Bani, firme şi politicieni. Reţeta secretă a galei Bute

Reconstituire de Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

miercuri, 13 iulie 2011, 12:54

Reconstituire de Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Cum vi se pare titlul „Firma care a făcut scena în cazul Ridzi a construit tribunele la gala de box!”?

E corect, spectaculos și totuși, dacă ar umbla singur prin lume, ar fi derutat ca un copil pierdut în mall. Da, e cert, cel puțin două firme care au participat la evenimentul de la 2 Mai – Ziua Tineretului se regăsesc pe circuitul banilor și la meciul Bute – Mendy de la Romexpo! Surprinzător? Desigur. Dar faptele, cu muchiile lor enervant de greu de descoperit și de distins, sînt mult mai complicate.

E riscant și obositor ca în loc să strigi „Bravo, Udrea!” sau „Huo, Udrea!, ceea ce oamenii au dreptul să facă, dar jurnaliștii, nu, să cauți să afli povestea reală, sordidă și generoasă deopotrivă, a meciului care a scos peste 2,5 milioane din bani europeni și publici din buget și l-a ajutat pe un campion să revină acasă. O poveste fără oameni în alb și negru, o poveste cu nume, cifre și firme, și, mai ales, o poveste fără sentințe ale autorilor. Meciul în care singurul cîștigător e curiozitatea voastră. Să vedem.

Contra valului
Gazeta cercetează de cîteva săptămîni aspecte ale finanțării galei. Da, știm. Pe un val de simpatie, sună ca naiba.

Un redactor american scria undeva că: „Dacă vezi 100 de oameni care aleargă afară dintr-o clădire și alți cîțiva năpustindu-se în sens invers, în mod sigur cel puțin unul dintre bezmetici e ziarist”. Bute e iubitul de serviciu al țării. Chiar dacă el n-a știut nimic din ceea ce urmează, articolul va fi impopular. Și ce?

Presa canadiană a observat eforturile jurnaliștilor români de a afla de la Guvern sumele investite în gala Bute-Mendy și a scris că: „În România s-a terminat era comunistă în care statul nu era niciodată criticat pentru deciziile pe care le ia”. S-a terminat era comunistă. Sau poate că nu.

Emil Boc s-a răzgîndit
Istoria galei lui Lucian Bute de la Romexpo începe în 2010.

Rudel ObrejaPe 17 aprilie 2010, în Canada, Bute îl învinge pe columbianul Miranda. Își păstrează centura pentru a cincea oară. Sună telefonul. E președintele Traian Băsescu. „Ce faci, campionule?”. Discuția durează cîteva minute și pe parcursul ei reapare o idee mai veche, cea a organizării unui meci în România. La cîteva zile după, revenit în țară, Rudel Obreja se întîlnește de mai multe ori cu premierul Emil Boc. Guvernul găsește banii. Bat palma.

După alte săptămîni, contactele cu prim-ministrul îngheață. Este perioada cruntă a tăierilor din salarii și a comprimării sociale. Interbox, clubul lui Bute, convenise deja adversarul care urma să vină la București în vară: americanul Brinkley. Cu tăcerea Palatului Victoriei bubuindu-i în telefon, Obreja tot amînă pe Interbox. Canadienii planificaseră trei meciuri pentru Bute în 2010 pentru că ei cîștigă milioane la fiecare gală. Dar, se află într-un tîrziu, Bucureștiul cade!

Intră în scenă Doamna
Rudel Obreja, președinte de federație guraliv și suspendat și businessman silențios, care are intrările cinice ale afaceristului la mai multe partide, reușește să ajungă la Elena Udrea. „E singura care are boașe să o facă”, îi spune cineva.

Elena UdreaAșa e. Udrea folosește fondurile europene pentru promovarea României ca să organizeze gala. În minister nu toată lumea e de acord. Pentru prima oară de la numirea ei ca șefă la Dezvoltare Regională și Turism, cei din subordine cîrîie aproape în masă. Îi șochează suma, 2 milioane de euro net, îi enervează Obreja, „care vine pe aici și dă cu ochelarii de masă,” și îi sperie întreaga operațiune, derulată într-o viteză direct conectată la lumea sportului, greu de armonizat cu mediul de stat. Lucrurile merg totuși înainte. Obreja se bucură însă, dintr-o dată, el află că Udrea are chiar mai multe boașe chiar decît și-ar fi dorit fostul boxer.

„Dați-ne nouă gala!”
Pe 15 octombrie 2010, Bute îl învinge, tot la Montreal, pe americanul Brinkley, prin KO în repriza a noua. În culise, Obreja este el însuși foarte aproape de podea. Fostului boxer, specializat în recuperări și cu un cuvînt greu în lumea întunecată a Capitalei înainte de a deveni un afacerist imobiliar de 46 de ani, nu-i vine să creadă ce i se întîmplă. La meci, printre zecile de invitați, sînt prezenți și cîțiva oameni de la minister care urmau să vadă cum arată o gală profesionistă.

