Amintirile unui jurnalist

Decorurile cad, politicienii îşi schimbă partidele sau părerile, dar reacţiile lor, umane sau interesate, rămîn mereu aceleaşi

vineri, 18 iunie 2010, 12:00

Decorurile cad, politicienii îşi schimbă partidele sau părerile, dar reacţiile lor, umane sau interesate, rămîn mereu aceleaşi

Ridică tonul, deşi şi-a făcut o marcă din a vorbi calm, aproape legănat. „Patinoarul de la Braşov are o mare calitate: există”, spune Bogdan Chireac în studioul RTV. Convingerea pulsează în voce.

De pe cealaltă parte a mesei, Cozmin Guşă îl susţine: „Cu tot respectul, cred că e o exagerare a ziarului. Au găsit o victimă în acest domn Silagyi”. Oana Stancu şi Adrian Ursu se miră: „O victimă consilier PD-L care are 70 de milioane de euro contracte cu statul?”. Emil Hurezeanu glumeşte: „Puteţi să-i spuneţi şi beneficiar, nu doar victimă, domnule Guşă”. Bogdan Chireac insistă: „Patinoarul există!”.

O să vă povestesc o întîmplare. Sau poate mai multe.

2001 » Dialog cu un ministru
În biroul lui Mihai Tănăsescu se aude un motor de ARO. Duduie aerul condiţionat. Ministrul de finanţe al guvernului Năstase mă primeşte agitat şi rece. Solicitasem un interviu. Proastă idee! N-are chef de asta.

Un an întreg ziarul scrisese despre afacerile şefului Loteriei Române. Legăturile cu George Copos, banii daţi spre campaniile electorale ale PSD… Cei din tineretul PD dădeau comunicate de presă în care încurajau ziarul. Tănăsescu este contrariat, suspicios şi sigur că există un interes economic sau politic în investigaţia jurnalistică. „Vă avertizez”, începe el cu impetuozitatea demnitarului, „vă avertizez că n-o să vă meargă!”.

„Aveţi ceva cu PSD!”
Îl priveşti şi asculţi. „Dumneavoastră, domnule ziarist, aveţi ceva cu PSD şi cu directorul Cristea, m-am informat despre asta!”. Răspunzi, îi vorbeşti despre realaţia presă – Putere, îi spui că atunci cînd ajung în Opoziţie admiră jurnaliştii şi cînd vin la guvernare îi detestă. Îi spui că ai încredere în sursele tale, apoi te opreşti, îi priveşti agitaţia şi renunţi pentru că nu are nici un sens. Îţi strînge mîna cu putere. E convins că eşti incorect.

La două luni după, un telefon din Guvern. „Există un document intern care vă confirmă 100% investigaţia”, spune oficialul. Adrian Năstase ignoră raportul care-i ajunge pe masă, timpul trece şi e nevoie de ani pentru ca directorul Cristea împreună cu Copos să ajungă în faţa tribunalului. Procesul trenează şi azi spre stupoarea europeană.

1999 » Ministrul Crin Antonescu
O amintire şi mai veche. E iarnă. Pe scaunul de gală din Vasile Conta, sediul MTS, ia loc un tînăr cu plete. La 40 de ani, ministrul Crin Antonescu ocupă răsfăţatul post de mezin al cabinetului CDR. Puţin nervos azi. Nervos pentru că a trebuit să convoace o conferinţă de presă neaşteptată, din cauza dezvăluirilor ziarului. La Piatra Arsă s-a refăcut hotelul pentru cantonamentul sportivilor olimpici şi a costat enorm. Numai gardul a făcut miliarde de lei.

Neagă tot. Investiţia a început în 1995 sub PSD, înainte de a deveni ministru, a continuat sub el, e clar că nu stăpîneşte iţele, dar s-a enervat rău pe noi. Discursul ministrului PNL e perfect, încearcă să împingă ancheta ziarului într-o fabulaţie. Se uită fix către autori şi împunge distanţa cu degetul: „Ceea ce aţi scris e o plăsmuire, nu o investigaţie ziaristică! Genul acesta de a face presă este ruşinos, domnilor! Acolo, la 2.000 de metri, s-a făcut un lucru vital pentru sport”.

