Binefăcătorul lui Silagyi se numeşte Emil Sabo, iar binefăcătorul lui Sabo este Vasile Blaga!

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

miercuri, 7 aprilie 2010, 12:26

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

Astăzi, puteţi citi care sînt conexiunile între firma consilierului PD-L Gabriel Silagyi şi sferele Puterii. Şi cum un alt politician, de data asta UDMR, a cîştigat bani publici din patinoarul-ruină de la Tîrgu-Mureş, un alt caz de milioane de euro dezvăluit începînd de azi de Gazetă!

[tab:Capitolul 1]

» Reţeta afacerii: 30 de milioane de euro din banii contribuabililor » Primul pas: un necunoscut din Cluj, cercetat de DNA, e propulsat la vîrf de Vasile Blaga » Al doilea pas: firma unui alt anonim, consilier PD-L din Turda, îşi creşte spectaculos afacerile » Urmarea: cea mai mare investiţie din istoria nataţiei româneşti constă în nişte bazine excentrice, în cîmp la Otopeni! » Bonus: În cealaltă parte a ţării, la Tîrgu-Mureş, firma unui candidat UDMR la Senat participă şi ea la refacerea de 7,5 milioane de euro a patinoarului aflat şi azi în faza de şantier

„Bobiţă a pus-o în afaceri, dar a rămas un tip normal”. Asta spun amicii din Turda despre Gabriel Silagyi, consilier PD-L şi constructor de patinoare, bazine de înot, drumuri judeţene, grădini zoologice şi multe altele.

Uimirea celor 70 de milioane de euro
Pentru colegii de partid „principala sa calitate e că se ţine de cuvînt”. Oamenii din PD-L nu ştiu exact de unde a răsărit ca un astru arzînd orizontul şi etapele succesului. Cele 70 de milioane de euro lucrări cîştigate pe bani publici în ultimele 9 luni, în sport şi infrastructură, au coborît o uimire autentică pe feţele pedeliştilor clujeni, de vreme ce „pur şi simplu nu ştiam de el! Szilagyi nu e din cercul apropiaţilor lui Boc”.

De Paşte, la Cluj s-a simţit o rumoare în cercurile politică. Cine e, de fapt, Silagyi? Cine îl ajută?

Sabo, numele nou, propulsat direct la vîrf
„E un Trabant ajuns peste noapte în Formula 1!”, retează un om de afaceri nodul exprimărilor diplomatice din jurul lui Silagyi. Cel care l-a adus pe turdean în Marele Circ al afacerilor cu statul se numeşte Emil Sabo.

Deşi noul nume e şi el necunoscut de publicul larg, o dată cu Sabo cazul patinoarelor şi bazinelor de înot pătrunde abrupt în altă ligă. Liga oamenilor mari.

Pe 19 ianuarie 2009, clujeanul Emil Sabo, fost student la Drept al lui Emil Boc, este numit prin ordinul ministrului Dezvoltării, Vasile Blaga, director general al Companiei Naţionale pentru Investiţii (CNI). Un absolvent de 33 de ani al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca intră în serviciul public direct la nivelul deciziei economice de elită din România. Din prima la vîrf. Însă se poate spune şi altfel.

În echipa electorală a lui Blaga
Cu 6 luni înainte, Emil Sabo făcuse parte din echipa încercării lui Vasile Blaga de a cuceri Primăria Capitalei. „Sabo e persoana cu finanţele”, descriu cei din campanie poziţia clujeanului. Nu există confirmări oficiale, rămîne anonim, dar loial, abil în a gestiona fondurile şi pragmatic, Sabo face diferenţa faţă de ceea ce însuşi Blaga numea „stilul emo al campaniei lui Oprescu”. Sabo e la antipodul emo: orientat şi decis să reuşească. Deţine relaţii excelente cu unii dintre şefii PD-L, dar şi cu lideri ai UDMR.

Banii curg, Bucureştiul se umple de portretele candidatului PD-L. Surpriză în ziua alegerilor! Blaga învinge la costuri, dar pierde la voturi.

Talismanul lui Silagyi
După campanie, Sabo nu se întoarce la Cluj pentru că Vasile Blaga devine ministrul Dezvoltării şi-l numeşte şeful CNI, companie cu buget anual de investiţii de 200 de milioane de euro în 2009, care, conform scopului său declarat, „execută programe de interes public sau social în domeniul construcţiilor”.

Potrivit documentelor oficiale, după sosirea lui Sabo la conducerea CNI, cifra de afaceri a firmei MBS Group, deţinută 60% de Gabriel Silagyi, explodează pentru a doua oară. Prima dată, ea se înmulţise cu 4, din momentul intrării turdeanului în politică. Acum, se multiplică din nou, o ascensiune miraculoasă într-un an de criză economică şi de contracţie a tuturor industriilor şi majorităţii strivitoare a companiilor româneşti.

