„Noaptea visez că merg din nou” (II)

Mihai Neşu: “Oamenii au vise cu ei zburînd. Subconştientul meu s-a adaptat. Noaptea, visez că merg”

marți, 13 septembrie 2011, 12:18

Mihai Neşu: “Oamenii au vise cu ei zburînd. Subconştientul meu s-a adaptat. Noaptea, visez că merg”

Azi, partea a doua a interviului realizat în clinica De Hoogstraat din Utrecht  cu Mihai Neşu, fotbalistul paralizat de 4 luni de la umeri în jos.  Poveştile sale memorabile descriu o lume crudă şi generoasă deopotrivă

Da, aveţi dreptate sa va gîndiţi la asta! N-o spuneţi, dar o gîndiţi: înfrumuseţează ziaristul totul?! Cazul Mihai Neşu pare povestea unei exemplarităţi căutate. Un sportiv de 28 de ani a suferit un accident stupid la antrenament acum 4 luni. Nu-şi poate mişca decît capul şi mîna dreaptă, dar şi aceasta incomplet. Şi totuşi, îşi poartă suferinţa cu un optimism lucid.

E o versiune cosmetizată a vieţii, obţinută printr-o chirurgie jurnalistică  de imagine? Nu! Nu e aşa! Sau nu e Mihai Neşu aşa.

Nu înfrumuseţez şi nu omit nimic din detaliile vieţii fostului fotbalist al Stelei, al lui FC Utrecht şi al echipei naţionale, aşa cum am ajuns să le cunosc, incomplet, desigur.  Scriu despre o viaţă dusă sub anonimat, Mihai e înregistrat la clinică sub un amuzant nume olandez de familie tocmai ca să nu fie în atenţia nimănui! Scriu despre o viaţă în care Mihai stă conectat cu ceilalţi printr-un iPhone pe care-l comandă cu gura, “o propunere a mea, pe care mi-a executat-o omul de la Servicii Inovative şi Tehnice din clinică”. Există aşa ceva!

Iar dacă există un om angajat de spital ca să se ocupe cu inovaţiile pentru bolnavii paralizaţi, atunci veţi înţelege mai uşor fiecare dintre poveştile pe care Mihai Neşu a decis să le spună cititorilor Gazetei.

Şi apropo de înfrumuseţare. Ieri a sosit un mesaj de la un cititor din Londra: “Mihai Neşu pare extraordinar nu atît pentru că e optimist, ci pentru că e reflexiv. Oamenii care se gîndesc atent şi profund la ei, la ceilalţi şi la lume sînt speciali”.

Hai să vedem cum sînt speciale istoriile lui Mihai Neşu!


Românii au fost uluiţi în faţa puterii psihice a fotbalistului

“Le dau ceva?”. Întîi, nu pricepi ce spune colegul tău la telefon.  Se referă la interviul lui Neşu. “Le pun ceva în mîncare, le dau nişte pastile pentru cap? Serios, nu cred că altfel se poate să fii atît de optimist cînd de patru luni eşti paralizat de la umeri în jos!!!”. Aha, acu’ înţelegi.

Nu m-am gîndit la asta, dar uimirea ziaristului Daniel Nanu avea să se prelungească şi să se ramifice toată ziua, în zecile de telefoane primite ieri, după publicarea primei părţi a interviului cu Mihai Neşu:  “Hai, mă, că nu se poate fără! Ce tratament dau olandezii pentru psihicul celor imobilizaţi după accidente la coloană?!”.

Neşu ia magneziu. O pastilă mică, albă, pe care asistenta i-o strecoară între buze.

Poate că nu ei dau, poate că nouă ni se dă.

Au lucrat 300 de ani!
Turnul catedralei din Utrecht are 112 metri înălţime. Aproape patru blocuri de 10 etaje înşurubate unul peste celălalt. A fost terminat în secolul 14. Construcţia a durat 300 de ani.

În zilele senine, din vîrful Domtoren se ghicesc clădirile din Amsterdam, efigia urbană a liberalismului şi excentricităţii, tentaţie aflată la doar 60 de kilometri distanţă. În fine, asta cu zilele senine e un fel de a spune.

Fuga la Amsterdam
“Ai văzut oraşul?”, întreabă Mihai. La Utrecht se referă. “E frumos şi liniştit chiar dacă pierdem meciurile”, rîde el.  “Cînd am venit aici, în 2008, eram fericit că, după victorii, oamenii îmi strîngeau mîna pe stradă, dar mă gîndeam cum o să fie la înfrîngere. La început, mamă, mamă!, de ruşine fugeam cu Maria în Amsterdam ca să nu dăm ochii cu suporterii cînd pierdeam”.

Treaba că fugea de ruşine n-o cred. Nu te duci la Amsterdam de ruşine, te duci să te distrezi. Bine, coffeeshopuri sînt şi la Utrecht. Copiii sub 14 ani care citesc acest articol sînt rugaţi să creadă că “coffeeshop” e un loc unde se bea cafea. Nişte caraghioşi noi, părinţii!

Apoi a urmat prima întîmplare pe care Mihai vrea s-o povestească.

“Întîi pe ziar, apoi pe net”
Un respiro. Aer adînc în piept. Abdomenul lui Mihai se mişcă regulat. Stă la orizontală şi respiră.  “E norocul meu că pot respira. Abia aştept să citesc interviul”.

“Îmi vreau vechiul creier analog înapoi!”, scrie undeva Nicholas Carr, analist şi sceptic al lumii digitale în care nimeni pare nu mai citeşte.

E o nebunie, asta-i adevărata nebunie, să crezi că, în plin deficit naţional de atenţie susţinută, oamenii vor citi pe îndelete poveşti. Mihai Neşu e sigur însă că discuţia lentă, infinită, în fond o discuţie între un bărbat de 28 de ani paralizat de la umeri în jos şi milioane de oameni care au auzit cîte ceva despre drama lui, această discuţie, aşadar, poate fi întîmpinată cu multă răbdare de către voi.

O simplă discuţie fără imagini, fără fotografii, imagini care oricum nu ar arăta nimic spectaculos, pentru că Mihai e neschimbat la faţă. Doar o discuţie şi cuvintele pe hîrtie sau pe ecran.

