat să aveţi în jur oameni care să participe vigilent şi chiar sceptic.
– Aşa este.

agerpres_3789089– Şi mai spune Alina Mungiu ceva. Către ambii candidaţi. Că aşteaptă, ca alţi mulţi indecişi, să aveţi un mesaj public şi clar cu lucrurile pe care le-aţi greşit şi pe care aveţi voinţa să le schimbaţi. Vă gîndiţi la un astfel de mesaj?
– Mi-e foarte greu să vă spun cum ar arăta un semnal al meu. Ultimele mesaje vor fi sinteza a ceea ce gîndesc. Mie mi se pare clar în ce situaţie sîntem. Unul dintre candidaţi garantează liniştea, celălalt nu garantează liniştea. Reforma statului nu garantează liniştea. În spatele unuia se află Videanu, Berceanu, Elena Udrea, Monica Ridzi, Blaga (descrie cu mîinile paranteze care să-i cuprindă), cu bunele şi cu relele lor. V-am dat tot palierul. Şi bune, şi rele. În spatele celuilalt sînt Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc, Patriciu, Vântu.

–  L-aţi uitat pe Voiculescu, pe care îl numiţi de obicei.
– L-am uitat? Şi Voiculescu. OK, asta-i de ales.

– Adică spuneţi că oamenii au de ales între două imperfecţiuni.
– Da, asta spun. Pentru că, poate că pînă la urmă, asta e politica. Ea nu poate fi albă. Alegerea e aşa: echipa asta din spatele meu, cu bunele şi cu relele ei, spune că vrea modernizarea statului, chiar dacă prin fapte uneori, uite, face ca Monica Ridzi! Cealaltă echipă spune că vrea un singur lucru: linişte. Liniştea domnului Iliescu. Această echipă are în frunte un lider dependent. Dependent de voinţa lui Vanghelie, de voinţa mogulilor. E o comparaţie care mi-a venit acum şi o propun oamenilor. Liderul Geoană e dependent de toţi aceştia. Aici, la mine în echipă, nimeni nu poate spune că eu sînt dependent de el. Au trecut 20 de ani. Aceste alegeri sînt mai importante decît orice alegeri prezidenţiale de pînă acum.

– Acelaşi lucru îl spune şi Mircea Geoană.
– Da. Pentru că alegerile vor da direcţia. Vreau să explic fără dubiu. Băsescu va fi un lider care tractează pe direcţie. Dincolo, vor fi mult mai mulţi lideri care vor vrea acea linişte din timpul domnului Iliescu!

[tab:Partea 3]

Remuşcarea

Final neaşteptat de dialog

poza3

– Domnule preşedinte, nu m-aţi convins prin explicaţiile publice că la Ploieşti nu s-a întîmplat nimic. După cum nu înţeleg de ce nici stafful dumneavoastră şi nici televiziunile nu cer o expertiză în străinătate. Nu aţi avut o iniţiativă oficială…
– Aici greşiţi.

– Corectaţi-mă!
– Eu am contactat experţi acreditaţi de Ministerul Justiţiei şi aceştia ne-au cerut două lucruri: înregistrarea orginală şi camera cu care s-a făcut filmarea. Punctul lor de vedere este că nici un expert nu va accepta să dea un certificat în lipsa înregistrării originale şi a camerei. Pînă luni sper să fie gata acţiunea penală, împotriva domnului Patriciu. Îl dau în judecată pentru afirmaţiile pe care le-a făcut la Realitatea TV.

– Care din ele?
– Susţine că a văzut două lovituri, una în stomac şi un pumn în faţă. Acţiunea mea îl va obliga să probeze. Proba nu poate fi decît înregistrarea originală. Şi, dacă găsim înregistrarea originală, găsim şi camera originală. Acest lucru trebuie lămurit. Sînt două puncte de vedere. Eu spun „Nu”, Patriciu spune „Da”.

– La ce spuneţi „Nu”? La lovitură?
– La lovitură.

– Dar spuneţi „Nu” la împingere?
– Îmi este imposibil să vă spun aşa ceva. Eu nu îmi aduc aminte episodul. A venit şi prea tîrziu şi aici mă întreb de ce au trebuit 5 ani ca acest lucru să apară? De ce n-a venit la referendumul din 2007? În orice caz, rămîn agăţat de acest lucru şi nu văd posibilă rezolvarea decît în instanţă pentru că cineva deţine originalul.

– Încă ceva. Spuneţi că nu vă amintiţi ce s-a întîmplat. Dar vă amintiţi că s-a întîmplat ceva acolo?
– Nu. Cavalcada alegerilor este complicată. La cîte mitinguri sînt, nici nu le mai aşezi la un moment dat în minte. Ca dimensiuni sau care unde a fost. La cîte incidente sînt într-o campanie… eu am luat coate în faţă. Ce mi se pare în neregulă e de ce timp de 5 ani nimeni nu s-a sesizat. Şi au fost multe alte momente în care domnul Patriciu l-ar fi putut utiliza din punct de vedere politic. De ce acum?

„Sînt un om de dreapta”

– Sînteţi adeptul real al cotei unice de impozitare a veniturilor?
– Da, e o soluţie pentru România. Dar a putut avea efect economic abia după ce am decis ca profitul reinvestit să nu fie impozitat.

