Răspuns pentru un român din Olanda

„Mă numesc Răzvan Condruc. Am 34 ani şi m-am stabilit în Olanda în urmă cu 6 ani. Tatăl meu, Ioan Condruc, a fost căpitanul echipei F.C. Baia Mare în perioada Viorel Mateianu. Bunicul meu m-a învăţat istorie şi iubesc România, dar am ajuns să-mi fie ruşine că sînt român.

luni, 10 octombrie 2011, 5:03

„Mă numesc Răzvan Condruc. Am 34 ani şi m-am stabilit în Olanda în urmă cu 6 ani. Tatăl meu, Ioan Condruc, a fost căpitanul echipei F.C. Baia Mare în perioada Viorel Mateianu. Bunicul meu m-a învăţat istorie şi iubesc România, dar am ajuns să-mi fie ruşine că sînt român.

Citesc ce s-a întîmplat cu baschetbalistul american de la Giurgiu. Mă uit în jurul meu, citesc presa româna şi olandeză. Aici nu este loc de «Butoane», numele clanului care conduce Giurgiu. La cea mai mică ameninţare a libertăţii sau siguranţei cetăţeanului, o plîngere la Poliţie, întemeiată, şi nu există „pardon” sau excepţie! Cu siguranţă, acte de violenţă există peste tot, dar nu clanuri care controlează străzile vreunui oraş. Statul olandez nu acceptă aşa ceva. De ce Statul roman acceptă, Cătălin?

Ştii că în Olanda, de exemplu, dacă eşti amestecat în vreun fel cu lumea criminală, afaceri nu tocmai legale şi aşa mai departe, oamenii te dau la o parte, chiar dacă conduci maşini luxoase? Asta pe lîngă faptul că aici trebuie să demonstrezi cu acte cum ai obţinut respectiva maşină. Şi dacă nu poţi demonstra de unde ai banii, problemă! Problemă care nu se rezolvă nici cu «butoane», nici cu relaţii de rudenie cu politicieni. De ce, Cătălin, în România interlopii conduc?”

Aşa e, Răzvan. Baschetbalistul american Hardy Chauncey a fost lovit vineri spre sîmbătă noapte cu pumnul de un interlop, într-o discotecă din Giurgiu. A căzut şi a rămas nemișcat. Nimeni n-a intervenit. Cînd a apărut ambulanţa de la SMURD, bodyguarzii clubului le-au spus medicilor doar că e băut. Motiv pentru care, deşi există cu siguranţă proceduri medicale clare și deși era fără cunoștință, sportivul a fost transportat şi pus doar pe perfuzii, fără analize detaliate ale capului.

Abia după 5 ore, în dimineaţa zilei de duminică, Chauncey a fost trimis la un spital din Bucureşti, unde i s-a făcut tomografie, dar a fost tîrziu. A murit. Scriu asta după ce i-am încurajat pe români să-şi doneze banii deductibili către SMURD. Mîine aş face la fel! Dar SMURD și spitalul din Giurgiu sînt datori cu o explicaţie pentru ceea ce s-a întîmplat. Şi nu, nu în faţa Ambasadei Statelor Unite, ci în faţa celor care le finanţează activitatea: cetăţenii români.

UPDATE: Raed Arafat, remarcabilul fondator al  SMURD și azi secretar de stat în Ministerul Sănătății, a ieșit în fața presei și a descris comportamentul greșit al medicilor de la Giurgiu față de baschetbalistul american.

Medicii din Giurgiu sînt doar o verigă în tot acest lanţ al fricii. Colegii lui Hardy au plecat, nimeni nu l-a însoţit la spital. În faţa Poliţiei, nimeni nu recunoaşte că a văzut momentul pumnului fatal.

Astfel încît, la întrebarea ta, dincolo de explicaţii istorice, economice, de sistem democratic şi de civilizaţie, toate netulburat aşezate în biblioteci care se întind de la Bucureşti la Haga, acum îmi trece prin cap un singur răspuns: de frică, Răzvan, de frică sîntem aşa!

Peste tot simți frica. Frica poliției, frica paznicilor cu tricouri negre care ar trebui să-i ocrotească pe ceilalți, frica autorităților, frica oamenilor obișnuiți, frica de zi și frica de noapte, frica privindu-te în ceafă atunci cînd ești în mașină și frica strecurată răcoros pe la glezne cînd mergi pe jos, frica la zile de sărbătoare și frica banală, de fiecare dimineață, frica politicienilor de oameni și frica oamenilor de Putere, frica tuturor, întinzîndu-se ca un vis spre marginile arse de teamă ale lumii.

Şi, continuînd să ne temem, aşa vom rămîne.

Îţi mulţumesc pentru mesaj!

