„Calitatea oamenilor e problema României!”

UPDATE: Pe acelasi plan al discutiei, un articol al lui Andrei Plesu in Adevarul despre destinul lecturii.

miercuri, 27 ianuarie 2010, 1:06

UPDATE: Pe acelasi plan al discutiei, un articol al lui Andrei Plesu in Adevarul despre destinul lecturii.

Interviu cu Mircea Cărtărescu, autorul volumului unicat pe care joi îl puteţi cumpăra în premieră în România

Un obiect mic cît o casetă audio va însoţi Gazeta Sporturilor la chioşcurile de ziare. Formatul cărţii e o idee olandeză, descoperită la tîrgul de carte de la Frankfurt de ziarista gsp Ramona Mânzat, şi îmbrăţişată imediat de editura Humanitas şi de Mircea Cărtărescu. Aceste nume şi titlul „Nostalgia” vor rămîne legate mereu de intrarea în România a ceea ce voci din industria comunicării numesc Cartea Viitorului.

Nu doar dimensiunile gingaşe şi hîrtia subţire sînt aparte. Ci şi autorul. Sunat în pripă la Berlin, „criza e alibiul perfect, domnule Cărtărescu”, cel mai bine vîndut scriitor român în viaţă a pătruns în dialog nu ca o maşinărie umană de PR, ci ca un tip care-şi menţine viziunea proprie chiar şi atunci cînd se confruntă cu brutalitatea României reale.

În locul lui, eram infinit mai precaut şi mai laş. Mircea Cărtărescu nu vrea să facă pe plac nimănui. Ne pune o carte în palmă, să o deschidem e treaba noastră.

– Cum vă sună, puse împreună, Gazeta Sporturilor, Mircea Cărtărescu, Humanitas şi un format nou de carte? Nu e un moft?
– Nicidecum! Formatul pe care-l oferiţi cititorilor Gazetei Sporturilor mi se pare minunat. Cuprind „Nostalgia” în mînă şi cred că varianta aceasta olandeză e prima inovaţie tipografică la nivel de carte după zeci de ani. Cît despre legătura cu Gazeta, sînt convins că e o asociere foarte bună! Ideea revoluţionară a acestei cărţi de buzunar va ajunge exact la publicul tînăr. Vor găsi în carte un fel de Ipod, un omolog al gadgeturilor moderne cu care sînt obişnuiţi.

– Şi….
– Va avea succes, veţi vedea! Dincolo de conotaţiile culturale e frumoasă, e uşor de manevrat, se ţine într-o mînă şi se citeşte lesne, oriunde, în maşină, în metrou, la birou. E cool şi sper să mai apară şi un „t” la sfîrşiul cuvîntului. Faptul că se răsuceşte şi se citesc paginile atît de comod îmi place mult!

„Magia acestei cărţi e că o poţi ţine în palmă. Ca un palm computer, dar care miroase precum o carte adevărată”

– Astăzi multe cărţi se citesc pe net.
– Ştiţi cum văd eu diferenţa între tipar şi calculator? Înainte de formatul cărţii aşa cum îl ştim noi azi, cel de codex, sulul de pergament reprezenta suportul scrierii. Parcurgeai sulul fără să poţi reveni la o zonă anterioară a lecturii. Revoluţia cărţii faţă de sul a fost faptul că omul a putut răsfoi, selecta, reveni sau rezuma. Cărţile care se citesc pe computer sînt o întoarcere în timp la o lectură incomodă. Uitaţi-vă şi la faptul că, în limbaj tehnic, se uzitează acelaşi termen: scroll, adică sul. Rezumînd, nu cred în varianta electronică a vechiului papirus pentru că e un pas înapoi! Sigur că au apărut şi cărţile electronice, e-book-urile, care sînt altfel concepute.

„Nimeni nu poate opri evoluţia e-book-urilor, dar, la fel, nimeni nu poate înlocui sentimentul cărţii citite pe hîrtie”

„Multă lipsă de educaţie”
– Cum percepeţi, din Germania, criza românească?
– Am predat aici, la Berlin, 5 luni. Ţările şi companiile au batjocorit această criză şi uite că a ajuns să ne batjocorească ea pe noi. Cînd în Berlin rata şomajului e de 20% asta se observă şi pe feţele oamenilor. Desigur că e alt nivel decît în România, dar Germania s-a schimbat. Trenurile nu mai ajung mereu la timp, stilul de viaţă e diferit. Aşa că, revenind în ţară, nu mă întorc din Paradis în Infern, ci de pe o treaptă a Purgatoriului pe alta, mult mai jos plasată…

– Unde veţi găsi ce?
– În România, marea problemă este calitatea morală a oamenilor. E şocant cît de multă lipsă de educaţie există, cît de puţine aspiraţii! Televiziunile şi ziarele, generalizez, desigur, flatează straturile sociale joase.