Blaga a fost binefăcătorul carierei publice lui Sabo, iar Sabo devine talismanul afacerilor private ale lui Silagyi.

Incursiune în trecutul clujeanului cercetat de DNA
Înainte de a ajunge un personaj de semnătura căruia să depindă alocarea a sute de milioane de euro de la stat, Emil Sabo a mai avut contacte cu bugetul. Dar în sens invers.

În 2005, el era reprezentantul unei firme, Activ Invest SRL, care s-a plasat pe filiera cumpărării de 6 locomotive second-hand din Germania, importate de ICIM Arad şi care urmau să fie cumpărate de CFR Călători SA.
Au ajuns, dar abia după ce au trecut prin două firme, Activ Invest şi Remarul 16 Februarie. Sabo avea legături cu ambele companii. Cazul, dezvăluit în 2008 de „Financiarul”, se rezumă la faptul că locomotivele au ajuns să coste statul mai mult cu peste 700.000 de euro decît ar fi trebuit, potrivit DNA.

Dosarul poartă numărul 21/P/2007 şi a fost deschis la DNA, Cluj.

Fabulosul comunicat al şefului CNI
Revenim în 2009, cînd Sabo conduce CNI. Sumele mari alocate pentru investiţiile în sport stîrnesc dispute.
CNI vrea să construiască la Otopeni un complex de nataţie de 30 de milioane de euro. Lumea nataţiei înlemneşte. „Avem teren la Lia Manoiu, se putea face aici în locul bazinelor vechi. Investiţia nu are nici o noimă!”, spun sportivii şi antrenorii.

Cîştigă MBS Group, dar ceilalţi participanţi la atribuire dau CNI în judecată. Îndemnat de „România Liberă” să facă publice documentele, Emil Sabo refuză, el justificîndu-şi gestul cu un limbaj plasat undeva între Hegel şi Mitică Pronosport.

Merită să consumaţi un minut din viaţă ca să-l citiţi pe Emil Sabo: „Orice comunicare a unor astfel de documente poate fi interpretată şi poate genera consecinţa atingerii intereselor comerciale ale operatorilor economici implicaţi în procedură. Gradul de verosimilitate a ipotezei mai sus precizate creşte în situaţia în care procedura de achiziţie publică face obiectul unui litigiu aflat pe rolul instanţelor, întrucît comunicarea unor astfel de documente are aptitudinea de a influenţa şi deturna actul de justiţie prin potenţialitatea formării convingerii intime a completului de judecată ca urmare a lecturării unor articole de presă, şi nu prin cercetarea judicioasă şi exclusivă a probatoriului procedural administrat în cauză”.

Pe scurt, cîştigă MBS
Aşa vorbeşte, aşa gîndeşte şi aşa explică atribuirea banilor publici omul numit de Vasile Blaga în cea mai înaltă funcţie a carierei sale de pînă în acel moment. Ce să ne mai complicăm! Concluzia e că MBS Group cîştigă lucrările de 30 de milioane de euro de la Otopeni. Anunţul oficial e făcut în februarie 2010, dar cercetările la faţa locului ale gsp indică faptul că săpăturile au început în decembrie 2009.

Un alt element concludent: MBS a cîştigat bazinele în asociere cu încă trei firme. Printre ele, Conarg, unul dintre cei mai mari constructori din România, dar are a trebuit să se alieze cu mult mai puţin cunoscuta MBS, cap de listă, ca să aibă şanse la banii publici!

Silagyi declară pentru Gazetă că „nu-l cunosc personal pe domnul Blaga”. Nici nu e nevoie.

Acum e director general la CFR S.A.
După ce Blaga pierde portofoliul Dezvoltării la schimb cu cel de Interne, Sabo pică şi el. Elena Udrea o numeşte pe Ana Maria Topoliceanu la CNI.

Pe 1 februarie 2010, Emil Sabo este înscăunat de Radu Berceanu drept director general al CFR S.A. Domeniu în care Sabo are experienţa din 2005, cu vagoanele vîndute statului. De pe cealaltă baricadă, desigur, însă acesta e un detaliu. „Săptămîna aceasta, domnul Sabo nu poate fi deranjat. Este în concediu” a fost explicaţia CFR după ce Gazeta a încercat să-l contacteze oficial pe Sabo.

Există case de pariuri care oferă cote pentru succesul de afaceri al marilor firme. Unele companii pe care poţi miza la Londra au bugete mai mici decît au gestionat Sabo şi Silagyi pe ruta Turda – Cluj – Bucureşti – toată România. Cum aţi paria pe afacerile lui Silagyi cu CNI, de acum înainte, de vreme ce Blaga nu mai conduce Ministerul Dezvoltării şi Sabo nu mai răspunde de investiţiile în sport? Repede, se fac jocurile!

