Lucescu. Exasperant ca de obicei

Cu pumnul încordat loveşte aerul. Strigă. „Răspunde-mi!”. Plin de dispreţ, colonelul lui Jack Nicholson îl priveşte pe tînărul avocat interpretat de Tom Cruise. „Tu, tu, chiar vrei un răspuns?”, scrîşneşte el. Eşti atît de nebun să-ţi doreşti un răspuns?! Şi, în curtea aceea militară, în înfruntarea între un visător periculos şi un pragmatic „care păzeşte zidurile, puştiule”, în lupta dintre doi „Oameni de onoare”, aşa se şi numeşte filmul, poţi auzi una dintre cele mai bune replici din istoria cinematografului.

Avocatului îi sar ochii din cap: „Da, vreau adevărul!”, iar Nicholson îi răspunde cutremurat, cu rictusul de bărbat bîntuit din „Shining”: „Nu poţi face faţă adevărului!”. „You can’t handle the truth” în original, adică un fel de „degeaba îl ştii”, pentru că nu o să-l suporţi, nu o să-l poţi gestiona, o să-ţi spargi capul tău tare şi încăpăţînat în el.

luni, 7 februarie 2011, 10:31

Cu pumnul încordat loveşte aerul. Strigă. „Răspunde-mi!”. Plin de dispreţ, colonelul lui Jack Nicholson îl priveşte pe tînărul avocat interpretat de Tom Cruise. „Tu, tu, chiar vrei un răspuns?”, scrîşneşte el. Eşti atît de nebun să-ţi doreşti un răspuns?! Şi, în curtea aceea militară, în înfruntarea între un visător periculos şi un pragmatic „care păzeşte zidurile, puştiule”, în lupta dintre doi „Oameni de onoare”, aşa se şi numeşte filmul, poţi auzi una dintre cele mai bune replici din istoria cinematografului.

Avocatului îi sar ochii din cap: „Da, vreau adevărul!”, iar Nicholson îi răspunde cutremurat, cu rictusul de bărbat bîntuit din „Shining”: „Nu poţi face faţă adevărului!”. „You can’t handle the truth” în original, adică un fel de „degeaba îl ştii”, pentru că nu o să-l suporţi, nu o să-l poţi gestiona, o să-ţi spargi capul tău tare şi încăpăţînat în el.

De asta s-a izbit jurnalistul Daniel Nanu cînd Mircea Lucescu i-a spus, într-o doară, că softul de monitorizare a tacticii din fotbal, cumpărat de Gazeta Sporturilor de la o firmă italiană, este, de fapt, inovaţia lui de acum 20 de ani, „de cînd antrenam la Pisa şi la Brescia”. Ohooo! Se ştie. Lucescu  pretinde că a descoperit tot. Iar ce n-a inventat, a reparat, a făcut mai bine decît natura. El a creat Hunedoara, l-a renăscut pe Balaci, l-a adus la „naţională” pe Boloni şi i-a promovat pe Cămătaru, pe Hagi, pe Lupescu, Lupu şi atîţia alţii.

Asta era însă prea de tot! Să iniţieze analiza fiecărui jucător, de la numărul de pase greşite şi pînă la cel de deposedări reuşite, date care fac astăzi parte din abecedarul fiecărei echipe veritabile. Mă rog, nu cele de Liga 1, dar asta e altă poveste.

Te faci de rîs dacă scrii aşa ceva. Nanu s-a încăpăţînat să vadă dacă e adevărat. Şi, împreună cu Daniel Scorpie, specialistul ziarului în campionatul Italiei, au verificat cîteva săptămîni la rînd. Au dat de Adriano Bacconi, fostul preparator fizic al lui Lucescu, devenit apoi specialistul tactic al lui Lippi, cînd Italia a devenit campioană mondială în 2006. Bacconi a depănat povestea, confirmînd cuvînt cu cuvînt nebunia lui Lucescu. A fost ideea românului, întîi pe caiete, apoi în Excel şi, după ani de muncă, ideea a devenit soft, concepţie şi industrie care au schimbat fotbalul, cel puţin în Peninsulă.

Desigur, la Curtea Marţială a Neîncrederii Populare, Lucescu îşi va număra noi şi amare cucuie după această discuţie. „Las-o frate jos, chiar aşa?!”. Noroc că are toată relaxarea şi pasiunea omului care, aşezat la bara acuzaţilor, poate zîmbi: „Chiar vreţi adevărul?”.

