Viaţa printre lăcuste

Emil Sabo, subiect al investigaţiilor Gazetei, fost şef al CNI şi cel care a semnat contractele investiţiilor extravagante în sport, săli, patinoare, bazine, a demisionat după ce DNA l-a trimis în judecată pentru o afacere mai veche. Ajunsese şef la CFR cînd trecutul l-a prins din urmă.

luni, 30 august 2010, 10:37

Emil Sabo, subiect al investigaţiilor Gazetei, fost şef al CNI şi cel care a semnat contractele investiţiilor extravagante în sport, săli, patinoare, bazine, a demisionat după ce DNA l-a trimis în judecată pentru o afacere mai veche. Ajunsese şef la CFR cînd trecutul l-a prins din urmă.

El se adaugă listei de demisionari, Monica Ridzi, Paul Diaconu sau Marius Crivţonencu, demnitari ori funcţionari publici cu funcţii importante despre care ziarul a scris în ultimii ani că au cheltuit prost în sport şi bine în afacerile lor sau în ale altora. Despre bani publici vorbim.

Şi ce dacă? Ce dacă, atîta vreme cît renunţarea la poziţia publică pare singurul risc al acestor personaje care vin pe filieră de partid şi pleacă pe scara rulantă a propriei lăcomii sau incompetenţe.

În spatele lor rămîn zeci de alţi oameni anchetaţi, un sport buimac şi construcţii năroade, dar şi un val proaspăt de personaje gata să-şi încerce norocul. Una dintre ele este Mihaela Neagu, directoarea clubului Olimpia, bază devenită noua stea imobiliară a Bucureştiului fost sportiv, actualmente deşertificat. Vorba unui economist american: „Dacă laşi guvernul ăsta în Sahara, în doi ani e în deficit de nisip”.

De cînd Gazeta a început să scrie despre învîrtelile de la Olimpia, directoarea se ascunde. Va demisiona sau va fi demisă cînd lucrurile vor ieşi pe îndelete la iveală, dar nu asta e important pentru că tot mai mulţi români se satură să trăiască printre lăcuste.

Spuneţi-mi ceva: nu-i aşa că auziţi tot mai des prieteni, rude sau cunoştinţe vorbind despre plecarea în străinătate? S-a întîmplat la începutul anilor ’90, a urmat încă un val după integrarea în UE, apoi discuţiile s-au liniştitit şi au revenit astăzi, cu o forţă neaşteptată, pentru că ea conţine chiar generaţia care a mişcat România în aceşti ani.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Iulian  •  30 august 2010, 23:26

Azi incercam sa ii explic tatalui meu exact problema aceasta. Toate cunostintele mele din Romania discuta acum doar despre plecarea din Romania. Eu sunt stabilit de 2 ani intr-o tara nordica a Europei si, pana acum 2 luni, majoritatea prietenilor imi spuneau ca o sa regret faptul ca am plecat. Este o mostra de mentalitate care probeaza ce se intampla la nivel national. Lacustele(albastre, portocalii, rosii, nu mai conteaza culoarea lor) nu mai au limita.

oli  •  30 august 2010, 23:28

ati aflat destul de putin din ce face neagu, uite cateva idei pentru o continuare: verificati si cine din pdl a trimis-o acolo, si cui si cu cat a inchiriat baza din vitan, si ce „investitii” face in hotelul din iancului, si unde s-au dus cei 500 de mii despre care spuneti in articol ca au intrat in cont pentru bazinul din iancului. bafta

Iulian  •  30 august 2010, 23:29

Am uitat sa precizez ca, exact aceiasi prieteni care ma sfatuiau sa nu plec par acum disperati sa plece oriunde, chiar si riscand extrem de mult. Nu sunt mai saraci neaparat, nu sunt toti bugetari, nici macar cei mai multi dintre ei, insa isi dau seama ca progresul a incetat, suntem in plin regres politic.

takeda  •  31 august 2010, 6:54

ba da… tot mai des. ingrijorator de des. dar lacustelor nu le pasa.

dezamagitul  •  31 august 2010, 7:31

prietene, munca ta e aproape in zadar, atata timp cat astia nu patesc nimic!!
cred ca se si mai amuza pe seama ta/noastra !!
pacat (de sangele varsat)!!!

silviu  •  31 august 2010, 7:51

SE PLEACA DIN CAUZA NEPUTINTEI ACELORA CARE NE CONDUC SI NE INVART PE DEGETE CA PE NISTE PAPUSI, NU SE PLEACA DIN CAUZA NOASTRA, AVETI DREPTATE, SA LE DAM MEDICILOR SALARII DE 1500 RON SI UNOR OAMENI CARE NU FAC ABSOLUT NIMIC, BA DIN CONTRA, MAI SI FURA, SA LE DAM ZECI DE MILIOANE, AS STA IN TARA ASTA, DAR SA TRAIM NUMAI NOI, FARA EI.

