Bani, firme şi politicieni. Reţeta secretă a galei Bute

Reconstituire de Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

miercuri, 13 iulie 2011, 12:54

Reconstituire de Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Cum vi se pare titlul „Firma care a făcut scena în cazul Ridzi a construit tribunele la gala de box!”?

E corect, spectaculos și totuși, dacă ar umbla singur prin lume, ar fi derutat ca un copil pierdut în mall. Da, e cert, cel puțin două firme care au participat la evenimentul de la 2 Mai – Ziua Tineretului se regăsesc pe circuitul banilor și la meciul Bute – Mendy de la Romexpo! Surprinzător? Desigur. Dar faptele, cu muchiile lor enervant de greu de descoperit și de distins, sînt mult mai complicate.

E riscant și obositor ca în loc să strigi „Bravo, Udrea!” sau „Huo, Udrea!, ceea ce oamenii au dreptul să facă, dar jurnaliștii, nu, să cauți să afli povestea reală, sordidă și generoasă deopotrivă, a meciului care a scos peste 2,5 milioane din bani europeni și publici din buget și l-a ajutat pe un campion să revină acasă. O poveste fără oameni în alb și negru, o poveste cu nume, cifre și firme, și, mai ales, o poveste fără sentințe ale autorilor. Meciul în care singurul cîștigător e curiozitatea voastră. Să vedem.

Contra valului
Gazeta cercetează de cîteva săptămîni aspecte ale finanțării galei. Da, știm. Pe un val de simpatie, sună ca naiba.

Un redactor american scria undeva că: „Dacă vezi 100 de oameni care aleargă afară dintr-o clădire și alți cîțiva năpustindu-se în sens invers, în mod sigur cel puțin unul dintre bezmetici e ziarist”. Bute e iubitul de serviciu al țării. Chiar dacă el n-a știut nimic din ceea ce urmează, articolul va fi impopular. Și ce?

Presa canadiană a observat eforturile jurnaliștilor români de a afla de la Guvern sumele investite în gala Bute-Mendy și a scris că: „În România s-a terminat era comunistă în care statul nu era niciodată criticat pentru deciziile pe care le ia”. S-a terminat era comunistă. Sau poate că nu.

Emil Boc s-a răzgîndit
Istoria galei lui Lucian Bute de la Romexpo începe în 2010.

Rudel ObrejaPe 17 aprilie 2010, în Canada, Bute îl învinge pe columbianul Miranda. Își păstrează centura pentru a cincea oară. Sună telefonul. E președintele Traian Băsescu. „Ce faci, campionule?”. Discuția durează cîteva minute și pe parcursul ei reapare o idee mai veche, cea a organizării unui meci în România. La cîteva zile după, revenit în țară, Rudel Obreja se întîlnește de mai multe ori cu premierul Emil Boc. Guvernul găsește banii. Bat palma.

După alte săptămîni, contactele cu prim-ministrul îngheață. Este perioada cruntă a tăierilor din salarii și a comprimării sociale. Interbox, clubul lui Bute, convenise deja adversarul care urma să vină la București în vară: americanul Brinkley. Cu tăcerea Palatului Victoriei bubuindu-i în telefon, Obreja tot amînă pe Interbox. Canadienii planificaseră trei meciuri pentru Bute în 2010 pentru că ei cîștigă milioane la fiecare gală. Dar, se află într-un tîrziu, Bucureștiul cade!

Intră în scenă Doamna
Rudel Obreja, președinte de federație guraliv și suspendat și businessman silențios, care are intrările cinice ale afaceristului la mai multe partide, reușește să ajungă la Elena Udrea. „E singura care are boașe să o facă”, îi spune cineva.

Elena UdreaAșa e. Udrea folosește fondurile europene pentru promovarea României ca să organizeze gala. În minister nu toată lumea e de acord. Pentru prima oară de la numirea ei ca șefă la Dezvoltare Regională și Turism, cei din subordine cîrîie aproape în masă. Îi șochează suma, 2 milioane de euro net, îi enervează Obreja, „care vine pe aici și dă cu ochelarii de masă,” și îi sperie întreaga operațiune, derulată într-o viteză direct conectată la lumea sportului, greu de armonizat cu mediul de stat. Lucrurile merg totuși înainte. Obreja se bucură însă, dintr-o dată, el află că Udrea are chiar mai multe boașe chiar decît și-ar fi dorit fostul boxer.

„Dați-ne nouă gala!”
Pe 15 octombrie 2010, Bute îl învinge, tot la Montreal, pe americanul Brinkley, prin KO în repriza a noua. În culise, Obreja este el însuși foarte aproape de podea. Fostului boxer, specializat în recuperări și cu un cuvînt greu în lumea întunecată a Capitalei înainte de a deveni un afacerist imobiliar de 46 de ani, nu-i vine să creadă ce i se întîmplă. La meci, printre zecile de invitați, sînt prezenți și cîțiva oameni de la minister care urmau să vadă cum arată o gală profesionistă.

