România văzută de un înalt oficial şi de un patron de firmă

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

[tab:Capitolul 1]

joi, 8 aprilie 2010, 12:56

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

[tab:Capitolul 1]


La o sală de sport de 1 milion de euro, 500.000 dispar! Sistemul e astfel conceput încît succesul e aproape imposibil fără „să pătrunzi într-o reţea”

»» Interviu cu un constructor de patinoare şi săli: „Ne înecăm cu mîna noastră!”

A vrut să vorbească din proprie iniţiativă. Cu condiţia de a nu-i dezvălui identitatea. Nu e indignat sau îngreţoşat, ci mai degrabă convins că „în România, lumea s-a obişnuit să trăiască alături de corupţie. Aşa cum avem noi cutia asta de Cola pe masă, aşa stă şpaga în contractele cu statul şi firmele nu mai au puterea să protesteze. Participă şi pierd, intră în jocul murdar şi cîştigă pentru a împărţi apoi banii sau speră că se va schimba ceva”. Îl întreb în ce situaţie din cele trei e firma lui. „În toate!’.

Jumătate din bani pleacă undeva!
– Ştiaţi de patinoarele cu gheaţă artificială?
– Da.

– Şi cum vi se pare preţul de 150.000 de euro pe patinoar?
– Foarte mare, se poate verifica uşor comparînd cu preţurile din străinătate. Şi dacă le faci la 75.000 îţi rămîne 30% profit.

– Şi de ce nu licitează nimeni mai puţin ca să cîştige?
– Aţi prezentat un caz la Călăraşi. Li s-a rîs în nas şi au fost descalificaţi.

„Pe vremea lui Năstase, guvernul era plin de băieţi gelaţi care vorbeau la telefon ca brokerii şi-şi făceau business-urile. N-am crezut că ne vom întoarce aici!”

„Zic că dau la partid, dar păstrează şi pentru ei!”
– Sugeraţi că jumătate din bani sînt cheltuiţi aiurea? Şi la sălile de sport e la fel? S-au făcut 160 de săli în 2009.
– Nu sugerez, sînt sigur! Dacă vrei să cîştigi, trebuie să aderi la o combinaţie. Numiţi-o un grup de interese care manevrează lucrurile. Ştiţi a plătit statul pe sălile de sport? Cam un milion de euro pentru fiecare. 500.000 de euro îi dai acestor oameni care ţi-au făcut legătura. Din jumătate care rămîne, sala costă cam 350.000, 150.000 e teoretic profitul tău, numai că trebuie să împarţi altora… factori locali… controale…

– Şi cei 500.000 unde se duc?
– Ţi-i iau sub pretextul că ajung la partid. De fapt, cred că mulţi rămîn în buzunarele lor. Se bagă şi în campaniile electorale, dar nu atît de mult. Gîndiţi-vă că sălile se licitează în grupuri de cîte 20. 10 milioane de euro ies din circuit numai la un set de săli! Şi s-au construit în toată ţara. Preţurile au scăzut în ultimii doi ani, dar proporţiile scurgerilor sînt aceleaşi.

Cum se elimină cîştigătorii nedoriţi
Aţi construit obiective în sport?
– Cînd am intrat în reţea, da. Altfel, nici vorbă! Ştiu cazul unei firme care s-a plasat pe toate locurile posibile între 1 şi 10 la licitaţii şi n-a cîştigat niciodată. Pentru că nu s-a situat pe cota de preţ ştiută dinainte.

– Nu înţeleg.
– Teoretic, cîştigă locul 1 ca ofertă. Adică preţul cel mai mic. Practic, nu se întîmplă aşa. Vei observa că se cîştigă de pe locurile 4 sau 5, acolo unde se plasează firmele agreate, care ştiu cît e dispus statul să ofere. Primii clasaţi sînt fie „iepurii” lor, care îşi întocmesc intenţionat greşit documentaţia ca să fie descalificaţi, fie firme care licitează corect, dar li se găseşte ceva şi sînt eliminate din competiţie. Mai există şi varianta în care răspunsul la contestaţie se trimite tîrziu şi atunci cade procedura. Tot voi aţi tipărit un exemplu. La Cîmpulung Moldovenesc nu s-a mai făcut patinoarul. Sistemul dezvăluit de voi este cel real, numai că proporţiile jafului sînt mult mai mari.

– Bun, dar chiar nu se cîştigă şi corect?
– Excepţii! Eu v-am descris regula.

