INVESTIGAŢIE GSP » Curtea de Conturi cere al treilea dosar penal pentru Ridzi!

E vorba de umflarea cazărilor la Costineşti, iar în cercetări intră şi Sorina Plăcintă, ministrul PD-L care i-a succedat lui Ridzi » Oamenii din MTS spun că ar dezvălui mai multe, dar sînt temători văzînd că primul dosar Ridzi nu a fost trimis nici acum în faţa judecătorilor

vineri, 16 iulie 2010, 1:50

E vorba de umflarea cazărilor la Costineşti, iar în cercetări intră şi Sorina Plăcintă, ministrul PD-L care i-a succedat lui Ridzi » Oamenii din MTS spun că ar dezvălui mai multe, dar sînt temători văzînd că primul dosar Ridzi nu a fost trimis nici acum în faţa judecătorilor

Reîntîlnire surprinzătoare pe aceleaşi holuri, exact după un an. Miercuri, 14 iulie 2010, la un an de cînd pleca funcţia de ministru al tineretului şi sportului motivînd că „deşi am acţionat conform legii demisionez pentru a nu prejudicia imaginea partidului”, Monica Iacob Ridzi a intrat în sediul din Vasile Conta, înconjurată de mirarea tăcută a foştilor subordonaţi.

Ea a fost chemată de Curtea de Conturi, care a încheiat două procese verbale de o duritate fără precedent în sportul românesc la adresa gestiunii a doi miniştri.

„Avem indicii că s-au comis fapte de natură infracţională”, au constatat oamenii Curţii de Conturi. Unul dintre procesele verbale se referă la achiziţia de calculatoare, caz deja ajuns la DNA şi cunoscut ca dosarul Ridzi II, dezvăluit de gsp în ianuarie 2010.

Ridzi I circumscrie evenimentele din 2 Mai, dosar pe care procurorii l-au deschis după investigaţia Gazetei din iunie 2009 şi pe care-l instrumentează de 12 luni fără a-l trimite încă în instanţă. Dar ce e Ridzi III?

Ridzi III şi Plăcintă I
Cazul Ridzi III constă, conform Curţii de Conturi, în „supraevaluarea de două ori a cazării la acţiunea Şcolii de Vară organizată de MTS la Costineşti în perioada iulie – septembrie 2009”. Trecerea banilor publici prin mai multe firme a dus la un cost al cazării dublu faţă de cel real, susţin documentele pe care Garda financiară le-a pus la dispoziţia Curţii de Conturi. E vorba de zeci de mii de euro plasaţi pe filiera stat-privat-privat.

Timpul are propria sa ironie. Dacă Ridzi I a pornit în urma unui program intitulat „De 2X mai tinar”, Ridzi III s-a intitulat oficial „De 2X mai competent”.

Proiectul a fost iniţiat de Monica Ridzi şi a devenit operaţional în mandatul Sorinei Plăcintă. „Plăcintă a fost imediat avertizată asupra faptului că, de fapt, Şcoala de Vară era o formă mascată de a răsplăti pilele sau activiştii PD-L, care erau trimişi gratis la mare”, spune o sursă din MTS. Chiar şi colegii de partid şi-au clamat iritarea, deputatul PD-L Iulian Urban atenţionînd public pe blog că „în loc să intre în program olimpicii si copiii cu rezultate merituorii la învăţămînt, în prima serie şi-au făcut loc copii ai unor lideri politici”.

Conform legii, Curtea de Conturi poate sesiza elementele de infracţiune, care trebuie apoi probate de către Parchet şi, în final, judecate în instanţă.

Bani publici pentru beneficii de partid
Amprenta politică a acestor „ilegalităţi”, cum sînt numite de către Curtea de Conturi şi DNA cele trei dosare Ridzi, este extrem de puternică. Şi există o legătură faptică între banii publici cheltuiţi „infracţional”, din nou citat din DNA şi Curte, şi campaniile electorale.