„Totul a început prin niște telefoane. Și, apoi, printr-o întîlnire secretă. Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, însoțit de doi politicieni, dintre care unul este primarul PD-L al Bușteniului, Emanoil Savin, le-au propus celor de la Interbox să le dea lor gala din România”, povestește un martor al evenimentelor.

Delegația familiei Borgia a mizat pe tăcerea canadienilor. Dar aceștia au fost atît de surprinși încît au vorbit, și românii au aflat instantaneu. Interbox a făcut un pas înapoi. „Noi avem încredere doar în Obreja, îl cunoaștem de un deceniu”, comunică ei politicienilor. Apoi canadienii ies din cameră. Ușa se aude ca și cum s-ar fi închis cu cheia.

Înapoi la Obreja
Politicienii pierd meciul și gala rămîne la Obreja, mai exact la firma lui, Europlus Computers. Vine primăvara și începe nebunia febrilă a apropierii evenimentului. Ministerul plesnește la cusături din cauza presiunii timpului. Și nu doar ministerul, care urmează să plătească 2 milioane de euro bani europeni, ci și un discret sistem de adunat bani care răspunde la comenzile Doamnei.

Nu toată lumea se supune cu zîmbetul pe buze, dar trei companii de stat se execută și dau cîteva sute de mii de euro. Plus cîteva firme private care, ca să nu atragă atenția asupra lor, preferă să nu apară public. Obreja are nevoie de bani. „A venit la noi și a cerut plăți în euro și în avans. Cum să-i dăm așa ceva?! S-a enervat!”. Obreja explică cu glas tare că boxerii trebuie plătiți în avans. „Nu putem!”, zic, iritați, cei din minister.

Demisie și concedii strategice
„Lucrarea”, cum îi spun funcționarii, a devenit un calvar. Udrea e atenționată de cineva din partid că e prea mult. Își pune oamenii să coboare suma, la 2 milioane inclusiv TVA. Obreja zice „Nu”. Începe un alt frecuș. Unul dintre oamenii importanți din minister pleacă în concediu ca să nu semneze contractul.

Paul MărăşoiuAltă lovitură! La jumătatea lui iunie, Paul Mărășoiu (foto), director la Direcția Generală Turistică și omul delegat de Udrea ca să conducă implicarea ministerului în gală, demisionează, invocînd „motive de sănătate”. „Plus idioții de la Gazetă care mi-au speriat doi sponsori mari”, se plînge Obreja apropiaților. Vodafone și Orange se retrag din cursă.

Contractul n-a fost inca facut public, dar, desi a semnat documentele preliminare, numele lui Marasoiu nu mai apare pe acest document. Fostul director a venit din mediul privat si s-a intors in mediul privat. Finantarea galei a fost incadrata de Elena Udrea in Programul Operation European 2007-1013. 

Zilele se succed. Bute ajunge pe Otopeni. La Romexpo încep lucrările. Nu e timp. Cei mai mulți bani, în afara boxerilor, merg la două firme, vechi cunoștințe din dosarul Ridzi: Standard Vision și Video Smart SRL. E vorba de cîteva sute de mii de euro, dar Obreja nu confirmă nici o sumă. „Nu mi-a impus nimeni nici o firmă. Eu le-am ales” e ceea ce spune el Gazetei. Cine sînt acestea?

Două firme de sute de mii de euro
Standard Vision aduce tribunele la Romexpo. Compania lui Claudiu Ladin, impresar muzical și deținător de discotecă la Costinești, e aceeași agenție care a angajat cîțiva cîntăreți și a montat scena la Costinești pe 2 Mai 2009, scena reală plătită de Media ProPictures și pe care Monica Ridzi a susținut că a achitat-o ea, pînă cînd minciuna i-a explodat în față.

Corneliu Ladin„Cîți bani ați luat pentru gala de box?”, îl întreabă Gazeta pe Ladin (foto), după o urmărire printr-un șirag de sedii și de ostilități, finalizată la Romexpo. „Nu spun”, răspunde el. Cealaltă firmă, Video Smart, e, ca și Standard Vision, apropiată grupului Pro. Ea a asigurat luminile și sonorizarea la gala de box, exact ceea ce a făcut și la concertul din 2 Mai 2009.

Patronul Video Smart contribuie la Romexpo, dar refuză să facă un contract direct cu Obreja. Omul e precaut pe bună dreptate. Deja a decontat cu cercetări penale, disjunse din dosarul principal, faptul că a lucrat la spectacolul de la care a pornit povestea Ridzi. El și o directoare de la MediaProPictures figurează în rechizitoriul DNA pentru „fals în înscrisuri private în legătură cu acte de corupție”.

Ultimul impus al Elenei Udrea
Arena se montează într-un timp record. Spectacolul va arăta bine, asta o vor spune toți cei prezenți. E certitudinea unanimă a oamenilor epuizați. Așa e, va arăta foarte bine!

„Totul e OK” e încurajat și Lucian, în livingul apartamentului său de la Marriott. L-au ținut departe de orice zbucium organizatoric. Cei de la Interbox sînt destul de neliniștiți. 100.000 de euro pentru Mendy urmează să fie achitați tot de ei, ca și cele 2 milioane promise lui Lucian. Una dintre cele mai mari burse din viața campionului.