„Se mai întîmplă ceva. Cine cîştigă, nu dă doar birul cel mare, dar are grijă să ofere o cotă din lucrări şi celeilalte reţele. Mereu sînt cel puţin două tabere şi, chiar dacă concurente, cooperează”

„Mai puternici decît se ştie”
– De ce nu mergeţi la DNA?
– Nu zic că n-am încredere, în general am, dar şi procurorii sînt oameni şi oameni. Să zicem că ar intra DNA pe fir şi ar face un flagrant sau ar rezolva un caz, două, trei. Firma mea şi eu am intra însă pe lista interzisă. Adio, afaceri! Şi mai gîndiţi-vă la încă ceva. Aici nu vorbim de mize politice, ideologice sau cum vreţi, ci de foarte mulţi bani şi de fapte penale. Băieţii aceştia sînt mai periculoşi şi mai puternici decît se ştie! Ştiu că nu e în regulă, ne înecăm cu mîna noastră ca ţară, dar ce pot face eu?

– Aţi discutat vreodată personal cu vreunul dintre numele apărute pînă acum in ancheta ziarului?
– Normal, aşa am cîştigat. Mi-a rezolvat.

A plecat. Cutia de Cola rămăsese pe masă.

[tab:Capitolul 2]



„Cred foarte mult în domnul Blaga”, spune cel pe care ministrul l-a făcut personaj naţional

»» Interviu cu Emil Sabo, fostul şef al CNI: „Sînt foarte mulţumit de ce am făcut!”

Vorbeşte atent şi, din cînd în cînd, la celălalt capăt al firului se aude scăpăratul unei brichete. Sau poate că rupe creioane. Dar nu de nervi. Emil Sabo, clujeanul de 34 de ani pus de Vasile Blaga şef la CNI şi cel în mandatul căruia consilierul PD-L Gabriel Silagyi a cîştigat un contract de 30 de milioane de euro, este calm şi mulţumit.

„Am participat la campania electorală”
– Domnule Sabo, cum v-a numit Vasile Blaga şef la CNI?
– Prin ordin de ministru. (a înţeles, dar vrea să puncteze de la începutul dialogului!)

– Sensul întrebării era „Cum a căpătat încredere în dumneavoastră ca să vă numească?”.
– Probabil că m-a simpatizat.

– Şi cînd v-aţi cunoscut cu Vasile Blaga?
– Pe la începutul lui 2008, cu cîteva luni înainte de campania electorală locală.

– Cum v-aţi întîlnit? Într-un mediu politic sau profesional?
(acum ezită, unul dintre puţinele momente cînd pare deranjat de întrebare) Nici politic, nici profesional. Într-un context personal.

– Aţi participat la campania electorală?
– Da, am fost în staff-ul domnului Blaga.

– Pe ce poziţie?
– Nu ştiu cum se numea, nu era o poziţie importantă.

– Ce aţi făcut vă amintiţi?
– În nici un caz nu m-am ocupat de bani. Am pus umărul. Am organizat evenimente.

Nici o emoţie cînd a fost numit la vîrf
– Şi după campanie?
– Au venit  alegerile parlamentare. Am făcut şi atunci parte din echipa domnului Blaga. Din echipa personală, nu de partid. Cred foarte mult în domnul Blaga.

– Sînteţi membru PD-L?
– Nu.

– OK. Şi cînd v-a propus să fiţi şef la CNI nu v-aţi speriat puţin? Era prima funcţie în serviciul public.
– Da, era prima, dar de ce să mă tem?!

– Pentru că nu ştiaţi nimic despre domeniu. Pentru că abia intraserăţi în serviciul public. Pentru că CNI e o companie naţională cu buget de 200 de milioane de euro.
– Nici vorbă! (nu joacă teatru, pur şi simplu e convins că a meritat 100% poziţia). Fusesem manager la cîteva societăţi private şi am avut rezultate bune. Apoi, legislaţia achiziţiilor e foarte bună, procesul este transparent. N-am avut nici o emoţie. Absolut deloc!

„A fost o opţiune firească să devin director-general la CNI şi o spun chiar dacă par lipsit de modestie”

Despre dosarul de la DNA
– Apopo de locurile anterioare de muncă. Sînteţi cercetat de DNA.
– E vorba de dosarul din 2004-2005?

– Nu, din 2007. Operaţiunile comerciale au fost în 2005. Două firme au cumpărat ieftin 6 locomotive şi le-au vîndut scump la CFR. De vreo 10 ori mai scump, potrivit procurorilor.
– Am fost audiat atunci, în 2007 dacă spuneţi dumneavoastră. O singură dată şi atît. Dar toată operaţiunea a fost perfect legală. Firmele acelea erau private, cu asta se ocupau. Achiziţia, repararea şi vînzarea de locomotive.

– Ce funcţie deţineaţi în companii despre care DNA spune că au fost intermediarele afacerii?
– Cred că director general la Active şi director comercial la Remarul 16 Februarie.

