Surpriză, constructorii vorbesc! 2,3 din 9,1 » Cît a costat de fapt?

Investigaţie de Mirela Neag, Radu Bichiş şi Cătălin Tolontan

joi, 17 iunie 2010, 12:17

Investigaţie de Mirela Neag, Radu Bichiş şi Cătălin Tolontan

Gazeta reconstituie sumele încasate de diverse firme pentru patinoarul de sub Tîmpa » Mai mulţi patroni au fost deja chemaţi la DNA Braşov, care strînge date preliminarii

Calculul e dificil în absenţa documentelor oficiale. Actele dintre stat şi MBS sînt publice, dar Primăria condusă de George Scripcaru refuză de luni de zile să le ofere, iar CNI mai are termen legal încă 10 zile ca să le furnizeze Gazetei. Atunci vom vedea planurile, contractele, actele adiţionale cu măririle de cost, plăţile şi alte detalii.

Cu cine a lucrat MBS
Chiar şi aşa, ziarul a discutat cu mai mulţi şefi de firme braşovene care au lucrat la patinoar şi a refăcut drumul banilor. Oamenii au vorbit, mulţi dintre ei spunînd că nu au nimic de ascuns.

1. Lucrările necesare fundaţiei (săpături, umplere şi compactare) au fost realizate de MBS. Costul este necunoscut. Gabriel Silagyi a fost contactat de gsp ieri, prin secretară, dar apoi şi-a închis telefonul.

2. Fundaţia propriu-zisă de beton a fost realizată de firma Eren, subcontractor al MBS. Eren a realizat toate lucrările de structură de beton. Potrivit informaţiilor de pe siteul companiei, ele au presupus: 3.100 mc de beton, 335 tone de armătură şi 18.500 mp de cofraje. Eren a turnat stîlpii de susţinere, tribuna şi betonul special pentru gheaţă.

Eren a încasat, în total,  1,3 milioane de euro plus TVA.

„Da, noi am construit structura patinoarului. Iniţial, ne-au dat mai puţine lucrări, dar ne-am mişcat bine şi am mai primit lucrări. De pildă, am montat şi scaunele. Nu vă confirm nici o sumă”
Iulian Paul Enache, patron Eren

Cîteva sute de mii pentru Kronvest
3. O parte dintre lucrările de mai sus au fost subcontractate de Eren către Kronvest Construcţii, o altă firmă pe care gsp a găsit-o. „Kronvest a făcut manopera şi cofrajele”, spune Bogdan Popescu, acţionar şi director general al Kronvest. Conform celor de la Eren, „Kronvest avea datorii către noi şi ne-au plătit cu aceste lucrări”.

Kronvest a lucrat în valoare de aproximativ 400.000 de euro plus TVA, sumă inclusă în cei 1,3 milioane plus TVA de mai sus.

„Am avut contract cu Eren, nu cu MBS. Am lucrat la partea de structură, inclusiv la gradenele de beton ale tribunei”
Bogdan Popescu, director general Kronvest Construcţii

Energo plus Carpaţi, structura metalică
4. Acoperişul patinoarului de la Braşov este construit pe structură metalică. Firma care a făcut lucrarea de structură metalică se numeşte Energo. Fondată în 1985, Energo este fosta Energoreparaţii Braşov şi lucrează preponderent cu străinătatea.

La patinoar, au mai realizat şi  amenajări metalice la intrări şi în alte zone ale patinoarului.

Valoarea lucrării este de jumătate de milion de euro plus TVA.

„S-au tot vehiculat sume, dar adevărul e structura a costat aproximativ 500.000 de euro. Am făcut-o mai ieftin decît am fi dat-o afară, tocmai ca să rămînă ceva la Braşov”
Gheorghe Corneanu, director general Energo

5. Energo a dat o parte din lucrare subcontractorului Carpaţi Construcţii, o altă firmă braşoveană.

„Noi am lucrat pentru Energo, mai exact am făcut montajul pentru partea metalică a patinoarului”
Claudiu Mircea Lorent, director Carpaţi Construcţii

Gheaţa nu e atît de scumpă
6. „Partea de frig”, aşa cum se numesc în limbajul specialiştilor gheaţa şi toate lucrările şi utilajele anexe, precum şi aerul condiţionat din patinoar, a fost realizată de o firmă pe care gsp n-o poate numi în acest moment al investigaţiei.