bucale  •  31 august 2010, 8:12

Bravo Tolo, bine ca ai revenit cu investigatiile !!!

emg  •  31 august 2010, 13:27

“Dacă laşi guvernul ăsta în Sahara, în doi ani e în deficit de nisip” – asta spune tot

ionel  •  31 august 2010, 14:28

Catalin, doar tu poti sa investighezi si chestia asta:
http://badeadan.blogspot.com/2010/08/baza-materiala-tineretului-si-sportului.html

genceaforever  •  31 august 2010, 15:31

Eu am plecat din tara sa scap de ei de incompetentzi , de needucatzi, de demagogi, de oameni falshi, si m-am dus mai departe fericit…. Problema e ca au inceput sa vina si aici, sa faca viatza neagra si astora cu obiceiurile de kk romanesti contemporane, cu manelele si mizeria dupa ei, furand si iesind mereu negativ in evidentza cumva… Pentru mine e foarte interesant: la revedere viatza intre lacuste romanesti bun venit in viatza intre lacuste romanesti :)) !!! Unde sa mai fuggggg!!!!!

takeda  •  31 august 2010, 17:18

@genceaforever: undeva unde nu se poate ajunge cu trenul si cu masina… sau incearca in China 🙂

Mihai  •  31 august 2010, 17:36

Da, da..asa este. Peste 8 luni urmeaza sa ma stabilesc in SUA si automat imi mut si afacerea acolo. Aici s-a pierdut orice notiune asupra interesului fata de tara. Este un mare praf.

Aurelian  •  31 august 2010, 21:25

Cataline,in curand o sa vedem niste chestii traznet legate de Federatia de lupte ( presedinte cristian poterash ),la fel la federatia de rugby ( presedinte alin petrache,fiul „celebrului”adrian petrache)si,probabil,multe alte sporturi,nu prea vizibile ca performante dar detinatoare de baze(terenuri)numai bune de exploatat.Baza Olimpia era un excelent complex cu un teren de rugby(!)si o pista de atletism(de aici s-a lansat marea atleta Maricica Puica).Mai vorbim de bucati din Parcul Tineretului ?Om trai si om vedea…

petre stelistu  •  31 august 2010, 22:02

Va inselati amarnic domnule Tolontan.In Romania nu sa miscat nimic.Economia a fost una artificiala,tinuta de miliardele de euro trimise de romanii an de an, din strainatate si de UE.De ce Europa era in criza si Romania dupa cateva luni a intrat in criza?Criza a inceput cand romanii in nr. mare au pierdut locurile de munca in occident.Cum puteti sa-mi spuneti ca economia a fost tinuta de oamenii din tara care vor sa plece in strainatate acum,cand eu nu gaseam un om de incredere si fara bautura in cap,in comuna la mine.Trei fete am schimbat si nici acum nu sunt multumit,sa-mi stea cu un copil.500 de eur pe luna si fara nici o cheltuiala pe capul ei(inclusiv biletele de avion,2 luni libera ,dar platita in acelasi timp).Toate se plictiseau si doreau gagii cu masina.Una mi-a golit si raftul de bautura.Tragea la masea cate 200g pe zi si i-si punea poze in pielea goala pe internet.Le-am gasit si ceva munci seara,eu fiind taximetristu,fiindca nu puteau merge 200 de metri pana la statia de autobuz.

Aciduzzu  •  31 august 2010, 22:12

Ar fi interesant sa scrii un articol despre cum se desfiinteaza normele de titulari de la CSS-urile afiliate liceelor…Daca te intereseaza subiectul iti stau la dispozitie…Spune-mi cum pot face sa iti prezint subiectul in detaliu!Este vorba despre un CSS cu traditie si cu rezultate…

dorin  •  1 septembrie 2010, 0:00

daca nu putem pleca toti din tara dintr-o data nu reusim nimic. doar asa am putea lovi din plin hotii instaurati dupa 90 in toate pozitiile importante ale statului, indiferent de culoarea lor politica, cu mici exceptii de-a-lungul anilor trecuti si in prezent. atunci nu ar mai avea de la cine sa fure.

