Incredibila dispariţie a două patinoare

UPDATE: Oamenii de afaceri reactioneaza! Hotnews gazduieste azi o reactie a sefului Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii fata de aranjamentele din atribuirile pe bani publici.

miercuri, 14 aprilie 2010, 3:01

UPDATE: Oamenii de afaceri reactioneaza! Hotnews gazduieste azi o reactie a sefului Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii fata de aranjamentele din atribuirile pe bani publici.

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

Cu banii cheltuiţi la Braşov s-ar fi făcut trei patinoare, nu unul!

Gazeta Sporturilor a găsit în străinătate un patinoar asemănător ca dimensiuni şi funcţionalitate sportivă cu cel de la Braşov » În România, in plina criza Ministerul Dezvoltării şi Primăria Braşovului au plătit, în 2009-2010, peste 12 milioane de euro firmei MBS, deţinută de consilierul PD-L Gabriel Szilagyi » În Ungaria,  in crestere economica, acelaşi gen de patinoar olimpic acoperit a fost construit, în 2006, cu 4 milioane de euro.

Urmăriţi datele comparative găsite de reporterii gsp la Braşov şi la Miskolc, priviţi fotografiile, citiţi mărturiile specialiştilor şi trageţi singuri concluziile! Munca noastră a durat săptămîni întregi pentru ca dumneavoastră să puteţi obţine, într-un sfert de oră, clar şi obiectiv, imaginea şi explicaţia României de azi.

[tab:Capitolul 1]

Poate că nu banii publici ne lipsesc, ci altcineva care să aibă grijă de ei

Am văzut ceea ce era de văzut şi ni s-a spus ceea ce era de spus. Acum e rîndul dumneavoastră să vă convingeţi singuri.

La Miskolc, în Ungaria, Gazeta a găsit un patinoar olimpic asemănător celui de la Braşov, dar de trei ori mai ieftin. Am documentat săptămîni în şir studiile de caz. Am discutat cu mulţi specialişti din afară şi din ţară, unii frustraţi desigur de ceea ce ei numesc „şpăgile incredibile din achiziţiile publice, care ne scot practic de pe piaţă”.

Între cele două construcţii există similitudini multiple şi diferenţe pe care vă lăsăm să le apreciaţi. Ungurii au, în plus, un patinoar în aer liber, tot de dimensiuni olimpice. Românii deţin zone VIP extrem de bine dotate şi un sistem de supraveghere video performant. Suprafaţa totală construită e mai mare la Braşov, dar nu spaţiile sportive sau dedicate publicului.

În rest, patinoarul în sine, zona de joc, tribunele, cabinetele medicale, vestiarele, aerul condiţionat, procesele tehnologice „de frig” şi iluminarea sînt cap la cap. Asta pentru că, în ciuda nonşalanţei cu care autorităţilor din România invocă mereu „situaţii speciale”, construcţiile sportive în toată lumea s-au standardizat, tehnologia s-a globalizat şi ieftinit, iar sălile, patinoarele, bazinele se regăsesc într-o marjă de preţ lesne de dedus în funcţie de capacitate.

În hocheiul românesc, sărac şi pasional, întîlnirile dintre echipele din Bucureşti şi cele din Harghita şi Covasna aduc, pe lîngă concurenţa sportivă, şi o tensiune care poate părea excesivă celor din afara sportului. La Miercurea Ciuc se strigă împotriva românilor, iar la Bucureşti tribunele scandează: „Afară, afară, cu ungurii din ţară!”. Nu e ură, ci doar rivalitatea tradiţională a gheţii.

După ce te uiţi încă o dată pe cifrele şi imaginile de la Miskolc şi de la Braşov, ştiind că totul e făcut cu banii tăi, te abţii cu greu să nu-i chemi pe vecini: „În ţară, în ţară, cu ungurii de-afară!”. Pentru că, cel puţin din această comparaţie, un lucru e clar: ungurii au mai multă grijă de banii ungurilor decît românii de banii românilor.

[tab:Capitolul 2]

În Ungaria, la Miskolc, fără clienţi politici, patinoarul costă mai puţin, iar ungurii sînt şocaţi de preţurile din România

Într-o treime din preţul de la Braşov, au făcut o arenă interioară şi una exterioară, tot de dimensiuni olimpice, care poate fi patinoar sau suprafaţă de baschet şi handbal

Miskolc. Al treilea oraş ca mărime al Ungariei, situat în nord-vestul ţării, cu o populaţie de 200.000 de locuitori. În centrul unui complex sportiv imens, lipit de Sala Polivalentă, patinoarul de 2.000 de locuri, dintre care 1.300 pe scaune, nu frapează, ci se integrează perfect în peisaj.

E o clădire sobră, dar utilă, construită pe două niveluri. Într-o latură, se află un alt patinoar de dimensiuni olimpice, funcţionabil doar iarna. În restul anului e folosit ca teren pentru sporturile de echipă.

Ce spune un specialist român
„Asta e tendinţa, să se facă suprafeţe multifuncţionale. Diferenţa de preţ e infimă, de cîteva zeci de mii de euro la investiţii de milioane”, explică un constructor român tehnologia folosită la terenul din afară.

Priveşte îndelung planurile, fotografiile şi reperele tehnice din Ungaria. Le compară cu ceea ce are pe laptopul lui. Pe ecran defilează proiecte de patinoare din toată Europa. Dă din cap amar. „Da, e un preţ corect. Aţi avut o idee bună să mergeţi la Miskolc. Aşa îşi vor da seama oamenii cît s-a cheltuit în plus la Braşov. De trei ori mai mult!”.

„Ei sînt viitorul nostru”
În interior, 150 de copii, cu vîrste între 4 şi 8 ani, sparg liniştea unei zile de weekend, susţinuţi frenetic de părinţi. „Uitaţi-vă la ei! Sînt viitorul nostru, din tot grupul mare, sigur vor rămîne de o echipă de hochei”, spune Egri Istvan, în loc bun-venit.