– Şi instinctele joase ale fiecăruia dintre noi…
– Da, corect! Asta se observă pe net. Observaţi revărsarea de ură, de insulte!

„Vom scuipa pe jos şi în navele spaţiale”
– Nu e straniu cum ne purtăm pentru un popor care a fost învăţat să creadă despre el că e cultivat, inteligent şi bine antrenat cultural?
– Ni s-a propagat o iluzie. Întîi, prin ideologia poporului superior. Dacii erau cei mai buni dintre traci, deci şi românii deveniseră cei mai buni. Apoi, ne-am supraevaluat pentru că, înainte, ne exprimam mai ales prin elita noastră, care este sclipitoare. Dar cînd toţi vorbim, şi e bine că avem acest drept, se vede cum arată, de fapt, România profundă. Cea a fiecărei zile.

– Şi ce rămîne? O carte frumoasă azi în mîna tinerilor şi acelaşi scuipat pe stradă peste 20 de ani?
– Oamenii, nu doar românii, vor scuipa şi în navele lor spaţiale, cînd vor goli planeta. Aceasta e natura umană. Dar sperăm. Tot ce rămîne e speranţa.

„Volumul inovativ scos de Gazeta Sporturilor şi de Humanitas reprezintă răspunsul cărţii la asaltul e-book-urilor”
Gabriel Liiceanu

Comentarii (62)Adaugă comentariu

ipod?  •  27 ianuarie 2010, 2:27

pana la urma e ipod sau iphone?

dinamovism cronic  •  27 ianuarie 2010, 2:51

Baiat destept Cartarescu asta :)… Si mie imi place formatul olandez, dar mai mult imi place „update”-ul functional adus, in sfarsit, cartii. Un concept arhaizat de digital, ignorat din ce ince mai mult de tanara generatie, indispensabil adevaratei fundatii intelectuale a omului…
Mi-e clar ca evolutia moderna a omului va exclude (pe niste criterii absurde, nedrepte si maladive) tot ceea ce nu este „cool”, „trendy”, „sexy” sau „kinky”…
Ar fi cazul sa facem din carte ceva „cool”, din ecologie ceva „trendy”… si mai sunt o gramada de alte lucruri arhaizate de superficialul si facilul modern pe care ar trebui sa le „rebrand-uim”. Ca sa nu ne prabusim, definitiv, sub povara propriei ignorante – vesnic la moda…

m1ha1  •  27 ianuarie 2010, 2:53

Ar trebui să ne pună pe gânduri articolul acesta.
Dar cum toți am ajuns sa ne vedem zei, cu siguranță nu va conta ci va fi un alt articol de succes pe care l-am mai citit. Iar goana după confort personal, nu calitatea omului, va rămâne principala noastră caracteristică. Să trăim cât mai bine 🙂

Jaipur  •  27 ianuarie 2010, 2:56

Cand vom putea cumpara aceasta bijuterie livreasca de la chioscuri?

altcineva spunea..  •  27 ianuarie 2010, 4:31

PACAT CA ACEASTA IDEE NU ESTE OLANDEZA,… decat pentru necunoscatori. Aceasta idee exista de mai bine de 15 ani in Franta si au existat chiar si edituri romanesti inainte de 89 care au scos in editie mica, de marimea unei casete audio carti cuprinzand piesele lui Caragiale si nu numai. Acestea au fost parte dintr-o colectie cu diferiti scriitori, poeti sau dramaturgi romani. Ideea lui Cartarescu este de apreciat, dar aceasta nu este o inovatie tipografica olandeza!!!
Cei curiosi pot cauta prin Colectia Larousse de dupa 90 ( nu stiu daca au mai continuat colectia cu carticele minuscule pana in prezent) dar pot intreba si cei mai vechi vanzatori de carte romaneasca.

MoonMan  •  27 ianuarie 2010, 10:29

Bine spus „marea problema este calitatea oamenilor”. De fapt de aici ni se trag toate: calitatea aerului, calitatea investitiilor, calitatea fotbalului, calitatea vietii culturale…. pentru ca se lucreaza cu materialul clientului, in cazul nostru, prost.