– Remarul este compania unde şi Vasile Blaga are acţiuni. Nu e nimic culpabil, societatea e cotată pe Bursă, dar e interesant că aveţi aceleaşi opţiuni.
– Nu ştiam.

– Şi din 2007 şi pînă azi aţi mai fost audiat în dosar?
– Nu. Dar sînt liniştit. Nu-mi imput nimic!

– Acum sînteţi director general la CFR. Cum vedeţi din perspectiva funcţionarului public o astfel de tranzacţie? Aţi cumpăra astfel de locomotive?
(netulburat) Dacă ar fi perfect legal, de ce nu?!

Relaţia cu Silagyi
– Pe Gabriel Silagyi cînd l-aţi cunoscut?
(rîde) Nu cum credeţi dumneavoastră.

– Nu cred nimic, vă întreb.
–  Prin august 2009, după ce a cîştigat licitaţia pentru bazinele de la Otopeni. Nu-l ştiam, nu am fost prieteni şi nu avem alte relaţii. Am văzut că aţi scris că am fost talismanul lui.

– Sigur! I-aţi purtat noroc, a cîştigat cea mai mare licitaţie a anului la CNI, aproape 30 de milioane dintr-o lovitură!
– Da, cea mai mare, dar altele le-a pierdut tot în mandatul meu. Vreo 10.

– Şi de cîte ori v-aţi văzut după ce-a cîştigat bazinele?
(se gîndeşte) De două, trei ori. Atît. La birou, în minister. Dar pe toţi constructorii i-am cunoscut, nu doar pe el.

– Numai în minister l-aţi întîlnit pe Silagyi?
– (se concentrează) Acum, totuşi, cu unii parteneri am ieşit şi la o cafea. Dar nu-mi amintesc. Nu vreau să spun „Doar în minister” şi să greşesc. Nu-mi amintesc.

„Să citească legea!”
– Deci sînteţi mulţumit de felul în care a decurs procedura de atribuire pentru bazinele de la Otopeni?
– Da. M-am bucurat chiar că firmele care au pierdut au contestat pentru că s-a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, care ne-a întărit decizia. Am lucrat extrem de transparent la CNI.

– De ce credeţi atunci că există o percepţie negativă a publicului despre felul în care sînt distribuiţi banii publici?
– Publicul? Că unii zic e altceva, dar publicul?!

– Nu unii, mă refer la ce crede majoritatea covîrşitoare a românilor. Că aceste contracte se dau pe şpagă, că se face risipă, că le iau anumite firme.
(pare mirat) Nu sînt convins că asta e percepţia. Oricum, cred că cei care spun asta ar trebui să citească legea achiziţiilor publice. E pe deplin europeană.

– Nu e vorba doar de lege, ci şi de proces în sine. (de data asta este exasperat reporterul). Chiar nu simţiţi ce cred românii?! Dumneavoastră cum aţi califica activitatea dumneavoastră de la CNI?
– Foarte bună!

„M-am ferit să comentat cînd am fost schimbat”
– Vă place sportul?
– Da, mult.

– Şi e utilă o investiţie de 30 de milioane de euro la Otopeni în bazine?
– Păi, Gazeta a scris şi a arătat şi imagini cu un sportiv român săritor în apă antrenîndu-se pe saltele. Peste tot în lume se fac centrele de competiţii în afara oraşelor. Trebuie doar să ai cale de acces şi comunicaţii în apropiere. Este aeroportul… Dacă organizezi competiţii, creşte şi zona.

– Competiţii sînt cînd şi cînd. Antrenamentele sînt zilnice. Şi iniţierea copiilor în nataţie e zilnică. Cine se duce din Militari pînă la Otopeni?
– Competiţiile urmează infrastructura. Asta e regula în sport. Şi vă mai spun ceva despre costuri. Nu eu am elaborat caietul de sarcini. Era făcut sub mandatul predecesorului meu. Dar n-am schimbat o virgulă. Pentru că, după ce trece prin evaluări tehnice şi comisii, un proiect e validat de piaţă la licitaţie. Dacă cineva poate să dea un preţ mult mai bun, de ce nu participă? !

– În unele cazuri a fost respins tocmai din această cauză.
– Dar nu la CNI. Repet, eu sînt foarte mulţumit de ceea ce am realizat acolo. Sînt foarte mulţumit de ce am făcut pentru sport. Printre altele, am recepţionat 160 de săli de sport. Statul trebuie să-şi asume rolul de antreprenor.

– Ştiţi cît costa o sală?
– Înainte, cam 1 milion de euro. În ultimul an, ceva mai puţin. Piata constructiilor a cazut si toti erau disperati sa ia lucrari.

– Atunci de ce aţi fost schimbat?
– M-am ferit să comentez. Am fost numit prin ordin, nu prin concurs, am fost demis prin ordin. Nu am nici un orgoliu şi am acceptat oferta domnului Berceanu de a conduce CFR S.A.

