Răspuns pentru un român din Olanda

„Mă numesc Răzvan Condruc. Am 34 ani şi m-am stabilit în Olanda în urmă cu 6 ani. Tatăl meu, Ioan Condruc, a fost căpitanul echipei F.C. Baia Mare în perioada Viorel Mateianu. Bunicul meu m-a învăţat istorie şi iubesc România, dar am ajuns să-mi fie ruşine că sînt român.

luni, 10 octombrie 2011, 5:03

„Mă numesc Răzvan Condruc. Am 34 ani şi m-am stabilit în Olanda în urmă cu 6 ani. Tatăl meu, Ioan Condruc, a fost căpitanul echipei F.C. Baia Mare în perioada Viorel Mateianu. Bunicul meu m-a învăţat istorie şi iubesc România, dar am ajuns să-mi fie ruşine că sînt român.

Citesc ce s-a întîmplat cu baschetbalistul american de la Giurgiu. Mă uit în jurul meu, citesc presa româna şi olandeză. Aici nu este loc de «Butoane», numele clanului care conduce Giurgiu. La cea mai mică ameninţare a libertăţii sau siguranţei cetăţeanului, o plîngere la Poliţie, întemeiată, şi nu există „pardon” sau excepţie! Cu siguranţă, acte de violenţă există peste tot, dar nu clanuri care controlează străzile vreunui oraş. Statul olandez nu acceptă aşa ceva. De ce Statul roman acceptă, Cătălin?

Ştii că în Olanda, de exemplu, dacă eşti amestecat în vreun fel cu lumea criminală, afaceri nu tocmai legale şi aşa mai departe, oamenii te dau la o parte, chiar dacă conduci maşini luxoase? Asta pe lîngă faptul că aici trebuie să demonstrezi cu acte cum ai obţinut respectiva maşină. Şi dacă nu poţi demonstra de unde ai banii, problemă! Problemă care nu se rezolvă nici cu «butoane», nici cu relaţii de rudenie cu politicieni. De ce, Cătălin, în România interlopii conduc?”

Aşa e, Răzvan. Baschetbalistul american Hardy Chauncey a fost lovit vineri spre sîmbătă noapte cu pumnul de un interlop, într-o discotecă din Giurgiu. A căzut şi a rămas nemișcat. Nimeni n-a intervenit. Cînd a apărut ambulanţa de la SMURD, bodyguarzii clubului le-au spus medicilor doar că e băut. Motiv pentru care, deşi există cu siguranţă proceduri medicale clare și deși era fără cunoștință, sportivul a fost transportat şi pus doar pe perfuzii, fără analize detaliate ale capului.

Abia după 5 ore, în dimineaţa zilei de duminică, Chauncey a fost trimis la un spital din Bucureşti, unde i s-a făcut tomografie, dar a fost tîrziu. A murit. Scriu asta după ce i-am încurajat pe români să-şi doneze banii deductibili către SMURD. Mîine aş face la fel! Dar SMURD și spitalul din Giurgiu sînt datori cu o explicaţie pentru ceea ce s-a întîmplat. Şi nu, nu în faţa Ambasadei Statelor Unite, ci în faţa celor care le finanţează activitatea: cetăţenii români.

UPDATE: Raed Arafat, remarcabilul fondator al  SMURD și azi secretar de stat în Ministerul Sănătății, a ieșit în fața presei și a descris comportamentul greșit al medicilor de la Giurgiu față de baschetbalistul american.

Medicii din Giurgiu sînt doar o verigă în tot acest lanţ al fricii. Colegii lui Hardy au plecat, nimeni nu l-a însoţit la spital. În faţa Poliţiei, nimeni nu recunoaşte că a văzut momentul pumnului fatal.

Astfel încît, la întrebarea ta, dincolo de explicaţii istorice, economice, de sistem democratic şi de civilizaţie, toate netulburat aşezate în biblioteci care se întind de la Bucureşti la Haga, acum îmi trece prin cap un singur răspuns: de frică, Răzvan, de frică sîntem aşa!

Peste tot simți frica. Frica poliției, frica paznicilor cu tricouri negre care ar trebui să-i ocrotească pe ceilalți, frica autorităților, frica oamenilor obișnuiți, frica de zi și frica de noapte, frica privindu-te în ceafă atunci cînd ești în mașină și frica strecurată răcoros pe la glezne cînd mergi pe jos, frica la zile de sărbătoare și frica banală, de fiecare dimineață, frica politicienilor de oameni și frica oamenilor de Putere, frica tuturor, întinzîndu-se ca un vis spre marginile arse de teamă ale lumii.

Şi, continuînd să ne temem, aşa vom rămîne.

Îţi mulţumesc pentru mesaj!

Comentarii (165)Adaugă comentariu

SORIN  •  10 octombrie 2011, 19:15

AM LUCRAT CA ANTREPRENOR TIMP DE 3 ANI SI JUMATATE IN FRANTA,BELGIA , SUEDIA. AM VIZITAT MAI TOATE TARILE UE.DRAGA TOLONTAN,PE NICAIERI NU AM VAZUT O COLABORARE MAI PENALA INTRE STAT (SERVICII,POLITICIENI,JUSTITIE,PROCURATURA,POLITIE) SI CLANURILE TZIGANESTI ASA CUM O VAD IN ROMANIA.