– Ideea a fost adusă pe scena politică de Dan Voiculescu.
– De mai mulţi.

– Nu, corect e aşa: Dan Voiculescu a fost iniţiatorul vocal şi politic. Cred că nu mă suspectaţi de subordonare, dar acesta e adevărul.
– Nu vă suspectez. Urmăresc ce scrie Gazeta şi apreciez sincer independenţa ziarului şi a blogului dumneavoastră. De acord, Dan Voiculescu a militat pentru neimpozitarea profitului reinvestit. Important e că acum putem să-i impozităm la fel pe cei cu mai mulţi bani şi le oferim varianta ca aceşti bani să se întoarcă în sistem şi să producă.

– Există oameni care spun că impozitul progresiv e cel corect. De pildă, Warren Buffett, unul dintre marii întreprinzători ai planetei. El susţine că nu e logic ca secretara sa să fie impozitată, procentual, la fel ca el. Că el ar trebui să plătească mai mult. Pentru că, pînă la urmă, impozitele sînt preţul pe care-l achităm pentru o societate civilizată.
– Acum, în România, eu cred în taxa unică. Şi vorbesc inclusiv de anii care urmează. Sigur că un poitician nu se poate angaja în eternitate cu o promisiune.

– Folosiţi o expresie în campanie: „Ruralul este ultima resursă de creştere a productivităţii în România”. Declaraţia seamănă cu politica marilor companii multinaţionale, care şi ele cred că acolo e piaţa viitoare a dezvoltării. E un discurs de dreapta.
(Coboară vocea) Sînt un om de dreapta. Oricît de curios ar suna.

– De ce „curios”? Şi de ce o spuneţi aşa de moale?
– Nu, nu moale. Sînt un om de dreapta.

Lunga listă a penitenţei

– Vă propun ca la ultima întrebare doi creştini să discute despre pilda unei sărbători evreieşti. Există în religia iudaică obiceiul ca de Yom Kippur, ziua ispăşirii, oamenii să-şi mărturisească erorile în faţa lui Dumnezeu. Numai că, înainte de asta, există un moment în care le cer iertare semenilor. E interesantă viziunea asta: ca să-I ceri iertare lui Dumnezeu, trebuie mai întîi să faci asta în faţa oamenilor. După cinci ani de mandat, dumneavoastră cui îi solicitaţi iertarea?
(Surîde şi se ridică). Am o listă lungă. Nu mă puneţi să vă dau nume.

– Cît de lungă e lista?
– 22 de milioane de români sînt pe listă. Le cer iertare celor 22 de milioane de români.

Filmare cu o cameră beta Sony

Mărturia unui om din echipa tehnică de la Ploieşti, găsit de gsp. „Îmi aduc aminte de incident. Băsescu l-a bruscat pe copilul care nu înţelegea ce se petrece acolo, era confuz, el credea că Adrian Năstase e pe scenă. După miting, cîţiva oameni din stafful de campanie au vrut să vadă ce s-a înregistrat din moment. Ne-am uitat împreună. Au luat cu ei caseta filmată cu o cameră beta Sony. Am revăzut acum imaginile la televizor. Sînt aceleaşi, foarte clare şi netrucate. Poate accelerate puţin pe final, dar în nici un caz modificate. Nu-mi amintesc cine a luat atunci caseta, dar ei au păstrat-o ca să fie siguri că nu rămîn probe”.

S-a terminat. Preşedintele iese în hala îngustă. Îşi bate palmele către staff. „Gata, ce urmează? Declaraţia de presă şi apoi plecăm”. Urmează deplasarea de campanie în Oltenia. „Dar înainte de orice mă duc pînă undeva”, rîde el, pe vîrfuri, cu acea grabă imposibil de camuflat politic a bărbaţilor în căutarea toaletei. Dispare după un panou. Fir-ar! Mai era o întrebare! Dacă în cei 22 de milioane de pe lista penitenţei e cuprins şi copilul de la Ploieşti.

Întrebările bune la interviu vin mereu după. Ca remuşcările.

Mircea Geoană a acceptat şi el să acorde un interviu publicului Gazetei Sporturilor şi blogului tolo.ro. Dialogul va fi purtat şi publicat în zilele următoare.

Comentarii (250)Adaugă comentariu

Dollo are "Glob" » Blog Archive » Maidanezul Base  •  30 noiembrie 2009, 15:45

[…] dar care parea pierduta in campania asta, am redescoperit-o azi citind interviul cu Base de pe http://www.tolo.ro. Dincolo de jumatatile de raspunsuri  si de lucrurile nespuse, interviul luat de Tolontan a stiut […]

marcoluciano  •  30 noiembrie 2009, 15:55

Mi se pare si mai mult decat ca inainte ca TREBUIE sa-l votez tot pe Basescu ! Dar avem nevoie si de Dumnezeu in aceasta lupta, sunt prea multe hiene si lupi de partea cealalta!….Hai Basescu ! Doamne ajuta!

