Binefăcătorul lui Silagyi se numeşte Emil Sabo, iar binefăcătorul lui Sabo este Vasile Blaga!

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

miercuri, 7 aprilie 2010, 12:26

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

Astăzi, puteţi citi care sînt conexiunile între firma consilierului PD-L Gabriel Silagyi şi sferele Puterii. Şi cum un alt politician, de data asta UDMR, a cîştigat bani publici din patinoarul-ruină de la Tîrgu-Mureş, un alt caz de milioane de euro dezvăluit începînd de azi de Gazetă!

[tab:Capitolul 1]

» Reţeta afacerii: 30 de milioane de euro din banii contribuabililor » Primul pas: un necunoscut din Cluj, cercetat de DNA, e propulsat la vîrf de Vasile Blaga » Al doilea pas: firma unui alt anonim, consilier PD-L din Turda, îşi creşte spectaculos afacerile » Urmarea: cea mai mare investiţie din istoria nataţiei româneşti constă în nişte bazine excentrice, în cîmp la Otopeni! » Bonus: În cealaltă parte a ţării, la Tîrgu-Mureş, firma unui candidat UDMR la Senat participă şi ea la refacerea de 7,5 milioane de euro a patinoarului aflat şi azi în faza de şantier

„Bobiţă a pus-o în afaceri, dar a rămas un tip normal”. Asta spun amicii din Turda despre Gabriel Silagyi, consilier PD-L şi constructor de patinoare, bazine de înot, drumuri judeţene, grădini zoologice şi multe altele.

Uimirea celor 70 de milioane de euro
Pentru colegii de partid „principala sa calitate e că se ţine de cuvînt”. Oamenii din PD-L nu ştiu exact de unde a răsărit ca un astru arzînd orizontul şi etapele succesului. Cele 70 de milioane de euro lucrări cîştigate pe bani publici în ultimele 9 luni, în sport şi infrastructură, au coborît o uimire autentică pe feţele pedeliştilor clujeni, de vreme ce „pur şi simplu nu ştiam de el! Szilagyi nu e din cercul apropiaţilor lui Boc”.

De Paşte, la Cluj s-a simţit o rumoare în cercurile politică. Cine e, de fapt, Silagyi? Cine îl ajută?

Sabo, numele nou, propulsat direct la vîrf
„E un Trabant ajuns peste noapte în Formula 1!”, retează un om de afaceri nodul exprimărilor diplomatice din jurul lui Silagyi. Cel care l-a adus pe turdean în Marele Circ al afacerilor cu statul se numeşte Emil Sabo.

Deşi noul nume e şi el necunoscut de publicul larg, o dată cu Sabo cazul patinoarelor şi bazinelor de înot pătrunde abrupt în altă ligă. Liga oamenilor mari.

Pe 19 ianuarie 2009, clujeanul Emil Sabo, fost student la Drept al lui Emil Boc, este numit prin ordinul ministrului Dezvoltării, Vasile Blaga, director general al Companiei Naţionale pentru Investiţii (CNI). Un absolvent de 33 de ani al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca intră în serviciul public direct la nivelul deciziei economice de elită din România. Din prima la vîrf. Însă se poate spune şi altfel.

În echipa electorală a lui Blaga
Cu 6 luni înainte, Emil Sabo făcuse parte din echipa încercării lui Vasile Blaga de a cuceri Primăria Capitalei. „Sabo e persoana cu finanţele”, descriu cei din campanie poziţia clujeanului. Nu există confirmări oficiale, rămîne anonim, dar loial, abil în a gestiona fondurile şi pragmatic, Sabo face diferenţa faţă de ceea ce însuşi Blaga numea „stilul emo al campaniei lui Oprescu”. Sabo e la antipodul emo: orientat şi decis să reuşească. Deţine relaţii excelente cu unii dintre şefii PD-L, dar şi cu lideri ai UDMR.

Banii curg, Bucureştiul se umple de portretele candidatului PD-L. Surpriză în ziua alegerilor! Blaga învinge la costuri, dar pierde la voturi.