Conform tuturor companiilor contactate, preţul de piaţă al „părţii de frig” pentru un patinoar de dimensiunile Braşovului nu poate depăşi 500.000 de euro plus TVA.

2,3 milioane găsite din 9,1
Adunînd elementele reperate pînă acum de ziar, rezultă 2,3 milioane de euro plus TVA din cele 9,1 plus TVA cost total despre care vorbeşte primarul Braşovului, cifră neîntărită însă de documente.

Evident că acestea nu sînt toate costurile construcţiei. „E groasă rău! Dacă veţi continua să săpaţi veţi vedea că, de fapt, e o diferenţa uriaşă de la cît a plătit statul şi cît a costat de fapt, pentru că unele firme sînt serioase şi nu-şi strică reputaţia”, a mărturisit o sursă gsp.

Deputaţii amînă, gsp continuă
Ieri, în Camera Deputaţilor, Mircea Toader, liderul grupului PD-L, a solicitat şi a obţinut amînarea pentru săptămîna viitoare a votului pentru constituirea Comisiei de Anchetă în cazul patinoarului.

„Ne opunem categoric la astfel de comisii care duc la transformarea Parlamentului într-o instanţă de judecată”, spusese Toader cu două zile înainte, conform stenogramei.

Toader a spus că a vorbit cu primarul Scripcaru care i-a spus că, la Braşov, DNA a deschis un dosar şi a cerut acte de la Primărie. Gazeta a obţinut şi ea confirmarea că procurorii strîng date preliminare de la mai mulţi dintre cei care au avut contracte cu patinoarul.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

Rational Idealist  •  17 iunie 2010, 1:13

Excelent! Asta e o buna strategie de investigatie: cei care nu au ceva de ascuns vor vorbi, iar asta va ajuta sa se delimiteze mai precis perimetrul in care s-a petrecut furtul si valoarea sumei in cauza. Succes!
Un mic detaliu: cum pot fi 400.000 euro „inclusi” in 1,3 milioane lei? Ce curs ati folosit?
(„Kronvest a lucrat în valoare de aproximativ 400.000 de euro plus TVA, sumă inclusă în cei 1,3 milioane plus TVA de mai sus.”)

Rational Idealist  •  17 iunie 2010, 1:15

Corectie, imi cer scuze.
Eu am fost neatent, era vorba de 400.000 euro inclusi in 1,3 milioane euro (nu lei!). Treceti cu vederea sfarsitul comentariului anterior.

Metropola-Brasov.ro  •  17 iunie 2010, 8:08

Alt zvon prin Brasov este ca o suma foarte mare, de cateva milioane de euro, este prinsa intr-un contract de consultanta ?! N-ar mai fi avut rabdare sa umble cu smecherii fine si au recurs la un contract de consultanta. De asta nu vor sa arate documentele. Dar este un alt zvon. Pana nu arata scripcaru actele ascultam zvonurile

Surpriză, constructorii vorbesc! 2,3 din 9,1 » Cît a costat de fapt?, preluarea Tolo.ro | Metropola-Brasov.ro  •  17 iunie 2010, 8:11

[…] Tolo.ro […]

Pentru de dimineață | aghiuţă  •  17 iunie 2010, 8:21

[…] Tolontan continuă cu ancheta despre patinoarul minune de la Brașov. […]

nepecez  •  17 iunie 2010, 9:15

Du-te Tolontane, du-te!
pana in miezul problemei/problemelor, doar-doar va rezulta o implozie in randul „marilor mici” ajunsi toata lumea stie cum si cui trebuie sa-i multumeasca pentru asta!
P.S.: Scuzati-mi exprimarea de la inceput daca considerarti ca am fost deplasat.
Si inca ceva: un singur om din tara/presa asta are curaj? Sa ma scuze cei de la „Kamikaze”.

FLORIN SABAU  •  17 iunie 2010, 9:17

Tolontane,tu ori esti omul lor si ne intoxici la ordin,ori te va calca avionul pe dorobanti ! We”ll see !

