Interviu Traian Băsescu: „Le cer scuze celor 22 de milioane de români!”

_MG_9821Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.

luni, 30 noiembrie 2009, 9:30

_MG_9821Nimic hollywoodian. Un capăt afumat de Lipscani. Cîteva ecrane uriaşe cu Traian Băsescu, incursiune postmodernistă în Bucureştiul real. De pe uşa sediului de campanie al candidatului PD-L dai într-o încăpere-hol-recepţie-şi-orice-altceva. În prelungire urmează sala de mese. Şoferi, paznici şi tipi din staff mănîncă la o masă lungă. „Cine ia campionatul?”.

Nu pe acolo. La etajul unu se urcă pe scara din dreapta, blocată simbolic cu un lanţ. Băiatul lui Prigoană e de o veselie ubicuă. Dai mîna cu el de cinci ori pînă ieşi. Sus sînt cîteva birouri, aşezate ca-n hala unei redacţii, dar pe un spaţiu mult mai mic.

Traian Ungureanu bate tastatura. „I se spune Pele”, îl prezintă un coleg din echipa preşedintelui. Şi-au luat porecle din portofoliul brazilienilor anilor ’70. Sever Voinescu e Tostao, cel despre care Mario Zagallo spunea că nu poate juca în acelaşi „11” cu Pele. Pînă la urmă, antrenorul a găsit o soluţie. „Un gol mai mult decît adversarul”.

Undeva, lîngă un televizor, stă şi veriga slabă a „naţionalei” braziliene. Pe portarul „cariocas” îl chema Felix. „Bună ziua, domnule Tolontan!”. „Bună ziua, doamnă Udrea”. Se uită la Realitatea, care prezintă un documentar despre gafele brutale ale politicienilor lumii de-a lungul timpului.

Dintr-o încăpere cubiculum iese preşedintele. E relaxat şi prinde un final de discuţie telefonică despre puncte. „Vorbiti despre puncte! Aţi blatuit vreun meci?”, şarjează zîmbind catre ziaristul sportiv. „Nu. E despre o notă mare la Olimpiada la matematică.  Credeţi că-i va ajuta acestui pusti nota mare la matematica in Romania?!”. E un pic nedumerit de răspuns. „Hai, intraţi!”.

[tab:Partea 1]

„RIDZI are responsabilitatea falsului, dacă l-a făcut”

Ce înţelege preşedintele prin patriotism şi unde crede că a greşit în cazul ministrului Sportului

poza1

„Nu aş accepta arderea steagului”

 

 – Vă consideraţi patriot?
– Da, sînt omul care ţine la ţara lui, la poporul lui.

– Aşa definiţi pariotismul?
– Nu numai. Patriotismul are multe valenţe. Cuvîntul acesta concentrează foarte mult. Respect pentru istoria ţării tale, cu bunele şi relele ei. Noi nu avem în istorie numai momente extraordinare. Dar toate naţiunile au în istoria lor şi căderi, şi victorii. (Fotoreporterul Cristi Preda dă cercuri din ce în ce mai strînse. Ritualul căutării pozei perfecte îl bagă în transă. În Afganistan l-a călcat un cal, iar la un interviu cu un înalt demnitar CIO, în casa acestuia, i-a dărîmat aparatul video, care s-a buşit cu zgomot şi fum. Zîmbeşti la gîndul sepepiştilor năvălind pe uşă). A fi patriot înseamnă să-ţi iubeşti cultura. Sigur, aici plecăm de la ideea că, cel puţin în cazul meu, nu e obligatoriu să fii atotcunoscător în materie de cultură. Dar sînt lucruri pe care le ştii. Şi de aici îţi extinzi cunoştinţele către cultura ţării tale, care e una dintre cărţile de vizită ale ţării. Apoi putem vorbi de tradiţii, obiceiuri. Toate înseamnă să fii patriot. Plus respectul pentru simboluri. De pildă, steagul ţării.

– Ştiţi că în Statele Unite ale Americii nu e interzis să arzi steagul ţării. E o formă a libertăţii de expresie.
– Cred că e prea liberală legea americană, cel puţin pentru mine (rîde). N-aş răbda în faţa mea un om care arde steagul ţării mele.

– Ştiţi, există şi o altă definiţie a patriotismului. Pentru un demnitar sau o autoritate publică să fii patriot înseamnă:
1.  Să acţionezi cu bună-credinţă, în sensul integrităţii, în ceea ce faci;
2. Să fii dedicat într-un procent important jobului tău de serviciu public;
3. Să ai o competenţă specifică în zona respectivă.
Pornind de la această definiţie, este Elena Udrea un ministru patriot?

– Uitaţi, n-aş vrea să fac acum o discuţie despre Elena Udrea. Pentru că orice aş spune s-ar interpreta în paradigma campaniei.

„PD-L ar fi trebuit s-o suspende”

 

– Este dreptul dumneavoastră. Trec la următoarea întrebare. Vă dau un citat. „Ne luptăm cu politicieni controlaţi de moguli şi de grupuri de interese”. Asta aţi spus joi, 26 noiembrie, în faţa Colegiului Director al PD-L. La acea şedinţă de conducere, telespectatorii au zărit-o şi pe Monica Ridzi, fostul ministru al Sportului. E normal?
– Cred că aici era corect ca PD-L să procedeze la o suspendare din funcţie pînă cînd Parchetul se pronunţă.

– Parchetul sau instanţa?
– Cred că Parchetul. Un om politic trimis în judecată e clar că nu mai poate fi menţinut în funcţii înalte. Dar un partid care are exigenţe poate să facă acest lucru şi de la momentul începerii urmăririi penale.

– V-am întrebat pentru că, potrivit DNA, sintagma „oameni politici şi grupurile de interese” se potriveşte Monicăi Ridzi. Procurorii susţin, sigur, trebuie să probeze asta în instanţă, deocamdată Ridzi e nevinovată, dar ei susţin că oamenii de sub conducerea ministrului Ridzi au falsificat documente, iar unele dintre ele au fost semnate şi de ea. Acte oficiale falsificate, domnule preşedinte.
– Da. Are responsabilitatea falsului dacă l-a făcut. (Răspunde concentrat în interiorul unui subiect unde rămîne în alertă)

– După atît timp, dumneavoastră ce aţi înţeles din acest caz, care i-a preocupat pe cititorii Gazetei şi nu numai?
– Cazul acesta îmi vorbeşte despre erori. Una dintre erori este probabil şi a mea, care am fost un susţinător fără rezerve al promovării oamenilor tineri. S-a dovedit că nu tinereţea trebuie să fie atributul fundamental, ci competenţa. Şi aici o spun deschis: e vorba de promovarea de tineri şi de femei. Probabil că trebuie să scăpăm de acest complex al promovării tinerilor doar pentru că au promovat în partid şi să reaşezăm criteriile de competenţă, indiferent de vîrstă şi sex, ca fiind fundamentale.

– Şi de integritate…
– Integritatea o cunoşti de multe ori după ce-i dai funcţia. Aici este una dintre marile necunoscute. Şi să ştiţi că, la foarte mulţi, nu integritatea este problema cea mai mare. Problema este responsabilitatea. Am constatat că uneori cel numit politic devine o victimă a sistemului. Dacă este responsabil îşi pune oameni de a căror competenţă să fie sigur. Dacă nu este responsabil îşi aduce oameni de partid. Şi atunci eşecul lui este garantat. Mai devreme sau mai tîrziu va semna hîrtii cu care ajunge în faţa DNA.

[tab:Partea 2]

Cum şi-a dezarmat cavaleria

Băsecu le dă dreptate celor care susţin că şi-a îndepărtat din suţinători » Despre oamenii care nu-l mai susţin şi de ce a ţinut secretă pînă azi starea sănătăţii sale

poza2

La forumul pentru liberalism, Traian Băsescu a dat exemplu de bună practică liberală „înfinţarea a două companii puternice de stat în domeniul energiei”. „Cum pot fi două companii gigant de stat un model de liberalism?” a fost întrebarea. „Vă explic. Acum, energia, în funcţie de cine o produce, are costuri discrepante. Şi între cetăţeni şi aceşti producători se strecoară şmecherii din energie, care obţin profituri de zeci de milioane pe lună doar dintr-un birou. De aceea, dacă vom constitui două companii în care să intre furnizori de energie din surse diferite, va exista o competiţie corectă şi un preţ mai bun”. La întrebarea „Cine v-a făcut propunerea?”, preşedintele a răspus: Adriean Videanu.