“Auzi, fii atent, tipăriţi întîi articolul în ziar şi abia apoi îl puneţi pe net? E normal aşa”, planifică el, amuzat. “O -să-l citesc şi eu pe iPhone, dar să-mi trimiţi şi ziarele, te rog!”.

Încep poveştile.

„Manevrez iPhone-ul cu gura. Cînd l-oi sunat pe George Ogăraru s-o speriat: «Îţi mişti mîna? Ţii telefonul?!! ». Stai liniştit, i-am zis. E brevet personal!”



La Clinica de Recuperare din Utrecht, Mihai Neşu are un program fix. Nu face doar ore de terapie fizică, ci şi şedinţe frecvente cu cel care se ocupă de inovaţiile tehnice pentru oamenii cu dizabilităţi.

“E un mega băiat”, îl descrie el pe angajatul de la inovaţii. În afara scaunului cu rotile, două sînt dispozitivele pe care Mihai le foloseşte. Primul, standard, este un tub plasat deasupra patului, tub în care suflă şi schimbă canalele TV ale te-levizorului de la clinică.

Tot gura o foloseşte şi pentru a utiliza telefonul, voce şi sms, pentru a naviga pe net şi pentru a-şi citi mailurile. Pasionat de tehnologie, ideea i-a venit lui Mihai de la stick-ul utilizat de regulă pentru ecranul touch de iPhone.

“Mi-am adus aminte de stick-ul Apple şi l-am rugat să ne imaginăm împreună un stativ pentru iPhone-ul meu, care să aducă aparatul în faţa mea şi eu să-i pot atinge ecranul cu un beţigaş special de 15 centimetri”, arată Mihai. Aşa formează numerele, aşa dă sms-uri.

Mihai urmăreşte direct pe ecranul de iPhone clipuri pe youtube, “ascult muzică diferită”, emisiuni TV din ţară difuzate pe net sau siteurile pe care le citeşte.

Următorul pas va fi adaptarea softului eye-tracking, care este deja experimentat inclusiv în clinica olandeză.  “Chiar colegul meu de salon are o versiune a softului”, spune Mihai.

Practic, în eye-tracking se foloseşte un ecran special de computer, senzitiv la privirea umană.  “Tastatura îţi apare pe ecran şi, fără mîini, fără mouse sau fără alt device, doar cu privirea, poţi muta cursorul sau poţi tasta litere dacă clipeşti. Şi dacă nici măcar nu poţi clipi, există şi astfel de oameni paralizaţi, ai o versiune în care se tastează dacă ţii privirea fixată asupra unei litere cîteva secunde”, spune Mihai.

Privirea îi luceşte. Exact pe asta se bazează eye-trac-king. Pe strălucirea corneei reflectată pe ecran. Cînd tehnologia a apărut, consumatorii s-au îngrijorat, a scris New York Times. “Dacă apeşi SEND din greşeală cu privirea şi faci o plată cu cardul?!”, au exclamat ei.

Ridicol? Deloc. Mihai e foarte atent cu banii lui.

A dat un SMS
Pasiunea pentru tehnologie îl ajută acum pe Mihai Neşu: Duminică noapte, el a privit pe iPhone pe net emisiunea pe care Mircea Badea i-a dedicat-o, iar luni dimineaţă a trimis un sms, folosind dispozitivul de buze, către gsp, cu mulţumiri şi ziarului, şi realizatorului TV

“Eram în primul an de contract cu FC Utrecht. Pierdusem cu 5-1 cu Vitesse. Un dezastru cum ar veni”, se crispează Neşu.

“A doua zi, la stadion, l-am văzut pe Frans van Seumeren, acţionarul clubului. E milionar, dar milionar adevărat la cîte impozite se plătesc aici! Eram în parcare şi am stat cu fundul în maşină. Am zis c-o pleca. Mi-era ruşine să dau ochii cu el! N-a plecat şi am pornit spre teren, pe lîngă el. M-a văzut, m-a salutat şi mi-a zis doar atît: «N-a fost prea bine ieri, aşa-i? Lasă că batem meciul următor, avem cu Feyenoord». Ţin minte şi acum că am rămas mut, n-am fost în stare să mai spun nimic”.

Aceste  întîmplări l-au transformat. Accentul ardelenesc a rămas după 10 ani de cînd a pornit din Bihor, dar ideile i s-au schimbat la 3 ani de cînd a plecat din România.

“După ce am trăit trei ani în acest fel, m-am trezit mirat ori de cîte ori simţeam, la «naţională», că oamenii ne apostrofau în afara terenului. Nu pe stadion, unde toată lumea îi încinsă, ci pe stradă. Cum să zic, m-am surprins singur cu mentalitatea schimbată, pentru că nu mă mai simţeam vinovat sau temător, ci doar mă gîndeam: «Ce au cu mine? Am dat tot ce am putut eu!»”.

„Am un patron a cărui firmă a scos submarinul atomic Kursk de pe fundul mării, cu tot cu cadavrele marinarilor, şi care nu mi-a reproşat, niciodată, nimic, indiferent de rezultat”

Nu-l idolatrizează. Chiar şi faţă de patronul său, Neşu pare la fel de liber în gîndire: “Uneori, Frans van Seumeren are planuri cam exagerate cu echipa. Dar se zbate mereu şi se gîndeşte cum să organizeze clubul, cum să facă mai multe abonamente sau să aducă mai mulţi spectatori”.

“La un moment dat, l-am văzut pe patron pe Discovery. Semna, împreună cu Putin, contractul prin care una dintre firmele lui urma să scoată submarinul Kursk de pe fundul mării. Erau trupurile marinarilor în el şi ceva rachete atomice, neexplodate parcă”

Operaţiunile de recuperare a epavei şi a cadavrelor, aflate la 100 de metri de suprafaţă, au fost extrem de dificile din cauza riscului de explozie a încărcăturii atomice militare aflate la bord.

Despre Kursk
Kursk a fost submarinul atomic al flotei ruse care s-a avariat în august 2000, omorînd 118 -oameni aflaţi în interiorul devenit o capcană îngrozitoare pe fundul mării Barents.

“Van Seumeren e un tip total special. Cu toate afacerile şi bogăţia sa, locuieşte în casa cea mai mică din sătucul său”, îl completează Maria, soţia fotbalistului. “Se poartă modest, umblă o săptămînă cu aceleaşi haine de-ţi vine să-i zici: «Mai schimbă-le!»”, se amuză Mihai.