În Ridzi I, ministrul a cumpărat cu banii contribuabililor ştiri la televiziuni, cea mai importantă expunere video avînd-o ea şi Elena Băsescu, chiar înaintea alegerilor europarlamentare. La scurt timp, fata preşedintelui României a devenit europarlamentar.

„Sîntem îngrijoraţi pentru că, de atîta timp, DNA nu a trimis dosarul Ridzi I în instanţă. E un semn prost pentru cei cinstiţi din sport şi o încurajare pentru hoţi. De pildă, şi în 2010 s-au făcut contracte pentru Costineşti cu aceeaşi firmă care apare acum în raportul Curţii de Conturi pentru 2009!”
Funcţionar din MTS

„În Ridzi III, banii de cazare, supraevaluaţi cu zeci de mii de euro, s-au scurs către firme agreate politic, iar mulţi dintre beneficiari au fost cei care au sprijinit partidul în campania electorală pentru Parlamentul European din vara lui 2009 şi, apoi, în campania lui Traian Băsescu din toamnă-iarnă”, spune aceeaşi sursă din MTS.

Nu ar fi o excepţie. Există mai multe mărturii care susţin că angajaţi din structura de tineret a MTS au fost folosiţi în campania electorală a lui Traian Băsescu şi, mai apoi, în cea a lui Teo Trandafir.

Adresă către Laura Kovessi
În afara Şcolii de Vară, procesul verbal al Curţii de Conturi reţine „elemenete în afara legii” şi în cheltuielile făcute pentru alte acţiuni din 2009.

Sorinei Plăcintă i-a fost trimis procesul verbal de către Curtea de Conturi pentru a-şi nota obiecţiunile. Instituţia de control va expedia, în cîteva zile, „o adresă către procurorul general Laura Kovessi prin care se vor arăta elementele de natură ilegală şi infracţională ale conducerii şi ale funcţionarilor din MTS” .

Monica Iacob Ridzi n-a răspuns ieri la apelurile telefonice ale Gazetei pentru a comenta descoperirile Curţii de Conturi. Mai multe despre situatia ei din ultima vreme intr-un articol Hotnews.

Sorina Plăcintă şi-a exprimat punctul de vedere » „În România, adaosul comercial e stabilit de liberul arbitru”

– Doamna Plăcintă, un control al Curţii de Conturi consideră că preţul unor contracte făcute de MTS a fost umflat.

– Cunosc despre ce vorbiţi. Da, am văzut procesul verbal respectiv. Se referă la Şcoala de Vară, acţiune care avea nişte obiective şi nişte contracte semnate înainte ca eu să fiu ministru.

– Acţiunea a continuat în mandatul dumneavoastră.
– Aşa e. Dar cînd am venit la MTS am stopat o săptămînă programul, am trimis echipe să verifice spaţiile de cazare şi condiţiile de hrană. Şi am renegociat contractele. Am citit ce susţine raportul Curţii, dar MTS a avut contract cu o firmă. Ea şi-a păstrat nişte bani şi a plătit mai departe.

– Doar jumătate din cît primise de la MTS a plătit firma celor care au asigurat efectiv cazarea şi masa.
– Nu-i chiar jumătate! Cam 100 de RON a plătit MTS pe om, iar firma cu care am avut contract şi-a oprit 40 RON, cu aproximaţie.

– Şi nu vi se pare mult 40% doar pentru că a intermediat?
– Ce să spun? În România, adaosul comercial e stabilit de liberul arbitru. Am adăugat obiecţiunile mele la procesul verbal întocmit de Curtea de Conturi. Şi în chestiunea asta şi în alta  care apare acolo, referitoare la un contract cu un ONG, un contract început în 2006.

– Ştiţi că Curtea de Conturi va trimite o adresă către Parchetul General acuzînd ilegalităţi?
–  Nu ştiu.

