Cum au procedat altii pe muchia democratiei

UPDATE2: PSD anunta ca va contesta rezultatul alegerilor pentru ca in unele  sectii de votare cheile cifrice de control ale buletinelor nu se inchid, ceea ce poate indica eroare sau frauda. Ca si in cazul Gore – Bush, pe care il aveti descris mai jos, exista un punct de plecare valabil in orice democratie si agreat atit de tabara care contesta, cit si de cealalta. Alegerile sint un bun public a caror credibilitate e construita cu greu si merita aparata. Ramine de vazut:

luni, 7 decembrie 2009, 12:42

UPDATE2: PSD anunta ca va contesta rezultatul alegerilor pentru ca in unele  sectii de votare cheile cifrice de control ale buletinelor nu se inchid, ceea ce poate indica eroare sau frauda. Ca si in cazul Gore – Bush, pe care il aveti descris mai jos, exista un punct de plecare valabil in orice democratie si agreat atit de tabara care contesta, cit si de cealalta. Alegerile sint un bun public a caror credibilitate e construita cu greu si merita aparata. Ramine de vazut:

1. Cum se va derula legal si practic  actiunea normala de a apara vointa cetatenilor prin verificarea voturilor lor (si in America s-a renumarat si judecat timp de o luna).
2. Unde incepe riscul ca, prelungind verificarea, sa transformi rezultatul, indiferent care va fi acesta, intr-unul necredibil pentru cetatean, afectind chiar principiul de la care porneste nevoia de a renumara.

De fapt, simplificind, chiar asta au spus si judecatorii Curtii Supreme a Statelor Unite. 5 dintre ei au decis ca renumararea fiecarui vot e imposibila, indelungata, cu o consecinta oricum neclara si ca va duce la umbrirea rezultatelor alegerilor, iar 4 au spus ca tocmai nenumararea va duce la decredibilizarea rezultatelor.

Rasturnarea de situatie electorala din Romania, Geoana – presedinte pe exit-poll si Basescu – presedinte  la numaratoarea oficiala, s-a produs si in sisteme democratice mult mai sofisticate, cu acelasi dramatism, cu aceleasi implicari emotionale, cu aceeasi teorie a conspiratiei care plutea deasupra si cu o miza mult mai mare!

Aseara, la RTV, am amintit, la ideea lui Emil Hurezeanu, cazul alegerilor din Florida, dar am facut o confuzie si vreau sa o rectific, cu scuzele de rigoare pentru telespectatori. Cistigatorul anuntat in 2000 de televiziuni la exit-poll-uri si invins dupa numaratoare era Al Gore si nu John Kerry, asa cum gresit am spus.

In rest, exemplul sta in picioare si este pilduitor pentru puterea de rezistenta a unei democratii. Pe 12 noiembrie 2000, la aproximativ ora 8 seara, televiziunile l-au indicat cistigator pe democratul Al Gore. Cum Gore mai avea nevoie de un singur stat ca sa cistige, si mai erau doua neanuntate, democratul a fost declarat cistigator de exit-poll-uri si de televiziuni. Dar la 2:30 dimineata, numaratoarea a aratat ca George Bush cistigase, de fapt, Florida si functia de presedinte al Americii.

Democratii au atacat in justitie si au cerut renumararea voturilor, in conditiile in care diferenta procentuala dintre candidati era la a treia zecimala, o situatie diferita fata de Romania, unde distanta  intre Basescu si Geoana este de 0,6% conform numaratorii comunicate acum de PD-L . Comunicatul BEC de la ora 11 vorbeste despre 0,75 diferenta.

Sustinatorii celor doua tabere din SUA au organizat marsuri si au pichetat tribunalele, avocatii s-au infruntat si s-au renumarat voturile in unele sectii. Al Gore se apropia vazind cu ochii! Meciul se juca la sute de voturi!  Dupa o luna, cu o decizie de 5-4, Curtea Suprema a Statelor Unite a declarat ilegala continuarea renumararii voturilor si, in acel moment, Al Gore a facut un gest pe care multi democrati i l-au reprosat, dar care a calmat spiritele.

El a spus colaboratorilor: „Ne oprim din contestari, pentru ca, chiar daca am cistiga, n-am mai avea nimic de cistigat cita vreme democratia ar pierde”.

Acesta este exemplul american. Sa vedem cum stau lucrurile la noi si daca putem invata ceva:

1. Sa respecti voturile inseamna sa le numeri pina la ultimul si sa te asiguri ca nu s-au petrecut fraude semnificative, pentru ca un sistem de fraude dilueaza sensul voturilor corecte. ProDemocratia a avansat ideea ca nu a constatat nereguli importante, dar a precizat ca va oferi un raport final. OSCE a anuntat ca va furniza azi raportul oficial. E aici si, in general,  atesta alegeri corecte.

2. In dosarul Florida 2000, mai multe televiziuni, ziare si agentii de presa si-au sindicalizat vointa de a lamuri neclaritatile si au platit aproape 1 milion de dolari unei companii specializate, pentru a afla ce s-a intimplat si, mai ales, pentru a vedea cum poate fi crescuta acuratetea sistemului la urmatoarele alegeri. Asta pare o lectie buna si pentru noi. Americanii au vorbit despre o „reforma a votului” in urma cazului Florida.

3. Desi radicalii ambelor tabere au facut din episodul Florida un Floridagate, nu doar democratia, dar si societatea americana si-a pastrat calmul si chiar umorul. David Letterman l-a ironizat pe Al Gore pentru ca-si anuntase victoria: „Bravo Al, ai tinut aseara discursul vietii tale!” si nu a ezitat sa ia peste picior intreaga situatie: „Florida, te rugam la urmatoarele alegeri stai deoparte ca ne incurci!”. Invingatorul controversat a primit si el doza de malitie de la Jay Leno: „Oamenii lui Bush zic ca e linistit. Eu cred ca mai degraba habar n-are ce se intimpla”.