Cătălin Tolontan  •  17 iunie 2010, 9:22

nepecez: nu, nu sint singur. La investigatie lucreaza o echipa intreaga si, dupa cum ati observat, am citat de-a lungul timpului mai multe ziare care sapa si ele. Teoria aceasta cu putini jurnalisti ok, nu este adevarata. Chiar nu este 🙂

alex  •  17 iunie 2010, 9:42

Foarte frumos articolul, excelent. Daca vreti sa mai investigati inca un caz dupa acesta, va sfatuiesc sa umblati pe la „liga”, o sa gasiti mai mult decat cautati :))

beh  •  17 iunie 2010, 9:50

ce vor si ziaristii astia??? sa afle cum am furat eu din banul public ca sa-mi finantez campaniile electorale????

o sa marim salarii si pensii in 2012 ca sa castgam alegerile din nou, iar dupa inca 4 ani ne retragem la monaco vara si st.moritz iarna( off si i-am spus lui rozaliul ala de videanu ca maurera s-o lase mai moale cu plimbarile astea ca se prind parlitii de ziaristi cum traim noi)

hai mucles beyy ziaristilor!!!! ( cum ar zice badea ala rau)ia lasati-ne sa mai furam ce mai e de furat , ca dupa aia va lasam si noi pe voi……………….va lasam sa muriti, va lasam faliti………

sAmburu  •  17 iunie 2010, 9:52

Bravo, imi place ceea ce vad, aveti o strategie gen ‘picatura chinezeasca’ . Astept sa vad mai departe, desfasurarea acnchetei, care tot creste ca un bulgare de zapada care o ia la vale….
Sper sa nu se ‘topeasaca’ pe undeva pe la DNA.

anotak  •  17 iunie 2010, 10:06

La cum decurg lucrurile in Romanica,indiferent cate anchete jurnalistice se vor realiza,rezultatul va fi acelas,adica un mare fffas.Acesti tovarasi,pe care tot noi i-am votat,nu pre se sinchisesc,cum de altfel nu se sinchisesc nici la manifestatii populare,nici la motiune de cenzura.Aici nu fac referire doar la cei din coalitia guvernamentala,ci si la cei din PDS,PNL sau ori ce alt partid politic ar fi el,toti sunt o apa si un pamant.D-le Tolontan,cati politiceni corupti au ajuns dupa gratii in 20 de ani?se pot numara pe degetele de la o mana,dar si acestia,au ajuns acolo,nu pentru ca justitia i-si face treaba,ci pentru ca au vrut sa-si opreasca toata suma fardelegii,fara sa dea dreptul si celor care sunt pe o treapta mai inalta,ori au calcat pe bombeu,pe cine nu trebuia.Tot ce am comentat aici,nu inseamna ca nu sunt de acord cu dv.,este doar o constatare si o parere personala.SA auzim numai de bine.

cetatean_brasovean  •  17 iunie 2010, 10:16

Nu stiu exact despre ce anchete vorbiti aici, dar este clar ca este vorba de o pura manevra politica. Aceste investigatii facute la colt de strada nu au nicio valoare, deoarece sunt fondate pe niste concepte false si pe niste valori de-a dreptul aberante (ba 4 milioane, ba 2 milioane). Sa speram ca maine nu veti publica un articol conform caruia acest patinoar putea fi construit gratis. Sa mentionam ca pationoarul unguresc nu a fost construit de la 0 si sa nu uitam diferentele intre cele doua pationoare. Aveam un respect deosebit pentru Catalin Tolontan si acest ziar, insa se pare ca a-ti trecut de cealalta parte a baricadei(presa partinica).
Adevarul se afla aici:

http://www.youtube.com/watch?v=dI5v0iFZSVc&feature=related

Ionut  •  17 iunie 2010, 10:19

Draga Tolo, da-i inainte, ca de „inaite era mai bine”. Din pacate se adevereste ca inainte era mai bine, pentru ca ne indreptam din rau in mai rau. Doamna Ridzi e in starea sa mearga la DNA? Daca va fi gasita vinovata (presupunand prin absurd asta) va putea suporta conditiile de detentie??? De ce nu li se confisca averile celor dovediti ca au furat de la STAT?????
Se taie salarii si pensii, se reduce indemnizatia mamelor, OK sa zicem, dar cand taiem domnilor portocalii CLIENTELA?????