Înghesuit de lipsa banilor de la minister, puțin înainte de gală, Obreja ia credit bancar. Bute află și e șocat! Obreja pune garanție contractul cu ministerul Elenei Udrea. Între timp, ca ultimă zvîcnire de implicare a Doamnei, cei aproape 2 milioane de euro din fonduri europene rămîn sumă netă, la care se va adăuga TVA. Obreja aleargă, cu cămașa lipită de coaste, în parcarea de la Romexpo. Se aude sunetul de test al boxelor.

Restul ați văzut la televizor.

Comentarii (163)Adaugă comentariu

milici  •  13 iulie 2011, 12:52

@ceina
Teoretic ai dreptate doar că FRUNZA ar fi trebuit să apară după ce am creea condiţii pentru un turism măcar la limita decenţei.În turismul intern suntem la zero la nivel individual , al strategiei şi infrastructurii. Să presupunem că un licurici strîmtorat de criză , fascinat de frunză ajunge să-şi facă concediul pe plaiurile mioritice.Ajunge cu greu la locul faptei şi constată că , normal ,toaleta nu funcţionează alegand soluţia tufei.Aici conşientizează semnificaţia reală şi utilitatea FRUNZEI.Ce face el cînd se întoarce acasă?Care-i pînă la urmă efectul frunzei?

Da  •  13 iulie 2011, 13:03

Bani de furat se vor gasi intotdeauna. m-ar mira daca s-ar organiza ceva ori construi ceva din benii statului (adica ai nostri ai tuturor- dar defapt ai lor ai guvernantilor) si nu s-ar fura- asta chir ca ar fi o minune.

milici  •  13 iulie 2011, 13:04

Tolo
Ai procedat corect necenzurînd postări care te critică chiar dacă nu sunt susţinute de prea multe argumente.Nu înţeleg de ştergi postări care acuză tocmai postările acestor Gică contra ambigui care par a avea sarcină de partid să posteze.Vrei să-ţi intăreşti în acest mod arbitrar armura de ziarist imparţial contestată aiurea, în loc să-ţi FACI TREABA în continuare? Ai cititori destul de inteligenţi care cunosc vechea zicală-FAPTELE VORBEŞTE.

Da  •  13 iulie 2011, 13:07

Iar legat de d-nul R. Obreja- cred ca domnia sa nu are ce cauta in acea functie- fiind o persoana necizelata care prin comportamentul avut a reusit sa distrugqa boxul amator pe plan international-reusind sa duca Romania din postura de avem ceva de spus la campionatele europene, mondiale, jocuri olimpice la stadiul de sparring partner

dansandu  •  13 iulie 2011, 13:11

Tolo, nu te indoi ca e bine ceea ce faci. Asta e ”meseria” lor, sa descurajeze investigatiile si anchetele jurnalistice. Cei care nu ne lasam aburiti de propaganda si nici nu ne lafaim in ignoranta si aroganta vom sti sa tragem concluziile corecte.
Multam

WallyGator  •  13 iulie 2011, 13:28

Vad ca pe aici sunt tot felul de partizani de serviciu; dupa parerea mea, toti care care trag ori spre o parte (politica) ori spre cealalta ar trebui sa se caute prin alte parti;
Exprimati-va parerea despre ceea ce s-a scris;
Ce importanta are daca „scriitorul” este de o parte sau de cealalta, ATITA timp cit faptele prezentate sunt adevarate?
Nici una;

Revenind la tema articolului:
1. Avem un campion adevarat, care pe deasupra mai este si un om de calitate; daca cineva are dubii, vorbim despre Mr. KO;
2. Banii europeni sunt bani publici si care trebuie cheltuiti respectindu-se niste reguli clare; felicitari pentru cine a pus link-u cu Elton John; totusi sa lasam aceste verificari in seama UE; daca UE zice ca nu, atunci o sa fie cu suparare pentru unii;
3. Bravo lu’tante Udrea ca a avut 2 perechi de … si a reusit sa organizeze evenimentul; asemenea evenimente ar trebui organizate mai des, mai ales daca se pot face si cu banii altora;
4. Era normal, datorita timpului presant sa se faca cu incredintare directa; de ce s-a ajuns pe ultima suta de metri, asta este alta discutie; asta este un motiv de a face lucrurile asa cum iti convin: nu tu licitatii, nu tu transparenta;
5. Ma bucur ca cei de la Interbox nu au batut palma cu politicienii nostri; nu de alta, dar politicienii nostri nu sunt in stare sa duca ceva pina la capat si ar fi iesit un fiasco; ne faceam anti-reclama si mai si pateam din greu pentru ea;

Cam atit, ca vad ca e multa patima a proasta pe aici;

Toate cele bune,

P.S. – mie mi-a placut articolul; i-ar mai fi trebuit niste date mai concrete totusi: un numar de contract, niste sume mai exacte, etc.;