PS: Colegul Cristi Roman din Irlanda: „Ai fost inspirat pentru c-ai spus aseara la televizor, inainte de exit-poll, ca voturile noastre pot decide! Dar acum o sa faca si Basescu ceva ca sa scapam de  obligatia permisului de munca aici? Ca lituanienii nu au nevoie, ei sint socotiti europeni, , iar noi si moldovenii sintem reglementati mult mai drastic!”.

UPDATE1: Mugur Isarescu premier ar fi probabil solutia care ar putea repara ceea ce este profund si visceral separat in societatea romaneasca. Si ar acorda si tabarei invinsilor o speranta. Daca ne uitam la partea de sondaje care se potriveste cu rezultatele voturilor (institutele au o marre problema!!!), sesizam ca Geoana a strins foarte multe optiuni la populatia in virsta de 35-50 de ani, grosul publicului activ si ceea ce inclusiv rapoartele comisiilor de la Cotroceni numesc „minoritatea care sustine PIB-ul, bugetul si economia romaneasca”. La observatia aceasta se adauga victoria neasteptata a lui Geoana in Bucuresti. De aceea, dincolo de declaratii de genul „Un fleac, i-am ciuruit”, invingatorul Traian Basescu poate recunoaste onest ca are nevoie sa inteleaga oamenii, chiar si pe cei pe care nu-i suporta.

Comentarii (172)Adaugă comentariu

XANDER  •  7 decembrie 2009, 16:33

@@@Dinny

In primul rand nu l-am votat in 2004 pe basescu, nu am votat deloc.Dar vazand in zilele acestea ce se intampla…
Ai putina dreptate,nu zic nu dar hai sa vedem ce au facut cele 2posturi in ziua alegerilor…pe post, in direct ei faceau campanie impotriva lui basescu.La b1 n-am vazut asa ceva.Nu e posibil ca un post de tv sa blameze si sa faca pub impotriva unui om in asemenea hal.Plus ca Ceea ce crin antonescu a facut adica s-a aliat cu geoana dupa ce cu 1 sapt in urma il facea o marioneta, o papusa si acuza mogulii din spatele lui,etc=denota o ipocrizie uriasa din partea acestui crin.Ciolanul era mare daca geoana castiga,nu?
O televiziune trebuie sa fie obiectiva sa prezinte fara mascarade penibile anumite fapte pt cetateni.Imaginati-va CNN cu un gadea facand acele showuri contra lui obama sau bush!Nu ar fi posibil insa pt ca la ei televiziunile nu sunt subordonate unor profitori.E simplu in Romania sa devii tare.Ai bani obtinuti nu zic in ce fel ca stim toti,iti faci o tv. si angajezi niste oameni cu creier nu zic nu dar care sunt platiti sa faca showul impotriva unui om pe care nu-l inghiti si care te poate inghite!E usor, asa, manipulezi cetatenii si ii faci prin emisiuni gen gadea sa voteze intr-un singur sens.N-are rost, a vazut toata lumea si sunt sigur acum ca toti isi dau seama de ce exit-pollul a iesit intr-un fel si BEC a dat altceva, adica adevarul.Ca sa strige frauda acum psd-ul…

leroiv  •  7 decembrie 2009, 16:37

tolo…chiar daca ai incercat sa te comporti ca un jurnalist…chiar daca ai incercat sa te mentii impartial,s-a vazut ca ai o usoara inclinatie spre mircea geoana!!
poate gresesc eu…poate nu
poate ar fi trebuit sa mentionezi ca antena 3 a divuzat,ca din greseala,cind inca se vota…niste estimari cu scorurile…
poate ar fi trebuit sa spui ca otv a procedat aproape la fel…si ca realitatea a chemat politicieni care sa injure la greu!!! ghici pe cine??!!
daca ai fi mentionat asta in studioul realitatii…as fi fost convins ca esti impartial!!!

Dinny  •  7 decembrie 2009, 16:38

@XANDER
Renunt..fiindca a dialoga,inseamna sa raspunzi la intrebarile interlocutorului si apoi sa-i adresezi la randu-ti,intrebarile tale…ori tu nu faci treaba asta…
RENUNT.

Moromete  •  7 decembrie 2009, 16:39

Domnule Tolontan,

Daca ajungeti din nou sa va intalniti din nou cu domnul Basescu, din partea unui cititor ocazional al Gazetei, transmiteti-i urmatoarele:

Sunt un roman care traieste in strainatate si care a votat, intre doua variante rele in absolut, pe cea mai putin rea relativ.

Cata desconsideratie e in “Un fleac, i-am ciuruit”! Nu e un fleac domnule! Am mers o distanta apreciabila sa votez: a costat destul si am pierdut si timp! Si nu te-am votat pentru ca meriti, ci pentru ca celalalt nu merita nici atat!

Nu pretind recunostinta,… insa macar putina umilinta ar fi potrivita. Ai inceput prin a-ti recunoaste greselile: continua! Admite-le, invata din ele, si construieste ceva (mai ales pentru cei de acasa dar poate si pentru noi cei din strainatate care suntem pe unde suntem pentru ca acasa eram apreciati, care inca avem nevoie de vize, permise de munca etc.), astfel incat cand te vom intreba peste 5 ani ce ai realizat in mandatul tau, sa poti spune mai mult decat o propozitie scurta!

cos  •  7 decembrie 2009, 16:42

nu cred ca aveti atata inteligenta sa stiti sa pierdeti;restul este ,vorba unui prieten, „ciorba de limba”

