Bani, firme şi politicieni. Reţeta secretă a galei Bute

Reconstituire de Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

miercuri, 13 iulie 2011, 12:54

Reconstituire de Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Cum vi se pare titlul „Firma care a făcut scena în cazul Ridzi a construit tribunele la gala de box!”?

E corect, spectaculos și totuși, dacă ar umbla singur prin lume, ar fi derutat ca un copil pierdut în mall. Da, e cert, cel puțin două firme care au participat la evenimentul de la 2 Mai – Ziua Tineretului se regăsesc pe circuitul banilor și la meciul Bute – Mendy de la Romexpo! Surprinzător? Desigur. Dar faptele, cu muchiile lor enervant de greu de descoperit și de distins, sînt mult mai complicate.

E riscant și obositor ca în loc să strigi „Bravo, Udrea!” sau „Huo, Udrea!, ceea ce oamenii au dreptul să facă, dar jurnaliștii, nu, să cauți să afli povestea reală, sordidă și generoasă deopotrivă, a meciului care a scos peste 2,5 milioane din bani europeni și publici din buget și l-a ajutat pe un campion să revină acasă. O poveste fără oameni în alb și negru, o poveste cu nume, cifre și firme, și, mai ales, o poveste fără sentințe ale autorilor. Meciul în care singurul cîștigător e curiozitatea voastră. Să vedem.

Contra valului
Gazeta cercetează de cîteva săptămîni aspecte ale finanțării galei. Da, știm. Pe un val de simpatie, sună ca naiba.

Un redactor american scria undeva că: „Dacă vezi 100 de oameni care aleargă afară dintr-o clădire și alți cîțiva năpustindu-se în sens invers, în mod sigur cel puțin unul dintre bezmetici e ziarist”. Bute e iubitul de serviciu al țării. Chiar dacă el n-a știut nimic din ceea ce urmează, articolul va fi impopular. Și ce?

Presa canadiană a observat eforturile jurnaliștilor români de a afla de la Guvern sumele investite în gala Bute-Mendy și a scris că: „În România s-a terminat era comunistă în care statul nu era niciodată criticat pentru deciziile pe care le ia”. S-a terminat era comunistă. Sau poate că nu.

Emil Boc s-a răzgîndit
Istoria galei lui Lucian Bute de la Romexpo începe în 2010.

Rudel ObrejaPe 17 aprilie 2010, în Canada, Bute îl învinge pe columbianul Miranda. Își păstrează centura pentru a cincea oară. Sună telefonul. E președintele Traian Băsescu. „Ce faci, campionule?”. Discuția durează cîteva minute și pe parcursul ei reapare o idee mai veche, cea a organizării unui meci în România. La cîteva zile după, revenit în țară, Rudel Obreja se întîlnește de mai multe ori cu premierul Emil Boc. Guvernul găsește banii. Bat palma.

După alte săptămîni, contactele cu prim-ministrul îngheață. Este perioada cruntă a tăierilor din salarii și a comprimării sociale. Interbox, clubul lui Bute, convenise deja adversarul care urma să vină la București în vară: americanul Brinkley. Cu tăcerea Palatului Victoriei bubuindu-i în telefon, Obreja tot amînă pe Interbox. Canadienii planificaseră trei meciuri pentru Bute în 2010 pentru că ei cîștigă milioane la fiecare gală. Dar, se află într-un tîrziu, Bucureștiul cade!

Intră în scenă Doamna
Rudel Obreja, președinte de federație guraliv și suspendat și businessman silențios, care are intrările cinice ale afaceristului la mai multe partide, reușește să ajungă la Elena Udrea. „E singura care are boașe să o facă”, îi spune cineva.

Elena UdreaAșa e. Udrea folosește fondurile europene pentru promovarea României ca să organizeze gala. În minister nu toată lumea e de acord. Pentru prima oară de la numirea ei ca șefă la Dezvoltare Regională și Turism, cei din subordine cîrîie aproape în masă. Îi șochează suma, 2 milioane de euro net, îi enervează Obreja, „care vine pe aici și dă cu ochelarii de masă,” și îi sperie întreaga operațiune, derulată într-o viteză direct conectată la lumea sportului, greu de armonizat cu mediul de stat. Lucrurile merg totuși înainte. Obreja se bucură însă, dintr-o dată, el află că Udrea are chiar mai multe boașe chiar decît și-ar fi dorit fostul boxer.