– Daca pe Vasile Blaga l-ati intilnit intr-un context privat, cum l-ati cunoscut pe Radu Berceanu? Profesional, politic?
– Nu, nici profesional, nici politic. L-am cunoscut.

Se pregăteşte urmărire penală
DNA a confirmat ieri oficial pentru Gazetă că dosarul deschis în 2007 la Cluj a ajuns în iunie 2009 la Bucureşti, din dispoziţia lui Daniel Morar, „în vederea efectuării actelor de urmărire penală”. DNA a precizat că, potrivit legii, nu poate comunica acum dacă Emil Sabo va fi trimis în faţa instanţei la încheierea dosarului.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

Dorian Diac  •  8 aprilie 2010, 14:45

Nu doar cu obiectivele sportive se intimpla asa, ci peste tot unde se pot face afaceri cu statul. Se intimpla la fel si in Sanatate, in Educatie… Iar ******** care ne conduc spun mereu ca nu sint bani… Normal, la cit fura ei si acolitii lor, de unde sa ramina si pt ceea ce ar trebui, de fapt, sa se faca?

anonim  •  8 aprilie 2010, 14:56

Auzi Tolo,

Sunt curios…cola i-ai cumparat-o tu sau a avut bani sa si-o cumpere singur….la cat e de amarat omu’…..

Cătălin Tolontan  •  8 aprilie 2010, 15:13

bogdan: treaba pe care stim s-o facem. meseria adica. evident pasnic

dan.enache09  •  8 aprilie 2010, 15:35

Vorbim de revolutie…
Va intreb: care ar fi obiectul unei revolutii?

Romania este o tara democratica, parlamentul, presedintele au fost alesi de populatie; executivul deriva din punctul de vedere al oamenilor care au participat la vot (mai mult sau mai putin reprezentativ – votul si guvernul).

Partidele politice s-au succedat la putere; omul politic este sarac, exact ca si cel care il alege – in momentul in care a ajuns cu puterea unui buget public pe mana, personalul primeaza fata de cetatean. Omul politic este expresia cea mai fidela a societatii in care traim. Um om precum cel descris mai sus de Catalin Tolontan (care isi face treaba, plateste impozite si creeaza valoare adaugata) nu va intra niciodata in politica romaneasca actuala. De ce ar face-o?

Senzatia romanilor este mereu aceeasi: „vrem altceva”.

Ceea ce ne trebuie este o noua constitutie. O dictatura perfecta a legii. Pentru ca, in istorie, mereu au existat corupti, hoti, infractori. Si vor exista mereu. Problema este prinderea lor si, mai mult, descurajarea faptelor de coruptie, furt, crima.

O noua constitutie – un nou sistem da valori.
Din pacate, nu stiu care sunt mijloacele legale pentru a o infaptuii. Poate ma ajuta cineva.

mircea  •  8 aprilie 2010, 15:42

– nu cred ca in urmatorii 20 de ani se va rezolva ceva in romanica, cred ca baietii astia gushatzi si falcoshi vor „calari” mereu bugetele statului,
– nu cred ca vreun grup de interese va face parnaie, condamnati fiind la ani grei de executat…si cand zic grup ma refer la zeci de specimene din „rasa” asta, nu unul sau doi razletzi…la noi se intra la mititica doar ca sa vada pulimea la tv ca statul face justitie…parca de dupa gratii ei nu au acces la telefoane mobile ca sa-si verifice a mia oara acoperirea…trebile-s gandite logic si nu va cadea sistemul
– si mai cred ceva: ca omul in general e tare coruptibil, ca oricare dintre noi ar avea ocazia sa intre-n sistem ar face-o, ar fi „contaminat” usor si ca inainte sa-si dea seama se va gasi deja in situatia de a nu mai putea parasi „masinaria”..excepetiile sunt foarte, foarte rare…iar maica tereza a murit din ce-am aflat io…

dandy  •  8 aprilie 2010, 16:58

Oare nu aceasta este tara in care firmele platesc ‘taxa de protectie’ unor tuciurii ca sa nu aiba parte de ‘represalii’?? De ce ne plangem mereu de conducerea si partidele corupte cand totul pleaca de la baza piramidei? Trebuie sa fim constienti ca in primul rand trebuie sa ne cerem mai multe noua insine inainte de a cere altora! Ma refer la curajul de a reclama la autoritati ‘temutul’ interlop cand ne baga mana in buzunar, curajul de a spune nu cand ti se ofera un castig nemeritat, curajul de a zbiera la femeia care iti ranjeste in nas pe banii din spatele biroului,etc. E usor sa spui ca pleci din tara, e relativ usor sa te faci respectat si sa observi ca esti mai valoros pentru altii decat pt ai tai dar…

andr3i  •  8 aprilie 2010, 17:11

ce zice omu aici e perfect adevarat. la orice licitatie trebuie sa castige cine trebuie.
de asta jung si loganuri de politie 75 mii de euro in loc de bani astia sa ia un bmw seria 3 sau un c-classe k tot la 75 mii ajunge ekipat.