– Sportul are această capacitate de a simplifica lucrurile. (Rîde gălăgios şi aprobă din cap, uşurat probabil că subiectul migrează). Cînd Guvernul a emis Ordonanţa care permitea numiri politice pînă foarte jos în sistem, în sport s-au schimbat politic pînă şi şefii de la cluburile din ţară sau şefii de stadioane.
– Corect, aşa s-a întîmplat! Eu am declarat imediat că nu sînt de acord cu Ordonanţa. Şi chiar am avut o explicaţie cu premierul Emil Boc. Şi mi-a răspuns că asta a fost ceea ce au reuşit să negocieze în interiorul Alianţei. În schimbul acestui lucru au obţinut promovarea Codurilor. Sînt compromisuri politice, dar trebuie să fie o limită în compromisul politic. Pentru că noi ne-am întors în timp din punctul de vedere al profesionalizării administraţiei! Ne-am întors pe vremea PSD. Ne-am întors la 2000-2004.

– Spuneţi că a fost un cost?
– Da. Poate că a fost un cost prea mare.

„Macovei nu a procedat corect”

– Mergem în zona presei. V-am întrebat cîndva dacă sînteţi de acord ca Ministerul Turismului să dea diurne ziariştilor.
– Nu sînt de acord. Dar mi s-a explicat că nu poţi transfera costurile promovării României către media. Transport, cazare…

– Vă contrazic. Vorbim despre diurne. Asta nu e în regulă.
– Eu am înţeles că li se plătea doar masa. Dar e un subiect care nici acum nu mi-e clar. E de discutat.

– La diurnă nu e de discutat, am altă opinie, dar trecem la alt caz. La stenogramele discuţiilor între domnii Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chireac şi şeful ANI, care a acuzat şantajul. Ştiţi că Asociaţia Jurnaliştilor şi Clubul Român de Presă s-au pronunţat: cei doi n-au acţionat ca jurnalişti, nu mai pot fi socotiţi ziarişti şi oricine apelează la serviciile lor ca ziarişti îşi asumă riscul decredibilizării. Prin autoreglementare, noi, cei din presă, asta am făcut! N-am văzut însă nici o reacţie a autorităţilor faţă de şeful ANI, parte a acelei discuţii.
SEDINTA - CNI–  Am primit sinteza dialogurilor. Cunoscîndu-l pe Macovei, care a fost procuror, cred că el a fost cel care a făcut înregistrarea. Cred că a avut curiozitatea procurorului. Cei care mi-au făcut mie analizele mi-au spus că unul din trei a avut microfonul. Singurul care a avut interesul să înregistreze a fost Macovei. Nu a procedat corect. Îi dau o circumstanţă: tentaţia procurorului.

– Dar dacă el a avut microfonul de ce nu a făcut o plîngere penală?
– Din cîte ştiu a făcut-o.

– Păi nu, să fi făcut atunci plîngerea dacă s-a simţit şantajat! Altfel, a păstrat pentru el înregistrarea. E în regulă?
– Ştiu că a făcut plîngere, dar nu ştiu cînd.

– Şi nu vi se pare important momentul cînd a făcut-o? Discutăm de peste o lună distanţă.
– Dacă nu a făcut imediat plîngere penală, Macovei a greşit fundamental. Şi aproape că a fost părtaş la această ticăloşie, dacă n-a făcut-o imediat! Era primul lucru pe care trebuia să-l facă.

„E legitim ca presa să provoace”

– În aceşti cinci ani de mandat aţi devenit autorul mai multor expresii care au intrat în conştiinţa publică. „Moguli”…
– „Tonomate”…

– Da, sînt multe. Vă amintiţi o singură sintagmă cu încărcătură pozitivă pe care să o fi lansat dumneavoastră?
– …

SOCCER-EURO/–  Vă dau un exemplu. Sarkozy a propus ideea de „cultură a reuşitei”. Le-a plăcut francezilor. Chiar şi acum, la numirea lui Cioloş pe agricultură, preşedintele Franţei a reintrodus public referinţa „prietenii noştri români”. Dumneavoastră de ce nu aţi creat o astfel de sintagmă pozitivă, în cinci ani?
–  Cred că am spus multe lucruri pozitive, dar n-a fost nimeni tentat de ele. Parcă am avut o dezvoltare a răului. Luăm fraze spuse de mine şi multe ar fi fost mai puternice decît „Mogulii…”.

– E vina dumneavoastră. Pentru că pe cele bune nu le-aţi repetat suficient ca pe „Moguli”.
– Aşa e. Dar dacă presa  nu le preia şi nu te ajută…

– Aţi zis chiar acum „Am avut o dezvoltare a răului”. Folosiţi persoana întîi plural. Vă includeţi?
– Categoric, da. Şi eu fac parte din tot ce înseamnă lumea politică. Vreau să vă spun însă că am vrut să fiu parte a binelui. De aceea a şi ieşit această tulburare. Şi am piedut o mare bătălie. Pentru că spunînd ceea ce am văzut a ieşit sintagma „Băsescu provoacă scandal”. Asta e o mare bătălie pierdută de mine! Dacă am spus clasei politice să se reformeze, s-a zis că provoc scandal. Dacă am spus Guvernului că nu atrage fonduri europene, s-a zis la fel.

– Găsiţi legitime provocările şi exagerările presei?
– Exagerările mă deranjează. Dar provocările le găsesc legitime. Din asta trăim. Viaţa e o provocare. Aşa cum am eu această provocare. Vreau modernizarea statului. I-am greşit termenul. Am crezut că se face în cinci ani. Nu se poate. E nevoie de mai mult timp. Provocările inteligente le iau în seamă. (Povesteşte cineva. Un om de-al lui era la o dezbatere la Realitatea TV, acum cîteva zile, faţă în faţă cu fosta consilieră Adriana Săftoiu. În sediul staffului lui Băsescu, se făcea contragalerie liberalei. Preşedintele se uita şi el, dintr-o parte. În murmurul general, fanii îl aud dintr-o dată: „Lăsaţi, mă, are dreptate Adriana!”). Dar cînd se spune despre mine… beţiv, bolnav, paranoic… astea sînt exagerări şi schimb canalul.

„Am văzut zvonuri că n-o mai duc. Sînt perfect sănătos!”

– Există o sentinţă a unei judecătoare din România, Ioana Hubert, într-un proces în care George Copos a acuzat gsp de calomnie. Instanţa a respins apelul lui Copos şi a motivat că „potrivit legilor europene, libertatea de expresie a jurnaliştilor include şi recurgerea la o anumită doză de exagerare şi chiar de provocare”. Sincer, am crezut că vă prind şi că veţi spune că nu sînt normale provocările presei. Din afară, aşa se vede: că le acceptaţi cu dificultate. Acum spuneţi că le acceptaţi.
– Da, dar nu cînd sînt făcut psihopat!

– De acord. Însă starea de sănătate a unui preşedinte este o chestiune de interes public.
– Aşa este.

– Spuneţi-ne care e starea dumneavoastră de sănătate.
– Perfectă. Dar şi aici am avut ezitări. Care vin din legislaţia noastră inexistentă în domeniu. Eu la 6 luni îmi fac controlul medical obligatoriu.

– Ce însemnă obligatoriu? Conform cui? Decurge dintr-o normă legală?
–  Nu, nu avem reguli privind sănătatea preşedintelui. Am stabilit eu la început de mandat, împeună cu instituţiile abilitate, această regulă: control medical la fiecare 6 luni. Şi, la mine, controlul medical nu se limitează doar la analizele de sînge. Durează şi două zile. Trec prin toate aparatele cu care este echipat Spitalul Militar. Se verifică şi traseul venelor, nu ştiu cum se numeşte (Îşi duce mîna de-a lungul piciorului şi apoi la cap).  Nu mai vorbim la creier, unde se uită dacă nu a apărut vreun cheag sau orice altceva.  Problema s-a pus dacă să le facem publice. Decizia tuturor a fost: cîtă vreme legea nu cere să le facem publice, mai bine nu le prezentăm, pentru că oricum vor stîrni o dezbatere dacă sînt sau nu adevărate.

