Incredibila dispariţie a două patinoare

UPDATE: Oamenii de afaceri reactioneaza! Hotnews gazduieste azi o reactie a sefului Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii fata de aranjamentele din atribuirile pe bani publici.

miercuri, 14 aprilie 2010, 3:01

UPDATE: Oamenii de afaceri reactioneaza! Hotnews gazduieste azi o reactie a sefului Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii fata de aranjamentele din atribuirile pe bani publici.

Investigaţie realizată de Mirela Neag, Radu Bichiş, Dan Brie, Marius Mărgărit, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

Cu banii cheltuiţi la Braşov s-ar fi făcut trei patinoare, nu unul!

Gazeta Sporturilor a găsit în străinătate un patinoar asemănător ca dimensiuni şi funcţionalitate sportivă cu cel de la Braşov » În România, in plina criza Ministerul Dezvoltării şi Primăria Braşovului au plătit, în 2009-2010, peste 12 milioane de euro firmei MBS, deţinută de consilierul PD-L Gabriel Szilagyi » În Ungaria,  in crestere economica, acelaşi gen de patinoar olimpic acoperit a fost construit, în 2006, cu 4 milioane de euro.

Urmăriţi datele comparative găsite de reporterii gsp la Braşov şi la Miskolc, priviţi fotografiile, citiţi mărturiile specialiştilor şi trageţi singuri concluziile! Munca noastră a durat săptămîni întregi pentru ca dumneavoastră să puteţi obţine, într-un sfert de oră, clar şi obiectiv, imaginea şi explicaţia României de azi.

[tab:Capitolul 1]

Poate că nu banii publici ne lipsesc, ci altcineva care să aibă grijă de ei

Am văzut ceea ce era de văzut şi ni s-a spus ceea ce era de spus. Acum e rîndul dumneavoastră să vă convingeţi singuri.

La Miskolc, în Ungaria, Gazeta a găsit un patinoar olimpic asemănător celui de la Braşov, dar de trei ori mai ieftin. Am documentat săptămîni în şir studiile de caz. Am discutat cu mulţi specialişti din afară şi din ţară, unii frustraţi desigur de ceea ce ei numesc „şpăgile incredibile din achiziţiile publice, care ne scot practic de pe piaţă”.

Între cele două construcţii există similitudini multiple şi diferenţe pe care vă lăsăm să le apreciaţi. Ungurii au, în plus, un patinoar în aer liber, tot de dimensiuni olimpice. Românii deţin zone VIP extrem de bine dotate şi un sistem de supraveghere video performant. Suprafaţa totală construită e mai mare la Braşov, dar nu spaţiile sportive sau dedicate publicului.

În rest, patinoarul în sine, zona de joc, tribunele, cabinetele medicale, vestiarele, aerul condiţionat, procesele tehnologice „de frig” şi iluminarea sînt cap la cap. Asta pentru că, în ciuda nonşalanţei cu care autorităţilor din România invocă mereu „situaţii speciale”, construcţiile sportive în toată lumea s-au standardizat, tehnologia s-a globalizat şi ieftinit, iar sălile, patinoarele, bazinele se regăsesc într-o marjă de preţ lesne de dedus în funcţie de capacitate.

În hocheiul românesc, sărac şi pasional, întîlnirile dintre echipele din Bucureşti şi cele din Harghita şi Covasna aduc, pe lîngă concurenţa sportivă, şi o tensiune care poate părea excesivă celor din afara sportului. La Miercurea Ciuc se strigă împotriva românilor, iar la Bucureşti tribunele scandează: „Afară, afară, cu ungurii din ţară!”. Nu e ură, ci doar rivalitatea tradiţională a gheţii.

După ce te uiţi încă o dată pe cifrele şi imaginile de la Miskolc şi de la Braşov, ştiind că totul e făcut cu banii tăi, te abţii cu greu să nu-i chemi pe vecini: „În ţară, în ţară, cu ungurii de-afară!”. Pentru că, cel puţin din această comparaţie, un lucru e clar: ungurii au mai multă grijă de banii ungurilor decît românii de banii românilor.

[tab:Capitolul 2]

În Ungaria, la Miskolc, fără clienţi politici, patinoarul costă mai puţin, iar ungurii sînt şocaţi de preţurile din România

Într-o treime din preţul de la Braşov, au făcut o arenă interioară şi una exterioară, tot de dimensiuni olimpice, care poate fi patinoar sau suprafaţă de baschet şi handbal

Miskolc. Al treilea oraş ca mărime al Ungariei, situat în nord-vestul ţării, cu o populaţie de 200.000 de locuitori. În centrul unui complex sportiv imens, lipit de Sala Polivalentă, patinoarul de 2.000 de locuri, dintre care 1.300 pe scaune, nu frapează, ci se integrează perfect în peisaj.

E o clădire sobră, dar utilă, construită pe două niveluri. Într-o latură, se află un alt patinoar de dimensiuni olimpice, funcţionabil doar iarna. În restul anului e folosit ca teren pentru sporturile de echipă.

Ce spune un specialist român
„Asta e tendinţa, să se facă suprafeţe multifuncţionale. Diferenţa de preţ e infimă, de cîteva zeci de mii de euro la investiţii de milioane”, explică un constructor român tehnologia folosită la terenul din afară.