K Dash  •  30 noiembrie 2009, 15:58

Va multumesc pentru raspuns , se pare ca Dumneavoastra sunteti mai dedicat meseriei si mai deschis tuturor opiniei , spre deosebire de colegul dumneavoastra Geambasu.Mult succes in continuare si multe multumiri pentru verticalitatea de care ati dat dovada.

radu-oradea  •  30 noiembrie 2009, 16:06

fratilor
imi tremura mana sa-l votez pe basescu,are f f multe bube in cap…
DAR NU POT SA PUN STAMPILA PE GEOANA PT CA(POATE E O GRESEALA)II VAD PE ILIESCU,NASTASE VABGHELIE ETC RANJIND IN SPATELE LUI

amna  •  30 noiembrie 2009, 16:11

cel mai tare imi place comentariul „obiectiv” la nr 144 care spune ca a votat odata raul cel mai mic adica iliescu vs vadim si de data asta va vota tot raul cel mai mic adica geoana deci tot psd.

Vasilee  •  30 noiembrie 2009, 16:12

Apropo de filmulețul cu bătaia copilului totul este așa de simplu pentru cei care vor să fie de bună credință.Cea ce spune acel om care a văzut caseta originală este foarte adevărat, am scris și eu același lucru de zece ori la Realitatea TV dar nu mi s-a postat comentariul. Acum am și confirmarea unui om care a văzut caseta dar care afirmă că partea cu mișcarea mâinii și a retragerii este copilului este accelerată, eu aș supune atăt cât trebuie pentru a părea că este o lovitură dură și nu o îndepărtare a unui gură cască aș zice eu obrăznicuț, care atenție! se retrage zâmbindu-i președintelui iar președintele îi zâmbește reciproc (cum ar zice era să ți-o fac)și încă un detaliu foarte important copilul nu vorbește e un gură cască, de ce l-ar fi lovit președintele așa de dur? cin crede altceva nu s-a juct în viața lui cu un copil sau este rău intenționat.Nu sunt sigur dar cred că s-a umblat și la pumn.

un cetatean onest  •  30 noiembrie 2009, 16:13

Asteptam sa ceara prin referendum modificarea Constitutiei cu privire la numarul de mandate pentru presedintia Romaniei. Sa ramana domnul Basescu pana la moarte si poate o lasa in continuare dumnealui pe europarlamentara Elena Basescu

pt radu oradea  •  30 noiembrie 2009, 16:14

Radule, d-aia vei ramane somer si vei fi nevoit sa spargi banci

Leo  •  30 noiembrie 2009, 16:14

Felicitari pt. profesionalismul de care dati dovada. Sper sa fiti asa si la interviul cu Geona. Am o intrebare pt. Geoana: Ce are de spus la acuzatia de înaltă trădare facuta de Statului Major al Armatei, SRI şi oficialii NATO?

Bogdan  •  30 noiembrie 2009, 16:15

Este pur si simplu un interviu care oricum nu mai are ce salva din onoarea pe care, probabil, n-a avut-o niciodata Base … opiniile sunt deja formate si stiu asta pt. ca lucrez in domeniu, nu ma feresc sa zic … sunt bagat in campanie pana in gat si crede-ti-ma ca eu, mai mult ca oricare vreau sa nu mai fie Base „prezident”… am prieteni care il sustin sus si tare pe Base chiar dupa atatea motive ca de exemplu filmare cu dosul de palma aplicat copilului „e trucaaat”. Cu toate astea ne intelegem foarte bine, fiecare cu alegerea si increderea lui. N-am sa spun pe cine sustin dar poate presupuneti.
… si inca ceva … monica iacob ridzi, desi a facut ce-a facut … nu a facut-o pt ea … a facut-o pt. „tinerii” aia de care zicea Base ca regreta ca i-a promovat (a se intelege ca ma refer in special la domnisoara „succesuri si rezervoare de energie”). De ziua mea … vreau schimbarea!

Gambeta  •  30 noiembrie 2009, 16:19

Cine urmareste atent reactiile presedintelui va observa cu usurinta ca refuza sa accepte „integritatea” ca fiind obligatorie in politica. Oare de ce!?!

erty  •  30 noiembrie 2009, 16:21

170 de milioane de $ costa campania acestui sarlatan. votati-l, ca merita. suceava, de exemplu e plian de afise portocalii, imnese.
si poate de data asta invata si imnul.

savior  •  30 noiembrie 2009, 16:35

Traiane, romanii nu cred in lacrimi!

Stefan RADOVEANU  •  30 noiembrie 2009, 16:43

Le projet de Traian BASESCU : ensemble tout devient possible

Proiectul sau corespunde viitorului NATIUNII, VOTEZ Traian BASESCU

1. Mettre fin à l’impuissance publique
2. Une démocratie irréprochable
3. Vaincre le chômage
4. Réhabiliter le travail
5. Augmenter le pouvoir d’achat
6. L’Europe doit protéger dans la mondialisation
7. Répondre à l’urgence du développement durable
8. Permettre à tous les Roumains d’être propriétaires de leur logement
9. Transmettre les repères de l’autorité, du respect et du mérite
10. Une école qui garantit la réussite de tous les élèves
11. Mettre l’enseignement supérieur et la recherche au niveau des meilleurs mondiaux
12. Sortir les quartiers difficiles de l’engrenage de la violence et de la relégation
13. Maîtriser l’immigration
14. De grandes politiques de solidarité, fraternelles et responsables
15. Fiers d’être Roumain