„Dați-ne nouă gala!”
Pe 15 octombrie 2010, Bute îl învinge, tot la Montreal, pe americanul Brinkley, prin KO în repriza a noua. În culise, Obreja este el însuși foarte aproape de podea. Fostului boxer, specializat în recuperări și cu un cuvînt greu în lumea întunecată a Capitalei înainte de a deveni un afacerist imobiliar de 46 de ani, nu-i vine să creadă ce i se întîmplă. La meci, printre zecile de invitați, sînt prezenți și cîțiva oameni de la minister care urmau să vadă cum arată o gală profesionistă.

„Totul a început prin niște telefoane. Și, apoi, printr-o întîlnire secretă. Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, însoțit de doi politicieni, dintre care unul este primarul PD-L al Bușteniului, Emanoil Savin, le-au propus celor de la Interbox să le dea lor gala din România”, povestește un martor al evenimentelor.

Delegația familiei Borgia a mizat pe tăcerea canadienilor. Dar aceștia au fost atît de surprinși încît au vorbit, și românii au aflat instantaneu. Interbox a făcut un pas înapoi. „Noi avem încredere doar în Obreja, îl cunoaștem de un deceniu”, comunică ei politicienilor. Apoi canadienii ies din cameră. Ușa se aude ca și cum s-ar fi închis cu cheia.

Înapoi la Obreja
Politicienii pierd meciul și gala rămîne la Obreja, mai exact la firma lui, Europlus Computers. Vine primăvara și începe nebunia febrilă a apropierii evenimentului. Ministerul plesnește la cusături din cauza presiunii timpului. Și nu doar ministerul, care urmează să plătească 2 milioane de euro bani europeni, ci și un discret sistem de adunat bani care răspunde la comenzile Doamnei.

Nu toată lumea se supune cu zîmbetul pe buze, dar trei companii de stat se execută și dau cîteva sute de mii de euro. Plus cîteva firme private care, ca să nu atragă atenția asupra lor, preferă să nu apară public. Obreja are nevoie de bani. „A venit la noi și a cerut plăți în euro și în avans. Cum să-i dăm așa ceva?! S-a enervat!”. Obreja explică cu glas tare că boxerii trebuie plătiți în avans. „Nu putem!”, zic, iritați, cei din minister.

Demisie și concedii strategice
„Lucrarea”, cum îi spun funcționarii, a devenit un calvar. Udrea e atenționată de cineva din partid că e prea mult. Își pune oamenii să coboare suma, la 2 milioane inclusiv TVA. Obreja zice „Nu”. Începe un alt frecuș. Unul dintre oamenii importanți din minister pleacă în concediu ca să nu semneze contractul.

Paul MărăşoiuAltă lovitură! La jumătatea lui iunie, Paul Mărășoiu (foto), director la Direcția Generală Turistică și omul delegat de Udrea ca să conducă implicarea ministerului în gală, demisionează, invocînd „motive de sănătate”. „Plus idioții de la Gazetă care mi-au speriat doi sponsori mari”, se plînge Obreja apropiaților. Vodafone și Orange se retrag din cursă.

Contractul n-a fost inca facut public, dar, desi a semnat documentele preliminare, numele lui Marasoiu nu mai apare pe acest document. Fostul director a venit din mediul privat si s-a intors in mediul privat. Finantarea galei a fost incadrata de Elena Udrea in Programul Operation European 2007-1013. 

Zilele se succed. Bute ajunge pe Otopeni. La Romexpo încep lucrările. Nu e timp. Cei mai mulți bani, în afara boxerilor, merg la două firme, vechi cunoștințe din dosarul Ridzi: Standard Vision și Video Smart SRL. E vorba de cîteva sute de mii de euro, dar Obreja nu confirmă nici o sumă. „Nu mi-a impus nimeni nici o firmă. Eu le-am ales” e ceea ce spune el Gazetei. Cine sînt acestea?

Două firme de sute de mii de euro
Standard Vision aduce tribunele la Romexpo. Compania lui Claudiu Ladin, impresar muzical și deținător de discotecă la Costinești, e aceeași agenție care a angajat cîțiva cîntăreți și a montat scena la Costinești pe 2 Mai 2009, scena reală plătită de Media ProPictures și pe care Monica Ridzi a susținut că a achitat-o ea, pînă cînd minciuna i-a explodat în față.

Corneliu Ladin„Cîți bani ați luat pentru gala de box?”, îl întreabă Gazeta pe Ladin (foto), după o urmărire printr-un șirag de sedii și de ostilități, finalizată la Romexpo. „Nu spun”, răspunde el. Cealaltă firmă, Video Smart, e, ca și Standard Vision, apropiată grupului Pro. Ea a asigurat luminile și sonorizarea la gala de box, exact ceea ce a făcut și la concertul din 2 Mai 2009.