chr508  •  8 aprilie 2010, 17:42

Bravo Tolontan. Pacat ca nu se scrie si de ceea ce se intampla in sanatate, acolo unde Cocos, bufonul sef de la Cotroceni care aduce aparate medicale din China de foarte proasta calitate la un pret de 5 ori mai mare decat al aparatelor de laborator din Germania.

TEPES  •  8 aprilie 2010, 18:09

din pacate asta e ROMANIA zilelor noastre , am votat cu PDL dar deja imi pare rau , pt ca nu se face nimic ,fara nepotisme ,spagi, prietenii…. Oare isi va reveni Romania vreodata la zilele din perioada interbelica cea mai buna pt Romania

jan pitesti  •  8 aprilie 2010, 18:36

in istoria romaniei asa a fost mereu ku bune si rele,timpurile se schimba mereu.

unroman  •  8 aprilie 2010, 18:58

romani prosti si fricosi

Petre stelistu  •  8 aprilie 2010, 19:54

Chiar zilele acestea populatia unei tari(Kyrgyzstan) din centrul Asiei,a iesit in strada fiindca nu mai suportau coruptia.Pana acum au murit vreo 44 de oameni si 400 sunt raniti.Din pacate,Romania are neaparat nevoie de asa ceva,altfel,foarte curand, putem ajunge ca in tarile africane,adica legea sa se faca cu pusca.Chiar acum ma uit la BBC News si ma ingrozesc ce se intampla acolo,dar sunt sigur ca asta e ultima solutie pentru Romania.E foarte usor sa scriu si sa spun aceste lucruri,fiindca sunt stabilit in strainatate,dar cred ca acum este momentul,mai ales ca sunt de partea populatiei si un grup de ziaristi destepti si dornici de a ajuta la schimbarea acestui sistem corupt de guvernare.Am fost un sustinator al partidului PDL,dar acum cred ca toti sunt un grup mafiot,indiferent din ce partid fac parte.Si in strainatate se fac contracte prin prietenii,dar cei ce iau lucrarile se multumesc la faptul ca au munca.Adica,lucrarile se fac cum trebuie,la preturi normale si taxele sunt platite la stat.Astfel statul are bani pentru lucratorii publici.

ionita  •  8 aprilie 2010, 19:55

de ce nu-l intervievati si pe seful lui Sabo, secretarul de stat Popa.
vine tot de la cluj, pe acceasi filiera.
cind era lider de sindicat cistiga oficial 100 mil lei lunar, iar acum doar 41 mil lei lunar!!!chiar asa????!!!

Dan  •  8 aprilie 2010, 20:03

Suntem luati de fraieri!isi bat joc de noi!

bogdan  •  8 aprilie 2010, 20:31

Catalin Tolontan: Tare imi este frica ca mamaliga va exploda din nou si vom ajunge iar in coada Europei, e un feeling din ce in ce mai puternic, cei de la putere parca asta isi si doresc, se comporta haotic la suprafata dar in spate totul e atat de organizat – sa speram ca doar la furat cum arata si reportaju vostru, dar … sunt multe lucruri care imi spun ca lucrurile sunt mult mai organizate in spatele usilor iar interfata (Boc) arata cu totul altfel, a neputinta.

leventum  •  8 aprilie 2010, 20:53

Dl. Tolontan, jos palaria si pentru aceasta investigatie. Observ cu nedumerire insa, ca ati ramas cam singuri in aceasta infruntare dificila. Nu prea vad (aud) vreun ecou din partea celelorlalte canale media. De ce oare ziarele, radiourile si televiziunile nu preiau aproape nimic din aceste dezvaluiri? A devenit coruptia un subiect atat de plictisitor?

