Ţară leneşă, boli vesele

Gazeta oferă azi un DVD care a revoluţionat felul de a percepe sportul în rîndul copiilor şi al părinţilor

miercuri, 2 decembrie 2009, 12:23

Gazeta oferă azi un DVD care a revoluţionat felul de a percepe sportul în rîndul copiilor şi al părinţilor

Dacă te naşti în România, ai de 6 ori mai multe şanse ca un suedez şi de 3 ori mai multe ca un ungur să nu-ţi apuci prima aniversare.

poza document raport presedintieÎn cazul în care treci de primul an şi, pe parcursul vieţii, te îmbolnăveşti serios, e ca şi cum ai arunca o monedă în sus. 50% dintre bărbaţi mor deşi ar putea fi salvaţi. La femei, probabilitatea de a muri cu zile e ceva mai mică: 30%. Rezultatul? În fiecare oră, decedează 7 români care, după standardele de sănătate europene, ar trebui să fie salvaţi.

În fine, dacă banul cade pe partea norocoasă, oricum trăieşti cu 10 ani mai puţin decît cei din restul continentului. Cifrele Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Sănătate nu spun tot pentru că nu au cum.

Dincolo de problemele din spitale, dincolo de lipsa medicamentelor, drama are printre cauze şi stilul de viaţă al românilor. Sîntem ţara europeană cea mai leneşă în privinţa practicării sportului. Şi de aceea sîntem singurii care, în ultimii 40 de ani, în loc să scădem, creştem rata mortalităţii din boli cardiovasculare!

„Lazy Town”, DVD-ul pe care Gazeta îl oferă azi împreună cu ziarul, a pornit ca un desen animat islandez şi a ajuns un fenomen în 128 de ţări. „Orăşelul leneş” e povestea unui mod de viaţă sănătos, care a captivat sute de milioane de copii şi pe părinţii lor de pe 5 continente. O lecţie în care televizorul e înlocuit cu joggingul, iar medicamentele şi prăjiturile dense, cu merele. Niciodată pînă acum, cultura fast-food n-a avut un adversar mai amuzant şi mai convingător pentru copii.

Ne-am gîndit că e treaba noastră, ca ziar de sport, să spunem asta.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

florin  •  2 decembrie 2009, 2:13

in danemarca, spre exemplu, toata lumea merge pe bicicleta. cred ca am vazut copii incepand de la varsta de 5 ani si batrani de 70-80 de ani mergand pe bicicleta. avem nevoie de educatie, de spirit civic, de bun simt si vom ajunge la concluzia ca si de sport.

Madalin Ciortea  •  2 decembrie 2009, 2:20

Achiesez la ideea de mai sus, cu sportul.

Alta idee care imi curge prin neuron este ca varsta de pensionare o sa se ridice pana in proximitatea sperantei de viata, ceea ce o sa insemne ca dupa cateva intalniri cu postarita, dam de popa si halal Herculane si alte delectari pensionaresti.

Doctorul  •  2 decembrie 2009, 4:44

Draga Tolo,

1. Suntem tara in care Constantina Dita Tomescu e asaltata cu ….. cutii de bere.

2. Suntem tara in care nu exista substante de anestezie. Si vorbim de interventii chirurgicale.

3. Ma bucur ca am in agenda telefonica 20+ cadre medicale. Nu e o lauda, dar ma bucur.

4. Cat o sa ma tina organismul, o sa ma misc. Pentru ca-i place.

Peace,
Doc

Doctorul  •  2 decembrie 2009, 4:57

Draga Tolo,

5. Contribuim la pensia pe care nu vom apuca sa o primim…
… decat daca ne pensionam pe caz de boala.

6. Exista teoria celor 6S. Sunete Sub Sol, scoli, spitale, sosele. Sportul e in Romania un fel de a 7 a minune.

Idei ar mai fi, dar e dimineata.

Buna dimineata!