UPDATE: Intr-un drept a replica amintit de RTV, dar care nu a parvenit gsp, Monica Ridzi sustine ca nu a semnat contractul respectiv. Gazeta nu a sustinut asa ceva. Am citat doar din constatarile Curtii de Conturi si din Sorina Placinta, care a precizat clar ca respectivul program si contractul referitor la cazare au fost elaborate sub mandatul Monizai Ridzi.

Comentarii (71)Adaugă comentariu

andreea  •  17 iulie 2010, 10:26

Nu dle Tolontan, nu am nicio legatura cu vreun partid politic. Si nici nu voi avea vreodata. Sunt scarbita de politica din Romania. Va inselati din nou. Sa inteleg ca, in acceptiunea dvs, toti cei care nu scriu ce va convine dvs sunt pusi de partide sa scrie? Pacat ca aveti o astfel de gandire. V am scris in primul mesaj postat ieri, mesaj pe care vad ca l ati sters, ca v am simpatizat la inceput dar mi am schimbat parerea intre timp pt ca mi ati demonstrat ca nu sunteti impartial cum vreti sa pareti. M ati dezamagit profund! Se vede clar ca aveti o rafuiala personala cu dna ritzi! Sper ca nu mi stergeti si acest mesaj…

Cătălin Tolontan  •  17 iulie 2010, 10:32

andreea: teoria cu rafuila apersonala a vehiculat-o si premierul boc intr-o emisiune tv. Nu e adevarat. Cindva, acelasi lucru l-au spus despre mine Crin Antonescu, Adrian Nastase si altii. Problema Monicai Ridzi nu este cu mine sau cu Gazeta, ci cu DNA, Curtea de Conturi, Garda Financiara, CNA, Comisia Parlamentara. Toate aceste foruri i-au dat un verdict negativ! Si are o problema inclusiv cu presedintele BAsescu, cel care a spus cind a schimbat-o ca e cea mai urita remaniere din viata lui si ca Ridzi a facut intelegeri murdare cu televiziunile. In ceea ce ma priveste, am spus si am scris de zeci de ori ca, pina la pronuntarea instantei, Ridzi este un cetatean roman nevinovat.

ultraSS  •  17 iulie 2010, 10:59

In orice stat civilizat actiunile ziaristiilor se indreapta in special pe cei de la putere.Mie unu mi se pare normal.Pe mine ma intereseaza daca fura un ministru din banul public.E ca si cum m ar interesa mai mult cum fura din buzunare din tramvai vecinumiu decat daca mi ar fura din casa.Astia de la putere pur si simplu te jefuiesc pe fatza.Raspunsurile si alibiurile celor investigati prind doar telespectatorilor otv.Tolo arde i pe toti.Arde uite cum arde…

stresu  •  17 iulie 2010, 11:27

Un caz mai clar si mai simplu precum cel din cazul primului dosar Ridzi nu exista.
Ar trebui dat spre rezolvare unui judecator stagiar.
Cu toate astea el sta ascuns in nu stiu ce dulap, din ordinul lui BASE !
Rusine celor care-l acuza pe Tolontan (in acest articol).
In Romania de azi clientela si clasa politica sunt mult mai importante decat toti ceilalti la un loc.
Unii mor de foame sau traiesc cu cateva milioane pe luna, de pe o zi pe alta, iar altii care sunt la putere sau sprijina puterea traiesc si risipesc pe spinarea noastra.
SA VA FIE RUSINE !

misu  •  17 iulie 2010, 15:21

Felicitari d-le Tolntan! Inversunarea cu care investigati, arata ca de fapt nu ati putut fi cumparat. Cazurile descrise sunt urite, caracterizeaza un sistem infectat, dar valoric, sunt ridicole in raport cu sumele uriase furate pe aceeasi reteta la cfr. Cei care au incercat sa investigheze fraudele mai bine acoperite de Astra Arad sub tutela lui Falca si 16 febr cluj cu blaga actionar, au fost abandonate imediat, jurnalistii fiind cumparati. Evident, nu era vorba de sume de citeva zeci de mii de euro ci de zeci de milioane/an.
Pacat d-le Tolontan, ca echipa d-stra nu este la ziar.