E şeful complexului şi preşedintele echipei de hochei locale cu nume amuzant: „Urşii polari”. Din 2003, e membru în Comisia tehnică a federaţiei maghiare. Omul care acordă licenţe şi omologhează patinoare pentru competiţiile internaţionale.

„Nordicii sînt cei mai buni”
La 54 de ani, Egri e o minienciclopedie în tehnologia sportivă. Vorbeşte despre ultimele noutăţi în materie pentru menţinerea gheţii, climatizare, securitate a jucătorilor. „În fiecare an, ne ducem la o expoziţie internaţională, Arena Expo în Finlanda, unde afli tehnologii pentru gheaţă, optimizare de costuri, ultimele tendinţe din climatizare şi securitate. E vital să fii la curent cu tot ce e nou. Nordicii sînt cei mai buni. Uite, de exemplu, mantinela şi geamul de protecţie le-am schimbat de trei ori deja, pentru a fi aliniat la normele internaţionale”, dezvăluie el.

Tavanul de Harghita
În august 2005, prima cărămidă a patinoarului l-a găsit pe Egri Istvan pe şantier. Cunoaşte fiecare centimetru pătrat din interiorul patinoarului, astfel că turul clădirii pare o joacă de copil. Mîndria lui e tavanul din lemn de Harghita. „E un model maghiar, ca un viezure, mult mai uşor de montat. Am folosit lemn de brad din ţara voastră, din Harghita. Cîntăreşte doar 240 de tone şi am folosit 8.000 de şuruburi pentru asamblarea lui”, povestşte înflăcărat Egri.

Îl nedumereşte Braşovul
Îţi explică rolul fiecărei turbine de aer, cameră de service sau buton aprins, cu o sinceritate debordantă. Peste tot, ai senzaţia spaţiului exploatat la maximum, util deopotrivă pentru sportivi şi pentru public.

„Cît a costat?”, e curiozitatea tipică reporterului. „Păi, cam mult, pentru că totul trebuia integrat în peisajul arhitectonic al zonei. Dar vă spun cifra exactă, 1 miliard de forinţi. Cu tot ce vedeţi aici, construcţie plus dotări pentru omologare internaţională”, spune şeful complexului. La cursul lui 2006, 1 miliard de forinţi înseamnă 4 milioane de euro.

Cînd află costurile de la Braşov, pare nedumerit. „Cu banii aceştia, făceam 3 patinoare în Ungaria..”. E replica finală, care nu mai aşterne după ea nici un comentariu. Se aud, aşa, de final, doar strigătele de bucurie ale copiilor de pe gheaţă.

„Ca să construieşti un patinoar, trebuie să ai oameni de specialitate care să ştie ultimele cerinţe în materie. Nu poţi să fii un constructor bun de patinoare decît dacă ai astfel de oameni în organizaţie”
Egri Istvan

8 competiţii de anvergură internaţională a găzduit patinoarul din Miskolc de la inaguare

41 de patinoare se regăsesc pe teritoriul Ungariei, din care 30 sînt acoperite

[tab:Capitolul 3]

Un patinoar frumos, dar mic, la un preţ urît, adică mare

Braşov. Un oraş situat în centrul României, cu o populaţie de 285.000 de locuitori, al optulea ca mărime din România.
Pe 18 februarie 2010, după un an şi nouă luni de investiţii masive ale municipalităţii şi Companiei Naţionale de Investiţii, „cel mai modern patinoar din Europa de Est”, cum l-a anunţat primarul Scripcaru, uitînd că trăim în „societatea cunoaşterii”, a fost inaugurat cu fast.

2.000 de spectatori s-au înghesuit să vadă „minunea”, construită pe locul unui lac dezafectat. Nu e nici pe departe cel mai mare din Est, dar e frumos. Şi uluitor de scump.

Patinoarul din „Tractorul”
O hală uriaşă, proiectată pe structuri metalice şi legată de panouri prefabricate, respectînd trendul construcţiilor industriale, în alb şi gri, subjugă privirile în parcul Tractorul.

Patru intrări numerotate alfabetic, cu o copertină ancorată pe schelet metalic, sînt dotate cu un sistem de ticketing ultraperformant.

Un director iritat
În interior, senzaţia de modern e accentuată de la primii paşi. Apare şi directorul Florin Florea, un fost sprinter de performanţă, numit şeful direcţiei de sport locale. Întrebările curg după modelul Miskolc, însă e mult mai puţin deschis decît ungurul.

Iritarea izbucneşte de la prima curiozitate tehnologică. „Asta vreţi să aflaţi voi? Mă ocup de o lună de patinoar şi voi vreţi să ştiu ce tehnologie e? Ce contează asta, dacă funcţionează şi-mi asigură parametrii necesari? Haideţi să vă arăt, că nu e nimic de ascuns, să vă daţi seama singuri despre ce vorbim”, spune Florea.

VIP la loje
Turul începe de la loje, cinci la număr. Un lux desăvîrşit, cu LCD în fiecare încăpere, internet WI-FI, fotolii de piele şi canapele crem, aidoma unui hotel de cinci stele. Sala de conferinţe e impecabilă. „Va fi în curînd şedinţa Comitetului Olimpic, avem toate condiţiile, se pare, nu?”, întreabă ironic Florea.

Traseul de prezentare
În interiorul patinoarului, ai senzaţia unui spaţiu mai restrîns decît la Miskolc, deşi capacitatea pe scaune e mai mare decît a ungurilor. Cinci vestiare de 25 locuri se întrepătrund ca un labirint la parter. Încăperile sînt largi, cu ventilaţie separată, duşuri şi toalete moderne, dar dulăpioarele sînt utile pentru echipamentul de patinaj, nu cel de hochei!