IN LEGATURA CU FRICA, ITI PUN O INTREBARE: ESTI GATA SA TE APERI STIIND CA O SA FACI INCHISOARE PENTRU CA LEGEA IN ROMANIA APARA INFRACTORII ?

fanulumocanu  •  10 octombrie 2011, 19:15

aia la care le e rusine ca sunt romani pentru ca alti concetateni fac tampenii, sa se lase…
din moment ce nu fur de la nimeni, am fost la scoala , am grija de familia mea, cred in moralitate, n-am cum sa nu stau cu fruntea sus in fata oricui.la fel ca mine sunt majoritatea covarsitoare a romanilor.
daca belgienii au concetateni pedofili, nemtii bunici ss-isti, italienii inaintasi mafioti, francezii gene de jefuitori, le e rusine ca apartin natiunii lor? sau ce, crimele lor sunt mai stilate, hotia lor e mai aproape de mba-urile ce se predau in universitatile lor?

rusinea de care vorbeste prietenul nostru olandez e falsa. el de fapt vrea sa ne arate ca natiunea noastra nu merita un specimen de nivelul lui . iar eventualele neimpliniri sunt din cauza apartenentei la aceasta natiune neevoluata…

Andrew  •  10 octombrie 2011, 19:18

ok, greseala mea ca nu am reusit sa iti citesc si celelalte articole . l-am citit pe cel cu nesu si mi-a fost de ajuns, e un articol ce te sensibilizeaza..insa acum, cei din afara, se considera „cei mai romani” .. cand vad ce se intampla in tara

mario  •  10 octombrie 2011, 19:18

chiar avem o problema daca ne mor sportivii in birturi

Cătălin Tolontan  •  10 octombrie 2011, 19:20

andrew: nu, nu ai gresit ca nu mi-ai citit celelalte articole ci ai gesit pentru ca, necitindu-le, spui: „dar de ce nu ati scris si…” 🙂

e ok, o iau drept o scuza si o accept, toti ne infierbintam

emil  •  10 octombrie 2011, 19:21

una e sa fi atacat noaptea la periferia unui oras si alta e sa mori intr-o doscoteca din centrul unui oras….am fost prin discoteci si baruri noaptea,amsterdam ,chicago,bruxelles,paris, daytona si niciodata nu m-am simtit amenintat…romania e departe…departe…

Petro  •  10 octombrie 2011, 19:25

Asa e suntem niste fricosi…avem drepturi, suntem multi dar…ne lipseste mintea…oameni fara caracter

Superman  •  10 octombrie 2011, 19:37

Am o bursa de studiu in Olanda, bursa care ar trebui sa fie platita de statul roman. Spun ar trebui pentru ca desi anul universitar in Olanda incepe la 1 septembrie si comform contractului trebuia sa primesc prima transa cel mai tarziu la 2 saptamani dupa acesta acest lucru inca nu sa intamplat. Dar partea interesanta deabea acuma vine. Desi dosarul meu este finalizat pentru a fi facuta plata el trebuie sa ajunga de la Biroul de Relatii Internationale la departamentul de contabilitate care este in aceeasi cladire dar cu 2 etaje mai sus. Dar acest lucru este se pare destul de dificil. Si asta este de inteles cand ne gandim ca sunt doua persoane care trebuiesc sa se ocupe de aproximativ 40 de studenti. Dupa ne nunumarate e-mailuri am primit azi in sfarsit un raspuns care suna cam asa „Sper sa iti primesti banii pana vineri”. Ca o comparatie orice nelamurire am avut de la partea Olandeza am primit raspuns promt de fiecare data. Dar ei stau altfel la capitolul personal, e o singura persoana ajutata de o secretara care se ocupa de aproximativ 1500 de studenti din peste 60 de tari.
Singurul meu vis. Pe cand si in Romania cineva care sa-si faca treaba asa cum trebuie? Fie ca e vorba de o secretara, fie ca e vorba de un politist sau de SMURD

dsffgg  •  10 octombrie 2011, 19:42

stiti poate ati uitat cand un cetatean american a dat peste cu masina un cantaret(parca TEO il chema) roman in tara noastra si nu a patit nimic.nici un american nu a spus ca ii este rusine ca e american?NU?dar cand un roman omoara un american atunci e „razboi” cum de se poate sa omoare saracu american…suntem o tara atat de salbatica…vai doamne…americani sunt sfinti ei nu omoara..nuuuu…eu au dreptul sa ucida oameni nevinovati si sa se duca inapoi in tara lor si sa doarma linistiti in timp ce noi ne plangeam mortul.eu as fi multumit ca acel american sa ia 20 de ani de inchisoare si romanul nostru 30.

andy  •  10 octombrie 2011, 20:03

PESTELE DE LA CAP SE-MPUTE…e o vorba bine cunoscuta. In Romanica noastra draga, de care ti se face din ce in ce mai sila pe zi ce trece, asa cum zice si Tolo, FRICA domneste.
O haita de romani fratilor, ROMANI(degeaba aruncam vina pe tigani), indiferent de culoare politica, pusa pe inavutit de vreo 20 de ani incoace, tolereaza, ba chiar cultiva parvenirea si imbogatirea peste noapte.
Asa ca ce naste din pisica, soareci mananca.Ce vede la sef face si subalternul. Numai ca fiecare cu mijloacele lui.
Pe de alta parte si fiecare individ in parte are vina lui prin simpla lipsa de atitudine… in cazul unui conflict, atunci cand stii magarii ce se petrec langa tine si TACI.