Peace,
Doc

bogdan  •  2 decembrie 2009, 8:25

Am luat DVD-ul si probabil fetita mea se va bucura sa vada un episod de 25 de minute si inca un bonus de vreo 6 minute, un fel de compilatie muzicala. Calitatea video este buna.

Insa doar pana aici merg laudele. Am dat 8 lei (scazand costul ziarului) pentru un DVD cu un singur episod ? Adica dintr-o capacitate de 4,5 Gb voi ati umplut doar 1,73 Gb si prezentati chestia asta ca stire nationala ? Voi macar v-ati uitat la desenele astea vreun pic ? Au fost atatea sporturi in ele si atatea chestii amuzante legate strict de sport umpleam 3 DVD-uri iar voi ati scos un fel de preview si nici ala foarte reusit.

Cătălin Tolontan  •  2 decembrie 2009, 10:10

bogdan: este un episod integral, nu un preview, stimate domn. La un pret de trei ori mai mic decit pretul unui episod din librarii!

FANDEROMA  •  2 decembrie 2009, 10:38

LA FIECARE SESIUNE DE ALEGERI LOCALE MERGEM CUMINTI LA VOT PENTRU A ALEGE UN CONDUCATOR AL ORASULUI SI UN CONSILIU LOCAL CARE SA NE FACA SA O DUCEM MAI BINE.CU FIECARE SESIUNE ELECTORALA CARE TRECE NE ESTE INGRADIT TOT MAI MULT ACCESUL LA MISCARE.NU MIE PERSONAL CI LOCUITORILOR UNUI ORAS.LA CE MA REFER:SCOLILE IN MARE PARTE AU PRIMIT FONDURI PENTRU A-SI AMENAJA SAU CONSTRUI TERENURI SINTETICE SI SALI DE SPORT.IN ACELASI TIMP CEI CARE MERGEAU LA O MISCARE DE DUMINICA PE BAZELE SPORTIVE ALE SCOLILOR AU FOST NEVOITI SA GASEASCA ALTERNATIVE PENTRU ACEASTA ACTIVITATE DE DUMINICA.SA ZICEM CA PENTRU ADULTI NU-I ASA O PROBLEMA DEOARECE PLATESC SI JOACA PE TERENURILE PARTICULARE DAR PENTRU COPII ESTE O REALA PROBLEMA DEOARECE EI NU AU UN SALARIU SI NICI VREO POSIBILITATE DE LOCOMOTIE LA TERENURILE DE SPORT PRIVATE (CARE NU SUNT CHIAR LANGA CASELE LOR).IN ACEST FEL II INDEPARTAM DE SPORT.DE CE TREBUIE SA SE INTAMPLE ASA CEVA DACA ACESTE FONDURI S-AU DAT DIN NISTE IMPOZITE PE CARE LE PLATESTE TOT CETATEANUL?!NU AR FI NORMAL CA ACEST CETATEAN SA POATA PROFITA?!SAU DACA NU EL MACAR COPIII LUI?!SI NU DOAR IN ORELE DE SPORT DE LA SCOALA?!CRED CA ACESTI OAMENI CARE ISI DEPUN CANDIDATURILE AR TREBUI SA PUNA IN PROGRAMUL LOR DE PRIMARI SI CREAREA OPORTUNITATILOR PENTRU MISCARE SI SPORT.