“Anii trecuţi patronul  a traversat, cu soţia şi cu cîinele, Europa pe bicicletă pînă la St. Petersburg, iar anul acesta mi-a trimis o vedere din concediul în care a mers pe jos din nordul în sudul Olandei”.

În salon, peretele din spatele patului lui Mihai este acoperit cu mesaje de încurajare şi cu vederi sosite cu poşta din vacanţele prietenilor. E o cacofonie de culori. Violetul cîmpurilor de levănţică din Provence, albastrul unui cer din Toscana sau conturul unei insule exotice. O vară întreagă.

Pe 10 mai 2011, la cîteva minute după accidentul petrecut pe terenul de antrenament al lui FC Utrecht, Mihai ajungea la spital. Conştient şi, mai ales, conştient că nu se poate mişca.

Ştia că e grav, dar nu ştia că poate muri în orice moment.  “Abia după operaţie, Maria mi-a zis că, timp de două zile şi două nopţi, n-au ştiut dacă voi trăi”, spune Mihai.

“Chiar şi cînd am redevenit conştient după intervenţie am avut zile foarte grele”. I-au rămas două momente puternic înscrise în memorie.

“Maria mi-a spus că două zile n-au ştiut dacă voi trăi”

“Cînd m-am trezit, eram la Reanimare şi m-am uitat pe geam. Construcţia sălii a fost astfel concepută încît vederea să dea într-un soi de curte interioară frumoasă, cu vegetaţie şi pomi”, rememorează el, respirînd, dintr-o dată, accelerat. Este emoţionat.

“Atunci m-am simţit bine să văd viaţă şi natură. Mai tîrziu, am realizat că ei au gîndit lucrurile în aşa fel încît oamenii aflaţi la încercare să poată să vadă primul lucru un colţ frumos de lume!”. Sau ultimul, dar asta n-o spune. O gîndesc eu, nu ştiu dacă amîndoi. Şi n-are nici o importanţă.

Mihai adaugă.  “A mai fost ceva. Nu puteam să dorm, nu neapărat de dureri, dar nu aveam o stare bună. Au încercat cu somnifere, dar nu mă ajutau şi nici medicii, nici eu nu le doream în exces”.

Se uită în tavan. Unul dintre puţinele răgazuri pe care le cere, -tacit, ritmului impus de el pentru discuţie. Doar cîteva secunde de pauză. Apoi reia. “Vezi, acum cînd mă uit în tavan ştiu să-mi stăpînesc mintea şi mă simt bine. Atunci însă, mintea mea fugea la fel şi fel de gînduri”. Şi, în acea noapte, de el s-a apropiat o asistentă, “una dintre cele două care mă supravegheau în acea tură”.

“O zis că, decît să iau pastile, mai bine stăm de vorbă. Şi a stat cu mine de vorbă o noapte întreagă”. Plînge.


Ca orice suferind, imaginaţia lui Mihai explorează vecinătăţile umane şi cazurile asemănătoare. “La un moment dat, cei de la club ne-au anunţat că vom juca un meci pentru un poliţist care a avut un accident la datorie”, îşi aminteşte fotbalistul. “Am jucat partida de caritate. După accidentul meu, am aflat că omul avea ca mine, o leziune la nivelul vertebrei C3!”.

S-a interesat şi povesteşte. “Poliţistul era pe stradă, la serviciu. Un om a vrut să se sinucidă, el a intervenit, a reieşit o busculadă şi cineva, nu mi-a clar cum şi de ce, i-a băgat un cuţit în gît poliţistului exact la vertebra C3. A paralizat! A vrut să ajute pe cineva şi a paralizat”.

N-a abandonat însă şi s-a refăcut parţial. “Acum lucrează tot la poliţie, în birou, desigur, în cărucior. Cei de la clinica de aici mi-au spus că mă vor duce să mă întîlnesc cu el. Vă daţi seama ce legătură ciudată s-a creat! Amîndoi ne-am accidentat în timpul meseriei noastre, în acelaşi loc, şi, fără să ştiu ce va urma, eu am jucat pentru el”.


Mihai a întîlnit un caz care descrie raportul dintre statul olandez şi cetăţenii săi. “Nimeni nu este externat din centrele de recuperare pînă cînd nu are condiţii potrivite de locuit”, spune Neşu. Statul are un număr de case special amenajate pe care le dă celor fără posibilităţi. “Mi-o povestit o fată care şi-o făcut-o cu mîna ei. Nu e nici o legătură cu poliţistul, alt caz. Fata a vrut să se sinucidă, a sărit de la etajul 6. Dar uite că Dumnezeu -i-a mai dat o şansă. Trei luni a stat în comă cum se numeşte?”. “Indusă…”. “Aşa. O stat cinci luni în spital şi, cînd am ajuns eu aici, am întîlnit-o. Trecuseră 10 luni de cînd se aruncase şi putea să-şi mişte şi picioarele puţin. Sus era aproape normală, jos îşi ridica gamba, nu ca să umble, dar oricît”.

Povestea fetei nu s-a oprit aici. “Pentru că n-avea unde să se ducă i-or oferit o casă chiar frumoasă, am văzut că a arătat ceva poze pe facebook. I-au schimbat baia şi altele în funcţie de ce avea nevoie. Cam asta fac ei pentru tineri”.