Comentarii (74)Adaugă comentariu

Zorro  •  9 februarie 2011, 2:40

domnilor ziaristi, creati un mit fals, acela al antrenorului senzational si multi cititori apleaca urechea la voi. Valoarea unui antrenor se masoara in rezultate: locul 7 european cu Nationala in 84 si Cupa Uefa cu Galata lui Hagi (echivalent, hai sa zicem, cu primii 20 din Europa) si anul asta, iar in primii 20. Atat. De trei ori in primii 20 nu e mare performanta, si nici nenumarate campionate ale turciei si ucrainei. Lasati-o mai moale cu nea mircea

Marius  •  9 februarie 2011, 3:52

Bai Zorro, poate n-o fi Lucescu mare antrenor, dar tu pe ce te bazezi cand iti dai cu parerea despre el?! Pe cunostintele tale de terchea-berchea? Lucescu chiar este un mare antrenor, cel mai mare ce l-a avut Romania! ..si e cunoscut si recunoscut de mari fotbalisti si oameni care sunt in acest sport! Cat despre aceasta poveste despre monitorizare a fotbalistilor, sa presupunem ca a mintit Lucescu , la fel si ziaristul care a scris articolul, dar nu putea sa minta si Bacconi, ca nu avea de ce sa se compromita!

unu  •  9 februarie 2011, 4:24

zorro esti * ca nea mircea cum ii zici tu nu a luat cupa uefa cu galata lu hagi ci supercupa europei,dar oricum este un antrenor extraordinar..asa ca sunt meritate articolele care le fac despre el

ioacesta  •  9 februarie 2011, 8:13

eu de vreo 12 ani m-am plictisit iremediabil de mincinosul de lucescu. daca il lasi liber sa vorbeasca, va spune ca si barack obama e „copilul lui”, ca el l-a indreptat spre politica…. cum dealtfel tot lucescu l-a invatat si pe Noe cum sa-si construiasca (b)arca la potop.
e un prefacut iremediabil.

zeta jones  •  9 februarie 2011, 8:30

Mai Zoro, tu ii fii inventatorul aparatului asta de masurat performantele? Se vede cat esti de redus. Perfomantele nu inseamna numai numaratoarea trofeelor.
Daca ar fi asa cel mai mare antrenor roman e Pisti Covaci. Ai auzit de el? O fi asa?

Cert este ca Lucescu e un mare antrenor roman.

alex grivei  •  9 februarie 2011, 10:27

Lucescu este un mare antrenor dar, daca-i vorbeste cineva despre roata, stiti cine a inventat-o nu? 🙂

liv100  •  9 februarie 2011, 10:28

FALS!A avut ideea dar au realizat altii acest lucru..IL LUCE crede ca el a facut totul a descoperit si ou si gaina dar ..cocosul nu!Vorbe multe ca de obicei..Auzi ca l-a reinventat pe Balaci…!Ai spus totul aici…oare la ce virsta spun povesti acesti antrenori batrini?Ce faci d-le M Lucescu acum pt fotbalul rominesc????????????????????????

Mary  •  9 februarie 2011, 10:42

D-l Mircea Luceascu a facut numai lucruri bune. Este clar ca este de departe cel mai bun antrenor roman.

Dinny  •  9 februarie 2011, 10:47

Am fost buni amici in studentie…impreuna cu Gelu Barna din Sibiu,formam un trio de baieti isteti,poate chiar deosebiti..
Pentru mine nu este o noutate ca Mircea este un tip grozav,DAR,ca oricare om,are si el limitele lui.Limite care se vad atunci cand EL,nu-si asuma nicio responsabilitate in urma unui esec,dand mereu vina pe altii.Sigur ca si altii sunt vinovati,numai ca Mircea uita sa precizeze ca altii sunt vinovati 5% si el …restul.
Mircea mai greseste si prin faptul ca isi apara fara scrupule odrasla.
O face fiindca este de doua ori creatia lui,dar exagerand-greseste,facandu-i de fapt un deserviciu lu’ ala micu’…..

FElix  •  9 februarie 2011, 11:20

E din ce in ce mai deranjanta cenzura de pe toate blocurile gsp-ului!Pentru a posta un mesaj trebuie sa trimiti vreo 3 si sa vezi care cade la cenzura!
Poate ar trebui sa facem si noi acelasi lucru si sa decidem care editorial apare in ziar si care nu.