„Totul a început prin niște telefoane. Și, apoi, printr-o întîlnire secretă. Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, însoțit de doi politicieni, dintre care unul este primarul PD-L al Bușteniului, Emanoil Savin, le-au propus celor de la Interbox să le dea lor gala din România”, povestește un martor al evenimentelor.

Delegația familiei Borgia a mizat pe tăcerea canadienilor. Dar aceștia au fost atît de surprinși încît au vorbit, și românii au aflat instantaneu. Interbox a făcut un pas înapoi. „Noi avem încredere doar în Obreja, îl cunoaștem de un deceniu”, comunică ei politicienilor. Apoi canadienii ies din cameră. Ușa se aude ca și cum s-ar fi închis cu cheia.

Înapoi la Obreja
Politicienii pierd meciul și gala rămîne la Obreja, mai exact la firma lui, Europlus Computers. Vine primăvara și începe nebunia febrilă a apropierii evenimentului. Ministerul plesnește la cusături din cauza presiunii timpului. Și nu doar ministerul, care urmează să plătească 2 milioane de euro bani europeni, ci și un discret sistem de adunat bani care răspunde la comenzile Doamnei.

Nu toată lumea se supune cu zîmbetul pe buze, dar trei companii de stat se execută și dau cîteva sute de mii de euro. Plus cîteva firme private care, ca să nu atragă atenția asupra lor, preferă să nu apară public. Obreja are nevoie de bani. „A venit la noi și a cerut plăți în euro și în avans. Cum să-i dăm așa ceva?! S-a enervat!”. Obreja explică cu glas tare că boxerii trebuie plătiți în avans. „Nu putem!”, zic, iritați, cei din minister.

Demisie și concedii strategice
„Lucrarea”, cum îi spun funcționarii, a devenit un calvar. Udrea e atenționată de cineva din partid că e prea mult. Își pune oamenii să coboare suma, la 2 milioane inclusiv TVA. Obreja zice „Nu”. Începe un alt frecuș. Unul dintre oamenii importanți din minister pleacă în concediu ca să nu semneze contractul.

Paul MărăşoiuAltă lovitură! La jumătatea lui iunie, Paul Mărășoiu (foto), director la Direcția Generală Turistică și omul delegat de Udrea ca să conducă implicarea ministerului în gală, demisionează, invocînd „motive de sănătate”. „Plus idioții de la Gazetă care mi-au speriat doi sponsori mari”, se plînge Obreja apropiaților. Vodafone și Orange se retrag din cursă.

Contractul n-a fost inca facut public, dar, desi a semnat documentele preliminare, numele lui Marasoiu nu mai apare pe acest document. Fostul director a venit din mediul privat si s-a intors in mediul privat. Finantarea galei a fost incadrata de Elena Udrea in Programul Operation European 2007-1013. 

Zilele se succed. Bute ajunge pe Otopeni. La Romexpo încep lucrările. Nu e timp. Cei mai mulți bani, în afara boxerilor, merg la două firme, vechi cunoștințe din dosarul Ridzi: Standard Vision și Video Smart SRL. E vorba de cîteva sute de mii de euro, dar Obreja nu confirmă nici o sumă. „Nu mi-a impus nimeni nici o firmă. Eu le-am ales” e ceea ce spune el Gazetei. Cine sînt acestea?

Două firme de sute de mii de euro
Standard Vision aduce tribunele la Romexpo. Compania lui Claudiu Ladin, impresar muzical și deținător de discotecă la Costinești, e aceeași agenție care a angajat cîțiva cîntăreți și a montat scena la Costinești pe 2 Mai 2009, scena reală plătită de Media ProPictures și pe care Monica Ridzi a susținut că a achitat-o ea, pînă cînd minciuna i-a explodat în față.

Corneliu Ladin„Cîți bani ați luat pentru gala de box?”, îl întreabă Gazeta pe Ladin (foto), după o urmărire printr-un șirag de sedii și de ostilități, finalizată la Romexpo. „Nu spun”, răspunde el. Cealaltă firmă, Video Smart, e, ca și Standard Vision, apropiată grupului Pro. Ea a asigurat luminile și sonorizarea la gala de box, exact ceea ce a făcut și la concertul din 2 Mai 2009.

Patronul Video Smart contribuie la Romexpo, dar refuză să facă un contract direct cu Obreja. Omul e precaut pe bună dreptate. Deja a decontat cu cercetări penale, disjunse din dosarul principal, faptul că a lucrat la spectacolul de la care a pornit povestea Ridzi. El și o directoare de la MediaProPictures figurează în rechizitoriul DNA pentru „fals în înscrisuri private în legătură cu acte de corupție”.

Ultimul impus al Elenei Udrea
Arena se montează într-un timp record. Spectacolul va arăta bine, asta o vor spune toți cei prezenți. E certitudinea unanimă a oamenilor epuizați. Așa e, va arăta foarte bine!