Nicusor  •  27 ianuarie 2010, 10:31

Catalin, un articol extraordinar!

Sper sa nu te hotarasti si tu sa incepi o cariera de manager la o echipa de fotbal … am deveni mai „saraci” decat suntem deja 🙂

Multumesc pentru articolul acesta si pentru toate in general!
Respect

Bogdan  •  27 ianuarie 2010, 10:43

Da, asa e, avem o problema cu calitatea oamenilor in Romania, dar problema vine de sus in jos si nu de jos in sus – asta e in toata istoria lumii – pana nu vine un conducator care in primul rand trebuie sa fie un model lucrurile nu se vor misca prea mult ci doar foarte lent – probabil la noi cei cincizeci de ani de comunism (indobitocire) se vor sterge tot in cincizeci de ani de progres moral.
Atata timp cat modelele noastre de conducatori sunt cele de acum ne vom misca foarte lent, balcanic as spune.
Sa dai vina pe ziare mi se pare o ipocrizie atat timp cat domnul Cartarescu preaslavea in articole un model foarte dubios ca domnul presedinte Basescu – un tip nu foarte cult, popular, avid dupa putere si dupa o imagine ca unic salvator al unei Romanii moderne.

Razvan Tebeica  •  27 ianuarie 2010, 10:44

Oarecum pe langa subiect, as dori sa stiu daca se vor mai publica impreuna cu GSP cartile din Integrala Ioan Chirila.

Sire_hd  •  27 ianuarie 2010, 11:32

„- În România, marea problemă este calitatea morală a oamenilor. ” asa e…

Cătălin Tolontan  •  27 ianuarie 2010, 12:08

altcineva spunea..: ai rabdare pina miine, cind vei putea vedea cartea. Vei avea o surpriza, nu seamana cu nimic din ceea ce ai citit, ea se desface invers, aici este noutatea absoluta. E o idee olandeza, gasita de colga mea Ramona Manzat 🙂
razvan tebeica: da, continuam integrala chirila

cata  •  27 ianuarie 2010, 12:20

Indiferent de suportul cartilor, digital sau pe hartie, format mare sau mic cel mai important lucru mi se pare nevoia de a citi pentru desfatarea spiritului sau doar pentru a acumula informatie noua. Din pacate tanara generatie cu greu mai deschide o carte si din acest punct de vedere mi se pare o initiativa laudabila.
Open your mind, intre copertile cartilor se afla un univers formidabil.

Andrei  •  27 ianuarie 2010, 14:11

@Catalin Tolontan: voi la GSP ati auzit de e-readere pana sa va pronuntati ca o carte de buzunar e cartea viitorului si un fel de ipod? aveti idee de ce inseamna tehnologia e-ink si de cititoare digitale, cu ecran care variaza de la 5 inch la vreo 10 si touchscreen si alte tehnologii care le fac sa fie chiar un fel de ipod? pana si Cartarescu, care e scriitor si teoretic nu are prea multe tangente cu tehnicul a auzit de e-readere. nu zic ca ideea voastra e proasta, dar exagerati cu promovarea si cu laudele, modul in care o promovati se apropie de teleshopping.

U.Craiova  •  27 ianuarie 2010, 14:57

„Calitatea oamenilor e problema Romaniei”. Intotdeauna e calitatea altora care lasa e dorit nu si a noastra(ptr domnul Cartarescu si unii comentatori). Se poate mai multa ingamfare si ipocrizie?

Cătălin Tolontan  •  27 ianuarie 2010, 15:03

andrei: nu, nu am auzit de tehnologia digitala. Dintr-un noroc teribil sintem site-ul nr 1 de informatii din .RO, detinem, cf SATI, 50% din contentul pe mobil si avem, de mai bine de 6 ani, zeci de oameni angajati pe digital 🙂 Acum fara gluma: sigur ca am auzit, dovada ca ne adaptam

Ciprian  •  27 ianuarie 2010, 15:07

M-am saturat de oameni culti care ne privesc de sus, cu detasare. Domnul Cartarescu zicea ca oamenii vor scuipa si in nave spatiale, dar exact asta face si dumnealui acum. Asezat pe un piedestal al „inteligentei superioare” ne scuipa seminte in cap. Daca noi avem iluzia poporului superior, dumnealui o are pe cea a omului superior.
Referitor la acea carte, nu formatul ei ar trebui sa o faca interesanta, ci continutul ei.