– Am altă opinie aici, cred că nu aţi procedat bine neprezentîndu-le. E un drept al românilor să ştie. Cînd aţi făcut ultimele analize?
– Chiar acum, înainte de începerea campaniei. Şi sînt perfecte. Ştiu că s-a spus: uită-te la el, e transpirat, are diabet. Ştiu zvonurile că sînt pe moarte, că n-o mai duc… (Rîde cu poftă). Dar am fost şi la alţi preşedinţi de stat şi am înţeles că inclusiv despre ei se spune asta. Ne-am obişnuit. Am analize perfecte!

„Geoană e dependent, eu nu sînt”

– Într-un articol publicat recent în România Liberă, Alina Mungiu spunea că nu porniţi ca favorit în turul 2 şi că asta se datorează faptului că „v-aţi dezarmat propria cavalerie”. Se referea la oamenii pe care i-aţi avut aproape şi i-aţi pierdut. Se referea probabil şi la ea, dar şi la alte personalităţi. Vă dau eu un exemplu: nu l-am văzut în ultima vreme pe Gabriel Liiceanu, un om care v-a susţinut ideile. Are dreptate Mungiu?
– Cred că are dreptate. Nimeni nu aştepta de la mine să tolerez o alianţă PD-L – PSD.

– Nu la asta se referea, ci la cei cu care v-aţi înconjurat.
– Nimeni nu aştepta de la mine să nu reacţionez la semnalele referitoare la doamna Elena Udrea.

– Aici vă simţiţi vulnerabil?
– Da, vulnerabil.

– De fapt, e vorba despre faptul că, în loc de o apartenenţă necondiţionată la dumneavoastră ca persoană ar fi fost de preferat să aveţi în jur oameni care să participe vigilent şi chiar sceptic.
– Aşa este.

agerpres_3789089– Şi mai spune Alina Mungiu ceva. Către ambii candidaţi. Că aşteaptă, ca alţi mulţi indecişi, să aveţi un mesaj public şi clar cu lucrurile pe care le-aţi greşit şi pe care aveţi voinţa să le schimbaţi. Vă gîndiţi la un astfel de mesaj?
– Mi-e foarte greu să vă spun cum ar arăta un semnal al meu. Ultimele mesaje vor fi sinteza a ceea ce gîndesc. Mie mi se pare clar în ce situaţie sîntem. Unul dintre candidaţi garantează liniştea, celălalt nu garantează liniştea. Reforma statului nu garantează liniştea. În spatele unuia se află Videanu, Berceanu, Elena Udrea, Monica Ridzi, Blaga (descrie cu mîinile paranteze care să-i cuprindă), cu bunele şi cu relele lor. V-am dat tot palierul. Şi bune, şi rele. În spatele celuilalt sînt Iliescu, Vanghelie, Hrebenciuc, Patriciu, Vântu.

–  L-aţi uitat pe Voiculescu, pe care îl numiţi de obicei.
– L-am uitat? Şi Voiculescu. OK, asta-i de ales.

– Adică spuneţi că oamenii au de ales între două imperfecţiuni.
– Da, asta spun. Pentru că, poate că pînă la urmă, asta e politica. Ea nu poate fi albă. Alegerea e aşa: echipa asta din spatele meu, cu bunele şi cu relele ei, spune că vrea modernizarea statului, chiar dacă prin fapte uneori, uite, face ca Monica Ridzi! Cealaltă echipă spune că vrea un singur lucru: linişte. Liniştea domnului Iliescu. Această echipă are în frunte un lider dependent. Dependent de voinţa lui Vanghelie, de voinţa mogulilor. E o comparaţie care mi-a venit acum şi o propun oamenilor. Liderul Geoană e dependent de toţi aceştia. Aici, la mine în echipă, nimeni nu poate spune că eu sînt dependent de el. Au trecut 20 de ani. Aceste alegeri sînt mai importante decît orice alegeri prezidenţiale de pînă acum.

– Acelaşi lucru îl spune şi Mircea Geoană.
– Da. Pentru că alegerile vor da direcţia. Vreau să explic fără dubiu. Băsescu va fi un lider care tractează pe direcţie. Dincolo, vor fi mult mai mulţi lideri care vor vrea acea linişte din timpul domnului Iliescu!

[tab:Partea 3]

Remuşcarea

Final neaşteptat de dialog

poza3

– Domnule preşedinte, nu m-aţi convins prin explicaţiile publice că la Ploieşti nu s-a întîmplat nimic. După cum nu înţeleg de ce nici stafful dumneavoastră şi nici televiziunile nu cer o expertiză în străinătate. Nu aţi avut o iniţiativă oficială…
– Aici greşiţi.

– Corectaţi-mă!
– Eu am contactat experţi acreditaţi de Ministerul Justiţiei şi aceştia ne-au cerut două lucruri: înregistrarea orginală şi camera cu care s-a făcut filmarea. Punctul lor de vedere este că nici un expert nu va accepta să dea un certificat în lipsa înregistrării originale şi a camerei. Pînă luni sper să fie gata acţiunea penală, împotriva domnului Patriciu. Îl dau în judecată pentru afirmaţiile pe care le-a făcut la Realitatea TV.

– Care din ele?
– Susţine că a văzut două lovituri, una în stomac şi un pumn în faţă. Acţiunea mea îl va obliga să probeze. Proba nu poate fi decît înregistrarea originală. Şi, dacă găsim înregistrarea originală, găsim şi camera originală. Acest lucru trebuie lămurit. Sînt două puncte de vedere. Eu spun „Nu”, Patriciu spune „Da”.

– La ce spuneţi „Nu”? La lovitură?
– La lovitură.

– Dar spuneţi „Nu” la împingere?
– Îmi este imposibil să vă spun aşa ceva. Eu nu îmi aduc aminte episodul. A venit şi prea tîrziu şi aici mă întreb de ce au trebuit 5 ani ca acest lucru să apară? De ce n-a venit la referendumul din 2007? În orice caz, rămîn agăţat de acest lucru şi nu văd posibilă rezolvarea decît în instanţă pentru că cineva deţine originalul.

– Încă ceva. Spuneţi că nu vă amintiţi ce s-a întîmplat. Dar vă amintiţi că s-a întîmplat ceva acolo?
– Nu. Cavalcada alegerilor este complicată. La cîte mitinguri sînt, nici nu le mai aşezi la un moment dat în minte. Ca dimensiuni sau care unde a fost. La cîte incidente sînt într-o campanie… eu am luat coate în faţă. Ce mi se pare în neregulă e de ce timp de 5 ani nimeni nu s-a sesizat. Şi au fost multe alte momente în care domnul Patriciu l-ar fi putut utiliza din punct de vedere politic. De ce acum?

„Sînt un om de dreapta”

– Sînteţi adeptul real al cotei unice de impozitare a veniturilor?
– Da, e o soluţie pentru România. Dar a putut avea efect economic abia după ce am decis ca profitul reinvestit să nu fie impozitat.

– Ideea a fost adusă pe scena politică de Dan Voiculescu.
– De mai mulţi.

– Nu, corect e aşa: Dan Voiculescu a fost iniţiatorul vocal şi politic. Cred că nu mă suspectaţi de subordonare, dar acesta e adevărul.
– Nu vă suspectez. Urmăresc ce scrie Gazeta şi apreciez sincer independenţa ziarului şi a blogului dumneavoastră. De acord, Dan Voiculescu a militat pentru neimpozitarea profitului reinvestit. Important e că acum putem să-i impozităm la fel pe cei cu mai mulţi bani şi le oferim varianta ca aceşti bani să se întoarcă în sistem şi să producă.

– Există oameni care spun că impozitul progresiv e cel corect. De pildă, Warren Buffett, unul dintre marii întreprinzători ai planetei. El susţine că nu e logic ca secretara sa să fie impozitată, procentual, la fel ca el. Că el ar trebui să plătească mai mult. Pentru că, pînă la urmă, impozitele sînt preţul pe care-l achităm pentru o societate civilizată.
– Acum, în România, eu cred în taxa unică. Şi vorbesc inclusiv de anii care urmează. Sigur că un poitician nu se poate angaja în eternitate cu o promisiune.