Patronul Video Smart contribuie la Romexpo, dar refuză să facă un contract direct cu Obreja. Omul e precaut pe bună dreptate. Deja a decontat cu cercetări penale, disjunse din dosarul principal, faptul că a lucrat la spectacolul de la care a pornit povestea Ridzi. El și o directoare de la MediaProPictures figurează în rechizitoriul DNA pentru „fals în înscrisuri private în legătură cu acte de corupție”.

Ultimul impus al Elenei Udrea
Arena se montează într-un timp record. Spectacolul va arăta bine, asta o vor spune toți cei prezenți. E certitudinea unanimă a oamenilor epuizați. Așa e, va arăta foarte bine!

„Totul e OK” e încurajat și Lucian, în livingul apartamentului său de la Marriott. L-au ținut departe de orice zbucium organizatoric. Cei de la Interbox sînt destul de neliniștiți. 100.000 de euro pentru Mendy urmează să fie achitați tot de ei, ca și cele 2 milioane promise lui Lucian. Una dintre cele mai mari burse din viața campionului.

Înghesuit de lipsa banilor de la minister, puțin înainte de gală, Obreja ia credit bancar. Bute află și e șocat! Obreja pune garanție contractul cu ministerul Elenei Udrea. Între timp, ca ultimă zvîcnire de implicare a Doamnei, cei aproape 2 milioane de euro din fonduri europene rămîn sumă netă, la care se va adăuga TVA. Obreja aleargă, cu cămașa lipită de coaste, în parcarea de la Romexpo. Se aude sunetul de test al boxelor.

Restul ați văzut la televizor.

Comentarii (163)Adaugă comentariu

ana  •  13 iulie 2011, 1:02

Este cea mai valoroasa ancheta pe care am citit-o vreodata! Tinand cont ca este un subiect delicat in care organizatorii galei au lucrat ultra secret, rezultatul demersului Dvs. jurnalistic este fabulos!!! Respect! FELICITARI!

skooby  •  13 iulie 2011, 1:07

foarte tare articolul , ma asteptat la asa ceva sa apara de cand am vazut meciul . asta e romania. unii nu au ce manca si altii se lupta pt milioane de euro . in Canada nu cred ca s-a intamplat sa ceva , nu cred ca se agitau toti sa organizeze gala acolo totul e corect doar la noi ….

alex  •  13 iulie 2011, 1:11

si totusi, unde e problema? nu sunt decat niste insiruiri de cifre si zvonuri, nume de firme si de persoane, fara documente, declaratii date pe surse (nici macar una mentionata), etc. care-i pana la urma ancheta si problema?

Misha  •  13 iulie 2011, 1:28

Si totusi, cu Bute cine a negociat? Cum de pana acum a boxat pe burse intre 500 si 900 de mii de dolari, si acum a boxat pe 2,85 milioane de dolari? Asa mare a fost efortul pentru el de a boxa in fata compatriotilor? Oricum, cred ca de departe, principalul castigator financiar al galei a fost Rudel. Sunt intrebari care trebuie puse, desi „clica” ar prefera sa nu se intample. Keep up, Catalin

daniel  •  13 iulie 2011, 1:30

domnule tolontan din nou observ ca aveti aceeasi problema cu doamna udrea..din nou aceeasi legatura cu Antenele si aceeasi problema legata de fondurile europene alocate acestei gale..si va intreb din nou: DE CE??

sabau  •  13 iulie 2011, 1:39

respecta campionu si nu mai tot bagati de vina pentru bani aia…ca nu-s a vostrii….mandritiva cu lucian 😉

laur  •  13 iulie 2011, 1:43

ati pus batista pe tambal D-le Tolontan ?ati primit telefonul de amenintare si acum o dati cotita? parca v-a pierit cgeful sa-l criticati pe Obreja. Frica apara via.

maya  •  13 iulie 2011, 1:45

nu-i nimic, noi tot plecam din romania; ramaneti voi… de-as putea uita si limba din ginduri ar fi bine…

Bogdan  •  13 iulie 2011, 2:23

Esti genial!