REFORME & MODERNISATION

Mihai  •  30 noiembrie 2009, 16:49

Doamne, mi-au dat lacrimile, cam ca atunci cu Draga Stolo. Uite unde era patriotul lui peste care ne-a marit tara cu xspe mii la suta de nu mai putem de bine ce ne este, mai ales pentru cei 10% someri si pentru cele 100.000 de firme inchise.
Daca Antonescu nu a stiut sa iti spuna cu care vapor o sa pleci ca flota nu mai avem, iti recomand eu unul foarte bun: TITANICUL.
PS – nu uita de EBA, cred ca ati avea succesuri bestiale la stirile de la ora 5 pe canalele de larga audienta OTV si TARAF sau ETNO!!!
PS2 – abia atunci o sa te iert si am sa plang….de bucurie.

cosminoc  •  30 noiembrie 2009, 16:53

bun interviul. obiectiv. pe toate punctele de interes. am insa 3 „obiectiuni” de cititor:
1. putin cam lung pentru un cititor de gsp.
2. „vorbesti” mai mult ca presedintele, ceea ce ma duce cu gandul ca e un interviu luat de basescu lui tolontan.
si 3. titlul e patetic.
in rest numai de bine toloo. te citesc in fiecare zi. comentez rar pt ca nu prea am ce! ramai obiectiv. esti cam singurul.

VIOREL  •  30 noiembrie 2009, 16:56

OARE PSD CAT A CHELTUIT IN CAMPANIA ASTA….200 MILIOANE EURO!111

Scuzele lui Băsescu  •  30 noiembrie 2009, 16:57

[…] – 22 de milioane de români sînt pe listă. Le cer iertare celor 22 de milioane de români. (sursa) Posted in blog, buna incercare, nesimtire | Tags: Basescu, demisia, interviu, scuze […]

ADITANU  •  30 noiembrie 2009, 17:08

un om exceptional il cunosti dupa un indiciu:
TOTI IMBECILII SE UNESC IMPOTRIVA LUI

Arthur  •  30 noiembrie 2009, 17:11

I-a ganditi-va la o chestie: daca tot nu si-a adus aminte ca l-a trosnit pe copil si a zis ca el nu a dat,daca nu-si aminteste si ca si-a caftit fetele si nevasta,ca s-a jurat si de asta ,fara sa i-o ceara nimeni?

luxcor  •  30 noiembrie 2009, 17:12

mda … din pacate scuzele sunt un pic cam tarzii si de neacceptat (cel putin in cazul meu) … am plecat cu sperante mari in Basescu (ulterior dovedite ca fiind mult prea mari) … ceea ce trebuie sa se inteleaga este ca el nu avea voie sa se comporte asa … daca erau cei dinaintea lui parca am fi acceptat … de aceea Basescu ne impinge de voie de nevoie sa il votam pe Geoana … din pacate … si daca Geoana o sa faca „prostii” o sa zicem ca asta e (si o sa vedem poza de ansamblu cu Vanghele, Nastase, Hrebe, Mitrea, Iliescu si altii in spatele lui) … e numai vina lui … fiecare si-o face si cu mana lui … iar Basescu si-a facut-o …

gio  •  30 noiembrie 2009, 17:21

o sa ma duc la vot,sper ca dupa asta sa nu-l mai vad niciodata!

Gil77  •  30 noiembrie 2009, 17:22

Sincer pe mine interviul ma cam lasa rece:acum cand a vazut ca e la ananghie Basescu si-a adus aminte ‘brusc’de toti romanii(potentiali votanti).Pana la alegeri nu prea au fost 22 de milioane,a fost doar o gasca mica cu interese comune,de genul ‘ce sa la mai facem la fraieri sa-i mai facem de niste bani?’. Poate el nu a vrut ‘saracul’dar a gresit cand i-a sustinut pe unii de alde Boc,Ridzi,Udrea,Videanu,Berceanu etc.Pentru mine asocierea lui cu astfel de ‘oameni’a echivalat cu o sinucidere politica si o tradare a ideilor care le-a avut in campania electorala din 2004.Nu vreau sa se inteleaga ca l-as prefera pe Geoana care nu este decat o marioneta in mainile PSD(tatuca Iliescu,Nastase,Hrebenciuc si multi altii).Adevarul este ca in momentul de fata nu prea avem optiuni viabile: ‘ce votez – raul mai mare sau pe cel mai mic?’.Din pacate am ajuns aici pe mana noastra si ne-o meritam cu varf si indesat.

adrian  •  30 noiembrie 2009, 17:24

O IDEE INCERCATI CU CAPACITATEA DUMNEAVOASTRA MEDIA SA PROMOVATI UN REFERENDUM IN CARE SA CEREM DESFIINTAREA PARLAMENTULUI SI SA NU MAI ALEGEM PARLAMENTARI ROMANI . O SA AVETI SURPRIZE FOARTE MULTI VOR FI DE ACORD!!!!! INCERCATI FACETI-O PENTRU GENERATIILE VIITOARE!!!!! O ALTA IDEE ESTE DE A CERE UE SA NE TRIMEATA SPECIALISTI IN LOCUL PAPUSILOR NOASTRE DIN GUVERN SI SA TRAGEM TOTI PENTRU A TRECE DE CRIZA SI SA FACEM UN REFERENDUM SI PENTRU ASATA SI IAR CRED CA VOM AVEA SURPRIZE SI FOARTE MULTI VOR FI DE ACORD!!!! FACETI LUCRUL ACESTA MACAR PENTRU GENERATIILE VIITOARE!!!!!!