„Totul e OK” e încurajat și Lucian, în livingul apartamentului său de la Marriott. L-au ținut departe de orice zbucium organizatoric. Cei de la Interbox sînt destul de neliniștiți. 100.000 de euro pentru Mendy urmează să fie achitați tot de ei, ca și cele 2 milioane promise lui Lucian. Una dintre cele mai mari burse din viața campionului.

Înghesuit de lipsa banilor de la minister, puțin înainte de gală, Obreja ia credit bancar. Bute află și e șocat! Obreja pune garanție contractul cu ministerul Elenei Udrea. Între timp, ca ultimă zvîcnire de implicare a Doamnei, cei aproape 2 milioane de euro din fonduri europene rămîn sumă netă, la care se va adăuga TVA. Obreja aleargă, cu cămașa lipită de coaste, în parcarea de la Romexpo. Se aude sunetul de test al boxelor.

Restul ați văzut la televizor.

Comentarii (163)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2011, 10:24

andrei loga: nu ai fost banat si nici articolul n-a fost restrictionat de noi. A fost un atac, dar intre timp colegii mei au rezolvat problema. Multumesc!

Sorin  •  13 iulie 2011, 10:30

Desi Udrea ma enerveaza crunt in general, din ancheta voastra aproape imi schimb parerea despre ea. Foarte bine ca a avut „boase” sa faca un lucru normal pentru campionul nostru. Banii aia europeni nu sunt publici. Ca sa fie publici ar insemna sa absorbim 100%. Cat timp suntem sub 100%, banii aia pe care nu ii folosim raman pierduti. Nu e acelasi lucru ca si cum s-ar trage direct din buget. Si nu pot fi folositi sa platim pensii, spitale, etc.
Ca probabil i-a iesit si ei ceva la faza asta nu ar fi o surpriza ca doar nicaieri in lume nu face un politician ceva doar de dragul poporului. Fie o face pt bani fie pt imagine in vederea alegerilor. Sa nu fim naivi totusi. Felicitari pentru ancheta si felicitari si pt Udrea!

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2011, 10:33

sorin: foarte bine, este opinia ta, fiecare citeste articolul asa cum crede, asta am si scris la inceputul reconstituirii: noi relatam faptele, asa cum le-am aflat, concluziile sint ale fiecaruia

Gabi  •  13 iulie 2011, 10:36

Este foarte frumos scris, asa ca o cronica paralela a unui eveniment oficial. Desi nu am nici cea mai mica indoiala asupra parandaraturilor este evident ca jurnalistii nu pot reusi de doua ori aceiasi performanta – de a-i da in vileag – ce dracu ca doar nu sunt atit de prosti. Unele lucruri ar fi meritat insa sa fie discutate: cit este de legal sa faci un asemenea contract din bani europeni? Daca exista un suport legal inseamna ca ne aflam intr-un viciu contractual pentru ca ministrul poate sa cheltuie banii pe orice trasnaie doar punind si celebra frunza pe acolo, pe undeva. Ceva nu este in regula. In rest, trebuie sa ne obisnuim ca suntem condusi de niste borfasi care s-au specializat in transformarea banilor publici in bani privati sub protectia PUTERII POLITICE.
Imi pare rau de Bute – este cu adevarat un campion – acolo in ring nu poti sa trisezi – decit poate in filme! Cu cit se va implica insa, fie si tangential, in in mocirla cu atit sansele de a mai ramine campion se vor diminua. Cred ca Mosu’ stia el ce zicea – desi nu putea sa spuna mai mult fara a jigni sau calomnia.

Remy  •  13 iulie 2011, 10:36

Asta e POLITICA! Nimic altceva. Ancheta? O insiruire a faptelor, nu stim daca chiar reala si atat. Unde e problema? Oricare s-ar fi ocupat de organizare, si Voiculescu sau GSP-ul, ar fi fost apoi CRITICAT. La noi ramane numai flecareala, vorbaria fara rost. Aveti ceva DE SPUS, sau nu?! Daca DA – si ati descoperit unele nereguli faceti o sesizare catre organele statului, daca NU – atunci va rezumati la barfe, la rautacisme. Dar de BUTE ce spuneti? Ca el a avut meci, si nu Udrea, nu Doroftei, nu Obreja.

x-ulescu  •  13 iulie 2011, 10:40

eu din articolul asta inteleg ca obreja a muncit şi altii au luat banii.

ion  •  13 iulie 2011, 10:44

va rog nu mai sustineti ca banii europeni nu sunt bani publici! conform legislatiei ei sunt bani publici! Romania cotizeaza la bugetul UE mai mult decat reuseste sa absoarba din fondurile puse la dispozitie de UE.