Comentarii (165)Adaugă comentariu

CM  •  10 octombrie 2011, 17:12

(Doar) offtopic: schimbati link-ul din pagina principala (GSP) sa directioneze aici, nu catre un post preview…

parioara  •  10 octombrie 2011, 17:18

in olanda s-a taiat in carne vie de la inceput.in romania insa…este prea tarziu pentru a se schimba lucrurile.interlopii conduc orase.este ca un cancer.in olanda de la bun inceput s-a intervenit , si mafia nu a putut sa creasca….pe cand in romania mafia a ajuns prea dezvoltata, si nu se mai poate face nimic.

sunt intr-un oras din romania, unde vad destui interlopi , si am asistat la scene violente…..si niciodata nu se intampla nimic.

din cand in cand , mai intra cate unul doi la inchisoare….insa nu stau mai mult de 3 ani , iar in locul acelor persoane , se ridica altele….

e muuuuult prea tarziu

Andrew  •  10 octombrie 2011, 17:28

daca nu era din olanda cel care a trimis mesajul, nu il publicai 🙂

parioara  •  10 octombrie 2011, 17:29

scuzati offtopicul , dar tvr , nu transmite albania-romania????

ADI VOICA  •  10 octombrie 2011, 17:36

SUNT DE 5 ANI IN SPANIA LA MADRID,AS VENI ACASA,IN TARA MEA SA STAU CU FAMILIA MEA SI SA VORBESC ROMANESTE dar….

dana  •  10 octombrie 2011, 17:36

stimate domn Razvan Condruc, o singura intrebare am sa va adresez, cand a murit Teo PETER V-a fost rusine ca sunteti roman???
sa nu ma intelegeti gresit, Dumnezeu sa=l odihneasca pe acest baiat, este inadmisibil ce s a intamplat, dar….cand a murit Marian COZMA, v-a fost rusine ca sunteti roman???IN olanda nu se intampla crime????
imi place sa cred ca si atunci va este rusine ca sunteti olandez, sau roman.
Ma doare enorm cand vad ca, noi ROMANII , luam atitudine doar in a ne blama, a ne umili si injosi…
Da , este foarte grav ce se intampla, dar ar trebui sa fim mandrii ca suntem romani, nu doar sa fim apatrizi.o zi buna!

Florin  •  10 octombrie 2011, 17:37

Salut. Sunt in Norvegia de 5 ani! Am locuit numai in Romania inainte de asta, dar niciodata nu mi-a fost FRICA sa traiesc in Romania!Am fost implicat si in batai si in conflicte verbale si toate cele dar daca se puteau evita foarte usor daca chiar eram constient de ce faceam acolo. Nu cred ca acest caz este mai grav decat ceea ce a facut baitzasul asta in Norvegia. Cel putin ala a cautat-o cu lumanarea si in Romania daca o cauti o primesti nene! Astia aici erau pe insula fara sa-l deranjeze pe pradator. Fratilor traim intr-o carte a junglei inca, adevarat, unele jungle sunt mai evoluate decat altele, dar cu siguranta inca ca se aplica o lege a naturii: care pe care! Nu e vina politiei, statului in care traiesti sau a altor insitutii! I vina fiecarui individ!

Coruptie si criminalitate exista peste tot. Cu cat un stat e dezvoltat mai mult tehnologic cu atat chestiile astea devin mai invizibile si neperceptibile marii majoritati!

O zi buna!

D-zeu sa-l ierte!

PS. I olanda nu s-a dezvoltat? Pai au facut ilegalitatea legala (prostitutia, drogurile), ca n-au gasit alta solutie!!! Oamenii asta cer!

Cătălin Tolontan  •  10 octombrie 2011, 17:40

parioara: nu se stie inca daca se transmite meciul la tv

andrew: nu-i adevarat, am publicat de-a lungul anilor mesaje venind de pretutindeni, important e ce are de spus, nu locul expeditiei 🙂

lardin  •  10 octombrie 2011, 17:40

Ma copleseste o furie „MUTA”, o piramida de frustrari ascunse,care mai de care inhibate de luciditatea unui sistem criminal ce te condamna la neputinta de a trai SIMPLU, dar CINSTIT.
Ma gandesc ca singura cauza care m-a tinut pana acum sa nu-mi fac dreptate singur este FAMILIA. Frica de a nu o lasa de izbeliste, de a nu fi macelarita de oamenii acestui sistem mort.
Si ar mai fi o frica, si mai sumbra, aceea ca eventuala ta fapta va ram,ane fara ecou si ca nimeni nu-ti va continua gestul de a starpi cancerul.

….e prea dureros

jnk700  •  10 octombrie 2011, 17:43

pentru razvan, si altii ca el, care vad vestul europei ca o lume diferita de ceea ce e la noi. nu e. dar noua ne place sa zicem ca noi suntem ca noi si n-o sa fim niciodata ca ei.

suntem….

europa de vest e plina de analfabeti, suntem si noi….
suntem analfabeti? ridicam in slavi pe cel mai „jmecher”, care fura mai mult si mai bine.

diferenta dintre aici si acolo e ca acolo sunt mai multi bani… si atat. la noi de ce credeti ca nu se ridica nimeni impotriva acestor ordinari? pentru ca suntem toti la fel. fiecare dintre noi tanjim dupa un loc bine platit de la stat, plin de spaga. ne uitam la cei de langa noi, cei cu bani si stim toate magariile care le fac si nu spunem nimic, ca toti sunt mana in mana si nu se intampla nimic.

se intampla din pacate… moare un om, si as putea sa pun pariu ca in cazul in care va fi gasit vinovat, acel „interlop” va scapa in 5 ani
si se mai intampla, se arata coruptia din fotbalul romanesc, se arata coruptia din varful justitiei romane, dar ma tem ca astea sunt cu tenta….