„Sincer, nu mă mai gîndesc că voi juca fotbal vreodată! Iubesc fotbalul, sînt fericit că am făcut-o timp de zece ani, dar şi dacă m-aş reface, nu aş mai juca. Aşteptările mele sînt altele”

 „Normal că sper să mă fac bine ca înainte, dar şi jumătate dacă mă fac bine, tot voi fi fericit. Măcar să nu mai am nevoie de asistenţă ca să mă dau jos din pat. Deja ar fi un pas mare să-mi folosesc braţele”

„Realitatea e că am văzut cu ochii mei ceea ce din afară părea incredibil. Oamenii de aici care-şi pot folosi braţele, chiar şi fără să meargă, fac aproape orice făceau şi înainte de accidente”

„Visez noaptea, mereu am visat. Acum visez că merg. Mă visez normal, nu m-am visat deloc lunile astea aşa cum sînt acum. Știu că oamenii visează că zboară, dar subconştientul meu s-o adaptat. Visez că merg”

«De cînd am citit ce a scris Gazeta despre Mihăiţă Neşu, mă plimb prin casă şi mă minunez cum ne ciondănim zilnic pentru tot felul de tîmpenii, fără să realizăm că, lîngă noi, sînt oameni care chiar luptă pentru lucruri cu adevărat importante »
Viorel Moldovan, fost internaţional

«Am rămas înmărmurit cînd am citit ce simte şi ce spune Mihăiţă. Nu-şi mai simte corpul, dar e la fel de tare cum îl ştiu de cînd jucam împreună. Nu cred că dintr-o sută de oameni sînt doi la fel de puternici ca el. -S-a bătut el mereu cu noi, pe teren, vă daţi seama cum o să se bată pentru viaţă! »
Eugen Trică, fost coleg

«M-am cutremurat de ce am citit în Gazetă. M-am convins că e la fel de puternic cum era şi pe teren. E o lecţie pentru noi. Din drama acestui băiat curajos învăţăm o lecţie de viaţă »
Ilie Dumitrescu, fost internaţional

«Noi, fotbaliştii, sîntem norocoşi că avem asigurări de sănătate. La judo, primeai o medalie şi rămîneai aşa, paralizat. Pe Neşu îl ştiu, nu s-a dat niciodată la o parte de la nimic. După cum gîndeşte, nici acum n-o s-o facă »
Marius Niculae, atacant Dinamo

«De acum încolo, cînd fac duş, o să conştientizez că simt temperatura apei pe corpul meu »
Bogdan Miu, realizator Europa FM

«A fost cea mai frumoasă ştire a zilei de luni cînd am văzut că Mihăiţă a vorbit cu atîta emoţie şi luciditate despre viaţa lui de acum. Îl ştiu de cînd jucam împreună la Steaua. E un caracter tare şi asta îl va ajuta »
Dorinel Munteanu, antrenor Oţelul

«N-a putut să citesc tot, mi s-a făcut rău. Îl cunosc de cînd era mic. E dureros, dar ştiindu-l, sînt convins că Mihăiţă va trece peste asta. Refuz să cred că va rămîne aşa »
Cristi Balaj, arbitru internaţional

«Sută la sută îşi va reveni. Cum eşti în teren, aşa eşti şi în viaţă. Mihai Neşu e un luptător, nu are cum să nu reuşească. E un moment greu pentru el, dar sînt sigur că îl va depăşi »
Ricardo Cadu, căpitan CFR Cluj

«Mihai e un luptător. E important că luptă şi că nu se dă bătut. Îşi va reveni, e un superbăiat. Trebuie încurajat, pînă la urmă e mai important să se poată bucura de viaţa şi de familia lui »
Gabi Mureşan, mijlocaş CFR Cluj

«Am citit interviul cu Neşu. E incredibil, săracul copil luptă să se facă bine. Îl apreciez enorm pentru tăria lui şi îi doresc tot binele din lume! »
Jean Pădureanu, preşedinte Gloria Bistriţa

«Mă doare sufletul cînd citesc despre Mihăiţă. E foarte bine că are psihicul tare. L-am întîlnit de multe ori pe teren şi ştiu că e un adevărat războinic. Astea sînt armele lui, voinţa şi faptul că n-a renunţat niciodată la luptă »
Claudiu Niculescu, atacant “U” Cluj

«Cred că Mihăiţă are lîngă el nişte oameni puternici, care-l ajută să meargă mai departe. E un lucru mare şi o spun din proprie experienţă. Cînd mi-au tăiat primul picior, nu mai aveam putere să mă uit la el. Clacasem. Dar familia m-a făcut să redevin un luptător! Aşa trebuie să facă şi Neşu! »
Viorel Turcu, fost internaţional, cu ambele picioare amputate

«După ce am citit articolul am înţeles că Neşu are un caracter fantastic dacă nu s-a prăbuşit după aşa ceva. Olandezii îl pot recupera, noi nu avem habar să facem aşa ceva »
Dumitru Dragomir, preşedintele LPF

«Mihai a transmis exact ceea ce simţea. A fost mulţumit că Tolontan a scris realitatea, nimic altceva. Citeşte toate mesajele de pe MySport şi de pe site-ul Gazetei şi aşa cum a spus şi în interviu, plînge cînd simte că lumea îi transmite dragostea ei »
George Ogăraru, fotbalist FC Sion (Radio GSP)

«E impresionant să-l «aud» pe Mihăiţă vorbind. Are un moral fantastic, un psihic foarte puternic. Aceste lucruri îl vor ajuta să lupte, aşa cum o făcea şi pe gazon, pînă la capăt »

Emeric Ienei, fost antrenor

«Sper să-şi revină cu ajutorul lui Dumnezeu! E un băiat prea bun, nu merita să i se întîmple asta. Acum are nevoie de linişte şi de susţinerea tuturor »
Ionuţ Rada, fundaş CFR Cluj

Da, ştiu că am anunţat că astăzi vorbim despre întîmplările lui Mihai din fotbal şi despre oamenii pe care-i  apreciază. Ne-am luat cu poveştile. Ne vom respecta promisiunea, revenim mîine!

Citeşte AICI prima parte a interviului: „Mihai din Milos”

Comentarii (232)Adaugă comentariu

cristi  •  13 septembrie 2011, 23:36

Esti incredibil Mihai , cat de curajos si puternic poti fi…..pacat ca nu suntem toti asa ca tine…tot binele din lume iti doresc si hai mai repede in iarba.
Mai te asteptam mult ?….Grabeste-te ca fluiera arbitrul.

Garantat vei reusi sa te faci bine.

SUCCES din tot sufletul iti doresc.

Ioana  •  13 septembrie 2011, 23:38

Impresionant….o lecţie de curaj, vointa si demnitate. Toate astea plus multă răbdare si munca îţi vor împlini visele….si cele ce acum par irealizabile. Ştiu ca pentru un caracter puternic ca al tau nu exista nu pot ci doar nu vreau….