zapgab  •  13 iulie 2011, 2:25

Salut. Ok, e de apreciat, ca va pasa și ca va interesați, de aceste lucruri, nu vreau sa credeți sa nu îmi pasa, îmi pasa și poate chiar mult mai mult decît vouă, pentru ca și eu ca și voi probabil, plătim impozite satului Roman, dar totuși tind sa cred ca în tara asta sunt rele mult mai mari decît furtul a 2-3 sute de mii de euro din banii europenilor, nu ai noștri. Am curaj sa pun pariu ca și tu Cătăline, dacă ai fi fost angrenat în acest joc al puterii, nu cred, de fapt sunt sigur, nu ai fi refuzat acei bani. Asta pe deoparte, pe de alta parte, ce ai putea sa comentezi pe tema impozitelor neplătite de oamenii cu multi bani din aceasta tara, și aici ma refer și la patronul care te plătește pe tine, oare cate milioane de euro nu ajung la stat, din cauza unor care au boașe, după cum scria în articol, sa nu plătească acești bani, oare cate milioane, care am putea sa spunem sunt furate la vedere, fără ascunzișuri și firme fantoma!!

stelica  •  13 iulie 2011, 2:45

f bun articol……eu nu pricep ceva !!!ce functie are obreja ce e el defapt are o functie pe langa bute sau ?e cersetor e managerul lui ce e?ca nu inteleg il tot vad si nu stiu de ce il vad!!!!

Adrian Popescu  •  13 iulie 2011, 2:45

Pana la urma, cine a avut de castigat din toata afacerea asta? Udrea s-a ales cu fluieraturile, Bute a incasat banii, dar parca si-a pierdut ceva din aura aia de baiat cuminte care isi vede de treaba lui. Plus, ca acum avem si o certitudine: adversarii lui sunt cam slabuti la box. Obreja si-a umplut buzunarele cu arginti, insa de acum inainte orice miscare a lui va fi urmarita cu atentie, daca nu de toata presa, macar de voi, GSP. Cei de la Interbox au facut o afacere buna, insa vor evita sa mai faca gale cu romanii. Aflu ca in ministerul ala al Dezvoltarii sunt si oameni care se opun blondei. Asta e un lucru bun. Tolontan, gresesti undeva: bezmeticii aia devin din ce in ce mai multi si nu sunt neaparat ziaristi (sper).

Bani, firme şi politiciei. Reţeta secretă a galei Bute – De toate pentru toti  •  13 iulie 2011, 2:51

[…] posted here: Bani, firme şi politiciei. Reţeta secretă a galei Bute Related Posts:Bani, firme şi politicieni. Reţeta secretă a meciului Bute – Mendy. Mîine […]

Angi  •  13 iulie 2011, 2:59

Magnific! Atat articolul cat si regia din umbra a spectacolului. Ca de obicei insa, actorii sunt si in spatele scenei.
Si uite asa, bugetarul plateste si altii rad cu gura pana la urechi… Si ca de fiecare data, zic superior: „Ne-a mers si de data asta! Prostii!!!”. Pana cand ?!

IO  •  13 iulie 2011, 3:12

Felicitari pt munca pe care o depui. este extrem de utila. Nu ma pot opri sa intreb cand te vei opri cu ridzi si vei mai da in vileag si „alte alea”. Astept cu interes sa primesti oferta lui Sandu, pt acea nobila comisie de etica. Pur si simplu nu o poti refuza.

andy  •  13 iulie 2011, 3:18

Felicitari, articol excelent. Sincer, Domnule Tolontan, daca nu se tinea gala in Romania nu ati fi scris ca „nu e capabil guvernul sa faca nimic pentru un mare campion”? De fapt ziarul Dvs a si scris acest lucru atunci cand s-a retat meciul cu Brinkley. Bafta si curaj.

gogu  •  13 iulie 2011, 3:25

hmm, daca nu se dadea bani de la guvern, erau criticati ca uite domne’ nare meci si guvernul nu se implica, daca dau bani iar e rau ca sint bani publici, voua niciodata nu va convine nimic, niciodata nu o sa fiti multumiti cu ceva. voi ziaristii niciodata nu stiti sa va bucurati. de cite ori batem pe cineva voi scrieti un articol de bine si in 10 alte articole gasiti voi cite ceva de rau. dupa victoaria lui bute ati scris mai mult de udrea si doroftei decit de bute.

adi  •  13 iulie 2011, 3:39

Un articol senzational FELICITARI TOLO & CO.