Rava  •  10 octombrie 2011, 17:44

Colegi de echipa ? Oare cati din cei „indurerati” pe care ia-ti prezentat in niste poze,aseara,aprinzand lumanari in fata salii sporturilor,si care au fost cu el la club,nu au vrut sa il insoteasca la spital,in seara tragediei? S-au dus sa se culce probabil….pe principiul romanesc „lasa ma,ca nu are nimic…” ! Suntem de tot rasul…si nu cred ca o sa ne revenim nici in urmatorii 100 de ani…

Stefan  •  10 octombrie 2011, 17:46

Lasati-o mai jos cu Olandezii cinstiti si cu viata dulce si linistita din Olanda.Check this out Razvan Condruc!
http://www.nationmaster.com/graph/cri_tot_cri_percap-crime-total-crimes-per-capita

Ovidiu Miron  •  10 octombrie 2011, 17:46

Impresia din afara e ca principala frica a romanilor e ca vor ramane fara paine daca deschid gura.

Eu cred insa ca principala frica a poporului nostru este de a se privi in oglinda. Atat.

costi  •  10 octombrie 2011, 17:47

Buna ziua,
aveti dreptate domnule Tolontan…frica pazeste pepenii…capul plecat sabia nu-l taie…ca trestia ne-am indoit sub vant, dar nu ne-am rupt…sunt doar cateva din propozitiile cu care am crescut si cu care cresc si copiii nostri, fara sa ne dam seama ca de fapt aceasta frica ne-a fost indusa in cateva zeci de ani de comunism si chiar si acum. Nu se vrea sa avem institutii care sa dea sentimentul de siguranta…asta ar duce, nu-i asa, la prea multa libertate, iar niste oameni liberi incep sa gandeasca si sa actioneze. Sa vedem cine ar avea de pierdut daca s-ar intampla asta. Ei bine asta este motivul pentru care in Romania nu e ca in Olanda.
PS Va tin minte acum multi ani cum erati singurul din echipa de la Procesul Etapei la Pro TV (o tempora!) care avea curaj sa-i infrunte pe durii lideri ai galeriilor din Bucuresti.:-)
Cu stima

SAM  •  10 octombrie 2011, 17:48

Salut Catalin,

Sunt intru totul de acord cu verdictul tau, insa frica nu reprezinta o explicatie… De fapt, poate reprezenta o explicatie pentru mine, pentru tata, pentru tine si pentru orice alt cetatean oarecare, fara responsabilitati individuale speciale in raport cu ceilalti cetateni, insa pentru SMURD, pentru medici in general si pentru medicii spitalului unde a fost transportat baschetbalistul american in particular, pentru POMPIERI, pentru POLITIE si pentru celelalte „uniforme” nu este, nu trebuie sa fie, reformulez NU POATE sa fie o explicatie.

Situatia de fata este una oarecum delicata, insa ea reprezinta o manifestare extrema a unei probleme pe care o intalnim zilnic, intr-o forma sau alta, in sabloane, pattern-uri specifice calitatii vietii in Romania…

Exemple… POLITIA RUTIERA dirijeaza traficul de pe Splaiul Independentei din Capitala in timp ce la doar 50-100 de metri mai incolo soferi si taximetristi stationeaza pe banda a doua de rulare, incurcand traficul si scuzandu-se sau nu prin aprinderea luminilor de avarie. Nimeni nu le zice nimic.

Acelasi lucru se intampla la o scara si mai mare in fiecare week-end la targul auto din cartierul Vitan… Cu POLITIA de fata, sute sau chiar mii de oamenii parcheaza pe trotuar, parcheaza pe carosabil, parcheaza pe trecerea de pietoni, intorc pe dubla continua, trec pe culoarea rosie a semaforului, comercializeaza diverse produse cu sau fara autorizatie direct pe carosabil sau pe trotuar. Nimeni nu le zice nimic.

In acest context de cine ii este frica POLITIEI si de ce?

doze  •  10 octombrie 2011, 17:51

bravo dana.
presa iubeste senzationalul, dar a fost doar o ucidere din culpa. in cazul lui theo peter, ucigasul american a fost gasit nevinovat pentru ucidere din culpa. Presa dezinformeaza, ca a fost batut cu salbaticie, ca a fost batut pana a murit. Nu vor sa stie ca a fost un accident, si ca americanul a murit pentru ca s-a lovit la cap, pentru ca avea mult alcool in sange si pentru ca nu s-a intervenit la timp.
Cand esti beat in discoteca si vorbesti cu prietena unui alt barbat, e foarte posibil sa te expui riscului de a fi lovit, asta se intampla oriunde in lume, inclusiv in Olanda.
domnule Razvan Condruc, daca va este rusine ca sunteti roman, ramaneti la locul onorabil, din Olanda. Toti spun ca le este rusine… Pai ce ati facut voi rau, oameni buni sa va fie rusine? cu ce a-ti gresit? Suntem noi toti raspunzatori pentru faptele unor necunoscuti?