[D][S][N]  •  13 iulie 2011, 13:37

Si se mira cineva sau cum?!…

Florin  •  13 iulie 2011, 13:43

OK a fost aceasi firma si ce relevanta are? fiindca beneficiarul a fost o societate privata EuroComputers SRL care-si alege ce firma vrea societatile private nu trebuie sa faca licitatie,Banii cei 2 mil au fost pt. publicitate in cadrul evenimentului contractantul EuroComputers face ce vrea cu banii probabil va acoperi costurile galei adica inclusiv meciul lui Bute,Ancheta superficiala din care nu reiese nimic ilegal,Mult zgomot pt.nimic,Unii au inteles ca tribunele au costat 2 mil de euro si ca Bute a fost platit de Min.Turismului inseamna ca v-ati atins scopul acela de a dezinforma,Bute este platit de EuroComputers nu de Minister ca EuroComputers a castigat banii la randul sau oferind un serviciu si anume publicitate in cadrul galei este altceva .Costul amenajarii salii Romexpo nu este public dar cu siguranta nu este 2 mil de euro adica 40% din costul total al galei ca altfel nu ar mai fi fost banii pt. o multime de alte lucruri inclusiv bursele tuturor boxerilor, si Simion a fost platit si Bogdan Dinu,arbitrii,judecatori,supervizori,taxa IBF,taxa WBC etc.

zappyx  •  13 iulie 2011, 13:44

cataline,te-am vazut in precedenta campanie electorala,deci nu te pot banui de partizanat politic..deci poti sa-mi raspunzi la cateva intrebari.1)la precedentul meci al lui bute gsp a luat foc ca tvr nu transmite meciul..s-a vorbit de dezinteresul guvernantilor pt sport?? 2)crezi ca un meci de box pt centura categoriei e ceva asemanator ca pret cu o susa la care participa guta si salam?? 3)dc nu publicati si declaratia lui adi mutu referitoare la subiect?o gasiti in Libertatea..poate e insignifianta,dar conteaza

pink  •  13 iulie 2011, 13:52

As putea sa te cred daca as vedea si o ancheta privind afacerea Rizea-PSD; este adevarat ca ar putea apare si un Sova si mai ales un Ponta pe acolo ca sunt in gasca; subiectul asta nu-i de interes pentru tine Domnule Ziarist incoruptibil

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2011, 13:54

florin: nu e nimic scandalos in faptul ca sint aceleasi firme ca in cazul ridzi. Chiar asa am si inceput articolul, explicind pe indelete ca suna tare, dar ca lucrurile sint nuantate. Acum cred ca am fost clar si ti-am raspuns. Cine a spus ca reiese o ilegalitate?

zappyx: gsp a avut opinii diverse si in cazul bute nu credem toti aceleasi lucruri, dar nu confunda opiniile cu faptele, noi am povestit aici fapte. Am scris ca gala a fost greu de organizat si a fost f bine organizata. Am scris asta pe pag 1

adra  •  13 iulie 2011, 13:55

din tot acest scandal , eu n-am inteles un lucru … AM FOLOSIT BANI EUROPENI PENTRU A SUSTINE FINANCIAR UN CANADIAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!ASA SCRIE PE ORICE SITE IN CARE SE AFLA CLASAMENTELE IBF !!!!! si atunci unde sunt beneficiile de imagine ale romaniei, cand toata lumea( cu exceptia romanilor) afla si vad la tv ,cum CANADIANUL BUTE lupta in ring ?????

Adrian Ion  •  13 iulie 2011, 14:01

Tot ce mi-a ramas in minte dupa acest eveniment dupa ce am urmarit absolut tot ceea ce a fost legat de acest eveniment, materiale din presa romaneasca si nu numai, a fost faptul ca am ajuns sa il detest pe acest tip mic rau Obreja.Este un mare pacat faptul ca Lucian permite ca imaginea lui sa fie asociata si lipita atat de puternic de acest omniprezent Obreja, despre care nu vreau sa comentez eu si sa imi argumentez opinia pentru ca altii, mult mai buni decat mine, au facuto.
Despre gala in sine ea nu a fost una puternica, Lucian a venit la sigur, challenger-ul obligatoriu a venit la fix pentru meciul din Romania oferind o ocazie perfecta pentru unii.
Ma bucur ca Tolontan abordeaza acest subiect si ne oferta amanunte interresante din culise.

lusien  •  13 iulie 2011, 14:10

nebunule, nu pot sa cred ca ai reusit sa pui cap la cap toate astea. esti cel mai tare ziarist din bulgaria.