MIG  •  7 decembrie 2009, 16:43

STITI CE M-A AMBITIONAT SA NU VOTEZ CU GEOANA? ANTENA3, CU BADEA,GADEA,VANTU SI AI LUI,TOATA BATAIA DE JOC LA ADRESA LUI BASESCU SI STILUL LOR DE MANIPULARE PRIN ACELE EMISIUNI SEARA DE SEARA.POATE CA IL VOTAM PE GEOANA DAR VAZAND ACEASTA URA A CELOR DE LA ANTENA CONTRA LUI BASESCU MI-AM DAT SEAMA CA CEVA E PUTRED…

clauhar  •  7 decembrie 2009, 16:44

nu inteleg de ce toata lumea se mira ca nu a castigat geoana!intamplarea face ca mai mult de un deceniu sa fi facut si eu pe ziaristul-ca si altii care inca o fac-de politica interna.am prins epoca de aur,am prins epoca iliescu,m-am amagit cu constantinescu si am tot sperat cu basescu.la vot nu am mai fost din 96 cand am votat cu constantinescu.in turul unu anul acesta eram decis sa-l votez pe antonescu.este singurul cu care nu am avut de a face ca ziarist politic, nu il cunosteam,ma convinsese partial si speram sa fie onest macar la putere.
pe ceilalalti ii cunosc din interviuri,reportaje,stiri , deplasari, campanii electorale etc pe unde ne-a tot dus impreuna situatia politica si pot spune clar ca nu s-au schimbat doar s-au perfectionat negativ pentru noi, dar pozitiv pentru viata lor personala.
o conjunctura nefavorabila m-a facut sa nu ajung la vot in turul 1 si am amanat totul pentru ieri.doua saptamani am analizat, previzionat,estimat, judecat si justificat ba ce face basescu, ba ce face geoana, ba sa-l ascult, daca tot vroiam sa-l votez, pe antonescu ca poate chiar stie de ce te indeamna sa votezi cu candidatul psd.numai ca am avut indoieli si nu am votat nici ieri.prima a aparut cand antonescu a refuzat sa spuna dupa turul 1 doar atat:am pierdut dar multumesc.pnl merge mai departe” si a inceput cu manipularea si tot ce mai spun romanii care nu stiu sa piarda.a urmat apoi circul mediatic si asa am ajuns la concluzia sa mai stau un ciclu electoral acasa sa astept alt candidat care sa ma convinga sa-l votez.
premisele?simple si sper eu logice:daca mereu am votat cu partidele istorice sau impotriva stangii cum sa votez cu geoana?probabil as fi luat-o razna in 6 luni dupa alegeri.sa-l votez pe basescu nu se putea pentru ca omul nu are nici o treaba cu bunul simt, progresul societatii pe care o conduce sau sa lase in urma altceva decat 2 mandate istorice si o avere demna de top 100 pntru urmatoarea suta de ani.nici in urma cu 5 ani nu am putut sa-l prefer in fata unui rau mai mare decat geoana, il numesc aici pe adrian nastase.
dar fata de toate exit-pool-urile platite, toate estimarile marilor analisti, toata coalitia care habar nu avea ce mai reprezinta(psd-pnl-prm-png-udmr, cockteil imposibil de inghitit de electorat)am simti ca iar ne alegem cu basescu.pentru ca stie rolul de victima,pt ca stie sa profite de prostiile celorlalti,pentru ca era disperat de ce poate urma daca pierde,pentru ca macar aparentele gandirii lui sunt de dreapta, pentru ca e un mitocan cu gesturi spontane si sincere care poate starni multimea impotriva unui om fara reactie,prostanac(fara sa jignesc dar cum poti numi un om care merge la vantu in vizita cu 3 zile inainte de alegeri sau care accepta sa faca un pact politic cu accente de stanga la timisoara in luna decembrie!), lipsit de dinamica si sustinut de majoritatea media, dar si de iliescu, hrebenciuc,nastase,vanghelie…pietrele de moara vesnice ale oricarui candidat psd la presedintia romaniei.
sper insa ca basescu sa stie ca numai poate candida peste 5 ani si sa faca macar un pic de treaba la locul lui de munca, ca psd sa admita infrangerea,antonescu sa-mi arate ca stie ca in politica exista si scuze si sa-si recapete credibilitatea pierduta noaptea trecuta la un pahar de sampanie cu geoana.cat despre geoana cred ca e deja de trecut.sper insa ca peste 5 ani sa nu candideze mitrea la presedintie.
nu de alta, dar mi-e dor sa votez.

el  •  7 decembrie 2009, 16:46

bravo tolo! la tine pe ‘blog’ se intampla ca o convorbire tel de 15 min schimba rezultatul alegerilor… = ‘special, doar la mine, in premiera, senzational!’

dar cand altu’ iti spune ca ai modificat cursul votarii cu ‘interviul tau’, intervine ‘modestia’ si te faci ca ploua. 🙂

deci, cum e pana la urma? esti eroul alegerilor, au ba?
felicitari, macar acum stii pe cine pui in rama?

apropos, cum se numesc oamenii aia care se pricep la toate: renascentisti sau superficiali?

ionel stan  •  7 decembrie 2009, 16:49

intr-un timp mai lung sau mai scurt o sa ne fie frica sa mai vorbim de rau de Basescu, e rationamentul meu si sper din suflet sa ma insel

maigret  •  7 decembrie 2009, 16:57

Te plang POPOR ROMAN!Iti respect optiunea,dar ,tine minte:vor urma cei mai negri ani din 90 incoace.PUNCT.Cat despre tine,tolo(macule),cat traiesc nu mai citesc un rand scris de tine.Si sper sa nici nu ne intalnim vreodata.Pentru ..binele tau.

mircea  •  7 decembrie 2009, 17:01

Nu trebuia sa uiti doar felul cum a inceput documentarul 9/11 al lui Michael Moore legat de acele alegeri.Satira nu alta.La fel si Al Bundy care a gasit voturile lipsa intr-o pestera,daca nu ma insel.
O intrebare tot am:Se vor face disponiblizari la antene sau Realitatea?
O libertate a presei ca-n regimul actualului presedinte nu a existat in Romania dela Revolutie incoace.Libertate fata de patron e altceva!