O noapte frumoasa plină de vise.
Ramai acelaşi!

luca  •  13 septembrie 2011, 23:41

You wiil never walk alone!!!(ioan 3:16)

gheorghe  •  13 septembrie 2011, 23:52

mi-aş dori din tot sufletul să pot vorbi acum cu tine… Dacă aş putea şi la 3 dimineaţa aş răspunde la telefon să te ţin de vorbă ca să te pot încuraja şi să simţi că suntem alături de tine… Mihăiţă sunt absolut sigur că Dumnezeu te va face bine!!!

XAVII  •  13 septembrie 2011, 23:56

Ti se facea ”pielea gaina” cand il vedeai la ”nationala” cum isi dadea viata pe teren… el intreadevar era un adevarat razboinic la nationala nu ca altii care vin la spritzuri sau sa stam noi sa ne rugam de ei…Bai pitzipoancelor care sunteti ar trebui sa fiti mandrii ca va reprezentati tzara si nesu e o MANDRIE pentru noi…nu venea la nationala ca altii si isi ridica fusta in fata adversarilor cum fac unii..SINCER NICI NU MAI CITESC VREUN ARTICOL CHIVU A FACUT RADOI A DRES…LA ECHIPELE LOR DE CLUB..BAIETI!!!..PENTRU MINE SUNTETI 0..

alexRomania  •  14 septembrie 2011, 0:05

N-am crezut niciodata in puterea si exista lui Dumnezeu,dar imi doresc din tot sufletul sa ma insel si sa existe si sa ii ofere lui Mihaita sansa sa mearga din nou. Sa nu uiti Mihaita, suntem cu tine!!!

DANIEL  •  14 septembrie 2011, 0:27

TREBUIE sa te faci bine ai multe de facut in viata!Multa sanatate Mihai!

gabriel  •  14 septembrie 2011, 0:28

povestea cursului vieti lui nesu ma face sa vad viata altfel si sa ma bucur ca s sanatos si sa uit de restul.cred ca o sa si revina acest baiat pentru k este un luptator.sa ti dea Dumnezeu sanatate si sa poti merge din nou.sunt alaturi de tine…gabriel ,franta…..te salut tolo si te apreciez ptr articol

Bogdan  •  14 septembrie 2011, 1:05

Mihai, de cateva ori am fost foarte aproape de tine pt un autograf, au lipsit cativa centimetri sau cateva secunde.Stiu ca am sa il iau intr- o zi si va valora mai mult decat semnatura unui fotbalist. Sunt alaturi de tine!! Ne vedem pe un stadion! Bafta! Bodgan

olimpiu montreal  •  14 septembrie 2011, 1:05

Draga Mihai io vreau sa te felicit ca ai adus prin intermediul ziarului un mesaj care sensibilizeaza sigur pe multi dintre noi, pe mine cel putin mai ridicat enorm moral si sufleteste. Esti un barbat si un om adevarat si sunt sigur ca ce ti sa intamplat tie nu este in zadar, poate ca ai ajutat multi oameni sufleteste cu vorbele tale, poate pe uni si de la sinucidere, poate de la depresie cine stie… Oricum cat despre neputinta ta fizica io zic sa nu abandonezi lupta sunt convins ca iti vei reveni, secretul este sa crezi ca cea ceti doresti se va intampla si nu vei fi dezamagit. Din proprie experienta iti spun ca nimic nu se termina niciodata atata timp cat esti in viata si lupti. Fi tare, fi om, fa bine, ajutal pe aproapele tau si fi lumina unde este intuneric. Cu mult respect si dragoste Olimpiu

sookie  •  14 septembrie 2011, 1:12

m-au impresionat cuvintele tale.ai putea sa scrii o carte
sper sa mergi din nou, dar nu in vis

ImakeTHIS  •  14 septembrie 2011, 1:25

stiu ca poti !

Adrian12789  •  14 septembrie 2011, 1:38

Buna Nesule !!!

Defapt toata lumea te vrea pe gazon.. adica te vrea ca sa joci la clubul tau… Steaua Bucuresti ! Si iti spun si n uita de acest coment niciodata !!!!!! Tu trebe sa iti inchei cariera la Steaua ca capitan !!! Defapt tu iti vei incheia cariera la Steaua !!! Poate ti se mare un lucru mare.. adica cum spui tu.. mega… Nesule tu esti un baiat modest si te surprinde faptul ca cum de atata lume te sustine desi tu nu esti o mare vedeta, simt pe tine parca nu ai vrea sa fie asa mediatizat acest accident al tau.. nu vrei sa fii in centrul atentiei.. dar lasa nesule… sa si noi ne simtim prost ca tu te crezi inferior decat noi.. hmmmm.. nui asa.. tu pentru o intreaga lume esti un exemplu… asa ca nu te face de ras… fa ce trebe sa faci… Nesule !!! tu ptr noi toti vei fi ceva miracol… De ce? Ai sa vezi cand vei pasi pe noul stadion din Ghencea !!! fundas stanga si capitanul echipei Mihaitzaaaaa Nesuuuuuuuuuuu Mihaitzaaaaaaaaaaa Neeeeeeeeesuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu !!!! Cei 40 de mii de suporteri te vor ovationa pe noul stadion… ti se pare un mega vis asa ceva ???? :)) las ca eu te voi gasi si acel tricou cu nr.15 il voi obtine si chiar de la tine… Nesule !!!!! Nu stii cine iti scrie acuma aici intro seara tarzie.. dar eu stiu tot ce se va intampla !!! Ehhh e simplu asa la vorbe.. dar tu INTOTDEAUNA sa fi lucid la minte si cu pshihicul tare.. nuti fie rusine sa ceri ajutor.. fi lupatator… arata la toti de ce esti in stare pentru ca nu intamplator se intampla astea !!! Sunt lucruri mult mai importante in viata decat isi poate imagina un om.. tu treci acuma peste ele si dai exemplu si intr-un final vei reusi !!!! Nesule !!!! Ce sa-ti doresc eu tie de la un fotbalist care se va recupera ???? Sa nu uiti NICIODATA dar NICIODATA de ce exemplu dai tu acuma si prin ce situatie treci tu si gandeste-te la acei oameni care au nevoie de ajutor… Nesule… lumea se va schimba in ani urmatorii pentru ca vor fi mai multe lucruri neplacute in lume.. dar tu vei fi ambasadorul Romaniei in urmatorii ani care vin!!!! Iti pot doar cere insanatosire grabita iar cu ajutorul lui Dumnezeu sa areti lumii ceea ce trebe sa areti ptr ca asta se va intampla in anii urmatori.. Rabdare… calm…. fi lucid… gandeste…. fa progrese… alerga… fugi cat de tare poti numa vezi sa nu cazi !!
nu uita de statutul pe care il ai si trebe sal dai celorlalti doar astfel vei reusi.. tu nesule.. tu.. va vei intelege.. poate nu acuma.. mai incolo cand iti vei de seama… Niciodata nam scris coment pe niciun site.. o sa am rabdare la fel ca tine iar uramtorul coment pe care il voi scrie fa fi inainte acelui meci.. doamne ce meci… si in sfarsit ai reusit !!!!!! CU DUMNEZEU INAINTE !!!! Adrian12789

