Cum au procedat altii pe muchia democratiei

UPDATE2: PSD anunta ca va contesta rezultatul alegerilor pentru ca in unele  sectii de votare cheile cifrice de control ale buletinelor nu se inchid, ceea ce poate indica eroare sau frauda. Ca si in cazul Gore – Bush, pe care il aveti descris mai jos, exista un punct de plecare valabil in orice democratie si agreat atit de tabara care contesta, cit si de cealalta. Alegerile sint un bun public a caror credibilitate e construita cu greu si merita aparata. Ramine de vazut:

luni, 7 decembrie 2009, 12:42

UPDATE2: PSD anunta ca va contesta rezultatul alegerilor pentru ca in unele  sectii de votare cheile cifrice de control ale buletinelor nu se inchid, ceea ce poate indica eroare sau frauda. Ca si in cazul Gore – Bush, pe care il aveti descris mai jos, exista un punct de plecare valabil in orice democratie si agreat atit de tabara care contesta, cit si de cealalta. Alegerile sint un bun public a caror credibilitate e construita cu greu si merita aparata. Ramine de vazut:

1. Cum se va derula legal si practic  actiunea normala de a apara vointa cetatenilor prin verificarea voturilor lor (si in America s-a renumarat si judecat timp de o luna).
2. Unde incepe riscul ca, prelungind verificarea, sa transformi rezultatul, indiferent care va fi acesta, intr-unul necredibil pentru cetatean, afectind chiar principiul de la care porneste nevoia de a renumara.

De fapt, simplificind, chiar asta au spus si judecatorii Curtii Supreme a Statelor Unite. 5 dintre ei au decis ca renumararea fiecarui vot e imposibila, indelungata, cu o consecinta oricum neclara si ca va duce la umbrirea rezultatelor alegerilor, iar 4 au spus ca tocmai nenumararea va duce la decredibilizarea rezultatelor.

Rasturnarea de situatie electorala din Romania, Geoana – presedinte pe exit-poll si Basescu – presedinte  la numaratoarea oficiala, s-a produs si in sisteme democratice mult mai sofisticate, cu acelasi dramatism, cu aceleasi implicari emotionale, cu aceeasi teorie a conspiratiei care plutea deasupra si cu o miza mult mai mare!

Aseara, la RTV, am amintit, la ideea lui Emil Hurezeanu, cazul alegerilor din Florida, dar am facut o confuzie si vreau sa o rectific, cu scuzele de rigoare pentru telespectatori. Cistigatorul anuntat in 2000 de televiziuni la exit-poll-uri si invins dupa numaratoare era Al Gore si nu John Kerry, asa cum gresit am spus.

In rest, exemplul sta in picioare si este pilduitor pentru puterea de rezistenta a unei democratii. Pe 12 noiembrie 2000, la aproximativ ora 8 seara, televiziunile l-au indicat cistigator pe democratul Al Gore. Cum Gore mai avea nevoie de un singur stat ca sa cistige, si mai erau doua neanuntate, democratul a fost declarat cistigator de exit-poll-uri si de televiziuni. Dar la 2:30 dimineata, numaratoarea a aratat ca George Bush cistigase, de fapt, Florida si functia de presedinte al Americii.

Democratii au atacat in justitie si au cerut renumararea voturilor, in conditiile in care diferenta procentuala dintre candidati era la a treia zecimala, o situatie diferita fata de Romania, unde distanta  intre Basescu si Geoana este de 0,6% conform numaratorii comunicate acum de PD-L . Comunicatul BEC de la ora 11 vorbeste despre 0,75 diferenta.

Sustinatorii celor doua tabere din SUA au organizat marsuri si au pichetat tribunalele, avocatii s-au infruntat si s-au renumarat voturile in unele sectii. Al Gore se apropia vazind cu ochii! Meciul se juca la sute de voturi!  Dupa o luna, cu o decizie de 5-4, Curtea Suprema a Statelor Unite a declarat ilegala continuarea renumararii voturilor si, in acel moment, Al Gore a facut un gest pe care multi democrati i l-au reprosat, dar care a calmat spiritele.

El a spus colaboratorilor: „Ne oprim din contestari, pentru ca, chiar daca am cistiga, n-am mai avea nimic de cistigat cita vreme democratia ar pierde”.