Andrei  •  10 octombrie 2011, 20:05

M-am saturat de atitudinea de sclavi umili a unora dintre romanii ajunsi afara. De ce sa-ti fie „rusine” ca esti roman? I-ai dat tu in cap americanului? Iar povestea cu Olanda cea sigura si perfecta e doar o poveste. La capitolul criminalitate organizata Olanda ne da clasa, sa nu uitam ca Olanda este, alaturi de Spania si Italia, cel mai important punct de intrare in Europa pt traficul de droguri si cel de persoane. Au si ei bandele lor. Asa ca hai sa nu ne mai purtam ca niste complexati. Credeti ca un interlop olandez sau elvetian te felicita daca i se pare ca te uiti la prietena lui?

Gigi  •  10 octombrie 2011, 20:10

una e sa fi atacat noaptea la periferia unui oras si alta sa fi omorit intr-o discoteca in centrul unui ora.CORECT.
una e sa fi atacat,iar alta ca autoritatile sa accepte aceste grupuri organizate.
stau in olanda de 9 ani,exista violente si aici,ca peste tot,dar politia ia masuri in special impotriva grupurilor organizate.
am fost fan Compact,o nedreptate ce s-a intimplat in cazul lui Theo Peter.
chestia e nu ca se intimpla violente,ci pt ca nu se iau masuri dure impotriva gruparilor,gastilor de tot felul.
in mare parte adevarat ce a spus razvan,cu mentiunea ca nu mi-a fost rusine ca sint roman,ci doar ciuda cum merg treburile.

io  •  10 octombrie 2011, 20:10

Ce legatura are SMURD-ul? SMURD-ul, care poate sa fie cu medic sau doar paramedic, se prezinta la solicitare, afla care sunt circumstantele, transporta pacientul la spital asigurand PRIMUL AJUTOR. SMURD-ul nu mai are absolut nici o treaba cand pacientul a fost inregistrat in UPU, unde se urmeaza protocoale de diagnostic si tratament.
Evident vinovati de aceasta intarziere sunt si cei care la solicitare au declarat ca baschetbalistul era beat. Daca se afla ce s-a intamplat i se facea imediat CT daca exista la spital tomograful, sau ar fi fost trimis la un spital cu CT.Cum nu s-a intamplat asta, timpul a fost pierdut cu tratament si cu analize pt. o cu totul alta afectiune.

StMun  •  10 octombrie 2011, 20:10

Celor ce nu se simt amenintati in strainatate le recomand sa vorbeasca cu cei 3 romani arestati in franta (si umiliti) numai pentru ca erau romani. Oameni fara capatai exista peste tot, „Pasarila” al nostru a fost ucis cu lovituri de cutit in Ungaria, ati uitat? Problema cea mai mare este ce se va intampla in continuare. In Ungaria autoritatile si OPINIA PUBLICA nu s-au oprit pana ce vinovatii nu au primit pedepse usturatoare. Romania va fi de blamat (ceea cred ca se va intampla) atunci cand peste 2, 3 luni dosarul va fi musamalizat si interlopul pus in libertate.

cosmin  •  10 octombrie 2011, 20:12

E trist ce s-a intimplat, sa-l odihneasca cel de sus!
Dar vreau sa scriu legat de „rusinea de a fi roman”. Nu inteleg de ce s-a perpetuat aceasta expresie si mai ales de ce e folosita ca o scuza: imi e rusine ca sint roman!
DE CE? De ce iti este rusine? N-ai ales sa te nasti intr-un loc si intr-un timp. N-ai ales ce fel de parinti ai. Ai ales, intr-o mai mica sau mai mare masura, sa te educi, sa inveti ceva (ce ti-o fi placind sau nu), ai ales ce prieteni ai si ai ales un drum (bun sau rau). Ai ales sa pleci din Romania si acum – la adapostul departarii – citesti o presa care nu poate fi obiectiva si judeci cu jumatati de masura. Iti e rusine de ceva de n-are nici o legatura cu tine, iti e rusine ca esti roman dar nu stii exact de ce iti e rusine.
Locuiesc si eu intr-o tara din Europa si oamenii sint la fel ca in Romania, au aceleasi probleme, aceleasi trairi, au acelasi tip de glume si educatia nu e prezenta pretutindeni. S-a nascut, fals as zice, civilizatia din afara. Nu sint cu mult mai civilizati, nu au o educatie mai buna, au un sistem care functioneaza de sute de ani, au putere economica. Dar asta s-a facut in timp, cu reguli respectate si nu cu rusine de a fi roman.
Sa-ti faci o idee: daca mor 1000 de afgani sau irakieni sau mai stiu eu ce „rebeli”, devine o stire cu cifre, cu putine detalii si intra in statistica. Daca moare unul „de-al lor” radioul, televiziunea si ziarele acorda spatii ample pentru soldatul devenit erou, chit ca a murit lovit de traznet. E erou si se scriu povesti frumoase despre el. De ce nu iti e rusine ca esti roman si cind se intimpla asa ceva? De ce accepti ca 1000 vieti sa fie luate „fara rusine” si sa deplingi soarta unuia care a ales sa mearga pe front, devii mindru ca esti conational cu acest erou.

ce vreau eu sa scot in evidenta e asta: roman sau nu, prima data esti om. Rusinea e parte din tine atunci cind ai facut tu ceva gresit si te caiesti pentru ceea ce ai facut.