O sală de forţă, un cabinet medical şi o cameră de antidoping întregesc facilităţile pentru sportivi. În capătul opus, vestiarul pentru public nu face notă discordantă decît la numărul de dulăpioare. La toalete, senzorii sînt stăpînii absoluţi. Turul se încheie cu mîndria lui Florea: camera de comandă. De aici sînt controlate sistemul de supraveghere, climatizare şi de produs gheaţa, internetul, accesul şi ieşirile de siguranţă. „E cel mai modern patinoar din ţară. Cred că v-aţi dat seama, nu?”. Răspunsul despre costuri este în rîndurile de mai jos.

Ieftin la protecţie
Panoul de protecţie din mantinela de la Braşov e construit cu clipsuri, care nu se întrepătrund, lăsînd un loc liber. Ultimele norme internaţionale de securitate interzic astfel de panouri, după ce un hocheist din campionatul nord-american şi-a prins nasul între deschizături, retezînduşi-l! Explică ungurul Egri Istvan: „Sistemul cu clipsuri e mai convenabil pentru costurile de achiziţie reduse şi pentru camerele TV! Federaţia internaţională a interzis acest sistem şi ne-a obligat şi pe noi să revenim la panourile tradiţionale, prinse între stîlpi de siguranţă”.

Florin Florea (46 de ani), directorul Direcţiei pentru Tineret şi Sport din cadrul Primăriei, susţine că banii investiţi în patinoar sînt acoperiţi de tehnologie şi construcţie

– Domnule Florea, de ce a fost nevoie de o sumă aşa de mare pentru patinoar?
– Asta e important? Banii? Păi, haideţi să fim realişti! Faceţi şi d-voastră un simplu calcul, da? Tot ce vedeţi aici însumează peste 8.400 de metri pătraţi construiţi. Orice constructor în România vorbeşte de un cost real de 1.000 de euro pentru metrul pătrat, deci cam 8,4 milioane de euro. Mai puneţi la socoteală toate dotările de ultimă generaţie şi vedea că suma e justificabilă.

– Totuşi, 12 milioane de euro pare exagerat…
– Nu pare, domnule, deloc! Asta credeţi voi, presa sportivă, care se ocupă acum, mai nou, de anchete. Gîndiţi-vă doar că tehnologia pentru fabricat gheaţă şi alte costuri s-au ridicat la peste 500.000 de euro! Să fim serioşi, la ora actuală, nu mai există aşa ceva în România. În loc să apreciem faptul că s-a construit ceva unicat pentru sportul românesc, pe noi ne preocupă constructorul, tehnologia folosită, cine, ce şi cum…

– D-voastră aţi încredinţa un astfel de proiect unui firme cu 30 de angajaţi?
– Nu e treaba mea cine a construit sau ce condiţii a îndeplinit. Asta trebuie să verifice organele statutului, nu presa. Eu sînt administratorul patinoarului, iar tot ce contează pentru mine e ca acest patinoar să funcţioneze la parametrii normali şi să respectele normele internaţionale pentru găzduirea unor competiţii de anvergură. Vi s-a părut ceva în neregulă? Nu.Vedeţi, asta trebuie să scrieţi. Şi sînt foarte curios dacă o veţi face…

300.000 euro este costul maximal al tehnologiei de frig, conform constructorilor români

15 lei costă un bilet de intrare pentru adulţi în patinoar, preţul fiind redus la jumătate pentru copii

1 oră şi jumătate e programul zilnic alocat pentru public la patinoarul din Braşov

Comentarii (101)Adaugă comentariu

dddd  •  14 aprilie 2010, 3:39

asta-i drama. asta e cea mai mare problema a Romaniei dupa parerea mea, contractele acestea strigatoare la cer. si sunt peste tot. bani ar fi, oportunitati sunt, nenorocirea e ca noi platim de 3,4,5 ori mai mult pt orice. eu sunt convins ca intr-adevar suntem saraci lipiti in momentul asta dar motivul nu este criza ci aceste licitatii pe spaga. de aia nu avem autostrazi, de aia nu avem nimic

Canadianu  •  14 aprilie 2010, 4:09

S-a ajuns atat de departe cu HOTIILE incat e ceva normal in Romania !!
Toate costa in Romania de zeci de ori … uitate la autostrazi care se construiesc cu viteza melcului , uitate la CORUPTIA LA TOATE NIVELURILE VIETII ! e de nesuportat pentru oamenii cinstiti care mai sunt … uitate la Videanu ce PALAT are ?! ?! uiate la Ritsi care nu a facut nici o zi de puscarie ca a furat BANII NOSTRII !!!! !!!!
Daca amaratii nu-si platesc darile sunt in puscarie a doua zi !!! care justitie e in tara asta ?????????

romeo  •  14 aprilie 2010, 4:48

pai Cataline, noi citim(cu toate ca le stim deja) si tragem si concluzii…dar la ce ajuta?…”cainii latra, caravana trece”…si nu vezi cu ce tupeu va raspunde administratorul :” ce va apucati voi ,presa sportiva, de asemenea anchete”…

atletism  •  14 aprilie 2010, 7:05

Florea asta e o calamitate, e atat de arogant ca sa-siascunda incompetenta. La hochei nu se pricepe ce vreti de la el, e doar un fante de brasov, care nu se pricepe la hochei. Si cand te gandesti ca e un federal al federatiei de hochei, adica conducator de 2 bani.