tare rau aia cu politicienii care au vrut sa-i ia organizarea lui Obreja. este tipic pentru ei. nu fura doar bani, fura si idei. pun pariu ca s-au dus, au vazut meciul si-au zis: „a. pai e simplu! putem chiar noi s-o facem!”. 🙂 am patit sa ma duc la diverse institutii publice cu proiecte pentru a obtine finantare, sa fiu refuzat si sa vad mai apoi ideea mea pusa in aplicare. prost! doar ca sa pape niste bani. 🙂

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2011, 10:47

x-ulescu: da, obreja a muncit
ion: si da, politicienii au vrut sa-i ia gala lui obreja, discutia cu interbox a fost clara, exista multi martori ai ei

remy: in esenta, asta fac jurnalistii, „insira faptele” asa cum zici si tu. Asta avem de spus. Restul e concluzia personala. Uite, mai sus, doi oameni il apreciaza pe obreja. Altii il acuza. E dreptul fiecaruia la o opinie.

Sergiu  •  13 iulie 2011, 10:48

Foarte slab articolul Tolo…marea ancheta de fapt nu demonstreaz nimic … Astfel de articole iti fac rau in primul rand tie ca jurnalist.

Forlany  •  13 iulie 2011, 10:49

Prea mult trei articole pe aceeasi tema.
Tema viitoare:

1. Al cui este noul stadion Lia Manoliu. (Numele unei atlete pentru un stadion fara pista!:)

2. Daca este al primariei Bucuresti vrem sa vedem actul de inchiriere cu FRF.

3. Cine este organiztorul meciului Romania-Argentina?

ionescu  •  13 iulie 2011, 10:50

Super articolul. Sunt buzoian si o cunosc pe dna Udrea din liceu. Fiinta mediocra a fost si tot asa va si ramane.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2011, 10:51

sergiu: arata-mi unde am pretins ca este marea ancheta? Este o reconstituire a galei din alta perspectiva facuta, asa cum am putut, de Marius Margarit si de mine.

oscar  •  13 iulie 2011, 10:51

Asa, si? Din insiruirea evenimentelor pe care tu le-ai aflat de la acel director demsionar, nu vad ilegalitati. Si nu sunt singurul. „Banii europeni” pentru care vad ca faci tu atata galagie, erau destinati unor astfel de evenimente. Daca nu erau folositi in acest scop ramaneau la ei. Te-ai intrebat vreodata cine dijmuieste banii europeni? Romania acceseaza banii destinati ei, nu este miloaga nimanui, nu primeste pomeni. Poate nu stiai chestia asta, sau, impins de golanii clanului Voiculescu, nici nu ti-ai pus problema. Nu observa nimeni ca singurii care si-au pus piela in saramura sunt Udrea si Rudel. Udrea pentru ca, gratie eforturilor tale, a fost huiduita si este blamata de echipa Voiculescu si prostii care pun botul. Obreja, pentru ca el a garantat cu banii ce vor veni de la minister. Si daca Europa, sensibilizata de tine si echipierii tai din clanul Voiculescu, nu-i mai da? Cine ii scoate? Cataline, ma mahneste sa te vad gandind la fel , pentru ca stiu ca tu, spre deosebire de ei, nu esti fripturist. Parerea mea este ca te-ai repezit si nu iti dai seama ca esti manipu lat.

Vasi  •  13 iulie 2011, 10:53

ramane cum s-a stabilit, s-a rezolvat, nu se poate, prietenii stiu de ce.

Claudiu  •  13 iulie 2011, 11:01

Desi parerea mea despre Udrea si PDL in general nu poate fi exprimata fara mii de bipuri, articolul vostru mi se pare confuz si demasca fix nimic! E daor scris smechereste ca sa prinda la romani.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2011, 11:02

oscar: e o insiruire de fapte, asa e. De ce irita atunci? N-am vorbit despre ilegalitati, nu vei gasi un singur cuvint in articol despre asta. Uite ce bine: tu intelegi, din descriere, ca Udrea si Obreja s-au luptat ca sa se faca gala.

Stai linistit, nimeni nu ne pune la Gazeta sa facem ceva. Daca te-ai gindi un pic in urma, nu mult, ai vedea, de pilda, ceea ce am explicat public: ca am refuzat numirea lui Codrut Seres peste Gazeta si ca mi-am pus demisia jos pentru asta. Si n-a venit la Gazeta si am avut dreptate, tocmai pentru ca in momentele astea sa ma uit relaxat la ceea ce scrii tu si sa-ti spun: nu e adevarat, ofera, te rog, cea mai mica proba ca cineva mi-a sugerat/cerut/impus sa scriu despre gala. Mie sau oricui de la gsp. Sau cind am atacat in ziar, si pe vremea PSD-PC si apoi, interesele politice si economice ale lui Voiculescu tot trustul ne-a pus? 🙂

ion  •  13 iulie 2011, 11:02

Deci Presedintele unei federatii, nu poate colabora cu primul ministru si cu alt ministru pentru a promova un sportiv roman. Habar nu aveti voi cum se face performanta in alte tari si cat se implica guvernele. Vezi Rusia cu formula 1 si Bella Karoly care in USA cere permisiunea parintilor sa fie dur cu gimnastele (adica inclusiv sa le altoiasca), chiar semneaza pe chestia asta. Stiu, nu crezi, eu am fost chiar in sala lui langa los angeles si iti garantez ca asa e, le pune in vedere din start ca fara asta nu va putea face performanta cu copiii lor. Vreti sa fim la zero pe toate planurile, ca apoi sa spuneti, uite am avut dreptate, e o tara de…..? Te-ai prostit cataline. Romania e o tara mai libera si mai transparenta ca multe, si ar trebui sa zici mersi ca te poti exprima cum vrei la adresa oricui.