Cătălin Tolontan  •  17 iunie 2010, 10:37

cetatean_brasovean: „investigatii la colt de strada” sau expresii asemanatoare la adresa investigatiiolor noastre le-am auzit in ultimii 10 ani, pe rind, de la:

– Crin Antonescu, pe vremea cind era ministru la MTS in guvernul CDR – cazul Piatra Arsa
– ministrul Tanasescu si alti oameni din guvernul PSD al lui Adrian Nastase – cazul Loteria
– Radu Berceanu – guvernul PSD+PC+PD-L – cazul Ridzi

De fiecare data, am avut dreptate. De aceea, obisnuiti sa rezistam la astfel de incercari de discreditare, nu avem nici o problema si mergem inainte. Multumesc!

Marian2010  •  17 iunie 2010, 11:10

Initiativa domnului Tolontan de a investiga eventualele cazuri de coruptie sau de rispirea a banului public este de apreciat, dar lipsa de finalitatea a lor si ma refer la o sentinta judecatoreasca definitiva nu face decat sa intensifice si mai mult lipsa de incredere a oamenilor de rand in viitorul acestei tarii sau sa dea senzatia ca aceste anchente nu sunt altceva decat „aratatul piscii”

GARDA VECHE,STIINTAe  •  17 iunie 2010, 11:14

Pt.Radu de la B1tv,Radule mai exista dubii? referitoare la cost!!

Cătălin Tolontan  •  17 iunie 2010, 11:17

GARDA VECHE,STIINTAe: da, exista dubii, tocmai de asta incercam sa aflam cum stau lucrurile, lasa-l pe radu moraru k vorbim despre banii publici, nu el i-a cheltuit

G.I.  •  17 iunie 2010, 11:18

Florin Sabau, nu stiu de ce, dar eu cred ca este o intoxicare. Daca in cazul Ridzi a fost o ancheta profesionista, acum insa este mult bla- bla- bla, pe alocuri fara logica (dar as scrie pagini intregi unde anume si nu mai insist). Maine- poimaine o sa ajungem sa spunem ca facem patinoar si fara bani.
Deja sunt scarbit de mass- media din Romania. Nu exista obiectivitate, ci numai reglare de conturi. La doua posturi TV de stiri am renuntat sa ma uit, altele nici nu ma intereseaza, in presa au mai ramas 2- 3 ziare de calitate.
Eu, ca apolitic, nu ma intereseaza numai imbecilitatile celor de la putere (masuri anticriza de doi lei), dar si tragerea la raspundere a celor din opozitie, care stiu sa faca scandal, dar nu vin cu propuneri concrete. Avem cea mai slaba clasa politica din istorie!!!
In tara asta trebuie de facut o curatenie generala. Exista prea multi cu prea multe interese, politicieni, businessmani, „reprezentanti” ai legii, oameni de presa, interlopi etc. etc., care se calca in picioare oriunde, in Casa Poporului, in afacerile cu statul, in tribunale, in mass- media, in mall-uri etc. etc., iar noi, cetatenii simpli, asistam la un circ ieftin care ne face viata scumpa. Si amara!!!

alb_rosu  •  17 iunie 2010, 11:23

In Romania s-au furat 3.200 miliarde euro in ultimii 20 de ani. Autorii : cam 500.000 de indivizi de diferite nationalitati, in special romani. Printre dansii se gasesc si cvasitotalitatea asa numitilor baroni de presa, inclusiv de la trustul XXX. Nu-i bagi si pe astia la puscarie?

Cătălin Tolontan  •  17 iunie 2010, 11:26

G.I.: Nu, cazul Ridzi n-a fost clar de la inceput. Ti s-a parut clar la final, dupa luni de publicare. Dimpotriva, la inceput paream, ca si acum, niste nebuni care arata „cumpararea de stiri”. Ce-i aia, zicea lumea? „Nu, scena n-a costat 70.000 de euro singura, e mai complicat”, zicea Ridzi. Sint momente intr-o ancheta in care exista circumspectie. Si e normala, dc nu ai dubii nu poti sa fii jurnalist. Schema aceasta mentala se repeta la patinoar. Ii recunoastem si pe unii dintre postaci. Nu e cazul tau.