tano  •  10 octombrie 2011, 17:55

Si eu sunt plecat de citiva ani din Romania si m-am cutremurat aseara sa aflu ca un sportiv de 23 de ani a fost omorit. Nu mai conteaza nationalitatea, sportul, etc. Dar ma intreb cite alte cazuri similare nu au existat sau nu vor exista, cazuri de oameni simpli, omoriti de niste cretini care sunt protejati de niste gunoaie si mai mari: politicieni , judecatori, politisti. Sunt atit de multi romani plecati si care ar putea sa se intoarca sa incerce sa ajute cumva la schimbarea mentalitatii oamenilor din Romania (pentru ca asta e pricipala problema, dincolo de lipsuri, situatie economica precara,etc) dar cum sa te intorci cind riscul de a-ti pierde viata aiurea e atit de mare ?
Cum sa te intorci cind nu poti merge fara frica pe strada, nu poti sa te plimbi cu cei dragi fara sa stai cu gheata in spate, nu esti protejat de cei pe care ii platesti ? Cum este posibil ca Romania sa fie condusa de clanurile interlope de atita timp fara ca nimanui sa ii pese ?? Oamenii normali, adica aia care muncesc si incearca sa traiasca demn si cinstit, chiar au ajuns bataia de joc a tuturor ? Pai cum mai poate cineva spera la o tara in care sa se poata trai decent daca exact cei care ar putea ajuta la asa ceva sunt omoriti si batjocoriti ?
Cel care va candida la presedintie cred ca ar trebui sa nu mai promita nici o bunastare materiala si o economie puternica (pentru ca astea sunt utopii si nu le poti realiza cu oameni care nu se simt in siguranta nicaieri) ci sa promita ca o sa avem o tara in care sa nu ne mai fie frica. Abia atunci lucrurile vor incepe sa mearga. Si atunci am sa ma intorc si eu bucuros acasa.
Se va intimpla asta vreodata ?

andrei  •  10 octombrie 2011, 17:55

Detentie in cele mai grele conditii pentru nenorocitul ala..ar trebuii sa luam masuri impotriva tuturor clanurilor mafiote din tara..sa demonstreze fiecare masina, fiecare vila, fiecare leutz din portofel..Nu mai e vorba de discriminare aici.. e clar.. 80% din tigani traiesc din ilegalitati si fac numai prostii..nici n-ar trebuii sa ne intereseze ca sunt tigani sau romani.. oricine traieste din ilegalitati sau face pe interlopul la puscarieeee..tigani, romani tot nenorociti sunt

Augustus  •  10 octombrie 2011, 17:59

Domnu’ Codruc, si eu traiesc de mai bine de 10 ani in Olanda si surpriza,nu mi-a fost niciodata rusine ca snt roman si nici nu am fost discriminat intr-un fel…Dar ca veni vorba de rusini,de ce nu iti e rusine de Rotterdam,un oras sub ocupatie,de ce nu iti e rusine ca in Den Haag sant linii de autobuze periferice ce au fost suspendate din cauza ca soferii erau atacati zi de zi,de ce nu iti e rusine ca-ti sunt copii indoctrinati incepand cu cresa,de ce nu iti e rusine ca exista SP(fost maoist), de ce nu iti e rusine pt ca intr-o tara ca Olanda au existat victime ca Pim Fortuyn sau Theo van Gogh,…Sau nu esti destul de ingeburgerd ca sa simti asta?!

Mutulika  •  10 octombrie 2011, 17:59

Am vazut un reportaj cu Cheloo la observator citez ”Romani sunt schizofrenici, paranoici si bolnavi” si intrebarea moderatoare-i ”Ce ar trebui sa schimbe fiecare dintre noi pentru a merge spre mai bine?”iar raspunsul lui ”Pai ar trebui sa renunte la atitudinea de tarfa bolnava pe care o practica romanul de obicei…cand e greu se da cu cel mai puternic…si cand e usor uita ca are preteni…si de aici societatea romana este praf!”