Radu Victor(FCD)  •  14 septembrie 2011, 1:49

Sa te faci bine Mihaita!!Esti eroul meu!!

stefan  •  14 septembrie 2011, 3:06

Salut Nesu, sunt fan steaua de cand ma stiu adica de vreo 21 de ani, din pacate acum tin doar cu o umbra a echipei care era atunci cand jucai tu sau radoi,ogararu etc jucatori care stiau ce inseamna onoare,respect sport ,nu ma prea pricep la incurajari dar stiu ca esti un baiat dintr o mie si daca e cineva care poate sa treaca peste asta tu esti acela si gandeste te ca sunt multi oameni amputati psihic ….nu ma pot pronunta ce e mai rau nu sunt in masura dar partea plina a paharului e ca poti sa gasessti puterea acolo unde altii au uitat demult sa o faca.Sanatate si insanatosire grabnica 😀

nelu  •  14 septembrie 2011, 8:08

Cand am citit nu m-am putut aptine sa nu pling. Iti doresc sanatate multa,din suflet imi doresc sa te faci bine,fii un baiat deosebit de aceea dumnezeu o sa te ajute sa-ti revii,sa poti pleca in concediu cu sotia ta. Multa sanatate si iti doresc tot binele din lume si sa mai auzim vesti bune de la tine.

ar85dan  •  14 septembrie 2011, 8:16

SUCCES Mihaita! Sa te faci bine!!!!

luciavini  •  14 septembrie 2011, 9:39

Sa-ti dea D-zeu putere sa te faci bine!!!

Hash  •  14 septembrie 2011, 9:52

Poate acum realizam ca viata inseamna emotie, tarie de caracter si dorinta de a merge mai departe. Este grav ca trebuie sa ne dam seama de asa ceva in momente in care unul din semenii nostrii este intr-o situatie dificila. Multe lucruri trec pe langa noi in viata si nu ne dam seama de ele, nu ne bcuram de fiecare secunda si de fiecare moment care va fi unic. Mihaita este deja castigator, a invins moartea si sunt sigur ca isi va reveni de natura sa-si poata indeplini visul si sa-si duca viata linistit impreuna cu familia…departe de Romania. Pentru mine Mihaita esti mai mult decat un fotbalist. Succes si incredere…Cosmin

Razvan_FZR  •  14 septembrie 2011, 9:53

Daca ar exista mai multi Mihaita Nesu, lumea ar fi mai bogata! Lupta Mihaita, o tara intreaga este alaturi de tine si te sustine, fii acelasi Nesu de pe teren, curajos si plin de determinare,nu te lasa doborat! Esti un invingator si sigur vei iesi triumfator si din incercarea asta!Sanatate si multa bafta !

ana maria  •  14 septembrie 2011, 9:59

Se spune ca doar oamenilor puternici le da Dzeu astfel de incercari. Sa fii sanatos, sa te recuperezi si sa traiesti fiecare clipa plin de optimism si dragoste!!

cretuionelmarian  •  14 septembrie 2011, 10:10

“Visez noaptea, mereu am visat. Acum visez că merg. Mă visez normal, nu m-am visat deloc lunile astea aşa cum sînt acum. Știu că oamenii visează că zboară, dar subconştientul meu s-o adaptat. Visez că merg”-sper din toata inima sa ti se implineasca visul!
Esti un luptator ,imi aduc aminte de un meci cu dinamo cand la un contact cu un adversar ai ramas inconstient cateva secunde ,cand ti ai revenit ai vrut sa intri in teren imediat desi se vedea clar ca nu mai poti continua….asta arata vointa ta.Nu renunta , implinesteti visul!

Gabi  •  14 septembrie 2011, 10:16

Lupta NESU ! E varianta cantata de galeria echipei tale de suflet: „Lupta STEAUA” !!
M-am uitat la pozele din colectia mea si am 2 poze cu tine de la meciul din febr.2006: Heerenven-Steaua.
As vrea sa ti le trimit… si mai am o rugaminte: orice mic progres in recuperearea ta este pentru noi, cei care te iubim, o veste uriasa..
Lupta NESU !!!

apolodor  •  14 septembrie 2011, 10:22

Mi-l aduc aminte pe Mihaita de cand era copil si juca la echipa de tineret al Stelei .la echipa mare era antrenor Piturca anul 2000. era un tip firav uscativ,era impreuna cu Alex Piturca coleg la tineret Alex nu prea le avea cu mingea ca facu-se atletism nu fotbal. in schimb Mihaita era bataios de mic chiar daca era firav de mic. ce ti-e si cu viata asta ,nu credeam ca MIHAITA o sa traiasca o drama atat de mare. dar poate Dumnezeu avea grija de acest baiat plin de caracter si VOINTA !!! Doamne ajuta !!!

alex  •  14 septembrie 2011, 10:23

MA ROG LA DUMNEZEU SA TE FACI BINE . PUTERE , SANATATE , RABDARE, NOROC SI CREDINTA IN DUMNEZUE .