[tab:Capitolul 2]

Illes Kalaman, candidat UDMR ca senator, a primit o sumă importantă pentru lucrările la patinoarul din Tîrgu Mureş

UDMR este un partid a cărui sete de putere este direct proporţională cu discreţia afacerilor liderilor săi. Mereu la guvernare, aproape niciodată în paginile ziarelor. De-a lungul a 20 de ani, s-a scris puţin despre banii publici alocaţi firmelor politicienilor UDMR. Patinoarul de la Tîrgu-Mureş are o poveste interesanta.

Kalaman, la fel ca Silagyi
Politica este servanta reţelelor de afaceri. Nu doar consilierul PDL Turda, Gabriel Silagyi, a primit contracte cu statul. llles Kalaman, candidat învins al UDMR la Senat, s-a bucurat de un tratament asemănător.

Din nou „cel mai frumos patinoar”
În iunie 2008, mureşenii visau frumos. Autorităţile locale semnau actele construirii unui patinoar multifuncţional, care se anunţa „cel mai frumos din sud-estul Europei”. Acelaşi anunţ triumfalist şi generos ca la Braşov. Şi sumele seamănă!

Firma Kesz Cluj-Napoca era cîştigătoarea licitaţiei, iar contractul pentru reconstruirea patinoarului se ridica la suma de 21 de milioane de lei. Adică aproximativ 5,5 milioane de euro. Împreună cu Kesz, alte două firme au fost implicate în lucrări.

Izorep, firma înfloritoare pe vremea lui Borbely
Acestea sînt Ecoterm Ardeal şi Izorep din Tîrgu Mureş. Ultima este deţinută de de Illes Kalaman, un personaj apropiat mediilor din UDMR. Kalaman face parte din Grupurile de Opinie ale partidului, deţinînd funcţia de preşedinte al Platformei Întreprinzătorilor Maghiari din România.

Începînd cu 2006, Izorep începe să cîştige mai multe licitaţii în zonele controlate politic de UDMR. Astfel, Izorep a primit lucrări de mai multe milioane de lei pentru construcţia de şcoli şi a mai multor săli de sport în zonă, sub mandatul lui Laszlo Borbely, fost ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, din 2004 pînă în toamna lui 2008.

Ministrul care lansează programul patinoarelor
Prin ordinul lui Borbely, în 2008, se lansează un program de derulare „Patinoare artificiale”, derulat prin CNI.

Lucrările la patinoar au început în iunie 2008 şi ar fi trebuit să fie finalizate în termen de 11 luni. Termenele au fost depăşite, iar din decembrie 2009, lucrările au stagnat. Pentru patinoar au fost alocate 7,5 milioane de euro:

1. 2,5 milioane din Fondul de Rezervă Bugetară, atribuite printr-o hotărîre de guvern din martie 2004. Nimeni de la clubul Mureşul nu poate da detalii despre aceşti bani.

2. 4 milioane au venit din partea Ministerului Dezvoltării, condus la acea dată de Borbely

3. 1 milion din partea MTS.

Rezultatul? „Ar mai fi nevoie de cel puţin 3 milioane de euro plus cîteva rate restante!”, spun cei din club.

Lucrări supraevaluate?
Dacă Ecoterm Ardeal s-a ocupat de canalizare şi climatizare, Izorep a primit partea de zidărie. Pentru aceste lucrări, firma Izorep, ar fi încasat circa 1 milion de euro. „Costuri mult prea umflate pentru calitatea lucrărilor” e părerea unuia dintre cei aflaţi în conducerea clubului Mureşul, care are în administrare patinoarul.

Patinoarul arată jalnic
De 3 luni, lucrările sînt în conservare. Patinoarul nu e închis în totalitate cu geamurile, în timpul iernii a nins înăuntru. Nu există mantinele şi nici suprafaţa de gheaţă. Pereţii au igrasie, iar tribunele nu au scaune. O imagine dezolantă şi 7,5 milioane de euro investiţi care ruginesc.

„Nu vă pot spune nimic, eu nu dau interviuri! Firma Kesz este antreprenorul principal, vorbiţi cu ei!”
Illes Kalaman

Comentarii (71)Adaugă comentariu

johnny  •  7 aprilie 2010, 2:08

E foarte interesanta ancheta GSP si apreciez munca depusa.Dar oare vom vedea vreodata oamenii acestia in spatele gratiilor?E ciudat sa vezi jurnalisti venind cu dovezi solide si totusi sa nu se intample nimic.Inteleg ca exista coruptie in justitie dar chiar asa nu mai exista nimeni care sa puna capat hotiilor?

Alex  •  7 aprilie 2010, 3:47

Tolo, bravo tata, dar tu nu vezi ca vii mereu dovezi etc. si astia scapa basma curata? Degeaba te zbati si tu si ceilalti jurnalisti, caci astia au pile si tot nu patesc nimic.

Bravo oricum!

m1ha1  •  7 aprilie 2010, 4:05

Felicitari Catalin pentru implicarea in astfel de anchete.

Cocos  •  7 aprilie 2010, 5:11

Bravo Tolo & Co!

Pe ei, pe ei
Pe ei,***!!!