Mircea  •  27 ianuarie 2010, 15:26

Sunt doua extreme care dauneaza grav Romaniei, grupul de oameni numit generic „manelisti” si grupul celor autointitulati „intelectuali”. Calitatea acestor oameni dauneaza cel mai mult Romaniei, dintre ei faceti parte si dumneavoastra domnule Cartarescu. Lucrez, fac si doctoratul, si va spun sincer ca mi-e rusine de calitatea oamenilor de la doctorat. Iar cand spun calitatea nu ma refer la stric la cea intelectuala. Din pacate acesti „inteletcuali” au senzatia ca daca si-au lipit eticheta sunt si oameni de valoare. E o diferenta foarte mare intre un om de valoare si un simplu intelectual. Prin urmare „manelistii” si „intelectualii vopsiti” fac mult rau Romaniei, fiindca atat unii cat si altii sunt de proasta calitate.

Andrei  •  27 ianuarie 2010, 15:29

Catalin Tolontan: ok, eu ma refeream strict la readerele digitale, gen Kindle, nook, Sony Reader, iRex Digital Reader etc. oricum, atat de multa tehnologie stiti ca in unele cazuri (bannere intruzive) fara ad-blocker aproape ca nu se poate citi editia voastra online (tot respectul pentru editia mobila totusi, cei de la prosport am impresia ca nici acum nu le-au trecut prin cap sa aiba asa ceva).

ca sa intelegi mai bine ce vroiam sa te intreb mai sus, reformulez intrebarea si astept un raspuns concret la ea, nu la „rautacismele” mele de mai sus: de ce comparati cartea voastra de buzunar cu un ipod si o numiti cartea viitorului atunci cand pe piata exista dispozitive electronice dedicate doar cititului de carti care chiar seamana cu ipod-urile si care reprezinta cel mai probabil viitor al cartilor?

ciupi  •  27 ianuarie 2010, 15:43

este scuipatul un deseu uman?… cat despre carti, prefer audio-book. admir gafele fotbalistilor, in vreme ce un altcineva imi citeste la ureche. asta nu inseamna ca a face mai multe lucruri deodata se cheama ca faci mai mult decat nimic. si-n definitiv, a asculta si a privi in acelasi timp nu inseamna ca faci ceva, ci mai degraba ca „ti se face” ceva.

Cătălin Tolontan  •  27 ianuarie 2010, 15:52

andrei: intrebarea e pt domnii cartarescu si liiceanu. Citatele le apartin. Si lasa-ma sa cred ca se pricep si ei la carte de vreme ce unul este cel mai vindut scriitor roman in viata si celalalt directorul unei edituri care, de 20 de ani, readuce cartea libera in biblioteca romanilor. Sigur, fata de tine, se pricep intr-o mica masura la carte, dar se pricep totusi.

der  •  27 ianuarie 2010, 16:01

cartarescu nu prea stie el ce vorbeste insa a nimerit cite ceva atunci cind s-a refrit la situatia din germania. cele 5 luni nu l-au facut mai destept pt ca nu se poate si nici macar mai informat deoarece a avut totul la dispozitie si n-a fost silit sa se bata pt o chirie si un job. deasemenea n-a fost silit sa aiba de-a face cu autoritati sau mai bine spus cu birocratia vestului ca sa vada mai bine realitatea si desigur ca nici nu s-a gindit sa vada cum o duce omul de rind si nici n-a intentionat sa dea o fuga pt informare pe teren prin cartierul neukoln. altfel este bine ca ne spune el despre diversele trepte ale purgatoriului fara insa sa aiba amanuntele necesare despre ele. dar el este roman si nu trebuie sa faca eforturi intectuale pt ca i-a spus lui vintul si ramul mai tot ce trebuia asa ca poate sa faca pluta pe spate si sa dea calificative desigur neaparat pertinente despre orice.
astazi pe rtl post german tv s-a prezentat situatia unei familii cu 2 copii in care ambii soti au servicii iar venitul lor este de 1900 euro lunar din care dupa platile obligatorii ramin 383 euro pt supravietuit o luna intreaga. si asta este doar una dintre cele foarte multe care se zbat in mizerie desi au servicii!!!! cum o duc cei care n-au un job? de ce nu s-a dus marele scriitor care ne spune el ce inseamna calitatea omului sa intrebe la organizatia arche citi copii subnutriti sint in germania? ar fi fot probabil o lovitura pt el sa afle ca sint peste 3 milioane de copii subnutriti si atunci nu-i mai iesea prea bine chestia filozofica cu treptele purgatoriului. a auzit celebrul scriitor cum o duc cei condamnati la hartz 4?! stie el ca statul are voie sa-ti controleze conturile? stie ca daca ai ajuns intr-o asemenea situatie nu ai voie sa ai nimic in propietate? stie ca poti fi perchizitionat la orice ora din zi sau noapte? stie ca daca cineva iti intra in casa cu o plasa ai pierdut ajutorul pe ziua respectiva? stie ca esti obligat sa accepti orice munca cu un euro pe ora pt ca altfel ti-ai pierdut ajutorul care este in general intre 3-500 euro? stie ca o tara asa cum este kenia impresionata de siuatia acestor oamani a facut donatii pt ei?
Kenia spendet für Hartz-IV-Empfänger