Catalin  •  13 iulie 2011, 3:55

Asta-i neamul Romanesc, ne tavalim unii pe altii ne dam in cap, numai pentru a ne face un nume, draga Tolo, acest articol il va lasa pe Lucian Bute cu un gust amar si poate nu va mai veni sa ne mai ofere un meci in Romania vreodata, tocmai pentru ca ziaristi ca tine il fac sa regrete ca s-a nascut in tara asta plina de oameni cu 2 fete ca tine

paul.o  •  13 iulie 2011, 4:03

Am urmarit acum 2 saptamani meciul intre Klitchko si Hayes organizat in Germania : deci nu in Ucraina, nici in Anglia , totul fiind finantat din bilete,sponsorizari si drepturi TV din care s-au platit boxerii si organizatorii. Bani europeni ? Nix! Revenind la meciul Bute contra X ,dna. Udrea ne-a prezentat debordand de entuziasm ratingul meciului in ROMANIA uitand sa ne arate promovarea Romaniei in afara pentru care de fapt s-au cheltuit banii europeni. De ce nu ne prezinta aceste cifre ? Pentru ca sunt catastrofale : de exemplu stiti care a fost cota de vizionare in Germania ? – 0,00 % pentru ca meciul pur si simplu nu s-a televizat. Germanii sunt campioni mondiali la turism , in 2010 au cheltuit ( conf. WTO) 77,7 miliarde EURO in concedii. Cu alte cuvinte, dna. Udrea s-a folosit de popularitatea lui Bute pentru propria propaganda electorala cu bani europeni.

ovidiu  •  13 iulie 2011, 5:13

Nici nu se putea descrie mai bine!!!!!!
Bravo nea Tolontane!!!!!

cic  •  13 iulie 2011, 5:44

ESTI NERECUPERABIL PRIETEN DRAG SI RAU DE TOT IMI PARE RAU. ASTA E, E TREABA TA PANA LA URMA. NUMAI SA NU CUMVA SA TE PRIVESTI IN OGLINDA TIMPULUI. PENTRU SUFLET NU EXISTA TRATAMENTE, PRIETENE, DOAR UITARI DE MOMENT. PRIETEN DRAG, CE DOR DE SPERANTA IN TINE AM…

Olar Adrian  •  13 iulie 2011, 5:55

Ma intreb oare a mai ramas ceva neatins de cancerul asta in tara asta? oare se poate mai rau de atat? Eram sigur 100% ca daca o sa tina gala in romania o sa se tina doar pt ca o sa ciupeasca niste bani nicidecum pt eveniment.

bodika11  •  13 iulie 2011, 6:19

Salut Cataline!
Pe langa Doamna, mai cunosc pe cineva care are boase in tara asta. Acest ultim articol al tau imi intareste aceasta parere.
Gala in care Lucian si-a aparat cu succes centura confirma cateva lucruri.
In primul rand, și cel mai important, ca Lucian Bute este momentan cel mai mare star al sportului romanesc. Este un baiat fin, cu mult bun simt, modest, un boxer de valoare care poate unifica, de ce nu, mai multe centuri in boxul profesionist in viitor.
In al doilea rand, că orice lucru frumos are in componenta sa si o doza de urat. Integrat in frumos, uratul nu se releva pentru ca el contribuie la ceea ce reprezinta in mod unitar frumosul. Dar extras din frumos, el, uratul, poate fi ”contemplat” in toata hidosenia lui.
Asta ai facut tu prin acest articol si ai reusit cu o precie de chirurg sa localizezi partea hidoasa a Galei Campion pentru Romania, un lucru per asamblu frumos.
Multumim Cataline! Spor la scris si viata lunga!

vasco  •  13 iulie 2011, 6:43

Din pacate traim intr-o societate pe care nici Orwell nu ar mai putea sa o satirizeze,e prea anormala,incit oricine poate sa dezvaluie orice,nimic nu mai conteaza,doar cei de la butoane.E o senzatie de neputinta care te face sa urli,dar te opresti stiind ca e degeaba.Cel mult ai fi considerat nebun.

aliadiere  •  13 iulie 2011, 6:49

Excelent domnule Tolontan, rudi este un tepar ordinar si ma bucur ca l-ati demascat. De udrea si ceilalti din minister stia toata tara deja! Va multumim pentru investigatile documentate pe care le faceti.

Andrei G.  •  13 iulie 2011, 6:56

Cata mizerie. Meciul lui Bute a fost unul din putinele momente in care am simtit ca exista valori nationale contemporane.(altele au fost cand am vazut in spectacole pe Dan Puric si Radu Beligan)
Sa se foloseasca de un simbol national ca sa spele bani… O sa dau party cand o sa ajunga la parnaie Udrea and Co si-mi deschid o afacere cu tine de bolti avand chipuri PdL-iste. Ca simplu cetateni putem sesiza la DNA? Ceva in masa sa atragem atentia in continuare asupra acestei

mishi  •  13 iulie 2011, 6:57

n’am inteles nimic.
unde este faradelegea?
ma obisnuisem cu anchete tolonton ceva mai explicite.
sau poate m’am inselat eu in asteptari. credeam ca cercetarea ziaristica vine cu ceva acuze. sunt doar insinuari si iluzii. ceva ce parca justifica eforturile organizatorilor. cred ca mai bine aprofundati cercetarea si apoi o publicati. era interesant sa aflam sub ce titlu s-au scos cele 2 milioane din bugetele institutiilor statului.