B.o.r.a.t  •  7 aprilie 2010, 6:00

@ johnny – Yeah, Romanii sunt pusi de ceva 2-4 ani doar sa scormone the Skeletons in the Romanian Closets. Dar doar atit, nimeni nu ia o decizie concreta ca in OCCIDENT, cu arestari, confiscari de conturi, sechestru la averi, etc…. Radu Moraru (Nasul) a cam dat startul de Vorba lunga pentru saracia prostimii Romanesti.

Mircea  •  7 aprilie 2010, 7:29

Oare asta e interesul nostru major? Sa vedem oameni la inchisoare? A ajunge la inchisoare inseamna sa treci prin lunga procedura a judacatii in Romania (ani buni de judecata). Experienta anilor trecuti arata ca in Romania marii corupti nu exista, deci dorinta de ai vedea la inchisoare este efemera si nu are substanta.
Dupa parerea mea, interesul major este ca opinia publica sa se revolte, sa ia atitudine de fiecare data cand apar astfel de informatii, astfel incat, incet incet, in ani buni de-acum inainte (nimic nu se face peste noapte), astfel de cazuri de acordare preferentiala a banului public sa tinda spre un minim rezonabil (nu stiu care este acest minim, dar stiu ca in fiecare colt al lumii exista clientelism politic).
Ceea ce trebuie sa intelegem si sa ne intereseze din asemenea anchete este faptul ca directionarea preferentiala a banilor publici inseamna automat cresterea pretului de 3-4 ori decat ar fi normal.
Intrebare: Dupa castigarea licitatiilor publice de ce nu se publica pretul cu care s-a castigat? De ce licitatiile publice sunt atat de netransparente?
Inchisoarea ptr astfel de fapte este doar efectul. Cauza este in alta parte si acolo trebuie intervenit.

Sorin  •  7 aprilie 2010, 7:30

Nici in cazul acesta nu se va rezolva nimic la fel ca si in Dosarul transferurilor. Au fost trimisi in judecata iar procesul se amana pe diverse motive ca n-au chef sa se prezinte Borcea, fratii Becali etc . E incredibil cum niste ***** bisnitari ca fratii Becali sau ca Borcea pot sa faca chiar ce doresc(sa scuipe , sa injure , sa sfideze justitia, sa faca ilegalitati) si nimeni sa nu faca nimic. Chiar si prea nu mai pune presiune sa se faca cumva ordine in acel dosar .Sincer, domnule Tolontan, credeti ca se va face dreptate in dosarul transferurilor?

MDL  •  7 aprilie 2010, 8:17

Dupa gratii … De recuperarea prejudiciilor nici nu indraznesc sa pomenesc …

Tetelu  •  7 aprilie 2010, 8:30

Felicitari pentru ancheta. Lucruri pe care le banuiam capata NUME. O singura problema vad eu aici: oameni din toate partidele sunt implicati in ********* astea, si atunci cine sa inceapa lupta cu coruptia? Nu vad decit ca un partid il acopera/ajuta pe altul sa ia niste bani gramada. Cine sa-i traga la raspundere? Justitia? Cine ii numeste pe justitiari?
“E un Trabant ajuns peste noapte în Formula 1!”, retează un om de afaceri – disting aici doar invidie din partea omului de afaceri! Ii pare rau ca nu e el in locul lui Silagy.

name  •  7 aprilie 2010, 8:39

Afacerile dubioase ale liderilor UDMR nu ajung in presa, pt. ca media in lb. maghiara este controlata aproape in intregime de partid, iar media de lb. romana a fost pana acum prea putin interesata.

florin  •  7 aprilie 2010, 8:59

Oare toate informatiile sunt adevarate? Sa fie tolo mai tare decat DNA ? Multe intrebari …putine raspunsuri

dodo  •  7 aprilie 2010, 8:59

Subscriu si eu la parerea de mai sus, felicitand ancheta facuta de Tolo si compania. Nu vreau sa acuz sau sa scuz pe cineva fara dovezi, dar pot spune ca cercetarile facute ar putea fi luate in seama de catre organele de stat care avand mai multe parghii decat jurnalistii sa constate adevarul sau minciuna in declaratiile ziaristilor. Atata timp cat totul moare in 2 zile de la aparitia articolului nu vad sensul unei munci titanice din partea jurnalistilor. Oricum felicitari pentru articol.

salutare  •  7 aprilie 2010, 9:12

domnule tolo sa fi-ti atent la Proiectul „Arena Bucurestilor” ! sa vedem acolo cum se va organiza licitatia si cine o va castiga! mare atentie!

Bogdan M  •  7 aprilie 2010, 9:29

Felicitari!!! Nu va lasati, chiar daca efectul penal se transforma sau nu pentru cei probati.

