Surpriză, constructorii vorbesc! 2,3 din 9,1 » Cît a costat de fapt?

Investigaţie de Mirela Neag, Radu Bichiş şi Cătălin Tolontan

joi, 17 iunie 2010, 12:17

Investigaţie de Mirela Neag, Radu Bichiş şi Cătălin Tolontan

Gazeta reconstituie sumele încasate de diverse firme pentru patinoarul de sub Tîmpa » Mai mulţi patroni au fost deja chemaţi la DNA Braşov, care strînge date preliminarii

Calculul e dificil în absenţa documentelor oficiale. Actele dintre stat şi MBS sînt publice, dar Primăria condusă de George Scripcaru refuză de luni de zile să le ofere, iar CNI mai are termen legal încă 10 zile ca să le furnizeze Gazetei. Atunci vom vedea planurile, contractele, actele adiţionale cu măririle de cost, plăţile şi alte detalii.

Cu cine a lucrat MBS
Chiar şi aşa, ziarul a discutat cu mai mulţi şefi de firme braşovene care au lucrat la patinoar şi a refăcut drumul banilor. Oamenii au vorbit, mulţi dintre ei spunînd că nu au nimic de ascuns.

1. Lucrările necesare fundaţiei (săpături, umplere şi compactare) au fost realizate de MBS. Costul este necunoscut. Gabriel Silagyi a fost contactat de gsp ieri, prin secretară, dar apoi şi-a închis telefonul.

2. Fundaţia propriu-zisă de beton a fost realizată de firma Eren, subcontractor al MBS. Eren a realizat toate lucrările de structură de beton. Potrivit informaţiilor de pe siteul companiei, ele au presupus: 3.100 mc de beton, 335 tone de armătură şi 18.500 mp de cofraje. Eren a turnat stîlpii de susţinere, tribuna şi betonul special pentru gheaţă.

Eren a încasat, în total,  1,3 milioane de euro plus TVA.

„Da, noi am construit structura patinoarului. Iniţial, ne-au dat mai puţine lucrări, dar ne-am mişcat bine şi am mai primit lucrări. De pildă, am montat şi scaunele. Nu vă confirm nici o sumă”
Iulian Paul Enache, patron Eren

Cîteva sute de mii pentru Kronvest
3. O parte dintre lucrările de mai sus au fost subcontractate de Eren către Kronvest Construcţii, o altă firmă pe care gsp a găsit-o. „Kronvest a făcut manopera şi cofrajele”, spune Bogdan Popescu, acţionar şi director general al Kronvest. Conform celor de la Eren, „Kronvest avea datorii către noi şi ne-au plătit cu aceste lucrări”.

Kronvest a lucrat în valoare de aproximativ 400.000 de euro plus TVA, sumă inclusă în cei 1,3 milioane plus TVA de mai sus.

„Am avut contract cu Eren, nu cu MBS. Am lucrat la partea de structură, inclusiv la gradenele de beton ale tribunei”
Bogdan Popescu, director general Kronvest Construcţii

Energo plus Carpaţi, structura metalică
4. Acoperişul patinoarului de la Braşov este construit pe structură metalică. Firma care a făcut lucrarea de structură metalică se numeşte Energo. Fondată în 1985, Energo este fosta Energoreparaţii Braşov şi lucrează preponderent cu străinătatea.

La patinoar, au mai realizat şi  amenajări metalice la intrări şi în alte zone ale patinoarului.

Valoarea lucrării este de jumătate de milion de euro plus TVA.

„S-au tot vehiculat sume, dar adevărul e structura a costat aproximativ 500.000 de euro. Am făcut-o mai ieftin decît am fi dat-o afară, tocmai ca să rămînă ceva la Braşov”
Gheorghe Corneanu, director general Energo

5. Energo a dat o parte din lucrare subcontractorului Carpaţi Construcţii, o altă firmă braşoveană.

„Noi am lucrat pentru Energo, mai exact am făcut montajul pentru partea metalică a patinoarului”
Claudiu Mircea Lorent, director Carpaţi Construcţii

Gheaţa nu e atît de scumpă
6. „Partea de frig”, aşa cum se numesc în limbajul specialiştilor gheaţa şi toate lucrările şi utilajele anexe, precum şi aerul condiţionat din patinoar, a fost realizată de o firmă pe care gsp n-o poate numi în acest moment al investigaţiei.

Conform tuturor companiilor contactate, preţul de piaţă al „părţii de frig” pentru un patinoar de dimensiunile Braşovului nu poate depăşi 500.000 de euro plus TVA.

2,3 milioane găsite din 9,1
Adunînd elementele reperate pînă acum de ziar, rezultă 2,3 milioane de euro plus TVA din cele 9,1 plus TVA cost total despre care vorbeşte primarul Braşovului, cifră neîntărită însă de documente.