villy  •  13 iulie 2011, 7:05

nimeni nu cred ca stie in ce directii s-au dus cu adevarat toti banii. toti au vrut sa profite,financiar unii au si reusit, toti au vrut sa si faca publicitate pe seama lui Bute, putini au profitat la capitolul asta, dar Lucian Bute merita aceasta gala in Romania.

Mr Jinxy  •  13 iulie 2011, 7:41

As dori ca Bute sa ia in greutate si sa se bata cu Jean Pascal pentru centurile WBC si IBO la semigrea si sa-i ia centurile si sa-i inchida gura. Cica’ el l-ar fi contactat de 4 ori pe Bute sa se bata intr-un meci oficial dar cica l-a refuzat tot de atatea ori, zicand ca e fricos…dar nu prea cred, se poate sa fi existat niste motive…de nu s-au putut intalni cei doi intr-un meci oficial…dar toate acestea ar trebui sa se intample dupa meciul din noiembrie care se va disputa intre Bute si Pavlick…as dori ca Bute sa le de-a la amandoi de sa-i juleasca…sa moara Doroftei de invidie…

o puslama  •  13 iulie 2011, 7:44

Ladin „Nu spun!”

asta-i chiar culmea….
de cand banii statului, chiar bani europeni investiti, ajung sa fie de domeniul romanelor Agathei Cristie…?!
eu stiu ca exista o lege, care impune o treansparenta totala in astfel de cazuri…
eu stiu ca orice venit al unei firme, trebuie declarat la fisc pt a fi impozitat…
scuzati-ma! …. defapt, nu stiu nimic!

valy  •  13 iulie 2011, 7:52

tolontane ,esti penibil.acum trebuia sa te abtii,este vorba despre un roman cmpion mondial.citi campioni mondiali mai avem?sa murdaresti un asemenea eveniment este dovada nesimtirii crase!!!inteleg ca,vrei sa mananci si tu o paine dar de data asta ai dat cu muci-n fasole,rusine!

Alex  •  13 iulie 2011, 8:16

Catalin numai voi ne puteti scapa de ciuma portocalie care macina tara.

Andrei Cristian  •  13 iulie 2011, 8:28

Nu vad ce sa te mai mire. Daca ai trait in Romania cateva luni, stii deja ca ORICE s-ar face in tara asta, are si parandarat pentru cineva. Tot ce poti spera este ca „evenimentul” sa iasa bine, pentru ca banii oricum i-au drumul cuiva.

Leo  •  13 iulie 2011, 8:57

Tolo, o sa fii declarat tradator. Ca sa arati dragostea fata de Romania trebuie sa imbraci zilnic, in urmatorii 10 ani, tricouri cu logo-ul de tara, iarna peste geaca, si sa porti o sapca cu numele ministerului condus de Udrea. Sosetele trebuie sa fie portocalii. Jumatate din salariu trebuie sa-l donezi pentru Catedrala Neamului. Esti obligat sa canti imnul, in Metrou, in fiecare dimineata.

rapidist de cand ma stiu  •  13 iulie 2011, 9:10

Citesc unele comentarii si ma crucesc,zau!Ori sunt nelipsitii ,,postaci portocalii”PLATITI ptr asta,ori respectivii n-au inteles nimic din ce scrie Tolontan! Mai fratilor,unde scrie Tolontan un cuvant urat despre Bute? Ce-ati mai spune daca nu peste mult timp, DNA-ul(cand chiar va fi apolitic)va vrea sa vada ,,unele lucruri”din organizarea acestei gale si va constata ,,mici nereguli”? Bine,nu va face asta acum cand Doamna e la ,,butoane”,dar poate-si iau ,,inima-n dinti”,mai stii,poate vom avea ,,mari surprize”! Vom trai si vom vedea! Cataline,continua sa ,,sapi”,nu te da batut,ai vazut ca si-n cazul Ritzi majoritatea celor care-ti scriu sunt de acord cu tine si vor sa afle ADEVARUL!Mult succes!