Acesta este exemplul american. Sa vedem cum stau lucrurile la noi si daca putem invata ceva:

1. Sa respecti voturile inseamna sa le numeri pina la ultimul si sa te asiguri ca nu s-au petrecut fraude semnificative, pentru ca un sistem de fraude dilueaza sensul voturilor corecte. ProDemocratia a avansat ideea ca nu a constatat nereguli importante, dar a precizat ca va oferi un raport final. OSCE a anuntat ca va furniza azi raportul oficial. E aici si, in general,  atesta alegeri corecte.

2. In dosarul Florida 2000, mai multe televiziuni, ziare si agentii de presa si-au sindicalizat vointa de a lamuri neclaritatile si au platit aproape 1 milion de dolari unei companii specializate, pentru a afla ce s-a intimplat si, mai ales, pentru a vedea cum poate fi crescuta acuratetea sistemului la urmatoarele alegeri. Asta pare o lectie buna si pentru noi. Americanii au vorbit despre o „reforma a votului” in urma cazului Florida.

3. Desi radicalii ambelor tabere au facut din episodul Florida un Floridagate, nu doar democratia, dar si societatea americana si-a pastrat calmul si chiar umorul. David Letterman l-a ironizat pe Al Gore pentru ca-si anuntase victoria: „Bravo Al, ai tinut aseara discursul vietii tale!” si nu a ezitat sa ia peste picior intreaga situatie: „Florida, te rugam la urmatoarele alegeri stai deoparte ca ne incurci!”. Invingatorul controversat a primit si el doza de malitie de la Jay Leno: „Oamenii lui Bush zic ca e linistit. Eu cred ca mai degraba habar n-are ce se intimpla”.

PS: Colegul Cristi Roman din Irlanda: „Ai fost inspirat pentru c-ai spus aseara la televizor, inainte de exit-poll, ca voturile noastre pot decide! Dar acum o sa faca si Basescu ceva ca sa scapam de  obligatia permisului de munca aici? Ca lituanienii nu au nevoie, ei sint socotiti europeni, , iar noi si moldovenii sintem reglementati mult mai drastic!”.

UPDATE1: Mugur Isarescu premier ar fi probabil solutia care ar putea repara ceea ce este profund si visceral separat in societatea romaneasca. Si ar acorda si tabarei invinsilor o speranta. Daca ne uitam la partea de sondaje care se potriveste cu rezultatele voturilor (institutele au o marre problema!!!), sesizam ca Geoana a strins foarte multe optiuni la populatia in virsta de 35-50 de ani, grosul publicului activ si ceea ce inclusiv rapoartele comisiilor de la Cotroceni numesc „minoritatea care sustine PIB-ul, bugetul si economia romaneasca”. La observatia aceasta se adauga victoria neasteptata a lui Geoana in Bucuresti. De aceea, dincolo de declaratii de genul „Un fleac, i-am ciuruit”, invingatorul Traian Basescu poate recunoaste onest ca are nevoie sa inteleaga oamenii, chiar si pe cei pe care nu-i suporta.

Comentarii (172)Adaugă comentariu

Imperator  •  7 decembrie 2009, 12:43

Si de fapt nici in ziua de azi nu se stie daca Gore nu a castigat de fapt in Florida…

Bogdan  •  7 decembrie 2009, 12:49

Multumim Tolo!

Marius  •  7 decembrie 2009, 12:56

Cataline,
Cu cat e mai strans rezultatul cu atat ti se datoreaza mai mult aceasta rasturnare: cronologic, interviu cu Goeana -> Vantu malefic -> Da, am fost la Vantu -> Da, l-am relaxat pe Geoana -> That’s all!
Nu te-am mai citit din ianuarie 2008, atunci cand ati simulat combativitatea (in scandalul biletelor) si nu ati aparat interesele suporterilor care voiau sa fie prezenti la Campionatul European.
Multumesc, si ma gandesc serios sa te citesc din nou :).

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2009, 13:00

marius: cu riscul de a nu ma mai citi din nou, iti spun ca nu cred ca jurnalistii pondereaza rezultatul alegerilor! 🙂 Am alta parere despre relatia publicului cu presa. Oamenii isi iau informatiile, vad ce se intimpla, dar voteaza cu mintea lor

1q  •  7 decembrie 2009, 13:00

diferenta e mica. eu as face contestatie. inexplicabil insa de ce sondajele aratau atat de clar castigator geoana, iar votul…straniu !