SireHD  •  7 aprilie 2010, 9:34

noi vorbim degeaba aici, astia ne fura cu acte „in regula”

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2010, 9:37

sorin: DNA a inceput dosarul transferurilor dupa ce Gazeta a dezvaluit cazul transferului lui Bratu de la Rapid la Galatasaray. Cred ca important e ca Fiscul a recuperat peste 500.000 de euro in acest caz, impozite platite retroactiv de Gica Popescu. Cum se va concretiza in instanta cazul carea luat amploare asta nu mai depinde de noi, ci de probele pe care le au procurorii si de decizia libera a judecatorilor.

popa r  •  7 aprilie 2010, 9:52

De geaba atata munca .Verificati cat fura Oprescu si ai lui. Zeci de milioane . Si nu se intampla nimic , mai mult Vacaroiu stopeaza orice ancheta legata de oamenii lui Oprecu . Alo DNA -ul ne auzii , cand il luati la scuturat si pe Nicu Vodcaroiu.

Sorin  •  7 aprilie 2010, 9:56

Da, sunt de acord in totalitate domnule Tolontan si sunteti de apreciat pt efortul depus in legatura cu aceste cazuri . Ati facut tot ce ati putut . Problema e la justitie . Doar ma intrebam daca chiar nu vrea sa faca nimic justitia? Pentru ca , cazul nu e greu(am 26 de ani si am o sora geamana care este procuror la Parchetul din Timisoara). E sfidator cum oamenii acestia (familia Becali sau Borcea) cred ca banii pot cumpara orice , inclusiv dreptatea.

agreatul:)  •  7 aprilie 2010, 10:08

Tolontane, unde e articolul de ieri cu vestitele voastre probe de la Iasi? Acum ai schimbat-o? Esti cumva de Ploiesti ca sa stii s-o intorci?:) Imi place de tine,citez:
„Cum se va concretiza in instanta cazul carea luat amploare asta nu mai depinde de noi, ci de probele pe care le au procurorii si de decizia libera a judecatorilor.”
Iar ai luat-o pe aratura:)) Pai frate stai un pic…cazul este cumva „instrumentat” deja? Am ajuns la procurori? S-a formulat vreo acuzatie? Ce facem cu prezumtia de nevinovatie? Te erijezi cumva in vocea poporului?:) Vox populi vox dei? Racnetul Carpatilor:))
Offf mama ei de ziaristica care o face acum oricine. Scrie 2 randuri si gata: mama vino sa ma vezi sunt ziarist:))
Astept macar o erata din partea voastra pt articolul de ieri…daca esti profesionist asta ai face!

fotbal  •  7 aprilie 2010, 10:22

investigatie la cheie! se vede cu ochiul liber ca actul de jurnalism e comis autentic. genul asta de munca grea poate duce la destructurarea unor retele. jos palaria in fata profesionistilor gsp!

eugend  •  7 aprilie 2010, 10:28

1. au intocmit legi deliberat strambe
2. au slabit, corupt si murdarit sistemul judecatoresc
3. au creat organe de control deservite interesului politic
si acum fura fara nici o rusine….
am ajuns ciudatenia Europei in materie de coruptie, justitie, bani publici, stare actuala a infrastructirii, poate ca si viitor ca natiune…

alexut  •  7 aprilie 2010, 10:40

Toate multumirile echipei care s-a ocupat de acest caz!

Unde era domnule Tolontan toata presa cand se atribuiau aceste lucrari ? Probabil prea ocupati sa discute despre asa zisa politica: stanga, Dreapta, Centru, Democrati, Liberali, Sociali, Reforma, Protectie, Salarii … nimic nu conteaza, vorbe aruncate in vant. Credeti ca de dragul nostru se bat sa ajunga acolo sus? Atat timp cat nu exista cenzura societatii puterea corupe! Iar neimplicarea societatii civile si a presei in aceste probleme duce la astfel de cazuri.

Unii spun ca ati facut destul, dar trebuie mai mult, din pacate trebuie mult mai mult. Aceste dezvaliri trebuie sa evolueze intr-o forma mai organizata de monitorizare care sa cuprinda presa si societatea civila, altfel nu-si vor atinge scopul. Visez la o zi cand astfel de cazuri de deturnare a banului public vor deveni, daca nu imposibile, foarte greu de realizat. Cei care fura, vor gasi noi metode de a fura, noi trebuie sa gasim noi metode mai bune de a-i opri.
Suntem o democratie tanara in care nu stim sa ne implicam, eu zic ca au profitat destul de noi.

submarinu  •  7 aprilie 2010, 10:48

Pai acum pariez pe Ana Maria Topoliceanu, evident!