olteanu  •  2 decembrie 2009, 10:47

Tot respectul pt mesaj dar m-am saturat sincer de vesnicul scenariu mama ce tari sunt aia in vest si ce amarati suntem noi.In primul rand totul pleaca de la alimentatie,daca ai o alimentatie corecta la care se adauga minimum 30 de min de miscare pe zi ai sanse sa ai o viata sanatoasa.Degeaba faci sport si dupa antrenament fugi la Burger King sau MCDOnalds ca ti s-a facut foame si mai bei si 1l de Cola.E egal cu zero.Dar problema nu e doar la industria junk food,ci la toata industria alimentara,degeaba iti cumperi un pui care a mancat toata viata lui concentrate pt ca e acelasi lucru cu un kebab.Degeaba iti iei mere care arata impecabil daca valoarea lor nutritiva e egala cu zero datorita chimicalelor si modului in care sunt produse.Goana asta dupa profit cu orice pret ne va termina.Degeaba ne uitam cu jind la occidentali pt ca nu avem la capitolul asta prea multe de invatat.Da ,fac sport mai mult decat noi dar mananca execrabil.Uitati-va doar la Jimmy si la problemele din Anglia si o sa vedeti o alta realitate a occidentului.Mame care nu le-au gatit pustilor pana la 10 ,12 ani nici macar o data,ii serveau la micul dejun cu chipsuri sau alte tampenii.Cand vom termina cu tendintele de a produce mancarea in sisteme supraintensive,cand vom face sport si ne vom schimba putin optica in viata ,intelegand ca viata nu se rezuma la a fura cat mai mult pt a ne lua n masini de lux cu scopul de a castiga dragostea pitipoancelor,cand vom reusi sa fim mai relaxati si incetam goana asta dupa bani si vom face lucrurile din pasiune si nu din obligatii ,atunci exista sanse sa fim mai sanatosi.Cand vom renunta la cartofii prajiti ,la carnea de porc etc si vom spune da fructelor sau legumelor vom avea mai multe sanse.
Ca sa citez un documentar interesant,suntem ceea ce mancam.

camil  •  2 decembrie 2009, 11:28

stam chiar bine, avand in vedere starea sistemului nostru de sanatate si alti factori aditionali

DanG  •  2 decembrie 2009, 11:31

Am fost si am luat DVD-ul. Multumesc Catalin. De astazi Islanda e pe lista mea de tari unde merita sa-ti cresti copii. Am rasfoit si gazeta – graficul din articolul tau este fara legenda: Corectura lenesa, greseli vesele:)

aqua_magic  •  2 decembrie 2009, 13:32

Salut Tolo,
Nu ma pot abtine sa nu reactionez la un astfel de subiect. Pentru ca este unul din lucrurile care ma deranjeaza mult – lipsa de interes pentru sport in Romania. Pe de o parte, de la guvernanti si conducatori din domeniul sportului si pe de alta de la parinti, care nu-si incurajeaza copiii sa faca sport. Este foarte bine ceea ce ati facut cu acest dvd, dar vin cu o intrebare : UNDE SA SE PRACTICE SPORTUL IN ROMANIA ?!? Bazele sportive sunt in paragina, miscarea sportiva pe moarte. Iata un mic exemplu. Am mai spus-o, este strigator la cer ca in acest oras de peste 3 mil. locuitori, capitala de tara europeana, sa nu exista decat un singur bazin de dimensiuni olimpice si acela antic si vai mama lui – cel de la Lia Manoliu. In sfarsit, dupa ani de zile, in acest moment se fac reparatii, in timp ce toata vara nu s-a facut nimic, in aceasta perioada fiind competitii nationale importante : Campionatele Nationale in bazin scurt (Hunedoara), campionate nationale de juniori si copii (Pitesti, Bacau). Cu aceasta ocazie am facut si o informare a oamenilor care sunt pasionati de sport, altul decat fotbalul…Deci, unor copii care muncesc din greu, fara a avea vreo recompensa materiala, li s-a luat pana si cel mai elementar lucru : locul de antrenament. Aici, as vrea sa mentionez ca ziarul d-voastra, a avut un mic articolas, intr-un mic coltisor in sensul asta, „In Sfarsit”, pre numele lui, in data de 24.09.2009. Si acolo, noul Director al Bazei Lia Manoliu, dl. Paul Diaconu (invinuit in dosarul ritzi…) spunea, ca crede, ca intr-o luna jumatate totul va fi gata, iar eu am avut un comment in care indemnam gazeta sa verifice daca asa va fi fost. Gazeta nu a mai amintit nimic, asa cum nu a amintit nici de alegerile din noiembrie de la federatia de natatie, unde a iesit iarasi aceeasi persoana, sub a carui conducere inotul romanesc a decazut enorm si care, vorba aia, este minunat dar lipseste cu desavarsire. Dar sportul acesta nu va intereseaza, domnilor. Scz, ca am deviat, comment-urile prea lungi cred ca nu sunt citite, dar are legatura cu a face sport in Romania. Iata ce inseamna. Nimeni nu intelege ca a da atentie sportului si a investi acum in el, inseamna, pe de o parte, sanatatea natiunii si a da mai putini bani pe sistemul sanitar si medicamente mai tarziu si pe de alta parte, din sportul de masa ies sportivii valorosi, modelele pentru tineri (si ce nevoie avem de modele!) si cei care fac cu adevarat cunoscuta Romania, cu mult mai mult decat 100 ministere de externe.