Cristina  •  7 decembrie 2009, 13:06

Nu stiu daca contestatia rezolva ceva. Scorul este prea strans pentru a evita rasturnarile de situatii.
Castigator putea fi oricare; eu as fi dorit un al treilea castigator, implicit sa castige poporul intreg fie si macar un dram de democratie in plus.

tudor  •  7 decembrie 2009, 13:11

(eu am votat,pana la urma, cu geoana, dar nu-s partizan; sper sa nu conteste la nesfarsit rezultatele si sa-si accepte sportiv infrangerea, altfel pierdem timpul aiurea)

respect, Catalin, pentru echidistanta din campanie! (sper ca peste 5 ani sa nu mai caut din nou minti limpezi intr-un ziar de sport)

Claudiu  •  7 decembrie 2009, 13:12

Specific politichiei damboviţene, la noi, chiar şi când BEC anunţa rezultatele şi ar fi trebuit să respectăm acest lucru, „moguliziunile” afişau cu o impertinenţă crasă exit-poll-urile orei 19.00. Mai mult, chiar şi numărătoarea PSD-ului sfidează orice regulă a bunului simţ: pe aceleaşi voturi, au un alt scor chiar şi decât BEC-ul… Astea fiind spuse, nu cred că e cazul să ne aşteptăm la asumarea publică a rezultatelor scrutinului şi cu atât mai puţin la discursuri măreţe/pacifiste din partea perdanţilor (prin intervenţiile de aseară, Ponta ne-a demonstrat că are „stofă” de diplomat, măi dragă)…
„Statuia lui Băsescu, veghează-n continuare…” însă mai sper să nu devină un Lenin…

tiberiu  •  7 decembrie 2009, 13:12

sa te culci Presedinte si sa te trezesti Prostanak-culmea alegerilor

Carantin  •  7 decembrie 2009, 13:14

Sa te duci la Cristi Roman si acolo sa ramai! Te asteptam la Modrogan sa-ti iei plasele!

Daniel  •  7 decembrie 2009, 13:18

Senzatia pe care am trait-o astazi este aceea de a fi minoritar in propria tara. Lipsa de incredere tocmai in institutiile statutului, garant al democratiei, la 20 de ani de la Revolutie, nu face sa lase decat un gust amar. Am trait oare in van? Lupta exacerbata pentru un post de Presedinte intr-o Republica in fapt parlamentara nu ofera decat imaginea ca avem nevoie de idoli, ca nu putem functiona ca un sistem, ca pluralitatea institutionala nu exista.
Ardoarea cu care noi toti discutam rezultatul alegerilor ne arata imaturitatea gandirii politice a noastre ca neam. A fi prizonierul unor personaje, fara a relationa in mod direct cu modul in care un regim sau altul ne pot schimba viata, iata, in fapt, dovada neincrederii in sistem.
Oricine ar fi sus, viata noastra este la fel. Am pierdut speranta, multumindu-ne cu o continua „bascalie”. Nu mai avem nimic de care sa nu radem, Biserica, Armata, Presedintie. Avem libertatea de a contesta tot, dar nu mai avem fundamentul, sensul.
Orice incercare de a aduce la suprafata bunul simt, respectul este sortita inecului intr-o lume in care totul se cumpara.
Timp de 20 de ani ne-au fost cumparate iluziile. Am ajuns in momentul in care nu mai credem decat in bani, in care oricine incearca sa faca ceva este suspectat de interese oculte.
Am pierdut unitatea, am redescoperit „capra vecinului”, iar cel mai dureros este ca avem senzatia, noi toti, ca am invins.
E trist sa fii singur, acasa, intrebandu-te daca aceasta realitate cu care ne confruntam zi de zi este societatea pe care incercam s-o cladim. Romania 2009 Decembrie

costi  •  7 decembrie 2009, 13:21

Buna ziua dle. Tolontan,
ramaneti in continuare un jurnalist impartial si corect…sunt de acord cu dvs. cand spuneti ca: „Oamenii isi iau informatiile, vad ce se intimpla, dar voteaza cu mintea lor”…numai ca informatiile despre care vorbiti pot fi deformate, asa cum s-a intamplat pana acum, chiar de catre colegi de-ai dvs., si, atunci, publicul/electoratul are de suferit…
va fi greu, foarte greu si de aici inainte, cu rabdare si vointa, vom castiga toti…
inchei cu un citat care mi-a placut foarte mult si in care cred si eu:
„Sensurile unice funcţionează doar în trafic. Oamenii au nevoie de comunicare în ambele direcţii. Jurnalistica nu e despre cît de informaţi sîntem noi, ci despre cît de curioşi sîntem împreună. Onestitatea, încrederea, curajul de a-ţi recunoaşte greşelile şi emoţiile aparţin în mod egal celui care scrie şi celui care citeşte. Plus că, de multe ori, lucrurile pe care le scrieţi voi sînt mai interesante.
Cred că în presa de azi şi mai ales în cea de mîine ceva s-a întîmplat pentru totdeauna: publicul modifică opinia jurnalistului. Vă invit pe acest blog ca să ne schimbăm unii pe ceilalţi.” – Catalin Tolontan, 14 august, 2006
BRAVO =D> 🙂
Cu stima,