– Folosiţi o expresie în campanie: „Ruralul este ultima resursă de creştere a productivităţii în România”. Declaraţia seamănă cu politica marilor companii multinaţionale, care şi ele cred că acolo e piaţa viitoare a dezvoltării. E un discurs de dreapta.
(Coboară vocea) Sînt un om de dreapta. Oricît de curios ar suna.

– De ce „curios”? Şi de ce o spuneţi aşa de moale?
– Nu, nu moale. Sînt un om de dreapta.

Lunga listă a penitenţei

– Vă propun ca la ultima întrebare doi creştini să discute despre pilda unei sărbători evreieşti. Există în religia iudaică obiceiul ca de Yom Kippur, ziua ispăşirii, oamenii să-şi mărturisească erorile în faţa lui Dumnezeu. Numai că, înainte de asta, există un moment în care le cer iertare semenilor. E interesantă viziunea asta: ca să-I ceri iertare lui Dumnezeu, trebuie mai întîi să faci asta în faţa oamenilor. După cinci ani de mandat, dumneavoastră cui îi solicitaţi iertarea?
(Surîde şi se ridică). Am o listă lungă. Nu mă puneţi să vă dau nume.

– Cît de lungă e lista?
– 22 de milioane de români sînt pe listă. Le cer iertare celor 22 de milioane de români.

Filmare cu o cameră beta Sony

Mărturia unui om din echipa tehnică de la Ploieşti, găsit de gsp. „Îmi aduc aminte de incident. Băsescu l-a bruscat pe copilul care nu înţelegea ce se petrece acolo, era confuz, el credea că Adrian Năstase e pe scenă. După miting, cîţiva oameni din stafful de campanie au vrut să vadă ce s-a înregistrat din moment. Ne-am uitat împreună. Au luat cu ei caseta filmată cu o cameră beta Sony. Am revăzut acum imaginile la televizor. Sînt aceleaşi, foarte clare şi netrucate. Poate accelerate puţin pe final, dar în nici un caz modificate. Nu-mi amintesc cine a luat atunci caseta, dar ei au păstrat-o ca să fie siguri că nu rămîn probe”.

S-a terminat. Preşedintele iese în hala îngustă. Îşi bate palmele către staff. „Gata, ce urmează? Declaraţia de presă şi apoi plecăm”. Urmează deplasarea de campanie în Oltenia. „Dar înainte de orice mă duc pînă undeva”, rîde el, pe vîrfuri, cu acea grabă imposibil de camuflat politic a bărbaţilor în căutarea toaletei. Dispare după un panou. Fir-ar! Mai era o întrebare! Dacă în cei 22 de milioane de pe lista penitenţei e cuprins şi copilul de la Ploieşti.

Întrebările bune la interviu vin mereu după. Ca remuşcările.

Mircea Geoană a acceptat şi el să acorde un interviu publicului Gazetei Sporturilor şi blogului tolo.ro. Dialogul va fi purtat şi publicat în zilele următoare.

Comentarii (250)Adaugă comentariu

Required Name  •  30 noiembrie 2009, 13:54

Geoana = Iliescu = Ceausescu = Comunism

Asa cum spunea cineva la tembelizor „Daca vine Iisus cu tot cu apostoli si e sustinut de Iliescu eu nu il votez”

Sire_hd  •  30 noiembrie 2009, 13:56

„Ne-am saturat de 20 de ani ca cei din PSD sa faca ce vor ei, ne-au distrus tara, Geoana in loc sa se preocupe de problemele tarii, merge la moscova?Oare acolo ne rezolva el noua problemele?”
toti sunteti specialisti in PSD…de fapt, ce va pasa…acum aveti toti concediu in plus…fara plata, bv Basescu!

Toma  •  30 noiembrie 2009, 14:02

Excelent interviu.

Nimeni nu e perfect iar esentialul e sa-ti recunosti greselile. Greselile lui Base, se numara pe degetele de la o mana. Cele ale regimului precedent (2000-2004), au umplut dulapuri la DNA…

Intre 5 ani de liniste, in care dispar avutiile tarii la imparteala intre profitori, si 5 ani de schimbari, cu mai multa sau mai putin zarva, prefer schimbarea. La 20 de ani dupa 1989, sa punem neamurile celor care au ordonat trecerea cu tancul peste populatie, la carma tarii, ar fi o insulta celor care s-au jertfit atunci, si o dovada de infantilism.

Interviul cu Base mi-a confirmat ca merita votul nostru.

ana  •  30 noiembrie 2009, 14:02

Pentru ca nu am uitat tot ceea ce s-a intamplat pe timpul PSD-ului, pentru ca Geoana este un prostanac de care se folosesc altii, pentru ca aleg raul cel mai mic dintre doua rele, voi vota Traian Basescu.

ayra  •  30 noiembrie 2009, 14:05

S-a terminat pentru Basescu. Nu vrea sa accepte realitatea. Normal ca va lupta pana la capat. La cati bani a bagat in campanie… Prietenii lui au destul de mult de recuperat. Asta este singura miza a alegerilor… Alaturi de dosarele care il asteapta.

I se pare incredibil ca a mers cu EBA si nu-i mai merge tocmai lui. Cred ca a demonstrat tot ce avea de demonstrat. A plans fals, a mintit, si-a cerut scuze, a mintit din nou. Intregul sau mandat a fost construit pe cel putin o minciuna. A ascuns pumnul dat in gura acelui copil. Celelalte minciuni palesc in fata acelei fapte. Vin firesc. Natural. Chiar si capul dat in gura unui membru sindical, tiganca imputita sau telefonul furat. Doar… Asta este Traian Basescu. Asa a fost intotdeauna, asa o sa ramana.

Nu mai vreau asa ceva. Vreau o tara in care copiii sa mearga fara frica la mitinguri. Prefer sa-i plictiseasca Geoana cu discursul sau decat sa primeasca un dos de palma in gura. Pentru ca… va ramane traumatizat pe viata. Ii va fi frica sa spuna ce gandeste, indiferent daca ceea ce gandeste convine sau nu convine. Vreau sa traiesc intr-o tara in care fiecare poate sa spuna liber ceea ce gandeste ! Chiar si membrii PD-L.

CARAGIALE  •  30 noiembrie 2009, 14:06

de ce tolontan a luat interviul si l-a dat acum??…ce spera??? sa salveze ceva???? ..sau sa comenteze lacheii si disperatii??? ..poftiti comentati,ca ”datul din gura” si din taste e tot ce aveti concret..sa traiti bine,???!!!

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2009, 14:07

cristi: tu spui k interviul a antiBasescu, iar ingineru spune k este proBasescu. Cunos genul acesta de interpretare.

maigret  •  30 noiembrie 2009, 14:09

Penibila pledoarie pentru un infractor!Sa-ti fie rusine Tolontan pentru rusinoasa promovare a unui INFRACTOR!Ai comis-o cu Monica Ridzi,te-au amenintat si acum vrei sa te speli!LASHULE!

din TM  •  30 noiembrie 2009, 14:10

de ce, in ciuda faptului ca urasc comunismul si reprezentantii lui, voi vota impotriva lui Basescu:
– pentru ca si-a facut amanta ministru
– pentru ca foloseste cuvinte precum gaozar, tiganca aia, si expresii precum: hai la mine in birou sa iti arat cum se face respiratie gura la gura
– pentru ca si-a facut fiica deputat european
– pentru ca si-a batut joc in permanenta de Tariceanu si si-a insusit apoi realizarile lui
– pentru ca a mintit cu nerusinare profesorii oferindu-le salarii cu 50% mai mari desi stia foarte bine ca apoi nu o sa le mai dea nimic
– pentru ca vrea sa desfiinteze aeroportul de la Timisoara si sa il extinda pe cel din Arad
– pentru ca este departe de conceptul de „om echilibrat”
– pentru ca moftul cu numarul parlamentarilor si parlament unicameral este doar un balci inutil, dar si-a insusit in mod imoral capital electoral pe aceasta idee
– pentru ca acum 5 ani era prieten cu „mogulii” si acum brusc cine are legaturi cu „mogulii” este automat tradator de tara
– pentru ca minte, nu are coloana vertebrala si se razgandeste de la o zi la alta fara a avea notiunea de „om de cuvant”
– pentru ca bea si mai apoi conduce
– pentru ca s-a dus sa sarbatoreasca cu steaua si prietenul lui gigi becali (alt retardat) atunci cand steaua a eliminat o alta echipa romaneasca, rapidul (nu, nu sunt rapidist), de parca ceilalti nu ar fi romani si ei
– pentru ca face trafic cu armament si munitie profitand de functie si aranjand ca containerele ce contineau armament sa fie depozitate exact langa gardul de care este lipit sediul firmei sale
– pentru ca a cheltuit aiurea prin intermediul lui boc, banii pe care-i stransese tariceanu si, cand banii respectivi nu le-au mai ajuns, au imprumutat tara mai mult decat ceausescu. ma rog, de fapt, nu aiurea, ci in folosul lor personal!
– pentru ca, daca nu iese presedinte, probabil va ajunge in puscarie pentru dosarul flota, si chiar vreau sa vad si eu un politician de calibru, nu un agarici ca gigi becali, la puscarie, macar 3 luni!
– pentru ca ar vrea sa faca din ROMANIA, vasul lui personal

Sper ca romanii sa aiba minte si sa se prezinte la vot si sa nu conteze cat vor fura portocalii!
postat din Timisoara

Neutru  •  30 noiembrie 2009, 14:11

E unul din putinele reportaje unde ai fost complet…neutru:)…felicitari!