Darby  •  14 aprilie 2010, 7:07

Sa fie anchetat acest Silaghi si cei cu,care a facut afacerile pe banii mei.
In Romania totul este la supra pret…de la autostrazi la patinuare…iar eu ma plimb pe jos si nu am ce baga sub nas ca Silaghi sa se lafaie cu Jeepanul.
Benzina = exagerat de scumpa
Autostrada = putina si costul cel mai mare din lume
Mancarea = scumpa , proasta si nesanatoasa
Rezultatul este ca in curand va incepe **** ptr. acesti numiti oameni de afaceri

Werder  •  14 aprilie 2010, 7:49

ne dau clasa ungurii la orice in momentul de fata. Au autostrada facuta deja pana la Szeged noi nici macar n-am inceput-o pe cea dintre Ar-TM. Au sali de sport nou noute noi tot le folosim pe cele a lui Ceasca. Budapesta este de „n” ori mai frumoasa deca buda noastra de capitala etc. Ne meritam soarta, daca stam impasibil si ne uitam la ei cum fura. A furat PSD-ul intre 90-2004 acum fura si PD-l-ul.

bucuresti  •  14 aprilie 2010, 7:50

FRH a omologat patinuarul ?? NU !! S-a jucat campionat national pe un patinoar neomologat !! Dl Florea e in conducerea federatiei de hochei!! sa citeascsa propriul regulament al frh

Valentin  •  14 aprilie 2010, 8:20

Felicitari pentru articol. Chiar ma miram ce se intampla cu romanii de vor ei patinuare. Sa speram ca nu o sa moara hokeyul din cauza LOR!

kiko  •  14 aprilie 2010, 8:28

mi-e sila si lehamite…nu se mai termina jaful si furtul din tara asta..

Mircea  •  14 aprilie 2010, 8:30

Si suntem obligati sa platim impozitele? Sa le mai platim? Adica stim cu imima curata ca suntem furati.
Cand vad si eu un articol ca deputatul, senatorul sau stiu io cine, ca a fost condamnat la xx ani de inchisoare ? Doar aud ca a fost arestat si eliberat.

jiji  •  14 aprilie 2010, 8:34

O nesimtire caracteristica celor care ne guverneaza Imi aduc aminte de ce spunea Monica Ritzi ca putea achizitiona ceea ce a achizitionat la preturi si mai mari . Ce conteaza . Jaf la drumul mare. Fac unii bani fara sa le pese. Nu-i cauta nimeni de ce si cum au cheltuit banii statului. De ce fratii nostri ungurii nu fura ,dar minoritarii o fac,

fl1nt  •  14 aprilie 2010, 8:38

sa mai treaca criza in europa si cautati-va de lucru in ce lucrati in romania.de ce sa te chinui aici cand poti sa te chinui in alte locuri mult mai faine ca asta.si unde oamenii is mai civilizati.sa ramana sa se fure intre ei. de ce sa platim noi ce fura ei si de ce sa platim noi mediocritatea de care dau dovada in rezolvarea problemelor care ne confruntam.o viata am si nu am de cand sa astept sa se schimbe clasa politica si dupa aceea sa incepem sa ne revenim…

ultimul dinamovist  •  14 aprilie 2010, 8:39

Problema celor care ajung intr-un anumit partid este ca orice functie se cumpara. Deci, ei platesc spaga de angajare, stiind ca vor recupera pe parcurs. Dar, cum „parcursul” poate fi destul de scurt, se grabesc sa recupereze „banii investiti”. Si tot asa…

Am auzit ca cineva a cistigat o licitatie fara sa vrea, in sensul ca nu el trebuia s-o cistige. Dialogul de dupa a fost cam asa: -Te retragi sa cistig eu licitatia (cel de pe 2)!; -Nu domnule, de ce sa ma retrag?; -Cat vrei ca sa te retragi?; -Fii serios! Nu ma retrag!; iar in final, apare :- Iti dau 50% din valoare! Omul n-a rezistat ispitei, a luat 50% fara sa faca nimic si si-a vazut de drum. Bineinteles ca licitatia era organizata de statul roman.
Acum construieste numai „afara”. NO COMMENT!

Norvegianul  •  14 aprilie 2010, 8:48

Romania este o gaura neagra…dupa ce „servitorii publicii” pun maini la banii publicii puteti spune la revedere banilor, nimeni nu mai stie unde au mers. Intrebarea potrivita pentru arogantul Florin Florea ar fi fost: „Cati bani ai primit din suma totala a constructiei?” Atunci sa stim „de ce” suma este justificabila. Poate el este arhitectul ascunderii banilor? Numai el stie si sigur nu ar spune nimic.

Zanetti  •  14 aprilie 2010, 8:50

Asa au inteles ei zicala: „Suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine”…

demonul  •  14 aprilie 2010, 9:06

as vrea sa spun un banc in loc de comentariu…. IN CHINA SE LICITEAZA PT CONSTRUCTIA UNUI POD. primii sunt rusii. noi va facem podul cu 100.000 de euro, vin americanii. noi va facem podul cu 150.000 de euro, la care chinezii spun, da stii dar rusii au zis 100.000. americanii: da dar noi oferim o calitate mai buna , garantie mai mare. VINE SI RANDUL ROMANILOR: NOI VA FACEM PODUL LA 300.000 de euro. chinezii pai cum asa ca uite ce au zis restul. LA CARE ROMANII. pai uite 100.000 de mii mie, 100.000 tie si 100.000 de euro la rusi sa faca podul . 😀

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 9:13

demonul: buna poanta 🙂 din pacate, dc inlocuiesti numele de tari cu numele de partide si de firme apropiate lor vei obtine situatia de la multe dintre licitatiile din romania

Radu  •  14 aprilie 2010, 9:13

Propun excluderea Romaniei din UE, pentru ca majoritatea hotiilor se fac cu bani europeni, adica si impozite din banii mei. Va meritati soarta.

akmm  •  14 aprilie 2010, 9:14

Asta nu e nici o durere.
Atata timp cat alti 23 de milioane (in afara de cei ce au scris artiolul)stau la coada sa faca la fel nu ai nici un motiv sa gandesti ca ar putea fi si altfel.Asta e durerea cea mai mare.