Eu  •  13 iulie 2011, 14:24

Mult respect Tolo ! Felicitari pt acest articol minunat.

tenko  •  13 iulie 2011, 14:50

felicitari domnule tolontan! ai reusit cu succes sa devii din gazetar de sport, un politician desavarsit! daca acest articol, il consideri articol de sport, inseamna ca porcii zboara si nu stiu eu! SA VA FIE RUSINE TUTUROR, pt ceea ce faceti, pt denigrarea unui sportiv, pt denigrarea unui popor. nu basescu face asta, ci voi! sunteti limitati intelectual, sunteti cumparati de mogului si nu aveti demnitate, sunteti formatori de opinie negativa asupra puterii si a tot ceea ce realizeaza, nu relatati niste fapte, ca jurnalisti, ci le impuneti ca niste lucruri negative! ceea ce faceti voi se cheama comunism, intoxicare, instigare la ura si rautate! sa vedem, dupa alegeri ne va fi mai bine??? ma indoiesc profund. inca o data, rusine pt ceea ce ati facut cu acest sportiv, bun sau rau, mare sau mic, dar e al nostru si el a vrut sa vina in romania, sa va faca si pe voi sa va simtiti importanti, sa auda lumea de romania, sa vada lumea ca si romania poate sa organizeze ceva grandios, a reusit doar pana la gongul de final al meciului, dupa care a inceput circul. mie lehamite de voi, ziaristii lui peste, fara pic de demnitate! mizerie, pur si simplu mizerie!

Bibi  •  13 iulie 2011, 14:53

Catalin, felicitari pentru munca depusa si pentru articol. Multumesc !

A.  •  13 iulie 2011, 14:56

Comentariile cu accent portocaliu, problemele cu accesul la acest post cat si faptul ca butonul de recomandare a acestui articol pe facebook n-a functionat pana acum o ora, ma fac sa dau crezare unui articol citit mai demult pe un blog: fiecare promotie de invatacei de la echipadeimagine punct ro trebuie sa isi prezinte proiectul de licenta

dinnobolique  •  13 iulie 2011, 14:58

Constat cu stupoare ca majoritatea comentariilor sunt efectul educatiei din Romania ultimilor ani, acelasi efect care l-am regasit la BAC anul acesta, nici daca vi se pune adevarul in fata voi nu il puteti intelege, ce sa va cer mai mult…

ceina  •  13 iulie 2011, 15:14

de ce imi pare mie f rau este, ca nu suntem in stare sa organizam un eveniment de anvergura fara „ajutorul” interesat al unor persoane care cred, ca, daca esti pus sa gestionezi fonduri publice, te poti folosi de banii aia ca si cum ar fi ai tai. Si evident sa primesti si laude si multumiri pentru asta. Dar, pt o secunda sa lasam la o parte asta si sa ne intrebam de ce nu s-a reusit atragerea de mari sponsori care sa fie cooptati ca parteneri la acest eveniment? Oare nu exista in tara asta companii private care sa sponsorizeze astfel de evenimente? Sau nu cumva toata lumea fuge de asocierea cu persoanele de mai sus? Cu toate dezbaterile pe marginea acestui subiect ma bucur enorm ca am putut sa-l vad pe Lucian Bute (campion mondial!!!!) la Bucuresti.

milici  •  13 iulie 2011, 15:16

Deşi nu e subiect sportiv ar trebui discutat şi despre FOLOSIREA BANILOR EUROPENI.Evident sunt utilizaţi pe linia portocalie fără nici un efect asupra populaţiei mai puţin cei care au votat orientat cărora un alt portocaliu le mai face cîte un parculeţ , de care n-au nevoie , în speranţa deşartă că-şi vor păstra opţiunile electorale. Acum că utilizarea e aproape nulă vor trebui cheltuiţi pe te miri ce , cei care folosesc fondurile vor fi felicitaţi , indiferent de destinaţie , oricum sumele se vor pierde.E , probabil , ceva premeditat pentru beneficiul propriu al unora. E absolut anormal cînd sunt atîtea de făcut , locurile de muncă lipsesc să nu folosim aceşti bani pe care tot noi i-am dat.Noroc că EUROPENII s-au prins şi nu ne mai lasă să ne facem mendrele pe banii de la ei.

Satmareanul  •  13 iulie 2011, 15:18

Doamna Monica Iagar, Bute a muncit pentur tilul acesta la fel de mult ca si Constantina Dita pentru o medalie olimpica. Acum ca Bute a luat un milion de dolari, iar Constantina de 20 de ori mai putin, nu e vina lui Bute. Si un fotbalist de la Steaua sau Dinamo castiga la un singur meci cat o campioana olimpica la gimnastica.

marian  •  13 iulie 2011, 15:24

partea cea mai caraghioasa mi se pare treaba asta cu promovarea frunzei ca brand turistic de tara.domnule tolontan poate poti sa-l intrebi de ce nu l-a pus pe bute sa recite ceva din toparceanu in loc de multumiri aduse elenei udrea?

CINEVA  •  13 iulie 2011, 15:48

PE SAITUL F.R.BOX NU SE MAI POATE COMENTA S-AU SA NE SPUNEM O PARERE NOI OAMENI DE BOX CRED CA NU ESTE CORECT CUM SE PROCEDEAZA DOMNULE MODERATOR S-AU POATE ASA E ORDINUL DE SI NU CRED.

milici  •  13 iulie 2011, 15:58

@satmareanul
Nu l-a acuzat nimeni pe Bute de suma cîştigată , nici măcar Monica Iagăr.Fiind bani publici la mijloc am putea discuta despre următoarele:
-SPORTUL ROMÎNESC e cam în agonie subfinanţarea e cronică ., abia ne mai deplasăm la competiţii.