Cristian  •  13 iulie 2011, 11:04

Singura mea problema: de ce nu a dat Udrea banii mai repede, daca tot are boase? L-a lasat pe bietul Obreja sa transpire in halul ala…
In rest, cum au remarcat si altii, numai cu anchete de genul asta ii puteti spala imaginea lui Udrea.

forza1rapid  •  13 iulie 2011, 11:05

Domnule Tolontan dumneavoastra a-ti raspuns cuiva ca relatati faptele cum le-ati aflat , da ? Pai dovezile certe unde sunt ca intelegem ca bateti in Doamna Udrea ? Daca nu va suparati si sper sa nu mai imi sterget articolele cum a-ti facut si cu altele nu toata lumea putem fi de aceasi parere iar ce faceti prin acest articol se numeste MANIPULARE , caci totul cum ati spus si dumneavoastra doar ati auzit !

Relu  •  13 iulie 2011, 11:07

D-le Tolontan m-ati convins ca sunteti un „zero barat”.

milici  •  13 iulie 2011, 11:09

Tipic românesc, cum ar zice unii:
-personaje caragialesti gen Rudotel Obreja , Coana Nutzi spaima constituţii etc.
-decizionare şi organizare în tendinţe.
-străinezii , pofită şi ei făcînd afaceri bune cu fraierii de servici , gata de compromis contra unui paraîndărăt şi/sau o bezea pentru marii licurici.
-filiere consacrate de drenaj a banilor exersate.
-bună găselniţa cu banii europeni pierduţi cu schepsis dar oricum mergeau spre Recycle bin.
– nu putem omite alegerile care bat la uşă şi unii se zbat precum caracuda pe uscat.
Grabiţi aruncăm uneori această ştampilă de ‘tipic românesc’ dar oamenii obişnuiţi nu au , de cele mai multe ori , nicio legătură cu acest stil. Doar gunoaiele , scoase la suprafaţă de rivoluţie , cu o flotabilitate excepţională pot fi caracterizate astfel.Ce-i de făcut?

Shao  •  13 iulie 2011, 11:10

Bravo tuturor celor care au facut ca aceasta gala sa fie posibila! Si in primul rand BRAVO BUTE! Acum, toti lătrăii n-au decat sa mance la raat pan’ nu mai pot. Important e ca asa ceva a fost posibil, daca nu era posibil tot Udrea era de vina. Daca a fost posibil, tot Udrea e de vina ca nu au fost banii gestionati calumea. Ia ajungeti voi ministri ba competentilor!

dana  •  13 iulie 2011, 11:11

ma gandesc ca Tolontan a vrut sa arate unde au ajuns banii si nu de unde provin ei.E bine ca a avut loc aceasta gala pt ca a mai auzit lumea de noi facand si ceva bine nu doar ce se stia.mi se pare normal sa se afle unde au ajuns banii ,pe ce cai ,sa existe transparenta.Cam mare coincidenta cu firmele lui Ridzi,altii nu se mai gaseau.In rest bravo lui Bute pt victorie si pt ca i s-a indeplinit dorinta de a lupta in tara sa.

florin  •  13 iulie 2011, 11:14

Politica este foarte grea pentru cei mai multi dintre noi, unde nu mai punem ca in romaniaca este si foarte murdara. Catalin, eu am un respect pentru tine si articolele tale, insa din acest articol inteleg ca avem un singur om ce a dorit sa se tina aceasta gala fara sa aiba un venit. Acum vine intrebarea mea care cu siguranta o sa te incomodeze. Unde era Obreja cand Bute s-a batut cu unul din fratii Simion? Bute este un campion fiinca asa si-a dorit, reusind aceasta performata de unul singur. Acest Obreja de care tot vorbesti pentru mine ca si pentru alti Romani este un nimeni care acum incearca sa se lege de performantele unui mare boxer. Sa nu uitam ca tot la fel s-au legat si Mircea Sandu si Mitica Dragomir de performatele echipei de aur a Romaniei in 94′ si uite unde a ajuns fotbalul Romanesc. Fara suparare dar sa nu incurajam fantomele.
Daca am deranjat cu mesajul meu imi cer scuze tuturor insa Romanii au trecut de faza cand erau indobitociti.