Radu Dumitrescu  •  7 decembrie 2009, 17:02

Trecand peste poantele acestea cu fraudarea alegerilor (credeam ca PSD este peste nivelul de gandire politica al lui Vadin Tudor!), momentul este unul istoric pentru Romania, in conditiile in care presedintele a fost decis de voturile cetatenilor din diaspora! Pentru ca, daca privim atent, diferenta de voturi in favoarea lui Basescu aceeasi, daca nu chiar mai mica decat cea inregistrata prin voturile exprimate in stainatate… Cu o legitimitate atat de fragila, Basescu are sansa istorica de a demonstra ca este cu adevarat un om politic si nu doar un mare populist. Propunerea lui Tolo, cu Isarescu premier, sune interesant, insa un pas si mai mare ar putea fi facut propunandu-l pe Klaus Jonannis, intr-un guvern PDL-PNL! Asta pentru ca aritmetica simpla ne spune ca PDL nu poate guverna singur, dar si pentru a face pasul spre o cat mai rapida stabilitate politica, de a demonstra ca interesele nationale sunt mai presus decat cele personale. Basescu are sansa sa joace acum pe mana lui, are sansa de a intra in istorie… Pentru ca, asa cum m-am convins si din discutiile cu prietenii, aceste alegeri au fost mai intai castigate, iar apoi pierdute de acelasi om: Mircea Geoana! Dupa golul frumos inscris (ca tot suntem pe un site de sport!) in urma aliantei cu PNL si desemnarea lui Johannis ca viitor premier, Geoana a facut un hent clar in careu, in urma vizitei de noapte la Vantu! Or Basescu atat a asteptat, inscriind cu sange rece de la punctul cu var in confruntarea decisiva. Acolo s-a scris practic istoria alegerilor! Atunci Geoana a pierdut peste 5 procente si nu mai din randurile indecisilor, dupa cum s-a vazut si la vot: 3% dintre cei care l-au votat in primul tur pe Geoana si-au schimbat optiunile in turul doi…

montezuma  •  7 decembrie 2009, 17:05

sa speram ca victoria asta e de bun augur…sa nu fie ca la fotbal, batem in tur cu 1-0 si in retur ne-o luam la 3 goluri diferenta…arbitrii, vremea potrivnica, terenul…criza mondiala, mostenirea dezastruoasa, sabotarea mogulilor etc.
basescu dar si pnl-istii trebuie sa faca guvernul si sa scoata tara din criza!
tare mi-e teama ca sper in zadar… sau deGeoa(b)na!
oricum tolo a fost obiectiv si echilibrat, cu mult mai mult decat ma asteptam dupa cazul ridzi.
BRAVO!
Hai Romania!

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2009, 17:05

el : nu schimba jurnalistii rezultatul alegerilor

kELOO  •  7 decembrie 2009, 17:12

Catalin, fraude au facut si PSD si PDL, poate mai multe PDL pentru ca sunt la putere, insa la numarul de participanti la vot nu cred ca a insemnat foarte mult in procente. Pe de alta parte, sa ne gandim un pic ca totusi diferenta este de 0,75%, deci orice este posibil!

Dupa parerea mea, niciun exit-poll nu trebuia sa fie dat publicitatii pana nu terminau si cei din America de votat,pentru ca multi romani din State s-au dus la vot sa nu cumva „sa incapa tara din nou pe mana comunistilor”. Ceea ce ei nu stiu este ca pentru oamenii cu salarii mici si medii, cele 6-8 zile libere neplatite au venit ca naiba, chiar cand aveau mai mare nevoie de acesti bani, in preajma sarbatorilor! Nu mai zic de somerii dati afara de privati! Dar deh, aveau nevoie pentru campanie de bani, nu?
Cu mana pe inima iti spun, SPER SA IASA LUMEA IN STRADA CA AM TRECUT DE MULT DE LIMITA SUPORTABILULUI!
L-am votat pe Base in 2004, si apoi la referendumul acela de suspendare, insa acum m-a dezamagit cumplit! Mai trebuie s-o puna prim-ministru pe Udrea si pune capac la toate! Sa-i dea Dumnezeu rasplata pe care o merita!

sdfgh  •  7 decembrie 2009, 17:13

ce gluma buna…

cum poti avea alegeri democratice intr-o tara care nu este democratie ?
cum poti avea alegeri corecte atata vreme cat Romania este o tara cu un asemenea grad de coruptie…

cine este garantul corectitudinii ?
institutiile enumerate mai sus ?
si pt ele cine garanteaza ?

cum poti avea alegeri corecte atata vreme cat amandoi candidatii sunt manjiti din cap pana in picioare, amandoi cu zero realizari concrete care sa le apartina lor si nu altora, sprijiniti(a se citi manipulati) si unul si altul de „moguli” ?

restul e doar abureala…
cum se foloseste pe la marginea orasului in loc de semn de punctuatie, in p**a mea…

Marian Mihailescu  •  7 decembrie 2009, 17:16

pacat Catalin, e chiar mai rau decat credeam 🙁 Ce ma frustreaza cel mai tare este ca am senzatia ca am calcat in gol acolo unde eu vazusem podeaua …

John Doe  •  7 decembrie 2009, 17:17

Nu schimba…influenteaza si chiar decisiv iar atunci cand unul singur este acuzat de mai multi masele au tendinta sa il apere chiar daca este un criminal. ma intreb daca vreunul din cei ca tine tolo…care ati facut pe fata jocul lui base va avea bunul simt sa-si puna un streang de gat cand va realiza ce greseala a facut.

GAVRILACHE  •  7 decembrie 2009, 17:18

Dl. Tolontan, explica-ne de ce erai atat de dezamagit (a cote de dl. Popescu) ca presedintele, in loc sa-si recunoasca barbateste infrangerea si-a anuntat victoria ? Te-a luat valu’? Ti-a fost frica sa nu se uite CTP-ul urat la dumneata (si sa ramai marcat pe viata)? Am rugamintea, pentru ca esti un om destept dar nu le stii chiar pe toate, sa invetzi, din lectia primita, macar atat : puterea nu se afla la sobolanul rozaliu ci la popor!