Gil77  •  30 noiembrie 2009, 17:27

Ah,am uitat ceva: felicitarile cuvenite dlui Tolontan care ne-a aratat(daca mai era nevoie dupa ‘cruciada’Ridzi)ca stie sa faca si altfel de jurnalism,nu doar sportiv.Bravos Maestre!

Florin  •  30 noiembrie 2009, 17:39

Ce panarama e Basescu asta. Mi se pare ca le umfla si acum in ultimele zile de campanie. Praf il face Geoana la dezbatere. Daca e s-o luam logic, Basescu are de dat cam vreo 22 de milioane de explicatii despre acesti cinci ani in care a fost la carma tarii. Pentru el nu inseamna mare lucru, dar pentru mine da. Totusi.. cred ca mi-am meritat soarta. Am votat in 2004 la alegeri tocmai Traian Basescu. Astazi am decis sa votez Antonescu de doua ori. N-are cum sa fie mai rau decat cum a fost pana acum..

BCL  •  30 noiembrie 2009, 17:47

Ultima dovada ca dl. Traian Basescu este demn de Cartea Recordurilor! Locul 1 pentru ca, timp de decenii, a fost politicianul cel mai „adaptabil” la orice regim politic si la orice tip de economie – socialista, de taraba, de tranzitie, de piata, liberala, popular-europeana etc!

Printr-o maxima adaptabilitate, aka ipocrizie conformista, dar etern reformatoare si modernizatoare, luptand permanent impotriva vreunui „sistem ticalosit” din interiorul acestuia, a stiut sa obtina intotdeauna de la „sistem” ce si cat a vrut pentru el personal si pentru cei loiali „cauzei”. Indiferent care a fost aceasta Cauza conjuncturala! Poporul votant trebuie sa se multumeasca mereu cu scuze, cainta si promisiuni cum ca… data viitoare va fi altfel! Dar numai daca primeste si consiliul general, si DNA, si Procuratura, si ANI, si SRI, si SIE, si guvernul, si toate institutiile statului, acum si parlamentul…

Multe dintre aceste „cadouri” le-a primit deja, altele si le-a insusit cam fraudulos si profund amoral. Si ce-a facut cu „jucariile” astea noi? Nu cumva le-a compromis, pentru ca a abuzat de ele?

Cum se numesc cei care nu inteleg sa fie lideri decat avand controlul total asupra tuturor parghiilor de autoritate ale statului? Democrat-populari de moda noua, fura closca de pe oua! Cred ca dl. Basescu s-a nascut mult prea tarziu. Ar fi fost un lider mult mai potrivit si mult mai eficient pentru Republica Populara Romana a anilor ’50!

Clujeanu  •  30 noiembrie 2009, 17:51

Esti mare fan Basescu, semeni foarte mult in aprecierile politice (aici nu ma refer la alegerile tale si simpatiile tale, ci la modul in care suporti pe cineva) cu Turcescu.
Semanati mult, amandoi mari deontologi, incapatanati si increzuti.

Tu esti mai talentat la scris decat tizul tau de la Realitatea.

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2009, 17:54

gil77: fara maestre, va rog!
cosminoc: da, intrebarile sint cam lungi pentru ca am vrut ca fiecarui cititor sa-i fie clar cazul despre care il intrebam pe presedinte

baliza  •  30 noiembrie 2009, 17:57

mai cataline cum te mai pricepi tu sa-i ridici mingile la fileu lui domn’ basescu!!! dar ce sa-i faci, mai e nevoie si de d-astea ca sa-l mai speli un pic imginea.
si cum ziceai? ca tu esti ala impartialu’?!

ionelus  •  30 noiembrie 2009, 18:00

Foarte bun interviul! Felicitari Tolontan – cu o singura exceptie, finalul: Presedintele spune ca isi cere scuze tuturor romanilor si tu ai fi vrut sa-l mai intrebi o data daca isi cere scuze si copilului pe care, probabil, l-a bruscat! Pt asta, rusine! Era sa dai dovada de lipsa de fair-play! Bune ca n-ai dat!

Jar0d_FcBarcelona  •  30 noiembrie 2009, 18:09

Pentru ce ii cere scuze:
-Pentru pumnul dat copilului?
-Pentru tunurile date de Udrea, Ridzi, Videanu, Mircea Basescu,etc.. in timpul mandatului sau?
-Pentru faptul ca mogulii pe care ii invica el mereu si-au marit averile chiar si de 5 ori in timpul mandatului lui? (Patriciu si-a crescut averea de 5 ori iar Voiculescu de 3 ori in timpul in care Basescu a fost presedinte! Oare de ce? )
-Pentru cresterea somajului in timpul mandatului lui?
-Pentru dispartia flotei?
-Pentru episodul cu reporterita de la Antena 1 si jignirile aduse etniei rrome?
-Pentru ca s-a urca la volan baut de fatza cu camerile de luat vederi?
-Pentru criza politica in care a aruncat tara?
-Pentru daramarea a 3 guverne?
-Pentru lipsa de realizari din acest mandat?
SAU PENTRU TOATE DE MAI SUS SI MULTE ALTELE?