Zadkiel  •  10 octombrie 2011, 18:01

Vezi cazul tirurilor cu lalele olndeze, oprite in mod mafiot, 5 zile in vama din ordinul lui Traian Basescu, doar pt ca Olanda s-a opus admiterii Romaniei in SCHENGEN!
Este un caz unic in lume! Nici macar Gadafi sau Sadam Hussein nu a incercat asa ceva!

darius  •  10 octombrie 2011, 18:03

frica de a incepe o ancheta, frica de a termina/publica o ancheta, frica de a scrie „de rau” de Steaua (nu, nu-s dinamovist sau mai stiu io ce), frica de FRF(in unele momente criticata, dar rar si cu prea mult bun simt fata de oamenii de acolo), frica de „patronii” din fotbalul romanesc, frica de…

Mihai  •  10 octombrie 2011, 18:04

Isus Hristos: „Nu vã temeti, Bucurati-Vã, Eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33)

Cezar  •  10 octombrie 2011, 18:05

Domnule Condruc, v-ati plimbat vreodata dupa lasarea intunericului, prin cartierul docurilor, din Rotterdam ?
Daca ati fi facut-o, nu mai apucati sa scrieti prostii pe aici.
E mare pacat de baiatul ala, dar putea pati acelasi lucru in Bronx, in tara lui.
Mai grav este ca nimeni nu a intervenit, nici coechipierii, nici bodiguarzii, nici Politia. Iar in final, interventia medicala de urgenta a fost total defectuoasa.
Dar nu mai ridicati asa in slavi Olanda, pentru ca mai multi betivi, mai multi drogati si mai multa prostitutie ca acolo nu am vazut. Si am circulat cam peste tot in Europa si nu numai.
Poate ca institutiile statului sunt mai eficiente, dar sa stii ca acum, ca si acum 6 ani cand ai plecat din tara, in Romania este mai putin riscant sa circuli noaptea decat in Olanda. Inca!

darius  •  10 octombrie 2011, 18:07

Si nu m-am referit neaparat la dumneavoastra, ci la asa-zisii jurnalisti ai acestei tari. Majoritatea celor care fac parte din aceasta breasla. Sunt fricosi, pe langa alte „calitati”.

lucian  •  10 octombrie 2011, 18:08

da, e vorba de frica; anormalul pt un loc civilizat a devenit nornal pentru noi, iar frica vine din faptul ca au fost multe cazuri in care s-a intervenit si apoi nimeni nu a intervenit pentru cel care a intervenit. de aici frica. dar, chiar daca s-au eludat niste cauze sociale, istorice si economice, ele nu sunt de neglijat; locuiesc de cativa ani in bucuresti si am avut ocazia sa cunosc in amanunt toata tara; fara sa ascund ca am superioritatea si aroganta uneori poate nu atat de justificata a ardeleanului , atrag atentia asupra unui lucru – orasele din ardeal nu sunt conduse de interlopi. de buna seama exista si acolo, dar comunitatea nu are teama interlopilor, iar daca se intampla ceva intre un om normal la cap si un interlop e un accident. alba iulia, sibiul, clujul, oradea, baia- mare, timisoara, nu sunt conduse de interlopi si nimeni nu are teama tiganilor – nu de alta dar s-a luat atitudine cand au sarit calul. Vorbim de orase conduse de interlopi? ok, dar oare doar intamplator ele sunt giurgiu, calarasi, braila, galati, slatina, craiova, constanta. si aici e intr-adevar si problema cu tiganii. Pana la urma e vorba de calitatea oamenilor si…de o alta istorie. probabil voi starni comentarii acide, dar pe cuvant ca dincolo de o istorie care pe alocuri s-a intersectat vorbim de 2 tari diferite – una in interiorul lantului carpatic+bucovina si alta reprezentata de oltenia, moldova si zona limitrofa Bucurestiului. e vorba apoi si de respectul zonei al carei produs esti. baschetbalistii de la CSu Sibiu, de la mures sau de la U Mobitelco cluj sunt respectati in orasele lor, reprezinta o mandrie..in Giurgiu….La sibiu nu au existat niciodata un conflict intre galerii la baschet si au venit multi. la ploiesti daca mergi nu stii daca te intorci intreg – patit pe pielea mea . si tot tigani. si tot politisti care se uitau cum galeria ploiestiului arunca dupa noi si ne asteptau sa ne rupa. concluzia trageti o voi

Adrian  •  10 octombrie 2011, 18:14

Inchisoare pe viata pt toti nenorocitii care distrug vieti si familii!!

parioara  •  10 octombrie 2011, 18:15

@stefan

ai dat un link.insa acel link contine…..o statistica a infractiunilor…..nu a crimelor.si in al 2 lea rand este o statistica a infractiunilor rezolvate , de aceea olanda este asa sus in top.

ionut  •  10 octombrie 2011, 18:17

FRICA ,pe care o aveam de la regimul comunist si inca persista la generatia care a trait in comunist ……..

bilu  •  10 octombrie 2011, 18:20

Una din marile primejdii este sa dam vina pe tigani.Ce vina are Banel si multi alti cetateni romani de etnie tigani care isi duc viata normal? De vina este autoritatea statului, in cazul de fata Politia Romana. Este principalul vinovat de ceea ce se intimpla in Romania de azi.Este corupta, este fara reactie, are angajati in marea majoritate impasibili,care nu realizeaza ce rol important au in societate si care este scopul,rolul, responsabilitatea lor in societate.

george  •  10 octombrie 2011, 18:21

Nefericita alegere …Olanda.
Nu este nici pe departe civilizatia intruchipata.
Lucrurile grave se intampla pana la urma in mijlocul a ceea ce numim civilizatie : Londra-atentat , Madrid-atentat , Stockholm-atentate , Amsterdam-ilegalul legalizat(droguri, prostitutie) fara falsa ipocrizie, Oslo-atentat/masacru.
Pana la urma e o crima ca si in cazul Cozma sau Peter. Important este ca cel vinovat sa fie pedepsit cu adevarat.
Zau asa …ce v-a venit cu Olanda ??????
Nu , nu mi-e rusine ca sunt roman. Sau daca am momente cand sunt , acesta nu e unul din ele.
Si mai e ceva : in cazul sportivilor si artistilor impactul emotional este mult mai mare.
C’mon Catalin …..Olanda ????