Mihai  •  7 decembrie 2009, 17:18

@ XANDER
Dragul meu, adu-mi aminte cine a facut alianta cu ODIOSUL partid PSD dupa ultimele alegeri parlamentare? Nu cumva onestul partid PD-L? In alta ordine de idei, ce vreau sa spun e ca la noi in politica, termenii de politica si onestitate nu pot fi asociati. In fond am avut deja toate aliantele posibile: PNL cu PD-L, PD-L cu PSD si PNL cu PSD. Faptul trist este ca multi cred ca totul sta intr-o singura persoana si de aceea poate ca inca ne-ar servi mai bine un sistem totalitarist. Extremismul si fanatismul pe care l-am observat in ultimul timp la romani ne arata cat de departe suntem de conceptul de democratie 😐

aiwwwan  •  7 decembrie 2009, 17:21

Taticul lor(Iliescu) stia se pare ce spunea cand i-a dat celebra porecla prostanacul . Am votat contra Basescu …dar daca n-ai cu cine, n-ai cu cine. Ce cauta la vatu acasa?

Mosu’  •  7 decembrie 2009, 17:22

Domule Tolontan,

Exemplul dvs. este bun, dar nesimnificativ, la noi nu se va întâmpla aşa ceva niciodată, lupta pt. putere îi orbeşte pe toţi.

La noi poate fi vorba de democraţie ?

În 2000, în turul 2: finala ILIESCU – TUDOR.
S-a pornit imediat manipularea populaţiei de toate televiziunile, presa scrisă, radio etc. Evident anti Tudor.
A câştigat ce au vrut, poate, alţii. Fără acea manipulare ordinară, nu se ştie.

În această campanie situaţia aproape că s-a repetat.
Turul 2, finala Băsescu – Geoană.
Trustul Antena (1, 2, 3, Euforia), Realitatea, TVR (1, 2 ), au tras pe faţă cu Geoană, iar posturişle mai mici B1 şi OTV au tras cu Băse.
Din câte ştiu eu un jurnalist trebuie să fie imparţial, chiar dacă are şi el un favorit. Dacă nu te poţi abţine, nu te afişa public.
Nu aşa au stat lucrurile cu Badea, Ciutacu (anti Băse), Moraru (pro Băse), ca să-i enumăr doar pe ei.

Repet întrebarea: Manipularea maselor este caracteristică democraţiei ?

PS . Dacă se doreşte cu adevărat eliminarea fraudelor electorale trebuie realizat un program IT. Se introduce CNP-ul alegătorului, în cabina de vot să existe 2 butoane, fiecare cu câte un nume. Se votează, iar din acel moment acea persoană nu mai poate vota.

fotbal  •  7 decembrie 2009, 17:28

propun sa incepem sa ne relaxam. fac asta recitind superbul text Dimineata de 7 decembrie. Romania dincolo de oricare dintre noi

Cristina  •  7 decembrie 2009, 17:32

S-a mentionat aici (comentariul 26) ca se tot vorbeste de faptul ca diaspora ” a decis presedintele”, ca ne-ar decide destinul. Desi sunt multi cei plecati „in afara”, putini dintre ei au reusit sa voteze. Comparativ cu votantii din tara, cei din diaspora sunt doar o mica parte; e greu de crezut ca votul celor din diaspora ar influenta considerabil si decisiv rezultatul final.
Raspunsul trebuie cautat (si gasit) aici, in tara. Nu numai la voturi, ci si la solutiile pentru viitor. Sa nu-mi spuneti ca trebuie (doar!) vointa politica. Trebuie vointa noastra, a tuturor sa putem pune umarul la treaba si sa ne ducem destinele mai departe si nu doar sa ne cainam ca sistemul ne este defavorabil. In fond, noi cream sistemul, iar nu sistemul ne decide soarta ca indivizi.

cristi  •  7 decembrie 2009, 17:33

mi se pare incredibila alegerea romanilor! sa-l alegi pe base din nou in conditiile in care in primul mandat nu a facut altceva decat sa-si rezolve rafuielile personale, mi se pare jenant. dar se pare ca asta meritam… atata timp cat otv si acces direct au un rating imens nu trebuie sa ne miram de ce electoratul roman prefera un circar ieftin si de prost gust sa-i conduca pentru inca 5 ani.

marius  •  7 decembrie 2009, 17:34

Cand aud acest asa zis argument al unor pretinsi analisti, evident ratati, ca suntem tara membra UE si din aceasta cazuza nu se pot frauda alegerile, imi vine sa plang de naivitatea celor ce se amagesc voit sau nu, cu false idei. Romania este cea mai corupta tara din UE, in regimul Basescu si viata traita aici tot in regimul Basescu, ne spune si faptul ca Romania este tara tuturor posibilitatilor. Coruptia este raspandita in toate institutiile statului, in cele mai fine fibre ale sale, ce sustin cu greu umbra de democratie, ce incepe sa paleasca! Cum sa nu crezi ca alegerile pot fi fraudate? Cum? Cum se face ca Basescu castiga de ceva timp doar pe muchie doar car sa nu fie niciodata convingator si detasata? Asta nu inseamna ca Geoana nu era un looser din start!

marius  •  7 decembrie 2009, 17:42

Noi cei 5 milioane anti Basescu nu insemnam nimic, doar celelalte 5 milioane conteaza si asta nu are de a face cu democratia si cu jocul democratic, eu cred ca democratia inseamna in primul rand corectitudinea alegerilor si virtutea ei este alternanta la putere, nu ramanerea la putere cu orice pret.

savior  •  7 decembrie 2009, 17:51

Am si eu o intrebare, se stie cate buletine de vot mai sunt din cele 4 milioane tiparite in plus?