Roman get beget  •  9 aprilie 2010, 2:21

In mod evident asa-zisul „constructor” intervievat nu are legatura decat tangentiala cu subiectul. O sala de sport se construieste cu mai putin de un milion de euro, cu mai putin de 10% beneficiu. Si in competitia actuala, cand se liciteaza si se castiga cu 600.000… de unde ideea stupida ca 500.000 sunt spaga?
Si pretinsul domn „constructor” stie sa faca deosebirea intre profit si adaos? Si ca din acel „imens adaos” de 10% (adica 60.000 de euro) trebuie sa platesti aproape integral indirectele? Salariile muncitorilor, utilitatile, transport etc… Si nu o data se intampla ca acel profit sa fie negativ. Adica sa fii nevoit sa aduci bani de acasa ca sa nu inchizi firma!
Stimez munca de ziarist, insa probabil ca in cazul de fata ori sunteti voit malitios, ori sunteti dezinformat, domnule Tolontan. Faceti si singur calculele, chiar si la preturile si tarifele actuale „de criza” si veti constata imensa eroare in care ati fost (probabil intentionat si rau-intentionat) de catre „constructorul” dumneavoastra.
Nu sunt membru de partid, nu am relatii politice sau de prietenie sau dusmanie cu vreo persoana implicata in programul acesta, dar am relatii comerciale cu o serie de constructori reali.
Constructori ale caror probleme reale le cunosc. Si care nu au legatura cu subiectul expus aici. E vorba de exemplu de pretul fierului care a crescut enorm in ultima perioada, e vorba de motorina care s-a scumpit, e vorba de a incepe o fundatie in mlastina etc… si pentru toate astea de unde bani? Din acel amarat adaos de 10%, MAXIM 10% in cel mai fericit caz!
Si de unde sa mai ai bani sa mai dai si spaga?
Haideti domnilor! Calculati! E simplu…. un pix si o foaia de hartie sau folositi un calculator de birou.
Pacat ca doriti sa dezinformati doar pentru a accelera propria dumneavoastra ascensiune…
Si daca sunteti intr-adevar de buna credinta, veti posta si acest comentariu. Realist. Pragmatic. Din viata de zi cu zi a santierului.

Cu stima,
Roman get beget

PS: La cererea dumneavoastra, dle Tolontan, imi pot declina si identitatea

stresu  •  9 aprilie 2010, 9:46

Domnule Tolontan,

Vă apreciez şi vă admir pentru ceea ce faceţi, de fapt pt. ceea ce încercaţi să faceţi.
Vă aprob în totalitate demersurile.

Dar, nu vă înţeleg !
Nu conştientizaţi că vă luptaţi cu morile de vânt ?

Sistemul, în totalitatea lui, nu poate fi învins de un „pricăjit” de ziarist.
Vă faceţi rău singur, vă bateţi cuie în talpă !

Întrebare: În cazul Ritzi s-a întâmplat ceva ?
Este pe rol un dosar şi… atât !
Amînări peste amânări, probabil până la prescrierea cazului.

Daca doriţi cu adevărat ca implicarea dvs. să aibă efect, trebuie să mergeţi mai departe: să-i presaţi pe procurori şi judecători să RESPECTE LEGEA.

Şi cu aceste noi demascări, faceţi valuri… degeaba !
Încercaţi să luaţi „vodca” de la gura sistemului. Nu veţi reuşi niciodată…; sunt prea mulţi, prea şmecheri…, sunt peste tot.

Repet cu ceea ce am început: vă apreciez, vă admir, dar nu vă invidiez.

Toate bune şi baftă în continuare !

P.S. – Să ne spuneţi şi nouă când va cădea primul cap !

Cătălin Tolontan  •  9 aprilie 2010, 10:01

Roman get beget: va rugam sa asteptati si veti vedea cum arata calculele comparative pentru obiectivele construite. Constructorul e real
stresu: in primul rind, nu sint singur. Discutam despre o redactie intreaga. Numai la acest caz lucreaza 6 jurnalisti. In al doilea rind, inteleg ce vreti sa spuneti, dar media a preluat cazul la inceput. Si, in masura in care vor aparea fapte grave, sint convins ca vor fi preluate si, mai mult, cercetate si de alte ziare/televiziuni/radiouri

pentruclujeni  •  9 aprilie 2010, 10:52

toti spera ca se va schimba ceva, dar fac ceva? absolut nimic. ne place sa traim asa….. si apoi ne miram de modul in care suntem condusi.

cristian  •  9 aprilie 2010, 11:28

sincer cata vreme nu schimbam mentalitatea,ne luptam cu morile de vant!coruptie exista in toate tarile dar nu la un asa nivel!!!!pacat de noi!ROMANIA o tara frumoasa populata de *****!(ma includ si eu printre ei)domnule tolontan sfatul meu e sa o lasati mai moale,ca e plina tara de ,,accidente,,!provocate……

simi  •  9 aprilie 2010, 18:28

versiune intunecata? absolut deloc. e versiunea reala . nu-i vina lor. a celor care-s in jocul asta. e vina celor care nu sunt in joc. prin dezinteres, necunostere, prostie, neimplicare, au( am) permis gunoaielor sa ni se urce in cap. cum le vom elimina? nu le vom elimina. ei ne vor duce pe noi la dezastru. economic, social, moral. si poate ca dupa ce vom fi complet pusi la pamant, ne vom trezi. poate.