TITI  •  30 noiembrie 2009, 14:14

Lasati omul sa termine treaba.Si pariez cu voi ca daca cistiga alegerile tot no sa-l lase Geoana.Si atunci din nou scandaluri.
Ceea ce nu intelegeti voi este ca daca era last sa-si faca treaba si nu agasat tot timpul lucrurile ar fii stat altfel in ziua de azi.
Fosti comunisti PSD GINDEAU CA VA MERGE LA FEL CA SI ATUNCI CIND LAU LASAT PE CONSTANTINESCU SA FIE PRESEDINTE.DOAR DE OCHII LUMII SA SE ZICA PESTE TOT CA AVEM DEMOCRATIE. DAR LUMEA NU MAI POATE FI PACALITA DE PSD(ILIESCU)

biny  •  30 noiembrie 2009, 14:14

Tolontane mi-ai demonstrat din nou ca nu esti decat sclavul lui FELIX

ciupi  •  30 noiembrie 2009, 14:18

prefer instabilitate politica in fata stabilitatii celui care se afla in coma. prefer un presedinte care sa-mi zica si ceva de dulce, fiind sigur ca daca-i zic si eu la fel intelege de gluma. prefer un presedinte care face gafe, dar sunt gafele lui si raspunde pentru ele. prefer un presedinte pe care-l cunosc de-acum cu bune si cu rele decit unul pe care nu-l cunosc pentru ca se ascunde de noi, chiar de el insusi. sunt rapidist de-o viata, dar asta n-are nicio legatura…

Traian Basescu despre Ridzi: Ar fi fost corect ca PDL sa o suspende din functie pana se pronunta Parchetul  •  30 noiembrie 2009, 14:18

[…] Traian Basescu declara, intr-un interviu publicat luni de “Gazeta Sporturilor”, ca era corect ca PDL sa o suspende din functia de ministru al Tineretului pe Monica Iacob Ridzi […]

anani  •  30 noiembrie 2009, 14:18

in ziua de azi e mare lucru sa-ti recunosti greselile si sa ti le asumi. asta dovedeste caracter!

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2009, 14:18

biny: Tolontane mi-ai demonstrat din nou ca nu esti decat sclavul lui FELIX”
ai inteles exact. felicitari 🙂

maigret a inteles exact pe dos, ca-i fac servicii lui basescu.

ion  •  30 noiembrie 2009, 14:19

multa lume proasta in tara asta… multi cre.tini care pun botul la minciunile acestui ba.ta.us care nu stie decat mogulii, mogulii. dar sa spuna de ce mogulii au prosperat pe timpul presedentiei lui, si ce a facut in acesti 5 ani? nimic.

si inca ceva: cu geoana pe cand un interviu? ca batausului i-ai spalat imaginea.

cinci ani sau cinci zile?..Traiane  •  30 noiembrie 2009, 14:21

si daca tot am pomenit de balci respectiv REFERENDUM..de ce nu ai facut Traiane un Referendum si vis a vis de revolutia din ’89?Desprea ascultarea telefoanelor?Salariile dascalilor???Cui ii ajuta aceasta cheltuiala totalmente INUTILA Traiane?
In afara desigur de 1 procent sau jumatate..pentru tine de voturi STERPE…De ce nu ai facut un referendum in care sa interzicem comunistii???
Legea lustratiei?

Cinci ani Traiane nu cinci zile!!!!

Cristi  •  30 noiembrie 2009, 14:21

Eu n-am spus deloc ca interviul e Anti-Basescu. Citeste-mi mai atent comentariu te rog. Te-am intrebat ce cauta paragraful respectiv acolo (cel in care un ins marturiseste ca n-ar fi trucaj)
Si daca e posibil sa ne spui de ce s-a postat in GSP filmuletul cu Basescu concomitent cu Gardianul, Realitatea, A3 si ce s-a mai publicat. Macar de era introdus la categoria k1 🙂

Eu pur si simplu vreau sa vad ce motivatie are ziarul de sport numarul unul sa promoveze in timpul campaniei electorale un viral anti-candidatul x. In lipsa unui raspuns cred ca sunt indreptatit sa cred ca e o manipulare grosolana(fara sa mai fac legaturile din spatele candidatului si ale trustului). Si in continuare se da un interviu cu Basescu, dar in final nu uitati sa adagait un paragraf incriminatoriu care nu si-ar avea locul acolo.

Daca asta nu e manipulare, atunci ce e ? Unde e impartialitatea?

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2009, 14:21

ion: dc ai fi citit pina la capat, stiu ca e greu de vreme ce esti atit de convins ca toti ceiallti sint prosti si nu mai merita sa incerci sa i intelegi, ai fi vazut ca voi publica in aceasta saptamina si interviul cu geoana

sly  •  30 noiembrie 2009, 14:25

Sint prea multe lucruri care se leaga in film :
1.Copilul se retrage inapoi in urma presupusei lovituri sau,ATENTIE, a intentiei de lovitura din partea lui Basescu.
2.Barbatul din stinga copilului are reactia normala cind vede ce se intimpla linga el,intoarce capul prima data spre copil,pe urma spre Basescu(mirat ca a facut ceva Base) si pe urma din nou,spre copil sa vada ce se intimpla cu el!
3.Femeia spune ca nu l-a lovit,dar oare de ce intoarce capul si se uita dupa copil iar pe urma se uita din nou spre Basescu,cit timp ea striga spre Base? (in interviul acordat la 1 zi dupa publicarea flmului ea spune ca nu l-a lovit pe copil si ca nici nu putea ajunge la copil Base.Minciuna pe fata,ea a inminat cererea lui Basescu si este la citiva centimetri de Basescu,nicidecum ca ar fi prea departe Basescu de ea).
4.Luminile albastre de pe fata copilului provin din spatele lui Basescu si se vad de mai multe ori,nu doar pe fata copilui.
5.Cameramanul cu geaca albastra spune ca nu a vazut ce s-a intimplat fiindca in acel moment se intorcea spre Base.Posibil sa fie asa,dar in film se vede clar ca acesta se intoarce spre Basescu cu camera de filmat si ramine cu fata si camera de filmat spre zona unde este copilul.As spune ca il filmeaza pe copil dup ace a fost lovit.In consecinta,d-l Felix Tataru este OBLIGAT sa aduca filmul lui original daca vrea s ail scape pe Base sau s ail infunde definitiv.
6.Insusi Zeus-Basescu este in relatie directa cu copilul respectiv dupa presupusa lovitura.Se vede in film cum Basescu inainte de a-l lovi isi intoarce un sfert privirea(aici se adauga defectul lui de vedere,dar in acest caz,Avantajul ) si il fixeaza pe copil,pe urma il loveste sau are intentia de a-l lovi,isi intoarce capul spre d-na din fata sa si in momentul in care se ridica isi indreapta capul din nou spre copil sa vada ce s-a intimplat cu copilul si se uita spre acesta in tot timpul cit se ridica in picioare.
7.Alte persoana care a vazut ce s-a intimplat este tipul cu sapca ce ocupa un sfert din imagini,cel cu geaca neagra.Are exact aceleasi reactii ca si celalalt barbat din stinga copilului,chiar mai mult,priveste de mai multe ori spre copil si Base.
8.Inca o persoana care a vazut scena este putin mai spatele barbatului din stinga copilul si care dup ace este lovit copilul isi duce mina la gura intr-un gest uimire “cum se poate asa ceva?”.
9.Alta persoana care are un unghi foarte bun este in spatele lui Base,pe scena.
10.Cel mai important lucru in cazul veridicitatii filmului este faptul ca toate persoanele care au vazut incidental,enumerate mai sus,reactioneaza in acelasi timp la presupusa lovitura.Ori asa ceva,eu zic ca este foarte greu de falsificat.
11. De ce ride copilul : fiindca un copil la 10 ani care fie s-a ferit sau a primit un pumn in gura,ride fiindca nu a fost pocnit sau a fost pocnit(inca nu se stie sigur) si inca de cine,de un om important inca.Este reactia normal ape care fiecare dintre noi ,copii fiind,am avut-o in momentul in care o persoana mai in virsta nu poate sa te loveasca.Un fel de “ce bine imi pare,eu sint mai mic sit u mai mare,darn u ma poti lovi, sic!.”