Über Armut in Deutschland wird viel gestritten. Während man sich hierzulande noch in theoretischen Debatten verfängt, haben Kenianer beschlossen, zu handeln und spendeten Lebensmittel für deutsche Arbeitslose.
http://www.handelsblatt.com/magazin/nachrichten/kenia-spendet-fuer-hartz-iv-empfaenger;1045345

si acum care este treaba mare scriitor? cite trepte de purgatoriu ne despart? cit de late sint ele?
uite cine era „lumea fina”care da lectii tuturor! si a avut el timp sa se uite la tv? si ce-a vazut acolo? ce fel de oameni? erau ei oare altfel decit romanii? la cei peste 40 avantajul este clar de partea romanilor si inca la modul umilitor pt vestici. problema este ca in rest ne aliniem la „valorile” lor.
numai prostii!!!

Andrei  •  27 ianuarie 2010, 16:12

Catalin Tolontan: eu as zice ca domnii cartarescu si liiceanu se pricep mai mult la scris carti (mai ales dl. cartarescu) si la managementul unei edituri (mai ales dl. liiceanu) decat la tehnologie.

eu n-am scris ca ma pricep la carte, ci oarecum la tehnologie. iar, din cate stiu, nu domnii cartarescu si liiceanu promoveaza exagerat formatul „revolutionar” de carte, ci GSP. apropo, raspunsul tau e un pic evaziv, ceea ce m-ar putea face sa speculez ca nu vrei sa raspunzi, asa ca reformulez din nou: de ce crezi TU ca aceasta „carte a viitorului” se poate compara cu un ipod si e viitorul in materie de citit, atunci cand pe piata exista dispozitive electronice dedicate doar cititului de carti care chiar seamana cu ipod-urile si care reprezinta cel mai probabil viitor al cartilor?

PS: fiind intr-un mediu mai putin formal, mi-am permis sa folosesc pers. a 2a singular in adresare. sper sa nu consideri asta o lipsa de respect.

ino  •  27 ianuarie 2010, 16:43

@: Mişto comentarii. Repede se mai confirmă pe net calitatea morală a oamenilor, cu bucuria lor onestă, cu frustrările lor, cu sîcîitoare precizări inutile şi orgolii stupide. Aici e democraţia.

das  •  27 ianuarie 2010, 17:03

@der : inteleg ca vrei sa te dai cunoscator de la fata locului.
e bine, totusi sa nu dramatizezi. ca, zau, nu stiu cum poti denumi „cea mai neagra mizerie” faptul ca „dupa toate cheltuielile” obligatorii, famila aceea ramane cu 383 euro. e chiar cum spune cartarascu, „o alta treapta”, avand in vedere ca, la noi, sunt familii care traiesc din acesti bani (sau mai putini) INAINTE de cheltuielile obligatorii dintre care unele sunt chiar la nivelul celor din Berlin.
mai bine te calmezi si nu da vina pe altii ca ai dat-o tu, sau altul, in bara pe acolo.

daniel  •  27 ianuarie 2010, 17:15

eu am 29 de ani, sunt roman si acum 2 ani am revenit in tara cu sotia(care atunci era gravida in luna a saptea), am urcat in troleibuz si nu erau locuri libere pe scaune asa ca sotia a trebuit sa stea in picioare langa un batranel de vreo 70 de ani care nici el nu a avut pra mult noroc. scaunele erau ocupate de un grup de tinere liceene. batranelul le-a atras atentia si le-a cerut sa lase loc unei femei gravide la care una dintre ele a raspuns: **** mea, nu vezi cas obosita? copiii astia nu prea au sanse sa devina oameni.ce a ajuns tara asta…eu am plecat, in ucraina, unde lumea e mult mai educata(mai ales tinerii)