Priveşte îndelung planurile, fotografiile şi reperele tehnice din Ungaria. Le compară cu ceea ce are pe laptopul lui. Pe ecran defilează proiecte de patinoare din toată Europa. Dă din cap amar. „Da, e un preţ corect. Aţi avut o idee bună să mergeţi la Miskolc. Aşa îşi vor da seama oamenii cît s-a cheltuit în plus la Braşov. De trei ori mai mult!”.

„Ei sînt viitorul nostru”
În interior, 150 de copii, cu vîrste între 4 şi 8 ani, sparg liniştea unei zile de weekend, susţinuţi frenetic de părinţi. „Uitaţi-vă la ei! Sînt viitorul nostru, din tot grupul mare, sigur vor rămîne de o echipă de hochei”, spune Egri Istvan, în loc bun-venit.

E şeful complexului şi preşedintele echipei de hochei locale cu nume amuzant: „Urşii polari”. Din 2003, e membru în Comisia tehnică a federaţiei maghiare. Omul care acordă licenţe şi omologhează patinoare pentru competiţiile internaţionale.

„Nordicii sînt cei mai buni”
La 54 de ani, Egri e o minienciclopedie în tehnologia sportivă. Vorbeşte despre ultimele noutăţi în materie pentru menţinerea gheţii, climatizare, securitate a jucătorilor. „În fiecare an, ne ducem la o expoziţie internaţională, Arena Expo în Finlanda, unde afli tehnologii pentru gheaţă, optimizare de costuri, ultimele tendinţe din climatizare şi securitate. E vital să fii la curent cu tot ce e nou. Nordicii sînt cei mai buni. Uite, de exemplu, mantinela şi geamul de protecţie le-am schimbat de trei ori deja, pentru a fi aliniat la normele internaţionale”, dezvăluie el.

Tavanul de Harghita
În august 2005, prima cărămidă a patinoarului l-a găsit pe Egri Istvan pe şantier. Cunoaşte fiecare centimetru pătrat din interiorul patinoarului, astfel că turul clădirii pare o joacă de copil. Mîndria lui e tavanul din lemn de Harghita. „E un model maghiar, ca un viezure, mult mai uşor de montat. Am folosit lemn de brad din ţara voastră, din Harghita. Cîntăreşte doar 240 de tone şi am folosit 8.000 de şuruburi pentru asamblarea lui”, povestşte înflăcărat Egri.

Îl nedumereşte Braşovul
Îţi explică rolul fiecărei turbine de aer, cameră de service sau buton aprins, cu o sinceritate debordantă. Peste tot, ai senzaţia spaţiului exploatat la maximum, util deopotrivă pentru sportivi şi pentru public.

„Cît a costat?”, e curiozitatea tipică reporterului. „Păi, cam mult, pentru că totul trebuia integrat în peisajul arhitectonic al zonei. Dar vă spun cifra exactă, 1 miliard de forinţi. Cu tot ce vedeţi aici, construcţie plus dotări pentru omologare internaţională”, spune şeful complexului. La cursul lui 2006, 1 miliard de forinţi înseamnă 4 milioane de euro.

Cînd află costurile de la Braşov, pare nedumerit. „Cu banii aceştia, făceam 3 patinoare în Ungaria..”. E replica finală, care nu mai aşterne după ea nici un comentariu. Se aud, aşa, de final, doar strigătele de bucurie ale copiilor de pe gheaţă.

„Ca să construieşti un patinoar, trebuie să ai oameni de specialitate care să ştie ultimele cerinţe în materie. Nu poţi să fii un constructor bun de patinoare decît dacă ai astfel de oameni în organizaţie”
Egri Istvan

8 competiţii de anvergură internaţională a găzduit patinoarul din Miskolc de la inaguare

41 de patinoare se regăsesc pe teritoriul Ungariei, din care 30 sînt acoperite

[tab:Capitolul 3]

Un patinoar frumos, dar mic, la un preţ urît, adică mare

Braşov. Un oraş situat în centrul României, cu o populaţie de 285.000 de locuitori, al optulea ca mărime din România.
Pe 18 februarie 2010, după un an şi nouă luni de investiţii masive ale municipalităţii şi Companiei Naţionale de Investiţii, „cel mai modern patinoar din Europa de Est”, cum l-a anunţat primarul Scripcaru, uitînd că trăim în „societatea cunoaşterii”, a fost inaugurat cu fast.

2.000 de spectatori s-au înghesuit să vadă „minunea”, construită pe locul unui lac dezafectat. Nu e nici pe departe cel mai mare din Est, dar e frumos. Şi uluitor de scump.

Patinoarul din „Tractorul”
O hală uriaşă, proiectată pe structuri metalice şi legată de panouri prefabricate, respectînd trendul construcţiilor industriale, în alb şi gri, subjugă privirile în parcul Tractorul.

Patru intrări numerotate alfabetic, cu o copertină ancorată pe schelet metalic, sînt dotate cu un sistem de ticketing ultraperformant.

Un director iritat
În interior, senzaţia de modern e accentuată de la primii paşi. Apare şi directorul Florin Florea, un fost sprinter de performanţă, numit şeful direcţiei de sport locale. Întrebările curg după modelul Miskolc, însă e mult mai puţin deschis decît ungurul.