Evident că acestea nu sînt toate costurile construcţiei. „E groasă rău! Dacă veţi continua să săpaţi veţi vedea că, de fapt, e o diferenţa uriaşă de la cît a plătit statul şi cît a costat de fapt, pentru că unele firme sînt serioase şi nu-şi strică reputaţia”, a mărturisit o sursă gsp.

Deputaţii amînă, gsp continuă
Ieri, în Camera Deputaţilor, Mircea Toader, liderul grupului PD-L, a solicitat şi a obţinut amînarea pentru săptămîna viitoare a votului pentru constituirea Comisiei de Anchetă în cazul patinoarului.

„Ne opunem categoric la astfel de comisii care duc la transformarea Parlamentului într-o instanţă de judecată”, spusese Toader cu două zile înainte, conform stenogramei.

Toader a spus că a vorbit cu primarul Scripcaru care i-a spus că, la Braşov, DNA a deschis un dosar şi a cerut acte de la Primărie. Gazeta a obţinut şi ea confirmarea că procurorii strîng date preliminare de la mai mulţi dintre cei care au avut contracte cu patinoarul.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

john  •  17 iunie 2010, 23:44

bafta cataline in continuare…nu lasa mafiotii…nu lasati cei care aveti putere .,,,aveti presa toata in maini,,,nu pot sa fure la nesfarsiti…la un moment dat vor obosi si se vor lasa….nu mai rezista multa mafiotii de la putere…televiziunile sunt pe ei,ziarele scrise sunt pe ei, romanul de rand s-a saturat de hotie poate incet incet scapam de ei…nu de toti dar macar sa ii rarim…

precaut  •  18 iunie 2010, 7:43

iar habarnisti revoltati. Lucrarile de C+M (or fi stiind ceva postaci ce inseamna asta?) sunt una si reprezinta doar o parte din costul total al investitiei. Scaunele nu sunt C+M, tabela poate sa nu fie etc. Numai beneficiarul care a luta in primire investitia are o valoare globala de inventar. Deci , cine e beneficiarul? altfel ne invartim in jurul cozii si facem comentarii „naive”. PS. Dotarile erau in devizul de la Miskolc? Da sau nu? Intrebare simpla la care investigatorii nu raspund.

Cătălin Tolontan  •  18 iunie 2010, 11:10

eu: catalin.tolontan@gsp.ro

tudor_duma  •  18 iunie 2010, 13:15

corect tolo….de la voi am aflat de patinoarul din mures…dar nu inteleg de ce v-ati oprit doar aici?!am ajuns la concluzia ca exista un interes din partea ta sau a altora.daca se dovedeste ca pretul a fost corect ce vei face? sunt curios ce o sa ti se mai traseze atunci…..ma bucur ca esti deschis la aceste discutii

Cătălin Tolontan  •  18 iunie 2010, 13:54

tudor_duma: cine sa-mi traseze si ce? nu a facut-o nimeni, niciodata! nu ne-am oprit, lucram la mai multe cazuri deodata, dar inaintam cu un ritm impus de adunarea datelor. Sa stiti ca munca la o investigatie e cu totul altceva decit va imaginati cind vorbiti despre „v-a trasat” sau „ati improvizat”. Vor aparea in curind lucruri interesante

Cătălin Tolontan  •  18 iunie 2010, 14:00

florin : da, ai dreptate si asta ii irita ff tare: cifrele reconstituite chiar din gura constructorilor care au lucrat acolo. La acest stadiu al lucrarilor ajungi deja, in mod normal, la un 45% din total pret. Ceea ce inseamna ca e interesant calculul tau: de la 5, sa zicem!, pina la 9.1 (sau mai mult, vom afla) sint milioane in plus! Desigur, toate acestea trebuie duse pina la capat. Si o vom face.

fabi  •  18 iunie 2010, 14:18

Cand o sa faci o ancheta legata de afaceri ale unor membri ( sau prieteni ) PNL sau PSD sau PC o sa cred in buna ta credinta. Pana atunci ancheta voastra poate avea o valoare , sa zicem , economica dar cu siguranta niciuna morala. Veti fi la fel de vinovati ca cei la care face referire ancheta voastra.
Respect.

shampang  •  18 iunie 2010, 14:52

si uite asa ajuta tolontan la cresterea natalitatii in romania . oare cati vor ramane „insarcinati” ca in cazul ridzi ? :))

naiv-rau  •  18 iunie 2010, 19:08

n-am vazut sapatura si amenajarea terenului pana acum. Cat o fi? Acoperisul a inclus si: montajul, invelitoarea, jgheaburi si burlane, paratrasnete etc? sau e numai structura metalica? Si se compara cu ce? pana atunci sunt numai opinii si acuzatii si -din lipsa de documente oficiale- afirmatii fara documentare. Stau oare aceste „dovezi” in picioare in fata VREUNEI justitii?

Comentează