domino63  •  13 iulie 2011, 11:15

Domnule Tolontan,
Tenta predominanta a articolului nu este una echidistanta, asa cum incercat sa acreditati ideea. Faptul ca incepeti cu „Cum vi se pare titlul “Firma care a făcut scena în cazul Ridzi a construit tribunele la gala de box!”?” elimina orice urma de obiectivitate.
Sunt obisnuit cu cei care sunt in slujba lui Voiculescu.
Ei mimeaza obiectivitatea, dar scriu subiectiv.
Daca ati avea „sange in instalatie” asa cum bine zice Florin Piersic, ati pleca din trustul… ala!
Ati castiga mai mult.
Acum doua seri v/am auzit la B1 si iarasi ati incercat sa mimati.
Atata timp cat va inscrieti in linia postului, orice ati face sunteti de necrezut. Orice ati scrie, poarta stampila Felix, a antenelor care numai obiectivitate nu promoveaza.
Sincer, nu v/am vazut NICIODATA luandu/va CU ADEVARAT de Voiculescu.
Mima, atat! Asa ca sa spuna lumea, …”ia uite, ma, asta nu are mama, nu are tata.”. Sa fim seriosi. Daca ati fi facut/o ati fi fost plecat de acolo.
Nu va cred.
De ce nu faceti anchete legate de Seres, de Antonescu (apropo ce mai e cu BMW pe care l/a luat cand aplecat de la sport?), de Ponta…
Totul este directionat spre… portocaliu.
Nu va cred.
Sincer.
Era o vreme cand va admiram; acum NU VA CRED!

PS: parca vad ca acest post nu va aparea. Ca multe altele de fapt.
Marca GSP, antene, pece…

ion cel adevarat  •  13 iulie 2011, 11:18

@ion -> rusia nu-i exemplu bun. 🙂 in usa comitetul olimpic si federatiile aferente se autofinanteaza: din sponsorizari, din spectacole demonstrative etc. statul nu se implica deloc.

@catalin -> sunt convins ca politicienii chiar au vrut sa faca ei evenimentul. ei cu prietenii lor si sa-l sara pe Obreja din schema. repet, am patit si eu acelasi lucru. 🙂

Plaiesu  •  13 iulie 2011, 11:21

Te mai miri cum au aparut ideologii extremiste… Daca asta inseamna democratie… Vorbim, vorbim si iar vorbim. Analizam pana nu mai putem. Degeaba. Numai de bine tuturor.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2011, 11:26

pleiesu: da, mai bine vorbim decit sa tragem cu pusca

domino63: despre BMW-ul lui Antonescu n-ati fi auzit niciodata daca n-am fi scris tot noi, acum 12 ani. Dupa cum vedeti, fara sa stiti ne confirmati 🙂

florin  •  13 iulie 2011, 11:30

Pana la urma unde era acest Obreja cand a boxat Bute cu Simion pentru olimpiada? Ai uitat sa imi raspunzi Domule Catalin.

geoge  •  13 iulie 2011, 11:44

2 lucruri am de spus: jurnalistii nu pot scrie tot deoarece pot fi pedepsiti si aici intervine politica, iar a doua fapta este ca comunismul inca este in floare, asa cum demonstreaza ca cei de la parlament au vrut sa fure gala.In final ceea ce este pacat este ca avem un campion, am organizat un eveniment ceea ce in ultimii ani nu am avut parte nici de fotbal, iar noi romanii ne certam ca prostii intre noi si cautam nod in papura, tot noua. Succces TOLO

mihai  •  13 iulie 2011, 11:45

Domnule Tolontan,

Iar ne dorim societatea perfecta?
Pe linga faptul ca oricum ai intoarce-o, banii galei tot trebuiau sa intre in anumite buzunare, si ca atita timp cit ei ramin in Romania este pozitiv, doresc sa spun un lucru banal dar aplicabil tuturor societatilor capitalite de tip democratie republicana: oricine se ocupa de organizarea unui eveniment trebuie sa-si traga profitul corespunzator. Asta e lege peste tot si nu inteleg de ce ar fi altfel la noi.
Elementele acestui articol nu sunt nici pe departe suficiente pentru a demonstra ideea de coruptie pe care doriti sa o induceti si as spune ca mai degraba articolul dvs este indreptat in aceeasi directie in care sunt indreptate toate articolele si emisiunile unei anumite parti media din ultimii 3 ani care tintesc prin toate mijloacele doar discreditarea actualului guvern si presedinte, lucru care nu are nimic cu sportul.
E pacat ca si Dvs contribuiti la politizarea excesiva a orice, inclusiv a sportului.

o zi buna.