DAN  •  17 iulie 2010, 16:22

ce tot il apreciati pe acest TOLONTAN,CARE DE FAPT NU ESTE DECAT UN MIELUSEL CE-I LINGE MAINILE LUI VOICULESCU.DE CE IERI CAND AM POSTAT UN COMENTARIU IN CARE I-AM SPUS SA ANCHETEZE SI AFACERILE MAFIOTE ALE LUI VOICULESCU,SI A TOTI CELOR CARE AU FURAT TIMP DE 20 ANI,ACESTI LINGAI DE LA G.S.P. AU STERS COMENTARIUL!SUNT PLECAT DE 5 ANI DIN TARA SI NICI NU MA GANDESC SA MAI REVIN INTR-O TARA PLINA DE HOTI,MINCINOSI ETC.ADEVARUL ESTE CA TOTI PUNE-TI BOTUL CAND UN LINGAU CA ASTA FACE ANUMITE DEZVALUIRI,POATE CA ESTE ADEVARAT DAR DACA ESTI CORECT ATACA PE TOTI CARE AU FURAT SI VOR MAI FURA!CAT AU FOST PNL SI PSD LA GUVERNARE DE CE NU AI SCRIS NIMIC ,,HIJO DE PUTA” RUSINE TRADATORILOR!!!!!!!!!!

tepes  •  18 iulie 2010, 7:58

de asta am ajuns dupa 20 de hotii nepedepsite in instanta de procurori si judecatori cu salarii de sute de milioane, cu pensii speciale,la fundu sacului Daca nici o problema destul de simpla cu licitatii publice trucate nu se poate judeca intr. un an pai ce sa mai spunem de altele mai mari

gina  •  18 iulie 2010, 12:05

In loc sa scrieti despre mingea de foot-bal, va lansati in tot felul de speculatii si emiteti incadrari juridice care nu sunt de competenta dumneavoastra. Sunt foarte multi care considera presa o a patra putere in stat. Cred ca si dumneavoasra va aflati printre acestia. Nu va dau dreptate, dar aveti dreptul la aceasta opinie.Insa vreau sa va spun ca, potrivit incadrarii emise de dumneavoastra si alti colegi ai dumneavoastra,- Judecatorii (puterea judecatoreasca) sunt corupti; Ministrii (puterea executiva) sunt corupti; Parlamentarii (puterea legislativa) sunt corupti; Oamenii de afaceri (motorul oricarei economii fundamentate pe principii de profitabilitate si nu de protectie sociala) sunt corupti. Intrebarea care se pune este urmatoarea: De ce, cei care se cred a patra putere in stat si care sunt emanatia aceluias sistem, ar fi altfel decat toate celelalte structuri care isi trag seva din insasi existenta poporului roman (otraviti fantanile; parjoliti lanurile; sa moara si capra vecinului;)? Parerea mea, o opinie pe care o puteti contesta, dar care se manifesta tot mai vizibil in ultima perioada, este aceea ca mass-media este cea mai decredibilizata institutie. Acest lucru se intampla pentru ca oameni ca Voiculescu, Vantu sau GSP si-au pierdut credibilitaea, (incadrati fiind intro categorie mai sus mentionata), iar jurnalisti ca dumneavoastra, in loc sa va intereseze sportul (specializarea dumneavoastra si a publicatiei pe care o reprezentati), faceti jocurile unor personaje care, inainte sau dupa 1990 au „jucat” pe teren neutru, dar extrem de profitabil pentru ei.
Monica Iacob Ritzi este un „jucator” care a dorit sa impuna o regula general valabila in relatia cu mass-media. Va-ti simtit frustat (dumneavoastra sau cel care va „finanteaza din umbra”). Acest lucru nu va dreptul sa va erijati in omul_justitiar. Sunt alte institutii ale statului care trebuie sa se pronunte.