FiiCuStil  •  10 aprilie 2010, 11:16

Nu e bine. O tara ca si Romania nu ar trebuii sa se loveasca de asemenea probleme. Avem ce promova si din ce scoate bani, dar nu ne place sa promovam si sa facem bani pe care sa nu-i impartim unora in buzuar, ci sa-i folosim in scopuri utile. Aceasta versiune care se spune a fi intunecata nu e deloc versiunea intunecata, e versiunea originala, reala si clara a tarii in care traim.

Roman get-beget  •  10 aprilie 2010, 15:16

Stimate domnule Tolontan,

Va rog sa estimati perioada de timp incare veti reusi sa aratati calculele comparative pentru obiectivele construite. Desigur ca prin aceste obiective ne referim la salile de sport de 600.000 – 1.000.000 euro.
Sunt sigur ca si alti cititori sunt interesati sa afle daca intr-adevar se poate oferi o spaga de 500.000 de euro din construirea unei sali de sport.
In contra-partida va pot pune la dispozitie devizul de lucrari ale unei astfel de sali de sport. Si veti intelege, matematic, logic, ca afirmatia informatorului dumneavoastra este nu doar dezinformanta ci si denigratoare. Denigreaza tagma profesionistilor din domeniul constructiilor si amenajarilor. Denigreaza tot ceea ce s-a cladit in ultimii 4 – 5 ani. Cu efort, cu sudoare, cu pasiune.
Trebuie sa va repet: 10%! Acesta este adaosul maxim! Adaos si nu profit.
Si nu 500.000 euro spaga, ci 2-3 % profit dintr-un milion de euro, adica 20-30.000 de euro (nici macar contravaloarea unei jumatati de camion). Si acest lucru se intampla in cel mai fericit caz, in care nu apar situatii neprevazute, in care preturile se mentin pe toata perioada derularii contractului, in care nu prinzi sarbatorile de Pasti si trebuie sa dai omeneste o prima de Pasti fiecarui membru al echipei tale (100 euro X 100 persoane = 10.000 euro + impozit!). Si care mai e profitul?
Va indemn inca o data domnule Tolontan sa faceti dumneavoastra calculele.
Chiar nu e deloc usor sa rezisti sa fii constructor in ultimii doi ani. Si sa fii cel care dai de lucru oamenilor tai, echipei tale, celor cu care te-ai dezvoltat si ai crescut impreuna. Nu e deloc usor sa fii si sa ramai mai departe speranta familiilor acestor simpli muncitori din zona constructiilor si amenajarilor.
Astept cu interes, in continuare, asa-zisele calcule comparative.

Cu respect,
Roman get-beget

PS: In continuare imi exprim disponibilitatea de a-mi declina identitatea, la cererea dumneavoastra.

sergiu  •  11 aprilie 2010, 2:32

De ani de zile în postarile mele pe diferite forumuri si blog-uri tot spun ca banii obtinuti din coruptie se duc pe finantari de partide !
Si articolul de fata e o manipulare ordinara, probabil din partea ”intervievatului” care încearca sa sugereze ca destinatia banilor murdari merge prea putin la aceste finantari … FALS !!! Nu contest faptul ca cine mânuieste ”borcanul” cu miere se linge pe degete (unii mai mult altii mai putin), dar procentul este nesemnificativ…toti cei care si-au oprit un ”comision” mai mare pt. sine sunt anchetati de DNA sau deja au suferit condamnari în trecut ! În rest: CEA MAI MARE PARTE DIN BANI MERG CATRE PARTIDUL AFLAT LA PUTERE ! Aveti idee ce salarii exista în cadrul acestor partide ? A încercat cineva sa calculeze cât se consuma lunar cu întretinerea unui sediu de partid ? Chirie, întretinere (si ei consuma apa, curent electric, canalizare plus salubrizare), salarii pt. personalul din sediu (întretinere, activisti), aparatura, telefon, consumabile si multe altele ! Suma va asigur ca este considerabila PENTRU UN SINGUR SEDIU ! De unde banii…? La aceasta întrebare încercati voi sa raspundeti !
Partidele politice din România (si chiar de pretutindeni) sunt doar ”gauri” negre în bugetele contribuabililor români si nu aduc NICIUN BENEFICIU ! Nu programe economice viabile, nu programe sociale NIMIC !
Aceste partide doar sug din seva natiunii si nu returneaza NIMIC !