Gabi Koreanu  •  27 ianuarie 2010, 17:21

As vrea sa subliniez o afirmatie a domnului Cartarescu, ce poate fi trecuta cu observatia, ori interpretata superficial: „Ni s-a propagat o iluzie. Întîi, prin ideologia poporului superior. Dacii erau cei mai buni dintre traci, deci şi românii deveniseră cei mai buni. Apoi, ne-am supraevaluat pentru că, înainte, ne exprimam mai ales prin elita noastră, care este sclipitoare”.
Catalin, am spus-o si cu alte ocazii pe blogul tau, elita incepe sa nu mai fie elita, din pacate. Ne credem destepti, insa suntem complet ineficienti.
Si voi, jurnalistii, si aici ma refer chiar la multi din subordinea ta, fac jocurile straturilor sociale joase. E o realitate, si pana nu o vei accepta, nu o vei putea indrepta. In tara asta pentru a se face ceva, in primul rand trebuie sa se invete a accepta care e pozitia Romaniei si a romanilor in lume. Abia de aici ar putea incepe o reconstructie, ca revolutie e poate prea mult spus.
Nu scriu randurile astea pentru a-ti aduce o noua critica, pentru ca si-asa primesti cu sutele, insa fara sa vreau sa te flatez, daca tu nu intelegi lucrurile astea, cu greu le pot intelege omologii tai din alte sectoare ale presei.

unfostcetitoriu  •  27 ianuarie 2010, 17:50

Am citit „Visul”, varianta din ’89 a Nostalgiei (cea fara Ruletistul). Nostalgia, editia de Humanitas, am citit-o de vreo 2-3 ori. N-o sa cumpar varianta asta noua, nu ca n-as vrea, dar n-am luat salariul de o luna si azi mi-a expirat deadline-ul la banca. Si citeam, cand eram copil si un pic mai maricel, pana imi sareau ochii din cap! De ce oare? Cred ca…degeaba!

Iris  •  27 ianuarie 2010, 17:59

Daca dl. Cartarascu se referea la politicienii si parvenitii Romaniei cand vorbea de calitate morala slaba, il inteleg. Altfel se insala amarnic. Va dau un exemplu.

Traiesc in Marea Britanie de peste trei ani si daca tara asta n-are PR bun, nu stiu care stat are. Britanicii au o incultura enorma. Pentru o tara unde toate clasele sociale sunt bine reprezentate, cunostintele lor generale sunt jenante. Apropos de incultura si bun simt, nu stiu nici sa scrie corect in limba lor. In momentele de sincertate, recunosc ca se simt superiori restului lumii – legat de iluzia tracilor buni – si ca nu sunt toleranti cu imigrantii, decat daca o cultura anume e la moda.

Scuipa si ei, dar exista mereu cineva – de obicei negru, pakistanez, indian sau, mai rar est-european – care le spala scuipatul.

Tot legat de bun simt, prefera sa traiasca pe ajutoarele sociale de la stat si se plang ca imigrantii le iau job-urile. Noi ne injuram fatis, aici cutitul este in spate.

Il invit pe dl. Cartarascu sa isi gaseasca legal de munca aici, incepand de la coada permisului de munca, si sa aiba de-a face cu toate clasele sociale britanice, nu ca si invitat la universitate, si apoi sa vorbeasca despre noi.

Si referitor la gradul de civilizatie – cand am plecat din Romania, aveam un gust amar si scarba. Acum imi dau seama ca ne complexam degeaba. Nu suntem perfecti, dar fata de cultura anglo-saxona, fata de conceptele lor despre viata si sistemul de educatie de baza nu trebuie sa ne simtim inferiori.