Daca mergi intr-o tara, oricare ar fi ea, in concediu, pentru 1-2 saptamini, nu ai sa ajungi niciodata sa vezi partile urite. Stai mai mult intr-un loc ca sa iti poti da cu parerea si sa ai o parere pertinenta. Interactioneaza cu oamenii din zona respectiva si ai sa constati ca nu sint „mai cu motz” decit altii.

Daca ai facut ceva ca acel sportiv sa fie omorit, atunci sa iti fie rusine. Pina atunci … patriotism de fatzada.

alex  •  10 octombrie 2011, 20:13

Catalin, nimeni nu spune nimic despre acest caz din cauza fricii. Pana si camerele de supraveghere tac. Putem lesne sa ne dam seama ca „Butoane” ii va taia pe toti cei care vorbesc. Au aranjat deocamdata sa se stearga orice inregistrare. Oamenii de la club prefera sa dea faliment decat sa moara.
Cu siguranta, au fost mai multi care au dat. Un sportiv de 100kg si peste 2 metri nu poate fi rapus cu mainile goale de un gibon inchis la culoare (scuze, nu sunt rasist, sunt doar descriptiv). De asta nu vorbeste nimeni, de asta camerele de supraveghere tac. Au bagat la inaintare pe unul nerelevant, un „gypsan” (nu se zice rrom?). Pe unul dintre fini. Pe care il pot scoate din inchisoare cand vor ei. De asta tace toata lumea. De asta tac camerele.
Ca sa inchei, as dori sa il ia americanii sa il inchida in aceeasi celula cu puscasul marin care l-a scutit de viata pe Teo Peter.

ionica buze reci  •  10 octombrie 2011, 20:17

subscriu celor scrise de fanulumocanu si dsffgg.

vali  •  10 octombrie 2011, 20:18

ar fi bine k ambasada americana sa deschida o ancheta si poate reuseste sa starpeasca aceasta banda d nemernici.macar ei daca ai nostri nu au d gand

Cristian Greger  •  10 octombrie 2011, 20:21

„Exista o singura frica universal valabila: frica de cei multi.” din pacate cetateanul roman pur si simplu nu mai vrea sa reactioneze. Nu mai crede ca strangand mana vecinului si punand accent pe principii poate rasturna orice minisistem ticalosit. Daca-mi permiti Cataline… nu de frica ci pentru ca suntem afundati in cele mai adanci colturi mlastinoase ale ignorantei.

razvan  •  10 octombrie 2011, 20:26

Cand a murit theo peter calcat de un american care a scapat dupa aia fara prea multe probleme v-ati mai agitat atat? Cand a fost ucis Marian Cozma in ungaria v-ati mai agitat atat? Nu zice nimeni ca e scuzabila fapta tiganului, dar hai sa nu ne mai fie rusine ca suntem romani, de aia suntem unde suntem.

FRF_OUY  •  10 octombrie 2011, 20:31

Catalin, in urma cu mai multi ai cind tu erai reporter de teren ne-am intilnit la Brasov la un meci al Rapidului.Nu stiu daca iti mai amintesti cu exactitate incidentul din gara Brasov cu politistii aceia extrem de zelosi care te-au lovit si pe tine. erai alaturi de mine in vagonul rezervat suporterilor giulesteni cind ai primit si tu citeva bastoane peste picioare. Iti amintesti ce ti-am cerut eu atunci? Sa fii corect si sa relatezi totul asa cum a fost in ziarul de a doua zi .

Lucian  •  10 octombrie 2011, 20:36

Si presa, nu vi se pare ca e printre principalii vinovati pentru prolifararea non-valorii? Tonciu, Sensual, Laura Andresan, Crudu, etc, etc, etc, de unde sint mari dive? Nu cumva sint rezultatul „eficientei” cu care „presteaza” pentru diversi indivizi? Si asta cred ca e cel mai neinsemnat mod de aservire a presei! Si daca vreti, putem continua cu emisiuni gen „Acces direct”, „Happy Hour”, etc, etc, etc, si, tot daca vreti, uitati-va ce a ajuns Madalin Ionescu! Si atunci, ce-i de facut? Si nu are rost sa mai continuam…

Cătălin Tolontan  •  10 octombrie 2011, 20:37

FRF_OUY : da, imi aduc aminte, sint probabil 15-16 ani de atunci, asa e, am fost si eu, ca si voi, lovit de politie in gara din Brasov. Si am scris ceea ce am vazut. Asta incerc mereu sa fac, asta incearca si colegii mei.