Talismanul lui Silagyi
După campanie, Sabo nu se întoarce la Cluj pentru că Vasile Blaga devine ministrul Dezvoltării şi-l numeşte şeful CNI, companie cu buget anual de investiţii de 200 de milioane de euro în 2009, care, conform scopului său declarat, „execută programe de interes public sau social în domeniul construcţiilor”.

Potrivit documentelor oficiale, după sosirea lui Sabo la conducerea CNI, cifra de afaceri a firmei MBS Group, deţinută 60% de Gabriel Silagyi, explodează pentru a doua oară. Prima dată, ea se înmulţise cu 4, din momentul intrării turdeanului în politică. Acum, se multiplică din nou, o ascensiune miraculoasă într-un an de criză economică şi de contracţie a tuturor industriilor şi majorităţii strivitoare a companiilor româneşti.

Blaga a fost binefăcătorul carierei publice lui Sabo, iar Sabo devine talismanul afacerilor private ale lui Silagyi.

Incursiune în trecutul clujeanului cercetat de DNA
Înainte de a ajunge un personaj de semnătura căruia să depindă alocarea a sute de milioane de euro de la stat, Emil Sabo a mai avut contacte cu bugetul. Dar în sens invers.

În 2005, el era reprezentantul unei firme, Activ Invest SRL, care s-a plasat pe filiera cumpărării de 6 locomotive second-hand din Germania, importate de ICIM Arad şi care urmau să fie cumpărate de CFR Călători SA.
Au ajuns, dar abia după ce au trecut prin două firme, Activ Invest şi Remarul 16 Februarie. Sabo avea legături cu ambele companii. Cazul, dezvăluit în 2008 de „Financiarul”, se rezumă la faptul că locomotivele au ajuns să coste statul mai mult cu peste 700.000 de euro decît ar fi trebuit, potrivit DNA.

Dosarul poartă numărul 21/P/2007 şi a fost deschis la DNA, Cluj.

Fabulosul comunicat al şefului CNI
Revenim în 2009, cînd Sabo conduce CNI. Sumele mari alocate pentru investiţiile în sport stîrnesc dispute.
CNI vrea să construiască la Otopeni un complex de nataţie de 30 de milioane de euro. Lumea nataţiei înlemneşte. „Avem teren la Lia Manoiu, se putea face aici în locul bazinelor vechi. Investiţia nu are nici o noimă!”, spun sportivii şi antrenorii.

Cîştigă MBS Group, dar ceilalţi participanţi la atribuire dau CNI în judecată. Îndemnat de „România Liberă” să facă publice documentele, Emil Sabo refuză, el justificîndu-şi gestul cu un limbaj plasat undeva între Hegel şi Mitică Pronosport.

Merită să consumaţi un minut din viaţă ca să-l citiţi pe Emil Sabo: „Orice comunicare a unor astfel de documente poate fi interpretată şi poate genera consecinţa atingerii intereselor comerciale ale operatorilor economici implicaţi în procedură. Gradul de verosimilitate a ipotezei mai sus precizate creşte în situaţia în care procedura de achiziţie publică face obiectul unui litigiu aflat pe rolul instanţelor, întrucît comunicarea unor astfel de documente are aptitudinea de a influenţa şi deturna actul de justiţie prin potenţialitatea formării convingerii intime a completului de judecată ca urmare a lecturării unor articole de presă, şi nu prin cercetarea judicioasă şi exclusivă a probatoriului procedural administrat în cauză”.

Pe scurt, cîştigă MBS
Aşa vorbeşte, aşa gîndeşte şi aşa explică atribuirea banilor publici omul numit de Vasile Blaga în cea mai înaltă funcţie a carierei sale de pînă în acel moment. Ce să ne mai complicăm! Concluzia e că MBS Group cîştigă lucrările de 30 de milioane de euro de la Otopeni. Anunţul oficial e făcut în februarie 2010, dar cercetările la faţa locului ale gsp indică faptul că săpăturile au început în decembrie 2009.

Un alt element concludent: MBS a cîştigat bazinele în asociere cu încă trei firme. Printre ele, Conarg, unul dintre cei mai mari constructori din România, dar are a trebuit să se alieze cu mult mai puţin cunoscuta MBS, cap de listă, ca să aibă şanse la banii publici!