gigi  •  17 iunie 2010, 11:31

Felicitari Tolo , tie dar si restul echipei care lucreaza la acest caz .
Sunt frustrat totusi ca din tot aparatul massmedia , doar voi aveti curajul sa luati taurul de coarne !
Astfel de constructi realizate prin practici murdare sunt convins ca exista si prin alte zone ale tari , insa datorita lipsei de curaj din partea mediei nu ies la iveala . Groso-modo e totusi un inceput si implicit un pas inainte .
Felicitari inca o data si succes in continuare !

nepecez  •  17 iunie 2010, 11:32

Domnule Tolontan,
Imi cer scuze pentru omiterea atat a intregii dumneavoastre echipe care isi canalizeaza eforturile in aceasta directie, cat si a celorlalti ziaristi care merg pe aceeasi directie. Mea culpa.
Stiu ca nu face parte din contextul articolului dumneavoastra, dar am si eu mica nelamurire, putin sau deloc vehiculata: Copiii 0 – 2 ani multumesc … Guvernului – desi toata lumea stie cine este „guvernul” – pentru reducerea indemnizatiei de crestere a copilului de numai 15%!; dar este pe undeva o mica neconcordanta ca sa nu-i spun conflict de interese: vaccinurile care ar trebui sa fie asigurate de catre stat nu prea au mai fost de gasit – ceea ce duce la inca o mica/mare reducere din mareata „indemnizatie de crestere a copilului”. Sunt ferm convins ca nu toti copilasii se gasesc in aceasta situatie, datorita multitudinii de alte variante de vaccinare, dar la fel de convins sunt si de faptul ca bebelusii care se vaccineaza dupa schema clasica depasesc 50%.
Scuze pentru divagatie, mult succes in continuare cu investigatiile Gazetei si nu numai – poate … candva … cumva … vom vedea si masuri luate, si multumim conducatorilor ca ne-au deschis ochii si ne indruma spre alte orizonturi/plaiuri.
Zile senine, Romania …

Adrian  •  17 iunie 2010, 11:33

Buna ziua Romania, Buna ziua Bucuresti…
O alta zi suberba in aceasta fermecatoare tara, rupta parca din filmele sf, unde „legea e tocmeala” si sportul national e „Spaga”. NU mai sunt mirat deloc. Articolul , este din categoria „da’le lui Tolo” adica foarte bune :D. Ce sa zic, ma mira faptul ca nu ne fura astia si chilotii de pe noi. Am si io o intrebare; cum s-a ajuns la suma de aproximativ 50 de mil euro pentru 1 km de autostrada?cand in alte statte europene variaza intre 11-18mil.
Apropo , ceva cu mult deviat de la subiect, m-am angajat „for the first time” si…parca as mai fi stat inca vreo 2-3 ani in facultate :))
O zi buna tuturor, bafta Tolo.

gpa  •  17 iunie 2010, 11:42

Foarte tare!
Nu te lasa descurajat! Mergeti pana la capat! Numai asa aflam cu totii unde se duc banii publici. Astea sunt exemple de cheltuieli nejustificate nu cele despre care vorbea Base cand spunea ca sunt prea multe pensii si ajutoare sociale.

ACAR  •  17 iunie 2010, 11:46

Cataline,ESTE DE NECREZUT CUM AI PUTUT SA REZISTI 1-2 ORE LA ACEEASI MASA CU ACEASTA CREATURA CARE SE AUTOINTITULEAZA „NASUL”;
CATA ABJECTIE IN TOT CEEA CE FACE IN CEEA CE SPUNE ;CATA SLUGARNICIE;DACA ASA CEVA SE POATE INTAMPLA CU UN „ZIARIST” ATUNCI ESTE NORMAL CA SE FURA ALEGERILE CU GALETI SI PIXURI.
TE ROG SA NU MAI APARI CU ACEASTA CREATURA …

nepecez  •  17 iunie 2010, 11:50

G.I.: „In tara asta trebuie de facut o curatenie generala. Exista prea multi cu prea multe interese, politicieni, businessmani, “reprezentanti” ai legii, oameni de presa, interlopi etc. etc., care se calca in picioare oriunde, in Casa Poporului, in afacerile cu statul, in tribunale, in mass- media, in mall-uri etc. etc.”