P.S.Daca am respecta criteriul valoriii si legaturii directe cu sportul probabil gsp s-ar restrange la o pagina!!

marcu  •  9 februarie 2011, 14:33

Ca fapt divers, si ca fan al lui Jack, scena aia din Oameni de Onoare, spune lumea de la Hollywood, ca are ceva subtil in ea. Astfel, se spune ca inversunarea cu care tipa Jack la Tom Cruise are in spate faptul ca, in aceeasi perioada se vedeau cu actrita Lara Flyn Boyle, atat Jack cat si Tom, si cum in final tipa l-a ales pe Jack, Cruise nu prea intelegea si nu prea ii venea sa creada, ca el idolul femeilor pierduse in fata lui Jack. Asa ca asta, mai batran i-a spus verde in fata : You can’t handle the truth !.

liv100  •  9 februarie 2011, 16:04

Apropos nea MIRCEA?Daca nu erai tata lui Rasvan mai era selectioner?2-4 a fost ieri..lui nu-i pasa ce spune lumea..Rasvane fii barbat…lasa-ne,dute, fii barbat…sanatate nea MIRCEA..!

AdrianCiprian  •  9 februarie 2011, 16:35

Eeeee….s-a ajuns la ce ziceam eu in urma cu 2 ani….sistemul asta putred din pseudo-fotbalul romanesc(fotbal se joaca prin Anglia, Spania, Germania sau Italia, dar voi stiti deja asta), il va manca pe Razvanel….Adus ca salvatore della patria in urma cu 2 ani acum e blamat de toata lumea pentru lipsa rezultatelor, platind aceeasi moneda ca PITURCA…..domnilor atata timp cat avem un Mitica de la Liga, un Nas in fruntea Frf, arbitrii si patronii pe care ii avem NCIODATA nu vom avea fotbal si fotbalisti. Trebuie schimbat intreg fotbalul de la noi din temelie, desi pare imposibil cu ajutorul DNA se poate….cu astia l puscarie am avea o mica sansa ca generatiile viitoare de patroni, arbitrii si conducatori sa ajute cu adevarat fotbalul.

@ nr 55  •  9 februarie 2011, 19:09

Mai doamna, dupa parerea ta nea Mircea e mai bun decat Covaci, chiar daca unul a castigat o data Cupa UEFA si celalalt de doua ori Cupa Campionilor? Pai nu se compara performantele si nici valoarea echipelor. Covaci il alerga pe Cruijff cand acesta era in cea mai buna perioada a lui, iar nea Mircea n-a vazut elev mai bun ca Hagi, dar nu Hagi pe care-l stim ci Hagi la 20 de ani.

serevrodut  •  9 februarie 2011, 19:11

Cel mai tare comentariu al tuturor timpurilor este nr.46. Bwin felicitari! Nu doare deloc, nu?

flaviu  •  9 februarie 2011, 23:22

inca o infruntare intre rapidisti si stelisti…
eu nu pot spune decat 2 lucruri:
1. nu cred mai nimic din ce spune Lucescu Senior;
2. cel mai mare antrenor roman e Jenei(omul chiar a castigat ceva important)

In rest, salutari si pupici apasati… nu ma intrebati de ce…

marioo  •  10 februarie 2011, 3:29

Lasati,lasati…cand am luat bataie d l olanda si am facut egal cu Franta s Italia toata presa a sarit pe Piturca.vezi Doamne luasem bataie d l Olanda{finalista l CM} si acum ne am pricopsit cu asta care e l fel ca taso:ba arbitrii,ba ghinion,numai el nu e d vina.eu zic k in 2luni piturca o sa fie antrenor l nationala.prea tarziu da asta e

Zed  •  10 februarie 2011, 9:24

@ Zorro

Eroule, vezi ca aberezi nitel. Din cate imi aduc eu aminte, nu Lucescu antrena cand Galata a luat Cupa UEFA, ci Fatih Terim. Lucescu Sr. „a luat” doar Supercupa Europei. Dar nu-i problema, ca are si el in palmares o Cupa UEFA, cu Sahtior Donetk. Inainte sa te dai inteligent pe-aici, mai intreaba si tu lumea care stie cat de cat fotbal.

In alta ordine de idei, nu-nteleg de unde atata polemica pe tema „Lucescu a facut, Lucescu a dres (si prea se da mare cu realizarile lui)”. Lasati-l fratilor sa se laude, ca, spre deosebire de altii, chiar are cu ce. Bine ca treceti cu vederea fumurile oierului si a altor nulitati din fotbalul autohton, dar pe asta nu-l iertati. Dintre toti romanii implicati in fotbal, angajati la cluburi din afara granitelor, Lucescu e singurul pe care-l poti pune intr-o reclama despre Romania; in rest, numai derbedei plini de tupeu, bisnitari cu licente de impresari si alte specimene dezgustatoare care ne fac de ras.