Mai tîrziu, într-un comunicat ne-a numit, pe mine şi pe colega mea Mirela Neag, „bolnavi psihic”.

După încă trei luni de investigaţie continuată în ziar, apare şi raportul Curţii de Conturi. Prejudiciu mare. Sînt destituiţi în bloc oamenii de la Piatra Arsă şi cîţiva directori din minister.

2010 » „Atunci am greşit”
Maşina opreşte brusc sub arcadele afumate care duc spre intrarea de la Realitatea TV. Coboară grăbit, cînd uşa e deschisă la jumătate. Liberalul are acelaşi aer tineresc, mai puţin părul scurtat şi cutele înflorite la ochi. „Ştiţi, de mult am vrut să vă spun ceva. Atunci, la conferinţa aceea de presă am greşit! Nu mi-am dat seama că aveţi dreptate. Îmi cer scuze”. „Nici o problemă, asta e regula jocului”.  Apoi urcă scările.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

bogdan  •  18 iunie 2010, 0:17

Chireac – mai e bagat el intr-o afacere de trafic de influenta si santaj iar despre Domnul Gusa ce sa mai spun – e ceea ce este, prietenul lui Vantu;
dar ceea ce ma mira e ca v-a cerut scuze Antonescu si nu Tanasescu, chiar ma surprinde

dcoios  •  18 iunie 2010, 7:41

A fost o data ca niciodata… ca daca n-ar fi fost nu s-ar fi povestit:De mult, peste tari si mari prea onoratul Alexandru Arsinel facea bascalie de guvern chiar cind devenea clar cistigul opozitiei CDR.A fost intrebat : de acum de cine mai mai faceti „fun”? De cine cistiga alegerile pt. ca noi vom fi in opozitie intotdeauna! Va urez sa ramineti in opozitie intotdeauna d-le Tolontan ca sa aveti si mai multe Amintiri Adevarate!

meplusmyself  •  18 iunie 2010, 7:50

In emisiunea de la RTV, Gusa a incercat o redresare la remarca lingvistica 😉 a lui Hurezeanu si a completat, parafrazez: se gaseste o victima, care trebuie sa o incaseze, in conditiile in care alte sute de milioane de euro, miliarde nu se ancheteaza. 😉

romeo  •  18 iunie 2010, 8:22

Cataline, mult respect pentru ceea ce faci…dar care e rezultatul?????!!!!!!!!…faceti investigatii, veniti cu dovezi si nu se intampla nimic…oamenii simpli fac 7 ani de puscarie pentru o gaina zapacita iar ******* astea dau cu tifla unei tari intregi

Pentru de dimineață | aghiuţă  •  18 iunie 2010, 8:59

[…] Tolontan scrie bine despre relația presă de investigație – putere. Din păcate, puțini mai scriu de-astea. […]

Basescu  •  18 iunie 2010, 9:19

Cu d-na ridzi ce se mai intampla ?

MackAnthon  •  18 iunie 2010, 9:26

Catalin Tolontan trebuie sa fie sigur ca nu e singur in demersurile sale jurnalistice – care nu trebuie sa fie devina DonQuijotesti ,- il sustinem ( chiar asa , cum am putea sa ni sa auda mai mult vocea in sustinerea lui Tolo ? ) in fata Puterii, care „atunci cînd ajunge în Opoziţie admiră jurnaliştii şi cînd vin la guvernare îi detestă”, dar care poate prin perfidia ei sa reduca la tacere jurnalisti de valoare .

vlad  •  18 iunie 2010, 9:29

Felicitari dl. Tolontan pentru articole si investigatii. Sunt curios care vor fi urmarile acestora. Momentan vad 2 variante: vor fura mai putin pentru ca incepe sa li se faca frica sau vor fura la fel de mult dar mai cu grija sa nu fie prinsi. Tare mi-as dori sa fie prima dar ultimii ani m-au invatat sa nu mai fiu optimist cand este vorba de politicienii nostri.

Bengali  •  18 iunie 2010, 10:06

Marea diferenta e ca pe vremea lui Crin Antonescu au cazut capete la Piatra Arsa. In zilele noastre, absoluta obedienta fata de pazvante echivaleaza cu imunitate absoluta in fata legii. Nesimtirea a atins limite de domeniul sience-fiction. Prezenta D-rei Eba in parlamentul european e un asemenea act de sfidare si nesimtire. Copila nici romaneste nu vorbeste dar e bagata in fata. RUSINE!