Gabriel  •  14 aprilie 2010, 9:22

Am citit cu interes si chiar am studiat cu atentie analiza si comparatiile si vreau sa precizez ca apreciez eforturile tale.
Intamplator insa, pe langa un avid nesat de sport si fotbal, lucrez intr-un domeniu conex cu obiectul reportajului vostru.
Sunt cateva diferente intre cele doua sali pe care probabil din necunostinta de cauza si neavand prea multe informatii nu ati pus accentul pe ele dar care pot face diferenta :
1. suprafata construita – cu peste 1000mp mai mult construiti, chiar si la un privat poate depasi usor 1.000.000E investitia, in functie de obiectiv, bine aici avand in vedere ca nu e o structura compacta diferenta ar trebui sa ajunga la jumatate, deci cam 500.000E
2. Grupuri sanitare de 2 ori mai multe, cam 50.000E de grup complet echipat, dotarile pot face diferente mari
3. Scarile de urgenta controlate electronic, minim minimorum 50.000E de scara
4. locuri pe scaune cu 300 mai multe, aici intervin multe investitii inafara de scaunele insele, de la suprafata plana pe care se proiecteaza aceste locuri, straturile de balastru, fundatie, structura de sustinere samd, poate depasi lejer 200.000E
5. locurile in picioare se pozitioneaza pe culoarul superior de acces, in consecinta investitie aproape 0
6. Suprafata de joc, este o diferenta de 91mp!da, atat este dif intre 61×31 si 60×30, numai daca luati exemplul de la locurile de scaune va puteti face o idee cam care sunt diferentele in investitie la care adaugati costurile speciale pentru suprafata de joc cat si echipamentele necesare inghetarii acestei suprafete. Suplimentar aproximativ 300.000E
7. Diferenta de structura, este extraordinara, nu se poate compara sub nici o forma o structura de lemn cu una metalica. Aici trebuie pusa altfel problema : ungurii au ecomisit. Si au economisit cel putin 5-600.000E. Diferentele dpdv tehnic sunt uriase, al costului materialelor si al manoperei. Eu zic ca nu se poate face in ziua de azi o constructie publica(!) din lemn, riscurile sunt imense. Acum nici macar pentru case personale nu se mai dau autorizatii pentru constructii din lemn!
8. Supravegherea video si sistemul de ticketing, pai becali a investit pe sationul sau undeva la 500.000E pentru aceste sisteme. Aici s-a cheltuit pe aceste sisteme in jur de 200.000E.
9. Vestiare, degeaba faci multe si mari daca nu sunt climatizate, cand vine sportivul si se dezbraca, va ajunge mirosul pana la tavanul ala de lemn din harghita, intamplator am facut sport de performanta… Oricum avand in vedere ca patinoarul romanesc are mai putine vestiare si mai mici dar climatizate, iar maghiarii mai multe si mai mari, fara climatizare, tot romanii ar trebui sa plateasca in plus cam 50.000E.
10. Peste tehnologia de racire ati sarit repede, probabil fiindca nici nu vi s-au dat informatii, dar iti garantez eu ca poate depasi si 500.000E in functie de caracteristici, marca durata de viata, garantie, consum samd. Dar sa zicem ca sunt apropiate, avand totusi o suprafata mai mare vorbim de cel putin 100.000E
11. Alte diferente, aici putem integra toate acele diferente de cheltuieli atunci cand de exp toate aceste dif se integreaza, plus cea mai importanta, durabilitatea cea mai costisitoare, dar sa zicem undeva la 200.000E
12. Toate preturile de mai sus sunt fara TVA 😉
Sa facem un calcul : 2.250.000E fara TVA, 2.677.500E cu TVA, sume calculate grosso modo fara a lua in calcul alte multe diferente pe care un constructot adevarat ti le poate enumera si evalua.

De la 6 mil fara TVA, 7.140.000E cu TVA licitatia initiala, adaugam 2.677.500E cu TVA si obtinem 9.817.500E cu TVA, restul de bani pana la 12.000.000 poate fi bagat spre exp in teren, sau in buzunarul cuiva terenul era detinut inainte si nu au mai fost alte cheltuieli.
Cam astea sunt reperele de calculat, sper ca nu v-am plictisit prea mult. Sanatate multa!

Gabriel  •  14 aprilie 2010, 9:28

o mica corectare, raportarea s-a facut si trebuia finalizata comparativ cu inevstitia maghiara, care spuneai ca e de 4.000.000E, acuma nu stiu daca e cu sa fara TVA, sa zicem fara, ar insemna total 6.677.500E cu TVA pret corect, diferenta pana la 12mil nu o pot explica.

corneliu voinea  •  14 aprilie 2010, 9:31

Hahaha!!!
TOTI vorbim ca nu este bine dar nu facem nimic! Atata timp cat vor fi lasati vor spune cu nesimtire: „Pentru ca pot”.
Polonezii au refuzat ultimul imprumut de la FMI, guvernul lor a facut ceva. La noi, toti fura, indiferent de partid.
Timisoara, la REVOLUTIE, nu degeaba au facut proclamatia (sau se pare ca degeaba) si pct. 8 in care spuneau ca fara comunisti si securisti la putere!!!
Treziti-va!!! Suntem deja sub o dictatura „economica”. EI FURA SI NOI PLATIM.

stefanita  •  14 aprilie 2010, 9:34

IN PRIMUL RAND FELICITARI CATALINE TIE SI ECHIPEI TALE.
Mi se pare peste mintea omeneasca ceea ce se intampla in tara asta. Ce ii mai poate speria pe oamenii astia? De cine sa se teama ei? Asta e un ***** fara nicio jena. In loc sa explice pe ce au cheltuit banii pe el il nelamurea de ce faceti voi ancheta?
CE NE FACEM CU ASTIA? HAI SA FACEM CEVA!
Nu stiu daca ai vazut filmul din care e urmatorul citat: „There’s a lot of nobility in this room. Must be the paneling”. Trebuie sa intre frica in ei ca altfel ne strica tot viitoarul.