Gil77  •  30 noiembrie 2009, 18:32

Apropo ,Dl Tolontan cu cine votati?:)

qwert  •  30 noiembrie 2009, 18:33

Spunea unul din pPSD ca Geoana, sarmanul de el, nu face campanie deloc. Ei nu baga bani in campanie. Bine, nu-i baga pe ai lor, doar nu sunt prosti. Tot banii nostri sunt. Am mers azi prin sectorul 6 si este plin de afise cu Geoana si corturi si toate alea. Am ajuns acasa, in sectorul 3, se imparteau pungute cu PSD care contineau o gramada de carticele si brosuri plus o bricheta si un pix. Nuu, Geonica nu baga bani in campanie. Cu banii astia pe carticele pute sa faca manuale scolare, sau sa construiasca blocuri si sa le dea la amaratii de pe strada. Cel mai mult in campania asta ma irita sluga lui Geonica, Crin Antonescu. Cum sa votezi si cu stanga si cu dreapta? N-am fost la vot in tutrul 1, pt ca nu imi placea nici un candidat. In turul 2 ma duc pt ca m-au convins smecherii din PSD sa votez cu…Basescu.

liberaloidul  •  30 noiembrie 2009, 18:41

Eu personal accept scuzele, dar nu uit.
Drept urmare voi vota impotriva lui.

12 întrebări pentru susţinătorii necondiţionaţi ai lui Traian Băsescu « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET  •  30 noiembrie 2009, 18:55

[…] mogulizării României atât de mare sau e şi o uşoară exagerare electorală?-Sunt suficiente scuzele lui Traian Băsescu?-Cum se va rezolva criza politică în eventualitatea în care Băsescu va câştiga […]

bronson  •  30 noiembrie 2009, 18:55

Poti frate tolo sa-l intrebi pe crocodilu de Dambovita de ce nu a cerut scuze copilului si tuturor pe care tu habar n-ai ca i-a atacat!ba esti pupi, ba esti INDECIS! sau esti ca Radoveanu asta, baiat istet care a invatat french-kissing de la mama lui, el stie de ce, nu-i pacat de franceza la cat ne iubesc de putin francezii!ba ne trebuie guvern Radescu nu mameluci si curve!sasu sa conduca guvern?la cat greseste base va conduce pt. ca de fapt semipresedintia asta a noastra permite primului-ministru sa sparga nu altceva, de aia vrea crocodilu un prim al lui!ba da astia se lasa dominati de un cacacios cu chelie?pe Alina Mungiu a aruncat-o ca pe un sac de slanina desi era bun consilier!lui ii place udrea care e buna si fidela, da ea se baga ma, nu are de ce!nu trebuie sa se lase prostit de propriile greseli si prea multi de langa el au gresit!plus faza cu ruperea guvernului, nu poate prosti la infinit cu aceleasi gogosele portocalii!se retrage el primul altfel cainii astia il vor urmari sa-l distruga!presa de pupincuristi si bolovanii pe care i-a alaptat la sani il vor pierde!voi sa votati cum vreti!oricum lumea noastra s-a schimbat prea mult in rau, raul e prea facil, televiziunile dau prea mult, oamenii devin expusi!Sistemul e facut ca sa nu cada, iar Constantinescu stia ce a spus cand a vorbit de sistemul impotriva, e si mafiot e si de presa, e si extern!doar nu credeti ca mandatele se dau pe muschii penisului, se dau cu accept de afara!Basescu a ras de Constantinescu, nu avea de ce, va sfarsi mai rau, nu cred ca va domni voievodal intr-o tara de tradatori si oameni nepriceputi la politica, cititi cum fac englezii politica si invatati de acolo!multa sanatate romani, un lucru e bun, a batut Bute si poate va mai bate!si Basescu e comunist, prea comunist ca sa nu fie varianta cat de cat macho a batranei „zdrente kaghebiste”!cine il pune pe el sa faca gale d-astea de box electoral one on one?ce bou a angajat consiliere?americanos?rusii se zvarcolesc sa i-o suga lu’Voiculescu din orice pozitie, doar-doar il darama pe micutu semidictator dar nu reusesc!!! dati mancare si de munca, face mult mai mult bine poporului si o sansa copiilor sa se bucure de viata buna in tara buna!nu-i mai aratati loviti si fiti demni ca aveti asta in gene!

Stefan RADOVEANU Says:
November 30th, 2009 at 4:43 pm
Le projet de Traian BASESCU : ensemble tout devient possible

Proiectul sau corespunde viitorului NATIUNII, VOTEZ Traian BASESCU

1. Mettre fin à l’impuissance publique
2. Une démocratie irréprochable
3. Vaincre le chômage
4. Réhabiliter le travail
5. Augmenter le pouvoir d’achat
6. L’Europe doit protéger dans la mondialisation
7. Répondre à l’urgence du développement durable
8. Permettre à tous les Roumains d’être propriétaires de leur logement
9. Transmettre les repères de l’autorité, du respect et du mérite
10. Une école qui garantit la réussite de tous les élèves
11. Mettre l’enseignement supérieur et la recherche au niveau des meilleurs mondiaux
12. Sortir les quartiers difficiles de l’engrenage de la violence et de la relégation
13. Maîtriser l’immigration
14. De grandes politiques de solidarité, fraternelles et responsables
15. Fiers d’être Roumain