P.S. Germanilor ar trebui sa li se aminteasca de bunicii lor si conducatorul pe care l-au ales. Iar daca nu-i destul, sa li se arate cum au dus ei curzi etc sa le refaca tara. (Britanicii si-au adus negri din Caraibe pentru acelasi motiv)

impartial  •  27 ianuarie 2010, 18:00

@Catalin Tolontan. Conform DEX calitatile pot fi pozitive sau negative , bune sau rele. Prin urmare romanii au calitati . Problema Romaniei nu este calitatea oamenilor. Problema Romaniei o reprezinta educatia oamenilor. Cei 7 ani de acasa(atunci invata sa nu scuipe pe strada)in primul rand. La scoala ,de regula,isi perfectioneaza mitocania. Dar , cel mai grav atac la educatia romanilor vine prin televiziune. Inculti, agramati, obraznici, necivilizati, tupeisti, infatuati, dezbracate,etc., acestia formeaza fauna ce ne ataca zilnic pe ecranele televizoarelor. Nu pot domnule Tolontan sa urmaresc o emisiune in care , alaturi de dumneavoastra , se desfasoara in plenitudinea mitocaniei sale un individ de teapa lui Gigi Becali. Este inadmisibli ca dumneavoastra sa girati etic si moral , asemenea indivizi. Nu aveti voie sa apareti alaturi de ei, indiferent cine ar fi si cati bani ar avea. Criteriile dupa care ca selectati compania , trebuie sa fie altele decat banii. Compania dumneavostra nu se poate plati cu bani. Este vorba despre onoarea si demnitatea dumneavoastra. Daca veti refuza , explicit si public , aparitia in emisiunile televizate alaturi de asemenea indivizi , veti dovedi ca merita sa fiti urmarit si ascultat. Ci siguranta va vor urma si altii.Mult succes.

tasta  •  27 ianuarie 2010, 18:06

Azi se lanseaza Ipad-ul (sau iSlate-ul sau iTablet-ul) de la Apple care cica va revolutiona modul cum vom citi e-book-urile si cartile digitale.

carol21  •  27 ianuarie 2010, 18:09

se poate lua si in leasing????daca da mai trebuie sa am si girant?????cam asa o sa ajungem sa nu ne mai permitem nimica decat prin credit…..sper sa reusesc sa ma angajez la dezvoltare e singura mea sansa problema acum e ca nu sunt „‘blonda”.

Cătălin Tolontan  •  27 ianuarie 2010, 18:31

carol21: cartea costa 16,99 RON miine cu Gazeta

Mihaela Teodorescu  •  27 ianuarie 2010, 19:07

Inteleg nostalgia si placerea de a tine o carte in mana dar trebuie sa ajungem sa ne gandim si la ce implica asta, cati copaci trebuie taiati pentru asta si cata energie trebuie folosita pentru a o putea printa. Din acest punct de vedere si al faptului ca din ce in ce mai mult tindem catre internet si gaget-uri incurajam e-reader-ele si cartile digitale….

romeo  •  27 ianuarie 2010, 19:21

Cataline, iar un articol cu care ”ai dat foc la oameni”…si trebuie sa remarc un lucru bun..comentariile, fie contra fie pentru, au fost exprimate coerent si cu bun simt…ceea ce ,cred eu, e un mare pas inainte…pacat, cum spunea cineva mai sus, e ca tu esti printre putinii jurnalisti care generezi asa ceva…ar fi cazul ca impreuna cu Naum sa faceti curatenie in curtea proprie…cat despre articol sunt multe de spus ,si contra si pentru…parerea mea, ca si restul tarilor din lumea asta, romania are si elite si pleava…diferenta majora e ca tarile dezvoltate ”ascund” mizeria, in romania se promoveaza(si ceea ce e mai grav, in media)…tarile dezvoltate apreciaza si isi onoreaza valorile, noi le injosim…cat din experienta proprie as putea adauga canada,mai exact quebec, unde, dupa statistici date de autoritatile quebecane, 30%!!!! din populatie sunt ANALFABETI!!!!!!!…cea mai mare parte francofoni…si tot dupa cifrele date de autoritati , cei mai puturosi…prefera sa stea pe somaj decat sa mearga la munca

Cătălin Tolontan  •  27 ianuarie 2010, 19:50

romeo: da, mesajele sint de opinie contrara, dar civilizate

anton  •  27 ianuarie 2010, 19:53

Catalin, daca acest concept este asa de inovator si de cool, de ce nu a prins deloc in Olanda? eu nu am vazut nici o carte publicata in genul asta pe-acolo,,,si am cautat :)…
Parerea mea este ca o astfel de incercare este sortita esecului…nu formatul este problema, nu am avut nici o problema sa car un volum de Dostoievski cu mine…problema e marea de „entreteinment” in care ne scaldam…pai cand sa mai aiba timp copilul modern sa citeasca, cand el are de vazut TV, de „browsat” netu’ si pana sa se culce de jucat 1 joc 2 pe o „consola”…a, iar in autobuz unde sa mai ia el si cartea ca sta cu mobilul in mana si ipodul in urechi…cartea voastra i se va parea cool prima data, pe urma va ramane pe undeva prin casa…
Eu zic ca ar trebui sa acceptam ideea ca lumea a evoluat (poate in rau) si sa ne adaptam si noi…sa oferim continut de valoare valorificand tehnica moderna…audiobook-uri cu opere celebre daca astea prind, filme bune pe ipod, jocuri educative…asa putem sa luptam cu marlania…
In orice caz, eu va doresc bafta si sper sincer sa ma insel si cartile astea sa fie un real succes.