Silagyi declară pentru Gazetă că „nu-l cunosc personal pe domnul Blaga”. Nici nu e nevoie.

Acum e director general la CFR S.A.
După ce Blaga pierde portofoliul Dezvoltării la schimb cu cel de Interne, Sabo pică şi el. Elena Udrea o numeşte pe Ana Maria Topoliceanu la CNI.

Pe 1 februarie 2010, Emil Sabo este înscăunat de Radu Berceanu drept director general al CFR S.A. Domeniu în care Sabo are experienţa din 2005, cu vagoanele vîndute statului. De pe cealaltă baricadă, desigur, însă acesta e un detaliu. „Săptămîna aceasta, domnul Sabo nu poate fi deranjat. Este în concediu” a fost explicaţia CFR după ce Gazeta a încercat să-l contacteze oficial pe Sabo.

Există case de pariuri care oferă cote pentru succesul de afaceri al marilor firme. Unele companii pe care poţi miza la Londra au bugete mai mici decît au gestionat Sabo şi Silagyi pe ruta Turda – Cluj – Bucureşti – toată România. Cum aţi paria pe afacerile lui Silagyi cu CNI, de acum înainte, de vreme ce Blaga nu mai conduce Ministerul Dezvoltării şi Sabo nu mai răspunde de investiţiile în sport? Repede, se fac jocurile!

[tab:Capitolul 2]

Illes Kalaman, candidat UDMR ca senator, a primit o sumă importantă pentru lucrările la patinoarul din Tîrgu Mureş

UDMR este un partid a cărui sete de putere este direct proporţională cu discreţia afacerilor liderilor săi. Mereu la guvernare, aproape niciodată în paginile ziarelor. De-a lungul a 20 de ani, s-a scris puţin despre banii publici alocaţi firmelor politicienilor UDMR. Patinoarul de la Tîrgu-Mureş are o poveste interesanta.

Kalaman, la fel ca Silagyi
Politica este servanta reţelelor de afaceri. Nu doar consilierul PDL Turda, Gabriel Silagyi, a primit contracte cu statul. llles Kalaman, candidat învins al UDMR la Senat, s-a bucurat de un tratament asemănător.

Din nou „cel mai frumos patinoar”
În iunie 2008, mureşenii visau frumos. Autorităţile locale semnau actele construirii unui patinoar multifuncţional, care se anunţa „cel mai frumos din sud-estul Europei”. Acelaşi anunţ triumfalist şi generos ca la Braşov. Şi sumele seamănă!

Firma Kesz Cluj-Napoca era cîştigătoarea licitaţiei, iar contractul pentru reconstruirea patinoarului se ridica la suma de 21 de milioane de lei. Adică aproximativ 5,5 milioane de euro. Împreună cu Kesz, alte două firme au fost implicate în lucrări.

Izorep, firma înfloritoare pe vremea lui Borbely
Acestea sînt Ecoterm Ardeal şi Izorep din Tîrgu Mureş. Ultima este deţinută de de Illes Kalaman, un personaj apropiat mediilor din UDMR. Kalaman face parte din Grupurile de Opinie ale partidului, deţinînd funcţia de preşedinte al Platformei Întreprinzătorilor Maghiari din România.

Începînd cu 2006, Izorep începe să cîştige mai multe licitaţii în zonele controlate politic de UDMR. Astfel, Izorep a primit lucrări de mai multe milioane de lei pentru construcţia de şcoli şi a mai multor săli de sport în zonă, sub mandatul lui Laszlo Borbely, fost ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, din 2004 pînă în toamna lui 2008.

Ministrul care lansează programul patinoarelor
Prin ordinul lui Borbely, în 2008, se lansează un program de derulare „Patinoare artificiale”, derulat prin CNI.

Lucrările la patinoar au început în iunie 2008 şi ar fi trebuit să fie finalizate în termen de 11 luni. Termenele au fost depăşite, iar din decembrie 2009, lucrările au stagnat. Pentru patinoar au fost alocate 7,5 milioane de euro:

1. 2,5 milioane din Fondul de Rezervă Bugetară, atribuite printr-o hotărîre de guvern din martie 2004. Nimeni de la clubul Mureşul nu poate da detalii despre aceşti bani.