Doamna Monica Iagar, Bute a muncit pentur tilul acesta la fel de mult ca si Constantina Dita pentru o medalie olimpica. Acum ca Bute a luat un milion de dolari, iar Constantina de 20 de ori mai putin, nu e vina lui Bute. Si un fotbalist de la Steaua sau Dinamo castiga la un singur meci cat o campioana olimpica la gimnastica.

Zack  •  13 iulie 2011, 15:59

Bute e campionul mondial! El e cel mai bun.doar ca pesionarii n-au bani, avem o infrastructura dezastruasa, nu sunt medicamente in farmacii…dar uite naibe cum se gasasc 2 milioane de euro pt finantarea galei.
Din pacate daca cineva deschide pagina http://www.ibf-usba-boxing.com/
(Federatia Internationala de Box) scrie urmatorul:
CHAMPION: Lucian Bute Canada(nu romania)
Title won: Mandatory: Oct 15. 2011
uni zic bine bine Interbox e din canada,dar Lucian Bute e din Romania.

milici  •  13 iulie 2011, 16:10

@satmareanul
Nu l-a acuzat nimeni pe Bute de suma cîştigată , nici măcar Monica Iagăr.Fiind bani publici la mijloc am putea discuta despre următoarele:
-SPORTUL ROMÎNESC e cam în agonie subfinanţarea e cronică , abia ne mai deplasăm la competiţii. Ce se putea face cu aceşti bani pentru alte sporturi tot sub pretextul FRUNZEI?
-comparaţia cu veniturile fotbaliştilor e fără sens că e vorba de bani privaţi.
-INTERBOX s-a comportat exact ca orice firmă a licuricilor care acceptă să lucreze în Românika , cerînd , şi obţinînd , c-aşa-i în tenis , o sumă cam măricică.Nu-i vina lui Bute , băiat onest , corect şi muncitor dar acum , după meci ne dăm seama că deznodămîntul era cam ştiut.Care or fi fost cotele la pariuri?

glass  •  13 iulie 2011, 16:28

D-le Tolontan
Felicitari pt. articol.Oamenii il iubesc pe sportivul Bute si cred ca merita.Pacat ca numele lui este amestecat in aceasta afacere care miroase urit.
Cred ca ar trebui continuat demersul d-voastra pana la finalizare.
Va sugerez sa faceti o analiza in gazeta referitor la versiunea IBF si o comparatie intre versiuni.Poate asa nu l-ar mai considera lumea nebun si invidios pe Doroftei.Obreja este de buna credinta?
Doamna Udrea era revoltata l-a o emisiune a Nasului ,ca in sect 1,primarul Chiliman reabiliteaza blocuri pt cetateni.Cu banii platiti pt simulacrul de gala ,cate blocuri se puteau reabilita.?

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2011, 16:31

glass: colegul meu marian ursescu a facut analiza versiunilor, nu aveti dreptate, sa stiti! IBF nu e nici pe departe cea mai slaba versiune daca asta doriti sa sugerati

kappa  •  13 iulie 2011, 16:36

In fine sunt multumit de articol. L-am citit cu interes. Deci puteti fi si jurnalisti adevarati cand vreti 🙂

Prefer asta de o mie de ori decat scandalurile si loviturile sub centura aplicate lui Bute inainte si dupa de meci.

dan _USA  •  13 iulie 2011, 17:08

Cataline sincer crezi ca nu mai putem noi sa dormim ca au folosit astia bani publici sa-i organizeze o gal lui Bute?? sincer nu ma intereseaza ..as fii vrut sa foloseasca de 5 ori mai multi bani publici,europemi de care vreti voi dar sa organizeze un meci ADEVARAT asta e problema ..cu Kessler,Froch sau Ward era perfect daca bagau mana adanc in buzunar dar pentru un meci cu Mendy???sa fim seriosi..bursa lui spune mult daca tu boxer NEINVINS in carieraacepti o bursa de 100 de mii de euro…inseamna ca nu esti mai mult decat un sparring partner pt Bute..eu cred ca partenerii lui de sparring pt meciul asta au luat mai multi bani decat Mendy..kessler,froch nu sunt NEINVINSI dar pt banii astia nici macar nu se incalzesc..asta ar trebuii sa aduci tu in discutie //de fapt u a fost o gala profesionista a fost o susa si atunci pt un asmenea „meci” chiar ca a fost bataie de joc..ma repet 20 de milioane daca se cheltuiau pt un meci cu ward atunci chiar se facea imagine,publicitate ce vreti voi asa a fost o pacaleala …

milici  •  13 iulie 2011, 17:36

O cheie a dilemei e reţeta lui Bute la următorul meci.Atunci vom vedea dacă POVESTEA FRUNZEI cu Nutzi şi Rudotel în rolurile principale e reală sau vrăjeală.