ok, foarte buna judecata ta, DAR, cine crezi ca va veni in locul lor??? Mentalitatea putreda a romanilor, a covarsitoarei majoritati( pleonasmul l-am facut voit – desi este tot o greseala, chiar daca recunoscuta – ) nu o poti schimba, frate! Din pacate …

ionel  •  17 iunie 2010, 12:13

tot ce face d-l Tolontan este o manevra politica, ,sau vrea sa iasa din ipostaza proasta in care la pus caseta cu patinoarul de la b1 bucurestenii ar trebui sa se abtina de la astfel de comentarii ca sunt murdari pina in , daca la Brasov au disparut 4 milioane in Bucuresti au disparut 4 miliarde, acolo trebuie sa faceti cele mai mari controale , dar va este
frica ca va desconspirati oamenii vostrii in subordinea la care lucrati

silvian grigore  •  17 iunie 2010, 12:14

D-le Tolontan,spui ca, de fiecare data ai avut dreptate.OK.Ai avut dreptate si in campania electorala cand il prezentai pe Antonescu pe un cal alb?Abia acum pomenesti si de Piatra Arsa,desi in postarile mele la vremea respectiva te rugam s-o faci si acele postari nu apareau.Ai putea macar sa spui ca ti-ai dat seama ca alegand sa fii de-o parte poti arata magariile celeilalte parti.Ca altfel n-ai avea acces la surse,la documente.Abia atunci ar fi OK.In rest toate cele bune…dar tot fotbalul ne doare mai tare si aici nu faceti nimic.Pe cand anchete in cazul celor 10 stadioane la standard european construite mai scump?!?

Cătălin Tolontan  •  17 iunie 2010, 12:19

silvian: mereu am pomenit de piatra arsa. Cind l-am prezentat pe antonescu pe un cal alb? Arata-mi un singur rind scris de mine in felul acesta! In al doilea rind,despre ce acces la documente vorbesti? Nu vezi ca ne-au raspuns constructorii? Nu e nimic secret aici, oamenii vorbesc.

Cătălin Tolontan  •  17 iunie 2010, 12:20

ionel : de unde stii k au disparut 4 milioane la brasov? 🙂 nu confunda ce-ti dau sefii pe hirtie sa postezi pe bloguri cu cea auzi vorbindu-se in jur ca-i pui intr-o situatie proasta! 🙂

silvian grigore  •  17 iunie 2010, 12:33

Nu trebuie sa vorbeasca,sa dea facturi.Antonescu:te-am vazut pe atunci la TV si nici macar nu il prezentai ca pe raul cel mai mic.Dar nu asta conteaza ci sa nu te lasi manipulat.In mintea mea ar trebui sa inceapa articolele cu:E foarte bine ca s-a construit un patinoar performant,dar…si abia apoi sa urmeze restul.Nu de alta dar mi-a placut cand ai spus ca Grecia cu toate necazurile ei dar s-a ales pe termen lung cu o infrastructura inclusiv sportiva.Iata ca din afara se vede si partea plina a paharului.Probabil ca si acolo au fost profitori de moment si ziaristi care au scris de asta.Mi-esti drag si sufar cand dai impresia ca te implici politic.Daca ma intelegi…

Cătălin Tolontan  •  17 iunie 2010, 12:42

silvian grigore: ok, dar intelege si tu ca o investigatie nu poat incepe cu „e foarte bine ca s-a construit, dar…” pt k o investigatie nu e un amestec de opinie si fapte

leonash  •  17 iunie 2010, 12:44

Felicitari dl-e Tolontan pentru aceasta investigatie.Am urmarit cu atentie aparitia dvs. la b1 cat si abordarea intr-o maniera cat se poate de corecta a doamnei Udrea la realitatea.Si e clar ca ati spus lucrurilor pe nume.
Eu sper sa aveti succes cu acceasta ancheta si sa aflati tot adevarul, dar cel mai mult imi doresc ca in cazul in care S-A FURAT sa se si faca ceva in aceasta privinta.Eu aici sunt sceptic si cred ca va zbateti ca pestele pe uscat si se va musmaliza totul(evident nu veti avea dvs vreo vina)..cine stie de ce se tot amana sa fie facute publice aceste documente..de unde stiti ca nu vor aparea alte acte care mascheze eventualele magarii?

