„Primarul din Ploiești făcea pe șeful de galerie și acum întreabă ce s-a întîmplat!”

UPDATE: Pentru cei care se întreabă de ce acest articol nu prezintă toate punctele de vedere, răspunsul e simplu: pentru că e un singur articol, cu varianta neoficială a jandarmilor. Asta am făcut eu, ca jurnalist. Gazeta Sporturilor a publicat în ediția tipărită de azi variantele tuturor părților implicate, recompuse din efortul colegilor mei: varianta Stelei, varianta Petrolului, varianta cunoscuților agresorului (fie că-l apreciază sau nu, vorbesc inclusiv colegi de galerie), versiunea arbitrului, varianta Ligii, varianta medicilor, versiunea compusă a lumii fotbalului (prietenii sau rivalii Petrolului). Pentru acest tablou amplu, vă recomand să citiți ziarul în ediție tipărită, unde totul e mai clar structurat.

marți, 1 noiembrie 2011, 12:51

UPDATE: Pentru cei care se întreabă de ce acest articol nu prezintă toate punctele de vedere, răspunsul e simplu: pentru că e un singur articol, cu varianta neoficială a jandarmilor. Asta am făcut eu, ca jurnalist. Gazeta Sporturilor a publicat în ediția tipărită de azi variantele tuturor părților implicate, recompuse din efortul colegilor mei: varianta Stelei, varianta Petrolului, varianta cunoscuților agresorului (fie că-l apreciază sau nu, vorbesc inclusiv colegi de galerie), versiunea arbitrului, varianta Ligii, varianta medicilor, versiunea compusă a lumii fotbalului (prietenii sau rivalii Petrolului). Pentru acest tablou amplu, vă recomand să citiți ziarul în ediție tipărită, unde totul e mai clar structurat.

Jandarmii nu mai au bani să-și plătească sursele de informații

Jandarmii fac parte dintr-o armă care nu culege simpatii. Ei știu asta. Mai știu că sînt primii vizați cînd un episod violent se petrece pe stadioane. Iată ce spune vocea lor, compusă din mai multe voci reale, autorizate și subiective, despre incidentele de la Ploiești.

Jandarmii care culeg informații n-au aflat
Suporterii ploieșteni amenințau că „Va curge sînge, va curge sîngeeee la meciul cu Steaua!” încă de la partidele pe care Petrolul le-a jucat în etapele trecute cu Voința Sibiu, acasă, și cu Dacia Mioveni, în deplasare. „La meciul de la Mioveni, pe 23 octombrie, aproape că nici nu i-a interesat să-și încurajeze echipa, ci să anunțe, prin scandări, ce prăpăd le vor face steliștilor”, povestesc cei care au asistat la jocul de acum o săptămînă.

De ce nimeni n-a realizat ce se va întîmpla? Răspunde un om din Jandarmerie. „Așa este, informațiile despre amenințări și riscuri se adună la noi, avem oameni care se ocupă special de asta”. În fiecare județ? „Da, în fiecare județ, deci și în Prahova. Acești oameni culeg informații despre galerii, încearcă să intre în ele, cum zicem noi, să creeze punți cu fanii. Dar cei de la Petrolul sînt cunoscuți ca ostili și nimeni n-a putut anticipa”. Dar au amenințat! „Toți amenință! Tot timpul. Dar una e să strige că se vor bate cu Steaua, ceea ce poate însemna că vor încerca să se aproprie de suporteri, și una e să intre pe teren. Nu ne-am dat seama că se va întîmpla asta!”.

„Cînd cuvîntul de ordine este doar economie, apar tot felul de probleme”
Interesant e ce spun și gradele mai mici. Jandarmii de la toate nivelurile povestesc lucruri deloc cunoscute publicului. „Cuvîntul de ordine este economie. Și, cînd faci economie fără discernămînt, rămîii fără surse financiare și cu o motivație mai mică!”. Ce înseamnă surse financiare? „Înseamnă să dai bani sau favoruri ca să obții informații despre cei mai violenți dintre ultrași și despre planurile pe care le au”, spun jandarmii. „Nu e ca la voi în presă, la voi oamenii  vorbesc pentru că vor, pentru că au interesul să se afle sau să toarne pe cineva, în cazul polițiștilor și jandarmilor, ei trebuie deseori motivați financiar ca să vorbească”, adaugă ei, zîmbind.