milici  •  13 iulie 2011, 17:48

Rudotel , tip limitat dar tupeist , nevricos şi arogant , a afirmat că el a distribuit invitaţiile şi biletele cum a vrut muşchii lui greu încercaţi.Ulterior a acuzat publicul în ansamblu că n-a avut capacitate de înţelegere caînd a huiduit-o pe Madam Nutzi.Păi nu el i-a selectat? Mai bine chema corul Madrigal şi le punea partitura în faţă.Tolo , dacă tot te expui unui face a face cu Rudotel aminteşte-i şi cele de mai sus.Ai două posibilităţi:să-i ridici la fileu lui Rudotel sau să-l zgăndări şi să nu mai zici nimic toată emisiunea.

iony  •  13 iulie 2011, 18:34

CE ZICI D-LE TOLONTAN DE MARELE EVENIMENT INTERNATONAL DE LA SIBIU
ASA ZISUL ROMANIACS PE CARE NU-L BAGA NICI UN POLITICIAN IN SEAMA SI SE FACE CU BENEVOLI CARE NU COSTA NIMIC . NU V-AR INTERESA SI UN ARTICOL PE TEMA CA NE – AM SATURAT DE RESTUL, PE NIMENI NU INTERESEAZA CU ADEVARAT….

Monica iagar  •  13 iulie 2011, 18:38

Am sa raspund punctual celor scrise dupa ce eu chiar am cerut public ca aceea mare campioana sa fie platita la audienta si nu conf unei Lege 69/2000 care prevede retributiile pt campioni mondiali,olimpici si europeni …poate chiar as putea sa vb in numele tuturor celor care se antreneaza in momentul acesta pt Olimpiada de la Londra, sportivi si antrenori care nu au conditiile nici pe departe acelor cu care la Londra se vor intrece pentru noi ce 22 de milioane de oamenii….AS vrea sa punctez faptul ca nu am nimic cu Lucian Bute din contra il respect si ii respect orele interminabile de antrenament…stiu cum e sa iti cante imnul Romaniei cunosc fiorii si lacrimile de pe obraz ,stiu ca atunci simti cu adevarat ca esti roman si e normal,am plans cu el la intonarea imnului si cred ca milioane de romani au facut la fel,dar in acelasi timp ma pun si in locul celor care sunt in pregatire departe de casa si care nu au tot ce le este necesar pt marea performanta si poate pe unii dintre ei chiar nu ii cunoaste nimeni…In Romania s-au desfasurat multe competitii internationale dar care nu au avut parte de o astfel de mediatizare, pot sa va dau un exemplu Cupa Mondiala de Judo, si voi incheia cu o cerere tot publica rog forurile care gestioneaza fondurile pentru promovarea frunzei sa incheie contracte cu toti sportivii care ne vor reprezenta la olimpiada si deja sunt sportivi cunoscuti cum ar fi Alina Dumitru, Camelia Potec ,fetele din barca de opt de la Canotaj,Marian Oprea, si de ce nu si Constantina Dita care este ambasador in unele tari din lume si nu in Romania, ca sa ii cunoasca o tara intreaga sa ii promovam asa cum se cuvine. La Londra ne vom madri cu ei asa cum ne mandrim si cu Lucian Bute, Viorel Simion, etc…

mihai  •  13 iulie 2011, 19:36

@milici:
orice ban care intra in tara din exterior se cheama ca facem export ceea ce creste fondul monetar intern, atita timp cit este cheltuit in tara. mai simplu, daca inainte de gala se rulau in tara 1 miliard de euro, dupa gala se vor rula 1miliard si 2 milioane de euro, iar dupa 100 de asemenea evenimente se vor rula 1 miliard si 200 milioane de euro ceea ce in final ar face posibil ca nivelul de trai sa creasca (asta daca tara nu are datorii de plata si daca se doreste)

enderbmf  •  13 iulie 2011, 19:39

Salut! Super articolul, ca si multe alte articole de fapt! Nu stiu ce se intampla, (probabil cei care stau de „veghe” blocheaza) am dat de ceva vreme (20 min) „like” sa-l postezsi pe facebook si nici acum nu mi-a aparut pe facebook! In rest toate cele bune si:Nihil Sine Deo!

relu  •  13 iulie 2011, 20:02

interesant articolul . de ce nu pot sa il accesez din pagina gazetei si imi da ban ?

sandmann  •  13 iulie 2011, 20:45

sunt cel mai anti pedelist, dar am o intrebare pt Dl Tolontan:
dvs , daca aveati putere de decizie (sa zicem ca erati prim-ministru)ce faceati?
adica , vreau sa spun ca m-am saturat de critici, vreau si solutii.
si sa nu veniti cu faza cu sponsori privati…ca noi nu avem asa ceva.