Blonda, Chioru şi Piticu  •  13 iulie 2011, 11:47

Am mai încercat să postez, dar mi-a dat eroare.
Ziceam că a mai existat un caz asemănător în care bani europeni au fost folosiţi pentru organizarea unui concert. Paguba a fost recuperată.
http://www.guardian.co.uk/world/2010/nov/19/italy-eu-funds-elton-john

cangrena portocalie  •  13 iulie 2011, 11:51

Cataline,jos palaria!
Mi s-a derulat filmul evenimentului ca si cum as fi fost de fata.

domino63  •  13 iulie 2011, 11:54

Este exact ceea ce am spus, domnule Tolontan.
Despre Antonescu, imi aduc minte foarte bine, am citit in Romania Libera. Nu v/am confirmat, din pacate, nimic.
Cat despre restul celor scrise, dumneavoastra confirmati ca… nu puteti sa confirmati. Va situati la nivelul de talent care moare speranta. Atata tot.
Cat tip acceptati palaria Voiculescu, sunteti fara credibilitate.
Succes!

sergiu  •  13 iulie 2011, 11:54

Remember: http://tv.gsp.ro/Bute-i-poate-pierde-titlul-mondial-din-cauza-autor-1652.html

Atunci nu era bine,acum surpriza tot nu e bine….Hi HI HI

ion „neadevaratu”  •  13 iulie 2011, 11:56

De ce nu este bun ca exemplu Rusia? Ca au un pilot in F1 in care baga bani si reclama ca la balamuc? Iar cu autofinantarile din SUA (desi cu totul altceva am spus despre SUA, lucru pt care daca se intampla in ROmania, ati fi urlat un an)… cum te autofinantezi in Romania cu spectacole demonstrative, cand multi chiar nu au bani de mancare? Iar cu sponsorizarile… asta a fost solutia atata timp cat oamenii de afaceri nu baga bani. S-au adaptat la conditii si au avut un rezultat benefic si pentru Romania si pentru sport si pentru toata lumea. Banii aia au venit moca, au fost utilizati, au adus castig si financiar si de imagine si E NORMAL sa fie culesi lauri de toti cei care au contribuit. Nu va convine, aste e partea a doua. Aveti dreptul sa cartiti doar dupa ce in prealabil ati incercat voi sa organizati ceva similar si vi s-au pus bete in roate. Aveti de ales. Va apucati de treaba si va faceti so voi o imagine buna sau dati din gura in continuare si va umpleti de ridicol. Cainii latra, caravana trece.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2011, 11:58

domino63: piatra arsa plus salupa de la tulcea plus bmw au fost dezvaluirile echipei acestea de jurnalisti care vizau perioada minsteriatului antonescu si au aparut in prosport, unde lucram acum 12 ani. Probabil dvs ati citit o reamintire de acum a cazului bmw

hagi  •  13 iulie 2011, 11:59

problema voastra e ca si daca spuneti adevarul, nu va mai crede nimeni. aveti o obsesie in a blama orice tine de base, boc, udrea etc. (nu numai voi, intreg trustul lui felix), asa ca nu mai puteti fi luati in serios.

Lereter  •  13 iulie 2011, 12:01

Sinteti un om ce induceti tristete si compatimire.Nu va puteti izola de un negativism si politica de grup,in promovarea unor situatii neconforme cu relitatea.Dv si „ilustrul Banciu” o tot tinti cu contestarea. Treava Dv,nu va poate nimeni opri,ca politica sefilor Dv ei o fac.Va putem combate,atata tot.A va neglija e periculos,ca induceti neadevaruri imbracate si livrate inteligent.Pacat de talentul Dv,pus il slujba unei contestari permanente, inutile. Sigur nu veti posta mesajul asta.Daca va aparea poate vor reactiona si altii.

Semanticus  •  13 iulie 2011, 12:05

Aceleasi firme, hmmmm. Teribil.

andrei-lucian  •  13 iulie 2011, 12:06

daca tot a fost atacul si nu mi`a ramas comentariul ma simt nevoit sa rescriu comentariul.da , campionii merita si gesturi de felul asta. ca a furat udrea boc sau altii putin imi pasa, altii fura zeci de mil de euro si nu mai e problema 🙂 NU AVEM 1MILION DE CAMPIONI ca sa victimizam atata dupa niste bani care oricum nu vor fi folositi niciodata pt ca romanul nu se gandeste la a investi ci la a fura 🙂 asa ca sper data viitoare, daca va mai exista data viitoare sa se fure si pt alte evenimente de genu` :)multumim pt articol sunt sigur ca releva doar realitatea dar asta e, in societatea noastra bolnava prin furt se mai intampla si lucruri normale 🙂 FORZA LUCIAN BUTE!

sven  •  13 iulie 2011, 12:10

pt. sorin: banii europeni sunt tot publici, pentru ca vin tot de la un buget public, cel european.. una din diferente este ca acolo cotizeaza toata uniunea, inclusiv romania

andrei-lucian  •  13 iulie 2011, 12:16

bine , noi cotizam an de an dar la fel an de an nu sunt folositi decat 10% din banii alocati noua. asa ca nu vad ce atata tam tam daca au fost folositi banii astia de niste hoti. sa fure putin imi pasa dar sa vad stadioane , evenimente s.a.m.d ar trebui sa ne obisnuim ca societatea in care traim nu se va schimba prea curand domnilor 🙂 sa fure , sa se imbogateasca tot mai mult pt mine nu conteaza, ca om modest si sincer putin imi pasa . nu avem armele de a combate acest flagel pt ca e prea bine pus la punct, presa cu greu mai da pe fata lucrurile astea si oricum dupa rareori se iau masuri. asa ca … nu are rost sa va agitati anul viitor puteti schimba ceva!