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 9:37

Gabriel : inteleg ce spui, dar brasovul va mai cheltui bani la o rectificare, asta deja au anuntat. Suma reala va fi mai mare de 12 milioane!
In privinta tehnologiei de frig, am discutat cu mai multi specialisti. Pt un asemenea patinoar nu are cum sa depaseasca 300.000 de euro. Sigur ca poti sa faci si mai scump, tot timpul exista mai scump, dar de ce?!!!

In privinta suprafetei totale construite comparatia functioneaza foarte bine. E cum spui tu. De ce sa construiesc cu 30% mai mult decit in Ungaria pentru un obiectiv similar ca rigori sportive?!!!

La aceleasi standarde, obligatia legala a celor din Primarie si de la CNI era sa gaseasca cele mai mici costuri, nu sa-si fabrice alibiuri pentru a cheltui mult, cred ca aici esti de acord cu noi.

Multumim pentru comentariu!

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 9:38

akmm: eu nu cred ca avem o tara cu 23 de milioane de speculanti sau potentiali hoti

Marian Z  •  14 aprilie 2010, 9:41

parca mi-a mai venit inima la loc si nu numai ca nu m-as mai impotrivii autonomiei maghiare in Transilvania (unde si locuiesc si pana in acest moment eram un un inversunat impotriva acestei idei) dar ma gandesc daca n-ar fi viabila si anexarea la Ungaria sa scapam de miticismele astea care ne termina.
nu mai avem rabdare si energie sa luptam cu aceasta coruptie generalizata.
sorry

stefanita  •  14 aprilie 2010, 9:44

PT Gabriel:

frumoasa argumentatia…dar nu ne incalzeste cu nimic…cred ca dumneavoastra lucreti in domeniu…dar am si eu o intrebare: FIRMA LA CARE LUCRATI CASTIGA LUCARI PT STATUL ROMAN SI FACE DEVIZELE LA FEL CA ASTIA…ADICA DE 3 ORI MAI MARI?

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 9:56

marian Z: stati putin ca vorbeam despre ungurii din afara 🙂 in tara e altfel, am prezentat si vom insista, cazul patinoarului de la tg mures, realizat de firme apropiate udmr 🙂

Ion  •  14 aprilie 2010, 9:58

Catalin, in Romania de dinainte de ’89 s-a furat atat de mult si de atat de multi incat s-a ajuns ca fenomenul scocial sa fie pomenit sub eufemismul „romanul nu fura, isi completeaza veniturile” ptr a menaja mandria si imaginea poporului.
Iti spun eu ca nu s-a shimbat nimic. Acelasi renume il avem SI AZI atat in tara cat si afara. Poate doar posibilitatiile de ciordire in RO s-au mai diminuat ptr ca patronii sunt mai atenti decat statul. Dar disponibilitatea morala ptr furt a ramas la aceleasi cote.
Si iti mai furnizez o informatie. RO este tara cea mai corupta din UE. Corputia este mana-in-mana cu furtul. In cazul patinoarului, daca n-ar fi acea coruptie, nimeni n-ar acoperi furtul.

Oricum felicitari ptr atitudine si implicarea serioasa si documentata.

Marian Z  •  14 aprilie 2010, 10:03

🙂 stiu Tolo si ai dreptate, doar tot ce-i intern, ca structura publica/politica e mancat de coruptie (fara corupti hahaha).
Si eu ma refeream in perspectiva la cei de afara care sa „ne colonizeze”.
Doamne nici nu credeam ca ajung sa ma gandesc la asemenea variante dar pr bune nu se mai poate asa.
Te/va felicit pt ce faceti!
Zi faina Tolo.

Gabriel  •  14 aprilie 2010, 10:08

Idee generalizata, sau populara, este ca la vreme de criza sa mancam si mamaliga, nu numai paine. Este justificabil, cu totii platim la stat, pe mine ma doare inima de cand am auzit ca s-a reintrodus forfetarul si gandim ca trebuie sa fim foarte atenti cu banii investiti.
Insa, eu prin prisma experientei mele, acord cea mai mare importanta infra-structurii. De aceea tocmai fiindca dau bani la stat, vreau acesti bani sa fie folositi cu intelepciune, prefer sa se faca o lucrare mai de calitate si poate mai scumpa decat una la norma : tot ce au construit comunistii a fost la norma si au rezistat suficient de mult timp, imaginati-va daca totul s-ar fi facut conform specificatiilor! nici o specificatie standardizata din lumea asta nu recomanda ingroparea tevilor de incalzire sau apa curenta, se fac canale speciale subterane cu acces facil, sa nu fie nevoie sa distrugi toate strazile din tara asta macar o data pe an ca sa inlocuiesti o teava!!
Recomandarea mea este sa nu te concentrezi asupra comparatiei tehnico financiare fiindca ai pierdut din start dpdv etic.
Eu consider ca dotarea salii respective este una foarte buna si sunt mandru de ea. Nu poti sa compari o sala etalon pentru un oras ca Brasov cu o sala practic de antrenament din Ungaria, nu sufera comparatii, targetul publicului este cu totul diferit.
Ceea ce insa este cu adevarat deranjant, este faptul ca la un calcul sumar aceasta sala cu aceste dotari costa mai putin, asta ar trebui urmarit : bine domnule, sala este extraordinara, dotarile la fel, insa justificati-mi va rog acesti bani multi.
Iti dau un super pont : Toate, absolut toate cheltuielile se incadreaza intr-un deviz(mai multe), cere acel deviz si abia atunci ne apucam sa facem comparatii. Nu ar trebui sa refuze pentru ca nu e secret de stat, nu e confidential, intrucat implica fonduri publice. Si atunci o vom lua bucatica cu bucatica, daca vrei te pot ajuta. Iti pot da comparativ de exp devize standardizate care implica costuri de materiale, manopera etc.