Catalin  •  10 octombrie 2011, 20:37

Am citit cu interes toate rextiile celor care au scris…si am desprins niste concluzii
1.multi dintre cei plecati in tari straine scriu aici ca nu le e rusine ca sunt romani spre deosebire de „domnul olandez”, dar ascunse printre vorbele lor,apar,sporadic,nuante de multumire,ca la o adica pot spune ca nu sunt romani ci olandezi,spanioli,norvegieni etc.
2.toti sunt de acord ca institutiile statului sunt mana in mana cu infractorii(mari sau mici,vizibili sau ascunsi)…intrebare pentru voi toti:”Cand a fost ultima data cand ati refuzat sa dati spaga si i-ati cerut organului statului(oricare ar fi fost el) sa isi faca treaba,indiferent de repercusiunile pe care le implica acest fapt?”
3.problema noastra,a tuturor cetatenilor romani,fie ca sunt romani,maghiari,rromi,etc este ca ne lipseste coloana vertebrala,spiritul de a lupta pentru ceea ce ni se pare corect si nu in ultimul rand vointa de a ajuta pe oricine are nevoie(de aici si oameni batuti in strada in apararea carora nu sare nimeni).Ce-i drept nici macar nu avem legi care sa ne ajute,dar spiritul civic a plecat de mult din Romania;
Inchei cu o parere personala,repet,personala:
Romanul nu stie decat de frica.Atata timp cat orice faci,pleaca de la premisa,corecta in Romania de azi,ca „o rezolv eu cumva daca iese prost”,fara sa iti fie teama ca,daca dai un pumn aluia de ti-a taiat fata la semafor,ai sa infunzi cateva luni bune de puscarie sau chiar ani,ci ti se va aplica o amenda doar,ca daca te afisezi cu o masina scumpa si tu nu ai nici un venit,sa iti fie teama ca vine cineva si te intreaba de unde ai masina,ca daca te duci la spital si ii dai spaga doctorului sau asistentei,o sa te trezesti acuzat de dare de mita,iar doctorul acuzat de luare de mita si exemplele pot continua…
Concluzia mea…pana nu ne va fi frica sa facem ceva ilegal nu vom avea cum sa traim fara sa ne fie frica.

real  •  10 octombrie 2011, 20:39

o tzara in care insusi presedintele tarii are legatura cu clanurile interlope…..o tzara in care interlopii sunt mai multi ca in S.U.A…o tzara din care daca nu fugi te simti ca-n puscarie,mai multa anarhie si teroare si saracie NU CRED CA A EXISTAT VREODATA…..ROMANIA

calin  •  10 octombrie 2011, 20:39

Nu e chiar asa de roz nici „in afara”. Incercati sa luati metroul in Paris, linia 13 si coborati la Saint Denis Universite, seara cam dupa ora 7. Ce o sa vedeti, eu unul nu am crezut in viata mea ca poate sa existe asa ceva „in afara”, unde toti visam sa ajungem. Am asistat acum o saptamana cum i-a fost furat unei fete telefonul din mana in plina statie de metrou si NIMENI nu a schitat un gest desi fata tipa destul de tare. M-am simtit fix ca in Romania si de atunci ma duc la scoala doar cu 5 foi pe care imi scriu cursurile de frica sa nu patesc ca ea. Se poate si in alte parti, stati linistiti.

teo  •  10 octombrie 2011, 20:43

Pentru orice intamplare noi chiar trebuie sa ne victimizam.Clanuri, persoane care controleaza o zona, un cartier, un oras sunt peste tot in lumea asta, inclusiv in Olanda ( apropo de Olanda, un „clan” din Europa care ne-a refuzat aderarea in spatiul Schengen ). Intamplarea aceasta nu este tragica din cauza faptului ca s-a petrecut in ROMANIA, din cauza faptului ca un ROMAN,interlop sau nu, a LOVIT un AMERICAN, AMERICAN care in cele din urma a murit. Intamplarea aceasta este tragica prin simplu fapt ca un a murit un om si atat. Iar persoanele responsabile sa plateasca.

Albautistul  •  10 octombrie 2011, 20:44

Sa fi sanatos d-le R.Condruc si ca practicant si iubitor de fotbal inca din 69 l-am cunoscut pe Condruc baimareanul ce a jucat fundas si la UTA (BANUIESC CA E TATAL TAU ION CONDRUC )si te felicit caci aveam amintiri frumoase cu N.Dumitrescu,Reihard,Bornea,Bacos,Birau,Pojony,Brosovschi,Domide,Axente,Otto Dembrovschi,Kalinin,Lereter,Igna,Rojnai baimareanu,etc,etc,etc.In numele patimasilor utisti iti doresc tot binele familiei tale.Regrete pentru acest bun baschetbalist american si D-zeu s-al odihneasca-n pace !

robbie  •  10 octombrie 2011, 20:47

Catalin, daca ceea ce scrii este adevarat, si multe dintre cele scrise aici n-am citit in alte articole, as zice chiar ca ar fi ucidere cu premeditare. In sensul ca Chauncey trebuia sa moara si sa nu fie ajutat sa supravietuiasca (virgula) ca sa nu depuna marturie impotriva celor incriminati. Oare pana unde va ajunge nesimtirea organelor si frica noastra a tuturor in fata unor criminali?
Celor care se iau de cei plecati in strainatate, inainte sa se aprinda aiurea, acest gen de mesaj putea fi scris de orisicare dintre noi. Si da, nu e rusinos, decat pentru cei cu adevarat simt al raspunderii, sa recunoastem ca ne facem vinovati de lasitate noi TOTI. Si nu ar trebui sa facem fapte necugetate de razbunare sau mai stiu eu ce acte de vitejie, doar pur si simplu in viata de fiecare zi sa nu ne lasam rapusi, calcati in picioare. Din pacate, sistemul momentan ne copleseste, si din pacate, trist, dar ajung la concluzia ca fara un om cu mana puternica care sa aiba puteri depline nimic nu se va schimba. Sunt f trist pentru aceasta concluzie, si eu cred in forta democratiei, dar nu in halul acesta si structurile actuale.

