Cartea viitorului: un proiect GSP – Humanitas

NostalgiaLa finalul acestei luni, Gazeta Sporturilor va distribui, împreună cu ziarul, un format de carte lansat recent în Vestul Europei şi despre care, în momentul în care l-a văzut, Gabriel Liiceanu a spus „este răspunsul curajos al industriei de carte la ascensiunea eBook-urilor gen Kindle„.

miercuri, 6 ianuarie 2010, 12:30

NostalgiaLa finalul acestei luni, Gazeta Sporturilor va distribui, împreună cu ziarul, un format de carte lansat recent în Vestul Europei şi despre care, în momentul în care l-a văzut, Gabriel Liiceanu a spus „este răspunsul curajos al industriei de carte la ascensiunea eBook-urilor gen Kindle„.

Conceptul a fost descoperit la tîrgul de carte de la Frankfurt de Ramona Mânzat, şefa proiectelor speciale ale Gazetei. Lansat de o editură olandeză, care deţine exclusivitate, volumul are un format extrem de comod, aproximativ cît o casetă audio. Uimitor este faptul că, datorită hîrtiei extrem de subţire, asemănătoare celei de Biblie, o carte mare de aproximativ 350 de pagini se transformă într-un obiect care încape în buzunar. Datorită viziunii olandezilor, atunci cînd deschide volumul cititorul are în faţă o pagină normală de carte, la un corp uşor de citit! Vă veţi lămuri mai bine cînd veţi avea cartea în mînă 🙂

Titlul care va fi lansat joi, 28 ianuarie, în proiectul Gazeta – Humanitas va fi „Nostalgia„, de Mircea Cărtărescu. „E frumoasă de pică!„, a exclamat cel mai bine vîndut autor român în momentul în care a văzut ideea.

Comentarii (49)Adaugă comentariu

Alex Mohoroza  •  6 ianuarie 2010, 12:38

Felicitari Catalin, chiar e o carte eveniment! Sper sa o mai gasesc 🙂 cand o sa apara. Voiam sa te intreb ce se intampla cu Integrala Ioan Chirila, sper ca n-ati renuntat la proiect!?

johnnycash  •  6 ianuarie 2010, 12:39

E bine ca intra si Gazeta pe piata handheld, chiar daca nu in modul traditional!

Oricum, ma bucur ca voi avea carti pe care le pot citi si in 268 la ore de varf. 🙂

Abia astept!

Cristina  •  6 ianuarie 2010, 12:40

Pare o idee fascinanta. Sper sa fie accesibila si intr-un tiraj destul de mare incat sa ajunga intr-un numar destul de mare si prin provincie. M-ar tenta sa o cumpar.

Cătălin Tolontan  •  6 ianuarie 2010, 12:43

Alex Mohoroza: nu am renuntat la integrala chirila, vom edita carti si in acest an

felix  •  6 ianuarie 2010, 13:51

geniala idee. sa vedem insa daca o sa reprezinte chiar viitorul. si 2. ziarele si mai ales revistele ar putea merge pe acelasi drum: format apropiat de A5, corp de litera mai mic, poze mai mici, pagini mai multe. Ziarele ar putea fi si ele capsate. Avantaje: mai ieftin de produs, mai usor de purtat si citit + de depozitat (colectii). In Vest se faceau, la un moment dat, doua variante ale unei reviste: una de format normal, cealalta, mica, la acelasi pret.

Cristina  •  6 ianuarie 2010, 13:55

Si cand vor incepe iar sa apara noile carti din integrala Chirila?

Eddie  •  6 ianuarie 2010, 14:09

Catalin, nu inteleg de ce alaturarea Cartarescu – GSP? Sigur, ideea in sine pentru formatul cartii e foarte buna insa crezi ca veti convinge marea masa a cititorilor Gazetei sa fie interesati de o carte care nu are absolut nici o legatura cu sportul?

barron  •  6 ianuarie 2010, 14:16

credeam ca mihaela radulescu e cel mai vandut autor roman…
de ce oare va asociati voi cu personajul asta trist, cartarescu, mi-e greu sa-mi dau seama

pax  •  6 ianuarie 2010, 14:17

o carte cu hartie mai subtire e alternativa/raspunsul editurilor romanesti la eBook-uri? :)))

Cătălin Tolontan  •  6 ianuarie 2010, 14:17

eddie: acet format cool e o invitatie la lectura pentru tineri si cartarescu a fost recomandarea inspirata a humanitas pentru ca e un autor cu succes la publicul tinar

George  •  6 ianuarie 2010, 15:01

La multi ani, domnule Tolontan!
O intrebare: o sa apara o singura carte sau este un proiect pe termen lung? Multumesc!