REFORME & MODERNISATION / BAIATU’, ESTI CU CAPU’UITE-TE CE AU FACUT ALGERIENII CU DEMOCRATIA PRIMA A EUROPEI, O VARZA!BASE NU E FRANCEZ, AIA PLANG CAND CINEVA LE INSULTA STEAGUL!SCRIE-I LU’ TOV. BADEA, EL RASPUNDE DE PARTEA PUPINCURISM ANTIBASE!SI EL ESTE ROMAN, SI MERITA SA FIE ASA, NU POATE SA NU TINA LA ROMANI, CAT DE MULT II INJURA, SI CTP LA FEL, AU SI ROMANII ASTIA SLABICIUNILE LOR CHIAR DACA NU MAI AU FOTBAL!si sa nu asteptati salvarea de la ziaristi nici cand este cel mai rau…si poate fi!vedeti un film, cititi o carte ajutati un om, o planta, un animal!face mai mult bine!Base acum isi cere iertare?dar de ce tine asa mult sa fie primul om in stat?asta sa va intrebati?ca alti aliati nu are si ceea ce propune a expirat?

catalin  •  30 noiembrie 2009, 18:57

e vaide capul nostru….POLITICA IN ROMANIA E DE TOATA JENA…NICI UNUL NU MERITA SA FIE PRESEDINTE..toti romanii avem o mentalitate ce ne tine in loc…TOTI FURAM…unii mai MULT…altii mai putin….EDUCATIE FRATILOR….INVESTITI IN EDUCATIE.fi-ti responsabili pt faptele voastre,usor de criticat,greu de realizat,nu? vb romanilor..treaca mearga’ ….

catalin  •  30 noiembrie 2009, 19:03

ROMANIA nici in 20 de ani nu poate ajunge la o mentalitate precum tari ca:Germania,Anglia,Italia..sau Spania….

BCL  •  30 noiembrie 2009, 19:16

Interviul este mai mult decat OK. 🙂 Totusi, unde sunt vremurile intrebarilor „incomode”, la „foc automat”? Unde este libertatea si exigenta electoratului de a cere socoteala cu privire la un mandat ratat? Parerea mea… 🙁

Pacat ca nu-l intreaba nimeni de ce el personal nu pare deloc „reformat si modernizat”, macar fata de politicianul „postcomunist” care era la inceputul anilor ’90 si care a fost in ultimii 20 de ani.

T.Basescu a vorbit permanent despre „reforma”, dar acum constat ca nu a facut decat sa caute mereu o comunitate, o institutie, un partid sau un grup mai puternic, cu care sa se alieze si pe care sa incerce apoi, din interior si de pe pozitii de forta, s-o/sa-l „reformeze” din temelii. Ce s-a ales de CFR, a caror soarta a „reformat-o”? Cum s-a „reformat” Capitala? De ce l-a „reformat” in felul cunoscut pe Petre Roman sau ADA? De ce crede ca unii nu se lasa „reformati” de el? Cum are de gand sa „reformeze” PPE, cel mai puternic grup din UE, caruia i s-a afiliat partidul domniei sale? De ce a favorizat evident PD(l) pe tot timpul mandatului prezidential, persecutandu-i pe membrii celorlalte partide? De unde tendinta asta permanenta a membrilor PD de a se lipi de unii mai puternici, pe care ulterior sa-i sicaneze cu o eterna, vaga si haotica „reforma” si „modernizare”?

Desigur, nu ma astept sa raspunda la intrebari care „nu dovedesc o minima inteligenta” 🙂

unid  •  30 noiembrie 2009, 19:25

Tolo…,aveai tot timpul din lume sa-i iei astuia un interviu inainte de campanie,RUSINE,si mai spui ca celalalt a fost mentionat la TVR…,rusine pentru ambele cazuri,e prea pe …”fata” asa,aaaa,si uitam sa te intreb,nu ai primit un pumn in fata sau un cap in gura?

malasuerte  •  30 noiembrie 2009, 19:26

daca privesc fara partizanat, e bun interviul
sa-l vedem pe celalalt 🙂

Om  •  30 noiembrie 2009, 19:27

Deci „veriga slaba”, Deep Throat e Felix T.?

Unu  •  30 noiembrie 2009, 19:34

Si daca nu a lovit acel copil e cineva in stare de la trusturile lui Voiculescu sau Vantu sa-si ceara scuze? Nu cred … in ce tara traim.