Salut  •  1 septembrie 2010, 0:39

Stau la un latte in Starbucks in Calgary downtown, la cravata normal cu iPhone 4.Toy ma mir Tolo de ce Iti bati gura degeaba

montezuma  •  1 septembrie 2010, 8:58

Paradoxal este ca tocmai plecarile de dupa 90, 2007 sau de acum slabesc tara asta si o lasa pe mana lacustelor.
daca majoritatea celor buni (in orice domeniu) pleaca, si putinii buni care raman sunt coplesiti de lacuste ce sanse mai are tara asta?
e adevarat ca in ultimul an nivelul de trai a scazut si problemele s-au inmultit, dar chestia e valabila in toata europa, nu suntem noi singulari.
problema e ca e o diferenta sa treci de la intercity la rapid sau de la accelerat la personal.
tre sa mai strangem putin cureaua si sigur se va vedea luminita de la capatul tunelului, intre timp trebuie sa avem grija sa traim bine!

Cos  •  1 septembrie 2010, 9:02

Dar despre proiectul Urziceni si ce treaba frumoasa si serioasa se face acolo nu ne mai scrii un articol? Despre oamenii seriosi de acolo care dau valoare fotbalului…

Cătălin Tolontan  •  1 septembrie 2010, 9:40

salut: Starbucks avem si noi, Calgary ne lipseste 🙂

di  •  1 septembrie 2010, 11:17

Sunt la Starbucks in Bucuresti, scriu de pe iPhone 4;) La inceputul anilor 90, aceste diferente existau, acum ele s-au estompat. Problema e, ca tu acolo la Calgary te preocupi tot de ce ai lasat aici si esti interesat daca sau cum se poate schimba ceva. Oare de ce?
La inceputul anilor 90 si chiar mult mai tarziu, pana prin 2005 😉 erau anchete in Gazeta cum sunt si acum, dar parca totusi nu am auzit nici macar de demisii, ca sa nu mai vorbim de cercetari, dosare penale etc. Asa ca eu zic ca uitam prea repede de unde am plecat. Inclusiv anchetele acum se pot face mult mai usor, informatia publica e mai accesibila (chiar daca nu intotdeauna, dar mult mai mult ca in trecut).
Ne preocupam asa de mult de politica, asteptand o minune din zona de unde ea nu va veni, vom alege intotdeauna raul cel mai mic; acum ca am epuizat toate variantele si nu ne-a placut nici una, vrem ceva nou.
Eu zic ca avem in Romania o generatie care poate nici nu-si da seama ce perioada istorica a trait – cu bune si cu rele, tot ce am construit e cu efortul nostru – presa de exemplu : cati au avut ocazia sa inceapa un ziar de la primul numar, si sa treaca in ani de la plumb la 3D? Nu ne place cum arata ziarul de azi? Maine vom incerca sa facem unul mai bun. Va fi putin mai bun, dar nu va sesiza nimeni. Vom face compromisuri? Unii da, unii cateodata, unii deloc. Vom fi satisfacuti? Niciodata. Ne vom gandi sa abandonam? Cateodata. O vom face? Unii da, unii cateodata, unii deloc.

:)  •  1 septembrie 2010, 15:31

Plecati toti romanii din tara, daca asa doriti, dar ve rog un singur lucru: NU VENITI UNDE-S EU. Ca asa liniste si pace e fara romani prin preajma. 🙂

stiintza4ever  •  1 septembrie 2010, 22:03

Tolo, sunt in Toronto de 7 ani. Dupa ce am plecat, vreo cativa ani imi spuneau toti romanii cat de fraier sunt pt ca in Romania se traieste foarte bine, toti sunt bogati. Acum, aceiasi oameni nu mai stiu pe unde sa o apuce… Eu ce sa mai inteleg?? Sincer, eu as vrea sa ma intorc. Mi-e dor de ai mei, de prieteni, de fete frumoase, acuma a venit si Piti :))) Dar nu stiu ce sa fac cand vin. Mai uit prin ziarul financiar si vad numai vesti proaste si nivele de salarii sub orice critica. As deschide o afacere dar ce??? Si cand va aud si pe voi cu predictiile astea, parca imi piere cheful de orice. Eu zic ca totusi se vor intoarce vremurile bune. Poate peste 5-7 ani…

Salut  •  1 septembrie 2010, 22:09

Salut Catalin, uite te invit sa vizitezi Calgary si sa postezi apoi comentariile tale. Orasul e super curat si civilizat.Pot garanta ca nu mai sunt lacusta. dar inca ma intereseaza Steaua, Romania, etc

mihai  •  2 septembrie 2010, 1:36

buna, eu sambata viitoare plec definitiv, sper eu, din tara. nu mai rezist in fata statului roman si a politicii acestor ciocoi. am un business ok si lucrez intr-o banca. eu cred ca etapele au fost urmatoarele: au vandut fabrici si uzine, au distrus agricultura iar apoi dl Mugur Isa. ne-a vandut pe noi catre ei.. nu vreau sa imi cresc copii intr-un loc unde nu mai exista nici o valoare sau o doza de bun simt.. regret soarta oamenilor de 50 70 de ani care traiesc sa vada cum s-a distrus totul

Stefan RADOVEANU  •  2 septembrie 2010, 9:46

BRAVO pentru decizia luata !!!