2. 4 milioane au venit din partea Ministerului Dezvoltării, condus la acea dată de Borbely

3. 1 milion din partea MTS.

Rezultatul? „Ar mai fi nevoie de cel puţin 3 milioane de euro plus cîteva rate restante!”, spun cei din club.

Lucrări supraevaluate?
Dacă Ecoterm Ardeal s-a ocupat de canalizare şi climatizare, Izorep a primit partea de zidărie. Pentru aceste lucrări, firma Izorep, ar fi încasat circa 1 milion de euro. „Costuri mult prea umflate pentru calitatea lucrărilor” e părerea unuia dintre cei aflaţi în conducerea clubului Mureşul, care are în administrare patinoarul.

Patinoarul arată jalnic
De 3 luni, lucrările sînt în conservare. Patinoarul nu e închis în totalitate cu geamurile, în timpul iernii a nins înăuntru. Nu există mantinele şi nici suprafaţa de gheaţă. Pereţii au igrasie, iar tribunele nu au scaune. O imagine dezolantă şi 7,5 milioane de euro investiţi care ruginesc.

„Nu vă pot spune nimic, eu nu dau interviuri! Firma Kesz este antreprenorul principal, vorbiţi cu ei!”
Illes Kalaman

Comentarii (71)Adaugă comentariu

petre stelistu  •  7 aprilie 2010, 20:23

Si pot sa-ti mai spun ceva „ARGATULE” ori agreatule,intai omori virusul si-l tratezi si apoi poti sa te uiti si sa mergi la „uniune”.

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2010, 20:42

marius: da, asa e, asta crede lumea informata de acolo, dar noi sciem ceea ce putem dovedi. Vom insista si pe cazul de la Tg Mures, pentru ca sint multi bani, foarte multi!!!!!!!!!

mircea  •  7 aprilie 2010, 21:31

Bravo Cataline ,iti doresc succes in demascarea hotilor si pungasilor din politichia damboviteana ….ai credibilitate dupa cazul Monica de la sport si partial Udrea de la turism pe care nu l-ai mai dezvoltat ….incaodata succes….poate se sesizeaza DNA-ul lui Basescu …

mircea  •  7 aprilie 2010, 21:35

Cataline ,poate te ocupi mai mult de Vasile Blaga ,singurul multi-milionar din guvernul Romaniei care a fost numai bugetar ,salariat la stat mai pe romaneste ….de unde atata avere …

Emy  •  7 aprilie 2010, 21:40

Pe ei nu va lasati….

sorinssUK  •  7 aprilie 2010, 21:47

Felicitari pentru investigatie Catalin…daca suntem uniti vom curata tara de hoti si talhari !!

dragos  •  7 aprilie 2010, 21:57

si crede-ti ca o sa se intample ceva???…pd-l face ce vrea in Romania…in Pitesti mai nou, au inchis o emisiune radio,din motive politice(moderatorii au criticat neasfaltarea drumului Pitesti-Campulung)….a revenit COMUNISMUL…PSD joaca la copii si juniori:))

dragos  •  7 aprilie 2010, 21:59

venitzi la Pitesti si vede-ti ce face PD-L-ul aici

bogdan  •  7 aprilie 2010, 22:34

foarte interesanta miscarea cu plecarea lui Sabo cand a venit Udrea la CNI, eci se poate spune ca exista in cadrul mafiei politice mai multe ramuri mafiote care nu au incredere una in alta, se fura pe pe ramuri organizate? orium se poate spune ca Cosa Nostra ar avea ceva de invatat de pe la noi

Iulian  •  8 aprilie 2010, 0:28

Citesc si ma apuca nervi – de unde atat tupeu sa faci afaceri(furi) cu banii statului de parca sunt ai tai? Oameni buni traim vremuri crunte, spiritul natiuni decade in fata acestori politicieni(hoti) care nu doresc decat inavutirea lor..cataline vrand nevrand ai devenit unul din pilonii sperantei in aceasta tara – un jurnalist sportiv – e cam ciudata situatia in care ai ajuns dar ati multumesc pentru curajul de a ramane demn si de a nu suporta ipocrizia . Ati faci dusmani puternici sper ca ai prieteni la fel