ion  •  30 noiembrie 2009, 14:26

raspuns:
tolo, e grotesc si scarbos faptul ca inca mai sunt in Romania asta de ra.hat oameni incuiati la minte si frustrati care mai pun inca botul la acest marinar, si la minciunile lui.
Nu spun ca PSD-ul e curat ca lacrima, din partea mea sa conduca orice partid, in afara de actualul. Dar sa votezi cu batausul, cu mincinosul, cu hotul ala… Sa ma ierte Dumnezeu, dar te injosesti pe tine.
Adica asta e Ceausescu II.
Adica, cat de tampit sa fii sa votezi cu unul ca asta? Au mai furat si altii, dar ce face mizeria asta de om depaseste orice limita.

p.s. va recomand secventele de la 1:10 la 1:50. prostanacul habar nu are imnul.

http://www.youtube.com/watch?v=xRi-u_2cPfI

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2009, 14:30

sly: La pct 11 mai e o ipoteza amara. Poate ride pt k a primit mai multe lovituri din asta in viata lui.

K Dash  •  30 noiembrie 2009, 14:31

Domnule Tolontan , salut interviul Dumneavoastra , dar mi s-ar fi parut corect sa ii fie luat unul si lui Geoana.Ne aflam in campanie electorala , iar daca ati procedat asa ati risca sa favorizati doar un candidat si sa va influntati cititorii.Corect mi se pare sa fie punctate plusurile si minusurile fiecaruia.
Cat despre interviu , mi s-a parut tare faza cand te-ai salutat cu Udrea :))
Iar ca un sfat personal:Acu ti-a acordat un interviu si te-a tratat civilizat , in cazul in care va iesi iar Presedinte crezi ca vei avea parte de acelasi tratament?

un om  •  30 noiembrie 2009, 14:32

Daca Geoana va ajunge Presedinte atunci se va termina cu Opozitia politica in Romania.
Basescu e departe de a fi perfect dar e singura sansa ca sa se mentina un echilibru politic.
Daca vrem sa nu alunecam spre dictatura trebuie sa nu le dam putere prea mare nici lui Basescu dar nici grupului PSD-Voiculescu-Patriciu-Vantu.
Asta e singurul motiv pentru care voi vota cu Basescu, la fel as fi votat pentru oricine daca as fi fost sigur ca nu se lasa controlat de cei sus numiti.

SIMBAD  •  30 noiembrie 2009, 14:33

Romanii au de ales intre ciuma si holera.
Citesc de mai mult timp comentariile si am ajuns sa cred ca Imnul tarii este inca de actualitate.
In 20 de ani romanasii nostri ca leii cu mucii pe piept nu au iesit inca din toropeala comunista.
Ati ales si reales pina cind acum sinteti in stare sa va puneti singuri streangul de git.
Si cautati mereu vinovati in curtea vecinului fara sa aveti luciditatea de a analiza greselile de care altii au profitat aducindu-va in stadiul de putrefactie morala.
Stati ca proastele satului la gard si priviti scarmaneala politica ajunsa si ea in abisurile nerusinarii, luindu-i parte unuia sau altuia fara sa va dati seama aici se jaca soarta voastra.
Putin sint cei care citesc printre declaratiile si gesturile candidatilor pentru a gasi cine este mai putin rau pentru ca pe cei buni i-ati aruncat demult in anonimat.
Ati votat in duminica orbului si dormiti de 20 de ani in ignoranta.
Ati votat pentru liniste(a cui) si v-ati trezit cu tara furata(nu vinduta la straini), ati aplaudat mineriadale si v-ati injosit pana acolo incit sa va vindeti libertatea volului pentru un pui sau o galeata si o cutie de chibrituri.
Inainte sa spuneti unuia sa-i fie rusine sau altuia ca este prostanac mai bine sa-i fie rusine prostanacului de popor care de dragul galeriei si-a dat cu stingul in dreptul de 20 DE ANI.
Si acum la spartul tirgului nu va dati seama ca datiorita inculturii si a comoditatii de a nu se implica poporul asta blestemat a ajuns in situatia sa scormoneasca prin cenusa parjolului national o scinteie de speranta.
VOTATI CU MINTEA NU CU PICIOARELE!
VA PRIVESd CEI DIN DRUMUL EUROPEAN CARE TOT ASTEAPTA SA DESCHIDETI POARTA BUNULUI SIMT CA SA VA AJUTE.
Eu nu mai votez demult pentru ca nu am parte dar as prefera acun in ceasul al 12-lea sa ma tina treaz un scandalagiu decit sa ma adoarma talharii tarii.

sly  •  30 noiembrie 2009, 14:36

Hmm,chiar ca e amara.Aici avem de-a face cu ce zicea Corina Dragotescu,romanii sint obisnuiti cu asa ceva.Din pacate.

marin  •  30 noiembrie 2009, 14:39

ce-a facut batausul asta 5 ani de zile? nimic. mogulii, asta e programul lui.
trist este ca inca mai exista oameni incuiati la minte care inca mai cred minciunile acestui nenorocit care in 5 ani n-a facut nimic, decat haos.
patriciu era bun in 2004, cand sponsoriza campania D.A.?
un ipocrit si demagog…

ba voi nu va mai invatati minte ?!!  •  30 noiembrie 2009, 14:42

fara sa intru in alte amanunte pt ca oricum luciditatea si gandirea e zero la votantii lui basescu am de indreptat o eroare ce se tot prolifereaza fara sa o observe cineva(voit sau nevoit) : psd nu a condus 20 de ani tara ci doar 10 restul de 10 sunt ai lui constantinescu si basescu…iar cu basescu a fost cea mai neagra perioada din istoria post decembrista (de la 8% crestere economica zestre de la psd basescu a reusit in 5 ani sa ajunga iar pe minus de exemplu)…plus ca am ajuns un popor fara siguranta locului de munca fara siguranta platii salariului si a pensiei…am ajuns in situatia de a nui mai putea contracta un credit bancar nu datorita crizei ci datorita faptului ca basescu le satureaza nevoia bancilor comerciale pt acordare de credite…bani ce ii foloseste pt achitarea salariilor(cu banii din pib ce s o intampla???!!!) iar nu in ultimu rand am ajuns duipa 5 ani de asa zisa klupta anticoruptie pe primul loc in europa la capitolul corupti!!!…..desteptati-va inconstientilor „satui de 20 de ani de psd” ca ajungeti muritori de foame!!!!!

Cristi  •  30 noiembrie 2009, 14:47

Sly, filmuletul e real daca ne referim la personaje. Ele exista si actiunile sunt cat de cat reale. Nici nu iti tb 11 puncte ca sa vezi asta 🙂 Ce e fals in film e reactia presedintelui. In nici un caz presedintele care a fost amplificata. Daca s-au scos acele cadre cum se poate vedea in unele demonstratii, chiar si daca-l mangaia Basescu, si el se tragea tot lovitura cu pumnul parea.
Eu nu pot crede ca un om de 50+ de ani, care mai si joaca pe degete din cand in cand „moguli”, poate sa loveasca un copil cu pumnul in fata intr-un miting electoral. Copilul o fi zis ceva (a zis daca nu ma insel ca femeia e *********) si Basescu a vrut sa-l pedepseasca cumva impingandu-l/lovindu-l cu dosul palmei. Nu spune nimeni ca cineva i-a pus mana presedintelui in gura copilului, ci ca cineva a modificat filmul in asa fel incat sa para o lovitura de pumn in adevaratul sens al pumnului. Si eu zic ca-i mai grav pentru noi asta decat ce-a facut Basescu.