Certes les êtres humains sont égaux. Mais les individus ne les sont pas.

Amicalement

Stefan RADOVEANU
GENEVE

Stefan RADOVEANU  •  2 septembrie 2010, 9:55

In strainatate, in particular in ELVETIA este nevoie de meseriasicu initiativa care pot sa-si desfasoare activitatea nesupravegheati.
Mai este nevoie de personal para medical atestat de CRUCEA ROSIE INTERNATIONAL GENEVE.

De personal bancher sau de informaticieni avem sufient pentru etapa actuala.

Smecheri si de typi care gandesc romaneste si vor sa lucreze afara nu este nevoie.

MUNCA, DISCIPLINA si ORDINEA sunt exigentele din ELVETIA.
dece nu faceti ceva si in ROMANIA ca aceste exigente sa primeze ?

Toata ziua va plangeti ca nu va ajung banii, vca viata este scumpa, guvernul nu este bun, traian BASESCU nu face nimic, ministri fura, etc.

Atunci cine este bun in aceasta tara, cei care vor sa va dubleze salariile sau sa nu mai platiti impozt si contributii sociale, cei care sa va dea 60 zile de vacanta, o casa si o masina gratuit, cine ?

Liviu  •  2 septembrie 2010, 14:16

Eu cred ca lacuste sunt peste tot, noi avem dorinta de a ne compara cu state care au democratie de ceva mai multa vreme si care au o istorie ceva mai inchegata (vezi cazurile Siemens sau Mercedes), cred ca ar trebui sa ne comparam cu vecinii, nu cred ca sta vreunul pe roze !
Cu putina istorie economica citita de mine, vezi Radu Vasile, imi dau seama ca Romania nu a fost niciodata printre tarile de frunte in toate domeniile, a avut insa o clasa de oameni politici care au iubit-o, si care au luptat pentru ea, ei au facut Romania Mare. Intre timp influenta de la rasarit a distrus aceasta clasa, au ramas alde Dinu Paturica, ce altceva putea apare in 20 de ani.
Oameni ca Neagu Djuvara ?
Ar putea fi o solutie emigrarea, insa acolo nu aveti aceeasi implicare emotionala in politica pe care o aveti aici. Ar putea fi o solutie, dar aici este al nostru, Cred ca schimbarea Romaniei de dupa ’89 este imensa, si cred ca nu s-a oprit. Paradoxal ne comportam normal, in ’08 s-au cumparat 270 autoturisme de lux, 90 in ’09 si in prima jumatate undeva la 30-40.
Avem alegeri libere, media libera, intrebarea este ce devenim. Cred ca o Italie a estului. Doamne fereste sa aducem un Berlusconi la Cotroceni. Cind va ginditi la Italia comparati-o cu Franta si Anglia, tari de aceeasi marime din UE, reuseste Italia sa aiba o voce clara comparativ cu celelalte doua?
Englezii au o vorba: Perfectiunea este dusmanul binelui
Succes in alegere
multumesc
Liviu

cotofana  •  4 octombrie 2011, 13:52

Cataline mai reia articolele tale despre doamna Neagu Mihaela de la Clubul Olimpia.
La club este sat fara caini , doamna si-a insusit totul, are cantina, are hotelul, binenteles, ea nu apare in nici un act , firma AMMA este a ei.
Oamenii nu au curajul sa spuna, sosotesc pe la colturi, ii jigneste si ii umileste

cotofana  •  5 octombrie 2011, 13:42

Am citit cateva articole aparute in Gazeta despre lucrurile necurate de la Clubul Olimpia.
Pentru oamenii care muncesc acolo in terioare, in umilinta faceti ceva.
Sapati mai adanc in cotloanele afacerilor necurate ale directoarei Neagu Mihaela.
Nu va opriti, la prima vedere este nevinovata, firma AMMA este a ei, totul este fals, a luat hotelul , cantina, o apriviozioneaza din ferma proprie de la Lehliu.
Se poarta ca stapanul pe plantatie.
Nu are nimic deaface cu sportul , este pusa sa fure clupul in interes politic.
Nu va lasati, toti stiu ca puteti face ceva !!!!!!

Comentează