Laurentiu  •  8 aprilie 2010, 1:29

Cataline, ce te face sa crezi ca cei 500.000 euro recuperati de Fisc de la Gica Popescu nu stau intr-un perete de 2 pe 2 neterminat, cine stie prin ce coclauri?

aklombo  •  8 aprilie 2010, 2:29

DACA NU STAU CUMINTI PEDELEUL SI UDEMEREUL PAC! II ARDE TOLONTAN CU ORDIN DE LA COTROCENI!!! PE CAND PARTIDUL ALA NOU CURAT PREZIDENTIAL?

virgil  •  8 aprilie 2010, 11:00

Doar semnaland, in Romania nu se rezolva problema.Este foarte bine ca se face macar acest lucru, desi peste doi ani indiferent cum vor vota romanii, doar cativa vor numara.Nu este suficient sa-l incurajam pe Catalin, este nevoie de actiune organizata pentru a putea finaliza demersurile lui in justitie.Si asta concomitent cu o opozitie ferma, chiar si in strada, organizat, greva fiscala, pentru ca orice zi pierduta inseamna o zi in plus la recuperare.Si avem extrem de mult de recuperat deja.

Cătălin Tolontan  •  8 aprilie 2010, 11:10

Laurentiu: asa e, cei 500.000 recuperati au fost deja tocati 🙂

agentianic  •  8 aprilie 2010, 19:33

felicitari pentru cei care au facut investigatia!Interesant va fi daca se vor lua si masuri!
Da cine sa sa o faca? Statul vs stat?

cata  •  8 aprilie 2010, 19:38

La PUSCARIE CEL PUTIN 50 DE ANI – LA MINA , LA MUNCA SILNICA, PDL-UL ATI DISTRUS TARA ASTA IN TIMP RECORD !!!!
SA SE APLICE LEGEA !!!!
Felicitari domnilor ziaristi ca nu sunteti corupti si ca demascati afacerile jegosilor si viermilor din politica care nu mai au ce fura din economia statului, acum fura si din SPORT !!!

chr508  •  8 aprilie 2010, 23:45

Cea mai buna solutie pentru astia incepand cu Basescu, ar fii sa-i trimitem in Siberia, la inchisoare, sa lucreze intr-o mina de uraniu, asa cum a patit Hodorkovski.

mario  •  9 aprilie 2010, 12:57

pai normal ca fac afaceri cu banii statului ,nu ii ia nimen la intrebari ,pot lua si miliarde,de ce nu se face o lege ca in UK :sa faca inchisoare daca cheltuiesc bani aiurea si nu au dovezi? pt ca is parlamentari la noi din aia ce is jmecheri,nu baga pe nimeni in seama!la noi sa faca inchisoare unu din asta are proces 20 de ani si scapa dar ca un sarac o luat o gaina il duce cu duba direct la inchisoare!Poate venii la putere oricine,degeaba, coruptia domneste la ea acasa peste tot in romania si in lume!macar altii mai fac ceva pt tarile lor,cat de cat SE VEDE!

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 16:28

cata, mario, chr08: inchisoarea e pentru cei asupra carora s-a pronuntat justitia. Aici vorbim despre articole care nu incrimineaza penal.

MarcelAnton  •  16 aprilie 2010, 16:20

Draga Tolo ,

Suntem alaturi de tine cu aceste articole teribile care in tari normale s-ar auzi zanganit de catuse si reactii furibunde din partea celor pe care „disperarea ii priveste direct in ochi”( ca sa te citez dintr-un articol mai vechi al tau ” . Noi ramanem cu disperarea , ei cu milioanele de euro . In aceasta cetate , nili nove sub sole !

Mircea Luca  •  28 august 2010, 22:09

Corectie, numitul Sabo Emil este din Zalau, Salaj nicdecum din Cluj. Gruparea zalauanilor aciuti prin Cluj numara si alte specimene urmarite penal. Sabo a mai fost suspectat de trafic de organe si altele in trecut pe cand era directorul unei clinici private de transplant renal din Cluj.

Comentează