Cătălin Tolontan  •  18 iulie 2010, 12:20

gina: ridzi a semnat contractele prin care s-au cumparat stiri la televiziuni! ce realtie cu media a vrut sa instaureze? aceasta? 🙂 cumpararea de imagine contra bani publici?!!! si lasati teoria cu frustrarea, pt k din gsp ati aflat ca si a3 aparea in acele contracte

Alin  •  18 iulie 2010, 13:25

Domnule Catalin Tolontan,de la inceput ati stiut sa scrieti aberati,un exemplu este articolul de mai sus,ar fi mai bine pentru reputatia dumneavoastra sa scrieti despre fotbal,doar incepe campionatul Romaniei,decat sa imprastiati cu noroi in stanga si in dreapta intr-un domeniu in care se observa de la o posta, NU VA PRICEPETI !!! Eu cred ca ar trebui sa ne concentram pe prezent si sa nu mai dezgropam trecutul mai ales ca in acest caz s-a dovedit ca doamna Ridzi este nevinovata,nu cred ca oamenii de rand au nevoie de scandaluri politice.

alexx  •  18 iulie 2010, 16:25

si noi ce ar trebui sa zicem acum,bravos,pai asta se face din 90…toti au facut-o,daca macar 50 la suta din ei erau onesti arata mult m bine romania,mi-e scarba…inainte citeam cam tot ce scriati, acum doar rasfoiesc si sigur sunt multi care gandesc asa…pacat,va consideram unul dintre cei m buni ziaristi…romania pare un om bolnav de cancer,daca nu se va trata urgent,in curand va muri

sorana micle  •  18 iulie 2010, 19:44

Clanul Ridizi nu va pati nimic, doar traim in ROMANIA, NU ???
doar saracii care fura o piine pentru copii ajung in puscarii.
rusine guvernantilor
ne-au adus la sapa de lemn, cu smecheriile si hotiile lor
bravo TOLONTAN

marian  •  18 iulie 2010, 19:55

din pacate domnule tolontan cred ca trebuie sa schimbam numele tarii din romania in hotomania.mai citesti si unele comentarii ale unor concetateni de-ai nostri si nu poti sa crezi cum pot astia sa prosteasca atata lume .sa le dovedesti cu acte hotia si ei sa creada in continuare ca nu s-a intamplat nimic(desi li sau luat si lor bani din buzunar)chiar ca nu mai avem sanse in tara asta.cred ca toata lumea ar trebui sa stie ca li sau FURAT banii de pensii si de sanatate care le sunt opriti din lefurile din fiecare luna.viitorul tarii sta inca intrun imprumut de la fmi.dar pana cand?

Yo  •  18 iulie 2010, 22:24

Domnul Tolontan este CRUCISATORUL PRESEI ROMANESTI!!!!Tineti-o tot asa!!Oameni ca Domnul tolontan se nasc(daca se nasc)o data la 200 de ani!!!Felicitari!!tineti-o tot asa!!!Noroc cu Domnul Tontolan si toti ceiu ca dumnealui de mai avem o speranta in Romania!!!!!

andrei  •  19 iulie 2010, 12:07

Poate imi explici si mie de ce stergi mesajele care nu iti convin!!! Eu asteptam un raspuns din partea ta nu o bataie de joc! Pacat! S au mai plans si altii ca stergi toate mesajele care nu te lauda sau care scriu altceva decat vrei sa auzi! Nu i am crezut, dar iata ca asa faci!!! Nu mai traim in comunism!!! De aceea ne am luptat la revolutie, sa avem DREPTUL LA OPINIE!!!NU MAI STERGE MESAJELE NOASTRE!!! Vei ajunge sa nu mai citeasca nimeni ce scrii sau sa nu ne mai obosim sa scriem!!! E fosrte clar ca ai ceva personal cu ritzi din moment ce toate mesajele favorabile ei le stergi. Eu nu o cunosc si nici nu mi doresc! Dar nici nu e corect sa i atribuim si ce nu a facut ea!