MasterX  •  6 ianuarie 2010, 15:04

Desi cartea aleasa mi se pare superba, eu nu inteleg chestia asta cu carti minuscule. Nu inteleg de ce tre sa fiu cool si sa port o carte in buzunarul de la spate de la blugi, insa cand chiar vreau s-o citesc sa ma chiorasc in ea. Mai ales ca Nostalgia nu e tocmai o carte care s-o citesti in metrou si ca iti rupe mintea si ochii si in format normal.

Cristi  •  6 ianuarie 2010, 15:14

@felix,
„In Vest se faceau, la un moment dat, doua variante ale unei reviste: una de format normal, cealalta, mica, la acelasi pret.”

Da, uite in Irlanda, Irish Independent apare in doua formate, zi de zi: mare, de de-abia il deschizi, si varianta „metro”, micut ca o revista normala. Acelasi pret ambele, €1.80.

Nikko  •  6 ianuarie 2010, 15:46

@catalin tolontan:
ce ne puteti spune despre „unicitatea” acestei lansari? vor mai fi si alte aparitii? sau deocamdata e doar o singura incercare?

@barron:
Singurul personaj trist de pe-aici esti tu.

asmo  •  6 ianuarie 2010, 15:46

Iar pretul si frecventa de aparitie? Cartile se vor gasi si in librariile Humanitas?

Cătălin Tolontan  •  6 ianuarie 2010, 16:03

nikko, george: deocamdata este gindit ca un volum unic, nu neaparat inceputul unei serii
asmo: pretul va fi probabil 16 RON impreuna cu ziarul. Si in librariile Humanitas
masterX: cind vei vedea cartea s-ar putea sa ti schimbi opinia. Arata foarte bine si se citeste usor!

Cristina  •  6 ianuarie 2010, 16:22

Ar fi un pret mai mult decat rezonabil. Veti continua cu astfel de aparitii????

vasim  •  6 ianuarie 2010, 16:39

O initiativa de laudat!
Sper ca aceasta idee sa aiba succes si sa devina o serie de carti.
Probabil pt autorii romani 16RON pe carte ar ajunge iar cand autorii romani s-ar epuiza sa scoatetzi si o serie cu autori straini poate la 19RON de obicei ei sunt mai scumpi.
Sper totusi ca distribuitorii sa nu ia cartea si sa o vanda pe sub mana sau la suprapret.
Ar trebui gasita o modalitate ca si cartea sa nu poate si vanduta fara ziar.

Cătălin Tolontan  •  6 ianuarie 2010, 18:15

vasim: va ajunge si in librariile humanitas

Horatiu  •  6 ianuarie 2010, 19:24

Se face deseori confuzie intre pasionatii/cititorii de sport si peluzele cu „ultra/mega/supra” de pe asa zisele stadioane romanesti. Primii vor face coada sa mai apuce o carte de (eventuala) colectie, ceilalti se inghesuie la invective pe bloguri, descoperindu-le se pare chiar inaintea apei si sapunului.

gabarelo  •  6 ianuarie 2010, 22:35

Cand eram la liceu si citeam Dostoievski, am avut sansa sa gasesc la biblioteca oraseneasca, o editie „Fratii Karamazov” superba, o carte ca o Biblie mica, de 7-800 de pagini, cu o hartie incredibil de fina si de alba, cu caractere frumoase si lizibile, cu coperte tari, bleumarin sau negre, cu titlul din litere aurite. Imi placea sa mangai foile, erau catifelate, era o placere chiar si sa dau paginile. Ce bucurie a fost sa o citesc si cu cata bucurie ma gandesc ca au facut cartea aia, cei care au facut-o! Atunci eram confuz, dar azi ma gandesc ca era, de fapt, un adevarat manifest, totul era prea bine facut si cu prea multa grija ca sa fie altfel.

Asa ca, astept cu nerabdare cartea (cartile, neaparat!).
Felicitari pentru idee! Si bafta!

lucian  •  7 ianuarie 2010, 2:51

foarte buna initiativa. ma bucura faptul ca cititorii de sport nu sunt subestimati si sunt incurajati sa citeasca si altceva. felicitari.