ady  •  7 decembrie 2009, 13:21

da sondajele erau diferite, dar marja de eroare la sondaje era mai mare decat diferenta dintre cei doi! parerea mea este ca basescu a pierdut la cateva sute de voturi poate 1000 si ceva de voturi in tara, dar a castigat in strainatate

ciprian blidaru  •  7 decembrie 2009, 13:21

Bai da ce ticalosi! Iliescu a zis ca e suspecta intoarcerea rezultatelor alegerilor. Pai comunistii astia mistifica realitatea cum deschid gura. Nu s-a modificat rezultatul alegerilor, ci a sondajelor, mai edec stalinist ce esti tu!

george ph  •  7 decembrie 2009, 13:23

ce imi place la un ziarist sunt opiniile sale de ziarist dincolo de convingerile sale .Tolontan esti ZIARIST

cerpin.taxt  •  7 decembrie 2009, 13:24

Ai desfacut sampania?

atravedilun  •  7 decembrie 2009, 13:29

acum vin shi intreb – CU CE DREPT VOTUL MEU ESTE EGAL CU A UNORA CARE NU LOCUIESC AICI? DE CE CEI 10.000 DE BASARABENI TREBUIE SA-MI SPUNA CINE E MAI BUN PENTRU MINE?!!!!!!!!!!
SAU CEI CARE LOCUIESC IN STRAINATATE?
SA NU-MI SPUNETI CA ASTA SE NUMESHTE DEMOCRATIE PENTRU CA NU E ASHA.

Stelu  •  7 decembrie 2009, 13:30

Nu va face mare lucru Basescu nici in urmatorii 5 ani.In afara de scandaluri, bai de public, sosele date in folosinta la heirup si altele cu care ne-am invatat nu ne vom alege.Asa cum spune Cristina, cel mai bine ar fi sa cistige poporul, adica noi, dar eu nu mai cred in asta.
Cataline, pregateste-te, anuleaza-ti concediile pe urmatorii ani ca vei avea de lucru.Se pregatesc urmatoarele cazuri Ridzi, Udrea, etc.

vlad  •  7 decembrie 2009, 13:33

Din pacate, frauda republicana din Floria, desi nu a fost dovedita, a devenit evidenta pentru toata lumea. Tot sistemul electoral din Florida era controlat nu de republicani, ci chiar de familia Bush!! Ar fi fost evitat mult rau in lume daca Gore nu ar fi renuntat la lupta atunci!! Intr-un sistem democratic onest, gestul lui ar fi fost de laudat, insa nu cand guvernatorul Floridei este fratele contracandidatului!

moro  •  7 decembrie 2009, 13:33

Catalin, nu era nevoie sa ne explici aseara tarziu ca numaratoarea PDL era facuta de oameni si ca ei pot gresi, nu suntem tampiti. Dupa cum nu era nevoie sa ne explice stafful PNL/PSD ca transmiterea datelor prin sms sau telefon e mai putin fiabila decat aia a lor, lenta, prin fax sau naiba stie ce alt mijloc (mesageri pe cai).
Esti un om in general drept si bun, dar nu pot sa inteleg de ce mai aperi „presa”, acea parte a presei care a fost vadit partinitoare (RTV, A3 de ex). Clipuri electorale ale lui Crin precedand anuntul sprijinului total pentru geoana in turul II, finalul campaniei cu Crin la RTV, dezbateri in raport de forte 1:2 sau 1:3 (1 de la PDL, – 2-3 de la PSD + PNL + altii), ziua votului. Moderatori vadit partinitori, VADIT. Filmuletul cu lovitura repetat pana la abrutizare, in timp ce spa-ul de la Vantu tratat cu „haideti, ce vreti acum, sa vorbim o ora despre asta?”. Jigniri incredibile (Basescu = mincinos, un monstru, etc) din partea oamenilor politici ramase fara o vorba de duh… Toata tara a vazut asta, tu nu… Risti sa dezamagesti, ca si Antonescu.