silvian grigore  •  17 iunie 2010, 12:49

Am inteles.Oricum nu incercam sa iti pretind ceva,cumva.Fa treaba cum stii tu mai bine.Dar scapa cumva de aparentele politica partizana.Si cred ca nu prea ii mai ajutati pe procurori pe domeniul fotbal.Totusi acolo doare cel mai tare chiar daca iubim si celelalte sporturi.Multumesc de raspuns.

leonash  •  17 iunie 2010, 12:55

Si inca ceva..e clar ca atentia dvs. se indreapta catre Brasov fiind vb despre un pationar..dar eu o sa va dau un exemplu: mai nou s-a ridicat pragul valorii unei cumparari directe pana la 100.000 de euro .
Ei bine o autoritate contractanta(primarie etc.) nu mai este obligata sa accepte oferte ci pur si simpu aleg ei furnizorul..de ce era necesar acest lucru??Imi spunea cineva ca afland de o cumparare directa in valoare de 25000 de euro pentru niste servicii , a sunat autoritatea contractanta pentru a le propune un pret de 15000 de euro(iar el mi-a zis ca ar fi fost ok si pt 10000)..si din pacate e clar cu o floare nu se face primavara..

yellow-black de Brasov  •  17 iunie 2010, 13:11

Daca este vorba de, citez exact, un patinoar de dimensiunile Braşovului, atunci pretul a fost incredibil de ieftin, suprafata Brasovului e destul de mare. 🙂 Lasand gluma deoparte, mult succes!

unul  •  17 iunie 2010, 13:13

problema nu e numai la aceste patinoare ,in general toate licitatiile si lucrarile sunt castigate de „oameni de afaceri” (probabil noua denumire a hotilor) care au legatura cu clasa politica ,in realitate toate lucrarile costa cam atata cat coasta o asemenea lucrare in alte tari (pretul materialelor si manopera sunt cam tot pe acolo) iar restul se imparte (comisioane )intre o gramada de smecheri!!!

Pacuiul lui Soare  •  17 iunie 2010, 14:28

Bravo Tolo, toata mizeria trebuie scoala la suprafata !!! e imposibil sa nu se darime castelul de carti !

alexut  •  17 iunie 2010, 14:33

http://voxpublica.realitatea.net/business-economie/5-lucruri-foarte-ieftine-in-romania-si-cine-traieste-bine-de-pe-urma-lor-45913.html

Recomand si acest articol, e foarte important ca oamenii sa deschida ochii.

jabulani  •  17 iunie 2010, 15:10

Cataline, stii cum poti sa afli mai multe? trebuie sa faci mai multe adrese catre organele fiscale teritoriale, in judetele unde sunt inmatriculate firmele care au luat bani ( pe bune sau nu ), prin care sa le ceri efectuarea unor controale tematice ( sa le spui exact ce vrei ), iar ei sunt obligati sa-ti dea un raspuns. Apoi compari datele primite cu datele pe care le ai deja, sau pe care o sa le mai primesti.Bravo pentru investigatie, dar dac-ai sti cat se fura in tara asta…

daw  •  17 iunie 2010, 15:16

As prefera sa vad aici doar articole privind sportul,asta e altceva.
Iar diferenta de bani care lipseste parca e prea mare,traim in Romania si se ciupeste dar pare cam mult.
Si daca se adevereste ca un asemenea patinoar nu se putea face
cu 2,3 M?
Ii multumim lui dl Tolontan ptr manipulare si pierdere de timp?

Glanetasu  •  17 iunie 2010, 17:02

Ca sa se investigheze ce si cit s-a furat de la ´90 incoace ar fi nevoie de o mie de Tolontani, pe putin. Nu stiu de ce dar marea majoritate a celor ce contesta investigatiile de acest gen, fac mereu greseli de ortografie! Sa fie numai o coincidenta?