Sergiu  •  30 noiembrie 2009, 14:56

Pacat ca unii au uitat ca Iliescu mai este in spatele acestui partid PSD, pacat ca unii nu isi aduc aminte de mineriada in care Iliescu multumea minerilor ca au venit in bucuresti si au inceput sa omoare oameni nevinovati!!!! Ii intreb pe cei care il vor vota pe Geoana: daca doamne fereste era omorat un membru de familia vostra de mineri si nimic nu s-ar fi rezolvat acum mai erati asa de sustinatoti cu Geona si echipa lui de cominsti? Unii au luptat(cu pretul vetii) ca sa scapam de cominism insa ROMANII LE PLACE SI VOR INAPOI, RUSINE!!!!!! Vot pt Basescu

radutatei  •  30 noiembrie 2009, 14:59

Prefer un Base care greseste, decat un GEOANA sustinut de un sistem COMUNIST…din cauza caruia au suferit milioane de oameni!

ioadicaeu  •  30 noiembrie 2009, 15:00

Principala greseala electorala a domnului Basescu a fost aceasta lupta obsesiva cu mogulii. „Delirul” mogulilor oboseste si plictiseste. Pentru ei exista organisme ale statului abilitate sa stavileasca ilegalitatile.Nu exista persoane mesianice care sa ne salveze de un rau iminent.Salvatorul magic este doar un vis infantil.Daca se incepea reforma cu actul de justitie azi nu am mai fi avut acesti oligarhi obraznici interesati in mod vadit de banii statului in primul rand.
Reforma statului este imperios necesara dar facuta cu niste oameni capabili , interesati si onesti. Onestitatea insa e o pasare rara!!!
A doua mare greseala a guvernarii a fost politizarea administratiei.Oameni total nepregatiti s-au trezit propulsati in functii administrative cheie.Drumul profesionistilor a fost blocat de persoane care nu aveau pregatirea necesara si obligatorie pentru aceste functii. De ce obligi un profesionist , un tehnocrat sa devina automat partinic? .Este neconstitutional pana la urma..
Cum faci o reforma a statului cand promovezi in functii publice doar membrii propriului partid? Greu de priceput…Nu m-ati convins domnule presedinte!
Si ultima greseala , cea mai importanta in opinia mea, desi nu e treaba presedintelui ci a guvernului : inexistenta planurilor anticriza. Premierul Boc a fost o greseala pentru aceasta tara…Este peste putinta de a intelege ca un plan anticriza se bazeaza doar pe transe de imprumut!Ne imprumutam dar cum ii dam inapoi cand investiile sunt zero? Ne-am rezumat numai la plata salariilor si pensiilor…Atitudinea „corecta” a domnului Boc a fost menita sa mascheze neputinta elaborarii unor planuri economice pe termen scurt si lung, strategii de iesire din criza.
Cum sa traiesti mai bine daca nu ai si instrumentele de realizare a acestui deziderat? Prima casa e un fiasco total si reprezinta prea putin…
Cum sa dati afara bugetari cu nemiluita cand pe piata muncii nu exista programe de reabsorbtie a acestora? Ei nu sunt romani , nu sunt reprezentati tot de dumneavoastra? Ii aruncati in strada pur si simplu?
Cu tot respectul , primesc scuzele dumneavoastra dar sunt sceptic in ceea ce priveste viitorul.. Indiferent cine va veni la putere trebuie sa inteleaga ca se lupta cu o fantasma si promisiunile politicienilor nu rezolva de fapt problema de fond ; criza economica, politica si nu in ultimul rand morala a societatii romanesti.Dupa 6 decembrie vom trai la fel de prost , cu spectrul somajului in crestere, cu instabilitate economica etc…Pot sa mai sper in ceva bun domnule presedinte?? Acestea sunt realitati care pot fi cu greu contrazise si cred ca discursul politic al presedintelui ar fi trebuit sa ne prezinte o viziune nicidecum lupta cu mogulii care fie vorba intre noi e de inters mai mult personal decat public.

socului  •  30 noiembrie 2009, 15:07

Ma asteptam la un interviu mai plin de substanta ..
Dar n-ati avut cu cine.. Sa clamezi in campanie ca ai gresit in cazul ritzi este praf in ochii celor slabi de minte ..
votati basescu si veti vota nepotismul , promiscuitatea, o veti vota pe radiofonica si ubicua udrea , veti scuza penibila in cazul mihaileanu ( unde base a spus ca este vinovat doar moral, legal este acoperit) …
Sa votam borduri de aur, 45 km de autostrada care se opreste in camp, tziganci imputzite, fete intinse pe masa pentru promisiuni de resuscitare, minori molestati …

INTELECTUALI TREZITI-VA !!! Opuneti-va manelizarii , prostului gust !!

marius din iasi  •  30 noiembrie 2009, 15:11

E un interviu bun. Dar, uite ce reactie e pe forum, ba pro, ba contra. Nu inteleg de ce toata lumea, si pe forumuri si prin presa, tine mortis sa explice boborului cum sta treaba, care-i adevarul adevarat.
Eu nu am resentimente si nici patimi in domeniul politic, cum vad ca se dau unii cu capetele de toti peretii.
Interviul e bun, nu pentru ca Basescu ar spune adevarul (sau pentru ca ar minti, e imposibil de stiut, si probabil o varianta combinata de adevar si minciuna), ci pentru ca omul arata regret. E important. Asta nu inseamna ca-l voi vota, nu mai cred in felul lui de a face politica (plus ca am convingerea personala ca mandatele consecutive ar trebui interzise prin lege), insa am vazut si o alta fata a presedintelui. Seamana putin cu Constantinescu si al sau „m-au invins serviciile”.

petruta  •  30 noiembrie 2009, 15:11

Un interviu luat cu profesionalism.
Va felicit, domnule Tolontan.
Cat despre cei ce sustin ca votantii lui Basescu sunt lipsiti de minte si de luciditate, nu pot decat sa spun c-ar trebui sa se priveasca mai atent.Nu cumva nu-si vad gunoiul din ochi?
Nici nu-si imagineaza ce mult ar regreta daca vine iar hoarda PSD-ista la guvernare, ar fi un consens general la furaciuni si la pacalit populatia.
Din fericire, nu se va intampla aceasta nenorocire, fiindca vom vota pe Basescu, noi, cei constienti si responsabili!

eu  •  30 noiembrie 2009, 15:13

required….e vb despre florin calinescu care a spus ca poate sa vina Iisus cu tot cu apostoli daca e sustinut de iliescu nul votez,si mare dreptate are,votatii ca tembelii de 20 de ani mereu pe cei care au furat tara asta si acum vor sa scape,ii votati in continuare pe cei care au ucis cu sange rece in dec 89,batjocorindu-le memoria,nu sunteti decat niste incompetenti care va bateti joc de voi si o tara intreaga….BASE E CEL MAI TARE…

Raluca  •  30 noiembrie 2009, 15:16

Eu nu pot sa uit si nici nu pot sa iert !
Oameni buni, a-ti uitat cum ne-a fost in guvernarile PSD ? cand acesti hoti au devalizat aceasta tara, cand au facut privatizari frauduloase pe 2 lei pentru noi si in spatele lor se ascundeau sume imense pentru ei, mineriadele,( unde au fost batuti oamenii nevinovati din ordinul nevinovatului Iliescu, dosarele pe care le-au musamalizat,Nastase care a facut orice,cu ajutorul colegilor de aceeasi teapa sa scape din dosare grele ? Incultul de Vanghelie (acest tip de politician va reprezinta ?) Hrebenciuc (un mare mafiot ca multi altii din PSD)
Greselile lui Traian Basescu, nu se pot compara cu „activitatea guvernarilor PSD”
Felicitari Domnului Tolontan pentru interviu !
Nu va faceti iluzii,Geoana nu va fi presedinte!