Andrei  •  10 octombrie 2011, 18:22

niciodata nu e prea tarziu sa ne trezim , totul e sa se vrea o curatenie ca in orice domeniu. exemple sunt destule : Italia cu a sa Mafie care incepuse cu sechestre incendieri si alte forme de teroare, s-a pus Politia pe ei si a infundat puscariile si a scazut infractionalitatea ( acum se confrunta cu noi si albanezii:)).Alta tara cu o mafie super puternica : japonia si a sa Yakuza in cativa ani a umplut puscariile cu ei si acum daca ai apucat sa palmuiesti pe cineva doar in secunda 2 esti la mititica.Cred ca sunt suficiente aceste 2 exemple cu organizatii foarte puternice si de traditie care au fost puse jos doar cu vointa, nu cred ca se compara cu clanurile de la noi de 3 parale care daca s-ar pune pe ei cu 3 bulane pe spinare jura ca nu mai fac in viata lor

vali  •  10 octombrie 2011, 18:25

Catalin, tin sa te contrazic doar in ceea ce priveste interventia SMURD!Echipajul care a intervenit era de prim-ajutor si nu avea capacitatea logistica sa efectueze un examen tomograf intr-o ambulanta.Singura atributie e sa acorde primul ajutor de baza si trasportul la o unitate de primiri urgente cat mai apropiata.De acolo este preluat de doctorii din camera de garda care sunt obligati sa il trieze si sa dea un diagnostic preliminar si investigatii amanuntite.Dar aici intervine lentoarea si pasivitatea de ati face treaba.Aveti dreptate in ceea ce priveste celelalte aspecte privind interventia institutiilor statului cat si pasivitatea tuturor in activarea spiritului civic.Atata timp cat avem ca valori prostia, lipsa de educatie,manelizarea societatii nu o sa dispara asemenea incidente.O sa facem mare campanie pentru cateva saptamani si cand nu o sa mai fie de actualitate o sa bagam capul in nisip ca un strut mandru.Asa suntem noi romanii „niste struti mandrii dar cu capul mereu in nisip”.

ionut  •  10 octombrie 2011, 18:26

BRAVO DANA!

eu romanul  •  10 octombrie 2011, 18:26

Nu este vorba de frica politiei de a interveni in fata infractorilor ci de frica de gulerele albe care pripasesc si protejeaza acesti infractori debili! Politistul care intervine isi pune intrebarea , de fiecare data,daca supara pe cineva…cand intepi pe cineva, sistemul reactioneaza incredibil de repede si virulent!Uzul de arma se face dupa o lege aparuta pe vremea comunismului, ineficienta si anacronica iar politistii evita sa faca uz de arma pentru ca sunt purtati pe la parchet ani de zile, chiar daca nu au incalcat legea! Nu iau apararea politiei dar intai sa punem la punct legile si apoi sa aruncam cu noroi in institutiile care aplica legea! Parerea mea este ca legea pune prea mare pret pe viata infractorilor si prea putin pe cea a victimelor si politistilor…vezi cum sunt protejati politistii occidentali la momentul interventiei! Sper sa traim intr-o lume mai buna!

Matthijs  •  10 octombrie 2011, 18:26

@ Stefan #12 : Daca te uiti mai atent la linkul tau vezi ce scrie jos cu litere mici. zice asa : cifrele indicate sunt doar o statistica a crimelor raportate autoritatilor. cu alte cuvinte in diverse tari extista o infinitate de crime neraportate. asta se intampla in romanika. de frica oamenii nu raporteaza ce s-a intamplat si cazul e clasat. nu exista crima fara criminal.

eu  •  10 octombrie 2011, 18:27

Am locuit si studiat un an in Olanda. Pe alocuri sunt de acord cu Razvan. Am vazut Amsterdamul de vreo 10 ori si ziua si noaptea. Nu cred ca o sa va vina sa intrati in cartierele rau famate din Amsterdam. Ia mergeti voi cu trenul in Olanda si o sa vedeti cati negri sunt de te sperii de ei. Puteti sa ziceti ceva? Mergi in suburbiile pariziene sa vedeti daca iesiti intreg de acolo. Golania e peste tot si nu s-a nascut in Romania!