cristian  •  13 iulie 2011, 9:17

ca la noi niciunde…oriunde in lumea asta cine organizeaza un eveniment ca asta se uita sa scoata si niste bani…ca e afacere pana la urma… la noi intotdeauna trebuie sa nascoceasca lumea de unde au fost bani si cine i-a luat si cine a mai furat… ce va intereseaza atata de bani? ca oricum, publici sau nu, pe masa vreunui sarac nu ar fi ajuns niciodata… eu m-am uitat la tv si mi-a placut ce am vazut…a fost organizat bine si gata…ce treaba am eu ca si-au tras unii niste bani? bravo lor…doar nu era sa organizeze unu` gala pe banii lui de acasa si eventual sa mai lase si lumea gratis in sala…

Christiano  •  13 iulie 2011, 9:33

Prea tare ancheta…Bravo!

adrian  •  13 iulie 2011, 9:34

Felicitari domnule Tolontan
Asta e Romania.

cezar prusac  •  13 iulie 2011, 9:39

asa SI? e foarte frumos ceea ce faceti dumneavoastra domnule Tolontan dar vin si va intreb: unde e NOUTATEA? poate pentru cei care NU traiesc in romanica ar fi un soc dar pentru cei care traiesc in aceasta tzarisoara nu mai e nimic nou …
chiar duduia udrea a iesit pe sticla sa se planga ca INSTITUTIILE statului fac caietele de sarcini cu dedicatie :)) :)) :))
raspunsul meu este – NU SE VA INTAMPLA NIMIC! puteti sa mai scrieti astfel de articole pana vi se termina cerneala din stilou – NU SE VA AUTOSESIZA NIMENI din cei abilitati sa o faca.

multa sanatate Catalin

Christiano  •  13 iulie 2011, 9:41

Si inca ceva. Yo nu ma gandesc decat la un singur lucru : ca 100,000 EUR asa neînsemnati cum par ei in mana bogatilor, ar ajunge pentru (am calculat eu) mancare 6 luni de zile la 100 de gospodarii(familii). Cam juma’ de sat undeva in Romania(cost mediu : aprox. 5 EUR / zi). Eee, acum ganditi-va ca acele aprox. 300 de persoane (barbati/femei/copii) nu primesc nici un ban, iar suma pleaca in buzunarul unei singure perechi de pantaloni (oricare ar fi aceea), care îi sparge într-o saptamana prin baruri/cafele, fie isi ia una-doua masini bengoase, fie o vila cu piscina. Ultima intrebare, promit.
E corect capitalismul ?

Haplo  •  13 iulie 2011, 9:52

Europlus Computers, nu este singura firma din Romania care poate sa organizeze o astfel de gala? Din ce am aflat si eu, sunt singurii care au atestat (nu stiu daca folosesc termenul corect)

Astfel, Guvernul, SRI-ul, Partidul Portocaliu, Elena sau oricine nu aveau cum sa organizeze aceasta gala in Romania…

dinu  •  13 iulie 2011, 10:05

esti penibil!!!!!!

messi  •  13 iulie 2011, 10:05

obreja trebuia arestat de 10 ani!!!!un nenorocit

marcel zadda  •  13 iulie 2011, 10:09

felicitări!

îți doresc sănătate și multă putere de muncă, tolo!

ps. nu înțeleg de ce am fost bannat cîteva ore…

felix  •  13 iulie 2011, 10:09

FELICITARI !

popa  •  13 iulie 2011, 10:09

bravo tolo. o ancheta excelenta. cat despre udrea mi se face scarba doar cand o vad, cu aerele ei de zana imaculata, cand toata lumea stie cine e

andrei loga  •  13 iulie 2011, 10:12

Salut Cataline

DE CE ARTICOLUL A FOST INITIAL BANAT?

Am incercat sa-l accesesz si era banat initial..abia dupa o ora am reusit sa-l citesc…oare de ce?In rest e un articol bun…scris cu verva..stiu ca poti mai mult…ai ceva din nea Ioan Chirila cand scrii..e foarte bine.Felicitari!

admin  •  13 iulie 2011, 10:22

Comentarii venite in timpul in care articolul a fost banat

adrian Says:
July 13th, 2011 at 8:28 am

pe postul cu meciul lui bute si firmele politice nu pot intra, imi spune “you are banned”

am facut eu ceva sau “s-au sesizat baietii” si au blocat intrarea?

andrei Says:
July 13th, 2011 at 8:38 am edit

De ce cand intru pe articolul “Politicienii au vrut să ia meciul, îndepărtîndu-l şi pe Obreja!” imi apare direct mesajul “You Are Banned” ? Eu nu scriu comentarii pe site-urile de sport, asa ca nu inteleg de ce sunt banat.