in memoriam TEO PETER  •  10 octombrie 2011, 20:55

cum a ramas cu soferul militar american, sergentul Christopher Van Goethem, care l-a omorat pe basistul TEO PETER ,de la Compact, in urma cu 5-6 ani?a facut puscarie?e in libertate?

TIGAN  •  10 octombrie 2011, 21:00

de ce ti-e frica , si de cine draga catalin Tolontan?
ca oameni cu capul pe umeri dar sportivi profesionisti baschetbalistii de la Giurgiu sau handbalistii din ungaria nu aveau ce cauta in baruri si discoteci,celebrand victorii!

Lucian  •  10 octombrie 2011, 21:03

Si totusi, presa chiar nu are niciun rol in toata aceasta poveste? Peste tot frauda, peste tot coruptie, peste tot furtisaguri, mai mici sau mai mari, peste tot agramati care nu sint in stare nici macar sa citeasca de pe prompter (nu mai departe aseara, Cosma de la Sport.ro ne omora cu spitalul „Bagdasar-Arsenie” (apropo, chiar nu o fi auzit de marele neurochirurg Arseni?)), si vrei sa cred ca voi nu vedeti nimic? Patroni precum Mititelu si Penescu, conducatori de club gen MM,bataus si derbedeu, astea nu se vad? Si atunci, ce sa fac eu cind vad toate astea in viata zilnica, la tot pasul? Si asa, precum imparatul lui Andersen, cind toata lumea te ridica in slavi, ajungi mafiot, sef de clan si nu-mai-stiu-ce! Vorba lui Avram, „step by step”! Asa ca, desi nu recunoasteti, aveti un rol important in toata aceasta poveste, de la presa locala si pina la cea centrala!

Alin  •  10 octombrie 2011, 21:04

Cataline, stii cine a vazut intreg incidentul? Fotograful clubului a urcat pozele pe facebook pana in momentul izbucnirii conflictului. In mod cert le are si pe restul…El poate fi cheia intregului caz.

Andrei  •  10 octombrie 2011, 21:07

Cataline, explica-i nefericitului ca e absurd sa-ti fie rusine ca te-ai nascut in vreun fel: olandez sau pekinez,musulman sau anglican, zoofil ori im.be.cil. De lucrurile pe care nu le-au ales ei insisi numai complexatii se jeneaza.
Altfel, cat tupeu je.gos o avea baiatul asta, care nu mai iese pe strada de teama sa nu-l huiduie localnicii pentru ca e roman,de striga din tara aia unde gasesti pe strada “truse de incepator” pentru a incepe sa consumi droguri sau unde fiinte umane se vand expunandu-se ca o marfa oarecare in vitrine, asadar sa strige de-acolo ca-i e rusine ca e roman? Vai de capul lui de… anti-european! In afara de parintii lui, nu e nimeni vinovat ca s-a nascut roman!

valicosul  •  10 octombrie 2011, 21:16

oameni buni, voi nu vedetzi padurea de copaci, ce treaba avetzi cu „olandezul” caruia cica ii e rusine ca e roman? sau cu americanul care l-a accidentat mortal pe Teo ? institutzile statului nu-si fac minimul de datorie pentru care sunt platite, sau probabil si-l fac in masura in care sunt platite. sau in masura calitatzii oamenilor care ajung acolo printr-un sistem nepotist sau clientelar, asta e, despre restu, nu mi-e nici rusine, dar nici mandru nu sant ca-s roman, sunt doar un cetatean normal al Romaniei

emg  •  10 octombrie 2011, 21:16

din pacate tot ce pot sa spun este:

😐

…..

Ionut  •  10 octombrie 2011, 21:18

Institutiile statului enumerate, in speta politia , nu pot face nimic in fata politicului ( nu contest ca si in politie nu sunt oameni ce nu isi au locul acolo) a carui influenta a ajuns pina la femeia de servici de la o gradinita dintr-un sat ascuns. Lucrez in aceasta institutie pe care guvernanti o vor tot mai slaba si tot mai vulnerabila, care este foarte prost platita, prost dotata si la fel de prost manageriata de unii care dau lectii de moralitate dar ei sunt primii care nu le respecta. Unii dintre colegii mei se complac in aceasta situatie in incercarea de a-si intretine familia iar cei care se implica patesc precum colegul lovit ci=u sticla in cap care a ajuns o „leguma”, o povara pt familia sa sau precum colegul cu motorul de la Constanta care a impartasit aceiasi soarta, fara ca institutia sa se implice in vindecarea sa…..nu ai un salar stabil si motivant, nu ai legi care sa te apere, nu ai o asigurare de viata,nu sunt manageri profesionisti care sa administreze activitatea oamenilor si nu in cele din urma nu ai o societate civila care sa te sutina ( te sustin doar cand isi apra propriul interes)….
P.S. Pcat de acest tanar sportiv , condoleante celor dragi! R.I.P. Hardy!