Links | MARGEO  •  30 noiembrie 2009, 19:36

[…] Interviu cu Traian Băsescu Ce votăm ca preşedinte? Nokia intră în topul celor mai mari 40 firme din România Dacă încă nu ai trecut la Windows 7, vezi ce zic utilizatorii despre acesta. Graphics included. O nouă versiune Tweetdeck disponibilă. Tweetdeck este o aplicaţie desktop pentru managementul mesajelor de pe twitter. Acum suportă liste. Puţină culoare aplicată blocurilor comuniste face ca acestea să arate mult mai bine. […]

criticul  •  30 noiembrie 2009, 19:49

Bravo Cataline,stiam cu cine tii,nu mai era cazul sa vii cu interviul asta acuma,de ochii lumii,interviu de fatada pro-Basescu,un interviu in care-l,,periezi”evident si-i pui intrebari usoare sau in asa fel incat la intrebarile la care astepti raspunsuri care sa-l dezavantajeze pe presedinte sa treci repede peste explicatia scurta a lu’ nenea Basescu,mai ales daca-i in defavoarea lui. 🙂 Bravo tie,jurnalist,,echidistant”al presei(si nu numai sportive) romanesti!! 🙂 Ce ne-am face noi cititorii,fara,,marii oameni de presa”care pozeaza-n echidistanti dar care atunci cand vine momentul stiu perfect in ce,,tabara” le este locul!! 🙂 🙂 Nu ma dezamagi, Cataline!! 🙂 🙂 Dute-n data de 06.12.2009 si voteaza cu Basescu, fiindca stiu ca vei vota cu el,iti plac,,valorile”proprovaduite de el,oamenii(borfasii)care-l inconjoara,care au furat tara asta timp de 5 ani de zile pe rupte,faptul ca a lovit un copil in urma cu 5 ani la Ploiesti(daca era al tau nu stiu daca mai erai asa de ingaduitor cu Basescu),vorbeste mizerabil,n-are,,maniera”,vorba personagiilor din operele(schitele) lu’ nenea Iancu Caragiale,s.a.m.d.
Eu cred ca ne meritam soarta daca oamenii de presa din tara asta se dau pe langa puternicii zilei si discuta in genunchi cu ei.In loc sa vada lucrurile in profunzimea lor,ei le vad in superficialitatea lor,iar asta doar ca sa le faca pe plac celor cu care ei vorbesc.

TARABOSTES  •  30 noiembrie 2009, 19:52

Nu stiu cum se face, dar TRU -un foarte bun analist de politica externa, este din ce in ce mai „implicat” in jurnalismul sportiv, iat CT un posesor al unui bun spirit de observatie si verb necesar comentariului sportiv se implica in gazetaria politica… cert este ca marii analisti politici au foat la origine exceptionali crainici de sport! Apropos, ma intreb cand va fi dat ascultatorilor de transmisiuni sportive ca, de pilda, in timpul unor meciuri de fotbal cei care comenteaza intrecerea, sa faca -realmente, o tgransmisie a ceea ce vad, nu a ceea ce cred, sau gandesc in vreme ce vad ceea ce ei vad?!
Referitor la acest interviu…
1. ma bucur ca BASE se comporta ca un presedinte
2. ma deranjeaza ca subiecte sunt doar cele de data recenta, febra scrutinului fiind contagioasa si in acest caz,
3. pacat ca intervievatorul nu „investigheaza” in ce priveste nominalizarea esecurilor la care face raspuns intervievatul, … de pilda, faptul ca in lipsa unei atitudini corecte a parlamentarilor fata de alegatori, presedintia ar fi putut solicita cel putin 3 referendumuri pentru ca acest „popor de oameni” sa poata sa isi spuna opinia nu numai la scrutinele in care oamenii politici sunt actorii si si regizorii, ca sa nu spun ca -uneori, si scenaristii!
Am sa revin, cu o scrisoare deschisa si catre Traian Basescu, in care voi cauta sa aprofundez aspectele pozitive -mai numeroase decat, (si) cele negative.

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2009, 19:55

criticul : Sigur ca intrebarile sint usoare. Intrebarile grele le pun doar cei care nu fac nici un interviu, niciodata 🙂

Radu  •  30 noiembrie 2009, 19:56

Respect TOLO, dar fair este sa faci 2 interviuri ,in oglinda, cu cei 2 candidati.
RESPECT dar parca nu e chiar fair. Dar poate deveni in urmatoarele 3 zile.
Restul comentariilor sunt de prisos – vor fi scrise de aplaudaci platiti sau nu ai unuia sau al altuia.

dan  •  30 noiembrie 2009, 20:22

poate sa dea 1 miliard de interviuri sa puna alt miliard de afise(astea cred ca le are deja)tot un a pierdut alegerile.
oricine are ceva cunostinte despre photo shop sau alt program de modificare imagini iti poate spune ca nu ai nevoie de imaginea ORIGINALA ci de cea trucata ca sa dovedesti ca a fost modificata dar specialistii din Romania ai lui Basescu sunt vai de mama lor.
de fapt nu are ce sa demonstreze HULIGANUL LATENT DIN EL A LOVIT e clar ca a dat mai tare sau mai incet asta e alta discutie si eu nu pot sa votez un om care loveste un COPIL.in acelasi ntimp nu pot sa votez o PAPUSA condusa de nevasta si de toate ****** din PSD deci NU VOTEZ.
acum 5 ani am votat cu Basescu si am fost cel mai fericit om cind a iesit am fodst sigur ca va schimba in sfirsit totul din temelii de fapt am ales „aceiasi Marie cu alta palarie” tot un presedinte inconjurat de clanuri mafiote grupuri de interese afaceri de familie…asa ca acum 2 ani am plecat din Romania si sunt fericit macar aici peste ocean nu ma preocupa politica desi vad ca din pacate (pt mine) tot cea din Romania ma intereseaza.

Comentează