diana  •  2 decembrie 2009, 13:50

Pentru a intra in posesia premiului,castigatorul trebuie sa prezinte holograma cu seria castigatoare si buletinul in original si sa semneze un proces-verbal de validare a premiului cu ORGANIZATORUL concursului.Cum faci asta daca esti din provincie si premiul iti este trimis prin posta,e ceva ce nu se leaga.Astept raspuns,multumesc

Admin GSP  •  2 decembrie 2009, 14:32

@diana : Trimiteti prin posta si holograma.
Se verifica seria daca este valabila in momentul extragerii, se anunta caastigatorii si apoi sunteti contactata si vi se va cere holograma cistigatoare.

vasile_00  •  2 decembrie 2009, 14:53

Am mai propus si cu alte ocazii sa se reinfiinteze „DACIADA”. Nu radeti! Nu trebuie sa preamarim pe nimeni ci doar sanatatea si faptul ca poti ajunge sus doar prin propriile forte (daca nu sunt implicati arbitrii). Evident nu trebuiesc folosite aceleasi coordonate/metode ca si in intrecerea comunista, trebuie luata de acolo doar ideea. Beneficiile vor fi de mai multe feluri: pe langa faptul ca ajuta corpul sa se mentina fizic si psihic sanatos, se pot descoperi talente care pot ajunge viitorii sportivi de performanta ai tari (a se vedea competiile de baschet, baseball, icehochey, football si nu numai din America de Nord sau competitiile de iarna in nordul Europei). In schimb in tara noastra se pune, gresit, accentul pe competitia scolara nesportiva atat in clasa/scoala cat si interscoli. Nu spun ca acestea nu sunt bune, insa nu e constructiv sa faci clasamente intre oameni diferiti pe aceeasi materie iar si mai trist e faptul in scoala nu se invata nicio meserie cu adevarat ci o multime de chestii generale majoritatea neutilizabile nici macar ca si cultura generala!!! De aceea va rog sa promovati mai mult sau chiar sa organizati astfel de competitii. Un bun exemplu e cupa liceelor la baschet/fotbal, dar e mult prea putin si nu se intinde in toata tara!!!

Eu  •  2 decembrie 2009, 20:13

Sunt din Simleul Silvaniei si ziarul nu continea nici un DVD.

stef  •  4 decembrie 2009, 12:00

vad ca te-ai bagat tare de tot in politica. Daca pt Geoana garanteaza Vanghelie, pt Basescu cine ganrantteaza, Elena Udrea? Si nu e pacat sa nu-i pui si pe ei pe prima pagina?

Raul  •  7 decembrie 2009, 8:18

salut
f.interesanta ideea cu acest dvd…
DAR, urmand sarbatorile de iarna, era mai indicat un episod care sa aiba legatura cu aceasta perioada….
sau deja il pregatiti si-l veti oferi inainte de craciun?
oricum, ar fi un succes daca ati reusi sa mai oferiti un dvd cu oraselul lenes inainte de sarbatori, dvd care sa contina episod sau episoade despre sarbatorile de iarna!
si poate in viitor, sa oferiti intreaga serie…
eu unul as cumpara-o!
Bafta si succes!

Comentează