Insidergames.ro  •  13 iulie 2011, 20:55

Din partea oamenilor despre meci, bineinteles ca nu s-a auzit decat BLAAAAAAAT..ce poti sa ii ceri romanului, de parca ar fi tinut meciul 10 reprize si atunci era oricine indreptatit sa strige, chiar si la un croseu mai sanatos…iar cand un politician mai si face ceva in afara de a fura…iar strigam cat ne tin plamanii. Romanul nu o sa se civilizeze niciodata, cel putin generatia asta 🙁

narcis  •  13 iulie 2011, 21:00

Un articol cu iz politic de scandal … chiar nu mai vrea nimeni altceva decat mizeriile astea si informatiile superficiale redate fortat pentru a intipari in mintea cititorului ideile unui ziarist fortat sa gandeasca? Crezi ca romanii sunt chiar atat de superficiali? Te inseli!

adrian  •  13 iulie 2011, 22:32

ma uit la emisiune si nu-mi vine sa cred cat de obtuz poate fi Obreja. De ce sa nu ne spuna cat a luat Bute daca e platit din bani publici? de ce sa nu stiu pe ce s-au dat banii? de ce e interesata Compania huilei sau rovinari etc sa dea bani la gala? ce au de castigat? orice companie cand da un ban se gandeste ce-i vine inapoi.
oamenii aia care au huiduit erau nepregatiti? este un nesimtit!

@sandmann  •  13 iulie 2011, 22:34

aveam macar bunul simt sa nu ma laud ca ti-am cheltuit tie banii pentru a organiza o gala.asta as fi facut eu… si de ce naiba e atat de important sa organizam o gala de box?
de ce a organizat Obreja si nu o companie din afara?

andrei  •  13 iulie 2011, 22:55

Stiti povestea cu broasca testoasa care traversa un rau cu un scorpion in spate? In mijlocul raului scorpionul inteapa broasca. Broasca, cu ultimele suflari, il intreaba: de ce m-ai intepat, acum o sa murim amandoi! Scorpionul raspunde: nu m-am putut abtine!

Asta este povestea noastra, a romanilor. Asta este motivul pentru care noi vom disparea ca natie. Nu maine, nu peste 50 de ani, dar in viitor, cu siguranta.

catalin comaromi  •  13 iulie 2011, 23:09

cataline explica te rog oamenilor de ce ai dato ca la ploiesti cand obreja ti-a demonstrat ca ai jignit ca sa vinzi stirea…tot ce ai scris era deja stiut de toata lumea si de institutiile de stat care au dat bani…a ca nu se stiau toate… asta este dar era scris mare in spatele lui bute cand dadea interviu ce si cum…si in al doilea rand prin articolul tau ai jignit o tara care a dorit atat de mult sa il vada luptand acasa…si daca o tara la vrut…poi banii aia publici nu is ai tarii…politicul e ales sa faca pe plac tarii si asta au facut…mutate la alt trust ca aici esti obligat sa scri prostii…

milici  •  13 iulie 2011, 23:21

@mihai
Merci că m-ai lămurit, aveam nevoie dupa ce-am lucrat o viaţă într-o bancă.Întrebarea mea e- dacă făceam ceva cu ei era bine sau rău?

milici  •  13 iulie 2011, 23:28

@Mnica Iagăr
Propuneţi , ca să glumim puţin , ca toate fetele la Olimpiadă să fie PURTĂTOARE de FRUNZĂ! Problema e că , oricine şi oriunde ar plimba frunza ar face-o degeaba pt că nu avem condiţii de turism civilizat.AR TĂIA FRUNZĂ LA CÎINI adică.

petre stelistu  •  13 iulie 2011, 23:30

Poate gresesc,dar eu am inteles ca boxerii au fost platiti de Interbox.Probabil de aceea in clasamentul federatiei internationale de box,Bute apare de cetatenie canadiana.Banii care au fost cheltuiti de Elena Udrea & com.,trebuiau sa intre prin buzunarele lor si nu stiau cum sa faca acest lucru.Totusi ceva este la mijloc,odata ce nu am auzit de sponsori principali pentru o gala „atat de mare” si profesionista.Bute este un campion,dar asociindu-se cu nume murdare din politica si sportul romanesc poate sa-si piarda din sustinatorii din Romania,dar si din strainatate.Din cate am auzit,vrea sa investeasca in imobiliare,deci are nevoie de sustinere politica.Domnule Tolontan,aceste articole sunt foarte interesante si bune pentru poporul roman,dar ar fi bine sa fie urmariti si MATUSA TAMARA cu psdistii lui,ca tare nu cred eu ca ei stau pe uscat pe aceasta criza.Spun acest lucru,fiindca ar fi tare bine ca populatia sa nu uite ca ei,impreuna cu MATUSA TAMARA(ADRIAN NASTASE)si ION ILIESCU,au creat aceasta dezordine prin formarea unor grupuri mafiote.

petre stelistu  •  13 iulie 2011, 23:35

Am auzit ca Vodafone a vrut sa se implice in aceasta gala,dar s-au retras.Prin aceasta manevra,ei au castigat mai mult,fiinda se vede destul de clar cum acest meci a avut un efect negativ,pentru boxul romanesc,tara noastra si probabil pentru Bute.

Tolontan: Doua firme din scandalul Ridzi au construit si tribunele de la meciul Bute-Mendy | pascupas.net  •  13 iulie 2011, 23:48

[…] la început. canadienii au refuzat și au rămas să organizeze gala cu Obreja", mai spune Tolontan pe blogul sau […]

Comentează