Vasy  •  10 octombrie 2011, 21:26

De ce sa-mi fie rusine ca sunt roman?Cazuri din astea se intampla in toate tarile din lume,doar ca noi suntem mediatizati totdeauna in sens negativ.Problema noastra a romanilor e ca fugim unul de altul in loc sa ne ajutam si spunem ca ne e rusine ca suntem romani.In felul acesta am ajuns sa fim condusi guvernanti corupti si clanuri mafiote(lor nu le rusine ca is romani si noi suntem parosti ca-i lasam sa faca ce vor).Nu suntem uniti asta e problema noastra si ne simtim inferiori unor mitici cu tupeu.Nici macar sa mergem sa votam nu suntem in stare si uite tiganii adusi cu autobuzele ne decid soarta pt inca 4 ani

dan rapid  •  10 octombrie 2011, 21:52

C Tolontan tot respectu pentru ca intotdeauna ai fost obiectiv, dar acum nu stiu daca ai mai pastrat aceeasi doza de obiectivitate sau ai strecurat printre randuri o anumita ura rasiala, scoasa la iveala des in discutii p aici, ca un om umblat ce esti stii ca Romania este o tara pasnica fata de altele, cate crime la nivel de bande organizate si clanuri vezi in fiecare zi? voi ati asteptat inca un moment si un prilej de a va justifica ura fata de tigani, dar oricum am privii cazul asta nu e nici pe departe unul care sa serveasca drept exemplu pentru relele pe care, sau asa zisele rele, pe care le fac tiganii in Romania. Sa fim obiectivi si sa recunoastem ca i se putea intampla oricui daca ospatarul pe care mutu la lovit in ultimu hal se lovea in acelasi fel ca baschetbalistul americansi murea? ce mai spuneam atunci noi dar mai ales europa? intamplarea a facut sa fie tigan din nu stiu ce clan, putea sa fie oricine, ala nu s a dus acolo cu gandu, hai sa omor pe cineva, hai sa omor un maerican, exagerezi si tu si multi altii de aici, daca nu ne schimbam mentalitatea nu o sa facem nimic, iar schimbarea ei nu inseamna sa omoram tiganii, franta si spania nu au facut asta, au acceptat toate rasele, de la chinezi arabi africani si chiar tigani, salut

romanul rusinos  •  10 octombrie 2011, 21:56

Este atat de complicat subiectul’rusinea de a fi roman’ Nu suntem vinovati ca un tigan a omorat un American, suntem vinovati de ipocrizie..ca toleram asa ceva pe toate canalele TV sau de orice fel…Aut mereu: ‘Ii iubim pe tigani ..romanii sunt un popor tolerant’…fratilor intrebati toti prietenii si neamurile cati dintre ei nu au fost deranjati de tigani? cati ii iubesc? Sa am doar eu numai prieteni si neamuri tampite? Ipocrizie.. asta e…emisiuni televizate si sondaje de opinie mincinoase..care imi arata mie ca tiganii sunt la fel de rai ca si romanii…helloooo ! La o plimbare de cateva ore prin oras, vin acasa agresat fie si numai vizual de tiganii care scuipa ameninta cersesc..aici in tara mea nu imi e rusine ca sunt roman, asa cum nu iti este rusine in curul gol daca esti la nudism…dar daca parasesti zona unde toti sunt la fel…se schimba datele problemei…Nu sunt rasist,(cum o sa fiu cand vorbim de un negru ucis de un rom) dar tiganii insista cu incapatanare sa ma transforme in asa ceva…Jos cu palaria pt francezi…au fost deranjati de o mana de tigani, sau le-a luat guvernut cativa centi din banisori, au sarit in sus ca arsi….pe noi romanii ne beleste guvernu’ de juma’ de salariu dintr-o data, un ditamai procentul de tigani ne calareste in draci…si stam si ne uitam…offff

jokeru  •  10 octombrie 2011, 22:02

Buna Cataline,ma inscriu si eu aici cu cateva randuri.Am citit articolul si reactiile la el,si tind sa dau dreptate tuturor partilor!Da tuturor partilor pentru ca fiecare in parte a scos in evidenta un adevar,doar ca acesta era imbracat altfel de fiecare data.Sunt in Germania la munca,pe o insula din Marea Nordului,si chiar azi rasfoiam o revista,initial,nu tocmai interesanta,deoarece contine programul televiziunilor pe 2 saptamani,dar pe care mai toti o cumpara,sincer.Si mi-a sarit in ochi un articol referitor la cele mai stresate tari din UE.Pe primul loc e Danemarca,iar pe ultimul loc noi,Romania!Si ca sa iti zic drept simt treaba asta aici,ca nemtii de aici nu streseaza ca noi.Pot sa intarziu la servici 1-2 ore fiindca ,stiu eu,am baut toata noaptea,si nu imi zice nimeni nimic.Iar apoi intervine atitudinea.Daca nu mi-a zis nimeni nimic nu inseamna ca o pot face si a doua oara!La noi in tara in schimb romanul nu gandeste la fel,numai cand e nevoie sa faca iar un bine,si atunci isi zice :ajunge!