Cătălin Tolontan  •  18 iunie 2010, 10:24

bogdan: ne numise „bolnavi psihic”, de aceea si-a cerut scuze

yaruk  •  18 iunie 2010, 10:31

Eu sunt optimist, sunt sigur ca se poate si mai …rau.
E normal ca la o tara de peste 20 de milioane sa existe doar cativa jurnalisti ca tine?
Articolele tale au ca fundament logica,bunul simt, dragostea pentru oamenii obisnuiti,promovarea valorilor continute in idei si opinii si nu in ultimul rand demascarea hotiei.
Ce pacat ca sunteti atat de putini!

Cătălin Tolontan  •  18 iunie 2010, 10:42

yaruk: nu sintem putini, nu sintem deloc putini! Oricum, multumesc, dar e mult de-ai spus despre mine. Prea mult.

Lucian  •  18 iunie 2010, 10:42

Tolo draga,
nu crezi ca sunt cam tardive scuzele lui CA, au trebuit sa treaca 10 ani pentru a si le cere?(!).
Discursul OPOZITIEI este mereu frumos, antrenant si in aparenta sincer.
Isi permit sa o faca, nu sunt sub reflector.
De-a lungul tuturor regimurilor…ajunsi insa la putere se confirma ca „puterea corupe”.Realitatea e simpla si crunta, restul sunt broderii, balet linvistic.
Ideea ar fi sa ne conduca OPOZITIA care sa nu acceada insa la putere.(?!)
Adica lumea de azi, pe dos, deci normala.

Amintirile unui jurnalist | Calarasi online | portal judeţ Calaraşi  •  18 iunie 2010, 12:15

[…] Amintirile unui jurnalist […]

von blaremberg  •  18 iunie 2010, 14:09

marele maestru (si deontolog) masonic bogdan chireac.

Pacuiul lui Soare  •  18 iunie 2010, 14:12

deci Gusa e din nou cu puterea? pai parca era in opozitie acum citeva luni, dar se pare ca i-au fluturat ceva bishtari pe la nas.

Adrian.D  •  18 iunie 2010, 14:20

Buna ziua Romania, Buna ziua Bucuresti,

Frumos articolul, chiar mi-a placut mai ales partea cu „Patinuarul exista” :)). A fost de-a dreptul demential. Oricum, parerea mea despre Crin Antonescu, este ca el nu a stiut despre acele sume legate de Piatra Arsa.Dar faptul ca si-a cerut scuze, spune multe despre omul Crin Antonescu. Sunt din ce in ce mai putini oameni care-si pot recunoaste greselile. Bafta baietii, bafta Tolo!!
Off topic: Sper ca din sezonul asta sa ma pot bucura de meciurile Stelei vazute din Ghencea.

zxs  •  18 iunie 2010, 15:33

Tolo presedinte! 🙂 Mi-amintesc de anii ’90 cind ne manifestam simpatia fata de Hagi cu urarea asta 🙂

un cititor  •  18 iunie 2010, 15:59

Buna Tolo.

Felicitari pentru articole si anchete.

Am o intrebare: chiar daca nu este prezenta si Romania la CM, nu crezi ca ar fi trebuit sa aveti reporteri la fata locului care sa acopere acest eveniment?

PS: Felicitari pentru articolele d-lui Ioanitoaia.