Robert  •  7 aprilie 2010, 11:00

Felicitari pentru munca depusa, sunt in asentimentul tuturor cand spun asta: sper ca eforutile dvs sa nu fie inutile in acest stat mafiot!

offtopic  •  7 aprilie 2010, 11:05

felicitari pt investigatie ! Ati dat dovada inca o data de un bun spirit jurnalistic ! sper sa o tineti tot asa, indiferent de minister/partid..etc.
ps: De pe ce planeta e omul asta ?!

unu  •  7 aprilie 2010, 11:09

Credeti ca intereseaza pe cineva anchetele voastre??? Daca anchetati toate „afacerile” facute de statul roman, sub orice guvernare, veti observa ca in peste 90 % din cazuri, statul roman pierde (adica noi) si niste firme aflate in proprietatea unor oameni apropiati decidentilor castiga bineinteles.
Deci la ce rost aceasta ancheta? Pe principiul „cainii latra, ursul trece” tot asa si cu hotii ai mari din administratie. Toti vor sa inlocuiasca hotii altora cu hotii lor. La urma urmei cineva tot trebuie sa fure – ce Dumnezeu! Asta e democratia romaneasca. Sa traiti bine.

aur541  •  7 aprilie 2010, 11:16

bun, le dezvaluim si pentru asta unii muncesc din greu. Ce facem in schimb… Ne lamentam, ii apreciem pe cei care fac dezvaluiri, ii invidiem pe cei care fac averi in felul in care le fac si apoi…. stam cu mainile in san si ne cainam destinul. Asteptam viitoarele alegeri sa-i legalizam pe altii intrufurturi, pentru ca de, ei fac legea si la propriu si la figurat.Este clar ca ne resemnam cu principiul pe astia ii avem cu astia votam. Vai steaua noastra!

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2010, 11:17

agreatul: te tradeaza violenta limbajului. Ne dispretuiesti asa cum dispretuiesti probabil orice incercare de a ajunge la reteaua voastra, asa cum dispretuiesti oamenii care se exprima aici si au alta opinie decit tine. Nu-i nimic, va veti obisnui sa fiti scosi la lumina, baieti destepti 🙂

nicu c  •  7 aprilie 2010, 11:19

Bravo tolo tine tot asa ,eu personal nu ma indoiesc de moralitatea dv,darrrr totusi cred ca noi totii santem vinovatiiii de toate astea,iti multumesc tie si mai ales tov. voiculescu pt munca care o facetiii,toate ale voastre merg in aceasi directie.Locuiesc in afara granitei ROMANIEI de 15 ani si de fiecare data cand vin acasa se intareste in mine ideea ca nu o sa mai vin in tara NOASTRA decatin vizita.Deci in ideea mea binefacatorul lui tolo e motanu si noi totii asteptam sa parvenim cu orice mijloc!!!!!!!!!!!!!!!!!astept cu nerabdare in urmatoriii aniii ce culoare au articolele tale.cu respect

ORADEA  •  7 aprilie 2010, 11:24

Aceasta firma a realizat si Bazinul Olimpic de la Oradea, pe vremea cand orasul era condus de primarul PD Petru Filip.

fan fotbal  •  7 aprilie 2010, 11:40

Ma bucur pentru aceste dezvaluiri, era cazul ca cineva sa demaste nesimtirea celor care gestioneaza banii publici! Dar ce trebuie facut ca sa-i si vedem dupa gratii pe acesti hoti?! Tolo, nu te lasa, mergi pana la capat, suntem alaturi de tine!!!

dan  •  7 aprilie 2010, 11:46

Frumos scris si atat.Pacat ca vede decat intr-o singura directie.Sa nu imi spuna mie Tolontan ca acum sa trezit. Dar greii de care acum nu mai vb nimeni, care din 1989 au pus mana pe tara, trandafirii de 89 aia care au facut jaf, care ne-au adus aici in situatia asta, astia de acum de ***** ce sunt nici nu stiu sa se ascunda.Imi pare rau dar sa nu scrie de mierea de pe paine ci despre aia care au furat painea in 89.

cluj  •  7 aprilie 2010, 11:47

Bravo Tolo! Ti-am mai scris si zilele trecute: SO WHAT? WHO THE **** CARES? Ramane cum am stabilit: nu se va intampla absolut nimic! Pana e base la putere, nu se va atinge nimeni de „tripleta de aur” blaga-videanu-berceanu, sau s-o includem aici si pe „new entry” Nutzi-spaima-constitutii? Iti mai dau o tema, locala ce-i drept: noul stadion din Cluj a fost castigat, prin licitatie, de catre un consortiu de firme „de casa” ale PDL la pretul de circa 27 mil. euro. Eu as fi doar curios la sfarsit, in vara lui 2011, cat va fi costat acest stadion 🙂 Iti dai seama ca n-o sa aflam niciodata… Toate bune si succes pe mai departe.