Dar, ma rog – ne sta in obisnuita sa aruncam cu noroi in oameni de valoare…

ducu  •  10 februarie 2011, 9:35

lucescu senior este un antrenor mediu cavaloare,maicitit decta ceilaltiantrenori romani,dar…Bon pour l”Orient.Atattimp cat nu a antrenat niciodata intr -uncampionat adevrat,(englez,spaniol,italian,aiciafost pasager si afacerist) ca sa nu mai vorbim ca inastfel de capionate sa castige ceva semnificativ,lucescu este doar un antrenor de la l0cul 10 in jos in Europa;in schimb este narcisist,si mai ales frustrat ca nu i serecunoate valoarea ….mondiala.vezi declaratii de genul dor sahtior si barcelona sunt cele mai bune echipe din lume,este mai bun caarsenal,samd .inrest nu sunt motive sa se discute atat despre el,casi despre hagi ca antrenor.
etc.Cat despre fiusau este aranjamentul federatieie carea mizat pe faptul ca razvanel este ascultator,are deja bani multi si se consulta cu taica sau(casi cum ar avea acesta solutii minune).Mintea reala a lui razvanel se vedein modul cum selectioneaza jucatori si ,mai ales, in motivarile de dupa esecuri,motivari care te uimesc prin prostie;macar chestia cu abitrii,o traditie in familie ,de altfel,pare mai logica…

ploiesteanu  •  10 februarie 2011, 10:03

@@ nr 55.Lucescu n-a antrenat fotbalisti buni?Dar Baggio,Ronaldo,Pirlo,Simeone,Zanetti,astia ce sunt amatori?Iar despre Stefan Covaci,da a luat doua CCE,cu o echipa formata de Michels,in care a adus un singur jucator,Rep.Iar la nationala a esuat lamentabil,desi a beneficiat de jucatori extraordinar de valorosi,Dobrin,Iordanescu,Marcel Raducanu,etc.cu mult peste ce a avut Lucescu la nationala.

liv100  •  10 februarie 2011, 11:24

RASVANE!Fii barbat!Lasa-ne!VICTOR PITURCA INAPOI LA NATIONALA!ECOOOO nea MIRCEA!Nu ai Rezultate pleci…ai vazut 5-0 pt noi…la ce meci te uiti?AAA ai fost portar..lasa-ne d-le antrenor..caciula asta e prea Mare pt tine..Nea Mircea …pleaca Rasvane.!

MM Lucian  •  10 februarie 2011, 14:07

Voi cei care comentati si va grabiti sa pronuntati verdicte in cel mai pur stil romanesc : cine sunteti ? ce ati facut in viata remarcabil ca sa ajungeti sa va pronuntati ? hartia si net-ul suporta orice dar voi cum va suportati ? Apreciez demersul jurnalistic si il privesc ca pe o picanterie in plus in viata unui roman remarcabil . Nu neaparat „cel mai … ” pentru ca nu imi permit sa dau verdicte . Dar in mod cert un om care conteaza in fotbalul romanesc si nu numai .Sunt din pacate putini cei ca el pentru ca cei multi ca voi ii asimileaza si ii anuleaza. Respectati romanii care conteaza ca sa fiti si voi respectati . Altfel sunteti masa de manevra a celor care va soptesc in urechi ce vreti sa auziti , va promit ceea ce nu se va intampla niciodata si va folosesc ca sa va conduca in interes personal . Dovezile sunt zi de zi pe sticla !

dacihoratiu  •  13 februarie 2011, 21:30

tot respectul pentru ceea ce scrii,pentru atitudinea pe care o ai.dar as vrea sa sii ca sant dezamagit de acest site si de postul tv cu acelasi nume.iti spun asta deoarece iti citesc articolele de cind erai la prosport si apreciez ceea ce faci.sper sa poti face ceva in aceasta privinta.

Gelu Barna din Sibiu!  •  7 aprilie 2012, 15:46

59
Dinny Says:
Am fost buni amici in studentie…impreuna cu Gelu Barna din Sibiu,formam un trio de baieti isteti,poate chiar deosebiti..
——-
Dinny, eu sunt…Gelu Barna din Sibiu!
Am fost prieten cu Mircea prin ’64-65 la Stiinta Bucuresti. Ajuta-ma sa inteleg din ce „trio de baieti isteti” am facut eu parte?!
Nu-mi amintesc ca sa fi impartasit vreodata, cu cineva, opiniile prezentate de tine!? Incearca, te rog, sa ma gasesti. Atunci vom putea lamuri misteru! Multumesc anticipat, Gelu-Eugen Barna, acum din Antioch, California.

Comentează