Adi  •  10 octombrie 2011, 18:27

@Florin: ce s-a intamplat in Norvegia este un caz izolat, o exceptie, un masacru infaptuit de un criminal, dar tot o exceptie. Ceea ce s-a intamplat in Romania, se intampla aproape zilnic, e ceva aproape normal. Si legat de interlopi si de mafie, cine ce sa le faca? Mafiotii sa se incuie unii pe altii sau cum? E jale si ma doare sa o spun, dar in curand, daca nu facem nimic, o sa devenim minoritari in propria tara. Haideti sa miscam ceva cat nu e prea tarziu, oameni buni…

Budd  •  10 octombrie 2011, 18:31

Sunt roman in Olanda (de 11 ani locuiesc aici) si nu mi-a fost niciodata rusine ca sunt roman. N-are de ce. A, mi-a fost rusine cand nu am reusit sa imi tin promisiunile (din varii motive) sau cand am mintit, sau cand m-am facut de ras cu ceva insa repet, niciodata pentru ca sunt roman. Unu la mana, nu aleg eu sa fiu roman sau olandez. Asa te nasti. Nu e niciun pic de glorie in asta. Doi la mana, astfel de mesaje sunt scrise de obicei de cei care vor sa se convinga a mia oara ca au facut bine cand au plecat. Oameni buni, ati plecat din tara, bravo voua, toata stima ca ati reusit acolo. Ati facut un lucru bun, nu trebuie sa incercati sa va congingeti de fiecare data ca ati luat decizia buna. Sunteti confuzi?
Condoleante familiei celui disparut si sper ca justitia va face intr-adevar dreptate.

MARCEL  •  10 octombrie 2011, 18:35

Zicala asta cu „capul plecat sabia nu il taie” este valabila doar in romanica unde trebuie sa pupi in cur si sa nu comentezi nimic daca vrei sa avansezi ,chiar daca esti mult peste ceilalti colegi ai tai deci o zicala pentru o tara cum este a noastra de lingai,pupincuristi……………….

buky  •  10 octombrie 2011, 18:36

@Stefan
Interesant graficul. Citeste insa nota de la final. In functie de felul in care sunt interpretate rezultatele, studiul poate confirma afirmatiile lui Razvan…

radu  •  10 octombrie 2011, 18:38

si prin alte parti exista coruptie si furturi la nivel inalt dar pe umflatii asti de la noi de la putere nu-i depaseste nimeni.interlopii platesc pe cate un fraier sus pus si isi vede de treaba.este suficient sa urmariti reportajele de la emisiunea ‘romania te iubesc’ si daca mai aveti vreo speranta,se va narui.ministru la interne este un mare prostan care abia si-a terminat liceul si diplomele de facultate luate cu bani,mai mult de atat…… si asta este un singur prost din miile care ne conduc.

alex  •  10 octombrie 2011, 18:43

cazul baiatului de culoare care a decedat in romania e groaznic, cum de altfel sunt toate aceste incidente care aduc la decesul persoanelor .
dar mi se pare libidinos sa se tot spuna ca in olanda e asa ca in danemarca e asa ..acolo e asa , ei uite ca la noi e tot la fel ca si acolo …si punct

laurentiu risipitu  •  10 octombrie 2011, 18:44

Sunt in Spania de 5 ani m-am stabilit aici cu familia sunt elev aici dar nu asta e important sunt de acord cu Razvan, cum e posibil asa ceva pur si simplu Romania aceasta nu e acea tara de care imi aduc aminte eu cu drag si bucurie in suflet,pur si simplu imi e scarba de aceasta tara in care justitia si-o face fiecare cu propriele mani,ar trebui lasat in inchisore pe viata acest asasin.

inima_de_caine  •  10 octombrie 2011, 18:51

Paradoxal, este însăşi frica de exercitare a libertăţii democratice!
Noi nu suntem familiarizaţi cu ceea ce presupune cu adevărat un regim democratic! Iar dacă se va face o trecere în revistă a comentariilor ce au împânzit articolele referitoare la decesul baschetbalistului american, veţi constata că majoritatea lor covâşitoare fac apel tot la violenţă şi la metode de tip dictatorial, fie şi doar prin simpla invocare a lui Antonescu sau a justiţiei de tip legionar!
Aşa încât, societatea reacţionează doar între extreme ce baleiază de la atitudini retractile, precum cele ale colegilor baschetbalistului american, ale angajaţilor respectivului club, chiar ale poliţiştilor până la vociferări agresive ce îndeamnă la pogrom!
Dacă, teoretic, avem pluralism politic şi social, regim capitalist bazat pe proprietatea privată şi drepturile omului, mai avem mult până la a deprinde DEMOCRAŢIA!

toss  •  10 octombrie 2011, 18:54

Ascultam in drum spre casa in masina la stiri povestea cu cumplitul eveniment petrecut in Giurgiu.

3 probleme vreau sa ridic si eu( si va rog sa nu va obositi voi ceilalti comentatori sa ma contraziceti ca oricum nu citesc):

1. La urmatorul caz asemanator in care moare un simplu roman astept cu nerabdare implicarea Ministerului Sanatatii, Ministerului de Interne, Presidentiei, BOR, etc.etc…. Ambasada SUA, si nu in ultimul rand al mediei. Pun pariu ca nu se va intampla ca acum.