mircea  •  19 iulie 2010, 23:14

D-le Tolontan, Toate investigatiile d-voastra (cel putin pentru mine) au o tenta de manipulare si va explic in mare pe ce ma bazez. Am citit la un moment dat un articol scris in aceiasi formatie , Mirela Neag- Catalin Tolontan pe tema patinoarului din Brasov. Mai precis referirea era la filmul dat de B1 care facea comparatia intre cele 2 patinoare , de la Brasov si de la Miscolc. Am remarcat ca singura d-voastra problema e ca nu stiati cine a realizat acest film . Deontologia profesionala si spiritul de investigator pe care-l manifestati v-ar fi obligat sa luati afirmatie cu afirmatie si sa o demontati daca aveati argumente valabile. Firmul in cauza era foarte documentat si continea foarte multe date comparative exacte si care puteau fi verificate cu usurinta. Nu am constatat asa ceva ci doar tentativa firava de a bagateliza munca cuiva. Acest lucru nu va onoreaza si de aici si concluzia ca tot ce srieti este superficial documentat.

crina  •  20 iulie 2010, 11:49

nu se vede negru pe alb că ăştia ne-au furat,ce parte mai poţi să-i ţii lui udrea,ridzi,plăcintă,eu cred că trebuie să fii cretin sau să faci cârdăşie cu ei ca să le iei apărarea;l-am aşteptat pe băse să ne salveze şi mai rău au făcut,cei ce le ţin apărarea hoţilor ăstora sunt în necunoştinţă de cauză,sau fură şi ei se fură şi de la inundaţii se fură de oriunde,sume enorme pe care tot noi le plătim contribuabilii chiar şi cei care îi apără pe aceşti portocalii;au curajul câteva persoane să spună lucrurilor pe nume cum este şi D-L Tolontan şi îi huliţi,ştiu că adevărul doare.Eu nu înţeleg ceva cum domnul Băsescu care ne promitea că stârpeşte corupţia nu îi vede pe colegii lui de partid ce fac sau a câştigat alegerile şi nu îl mai interesează pe bătrâni îi trimite la muncă şi pe portocalii la furat.Eu nu înţeleg această situaţie spuneţi-mi instituţiile statului CE FAC ? DORM

idealistul  •  22 iulie 2010, 14:28

FELICITARI DOMNULE TOLONTA
SA NU VA LASATI
CRED SA SUNTETI SINGURUL CARE ARE CURAJ SI RABDARE SA MAI SCRIE DESPRE MONICA RIDIZI

ACUM RASPUNDE IN JUDETUL HUNEDOARA DE ALEGERILE DIN 2012
VA DATI SEAMA CA PUTIN II PASA DE JUSTITIE
PDL A ALES-O SA RASPUNDA DE ORGANIZAREA ALEGERILOR IN JUDET
SI PE EA SI SOTULUI EI, LUCREAZA IN FAMILIE
SUCCES

AAAAA  •  23 octombrie 2010, 22:44

PRIMARIA DIN ZALAU ,IN ZILE DE CRIZA DA DOUA SALARII DE DIRECTOR -LA BUGET- IN ACEIASI CLADIRE IN 8 ORE .OARE DE CE S-A APROBAT ACEST LUCRU? SI DE CE INCHID TOTI OCHII?

tepelus  •  27 octombrie 2010, 20:03

asa cum au fost prezentate faptele de curtea de conturi .este un furt ordinar care sta de un an la parchet si nu pleaca in instanta sa i dea posibilitatea d nei ritzi sa se apere.De ce se tergiverseaza o cauza simpla.Pai la una mai complicata sase ani treb sa ajunga in instanta Vezi Vintu/// Rusine stat de DREPT

roman  •  17 ianuarie 2014, 19:08

dupa asa zisa revolutie in Romania sa furat in stil barbaric,indiferent cine a fost la putere,dar mai ales in timpul guvernarii PDL,cu nea traian la putere.

Comentează