daqdan  •  7 decembrie 2009, 13:34

Coincidente? Doar doar simple aiureli pentru unii:
postez urmatoarele randuri care mi-au venit astazi in minte – o situatie mai dramatica pentru coalitia anti-Basescu (in cazul in care totul a fost pe bune) nu cred ca se putea aranja – din ciclul – viata bate filmul.
Imaginativa urmatoarele tablouri:
– celebra istorie a palmei aplicata ereticului Arie de Sf Nicolae, in momentul in care acesta se incapatana asupra evidentei – recunosc ca pentru cei care nu cunosc istoria va fi practic imposibil sa refaca ideea, insa cu putina bunavointa se pot informa.
In celalalt colt, puneti tabloul confruntarii dintre Basescu si coalitia anti-Base, si toate incercarile de denaturare a realitatii, de catre televiziunile anti.
Acum, va provoc sa descoperiti asemanari intre aceste doua tablori.

Pentru mine este izbitor modul in care coalitia anti-Base s-a incapatinat sa nu recunoasca evidententa si sa denatureze adevarul.

Ps: pentru cei care au prins ideea, si poate cu un simt artistic o pot exprima mai clar, va rog a-mi da si mie un reply. Sunt curios, a vedea daca mai gandeste cineva asemeni.

Multumesc,

" Da io cu cine votez ? " turul 2 – Page 32  •  7 decembrie 2009, 13:36

[…] […]

ddaas  •  7 decembrie 2009, 13:37

TOLONTANE SPER SA MORI IN CHINURI CU BASESCU CU TOT

Leo  •  7 decembrie 2009, 13:38

Astept reactiile externe dupa ce BEC va anunta rezultatele, cred ca mesajele care vor veni din afara sunt foarte importante pentru reactia partidelor.

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2009, 13:38

moro: eu am intrebat, ca toti oamenii, cum se face numararea paralela atit de rapida a PD-L. Dupa cum l-am intrebat si in direct acelasi lucru, pe Geoana, care pe la 21:30 spunea ca „numararea ne confirma victoria”. Nu voi inceta niciodata sa am curiozitatea jurnalistului pentru ca eu cred ca asta vor si oamenii: sa afle cum merg lucrurile. Si voi pune intrebari chiar daca, cind l-am intrebat pe Geoana despre SOV, s-au bucurat pedelistii si, cind am intrebat despre colectarea rapida a datelor la PD-L, s-au bucurat pesedistii. Eu ma adresez curiozitatii oamenilor, nu pasiunii politice a fiecaruia.

Cristi  •  7 decembrie 2009, 13:39

Catalin, ma uit de multa vreme la ce scrii si-mi pari unul dintre foarte putinii din presa ce-au mai pastrat o farama de bun simt.

Ia te rog nota de-un lucru grav ce e pe cale sa se produca. De la primele ore ale diminetii se tot clameaza ca „diaspora a decis presedintele”. Cum bine stim, e mai mult o figura de stil, datorata diferentei de fus orar dintre Canada/US si Romania. Ca-n diaspora n-au fost nici 150.000 de voturi (din 2-3 milioane de romani, cati or fi), majoritatea din Rep. Moldova.

Vezi insa de ex comentarii ca cele de pe voxpublica (or fi si prin alte locuri), prin care multi din Ro au luat-o de buna si ii injura pe cei plecati (ca „le decid destinele”). Uita lumea ca scindarea e de fapt la mijloc, la cate 5 milioane de romani din tara care la o adica ar trebui …”blamati”. Se cauta in mod abject un tap ispasitor, iar diasporei o sa i se rupa magistral de aberatiile acestea. Si eu personal m-am saturat de circul acesta din tara si voi lua distanta. Dar vad de 20 de ani cum, de la an la an, cei plecati devin tot mai putin interesati de Romania, de vot, de prezenta lor pe Internet, de legaturile cu cei din tara (cand nu e vorba doar de rude apropiate si prieteni). Poate gasesti candva timp si de un articol pe tema asta, ca-i treaba serioasa…

Salutari deci din Vancouver/Canada

Matei  •  7 decembrie 2009, 13:40

Am vazut, inca o data, aseara ce infractori nerusinati au pus talpa pe Romania. S-a lucrat in tandem, sondajele mincinoase cu presa murdara. Sa nu uitam niciodata panoul mare din studioul antena3 cu „Mircea Geoana, presedintele Romaniei”.
Felicitari, Catalin, pentru atitudinea ta! Pentru colegii tai insa, toata scirba mea.