tudor_duma  •  17 iunie 2010, 17:21

tolo: nu pot si nu vreau sa cred ca acel patinoar s-a construit la banii celui din ungaria. am fost la amandoua obiective, si sunt diferente majore. dar suma care o avansezi tu este chiar jenant de mica. oare in tara asta nu ar trebui sa se faca tot pe gratis si dupa sa-i luam la rost pe toti de ce au facut-o pa gratis? ti-a disparut sponsorul draga tolo? da nu-i nimic sunt altii care te alimenteaza sa ne induci in eroare. in loc sa ne bucuram toti de ceva facut bine ne lasam atrasi in noroiul pe care tu il faci sau iti este impus sa-l faci. de ce nu mai zici nimic de patinoarul din tg. mures?ai directiva clara trasata? sper sa publici acest coment….

calu99  •  17 iunie 2010, 17:24

poate sa faca mai putin de 10 milioade de euro … poate mai putin de 4 milioane de euro … ude sint banii…

Cătălin Tolontan  •  17 iunie 2010, 17:26

tudor_duma : de patinoarul din tg mures de ude ai aflat? din gazeta probabil pt k am scris despre el 🙂 intelegi gresit, nu am sustinut ca aceasta este toata suma, am scris clar ca mai exista si alte costuri, alocate altor lucrari. E rea credinta din partea ta sa interpretezi asa articolul

cuicpeso  •  17 iunie 2010, 19:35

Patinoarul din Braşov este numai una din „afacerile” statului prin care s-au scurs bani către clientela politică!!! Domnul Blaga şi doamna Udrea au tăiat pamblica pentru această „reuşită”.Erau bucuroşi de realizare. Cred şi eu.A prosperat clientela.
Acum câteva zile(cu ocazia moţiunii), acelaşi domn ministru Blaga se bătea cu pumnul în piept cu privire la câteva mii de locuinţe reabilitate termic prin bunăvoinţa misterului pe care-l conduce. Altă „afacere” reuşită pentru unii.Afacere care ar trebui investigată de asemenea.
De exemplu legea privind reabilitarea termică prevede că din suma totală 50% plăteşte statul, 30% este plătit de autorităţile locale iar 20% de către proprietar.Bun, până aici dar……să vă spun în continuare realitatea: Mie personal mi s-a spus de către conducerea Asociaţiei de locatari că aceştia au luat legătura cu autorităţile locale pentru acest demers iar preţurile de apartament pe care trebuie să le plătim, adică acei 20% sunt următoarele:
apartament 2 camere-aproximativ 4200 lei; apartament cu 3 camere 4800-5000 lei.Deci dacă 4200 lei reprezintă 20% atunci 100% este 21000 lei.Am stat şi am calculat, având în vedere că alţi vecini din bloc şi-au izolat apartamentul, identic ca al meu ( cu firme autorizate)iar costurile au fost următoarele: 2000 lei izolatia + aproximativ 3000 termopanele(pt. 2 camere + bucătărie), rezultă 5000 lei. Şi atunci din 21000 lei care reprezintă suma totală scădem 5000 lei cât costă în realitate şi rezultă o diferenţă de 16000 lei/apartament de 2 camere care fac „aripi”!!!!!! . Deocamdată blocul nostru nu a făcut acest demers dar sunt multe în oraş care deja au fost izolate în asemenea mod şi la asemenea preţuri fabuloase. Iar în momentul în care au fost gata autorităţile locale fiind în campanie electorală s-au lăudat cu aceste realizări, care nu sunt decât alte furăciuni.

Eu  •  17 iunie 2010, 20:41

Bravo Tolo! Keep up the good work! Pe de alta parte spune-mi si mie, te rog, cum as putea sa te contactez. Nu e legat de patinoar, dar e ceva la fel de mare. Evident, nu pot spune nimic aici.

florin  •  17 iunie 2010, 21:20

Daca voi ati ajuns la 2.3 mil euro la stadiul asta restul nu putea sa coste mai mult de atat. Hai sa zicem ca au mai costat si amenajariel exterioare si caile de acces cca 0.4 mil euro, deci suma totala nu poate fi mai mare de 5 mil euro. Concluzia 50% s-a furacit !!! Si daca ancheta o conduce comunistul de M. Toader atunci… Asta-i tara lui Papura (Traian)Voda.

andrei  •  17 iunie 2010, 21:38

Asa se duc banii publicii , se pare.Si indiferent de partidul aflat la guvernare lucrurile merg in acelasi sens.Fiecare are acolitii si protejatii sai.

Comentează