Stefan Miles  •  7 decembrie 2009, 18:05

Era absolut necesar sa iasa Bush in 2000,pt a putea porni intregul scenariu: 9/11,Afganistan,Irak etc…si era evident ca Al Gore(un pacifist convins)nu ar fi demarat niciodata asemenea actiuni orchestrate de CIA si Mossad…Si cand in sfarsit i s-a explicat si lui Gore ce se intampla nu a mai avut de ales si a dat inapoi,avand speech-ul ala „cu democratia”!Oricum mereu se vor spune tot felul de glume despre „nebunii astia ce cred in conspiratii”,tocmai tactica asta a aruncarii in derizoriu asigurandu-i succesul…
Apreciez enorm munca ta,Tolo,(imi permit sa-ti vb la persoana a doua sg pt ca te consider f.apropiat,citindu-te zi de zi)desi scriu destul de rar,poate pt ca sunt dezgustat de mercantilismul ieftin al presei de azi…Consider ca reprezinti pt ziaristica ceea ce Vochin este pt fotbal,un simplu om cu conduita morala si opinii deosebit de pertinente!Sper sa nu te schimbi!
P.S.Lucrez de 7 ani in SUA,si sincer sunt socat constant de nivelul de manipulare al multimii de catre mass-media aici,si de asta eram ingrozit de ce s-ar fi putut intampla cu Geoana presedinte…poate ar fi fost ca inainte de 2004!
Si…intr-adevar,seful CBS pe dept.de stiri in 2000 era chiar varul primar al lui Bush,plus fratele lui,Jebb Bush fiind Guvernator…dar probabil sunt inventii ale nebunilor aia ce cred in „conspiratii,NWO si extraterestrii”!

ady  •  7 decembrie 2009, 18:10

cu televizorul ati mintit poporul

N.I.  •  7 decembrie 2009, 18:10

@ : kELOO

„Ceea ce ei nu stiu este ca pentru oamenii cu salarii mici si medii, cele 6-8 zile libere neplatite au venit ca naiba, chiar cand aveau mai mare nevoie de acesti bani, in preajma sarbatorilor!”

Ei stiu despre ce este vorba,nu Domnul Basescu a dat acele zile libere ci PSD-ul a votat in parlament,nu TB decide macar atat ar trebui sa stii,nu un presedinte decide si parlamentul voteaza si acei oameni din State stiu ca PSD-ul = PC=ul,cand tu te bucurai la revolutie ca ai scapat de un comunist(ceausescu) ei se intrebau de ce ca a venit mana lui dreapta,alt comunist(iliescu),asta se vorbea la ei in congres(asa am vazut la televizor atunci),si ce a facut a dus tara de rapa,a vandut tot,ce crezi ca putea M.Geoana sa faca?Crezi ca era mai bine cu el?Nu o sa ne fie mai bine nici cu T.B nici cu M.G tot lor o sa le fie bine si tot acelasi salariu si zile libere o sa le ai cu oricare dintre ei.

DoctorLov  •  7 decembrie 2009, 18:17

Cum o fi aia cu… nu politizati sportul ? Ne meritam soarta.

mircea1923  •  7 decembrie 2009, 18:27

TE-AI VANDUT tolo………. RUSINE ce ti-a dat basescu asta? E incredibila tara in care traim, nu aud pe nimeni sa-l fi votat pe basescu si totusi a iesit presedinte, ne poti explica domnule cum se poate? Si nu pune nimeni problema cea mai importanta, cum mama naibii aia din diaspora l-au preferat intr-o maniera covarsitoare pe basescu cand ei au fugit tocmai din cauza traiului prost indus de acesta????? RUSINEEEEEEEEEE Romania, mi-e rusine ca sunt roman, iar pt tn un singur msj: n-o sa-ti mai citesc articolele NICIODATA, ce te-a facut sa te implici in campania asta in loc sa-ti faci treaba pe care o faceai destul de bn in presa sportiva????? Sa fie cumva vorba despre anchetele pe care le-ai facut in GSP si acum te simteai dator sa repari imaginea naufragiatului ?????? astept un raspuns!

john lord  •  7 decembrie 2009, 18:43

CE a spus C.T.POPESCU, e foarte aproape de ADEVAR,s-a infruntat un ins PERSONIFICARE a sistemului securist si altul cel al unor partide…
UNII ati uitat poate prea usor cum era in 89′,cine era secretar de stat in 23 decembrie 89’la TRANSPORTURI,numit de ELENA.
Celor carora le place sa le fie ascultate telefoanele,filmate intimitatile,VETI MULTUMITI,acum,ptr. doar 70.000 de voturi,OBTINUTE mai MULT decit FRAUDULOS(influentate cu diverse PLOCOANE si AMENINTARI) veti avea CE ati POFTIT,o HARABABURA PERPETUA,cu REZULTATE IPOTETICE si DATORII INROBITOARE,deocamdata in JURUL a 80 de MILIARDE de euro,iar CEI din DIASPORA VOR MERGE LINISTITI la PLAJELE LOR!!!!

cfrujeanul  •  7 decembrie 2009, 18:52

‘nu schimba jurnalistii rezultatul alegerilor’ – ce vorbesti Tolontan?

Pe Nixon cine l-a fortat spre demisie? Nu conteaza miezul problemei si mijloacele folosite. Ia mai gandeste-te, o data, inainte sa afirmi asa ceva.

Oricum, alegerile astea au fost un compromis de la bun inceput. Un compromis cu necunoscutul.