Shaq  •  7 decembrie 2009, 13:41

Alt nume car ar putea fi interesant e Mihai Tanasescu. a parut destul de echilibrat cind a mai intervenit pe la televiziuni, chiar daca e ex-PSD.

Liviu Stanciu  •  7 decembrie 2009, 13:42

Nu mi se pare normal sa voteze romanii din strainatate. Ei au ales sa plece, eu traiesc aici. Eu il suport pe Basescu, nu ei. Poate pentru ei, Basescu reprezinta in continuare ardeiul rosu si marele luptator cu imbogatitii. Pe internet, asa se vede. DIn Obor, arata altfel. In Romania, traim realitatea Ritzi, Udrea, EBA. Una din care diaspora nu face parte. De maine, ei se intorc la Obama. Eu, la Videanu si Pogea. Si nu e normal. Iar tu, Tolo, vei avea cinci ani in care sa realizezi ca te-ai bucurat degeaba, in sinea ta, astazi. Nu inteleg cum nu ai inteles dupa primii cinci, dar vad ca e o problema nationala. Avem liderii pe care-i meritam….

tic_tac  •  7 decembrie 2009, 13:43

NU va face nimic nici pentru cei din Irlanda nici pentru cei din alte tari. Nu a castigat alegerile, le-a cumparat, si nu el, cei din spatele lui, Videanu & Co. iar banii trebuie recuperati, nu mai trebuie sa spun ce va urma in Romania.
Vroiam sa spun ca de acum inainte cei din pd-l ar trebui sa stea „la cutie”, sa nu-si mai arate fetele, ar trebui sa nu se mai uite nici in oglinda, s-ar putea sa ii apuce greata, cum am spus mai, nu au castigat electoratul, l-au cumparat..; e pur si simplu gretos sa te uiti acum la tv si sa vezi declaratii de genul „au fost cele mai bune organizate alegeri din 89 incoace”… Urat…

petre  •  7 decembrie 2009, 13:43

Cataline,
ma bucur ca am posibilitatea sa-ti spun ceace gandeam ieri.
Un ziar de sport a publicat cele mai interesante articole cu candidatii si cel bun material cu cele 15 minute
Nu stiu daca esti de acord cu mine dar,SOV a jucat la doua capete.
Pacalitul a fost MG
Sa speram ca ,,jucatorul” stie sa fie acum un pic maleabil, sa faca un guvern ca lumea renuntand la anumite personaje. Alfel, probabil ca vom vedea acelasi film
Toate cele bune

nausea  •  7 decembrie 2009, 13:44

Tolo, esti pe fata cu geoana, dreptul tau.
Dar io nu inteleg azi noapte, cand erai informatician, de ce mai incercai sa umpli de noroi si numaratoarea pedelista? Ce e asa greu de priceput, ca datele din procesele verbale se baga intr-un fel de excel, se insumeaza si aia e.

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2009, 13:47

MESAJ de la prietenii din Germania ai colegului Razvan Prepelita: „Bai, mi-a fost frica azi dimineata ca, dupa felul echidistant in care s-a purtat gsp in campanie, mailurile catre Tolo ni se vor intoarce marcind disparitia mailului :-)”. Relax, sintem aici!

Psihologul  •  7 decembrie 2009, 13:48

Sincer eram tentat sa votez Geoana dar din pacate la ultima confruntare m-a convins ca nu el va fi presedinte ci cei care sunt in spatele lui (Vantu, Patriciu, Voiculescu).Imi doresc o Romanie condusa de Traian Basescu cu Iohanis premier sau cel putin Isarescu.Avem nevoie de oameni care sa nu fie pusi acolo pe criterii politice.Bafta Romania si sa traim mai bine deoarece daca Traian Basescu nu se trezeste si nu respecta mai mult pe romani la urmatoarele alegeri chiar daca nu mai poate candida sigur partidul din spatele lui va avea de suferit serios de tot.