Iritarea izbucneşte de la prima curiozitate tehnologică. „Asta vreţi să aflaţi voi? Mă ocup de o lună de patinoar şi voi vreţi să ştiu ce tehnologie e? Ce contează asta, dacă funcţionează şi-mi asigură parametrii necesari? Haideţi să vă arăt, că nu e nimic de ascuns, să vă daţi seama singuri despre ce vorbim”, spune Florea.

VIP la loje
Turul începe de la loje, cinci la număr. Un lux desăvîrşit, cu LCD în fiecare încăpere, internet WI-FI, fotolii de piele şi canapele crem, aidoma unui hotel de cinci stele. Sala de conferinţe e impecabilă. „Va fi în curînd şedinţa Comitetului Olimpic, avem toate condiţiile, se pare, nu?”, întreabă ironic Florea.

Traseul de prezentare
În interiorul patinoarului, ai senzaţia unui spaţiu mai restrîns decît la Miskolc, deşi capacitatea pe scaune e mai mare decît a ungurilor. Cinci vestiare de 25 locuri se întrepătrund ca un labirint la parter. Încăperile sînt largi, cu ventilaţie separată, duşuri şi toalete moderne, dar dulăpioarele sînt utile pentru echipamentul de patinaj, nu cel de hochei!

O sală de forţă, un cabinet medical şi o cameră de antidoping întregesc facilităţile pentru sportivi. În capătul opus, vestiarul pentru public nu face notă discordantă decît la numărul de dulăpioare. La toalete, senzorii sînt stăpînii absoluţi. Turul se încheie cu mîndria lui Florea: camera de comandă. De aici sînt controlate sistemul de supraveghere, climatizare şi de produs gheaţa, internetul, accesul şi ieşirile de siguranţă. „E cel mai modern patinoar din ţară. Cred că v-aţi dat seama, nu?”. Răspunsul despre costuri este în rîndurile de mai jos.

Ieftin la protecţie
Panoul de protecţie din mantinela de la Braşov e construit cu clipsuri, care nu se întrepătrund, lăsînd un loc liber. Ultimele norme internaţionale de securitate interzic astfel de panouri, după ce un hocheist din campionatul nord-american şi-a prins nasul între deschizături, retezînduşi-l! Explică ungurul Egri Istvan: „Sistemul cu clipsuri e mai convenabil pentru costurile de achiziţie reduse şi pentru camerele TV! Federaţia internaţională a interzis acest sistem şi ne-a obligat şi pe noi să revenim la panourile tradiţionale, prinse între stîlpi de siguranţă”.

Florin Florea (46 de ani), directorul Direcţiei pentru Tineret şi Sport din cadrul Primăriei, susţine că banii investiţi în patinoar sînt acoperiţi de tehnologie şi construcţie

– Domnule Florea, de ce a fost nevoie de o sumă aşa de mare pentru patinoar?
– Asta e important? Banii? Păi, haideţi să fim realişti! Faceţi şi d-voastră un simplu calcul, da? Tot ce vedeţi aici însumează peste 8.400 de metri pătraţi construiţi. Orice constructor în România vorbeşte de un cost real de 1.000 de euro pentru metrul pătrat, deci cam 8,4 milioane de euro. Mai puneţi la socoteală toate dotările de ultimă generaţie şi vedea că suma e justificabilă.

– Totuşi, 12 milioane de euro pare exagerat…
– Nu pare, domnule, deloc! Asta credeţi voi, presa sportivă, care se ocupă acum, mai nou, de anchete. Gîndiţi-vă doar că tehnologia pentru fabricat gheaţă şi alte costuri s-au ridicat la peste 500.000 de euro! Să fim serioşi, la ora actuală, nu mai există aşa ceva în România. În loc să apreciem faptul că s-a construit ceva unicat pentru sportul românesc, pe noi ne preocupă constructorul, tehnologia folosită, cine, ce şi cum…

– D-voastră aţi încredinţa un astfel de proiect unui firme cu 30 de angajaţi?
– Nu e treaba mea cine a construit sau ce condiţii a îndeplinit. Asta trebuie să verifice organele statutului, nu presa. Eu sînt administratorul patinoarului, iar tot ce contează pentru mine e ca acest patinoar să funcţioneze la parametrii normali şi să respectele normele internaţionale pentru găzduirea unor competiţii de anvergură. Vi s-a părut ceva în neregulă? Nu.Vedeţi, asta trebuie să scrieţi. Şi sînt foarte curios dacă o veţi face…

300.000 euro este costul maximal al tehnologiei de frig, conform constructorilor români

15 lei costă un bilet de intrare pentru adulţi în patinoar, preţul fiind redus la jumătate pentru copii

1 oră şi jumătate e programul zilnic alocat pentru public la patinoarul din Braşov