WilliamFaulkner  •  7 ianuarie 2010, 3:41

Daca ati sti voi de cand scot eu la imprimanta carti in format A6 si le citesc pe fascicule prin metrou…
Asa ca ma bucura initiativa Humanitas. Desigur, n-o sa mai cumpar Nostalgia, ca o am deja in alta editie (si e superb scrisa), dar astept cu nerabdare si alte titluri.

syssy  •  7 ianuarie 2010, 11:42

Iertata-mi fie comparatia, domnule Liiceanu, dar „răspunsul curajos al industriei de carte la ascensiunea eBook-urilor gen Kindle” e ca apararea autohtonilor Na’vi la atacul corporatistilor umanoizi din mult laudatul”AVATAR”.Si nu avem nici o speranta ca finalul sa fie favorabil celor curajosi!

Hoteluri Ieftine  •  7 ianuarie 2010, 16:14

Din pacate viitorul este al cartilor electronice. Pentru ca se poate si pentru ca este mai comod. Nu subscriu, ci sunt doar martor.

Minicarte pentru proză lungă « Călin Hera. PA-uri şi mirări  •  7 ianuarie 2010, 17:31

[…] sau am dat-o direct pe bere. Nu mai stiu. Am, acelasi amic, mi-a atras atentia la un articol al lui Cătălin Tolontan. Cărticica noastră va apărea pe piată. Fireste, e vorba de o carte serioasă, nu bagatelă de […]

Ioan B.  •  7 ianuarie 2010, 20:49

Orice carte e binevenită. Un format uşor transportării, cu atît mai binevenit.

Costi  •  7 ianuarie 2010, 22:42

Abonatii vor primi cartea?

drawforjoy  •  8 ianuarie 2010, 11:33

Abia astept sa o iau.Felicitari Ramonei Mânzat pentru descoperire.

anton  •  9 ianuarie 2010, 3:31

ma indoiesc sincer ca marimea cartii este problema principala.
sau faptul ca o carte nu arata cool.
nu se citeste din alte motive:
-prea multe surse de divertisment (internet, tv, etc)
-lipsa de educatie in familie
-lipsa timpului intr-o viata din ce in ce mai activa
nu obiectul cartii in sine este problema, ci activitatea cititului in general. din acest motiv si e-bookurile au avut pana acum succese limitate…la ora actuala incearca sa compenseze cu diverse servicii aditionale – WiFi, mp3, etc etc…
sa inchei cu o concluzie poate prea dura: puteti oferi carti pe suluri de hartie igienica, daca omul e grabit isi va satisface mai intai nevoile primordiale…

Anca  •  10 ianuarie 2010, 22:38

Da, cumpara un kindle si nu mai omora copacii pentru foi de hartie cat cea de la biblie. cine n-a citit pana acu nu o sa citeasca nici de acum inainte in orice fel de format. Daca sunteti cititori inveterati o sa apreciati cititorul de carti electronic. Vine cu dictionare, cu lampa inclusa, cu mod de a lua notite si carti – mii de carti pe care le poti lua acum de pe diferite site-uri (inclusiv carti in limba romana) si le poti purta cu tine in lumea intreaga. Pentru cei ce stau in garsoniere si isi au biblioteca in 5 locuri… Data viitoare dati cartea pe CD – much appreciated…

Udrea, Basescu si Cartarescu | CRISTIAN PATRASCONIU  •  12 ianuarie 2010, 10:29

[…] Pe de alta parte, a propos de Mircea Cartarescu, GSP da drumul peste putin timp unui proiect editori… […]

Catalin  •  14 ianuarie 2010, 9:22

FRUMOS!
cHIAR DACA DEBUTEAZA CU CARTARESCU,POATE SE VA PUBLICA TOTUSI SI LITERATURA DE VALOARE…

dan  •  17 ianuarie 2010, 14:44

Buna initiativa dumneavoastra,dar nu stim cati mai citesc astazi. Cartea nu trebuie sa fie scumpa, caci nu o va cumpara nimeni si asa cele de 11 lei stau pe tarabe. Cineva spunea ca Mircea Cartarescu nu este un scriitor valoros, poate ne spune care ii par dupa el valorosi.

Gadget cu miros de cerneala proaspata – Rufele in public  •  24 ianuarie 2010, 17:10

[…] stirea pe blogul lui Catalin Tolontan. Share […]

the friend  •  25 ianuarie 2010, 19:05

Oricum era epuizat de multa vreme titlul in librarii, iar pustimea romana era dornica de lectura (e in programa la liceu).