Rammstein  •  7 aprilie 2010, 12:59

Tolo,ceva despre sport nu mai scrii si tu???
Aveti numai anchete si can-can.De ce va mai numiti „gazeta sporturilor”, anchetatorule care esti tu achetator 🙂

koll  •  7 aprilie 2010, 13:09

Pe ei! Pe mama lor!

dan  •  7 aprilie 2010, 13:10

Dacă base s-a ocupat de „vaporase” , trebuie sa se ocupe cineva și de
vagonase sau locomotive. Si daca nu se mai gasaeste nimic pe la CFR poate se gasesete in ministerul din care face totusi parte , adica transporturi.

viorelgh  •  7 aprilie 2010, 13:11

aici este caracatita ,caracatita pdl ,riti si videanu nu sunt arestati ,din contra videanu este promovat si schimba legi dupa bunul plac ,si este inceputul ,cred ca sfirsitul va fi foarte tragic

Duta Marius  •  7 aprilie 2010, 13:27

mai devreme citeam un articol in care ministrul,aaaa pardon,domnul ministru Berceanu spunea ca nu sunt banii pt. refacerea suprafetei carosabile,pt. ca ar fii necesare 40 de milioane de euro,pe c are statul roman nu ii are!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!POFTIM??Sunt perfect de acord cu ce zicea cineva mai sus:atata timp cat opinia publica si noi,muritorii de rand ne complacem in nesimtirea lor , asa vor sta lucrurile si in continuare,din pacate!!!

dodo  •  7 aprilie 2010, 14:00

Nu inteleg domnule Tolontan care este modelul dumneavoastra de societate: capitalista , comunista …..?

agreatul  •  7 aprilie 2010, 14:11

Domnule Tolontan(asta ca sa arat ca stiu sa fiu si educat),ziaristica am facut cat poate nu ai facut tu…si nu in tara. Citez…”reteaua voastra”…La piovra nu?:))Nu te dispretuiesc pe tine ca om…nu dispretuiesc modul in care se exprima cei de aici dar mai uita-te si tu prin uniune ca suntem de vreo cativa anisori aici…Vezi cum se scrie intr-un „Bild” intr-un „Le Figaro” daca vrei sa fii mare! Sau in omonima voastra din Italia…Gazeta delo Sporto.Si vezi in primul rand cu ce incepe fiecare… Dar s-o luam pas cu pas…
1. Esti reprezentantul unui ziar de sport…Ce scrii tu acolo nu are nici in clin nici in maneca cu sportul. Titlu: „Un alt caz de milioane dezvaluit de gazeta sporturilor”.Si acolo gasesc nu stiu ce afaceri cu locomotive…primarii etc. Eu daca deschid acest site…gsp.ro astept sa vad in detaliu ce a facut echipa favorita cum au castigat sau cum am pierdut ce vor mai departe, ce face nevasta golgeterului in cel mai rau caz…
2. Nu sunt si nu voi fi niciodata de acord atunci cand cel care scrie se crede mai presus de lege si ca poate face ce vrea el fara sa raspunda pentru afirmatiile facute. Orice ziar serios ar spune „probabil” sau „e posibil” atunci cand isi exprima o parere. „Un alt caz de milioane”…”licitatie cu dedicatie” etc sunt titlurile voastre care arata deja ca ati acuzat/judecat si condamnat! Posibil sa se fi facut „magarii”, dar atat timp cat sunt acoperite de lege cu ce drept acuzi cat inca nu ai dovezi indubitabile? In articolul de ieri ai facut atata caz despre licitatie avand drept proba a acuzatiei un PV de deschidere(obtinut…in stilul paparazzo)neoficial neluand in seama datele de pe site-ul oficial? Dedicatie ar fi fost daca patinoarele in cauza ar fi fost facute numai de o singura firma din Romania sau de aiurea. Anuntul a fost publicat a fost transparenta si atunci? Aaaa, da regimul politic poate a fost implicat…ok dar asta nu mai este o problema de ordin sportiv ci doar politica pura. Si atunci hai sa luam la puricat toate contractele dubioase incepand cu autostrada Bechtel si terminand cu privatizarea Dacia,Petrom etc…dar atunci ajungeti ca in 1942 un ziar politic si nu unul de sport!
Concluzia? Daca faceti o afirmatie sprijiniti-va pe argumente solide si nu incercati a judeca inainte de a avea o decizie. Aaaaa, reprezentati opinia publica…ok…dar dumneata esti un actionar acolo(unul din ei) si chiar daca partial(poate) numai cu numele incerci sa-ti promovezi afacerea. Adica sa faci sa ti se citeasca articolele. Deci pana la urma in final e vorba de bani…Si chiar daca oficial esti cotidian sportiv…facem de toate…ufff
Daca voiati un articol „trasnet” legat de acest subiect ati fi cautat in strainatate o firma de profil(sau in Romania) ati fi vazut la cat este ofertat ceea ce s-a licitat si apoi ati fi spus: da…obiectul in cauza ar fi costat x euro si nu atatia euro cat s-a licitat!Deci exista posibilitatea ca acei bani sa fi fost fraudati si cerem ca organele in drept sa ia atitudine si sa lamureasca problema! Ca in cazul Ridzi…Dar nuuu…noi suntem a patra putere in stat nimeni nu se poate pune cu noi, judecam, dam verdicte etc… Dreptul roman, civil sau penal nu va spune nimic. Principiul egalitatii indivizilor si al garantarii libertatii e ceva sui-generis care se aplica numai in cazul vostru,nu?:)Al celor care judecati si puneti etichete…
In fine…voiam sa arat ca a fi profesionist nu inseamna a te autointitula ziarist. Se vede din ce scrii si din modul in care abordezi subiectele. Si apropos de politica….nu agreez nici un regim, nu fac parte din nici un partid… nu sunt implicat in nici un fel in politica(ceea ce nu se poate spune despre tine)asta apropos de amenintarea ta voalata gen „lasa lasa ca ai sa vezi tu”:))Cand o sa doresti sa discutam mai in amnunt lasi un semn:)