Comentarii (101)Adaugă comentariu

criseco  •  14 aprilie 2010, 13:23

Aceasta „realizare a epocii moderne” ii reprezinta pe guvernanti si pe noi romanii in general. Cheltuirea banului public rezuma modul „vandal” de viata al romanilor. „Totul pentru mine si ai mei” acesta este un slogan intens respectat de noi, toti cei care traim pe aceste pamanturi mioritice, fara respect sau chiar … dragoste de aproapele sau. Nu avem cultura comunitatii, a actiunilor de voluntariat, nu iubim proprietatea publica si o poluam cu multa bucurie etc. Ungurii sunt cu certitudine mai uniti si mai onesti in actiunile lor … dovada patinoarul din Miskolc si probabil multe altele asemenea, noi romanii suntem primii care ne furam intre noi, ne injuram si ne scuipam in intersectii.
Apropo de patinoarul din Brasov, eu brasovean fiind am incercat de vreo 3 ori sa intru pentru a patina cu fetita mea, dar … nu era program cu publicul, asa ca, in opinia mea patinoarul nu este construit pentru publicul larg. Macar de ar apare vreun campion in viitor.

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 13:27

tudor: am solicitat documentele care sint publice, dar nu le-au trimis 🙂 Le vom publica. Insa nu e nici o eroare in ceea ce am publicat deja sint tot date publice, chiar dc nu atit de detaliate (din sistemul national de achizitii publice).

Discutia ESENTIALA e urmatoarea: e treaba procurorilor, dc se sesizeaza, a expertilor sa mearga la mm si mp. Noi am pus fata in fata doua patinoare perfect compatibile, cel de la bv fiind triplu ca pret. Pentru evidenta e suficient pt k noi/voi asteptam explicatii de ce tb sa se faca un astfel de patinoar atit de scump dc nici organizatorii festivalului, nici federatia internationala nu cer asa ceva?!! Si cum poate fi atit de scump la diefernte atit de mici de standarde fata de Ungaria?

timisoara  •  14 aprilie 2010, 13:52

Bun articolul. Se vede ca ati depus munca… nu zvonuri, nu pareri de 2 lei. O briza de aer proaspat dupa toate porcariile de tabloid ce citesc pe GSP. Mergeti mai departe pe linia asta, nu va lasati manelizati ca restul ziaristilor sportivi. Despre patinoar, e bina ca s-a facut, dar mare pacat ca nu s-au facut inca 2. E trist ca la absolut orice proiect, se fura cel putin 50% din banii contribuabilului, si pentru asta principalul vinovat este justitia romana. Daca ei si-ar face treaba eficient,**, multi n-ar indraznii sa faca asemenea mizerii…

arpad iulian  •  14 aprilie 2010, 14:01

ok, foarte corect mi se pare articolul; care, oricum, cunoscute fiind auspiciile sub care se desfasoara orice „afacere” intreprinsa in Romania si pt care vezi doamne „noi platitorii de taxe de care ei isi bat joc avem nesimtirea de a cere justificari”, nu mai surprinde pe nimeni. Ceea ce surprinde insa este in continuare totala lipsa de reactie din partea institutiilor abilitate, cele necorupte inca, si infiintarea multor ONG sau asanumitelor „watchdog” din vest care pun presiune pe guvern, pe companiile mari si care mentin concurenta si mai presus de toate cetateanul la nivelul cel mai INALT. Pt ca la urma urmei noi toti formam tara aceasta si nu bogatasii acestia umflati pe spinarea atator si atator oameni sarmani. Rusine tutoror organelor care de 20 de ani inchid ochii la atatea si atatea lucruri josnice si evidente DE PE LUNA!!!

2 constructori  •  14 aprilie 2010, 14:01

2 constructori, neamt si roman. romanul in vizita la neamt: ce vila ai! cum ai facut-o? R: vezi autostrada aia? vila este din profit! dupa 1 an, neamtul vine la roman: ce vila ai, e noua si de 3 opri mai mare ca a mea! cum ai facut-o? R: vezi autostrada aia? I: Care autostrada? R: Pai vezi!

bereszs  •  14 aprilie 2010, 14:08

respect TOLO !

Ovidiu  •  14 aprilie 2010, 14:22

Bine asa, Catalin! Ramaneti nr. 1 la investigatii, cel putin ca impact public al anchetelor voastre.

De dragul adevarului, cred ca trebuie avute in vedere si POSIBILELE explicatii oferite de Gabi (daca se verifica), dar asta oricum nu justifica ideea ca noi platim ce nu face. Pentru ca de multe ori la noi investitiile nu sunt generate de nevoi, ci se fac investitii fiindca CINEVA trebuie sa primeasca niste bani, dupa care suntem convinsi ca aveam si nevoie de investitia respectiva. Nu e cazul acum cu patinoarul, ca de asta aveam nevoie, dar e cazul in altele.

T.rex  •  14 aprilie 2010, 14:27

„Vi s-a părut ceva în neregulă? Nu.”