…sa vedem, daca imi postezi macar o data randurile…

Margelatu  •  7 decembrie 2009, 19:00

Imi e teama de o atitudine „Hugo Chaves” – cine n-a votat cu mine e impotriva mea”. Sper sa n-avem surpriza unui referendum pt a mai candida odata Dl. Basescu in 2014, cu motivatia reformei statului.Cat despre Parlament, amintiti-va ca si cel care a dat foc la Reichstag era tot de popor ales.
Suntem un popor care alege si este guvernat cu televizorul. N-am inteles nimic din „Revolutia romana in direct”.

dan  •  7 decembrie 2009, 19:03

nemaipomenit articol ce ai uitat sa spui este ca Al Gore sa ingropat dupa acest interviu a fost catalogat ca fricos si sa ingropat politic din acel moment.De fapt ce sa te astepti de la tine care esti un umil slujitor basescian toata lumea care gindeste un pic vede ca a fost un mare furt

nedemnul  •  7 decembrie 2009, 19:06

Domnule Geoana,
Am vrut sa pierd cu demnitate dar mi-ati furat demnitatea. Am asteptat azi sa iesiti in fata alegatorilor sa recunoasteti ca ati fost infrant. Greu dar, da, ati fost infrant. Si, odata cu dvs, si eu. Am fost pregatit sa-mi recunosc demn infrangerea dar pentru ca nu mi-ati permis asta, ma simt al naibii de prost. Nu sunteti demn de votul meu. A fost ultimul, va asigur!

paul  •  7 decembrie 2009, 19:06

Dupa ce am citit toate comentariile postate inainte de a-l posta pe al meu am ajuns la o concluzie: in aceste zile, cand ar trebui sa fim cat mai uniti, Romania este impartita in doua, la propriu. Si cand spun asta, ma gandesc la faptul ca Romania suntem noi, cei peste 10.000.000 de votanti care am ales sa punem mai sus sau mai jos stampila pe buletinul de vot.

Eu sunt un simpatizant PNL si la toate alegerile la care s-au prezentat cu cate un reprezentant „valabil”(si Crin a fost dupa parerea mea un candidat valabil) i-am votat. La turul doi mi-am ascultat ratiunea si mai putin „ura” fata de comunism si am votat Geoana. pur si simplu mi s-a parut a fi raul mai mic.

Din moment ce am putut citi toate comentariile postate inainte, vreau sa raspund catorva din ideile mentionate:

-Nu mi se pare normal ca un ziarist sportiv sa faca politica. Intr-un anume fel s-a injosit comntand politica 🙂

-Daca acum tot te-ai avantat sa comentezi si latura (cu diacritice sau fara, cititi cum vreti) asta a vietii sociale, vreau sa te felicit, Tolo. Mi-ai parut cel mai impartial si corect jurnalist. Si acum ma adresez celor care te-au criticat in comentariile anterioare: oameni buni, voi chiar nu va dati seama ca acest jurnalist a scris (si a comentat) ce s-a intamplat si numai ce s-a intamplat? E greu sa multumsti pe toata lumea, mai ales daca poarta „ochelari de cal”…

-Mi se pare de neiertat ceea ce au facut televiziunile din Romania,fie ele pro Basescu, fie pro Geoana. Ca si noi alegatorii, am putut observa ca si televiziunile sunt impartite in doua. Mi se pare logic sa iti aperi interesele, in calitate de „mogul” sau patron de trust de presa. Insa atunci cand angajatii tai incalca reguli elementare de bun simt (sau legi ale statului – in cazul Antenei3) cred ca trebuie sa intervii si sa le dai „peste bot”.

-Mai am de scris, dar trebuie sa plec…Sper (cu toate ca nu cred asta) ca maine ma voi trezi intr-o Romanie mai buna. Si sa nu uitati ce am scris la inceput: NOI suntem Romania si pentru a „trai bine” trebuie intai noi sa acceptam ca altii pot gandi altfel decat noi.

PS: daca tot ati postat atatea comentarii dupa parerea mea inutile (dar cine sunt eu sa-i judec pe altii) sper ca va fi si al meu postat…

cfrujeanul  •  7 decembrie 2009, 19:20

Asta e o paranteza la cele ce se intampla: vorbeam cu un bun prieten de-al meu si a ajuns amandoi la concluzia ca singurul bastion ramas in calea capitalismului fortat a ramas regiunea orientului mijlociu – cu ai lor fundamentalisti. Pentru noi, indiferent cine iese (sunt totusi pro-basescu aici), suntem de ceva vreme cu reverentele facute catre Apus. Din pacate, in ziua de azi tot mai putini sunt cei pentru care lumina rasare, in mod firesc, de la Rasarit (fara sovietisme).

Bla  •  7 decembrie 2009, 19:36

Pentru post 116: Cam asta e democratia. Trebuie sa ai cu un vot in plus ca sa castigi. Ca ne place sau nu. Putea sa fie invers si cinci milioane de romani sa se simta nedreptatiti ca sunt condusi de comunisti si capitalisti smecheri. In primul tur eu am votat candidatul PNL. In turul 2 mi’am anulat votul pentru ca m’am simtit tradat de candidatul sustinut. Imi este antipatic Base…dar decat PSD…mai bine lasa.
114: Lasa ca nici cu ceilalti nu mi’o fost rusine. Cat despre televiziuni…Si aici incepe subiectul despre care doream sa vorbesc…
1. Domnule Tolontan, ca reprezentat al trustului X, cum poti sa ne vorbesti de democratie si libertate? Ce ati facut ieri pe Antena 3 cu Firea si pe Realitatea (Tatulici) a fost nedemocratic,imoral si mai ales ilegal. Timp de cateva ore ati incalcat orice principiu al unei societati democratice. Si acum veniti sa ne vorbiti de democratie? Basescu e un personaj (putin spus) dubios. DAR cand am vazut cum ati incercat sa manipulati mi’am zis ca mai bine cu asta…
2. Ca om politic Geoana este slab (putin spus). A facut in ultimele 2 saptamani greseli colosale (intalniri cu Vantu, vizite secrete la Moscova, etc…). Ce pretentii sa mai ai?
3. Aseara cand se credea castigator G. vorbea de un vot democratic si corect si il indemna pe Base la o atitudine democratica…Azi ca are rezultatele reale…urla si acuza de frauda…Pai cum vine asta? Cand nu ne place ceva ne luam jucariile si plecam?
4. Pentru toate aceste greseli toti cei implicati (PNL+PSD+PC+primar Sibiu) merita „arsi intre coloane”
5. Cu Gigi Becali in fundal, Geoana ne vorbeste de democratie?