Bogdan  •  14 aprilie 2010, 10:10

Domnule Tolontan, lasati oamenii sa isi faca treaba, sa fie gospodari – ca asta e criteriul, nu ce si cat, cum si de ce, asta e treaba altora nu a presei sportive e a justititiei ( a nu se intelege dreptate ci doar justitie asa cum bine scrie CTP astazi).

Totusi ma intreb ce marja de profit are aceasta firma MBS, vedeti ca puteti achizitiona Situatiile financiare ale lor de la Registrul Comertului contrac sumei de aproximativ 50 lei noi, probabil ca se va vedea ca profitul e mic, ca mai mult ca sigur in sifoneaza, problema e ca increnagatura s-a putea sa fie mai mare – si sa nu sifoneze profitul prin servicii ci chiar prin achizitionarea materialelor si tehnologiilor de la niste firme de „GOSPODARI” la preturi mult umflate, asa poate se vor putea afla mai multe. Cu un pic de relatii la Administratia Fin se pot vedea declaratiile 390 si 394 si am putea vedea cu ce firme lucreaza.

Daca aveti nevoie de ajutorul meu ma puteti contacta pe adresa de email – sigur cu aceste lucruri s-ar afla multe magarii.

Oricum dati inainte cu ancheta asta – sigur lucrurile nu vot putea fi acoperite la nesfarsit, vine si scadenta pentru ei.

Gabriel  •  14 aprilie 2010, 10:19

pt Stefanita :
devizele de lucrari la stat sunt intr-adevar mai mari, dar pentru toate firmele. De ce? Pentru :
1. implica riscuri financiare, se trezesc astia uneori sa plateasca dupa 1-1.5 ani de la data la care a fosta predata lucrarea!! ah si in timpul asta se emit facturi pentru care trebuie platit TVA-ul, imagineaza-ti cam cat TVA trebuie platit de firma constructoare cu mult inainte sa primeasca banii pe o lucrare la 12.000.000E ! pai cam 2.000.000E..cine are acesti bani de fituit? oricat de mare ar fi firma in tara asta!
2. Statul cere conditii speciale de executie, dupa norme riguros stabilite, care multe dintre ele sunt depasite dar care sunt costisitoare. La particular nu-l mai intrebi ai proiect tehnic? ii dai batai dupa oferta si gata.
3. Necesita garantii din partea firmei prestatoare, multe din ele financiare, pai numai ca sa cumperi un caiet de sarcini te doare inima.
4. Multe argumente de natura tehnica care necesita investitii suplimentare.

Crede-ma costurile suplimentare sunt de la 50% in sus, si poate ajunge si la 200%.

Gabriel  •  14 aprilie 2010, 10:32

Concluzia mea, este ca ar trebui sa scapam intai de mostenirea comunista, cu norme, legi si standarde care nu provoaca decat spaga si lucrari prost executate cu materiale echivalente. Sistemul. Insa este dureros sa schimbi sistemul, fiindca romanii s-au invatat cu el si se bazeaza pe el. Ne scufundam in manele, in aroganta, in nesimtire. Eu imi educ copilul ca si biletul de autobuz sa-l duca la cos dupa ce a coborat, este atat de greu sa strangi gunoiul de la gratar intr-o punga? este ata de greau sa acorzi si tu prioritate in trafic? Este atat de greu sa respectam batranii, sa ne certam copiii cand sunt violenti? Este f buna ideea ca parintii sa faca ore in folosul comunitatii pentru fiecare ora lipsita de copilul sau la scoala.

GARDA VECHE,STIINTAe  •  14 aprilie 2010, 10:39

Vorbesc de rafinament si expertiza in industria Civila,si-mi atesta 30 de ani in Occident c a experienta!!Romanii nu sunt cu nimic mai prejos decat alte Natii,daca vorbim de produs finit.E de luat in seama,cine primeste contractu,si cine-l conduce,pt ca,de calitate raspunde contract-oru…este greu de inteles? DNA,cu siguranta stie sa explice mai bine,intr-o zi.

luta  •  14 aprilie 2010, 10:39

La romani este o vorba ”PESTELE DE LA CAP SE STRICA”si cu asta cred ca am spus tot chear daca uni il taie de la coada

submarinu  •  14 aprilie 2010, 10:50

@Radu ! Da tu ce ****ai facut sa schimbi situatia asta ca sa zici ca ne meritam soarta? Doar vorbesti? Ai uitat ca esti roman?

turcu  •  14 aprilie 2010, 10:54

Pai mai Gabriel zici ca suprafata e mai mare cu 91 mp, pai de CE?? inseamna ca e neregulamentar fata de cel de la Miskolc. Inseamna ca jucatorii fac un efort suplimentar pt a acoperii cei 91 mp in plus !! Ai jucat vrodata hochei sa intelegi ce inseamna asta?? Si unde mai pui ca s-a pus o mantinela demodata fata de standarde !! Si atunci de unde super standard la brasov. Pai ce competitii internationale o sa organizati?? vezi ce zice unguru din Miskolc, de cate ori au schmbat ei mantinela !!

@MarianZ  •  14 aprilie 2010, 10:56

Iar astia din Ardeal pun botul la faza cu miticii. Pai bai debililor, uitati-va in parlament si in guvern cati sunt din Transilvania originari nu mai puneti. O sa vedeti ca sunteti la fel de hoti ca mitici. Ce simplu e sa arunci vina pe altu cand nu vezi ce ai in ograda.

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 11:07

Gabriel : da, sint documente publice, le-am cerut, dar deocamdata nu ni le-au dat. Am folosit cifre din alte documente publice (SEAP si altele), nu atit de detaliate, evident precum devizul de costructii. Dar noi nu vrem sa intram la socoteli pina la ultimul surub. Sa faca asta cei care sint platiti de noi si de voi din bani publici ca s-o faca!