Cătălin Tolontan  •  18 iunie 2010, 16:35

un cititor: ov ioanitoaia este in africa de sud

samizdat  •  18 iunie 2010, 16:46

Domnule Tolontan, aveti toata aprecierea mea fata de ceea ce faceti, de ani buni, in gazetaria romaneasca (ar fi fost nedrept sa vorbesc doar de cea sportiva, pentru ca, fie ca admiteti sau nu, intotdeauna ati facut mai mult de-atit). In fine, retineti admiratia mea.
Altul e totusi motivul interventiei: sinteti, asa cred eu, poate nu simpatizant, dar, in orice caz, oarecum mai apropiat de actuala putere decit de actuala opozitie. Va inteleg, optiunea Dvs. este pentru raul mai mic – din perspectiva din care l-ati vazut Dvs. altfel. Sigur, cu atit mai admirabile sint demersurile Dvs. privitoare la oamenii puterii.
Ajung insa acum la Crin Antonescu: nu inteleg de ce continuati totusi sa va aratati, chiar si intr-un articol care nu l-ar viza direct, adversitatea fatza de dumnealui. E dreptul Dvs., desigur, dar e-un pic fortat totusi. Inclusiv in raspunsul pe care l-ati dat unui comentator de mai sus, ati tinut sa precizati ca si-a cerut scuze numai pentru insulta. Or, din chiar ceea ce scrieti se intelege ca si-a cerut scuze pentru mai mult de-atit: „Atunci, la conferinţa aceea de presă am greşit! Nu mi-am dat seama că aveţi dreptate”. V-a dat dreptate deci. Asta nu suna a scuza pentru insulta, nu credeti?
Nu sint un fan al lui Antonescu. E periculos, astazi, sa fii fan in politica. Sint liberal, recunosc, ceea ce ma indoiesc c-ar fi domnul Antonescu cu adevarat. Imi pare, mai degraba, populist. Dar faceam observatia asta doar asa, ca sa va punctez prea evidenta adversitate. Or, in rest, sinteti un jurnalist impecabil, cu o rara capacitate de a va controla obiectivitatea…

Cătălin Tolontan  •  18 iunie 2010, 17:02

samizdat: a, m-am exprimat gresit… si-a cerut scuze pt tot, am apreciat acest lucru si, nu, nu am nimic cu crin antonescu, doimpotriva, in turul 1 am votat cu el

un cititor  •  18 iunie 2010, 17:22

stiu ca Dl Ioanitoaia este in Africa.

Dar restul trupei: Vochin, Geambasu etc.? De ce nu?

un cititor  •  18 iunie 2010, 17:23

Si Tolo de ce nu este si el in Africa? 🙂

tudor  •  18 iunie 2010, 17:39

Se alege praful de tara asta fratilor. Pai dl Chireac poate o fi primit un contract de la udrea ca si asa sunt prieteni. Ce ziarist si asta….. si vine si face morala.. offffffffffffff. Tara asta e imbacsita de asemenea caractere. Fara cuvinte. Astia suntem. dle tolo, va doresc numai bine. Aveti onoare. Respect!

di  •  18 iunie 2010, 17:41

Dl Ioanitoaia face niste reportaje de atmosfera f bune; analizele de meci se pot face si altfel si cred ca Mondialul e f bine structurat in GSP.
CA si-a cerut scuze dupa 15 ani si nu a fost ceva programat, a fost inteleg mai mult o intamplare. Daca intr-adevar simtea ca a gresit putea sa faca un gest, stia unde va gaseste. Trebuie sa aiba gesturi cu amplitudine daca vrea mai multe voturi data viitoare – nu pare sa progreseze deloc momentan.

curios  •  18 iunie 2010, 19:02

@romeo. Tu ce dovezi ai vazut? eu am vazut afirmatii. In plus, la conferinta de presa, cand Basescu i-a cerut lui Tolo sa sesizeze parchetul daca crede ca e vreo infractiune la Brasov, …. te las sa revezi replica lui Tolo.

himera  •  18 iunie 2010, 19:39

tare faza cu impozitarea drepturilor de autor. ma intreb cat vor scadea salariile angajatilor gazetei :))

pedrodp  •  18 iunie 2010, 21:31

atzi fost cam penibil cu sala de sport de la Brasov ,nu prea atzi avut dreptate se vedea de pe luna …in rest fb

john  •  21 iunie 2010, 9:34

eu nu inteleg o chestie
o nulitate( ca profesionist-practic ce e? inginer jurnalist sau ingner analist?), si pe deasupra dovedit santajist ordinar recte Chireac, cum de mai apare intr-o propozitie scrisa de d-vstra ?(chiar circumstantial)
Aveti clubul ala de presa-in care l-ati repudiat, aiurea ?
Propun sa le scrieti numele cu litera mica-evident cand nu puteti sa-i evitati.De exemplu. chireac statea pe scaunul din stanga lui…

Comentează