Principiile dupa care se ghideaza astia nu sunt eficienta si performanta ci maximizarea spagii si a comisioanelor.

ne indreptam cu pasi mari catre faliment si suntem foarte aproape de linia de sosire. din pacate, tot prostii (platitorii de impozite, taxe, amenzi etc.) or sa sufere si mai mult.

aaa  •  14 aprilie 2010, 14:33

Oare ce se va intampla cu stadionul de la „U” Cluj… si acolo o sa apara cifre in loc de 20.mil… s-au folosit 50 .mil
TOT mana PSL-ului este…. asa ca votati fratilor in continuare…
ROMANI : TREZIREA NU MAI LASATI PE NIMENI SA MEARGA LA VOT SI SA DAM JEGURILE JOS//… E NEVOIE DE O MONARHIE CONSTITUTIONALA… SE VA FURA CEL MAI PUTIN,,, DE LOC NU SE POATE

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 14:42

T.rex : da, ai perfecta dreptate, principiile sint „sa ne acoperim cu acte”, „sa se faca indiferent de cost”, „se putea mai scump”. Este incredibil! Asta nu se aude in nici o companie privata. Dimpotriva, de 2 ani, dar si inainte, se vorbeste doar de costuri, optimizari, eficienta, dimensionari corecte. Exact ce nu se aude in discursul acestor oameni!!!

aaa  •  14 aprilie 2010, 14:45

PDL – ului am vrut sa spun

aaa  •  14 aprilie 2010, 14:49

Te rog frumos cataline sa faci si o ancheta in ceea ce priveste stadionul „Lia Manoliu” si „Ion Moina” Cluj… Poate mai pun frana hotii din partid… si sa fie facuta oficial… Este afectat un popor de 23 mil de acesti paraziti nu doar o mana de oameni

florin  •  14 aprilie 2010, 15:41

Cu asta compari tu?

http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/lehullott-a-jegcsarnok-falburkolata/cn/news-20100329-03501227
http://video.mon.hu/video/56395/leomlott-a-jegcsarnok-falburkolata%26rating=2

István  •  14 aprilie 2010, 15:57

Domnule Tolontan,

„stati putin ca vorbeam despre ungurii din afara 🙂 in tara e altfel, am prezentat si vom insista, cazul patinoarului de la tg mures, realizat de firme apropiate udmr :-)”

Imi puteti da un link in care ati prezentat cazul patinoarului de la Targu-Mures?

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 16:01

istvan:
https://www.tolo.ro/2010/04/07/binefacatorul-lui-silagyi-se-numeste-emil-sabo-iar-binefacatorul-lui-sabo-este-vasile-blaga/

István  •  14 aprilie 2010, 16:14

Multumesc

ionut  •  14 aprilie 2010, 16:30

Felicitari maestre Tolontan .O mica sugestie, ar fi interesant de stiut si costurile unor mega patinoare cum sunt cele din NHL USA SI CANADA; care de fapt sunt niste super sali de spectacole si evenimente. Eu am lucrat in urma cu ani la BELL CENTER DIN MONTREAL unde al nostru Lucian Bute a incins zeci de mii de suflete, nu numai romani. Si aceste structuri sunt pe profit, nu sug banii contribuabililor.acolo am vazut cele mai tari evenimente din viata mea.Sa va ocroteasca cel de sus si sa va dea putere sa i faultati din ce in ce mai mult pe hotii astia care ne conduc si ne iau de prosti
URA SI LA MAI MARE

Bogdan  •  14 aprilie 2010, 16:31

„Aceasta “realizare a epocii moderne” ii reprezinta pe guvernanti si pe noi romanii in general. Cheltuirea banului public rezuma modul “vandal” de viata al romanilor. “Totul pentru mine si ai mei” acesta este un slogan intens respectat de noi, toti cei care traim pe aceste pamanturi mioritice, fara respect sau chiar … dragoste de aproapele sau. Nu avem cultura comunitatii, a actiunilor de voluntariat, nu iubim proprietatea publica si o poluam cu multa bucurie etc. Ungurii sunt cu certitudine mai uniti si mai onesti in actiunile lor … dovada patinoarul din Miskolc si probabil multe altele asemenea, noi romanii suntem primii care ne furam intre noi, ne injuram si ne scuipam in intersectii.”

Din pacate ai mare dreptate.

Bogdan  •  14 aprilie 2010, 16:34

Si am uitat sa te felicit pe tine „Tolo” si echipa cu care lucrezi pentru aceste investigatii….un exemplu pentru Politia noastra…pacat ca nu aveti pistol si catuse:)

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 16:38

bogdan: nu ne trebuie, meseriile sint diferite, eu nu m-as repezi sa neg celelalte profesii sau sa spun ca nu-si fac treaba politistii, procurorii sau judecatorii. Sigur ca sintem la fel de nemultumiti ca si voi pentru cum merg lucrurile, dar in ceva trebuie sa credem

nea goita  •  14 aprilie 2010, 16:43

Mai Gabriel !! Daca au costat asa ieftine instalatiile de ce spuneti si tu si Florea ca sunt de ultima generatie ??? Inseamna cu nu cunoasteti ce inseamna asta !! dovada ca ati luat de la nemti o mantinela care demodata si mai mare ca imensiune !! Pa

tipbv  •  14 aprilie 2010, 16:52

Pai mai Gabriel ! tu bagi 1000 mp in constructie la ce valoare ?? ca 1000 mp sunt aferenti parcarii patinoarului !! Sa nu imi spui ca au acelasi pret de constructie patinoarul cu parcarea !!