sergiu  •  11 aprilie 2010, 2:41

”Românului get-beget” nu pot sa îi spun decât atât: spala-te tata cu apa pe fata ca sa te trezesti ! Faptul ca nu ai de a face cu ”ingineriile” nu înseamna ca ai si dreptate ! Daca e sa dam crezare onestitatii dumitale înseamna ca esti un credul fara scapare !Ai cumva impresia ca anchetele facute de baietii astia sunt ”facaturi” ? Fara probe ma îndoiesc ca s-au apucat sa rascoleasca mizeria existenta în sistemul de stat (aici ministerul sportului, sau cum s-a mai numit de-a lungul timpului)…Oricum ei au intrat în posesia a unor documente ce reprezinta doar vârful iceberg-ului…

sergiu  •  11 aprilie 2010, 2:54

Aceluias ”Român get-beget” îi stau la dispozitie cu devize si facturi care nu sunt trucate, ale unui imobil construit PROPIETATE PRIVATA !
În timp ce la vremea respectiva (eu sunt plecat de mai mult de 2 ani din tara datorita faptului ca nu mai putea respira ”aerul” României), mp construit mergea în zona respectiva la 1000-1200 euro, imobilul respectiv a dus costurile la cel mult 280 euro în regie proprie (tva inclus la materialele de constructie)!!! Puneti dvs. ce doriti la acesti bani: impozit pe salarii,impozit pe profit si ce mai este de adaugat si tot nu veti ajunge la 1000 euro/mp !! Stiti ce face diferenta ? FURTUL !
Ce fura muncitorii, inginerii, firma de paza etc. ! Si aici vb. doar de costurile facturate ! Plus pierderile inerente unui lucru facut cu mâna necalificata (ca sa se plateasca salarii mizere si fara contract de munca!), deci prost executat si atunci pierderi pt. refacerea unor lucrari executate prea prost pt. a trece de receptie !

Roman get-beget  •  14 aprilie 2010, 11:04

Tocmai au fost Sfintele Sarbatori de Pasti. De trei ori m-am spalat cu apa rece si sfintita pe fata in fiecare dimineata a sarbatorii. Am fost treaz si inainte si dupa, la fel cum foarte treaz sunt si acum, dle Sergiu.
Si daca ar fi sa vorbim despre credulitate, as schimba notiunea cu una mai potrivita: CREDINTA. Desigur ca ma refer la credinta in Dumnezeu, care impletita cu optimismul, speranta si bunele intentii pot genera lucruri extrem de frumoase.
„Ingineriile” nu m-au ocolit nici pe mine, insa am refuzat sa interferez cu ele sau cu cei ce le genereaza. Si ce pot sa va confirm este faptul ca in continuare exista oameni de buna credinta, pe care ii cunosc personal si care nu au nevoie de „ingineriile” amintite pentru a castiga o licitatie si a face o constructie deosebita, de altfel – singurul lucru pe care stiu sa il faca foarte bine: sa construiasca.
Amintiti de probe. Sincer, eu inca le astept cu interes. Dar ma indoiesc si am dubii reale ca ele vor apare vreodata, cunoscand faptul ca mass media nu o data a lansat ipoteze si piste false.
Va pot pune si dvs la dispozitie probe din care reiese clar ca domnul constructor (daca el intr-adevar exista) a furnizat INFORMATII FALSE cititorilor. Lucru care este incorect si imoral. Fata de noi, romanii – in general si fata de viitorul copilului meu – in particular, caruia nu vreau sa ii ofer o educatie bazata pe principiile perioadei ante si post decembriste.
Referitor la imobilul proprietate privata vandut cu 1000 euro/mp, pot sa va spun domnule Sergiu ca nu este responsabilitatea nimanui altcuiva decat a proprietarului sa verifice, sa coordoneze si sa controleze actiunile ce se desfasoara pe propriul santier. Daca nu a avut grija de proprii sai bani – culpa ii apartine in totalitate. Insa dvs vorbiti despre preturile de cand erati in tara, acum mai bine de 2 ani, adica in 2007-2008, in perioada „boom-lui” in constructii, cand piata permitea adaosuri ale constructiilor de locuinte private de peste 100%.
Dar aceasta nu este o comparatie relevanta! Santierele despre care vorbeste domnul Tolontan si care sunt finantate din fonduri altele decat private, cel putin in ultimii doi ani, au un control al costurilor bine pus la punct. Exista diriginti de santier din partea Institutiilor Statului, alti reprezentanti din partea Inspectoratului General de Stat in Constructii, exista departamente financiar contabile… Practic o armata de oameni care controleaza toate lucrurile acestea, o armata pe care constructorul privat nu o are intotdeauna la dispozitie sau nu vrea sa o plateasca si evident ca exista riscul sa aiba pierderi.
Observ frustrarea dumneavoastra si probabil ca e generata de alte aspecte, cel mai probabil din viata dvs personala…
Oare ce e mai simplu: sa iti parasesti tara sau sa pui umarul si sa ajuti sa o ridici?

Comentează