What next?

radu  •  25 ianuarie 2010, 23:54

Nu cred in acest proiect si problema „ca nu se mai cumpara carti” nu este formatul ci pretul.
Oricum, prima carte este o carte buna, desi nu vad legatura cu o gazeta sportiva, dar macar sa fie aceasta singura scapare.
Eu, sincer, nu o sa iau cartea doar pentru format si pentru a o citi intinerant prin diferite mijloace de transport

Roxie  •  28 ianuarie 2010, 21:10

E foarte buna ideea! Sper sa apara mai multe carti. Mi-am luat astazi „nostalgia” de cartarescu. desi cartea este cat o caseta audio o poti citi fara sa te „chiorasti”. imi plac foile ca sunt asa subtiei, si cartea incape si in cea mai mica geanta a mea (asta e o problema la mine pt ca nu pot sa-mi iau carti cara sa incapa in unele genti). sper din tot sufletul sa mai apara si alte carti asa. nu cred ca e raspunsul la e-book reader, dar cei carora le place sa citeasca o carte si sa dea pagina nu sa apese pe un buton vor aprecia acest proiect.

rimi  •  30 ianuarie 2010, 10:25

Am luat cartea..si singura problema pe care am identificat-o e faptul ca se dau paginile mult prea greu. Astept totusi sa vad ce alte titluri veti scoate

Ska  •  30 ianuarie 2010, 22:28

Sal,
Am cumparat cartea si intra-adevara rata f bine, f ergonomica la citit, mai ales in M sau RATB, e o idee buna dar sincer, pe viitor nu vad cum ar putea sa faca fata avalansei media (kindle, iPAD, etc..)
Avantajele unui astfel de ebook sunt uriase, e greu de concurat. daca acum ofera, carti mai ieftine decat pe hartie, 3G connection, blog and newspaper access, basic internet for wiki si google…dar in 5 ani sa zicem…
bafta cu proiectul, cred ca ar avea succes doar daca ati scoate carti f cunoscute si cu priza la public.

Claudia C  •  2 februarie 2010, 10:56

Azi am cumparat cartea, excelent formatul! Cand apar urmatoarele??

Radu  •  2 februarie 2010, 11:05

Si mai apar si alte carti? Scoateti ceva si saptamana asta? Care vor fi urmatoarele titluri?

Lovebooks  •  3 februarie 2010, 9:40

Am cumparat si eu cartea dupa cateva zile. Nu este de mirare ca nu s-a vandut. Este scumpa si foarte prost legata. Probabil o sa fie prima si ultima din serie………………..

Vladimir B.  •  3 februarie 2010, 21:42

Treaba asta cu „am cartea” si nu o voi mai cumpara, nu prea seamana cu pasiunea cititorului de avea aceeasi carte in editii diferite, caci fiecare e alta! Daramite, sa nu-ti doresti asa o bijuterie de carticica! Eu am luat chiar mai multe exemplare, pentru cadouri…

CCCC  •  8 februarie 2010, 21:39

bai romanule,ai uitat limba cu care te-a fatat mata ?ce dracu aveti toti cu denumirile astea de meserii,activitati,etc. din frumoasele alte limbi ?limba noastra nu are traducere la astea ?de asta ne uitam istoria !

CCCC  •  8 februarie 2010, 21:41

era pt. jonnhicash(o vrei cash ,eu ti-o pot da si in rate)

coach  •  10 februarie 2010, 21:18

va astept cu aparitii noi,altef aceasta carte nu are practic nici o valoare,m-i se pare stinghera langa celelalte carti.ganditi repede acum cand ideea a prins si oamenii mai scot bani din buzunar.

florin  •  11 februarie 2010, 1:42

Bravo pentru aceasta noua initiativa!
Ce se intimpla insa cu Nea Vania? Nu a mai aparut nimic din „integrala”?!?
Se va continua, totusi?
Eu, desi am marea majoritate a cartilor Domniei Sale, le-am dublat cu ce a aparut pina acum şi mi-ar placea sa le am pe toate in formatul de colectie.
Succes in continuare
D. Florin/ Alexandria

Primavara la noi in librarie « Libraria Humanitas-Felicia  •  28 februarie 2010, 11:31

[…] BROCART DE TOAMNA ULTIMA CONCUBINA,  la ultimul proiect Humanitas si Gazeta Sporturilor : Nostalgia de Mircea Cartarescu intr-o varianta unica, precum si la doua titluri declarate bestseller: Cu […]

Comentează