iulian  •  14 aprilie 2010, 17:02

daca stai si compari k sunt construite la 4 ani distanta iti dai seama k preturile sigur au crescut. acum alte lucruri care sunt peste cel din Ungaria cum ar fi -locurile p scaune(degeaba au la fel d multe locuri ca asa pot avea si 2000 d locuri in picioare si ar fi egal), suprafata totala 1600mp diferenta, acoperisul(diferenta d materiale folosita) si zona publica mult peste cea din Ungaria( sitemul video si cel de ticketing si scari de urgenta controlate electronic) au furat dar nu 8 milioane mai putin:))

Cătălin Tolontan  •  14 aprilie 2010, 17:38

iulian: preturile au scazut, nu au crescut!
1. pentru ca e criza
2. pt k tehnologiile se ieftinesc
si
3 ia in calcul forta de munca, mai ieftina in romania decit in ungaria

Nu iese oricum am calcula, nu iese 🙂

Finanţarea partidelor, migraţie politică, corupţie « La colţu' străzii  •  14 aprilie 2010, 17:53

[…] în alegeri. De cele mai multe ori se întâmplă ca în cazul patinoarelor, investigat de Gazeta Sporturilor, unde preţurile practicate de firma apropiată PDL ce a câştigat licitaţiile sunt de până la […]

plus  •  14 aprilie 2010, 18:34

@iulian, daca chiar vrei sa faci calcule, atunci nu uita ca costul investitiei maghiare a acoperit si amenajarea patinoarului din aer liber.

@florin: da, e vorba de acel patinoar. Dupa cate am inteles, peretele exterior a fost renovat de constructor.

brasoveanul  •  14 aprilie 2010, 20:49

http://www.zf.ro/eveniment/finlandezii-fac-un-patinoar-la-brasov-2977758/
Finlandezii fac un patinoar la Brasov
Ziarul Financiar 24.07.2003
Un grup de firme din Finlanda intentioneaza sa construiasca la Brasov un patinoar acoperit, care va fi amplasat in Parcul Tractorul. Costurile acestei constructii, estimate la aproximativ 1,5 milioane de dolari, vor fi suportate de guvernul finlandez. „Este vorba despre un parteneriat public privat. Consiliul local urmeaza sa aprobe ca un spatiu din parc sa fie atribuit pentru construirea patinoarului, iar finlandezii vor aduce banii. Probabil ca va fi nevoie de un vot, astfel incat imprumutul sa fie garantat, intr-o mica masura, si de municipiul Brasov” a declarat consilierul local Florin Florea.

Mihai  •  14 aprilie 2010, 21:20

Nu va suparati degeaba faceti aceste anchete .Si pana la urma voi l-ati votat pe Basescu . Acum platiti consecintele . De 20 de ani votul sa dat pe un litru de ulei si un sac de cartofi. Prostia noastra ne-a adus aici si pe langa asta nici nu stim sa iesim in strada si sa cerem cu adevarat dreptatea Revolutiei Romane din 89. Pana cand nu se va scula cineva impotriva acestor rechini de astea o sa tot avem. Bani pe spatele prostilor se gasesc .

raku09  •  14 aprilie 2010, 21:25

este ceva incredibil doamnelor si domnilor,cum e vorba aceea ‘ca la noi nu-i la nimeni’sa le fie in primul rand rusine tuturor celor care detin o functie pentru a pune mana pe un ciolan nu sa faca ceea ce ar trebui pentru ceea ce se angajeaza.Eu sunt destul de matur pentru a-mi da seama cum se fac aceste lucruri fara scrupule,am avut ocazia si voi mai avea sa calatoresc in tari ca Polonia,Letonia sau Danemarca unde totul este intrun continuu progres si tare simplu nu ca a nostri alesi pentru foamea de a lua de la altii,imi lasa un gust amar in suflet cand ma ganesc ce usor este sa distrugi dar ce greu este sa faci ceva drept cu devotament,dar aste zile sau apus demult si mai trece multa apa pe Dunare pana se va intampla acest lucru.tinetii-o tot asa DOMNILOR,felicitari.:(

Marte  •  14 aprilie 2010, 22:16

De la 10 mil ati ajuns la „peste 12” suprafata este mai mare in BV si este mult mai modern…bv lor…e superb patinoarul

Bibi  •  14 aprilie 2010, 22:22

Catalin, multumesc !

danyy  •  14 aprilie 2010, 22:35

Cat de hoti pot sa fie pdl-istii astia, au mai fost hoti, dar in halul asta sa fure…nu am mai vazut. la valcea sunt alegeri locale, la craiova la fel, dc? primarii, pdl-isti fiind, sunt la puscarie. Lumea or sa aleaga, din nou, un primar pdl`ist, la fel cum au ales un marinar la carma tarii. Ne meritam soarta.

dan  •  14 aprilie 2010, 22:49

Daca faci rost de deviz,iti voi arata cu exactitate unde este umflat.E enorm pretul in conditiile in care 1 mc lemn e 550 RON,ia 1 mc beton e 230-250 RON.
Devizele de lucrari sint informatii publice.

Hai sa demascam mita si mituitii din Romania!