Io  •  30 noiembrie 2009, 15:18

Intr-o tara normala daca ai gresit platesti! La noi daca iti ceri
scuze dupa e OK toate tatzele iti pling de mila „Saracu’ n-a vrut! Lasati-l sa-si termine treba!”. Care treba, de a mentine Romania dupa
bunul lui plac intrun blocaj politic si economic! In afara de Stolojan
care oricum nu mai e demult ce era odata, ce alt nume de expert adevarat mai are PDL-ul. EBA? Udrea? Boc? Berceanu? Cocos? …. chiar
nu vede nimeni ca sunt o clica de incompetenti avizi de putere!

M-am saturat si de placa cu comunismul! GET OVER IT ROMANIA!!!!! Nu
ne mai intoarcem acolo, nu avem cum, avem o alta tara acum pe care
trebuie sa o administram corect cu oameni competenti (si DA psd-ul
a dovedit ca are pe cei mai buni la momentul actual, impreuna cu
PNLul vor face treaba buna).

A comentat un destept ceva de Moscova mai devreme!!! MOSCOVA e pentru
noi ca tara cel mai strategic partener, RESURSELE vitale de acolo vin, mai terminati-va cu timpeniile cu comunismul. Pentru cei care nu s-au trzit inca, Rusia nu mai e comunista :)) e chiar foarte capitalista, salbatic de capitalista!!! Si atunci de unde vine pericolul? Din manipularea de 2 lei care ni se serveste de atitia ani: FUGITI VIN COMUNISTII!!! Terminati cu prostiile si hai sa ne apucam de treba!

Relu  •  30 noiembrie 2009, 15:18

Placut interviul. Extrem de lamuritor pt mine. VOTEZ GEOANA

Cătălin Tolontan  •  30 noiembrie 2009, 15:22

K Dash: interviul cu mircea geoana este acceptat si planificat deja. Va fi publicat in aceasta saptamina

sly  •  30 noiembrie 2009, 15:23

@ Cristi : de acord ca e mai grav faptul ca cineva ne manipuleaza.Dar consider ca la fel de grav e faptul ca Basescu a vrut sa ascunda faptul ca acolo a fost un incident,oricare ar fi fost el.Sa dai vina pe cineva care contraface o inregistrare video doar pentru a scapa de ceea ce s-a intimplat cu adevrat,nu e in regula.A picat in capcana lor,chiar daca nici acum nu recunoaste ca el i-ar fi putut face ceva copilui.In aceasta negare a lui Basescu,da-mi voie sa vad o mica manipulare a noastra,asa cum a vrut sa o faca si cu intilnirea de la Grivco( in aceeasi emisiune de la RealTV,intrebat fiind daca a fost la Grivco,a raspuns negativ si imediat dupa ce realizatorul i-a „adus aminte”ca a mai fost la Grivco,a ingaimat ca da,a fost la Grivco).

sorin_777  •  30 noiembrie 2009, 15:23

Acum mai mult ca nicioadata VOI VOTA TRAIAN BASESCU!

marius din iasi  •  30 noiembrie 2009, 15:25

sly:
„De ce ride copilul : fiindca un copil la 10 ani care fie s-a ferit sau a primit un pumn in gura,ride fiindca nu a fost pocnit sau a fost pocnit(inca nu se stie sigur) si inca de cine,de un om important inca.Este reactia normal ape care fiecare dintre noi ,copii fiind,am avut-o in momentul in care o persoana mai in virsta nu poate sa te loveasca.Un fel de “ce bine imi pare,eu sint mai mic sit u mai mare,darn u ma poti lovi, sic!”

Eu spun acum din experienta personala, din ce imi aduc aminte din viata de copil. Noi la bloc, pe afara, ne bateam mult ca tanci, si mai toti doream sa aratam cat suntem de barbati, cat suntem de duri. Rasul atunci cand erai lovit era o reactie normala. Si plansul era normal, dar era imediat sanctionat de gasca. Nu spun ca asta o fi fost, doar ca uneori copiii, mai ales baietii care cresc cu cheia la gat, reactioneaza astfel. Nu cred ca l-a lovit tare, nici nu conteaza, poate nu l-a lovit deloc, cum zici tu. Asta insa nu scuza gestul.

orre  •  30 noiembrie 2009, 15:25

asa cum am votat RAUL CEL MAI MIC (CU ILESCU IMPOTRIVA LUI VADIM) ASA VOI VOTA (CU GIOANA IMPOTRIVA LUI BASESCU) OARE DOMNULE ZIARIST , DIN SUTELE DE MILIOANE CHELTUITE DE BASESCU IN CAMPANIA ELECTORALA(OARE DE UNDE LE A AVUT???????????????????, INTREB DOAR DE EL PENTRU CA CICA NU ESTE INCONJURAT DE MOGULI) IN BUZUNARELE TALE CATI EUROI AU INTRAT?????????? SAU VEZI DOAMNE TU ESTI IMUN LA BANI ELECTORALI?

marilena  •  30 noiembrie 2009, 15:29

am 67 ani si va transmit sa nu va imbatati cu apa rece ptca naravul din fire nu are lecuire si inca 5 ani cu bs. ne va termina pe toti.Ganditi-va bine si nu stricati o sansa pe care mai tarziu sigur o veti regreta.intreb doar cum va spala dl.bs.galetile de laturi proferate in aceata campanie pt.care nu are nici o scuza.Aceasta este adevarata sa fat.

ciprian blidaru  •  30 noiembrie 2009, 15:31

Felicitari pentru interviu. Asa se face gazetaria adevarata, alternand dimensiunea umana – ideile, emotiile – cu faptele.

sa raspunda pt.tot  •  30 noiembrie 2009, 15:33

Degeaba s-a străduit să arunce pisica în curtea altora
Băsescu ştia tot
• Fuga lui Omar Hayssam
• Răpirea jurnaliştilor
• Criza economică
• Voturile pentru EBA
• Energia ieftină pentru ALRO
• Afacerile lui Liviu Negoiţă
şi Adriean Videanu
• Mutilarea parcului Bordei
• Vânzarea hotelului Novotel
• Construcţia-mamut
de la Băneasa
• Afacerile „băieţilor deştepţi“

marius din iasi  •  30 noiembrie 2009, 15:33

Tolo, trebuia sa-l intrebi daca EBA merita sa fie europarlamentar. Daca are vreun regret si in privinta asta.

ROMANI TREZITI`VA!!!  •  30 noiembrie 2009, 15:39

Aceasta alianta PSD & PNL& UDMR& Minoritati altele decat cele maghiare ,s`a facut ca acesta tara sa nu ajunga de unde a plecat,adica la DICTATURA, dar una DEMOCRATA,sic!!

Si pt.ca sa fiu mai explicit cititi aici de ce a avut loc REFERENDUMUL pt.UNICAMERAL la cerea expresa a lui Basescu(despre avantaje ne`a pomenit,despre dezavantaje nicio vorba):

Avantajele si dezavantajele sistemului unicameral
@ de ce scoateti acest comentariu?!
Avantaje: Proces mai rapid si mai eficient de legiferare; costuri mai reduse de functionare; se elimină contradictiile dintre cele două camere; înlesnirea relatiei Parlament-Executiv.

Dezavantaje: Creeaza PREMISELE AUTORITARISMULUI si DECIZIILOR ARBITRARE, prin faptul ca exista o mult mai mare posibilitate de SUBORDONARE sau DOMINARE a sa de catre O FORTA POLITICA MAJORITARA; nu constituie o reprezentare prea fidela a vointei poporului, intrucit numarul redus al membrilor sai este limitativ; o calitate mai redusa a legilor elaborate, procesul electoral fiind unul mai superficial; control mai slab al Executivului si a Presedintiei.

Asa ca nu ii mai ramane decat racolarea a 7-8 pn`listi sau social democrati,pt.a controla si Parlamentul(era floare la ureche),Basescu Presedinte,si uraaaa,uraaa,uraaa!!! Pana si Guvernul(cel care pune prefectii,ex. la ora asta toti prefectii sunt din PDL)avea puteri mai mari decat Parlamentul!

Jos Dictarura Basesciana!!!

Traiasca Partidul National Liberal!!!

Ps.V`ati intrebat vreodata de ce a aparut Radu Campeanu(a iesit din spital)in mod expres?

Comentează