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2009, 13:50

nausea: nu procesele verbale se bagau intr-un excel, ci datele din procese, date comunicate telefonic INAINTE de sosirea proceselor verbale. Despre asta vorbeam. Uite cum e. Tu zici k sint pe fata cu geoana, altii ma intreaba dc am desfacut sapmania pt Basescu 🙂 Ca ziaristi sportivi, cunoastem bine tipul asta de raportare la ceea ce scriem, in functie de pasiune. Crede-ma, nu ma afecteaza deloc. Cu Steaua/Dinamo/Rapid/U Craiova samd se intimpla saptaminal, nu o data la 5 ani 🙂

Lolo  •  7 decembrie 2009, 13:51

Cea mai daunatoare floare e Crinul! Daca o mirosi mult seara, te poti culca presedinte si te poti scula prostanac! Din cauza polenului…
Varianta corecta este (ar fi trebuit sa fie):
– Crinul trebuie mai intai scuturat de polen (a se citi sa-l „bata” Vantu`) – deci orice vizita a ta la „stimabilul” Vant nu ajuta, mai ales cand nu este informat si Crinul;
– abia apoi poti sa mirosi pana nu mai poti Crinul!
Asta se intampla cand te grabesti si incurci ordinea lucrurilor!

babanul  •  7 decembrie 2009, 13:52

Tolo, dincolo de ce scrii acum si de ce scrie Moro ( si altii), din pacate trebuie sa admitem ca presa a iesit botzita complet din aceasta campanie. Oamenii au votat pana la urma cum au vrut, cum au simtit sau cum i-a taiat capul dar felul in care s-a facut presa in Romania ultimelor 3 luni este o chestiune foarte grava. Din pacate asta arata primitivismul societatii in care traim, indiferent daca asta ne place sau nu…. mai e mult pana mai incolo….

RAMONA  •  7 decembrie 2009, 13:54

Stii ce ma mira? ca lumea il critica pe Basescu,dar partidul psd…care a produs greve…cat au fost ei la putere ..iesiea lumea in in tara cu greva foamei…la sindicatu din gALATI ,RESITA…..sa uitat mineriada?
dar cu mafia lor Vantu…dinu Patriciu? Pai voi orisunteti orbi ,ori mai mult de atat nu vedeti….Oare cei ce traesc in tarile adevarat europene ,de ce voteaza cu Basescu?ei oare nu vad mai bine schimbarea?
PT CEI CE IL CONTESTA PE Basescu,..mai bagati bani la FNIsi poate vreti ceva petrol…mergeti la geoana si mafia lui!!

DOC  •  7 decembrie 2009, 13:54

Pentru a evita acuzatiile de frauda ar trebui ca votul sa nu mai fie secret. Adica eu in calitate de cetatean sa pot cere si peste sa zicem 5 sau 10 ani sa ma uit intr-o arhiva sau intr-o baza de date si sa vad cu cine am fost numarat ca am votat. De ce ne e frica sa votam electronic de exemplu si de ce i-ar fi cuiva frica sa isi asume deschis votul exercitat pentru indiferent care candidat.

In Franta, unde locuiesc, in sectia de votare ma semnez in dreptul candidatului pe care vreau sa-l votez si nimeni nu are ce contesta si nu exista acuzatii de furt.

In Ro in schimb exista mii de sectii speciale, cozi si mita pentru vot in anul 2009. De ce? Pentru ca e mai simplu de dirijat oile in felul asta, indiferent cine iese presedinte azi, in Romania tot va fi foarte rau asa ca: sa traiti bine!

tibi  •  7 decembrie 2009, 13:57

Oare cate voturi lipsa se datoreaza celor care au hotarat prea devreme sa sarbatoreasca victoria?

Marius  •  7 decembrie 2009, 13:57

Inca una si ma duc! Cataline, aseara cand ai zis ca ai terminat informatica, am simtit cutitul cum se invarte… Dar softul folosit pentru extragerea biletelor, n-ar fi trebuit sa fie unul transparent, pentru ca intelegi f bine cat de mult se poate controla rezultatul? Eu nu vreau sa mai zic nimic, dar tu ma provici… 🙂

plescoianul  •  7 decembrie 2009, 14:01

sa te culci Presedinte si sa te trezesti Prostanak-culmea alegerilor 😀 😀 😀 draga catalin poti sa-i acorzi un premiu celui care a zis asta mai sus? e cel maitare comment din ziua de astazi!

calin  •  7 decembrie 2009, 14:01

Rusine Cataline!
Ar trebui sa-ti fie rusine cu asa-zisa ta impartialitate. Ai tras cat ai putut cu Basescu!
te-a adus Basescu langa el cand a vazut cat esti de periculos (in cazul Ridzi)?? cu ce te-a momit?

marian popescu  •  7 decembrie 2009, 14:02

ai castigat!insa a pierdut popurul roman!