CU RESPECT SI ADMIRATIE ALEX SIGHISOARA .

apolodor  •  14 septembrie 2011, 10:31

stii cred ca o sa te vad la un meci al echipei STEAUA venind ca suporter . PE PICIOARELE TALE . CUM TU AI IN SUBCONSTIENTUL TAU IMAGINII CU TINE MERGAND .SI EU TE VAD VENID LA UN MECI PE NATIONAL ARENA IN MIJLOCUL SUPORTERILOR . DOAMNE AJUTA !!! SA TE VEDEM APROAPE DE NOI !!!!

my_shoes93  •  14 septembrie 2011, 10:33

Stii la ce ma gandesc si ma bucur acum ? ca TRAIESTI, ca esti printre noi, ca ne bucuram sa auzim vesti despre tine, ca ne impartasesti atatea idei despre cele vazute si traite de tine ca fotbalist, ca LUPTI, ca RAZI, ca VORBESTI, ca POVESTESTI, ca PLANGI, ca numai tu sti sa tastezi anume de pe iPhone, ca VISEZI ca mergi normal…EU MA BUCUR PTR TINE si te astept ca intr-o buna zi sa te intalnesc intamplator pe strada ( poate chiar in Grecia ) si sa ma opresc dintr-odata, sa ma treaca toti fiorii, sa lacrimez de BUCURIE ca te vad alaturi de familie…e tot ce vreau sa vad in viitor, Mihaita ! si asta-mi DORESC SA SE INTAMPLE, si sti si tu cum sta treaba cu dorintele, nu-i asa ? 🙂 SE IMPLINESC !!! CINEVA acolo Sus te iubeste, crede-ma !!!

kolo  •  14 septembrie 2011, 10:46

Cu greu am putut sa citesc tot articolul. Spre sfarsit mi-au dat lacrimile si am avut un nod in gat pt mult timp. Am vrut sa renunt la un moment dat si atunci mi-am dat seama cat de puternic este Nesu si cat de slab sunt eu. Daca el poate trece peste aceasta teribila incercare pe care i-a dat-o DUMNEZEU atunci pot si eu sa fac un lucru atat de marunt: sa citesc articolul pana la capat. Pacat ca nu-l pot ajuta cu nimic…

Gigi  •  14 septembrie 2011, 11:21

MULTUMIM Mihaita!!! Esti printre putinii oameni care ne dau sperante, incredere si spirit de lupta. Multumim inca o data. Doamne ajuta! Asa cum nu ai abandonat nici o lupta, te rugam sa nu o abandonezi nici pe asta. Dumnezeu te va ajuta, pentru ca esti un om extrem de puternic si stii sa pretuiesti viata si nu sa o batjocoresti. Iti dorim tot binele din lume si MULTA SANATATE!

florin.b  •  14 septembrie 2011, 11:40

Stii ,eu deja am emotii gindind ca poate tu imi vei citi acest mesaj..Am emotii pentru ca…eu inteleg,atitia ani te-am vazut la televizor ,mereu pe stinga,mereu fugind cu parul ala cirliontat si blond ,mereu,mereu cu zimbetul pe buze si chiar ma intrebam ” cum poate ma omu’ asta sa rida chiar si atunci cind are capul spart si parul blond s-a facut roscat de la atita singe ,cum poate ma ? ” Ei bine uite ca poate.Am un poster cu tine si restul baietilor de la acel meci de vis cu Lens ,i-am batut cu 4-0 ,eheeee si ce feritit am fost in seara ai…Te miri ca atitia oameni iti sint alaturi acum ? De ce te miri mai baiate ? Tu pe citi oameni n-ai facut fericit ? Si sa lupti Nesule ,sa lupti ai auzit ? Daca misti dreapta ,sa misti si stinga,ca tu pe stinga ai jucat .Si dupa ce le vei misca pe amindoua ,o sa vezi,eu citesc viitorul :),o sa misti si piciorul sting ..tot stingul ,ala cu care ai centrat de atitea si atitea ,iar apoi o sa misti si dreptul ,ai sa vezi ..nu-ti zic asta ca sa te incurajez ca nu de incurajari ai tu nevoie ,tu esti mai curajos decit noi toti la un loc.Iti zic pentru ca asa va fi…Si stii ce mai vad eu ? Te vad pe Ghencea ,acasa la tine,la noi ,nu vei mai juca ,dar vei fi acolo ,cu Ogararu,Goe ,Ghionea linia noastra de fund ..si ei ,ci din tribune,si noi..cei de la tv ,vom zibi ,pentru ca si tu vei zimbi…si vom cinta iar „Steaua sintem noi … ” cei care mergem…sau nu…

Monica  •  14 septembrie 2011, 11:40

Buna ziua,
Fără să mai aduc si eu laude binemeritate interivului-reportaj al lui Cătălin Tolontan, ma gandeam ieri in drum spre casa la ce spunea Mihăiţă despre mentalitatea care i s-a schimbat acolo in doar trei ani. Norocul lui, daca poate fi numit asa, in toata drama asta, a fost ca i s-a intamplat accidentul in Olanda si nu in Romania. Acolo va avea parte probabil de un apartament dotat special petnru persoane descapacitate, aici ar fi avut parte probabil de un show dezgustator marca Becali care ar fi iesit cu un teanc de bani la TV sa spuna ca il va ajuta el pe Neşu. Dar nici macar Becali nu ar fi fost problema, ci statul român, impotent in problema persoanelor cu dezabilităţi, practic inexistent. Si ar mai fi fost oamenii si aici ajungem la mentalitate. Câţi orbi sau oameni în cărucioare cu rotile vedem noi pe strazile României? E adevărat, nu au la dispoziţie facilităţi (rampe, trasee marcate, etc), dar când apar în mijlocul străzii, brusc se face spaţiu în jurul lor, oamenii îi privesc cu curiozitate de parcă ar fi nişte extratereşti picaţi pe Magheru. Discriminarea e o boală veche a românilor, nerecunoscută, motiv pentru care nu va putea fi curând vindecată. Românii, in general, sunt intoleranţi cu absolut tot ce este DIFERIT, incluzând aici, pe lunga listă de indezirabili, şi persoanele cu handicap. Îmi pare rău că trag astfel de concluzii, dar în apărarea mea vine un sociolog timişorean care a spus că românii sunt autişti sociali. Sunt poporul cel mai dus la biserică (după Polonia), dar cel mai nereceptiv la problemele semenilor. Îndeplinesc preceptele religioase doar la nivel de ritual şi nimic mai mult.
Schimbarea nu vine numai de sus. Nu trebuie să aşteptăm doar ca autorităţile să facă spitale speciale, rămpi, lifturi. E necesar ca noi, fiecare persoană în parte, să contribuim, să participăm, să reclamăm, să denunţăm, să avem conştiinşţă civică şi să ne schimbăm mentalitatea, precum Mihai Neşu.

adrys  •  14 septembrie 2011, 11:45

E absolut emotionant articolul. Am ramas mut cum s-ar spune.
Si nu degeaba se spune ca, ”cat traiesti, inveti”. Si am invatat multe din cele relatate de Mihai Nesu!
Uneori in oameni, se ascund niste calitati fantastice.
Te admir Mihai, si sigur ve redeveni ce ai fost.

ss  •  14 septembrie 2011, 11:56

Mi-am facut curaj sa citesc azi episoadele interviului cu Nesu…..extrem de emotionante si datorita faptului ca Mihai e un caracter deosebit. Dumnezeu trebuie sa-l ajute!