Eu am avut in alta parte a Germaniei anul trecut un incident in care m-am simtit rusinat ca sunt roman aici afara si am fost privit ca si cum as fi fost un caine,dar nu peste tot e asa aici.In schimb mi-e rusine de ce se petrece in tara,de absolut orice.Asa de rusine incat mi-e scarba uneori,pe bune.Prea multi functionari care nu isi fac treaba,prea multa hotie la nivel inalt si prea putine lucruri bune.Pentru mine tara inseamna familie si cativa prieteni,in rest nu imi mai trebuie sa stiu altceva fiindca aud doar lucruri care ma scarbesc.Iar pentru cei care nu imi vor da dreptate nu le zic nimic,fiindca stiu ca vor vorbi doar sa sune.

Numai bine iti doresc!!!

cryss  •  10 octombrie 2011, 22:07

orase corupte shi oameni corupti:giurgiu,craiova,braila,turnu-severin,etc

RazvanC  •  10 octombrie 2011, 22:25

Mi-am luat pumni de la niste reprezentanti ai acestei subspecii umane chiar sub ochii minunatilor militieni doar pentru ca am protejat un prieten sa nu ia un pumn in ceafa. Pentru cine gaseste alibi criminalului pe motiv ca a intrat in vorba cu „femeia” lui, le doresc asemenea. E superb sa ti vezi moartea cu ochii si nimeni sa nu intervina.

paul.o  •  10 octombrie 2011, 22:25

Pentru comentariul 12 , stefan@, statistica data de tine duce in eroare intrucat la categotia „crimes” ei au inclus toate delictele consemnate cu proces verbal, deci inclusiv cearta intre vecini, parcarea gresita,
jignire, etc. Altfel nu pot sa-mi imaginez o ” criminalitate” de varf in Finlanda, Danemarca, Noua Zeelanda, etc. ( Olanda la egalitate cu Africa de sud !!!) si la coada Zambia, Columbia.De aceea, iti sugerez statistica Oficiului ONU pentru Criminalitate si Droguri la :
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

Ramona  •  10 octombrie 2011, 22:45

Mai avem o problema pe langa frica, suntem un popor de rasisti. Citeam comentarii in diferite ziare si multi posteaza: ” De ce nu a stat cioara acasa la el”, „Ce cauta la noi, aveam destui”…..E rusinos si trist sa vezi ca in anul 2011 inca mai avem o problema cu culoarea pielii…..Lucrez de aproape 7 ani cu oameni din peste 63 de tari, fiecare le avem pe ale noastre dar nu e legat de culoare, de tara…..

dan rapid  •  10 octombrie 2011, 23:13

da ramona intr adevar, problema e ca nu stiu cine de pe aici zicea ca suntem un popor tolerant, unde vezi tu toleranta cand tiganii sunt respinsi de la multe locuri de munca iar voi veniti pe stadioane si strigati tiganii?? care toleranta idiotilor ca altfel nu pot sa va spun, toleranta au franta si germania care au toate natiile la ei in tara si nu se comporta asa

de frica | costin.ro  •  10 octombrie 2011, 23:20

[…] Tolontan (aici) […]

CiprianM  •  10 octombrie 2011, 23:27

Pentru „fanulumocanu” – adevarat si frumos zis.
Pentru baiatul din Olanda sau Baia Mare – tie ti-e rusine de o societate de care ai fugit..bravo tie. Nu cred ca exista natiunea perfecta, cum nu cred ca exista rusinea de a fii roman…Poti fii urmasul lui Eminescu sau cataratorul Bucegilor; sunt atatea lucruri de care sa fii mandru in Romania. Cred in moralitate, cultura si istorie.
Si inca ceva: sa nu crezi ca daca ai plecat esti mai roman acum sau urletul tau se aude mai tare. Iti duci crucea ca noi toti ceilalti….fii greucean si schimba ceva daca poti…de vorbit stim toti.

Bogdan  •  10 octombrie 2011, 23:35

Toate astea se intampla pentru ca indivizi precum Răzvan Condruc prefera sa fuga in Olanda decat sa stea aici sa schimbe ceva. El este un las. E nepasator fata de problemele din tara, caci altfel s-ar implica cu ceva in a schimba ceva…
Cum ma poate motiva pe mine sa fiu mai bun si sa incerc sa schimb ceva cand el s-a urcat in primul tren?
Mai bine tacea…

RazvanC  •  10 octombrie 2011, 23:45

92
cryss Says:
October 10th, 2011 at 10:07 pm

orase corupte shi oameni corupti:giurgiu,craiova,braila,turnu-severin,etc

As adauga Buzau, urbea mea. Este valabil pentru toate orasele din sudul si estul tarii (dar nu numai), industrializate fortat de comunism, locuri in care educatia a fost pe un plan secund.O cultura superioara nu poate fi asimilata de una inferioara , de aceea desi cucerite : Egiptul si Grecia nu au putut fi Romanizate. Cele inferioare: Iberice, Galice sau Carpatice atesta faptul ca au dat nastere unor culturi Latine. Sa fie oare vreo surpriza ca ascultam manele? totul tine de cultura si educatie.

Comentează