Teacă Adrian  •  7 decembrie 2009, 14:03

Mi se pare mie, sau realegerea lui TB mai mult încurcă lucrurile în ţară, în loc să le limpezească? Ce alianţă va face, în afară de PDL-UDMR-trădători cumpăraţi, şantajaţi…? Cum va trece prin Parlament? Cum va guverna, cu o opoziţie solidă, care poate bloca orice iniţiativă legislativă? Cum va împăca polarizarea asta teribilă? Va putea fi altfel decît conflictual? Şamd… Vezi şi http://teaca.wordpress.com/2009/12/07/alti-5-ani-pe-un-bloc-de-gheata/

nausea  •  7 decembrie 2009, 14:03

Domnule Tolontan, tot respectul, sunteti echi,distant.
Normal ca datele, comunicate telefonic sau sms, comunicate cumva, merge din sate marginase si tragand de clopote, important sa respecte workflow-ul. Ce reprosez, era ca aseara , ati emis ideea, ca daca datele is bagate de OM, ele pot fi eronate, isnunad ideea ca numaratoarea pdl mi reflecta (mai mult sau mai putin ) realitatea (ups, s-a suparat nevasta pe mine, ca de ce am scos postul asta din grila de programe de la tv-ul domestic).
Ca tot veni vorba de om, reamintesc ca „munca l-a facut pe OM, si tot ea il va distruge”, dar asta e alta mancare de peste …kiar, ieri s-a mancat peste …si pestele de la cap se impute …etc 😉

George USA  •  7 decembrie 2009, 14:04

Buna Catalin,

Sunt un roman care traieste in Statele Unite. Am fost neutru in actualele alegeri (turul 2), si te citesc in fiecare zi pe Gazeta Sporturilor.

Am urmarit Realitatea TV ieri dupa-amiaza (seara in Romania) si permite-mi sa-ti spun ca, in cateva randuri, te-ai facut de ras. Probabil din cauza faptului ca – asa cum tu insuti ai recunoscut, emotionat – te-ai aflat pentru prima data in asemenea postura, intr-un studio de televiziune, cand se anuntau exit-poll-urile.

In primul rand, te-ai raliat celorlalti invitati in a-l critica pe domnul Basescu ca nu a tinut un discurs in care recunostea infrangerea. In al doilea rand, ai spus ca nu mai e ca in 2004, intrucat atunci se simtea un trend in favorea lui Basescu (de a rasturna previziunile timpurii in lupta cu Nastase), iar acum nu se mai pune problema. In al treilea rand, ai intervenit telefonic din nou la Realitatea, mai tarziu, criticand PD-L si numaratoarea paralela facuta de acestia.

In toate trei cazurile, ai dat-o in bara urat de tot. Vad ca acum ti-e greu sa recunosti sau macar sa mentionezi acest lucru.

Nu sunt suporterul nici al domnului Geoana, nici al domnului Basescu. Imi permit insa sa observ ca incursiunea dumneavoastra recenta in comentarii politice a fost marcata de esecuri repetate, si – cu parere de rau – cred ca toate eforturile dumneavoastra in aceasta directie au transpirat amatorism.

V-as sfatui sa ramaneti la sport, unde sunteti printre cei mai buni gazetari de specialitate din tara. Nu va compromiteti, aruncandu-va in ape pe care nu le cunoasteti deloc. Uneori, un gazetar trebie sa-si cunoasca lungul nasului.

Cu deosebit (si sincer) respect,
George

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2009, 14:04

marius: nu ma gindesc la frauda in computer, doar mi se parea imposibil, fara un ocr in fiecare sectie (vise!) sa centralizezi atit de repede procesele verbale. Ei au explicat ca nu centralizeaza procesele, ci doar datele din procese comunicate telefonic

dirlosan gheorghe  •  7 decembrie 2009, 14:05

Un paradox:toata lumea se asteapta ca presedintele sa schimbe si sa fie un factotum,dar cand vrea acest lucru este DICTATOR!Dar noi cand ne schimbam?Fiecare sa-si puna aceasta intrebare!Odata cu clasa politica trebuie sa ne schimbam si noi,altfel nu progresam!

nausea  •  7 decembrie 2009, 14:05

„Normal ca datele, comunicate telefonic sau sms, comunicate cumva( merge din sate marginase si tragand de clopote, important sa respecte workflow-ul), ele sunt cele introduse”. — uitai sa termin fraza la postul dinainte , kiar si eu gresesc

Comentează