Gabriela  •  14 septembrie 2011, 11:57

Ma rog sa te ajute Dumnezeu sa te recuperezi si sa stii ca daca as putea ti-as da din forta si din puterea mea de miscare ! Imi este tare drag cum vad ca vorbesti asa cum o facem toti oradenii . Inca o data : Dumnezeu sa te ajute !

Trevor  •  14 septembrie 2011, 12:12

Mihai, I wish you all the best with your recovery . . We love you and your are always one of us . . FC Utrecht loves you

Ella  •  14 septembrie 2011, 12:17

Dumnezeu este alaturi de tine! Continua sa crezi si sa speri in sansa ta de a te vindeca. Esti un om cu totul SPECIAL…! Dumnezeu sa te binecuvanteze…!!!! 🙂

C. Ionut  •  14 septembrie 2011, 12:21

Mihai, sunt Stelist dar nu microbist. Am mers la meciurile Stelei din Cupa Uefa. Mi a ramas in minte cum iti trosneau oasele cand doborai un adversar cu 20 de kg mai mult si mai inalt cu 10 cm. La fel cum nu ti a fost niciodata frica de adversari, la fel sa ai curajul si taria sa treci peste aceasta perioada. Fi tare!

Andrei  •  14 septembrie 2011, 12:31

Buna Mihai,

Lupta pentru familia ta si pentru casa pe care iti doresti sa o construiesti si sa o vopsesti in alb.
Esti un om, un suflet si un invatator pentru multi .
O vorba pe care o spune Jean Paler ” Multa lume, dar oameni putini”
Esti unul dintre oameni care lupta in continuare.
Ai grija de tine.

Hai Mihai! Hai Mihai !

Bogcs  •  14 septembrie 2011, 12:32

Respect tuturor. De la ziaristi, pana la fotbalisti, conducatori de fotbal si useri care au citit si au lasat si un comentariu.
Insanatosire grabnica, Mihai Nesu.

tepes  •  14 septembrie 2011, 12:53

Draga Nesu iti voi spune o rugaciune care a vindecat o femeie de cancer in stadiul terminal,ea vindecindu-se miraculos lasindu-i pe medici uimiti.Ea repeta intruna urmatoarea rugaciune.Doamne IISUSE HRISTOASE miluiestema.Daca vrei tu sa memorezi o alta rugaciune.Doamne IIsuse Cristos da-mi sanatate,fericire ,pace,dragoste si puterea luminii tale sfinte acum si-n vecii vecilor.Amin.Draga nesule as vrea sa sti ca nu sint un taliban in ale religiei,sint doar un simplu enorias ortodox care auzind de aceste rugaciuni sfinte am vrut sa ti le transmit cu toata dragostea care-ti pot fi de mare ajutor in lupta ta cu destinul.Dumnezeu sa te binecuvinteze.

radu  •  14 septembrie 2011, 12:58

Mihaita,mi-ai schimbat viata,o vad altfel acuma.multumesc.as vrea sa-ti mai scriu,dar nu gasesc cuvinte…esti tare ,tare,foarte tare

peluza SUD  •  14 septembrie 2011, 13:04

LUPTA BISHOOOOO suntem lg tine sanatate maxima

Monica  •  14 septembrie 2011, 13:13

Scuze ca intervin, dar cred că Neşu are mai mare nevoie de altceva decat de rugaciuni. De incredere ca oamenii care sunt alturi de el si el insuri pot face ceva fara sa astepte mereu sa il ajute divinitatea. Problemele se rezolva actionand, nu prin miracole cayute din cer.

Razvan  •  14 septembrie 2011, 13:16

Bravo Mihai, tine-te tare, esti un adevarat erou pentru noi. Sunt sigur ca vei reusi sa te recuperezi:)

Cristi  •  14 septembrie 2011, 13:19

Am citit cu mare emotie interviul cu Mihai Nesu, sunt impresionat de situatia lui, dar cel mai mult de curajul si de optimismul de care da dovada. Sunt sigur ca o sa se rafaca, cu ajutorul nostru, al tuturor, sa ii trimitem gandurile si energia pozitiva.

MUGUREL  •  14 septembrie 2011, 13:40

SALUT MIHAI ESTI PREA PUTERNIC SI CURAJOS SA NU-TI REVI ,MA BUCUR MULT CA GANDESTI POZITIV SA CONTINUI TOT ASA SI DUMNEZEU ESTE CU TINE .HAI NESU

Dragos  •  14 septembrie 2011, 13:42

Dumnezeu sa te ajute!Insanatosire grabnica,Mihai Nesu.

Iuliana  •  14 septembrie 2011, 13:46

Am citit acum interviul. Nu-mi vine sa cred prin ce treci! Sa-ti ajute D-zeu sa te faci bine! Si cum tu esti un om sincer care nu ai facut rau nimanui, sigur te va ajuta!Mi-as dori sa putem discuta pentru a putea sa te incurajez mai mult decta pot prin acest mesaj. M-as bucura enorm si cred ca ai bucura foarte multa lume daca te-ai face bine. Sunt sigura ca ai sa progresezi, esti un baiat extraordinar, un luptator si in viata, asa cum ai fost si in teren.Putere multa! Doamne ajuta!

maria  •  14 septembrie 2011, 13:47

Te vei face bine Mihai, la fel a fost si Julio IGLESSIAS si a reusit in domeniul muzicii desi el juca fotbal la momentul accidentului.

Toma Raducu  •  14 septembrie 2011, 13:58

adevarat luptator bv Nesu vei invinge

Comentează