Lica Valentin  •  15 aprilie 2010, 3:01

Salut Tolo…… Deci cu banii astia faceau 3 patinoare da?? Mai bine faceau patinoarul de la Brasov, un patinoar in aer liber sau tot un patinoar acoperit dar care sa fie si vara in Bucuresti, si reamenajau patinoarul 23 August (Mihai Flamaropol) care arata intr-o stare groaznica…. Si asa, aveam 2 patinoare olimpice…… O pagina web la patinoarul din Brasov nu exista?? Merci 😉

ciprian  •  15 aprilie 2010, 9:46

sal, bv. tolo cat o sa mai fure nemernici astia se gandesc numa la ei sunt niste oameni sunt niste gunoaie.pacat de tara asta

Cătălin Tolontan  •  15 aprilie 2010, 11:50

marte: da, sint peste 12 milioane de euro! ca e superb? e frumos, da, dar puteau fi 3 in acesti bani!

patinator  •  15 aprilie 2010, 19:29

Poate daca nu se facea scandal aveam in tara mult mai multe patinoare. De cind visam si la Cluj, Sibiu, Timisoara, un patinoar de genul asta. Daca nu era scandal cu siguranta aveam si noi cite un patinoar modern. Asa ca daca a iesit la inveala sumele imense, noi NU VOM MAI AVEA PATINOARE. Cu siguranta vor gasi alte si alte metode de a face ceva foarte scump. Si a incasa o gramda de bani de la stat. Noroc au avut brasovenii ca macar au ramas cu ceva. Noi ne uitam la ei si ne pare rau ca nu avem un patioar, cu toate ca avem sport si traditie cita vreti. Sunt campioni de patinaj in alte orase decit brasovul si se antreneaza pe patinoare mobile facute pentru agrement si echipe de hochei care nu mai exista din cauza ca nu exista patinoar, cu toate ca acum 50 de ani luptau pentru titlul de campioni nationali.

limona  •  15 aprilie 2010, 19:34

Păcat că nu se fac astfel de anchete şi cu realizările de la „DRUMURI” , adică la concret. Dar cel mai interesant este să se afle unde s-au dus banii de la firmele care „câştigă” licitaţiile.

Amalia  •  15 aprilie 2010, 23:15

de ce nu se construieste si in capitala Romaniei un astfel de patinoar modern? Cred ca in Bucuresti ar fi fost primordiala o astfel de investitie. La 3 milioane de locuitori, Capitala Romaniei are un patinoar vechi de peste 50 de ani, care sta sa se prabuseasca; e un patinoar pe care nu se pot organiza competitii internationale datorita starii avansata de degradare in care se afla; copiii din Bucuresti care practica patinajul artistic sau hocheiul pe gheata se antreneaza in conditii inumane, intr-un frig de nedescris, pe gheata ploua prin gaurile din acoperis, nu exista vestiare, iar gheata e de foarte proasta calitate. Ca sa nu mai spunem ca M Flamaropol -singurul din Bucuresti – este deja inchis deoarece nu are capacitate de a functiona decat maxim 5 luni pe an. Deci in Bucuresti nu se poate vorbi de patinaj de performanta! Performanta presupune 12 luni pe an de antrenament si nu 5 asa cum se intampla in capitala Romaniei!
In schimb tota lumea are pretentii ca Romania sa aduca rezultate bune in cadrul competitiilor internationale la patinaj! In orasul lui Plushenko exista peste 40 de patinoare acoperite!
Patinajul este singurul sport de iarna care s-ar putea practica in Bucuresti pe tot parcursul anului!

Adrian  •  19 aprilie 2010, 12:31

putem sa calculam cat vrem si spunem ca materialele sunt diferite(poate mai proaste ca la ce am vazut in ungaria nu prea se folosesc materiale de calitatea 2a sau a 3a cum se foloseste in romania),ca astia tot ne fura pe fata si noi ca prostii inghitim. As vrea macar odata sa vad ca se intampla ceva.

pety  •  14 mai 2010, 20:02

ok s-au furat o gramada de bani. si ce? atata vreme cat toate acuzatiile sunt la stadiul de „vorbe-n vant” si nu se poate demonstra nimic, nimeni nu o sa pateasca nimic 🙂

Timisoara  •  15 mai 2010, 9:32

In 2004 i-ati votat sa ne duca la marginea prapastiei…..in 2009 incostienta din voi i-a votat pe acesti ******* sa picam in ea,desi stiati in ce situatie ne aflam.Aceste specimene vor fura in urmatorii ani pentru ca ei sunt constienti ca in 2013 tara va fi terminata si nimeni nu ii v-a vota!!!Dar atucni va fi prea tarziu.Daca cautati in toata tara fac pariu ca sunt zeci de constructii care au costat de zeci de ori mai mult decat era necesar.A-ti facut public in GSP….scrieti de cateva saptamani si nu s-a sesizat nimeni,iar cand il vad pe ******** de presedinte asa mirat ca ai adus in discutie aceasta teme…..cum ti-ai permis doar tara are nevoie de patinoare, sali, bazine……la preturi cat mai mari….ce conteaza cat costa daca e nevoie.Si te mai miri ca nu sunt bani…..dar nu poti sa te opresti pana nu achiti datoriile fata de cei care te-au votot.Parca citeam in ochii LUI asa:mai aveti rabdare cateva luni sa imi achit datoriile fata de pdl-isti mei si o sa mai incetam sa farum in halul asta.Nu sunt bani si se vand TIGARI LA NEGRU IN TOATE PIETELE….mi-e rusine ca stau in tara asta.Voi GSP face-ti o treaba buna dar sunt sigur ca nu va avea nici un efect.Totul se va musamaliza ca deah asa se face de 20 de ani….dar oricum meriti aprecierea mea.SA TRAITI BINE