domino63  •  7 aprilie 2010, 14:31

stii cu cine te pui?
Crezi ca tot cu Ridzi ai de/a face?!

Cătălin Tolontan  •  7 aprilie 2010, 14:57

monica: multumim, il avem pe lista
agreatul: discutia noastra se termina destul de simplu. Dc tu spui ca ai facut jurnalistica si prtetinzi ca atunci cind apar opinii sa fie insotite de „probabil”, „poate” inseamna ca intelegem diferit jurnalistica
1. Opiniile sint personale, nu e nevoie sa fii precaut cu ele. Daca tu spui despre mine ca sint prost nu trebuie sa dovedesti. Asta crezi.
2. In aceste articole nu sint opinii, ci fapte si conexiuni
Multumesc

micky  •  7 aprilie 2010, 15:14

„o ascensiune miraculoasa intr-un an de criza economica si de contractie a tuturor industriilor si a majoritatii strivitoare a companiilor romanesti”
….. :))) de toata rusinea mai jurnalist..ule , sau o sau cine-i fi .. e un LOC COMUN mai mare decat scaunu pe care il ocupi .. in rest s-ar putea sa prinda sau nu, investigatia , poate sa aiba ceva .. dar ramane sa o si scrieti cu respect ptr noi .. nu ne influentzati cu criza .. ca nu toti suntem din aruncuta .. in criza ( asa-zisa) se castiga cei mai multi bani si se dezvolta afaceri ce dupa criza vor strivi tot ( ne invatza istoria ) pe voi nu ???

surubel  •  7 aprilie 2010, 16:47

Felicitari Tolontane. Ai tot respectul si stima mea dar atata timp cat suntem condusi de ei in frunte cu un presedinte mai corupt si atata timp cat oamenii inca ii voteaza tara asta nu o sa progreseze niciodata ci dimpotriva. Din pacate sunteti prea putini jurnalisti care sa nu faca jocurile PDL si prea multi ****** in tara asta. Intr-o tara civilizata se luau masuri, la noi cine are bani si tupeu ajunge in frunte dovada marele Blaga care nu are decat un amarat de liceu si niste cursuri pe la vama.

pentruclujeni  •  7 aprilie 2010, 17:17

bravo tolo. sper sa iti continui acest obicei bun al anchetelor, mai aflam si noi pe ce lume traim si mai ales pe cine votam!

petre stelistu  •  7 aprilie 2010, 18:16

Auzi „AGREATULE”,ce este MTS?Probabil tu crezi ca e ministerul transporturilor si al soselelor.Daca stii sa raspunzi la aceasta intrebare,atunci iti dai seama ce cauta acest articol in GSP.Nu stiu ce jurnalistica ai facut,dar nu cred ca ar trebui sa-i ataci pe jurnalisti.Ne pare foarte rau,ca esti atat de agitat,dar un ziar de sport nu trebuie sa aiba doar stiri din fotbal.Eu sunt mai mult ca sigur ca „Gazeta dello Sport” scrie si despre neregulile ce se petrec in sportul din Italia.Poate esti implicat in afaceri de acest gen,poate nu te intereseaza aceste lucruri,pe noi nu ne intereseaza opinia ta,dar vrem sa stim ce nereguli se fac in MINISTERUL TINERETULUI si SPORTULUI.

Marius  •  7 aprilie 2010, 18:37

Sunt din Mures si aici toata lumea stie ca Izorep este firma lui Borbely. Cei care o conduc sunt simplii slujbasi ai UDMR-ului. Izorep mai construieste(a construit) si cele cateva blocuri ANL din Mures. Cam peste tot unde sunt banii statului este si Izorep.

Litruţă  •  7 aprilie 2010, 18:54

Felicitari!!!
Imi pare rau de munca depusa,dar te lupti cu morile de vant!
Daca cineva reuseste sa ne scape de dictatura,eu il pup.

rudy hinden  •  7 aprilie 2010, 20:06

tolo nu te lasa, tine-o tot asa poate cine stie s-o sesiza cineva in tara asta!

ion  •  7 aprilie 2010, 20:17

Doamne da cand drak ne lamurim odata LASATI PROCURORII VECHI SA INSTRUMENTEZE cazurile si ve ti vedea ca se diz;lva parlamentul si nu vom avea candidati la viit alegeri

Comentează