Gonzales Says:
July 13th, 2011 at 9:25 am

@andrei
Acelasi lucru il patesc si eu!!! Poate ca nu trebuie citit de “prostime”!?!?
Draga Tolontan, daca citesti acest post, pune textul articolului pe numele lui Geambasu sau Neag, ca blogurile lor pot fi citite.

Horatiu Says:
July 13th, 2011 at 9:31 am

Salut,

nu stiu daca mai citesti comentariile de aici dar am o mica problema. Incercand sa accesez “Bani, firme și politicieni. Rețeta secretă a galei Bute”, imi da urmatoarea eroare: You Are Banned.

Pot sa le accesez pe toate celelalte in schimb, partea proasta este ca nu stiu ce am facut de am primit ban.

Multumesc pentru rezolvare,
Horatiu

ionelk Says:
July 13th, 2011 at 9:32 am

Sa ma mai banezi odata >FRA..IERICA.Nu mai tii minte ce ti-a facut nastase ca te-a f.. in *** . cand ai scris despre el nu vezii ca esti un ***** si un ipocrit, minte la alta poarta . Draga TANTALAU tu te incadrezi in categ jurnalistilor destepti care nu doresc sa stea in ROMANIA pai daca nu vreti sa stati PLECATI IN …mea odata de aicea . Hai valea

dorin Says:
July 13th, 2011 at 9:47 am

@oscar:

Sigur stii mai bine decat mine. dar eu nu ma refeream la banii astia, ci la stat in general. daca e sa ne rezumam doar la banii astia cu destinatia lor speciala:

1. Meciul asta (de fapt gala) a fost o afacere in care statul a bagat bani si nicte privati (Obreja, Bute, etc…) au luat toate incasarile. Nu credeti ca ar fi fost normal sa-si pastreze doar profitul si sa returneze banii adevartului investitor? Explicatie: vreau sa-mi fac un site care sa promoveze turismul in Romania, si Romania in general. Credeti c-o sa-mi dea statul 2 milioane de euro pentru asta? Si c-o sa ma lase sa pastrez toate incasarile facute?

2. Fiindca statul a investit banii astia, ar rebui sa aiba un criteriu de evaluare:

a) In cat timp se vor amortiza cele doua milioane investite? Amintesc ca banii astia se vor amortiza DOAR prin TVA, impozit pe profit, accize benzina si alte dari la stat induse de banii pe care turisti straini, inspirati de meciul si frunza lui Bute vor veni sa cheltuie in Romania. La un calcul sumar, asta ar insemna ca niste straini INSPIRATI DE BUTE SI FRUNZA LU’ LEANA vor veni sa cheltuie 4 milioane de Euro…

b) Cati dintre romanii platitori de taxe, impozite, accize au putut sa vada meciul in sala? ( ca la TV ar fi costat maxim 100.000 Euro ). Raspuns: 9000… printre care nu putem spune cu exactitate cati fac evaziune fiscala care ar depasi investitia in meci, nu stiu cati Pedelei (vezi ancheta TV), si majoritatea bogati sau bucuresteni…

Avand in vedere ca nici nu s-au recuperat banii, cum am spus la punctul 1, nici punctele 2 si 3 nu ajuta si nu justifica cu nimic investitia, consider ca aceasta investitie e un ESEC !

Florin Says:
July 13th, 2011 at 10:00 am

Si eu sunt banat la ultimul articol(iPad si iPhone) Daca e vreo restrictie pentru o exclusivitate de print sau abonament iPad, mai bine s-ar schimba mesajul.
Desi, ar fi cam aiurea sa inceapa chestii de genul asta.

Cătălin Tolontan Says:
July 13th, 2011 at 10:12 am

florin: a fost un atac si primul articol din blog n-a putut fi citit o vreme 🙂 Colegii mei l-au rezolvat. Acum poti intra.

Cătălin Tolontan Says:
July 13th, 2011 at 10:14 am

ionelk: nu te-a banat nimeni, relax, a fost atacat blogul si nu a putut citi primul articol. Colegii mei de la net au rezolvat problema, poti intra

claudia  •  13 iulie 2011, 10:24

cum pot spune unii ca banii europeni nu sunt si ai nostri? ce-i drept contributia noastra la bugetul ue e chiar mica pe langa cea a germaniei, de exmplu, dar tot dam niste bani, adica niste milioane bune de euro. daca ar sti ei nemtii ca banii lor is cheltuiti in Ro de niste firme cu adevarat penale…aceleasi de fiecare data, se vede treaba.

Comentează