vereske  •  15 mai 2010, 10:30

Stimate Domn Tolontan ! Felicitari pentru investigatie , dar cazuri similare o sa gasim legate si de alte sporturi nu numai la hochei . Sunt fan al echipei Sportlub , stim ca in hocheiul romanesc infrastructura e la pamant , deci nu putem trece cu vederea ca unii inloc sa construiasca 3 patinoare au facut o afacere gigantica …. nu trebuie sa fii prea informat ca sa vezi de la distanta ca e ceva putred la mijloc . Normal de mult ar fi trebuit sa se sesizeze si organele competente . Furatul banului public nu are nationalitate , si inloc sa se ia de la omul de rand 15 , 25 % din venitul si asa foarte mic … statul ar putea economisi de 10 ori mai mult daca nu ar lasa aceste „tunuri” nationale si la nivel regional . Rusine , astfel hocheiul romanesc ramana cam acolo unde este …imi pare foarte rau de acest sport dinamic care este asa de iubit de mine si de foarte multi din secuime si din tara . Tot respectul …si mult succes in continoare .

alex v  •  17 mai 2010, 3:40

consumi cerneala degeaba…nici cu ridzi nu s-a intamplat nimic…oribila tara!!!

Gabi  •  20 mai 2010, 10:55

Cum bine ne spunea d-l presedinte Basescu : „Aici sunt banii Dumneavoastra!” . Se referea, acum stim , la banii de pensii si ai bugetarilor …!!!

Gabi  •  20 mai 2010, 11:02

Domnule Tolontan,
Investigatiile Dvs. nu vor fi in zadar , tara asta nu poate fi condamnata vesnic sa aiba conducatori CAPABILI DOAR DE HOTIE !!!
Aveti respectul meu pentru faptul ca va faceti maseria de ziarist cu profesionalism …Cum putini confrati ai Dvs. mai fac acest lucru …

Adrian Popescu  •  28 mai 2010, 11:23

Foarte interesant post-ul.mai vreau 🙂

MelosNegros  •  16 mai 2012, 16:59

Au trecut exact 2 ani de atunci şi, într-adeăr, nu s’a întâmplat absolut nimic. Băsescu a rămas preşedintele României iar Scripcaru primarul Braşovului. În tot acest timp Scripcaru a refuzat să prezinte actele în cauză, nu unor amărâţi de cetăţeni, ci chiar opoziţiei PNL, în virtutea Legii dreptului la informare nr. 544/2001. Tot în virtutea aceleiaşi legi Scripcaru era obligat să acorde audienţă tuturor jurnaliştilor şi posturilor locale acreditate de Primăria BV. Ceea ce nici până azi nu a făcut: de 8 ani refuză să răspundă altor jurnalişti decât cei de la RTT. Care este de fapt televiziunea lui…personală. Punct.

MelosNegros  •  16 mai 2012, 17:07

Înseamnă toate acestea că Tolontan a scris de pomană despre unul din cele mai ruşinoase tunuri pedeliste din ultimii ani?! Din acest punct de vedere, respectiv din punctul de vedere al aplicării legii, da: a scris perfect degeaba. Dar din punctul de vedere al impactului mediatic, nici vorbă că investigaţiile lui Tolontan deţin un loc de frunte în erodarea electorală a PDL care azi de fapt a pierdut totul odată cu ciolanul guvernamental. Başca noul premier USL, Ponta a retras toate fondurile tuturor primarilor pedelişti din toată ţara! În concluzie, ca braşovean nu pot decât ca să spun: uraaaaaaa! am scăpat de toate sensurile giratorii în care şoferii dau ca nebunii peste bicicleta mea, başca de toate panseluţele inutile de 40 de miliarde, de toate parcările peste spaţiile verzi, de toate pârtiile şi asfaltările cele mai supraevaluate nu doar din lume ci şi chiar din…România!

Două milioane de euro, cadou de la Primărie pentru ziarele locale | Casa Sfatului Brasov  •  7 februarie 2013, 14:04

[…] http://www.brasovnews.blogspot.com explică cum, datorită acestor contracte, toate cele trei ziare au închis ochii cu obstinatie subiecte de mare interes local, cum ar fi afacerile consilierilor si liderilor de partid pe seama brasovenilor. Site-ui citează mai multe astfel de învârteli cu bani publici, ignorate complet de ziarele locale: Vânzarea cinematografului Modern la un preț de nimic șefului consilierilor PSD, Mihai Ghirdă; zeci de contracte cu Primăria atribuite președintelui CL, Liviu Lupu (PSD); alte zeci de contracte pentru consilierul PDL Vasile Kraila, declarat incompatibil de ANI; înțelegeri pe sub masă între șeful PSD, Constantin Niță, actual ministru, și șeful PDL, George Scripcaru, actual primar, jaful de la patinoarul Olimpic, construit la un preț de trei ori mai mare […]

Comentează