2. Se zice ca analizele toxicologice ale mortului vor fi gata peste 3 saptamani( trei saptamani-ati citit bine). Da ma rog unde fac analizele astea de dureaza atata? Sau nu cumva Ambasada SUA vrea sa traga niste sfori in cazul in care in ele iese ca mortul ar fi consumat ceva „interzis” inainte? Eu zic ca DA, se vor trage multe sfori.

3. Batai au fost si vor mai fi. Pumni dati in nestinta vor mai fi. Pumni care vor fi cauzatori de moarte vor mai fi. Ca inculpatul e interlop sau nu prea putin conteaza( pentru mine- tot aceiasi vina o are). Ma uimeste inversunarea presei in sustinerea ideeii ca, cum sa lovesti un sportiv? Cum de nu l-a recunoscut? Cum sa dai intrun baschetbalist, si american? Dar ma rog stimati gazetari mai nou sportivi umbla cu etichete pe piept „Eu sunt baschetbalist, fotbalist, etc” ca sa stii cu cine te pui? Nu sunt tot la fel ca ceilalti muritori? Trebuie sa umbli cu poze dupa tine si sa compari tot timpul daca e sportiv sau nu? Nu aprob fapta vinovatului doar ca prea e vinovat pentru ceva ce a comis intrun moment de nestire si poate la urma urmei si baschetbalistul „si-a cautat-o” sa o zic romneste.

Domnule Tolontan, astept cu nerbdare articole pe larg in ziarul dvs. atunci cand moare un simplu roman lovit cu pumnul in fata.

vladutzzz89  •  10 octombrie 2011, 19:04

respect dana! ai pus punctul pe „i”. cand a murit teo peter ambasada Americii nu a reactionat la fel de vehement. cand murit cozma v-a fost rusine ca sunteti romani? cand nadia,nastase,patzaichin castigau v-a fost rusine? de hagi, nationala din 94, steaua, echipa de canotaj, handbal masculin si feminin, echipele de gimanstica v-a fost rusine??? de traian vuia v-a fost rusine? de inventatorul penicilinei v-a fost rusine? de prunariu v-a fost rusine? sunt mandru ca sunt roman!! si o zic pe oriunde merg!!! ROMANI TREZITI-VA!!! VI SE FURA TARA, VI SE FURA ISTORIA, VI SE FURA VIITORUL!!!!

malko  •  10 octombrie 2011, 19:07

Salut Dzeu sa il ierte pe Acel baiat…dar…de la rusine pana la..ce a scris Dl olandez e putin apatic dc?? pai sa ne aducem aminte de teo peter care americanul ala..la omoarat si na patit nimic..sau de Marian Cozma ma rog acei idivizi au fost bagati la puscarie..voii credeti ca Americanu asta a fost baiat cuminte?? sa luat ´´tiganii´´ de el degeaba ?? li-sa pus la ´´tiganii´´ pe el..parerea mea ca ar-trebuie sa isi faca Politia meseria mai bine si cu faza ca Dl din olanda ca tasu a fost jucator la fc-baia-mare sau nu stiu ce echipa..si se simte aiurea ca e Roman auzi..ramai in olanda..si simte-te olandez puteai pur-si-simplu sa…spui ca iti pare rau si etc dar sa iti fie rusine ca esti Roman ..
nu imi este Rusine..sa zic ca sunt Roman..cu toate ca (sunt Turk)

in Romania va fi greu sa dispara Coruptia si multe altele..asta este mult mai grav raman la apreciea unei zicale(un caine il scoti din lupa dar lupta din caine ??)

VasileM  •  10 octombrie 2011, 19:09

O intrebare pt. Razvan Condruc: cand a fost ucis Teo Peter pe trecerea de pietoni de un american cum te-ai simtit? Atunci ai trimis vreun mail? Ai luat atitudine? Daca ti-e rusine cu tara ta, atunci hai acasa si incearca sa o schimbi! Nu ne da tu lectii de acolo. O iau acum un pic pe langa subiect: ma gandesc ca la anul nu o sa votezi (TU si alte milioane ca tine) sa NE hotarati voi DESTINUL! Cu siguranta nu ati plecat de bine ce va era aici. Dar ati plecat…. si ar trebui sa va incheiati conturile cu tara asta!

eduard  •  10 octombrie 2011, 19:10

dar eu nu inteleg aceasta rusine de a fi roman????
cand sa intamplat ca acel grup de romi unguri, sa il ucida pe Marian Cosma ati auzit pe cineva din Ungaria sa fi zis ca ii este rusine????
Fara sa ma intelegeti gresit…acest rom din Giurgiu trebuie sa faca puscarie pe viata…dar nu trebuie sa imi fie mie rusine ca sunt roman..
Cand acel soldat american a omorat cu masina un membru al unei cunoscute formatii din Romania…ati auzit un american ca ii este rusine?????
D le Tolontan trebuie sa condamnam la maxim aceste evenimente neplacute dar rusine nu trebuie sa ne fie ptr ca nu exista padure fara uscaturi
Adevarat?

Comentează