Ideea e simpla: de ce s-a construit cu 12 mil e cd avem proba k se putea face ceva extrem de apropiat cu 4 mil e? Acesta e fondul discutiei, nu ca e frumos patinoarul, asta am scris, ca sint luxoase lojele, si asta am scris. De ce atit de scump? De ce risipa asta?

Sala din Ungaria nu e de antrenament, aici e o ironie ieftina din partea ta. Are acelasi numar de locuri ca la Brasov, iar acel patinoar din Ungaria a gazduit 8 competitii internationale de hochei, printre care un Campionat Mondial de tineret! Nu comite aceeasi eroare ca primarul Scripcaru, care sustinea ca a facut cel mai modern patinoar din europa de est crezind ca vobeste cu noi precum cu niste ignoranti. In ziarul acesta lucreaza mai bine de 100 de jurnalisti care isi cunosc profesia, care au vazut, impreuna, sute de competitii majore din toate sporturile, sute de stadioane, sali de sport, patinoare decenii la rind! Stim cu ce se maninca asta si e treaba noastra sa-i informam pe oameni.

Valentin TM  •  14 aprilie 2010, 11:17

In primul rind felicitari pentru articol; este asa cum trebuie sa fie: documentat, la obiect si fara alunecari;
In al doilea rind ma intreb ce se poate face pentru a se indrepta lucrurile la noi in tara; eu sunt un pic mai nationalist, dar tot imi vine sa imi cumpar casa in Ungaria;
Si as veni cu o idee: nu s-ar putea face un fel de asociatie care sa se se constituie parte vatamata in aceste cazuri si acea asociatie sa cheme in justitie aceste cazuri?
Eu unul as contribui bucuros cu o taxa pentru sustinerea asociatiei; si sunt convins ca am gasi si niste avocati profesionisti care s-ar implica;
Poate suna a utopie, dar intotdeauna ma intreb ce draq as putea face eu ca sa schimb aceasta stare de lucruri;

Toate cele bune

olivu  •  14 aprilie 2010, 11:28

@Valentin TM

nu cred ca ideea ta nu e utopica; o sprijin si eu!

r.p.  •  14 aprilie 2010, 11:41

O să ajungem asemenea unui banc celebru:

Doi antreprenori, vechi prieteni se revăd după mulţi ani. Unul face afaceri cu statul român celălalt face doar afaceri.

– Tu cum ai reuşit să faci o asemenea avere? Eu de abia mă descurc!
– Vezi clădirea aceea impunătoare, …aceea, exact lîngă intersecţie! Ei bine, acela este este cel mai modern patinoar din lume iar beneficiarul ei este chiar Primăria.
– Dar nu văd nimic!
– Exact. Eu l-am construit!

andrei  •  14 aprilie 2010, 12:18

Aseara m-am uitat la un film: „Capitalism: A love story”. Ce am retinut de acolo sunt urmatoarele: 1-2% au puterea economica si detin 99% din banii acestei (altei tari, dupa caz). Dar noi toti avem drept de vot. Atitudinea este tot ceea ce ne lipseste. Ne tin concentrati la gandul ca putem si noi sa fim ca ei, sa avem si noi BANI sa facem ce vrem…..si sincer, fac o treaba extraordinara tinandu-ne conectati la tot felul de idiotenii (OTV and stuff like that), indepartandu-ne privirea de la ce fac ei de fapt. Sunt dezamagit de ceea ce se intampla in lume (la noi inca nu s-au saturat ca a picat regimul comunist „doar” de 20 de ani). Ce ma doare este ca stam impasibili, inchidem ochii si mergem mai departe, repet, in speranta ca o sa ajungem si noi „acolo sus”. Au castigat de mult…..

tolo e tata’ lor. Pe ei! | Cronica unei vieţi. Banale  •  14 aprilie 2010, 12:43

[…] Badea şi care a avut o mare contribuţie la dărîmarea lui Ridzi-Pidzi, apare azi acest antologic articol. Îl citiţi şi voi că de aia am pus link pe cuvîntul articol. via […]

mihai  •  14 aprilie 2010, 12:43

yep..cand ii dati drumu la revolutie, beep me,…..voi fi prezent!!!!!

tudor  •  14 aprilie 2010, 12:55

Cataline, apreciez foarte mult interesul tau pentru banii nostri si respectarea legii. Daca au furat din banii nostri, sa plateasca! Si sa faci in continuare anchete de genul acesteia si a celei cu Ridzi. O singura rugaminte: fa asa cum zice Gabriel si cere devizele lucrarilor, sa fim siguri ca nu s-au facut erori de calcul in ancheta. Si dupa aceea nu va mai putea nimeni sa iti zica nimic. Succes!

unu  •  14 aprilie 2010, 12:57

Gabriel Says: „cam 50.000E de grup complet echipat”

asta dovedeste ca nu esti decat fie un smecher din asta care jecmaneste statu fie un simplu trepadus pus de cineva sa indulcesti apele cat se mai poate;

cu banii aia faci la rosu o vila cu etaj de 250mp! oricine din lumea constructiilor stie ca mp la rosu se invarte la 200E; in afara de jmenarii imobiliari pe care daca-i intrebi totul e la triplu.

mihaita  •  14 aprilie 2010, 13:06

noi suntem cea mai bogata natie!!! se fura de 2000 ani si inca se mai fura

zapacita  •  14 aprilie 2010, 13:20

Dupa ce ca patinoarul de la Bv a costat de trei ori mai mult decat trebuia, sportivii romani nici macar nu pot beneficia de el. O ora de gheata la Brasov costa 300 de lei, bani pe care Federatia nu-i are.
Asadar bani aruncati DEGEABA. Pentru agrement ne trebuia un patinoar olimpic sau pentru sportivii de performanta (care se antreneaza in conditii execrabile la Bucuresti sau la Ciuc)?!

Comentează