Gabi Koreanu  •  27 ianuarie 2010, 19:57

impartial
conform DEX calitate este doar in sens pozitiv, nu si negativ.
Ce vrei tu sa spui le poti numi atribute sau trasaturi.

Cătălin Tolontan  •  27 ianuarie 2010, 20:12

anton: a fost lansat acum citeva luni in olanda si vinzarile sint bune. Sigur ca si celelalte observatii ale tale sint corecte

ghidulocatarului  •  27 ianuarie 2010, 20:49

ceva interesant chestiunea cu carticica „aia mica”… pana sa o vad, garantez ca va prinde la public…dar nu la cel de „sex feminin” 😀

Negru Paltinis  •  27 ianuarie 2010, 22:27

Bine zis si adanc!

Dan  •  28 ianuarie 2010, 2:16

Domnul Cartarescu bate cimpii.
Problema nu vine de la cei mainputini educati din motive obiective in mare parte, ci de la lideri.
Daca nu avem lideri , nu avem nici oameni care sa le semene pentru ca vorba aceea de la Traci sau alte neamuri : ce se aseamana se aduna.
Au fost citeva comentarii care confirma inca o data ca lipsa liderilor profesionisti si cu etica in ceea ce fac duce la lipsuri in rindul celor de Mai jos.

Marius  •  28 ianuarie 2010, 11:09

Super formatul. Urmeaza sa citesc si carticica care sunt sigur ca este foarte buna. Ma bucur ca este si ecologica. Mai vrem !!!!

foster  •  28 ianuarie 2010, 12:48

Pan’ la urma, articolul a fost despre calitatea oamenilor din Romania? Sau despre carte(a), formatul asta nou? Am luat-o, e mishto, e cam scumpa…ma rog, ce mai urmeaza? La ce interval?

matei  •  28 ianuarie 2010, 13:08

tolontane, am luat cartea, este fff tare. se citeste f usor, o recomand tuturor

Cătălin Tolontan  •  28 ianuarie 2010, 13:11

foster: scumpa la 16,99 RON? 🙂 E la mai putin de jumatate fata de pretul unei carti de format mare in librarie. Continutul este acelasi!!! Desigur, sint avantaje si dezavantaje in fiecare format.

foster  •  28 ianuarie 2010, 13:27

Asha e, nu e scumpa, de fapt…raportat la pachetul ala jumate’ nenorocit de tigari pe care-l fumez zilnic, dar’ar dr..ii in el! Ce naiba sa pun in balantza? Singura carte mai scumpa e 10 lei pe care mi-am permis-o in ultima vreme a fost un Liiceanu, „Despre limite”, voia fiu-meu sashi lamureasca o problema existentiala…Da’ nici sa ma las de fumat nu pot! (Sau nu vreau, naiba stie?)… Deci, aveti vreun plan de aparitii? (Mi-au placut muuult de tot colectiile, cele bune si daca am inceput…Go, planet!).

foster  •  28 ianuarie 2010, 13:44

Feedback! Fata de la chiosc, de la care am luat cartea…o ghereta, iluminata c-o lanterna, careia ii tremurau dintii in gura (fetei, nu lanternei!) s-a minunat ca singurul exemplar cu carte nu va trebui sa-l returneze! (Asta-i fidbec pozitiv sau negativ?)

Cătălin Tolontan  •  28 ianuarie 2010, 14:47

foster: e romania 🙂

v.d.toth  •  28 ianuarie 2010, 15:29

Super carte. Super format. Are un mare inconvenient. Semn de carte din sfoara.Legat de coperti cum au alte carti. Ar fi facut-o mai usor de citit.

foster  •  28 ianuarie 2010, 15:53

Cu multumiri pentru raspunsuri…dar eu vreau CU ADEVARAT sa aflu ce carti urmeaza sa apara, pentru ca ma intereseaza…si poate ma las de fumat!

Comentează