Mihai  •  13 iulie 2011, 12:22

Despre Ladin (un rusnac), e fiu de general (armata) din Republica Moldova si cel mai bun prieten al lui in Romania si partener de afaceri este Giovani Francesco(aha…), de cate ori am incercat sa iau o lucrare mai mare (evenimente de organizat, scene de inchiriat, etc…) m-am lovit de astia doi, au spate cat casa poporului. Tot Ladin face si revelioanele de la Iasi unde imparte banii cu primarul si multe alte smecherii, sta bine cu primarii din tara (e foarte bun la dat spaga, nu da teapa niciodata). Cat despre discoteca lui din Costinesti, o are impreuna cu un interlop din Bucuresti (mai tine-ti minte ca o fata care lucra la o discoteca din Costinesti sa aruncat de la balconul unei cladiri?, un bodygurad de-al lui Ladin o fugarea, au rezolvat baietii treaba, ma intreb daca o sa mai puna cortul pe plaja din Costinesti)…
As spune mai multe dar nu ma lasa parintii…

Flaviu  •  13 iulie 2011, 12:22

Salut,

sunt barfe. daca se vrea o ancheta -> e subtire.
as fi vrut sa vad:
– reglementarile legislative referitoare al modul de cheltuire a banilor
-(pe ce se pot cheltui?
-in ce conditii?
– daca implica ceva licitatie/oferta publica?
– cum se atribuie lucrarile? daca a fost respectata legea?
– daca prevederile legislative sunt ok? daca sunt facute dupa ureche ca atatea alte legi in Romania.

ca si contribuabil as vrea sa aflu din presa daca administratorii proprietatii publice au respectat sau nu legea (si daca legea e buna sau nu). in rest un campion mondial roman a boxat acasa, ceea ce e bine, putea sa o faca mai ieftin? putea sa ia banii respectivi si firma mea daca indeplinea conditiile? sau doar anumite firme? asta ar trebui sa ne spui tu.

ceina  •  13 iulie 2011, 12:25

Articolul este f bun. Dar cred ca se putea gasi o modalitate de a fi platiti acesti bani fara a parea ca vin pentru a sustine o actiune privata. De ce sa nu vedem asa: Ministerul a cumparat de la organizatorul galei drepturile de imagine!! asa ca a folosit banii nu pentru sponsorizarea unui eveniment privat ci a cumparat dreptul de expunere la un eveniment privat. dar evident ca din momentul in care platesti 2 mil. euro si nu te lauzi cu asta nu ai facut nimic.

Marina  •  13 iulie 2011, 12:27

Bravo baieti! Ma bucura reusita anchetei voastre. Oameni ca voi ne dau speranta ca intr-o buna zi, cat mai curand, vom scapa de aceste lichele care storc statul roman de ultima picatura de viata. Va doresc cat mai multe astfel de reusite!

george  •  13 iulie 2011, 12:33

Obreja lucreaza cu ce firme vrea el fiindca e societate privata,banii de la Min.Turismului sunt pt. cumparare de spatiu publicitar in cadrul evenimentului nu pt.tribune,cei 2 mil de euro au fost doar 40% din costul total al galei,Nu stiu de ce incerci sa faci sa para ceva ilegal cand daca era ceva suspect se sesiza Uniunea Europeana fiindca banii sunt de la ei.

unu’  •  13 iulie 2011, 12:37

2 milioane +tva??? euro?

sunteti constienti ca atat costa , in mod real, construirea pavilionului rom-expo de la 0? (asa cum este construit cel existent, nu o versiune cu sisteme contemporane).

pentru ce? pentru niste tribune modulare din tzeava si niste lumini/sunet care nici nu sunt permanente, sunt inchiriate pt un singur eveniment?

vreau sa aflu si eu daca exista in tara asta un mecanism care-i spune blondei: „e prea mult”. sa o spuna institutional, legal si, mai ales, cu consecinte.

monica iagar  •  13 iulie 2011, 12:46

Tolo propun ca si Constantina Dita sa fie platita pentru medalia de la Bejing cu o suma rezultata din audienta si ratingul televiziunilor din tara …..sau de ce nu din lume asa poate 2h si ceva cat a durat cursa sa fie retribuita egal cu meciul Bute …antrenamentele si pregatirea nu e masurabila in audienta Tv

Comentează