stef  •  7 decembrie 2009, 19:37

Nu-mi venea sa cred aseara cat sufereai la aflarea rezultatelor exit-poll ului, acum cred ca te-ai linistit, il ai plocon pe presedintele jucator(ciuruitor) pe care l-ai propovaduit atat pe acest site, inclusiv in ziua alegerilor. Nu era ilegal si un pic rusinos? In plus, frauda se vede de pe luna, in diaspora nu au votat atatia romani niciodata. Acum Romania se va afunda incet, incet in intunericul din care niste tineri naivi o scosese acum 20 de ani, sper sa realizezi ca esti partas la asta…

sandman  •  7 decembrie 2009, 19:40

“Ne oprim din contestari, pentru ca, chiar daca am cistiga, n-am mai avea nimic de cistigat cita vreme democratia ar pierde”
Care democartie la noi?
Cred ca esti calul troian din Trustul Intact!

Bla  •  7 decembrie 2009, 19:58

Citesc comentarii si ma minunez…Oare cu ce e atat de diferit M.G de T.B de zic toti ca acum incepe apocalipsa? Vad ca unu’ zice pe aici ca romanii au plecat din tara din cauza lui B. Fals. Au plecata ca au putut (Romania membra UE nu va zice chiar nimic?). Cu ce dracu’ a fost mai bine pana in 2004 fata de perioada 2004-2009. Ce dracu…Hai sa nu ne mai mintim atat. AU fost si astia la putere si au furat si unii si alti cat au putut. Cu ce era G. mai special? Ca il sustinea pe Crin sau pe prim’ministrul J. Cat? 3 luni? 6 luni? Cat dura pana era PNL-ul dat la o parte? 3 luni? 6 luni?…Hai sa ne trezim putin la realitate. PSD-ul este CEL MAI CORUPT partid din tara asta. Problema este ca PDL-ul a incercat sa schimbe „coruptii PSD-isti” cu cei „PDL-isti”. Pentru mine nu e nici o diferenta. Asta e…Nu o sa ajunga Posta Romana la unii…ajunge la ceilalti..NU ajunge Sarea la unii las ca sunt corupti la PDL care sa puna mana pe ea…Gazul oricum ajunge la Patriciu si cu unii si cu ceilalti. Va dati pe aici cu capetele de pereti ca a iesit Basescu. Asta e … Lasa sa fure el si ai lui…Ca pentru mine e tot una…
Si sa intelegeti … GEOANA E DIN ACELASI ALUAT FACUT CA SI BASESCU.

Mano  •  7 decembrie 2009, 20:01

Continua sa mergi inainte Tolo! MUltumim.
Un tip de 33 de ani, care sustine economia 🙂

milici  •  7 decembrie 2009, 20:25

Dragilor radeti sau plangeti functie de intamplarea ca v-a iesit sau nu favoritul presedinte.
Dupa asta ar trebui sa ne pese si de democratie ca am trecut prin niste alegeri de tip tara bananiera cu o incredibila mita si turism electoral, de neconceput oriunde in europeana.Daca tot s-a facut aceasta campanie si aiuritoare ce ar fi sa facem o campanie adevarata pentru validarea acestor alegeri deoarece pentru un presedinte temporar sa creem un precedent periculos pentru insasi democratia.Ce putem face ca sa nu existe dubii:
_sa analizam rezultatele din sectiile speciale unde s-a vazut clar ca sunt multi alegatori turisti sau mituiti dupa indarjirea cu care stateau ore intregi la coada.
_analiza rezultatelor din strainatate controlabile de catre guvern.
_verificarea numarului votantilor cu nr. total de voturi in fiecare sectie ca sa se descopere unde s-au adaugat voturi suplimentare.
_verificarea statistica a voturilor anulate acolo unde numarul lor depaseste un procentaj major
Daca aceasta analiza simpla nu duce la dezechilibre majore nu are rost contestarea alegerilor.

CT  •  7 decembrie 2009, 21:03

Un Fleac ! I-am ciuruit!
Pe cine ? Pe Patriciu ? Cu siguranta NU. El, foarte probabil, a inutit caderea de astazi a bursei, si a mai umplut un cont.

Ne-a ciruit pe noi, cei ce nu avem reprezentare pe scena politica. Cei ce am ramas in grija lui Geoana sa ne cadoriseasca cu o vizita la SOV….

Basescu nu este presedintele meu, este presedintele lor.

dg  •  7 decembrie 2009, 21:13

cat de PROSTANAC , ca sa nu zic PROST DE-A BINELEA, sa fii sa te duci la vantu in noaptea dinaintea finalei? I-si merita soarta, numai ca cei ce vor suferi suntem noi, suporterii, indiferent cu cine tinem sau votam…

m1ha1  •  7 decembrie 2009, 21:26

basescu a castigat !
si orice contestatie nu poate schimba acest fapt.

s-a furat din ambele tabere, doar ca invinsul intodeauna trebuie sa depuna contestatie.

Isarescu nu poate impaca si capra si vaca. Va sta la conducerea BNR in functia pe care stie cel mai bine sa o faca. A mai fost propus si a refuzat.

milici  •  7 decembrie 2009, 21:35

@mihai
Faci afirmatii fara acoperire.
Ai vazut vreun caz de furt facut de altcineva decat PDL?
De ce crezi ca Marele Carmaci a sacrificat situatia tarii in plina criza, lasand-o fara guvernare ca sa pastreze sforile alegerilor?
Sa vedem cum s-a votat in sectiile speciale?Daca aici gasim de doua ori diferenta finala ce mai zici?

Comentează