Cum operează ofițerii sub acoperire
Jandarmii care răspund de informațiile din galerii au preluat modelul european. Ei fac deplasările în civil cu suporterii, în țară și în străinătate, se amestecă printre ei și, în anumite cazuri, devin cunoscuți de către aceștia, în altele, rămîn pe cît e posibil în umbră. În cazul în care sînt recunoscuți, ei își transformă relația cu fanii într-una combinată, „ne spun gabori, dar începem să ne cunoaștem și prezența noastră îi ajută și pe cei mai cuminți să-i potolească, la o adică, pe cei turbulenți. Practic, încercăm să-i determinăm să nu depășească o anume limită”. Chiar și între cei din forțele de intervenție și suporteri se nasc raporturi amestecate, pentru că, după ani de zile de conviețuit pe stadioane, ei ajung să se cunoască. „Sînt jandarmi în România care îi recunosc imediat după față pe mai toți cei cu adevărat periculoși”. Ca mai toți bugetarii din România, și invocînd în plus periculozitatea profesiei, jandarmii sînt afectați de micșorările de venituri, care, în cazul lor, au ajuns și la 40% din salarii și sporuri.

Mai există încă cel puțin o organizație care are ca sarcină culegerea de informații. De ce Serviciul Român de Informații nu monitorizează o asemenea facțiune? „Ba da, SRI adună date despre aceste grupuri, refugiate în galerii, dar din perspectiva radicalismului sau din alte motive, nu împotriva violenței pe stadioane”, explică o sursă.

Jandarmii riscă enorm, spun ei, atît cei care se amestecă printre ultrași, culegînd informații, cît și cei care intervin, dar o fac pe bani extrem de puțini și fără colaborare din partea cluburilor „foarte permisive cu galeriile”.

Grupuri folosite ca element de presiune
În versiunea forțelor de ordine, Petrolul este unul dintre cluburile care coabitează periculos cu fițele violente ale propriei galerii.

„La meciul cu Dinamo,  primarul Ploieștiului, Andrei Voloșevici făcea pe șeful de galerie din mijlocul suporterilor și acum se întreabă ce s-a întîmplat”

„În general, cluburile își plătesc suporterii, le asigură transportul și nu numai. La Petrolul, galeria merge în deplasări cu autocare închiriate de Primărie„, spun jandarmii. Unul dintre motive este sportiv, au nevoie de liniște la club, dar mai există o rațiune, electorală. În anumite orașe, grupuri violente de fani pot acționa precum clanurile lumii interlope, ca factori de presiune.

„Ultrașii pot deveni miză electorală, dar și masă de manevră pentru eventuale timorări și mișcări de forță”

Deseori, clubul e mînă în mînă chiar și cu cei mai duri șefi de galerie. Iar la Petrolul, aceștia aproape că plebiscitează antrenorul și alte funcții. Există, de pildă, o funcție obligatorie

Camere de luat vederi proaste la stadion!
Aflat în proprietatea Primăriei, Arena din Ploiești, un stadion de 15.000 de locuri construit cu 17 milioane de euro în urma unei atribuiri îndelung comentate, și-a arătat duminică seara limite invizibile.

„Am cerut imaginile surprinse de camerele de luat vederi, iar clubul ni le-a trimis. Ele sînt proaste, vom vedea cum ne descurcă și dacă putem reconstitui evenimentele”, povestesc cei din jandarmerie. Sistemul este, clar, extrem de ieftin, o constantă la stadioanele noi din România care, deși iau ochii la prima vedere, au finisaje și facilități, inclusiv tehnice, la limita rezistenței.

Sistemul video de supraceghere al stadionului din Ploiești este atît de prost încît nici n-ar fi trebuit să primească avizul. „Dar știți cum se dă avizul. Înaintea campionatului se fac inspecții: clubul, Liga, Jandarmeria, Pompierii… Se stabilesc punctele care trebuie remediate și, apoi, încep intervențiile. Sună Liga, sună prefectul, sună primarul pentru că ei au nevoie și de semnătura jandarmilor. Pînă la urmă li se dă”.

N-au vrut să riște o bătaie generală evacuînd tribuna
La stadion au fost 280 de jandarmi. După ce suporterul a intrat pe teren și l-a lovit pe stelistul Galamaz, provocîndu-i ceea ce s-a dovedit după mai multe analize a fi o fractură a oaselor feței, a urmat petarda aruncată spre Tătărușanu, care l-a rănit superficial pe portarul Stelei.

Arbitrul Robert Dumitru a băgat echipele la cabină și a cerut comandantului de la jandarmi să evacueze tribuna. Acesta s-a sfătuit cu colegii lui de la fața locului și a decis că e un risc prea mare. „Nu putem scoate 3.000 de oameni ostili în afara stadionului”, i-a spus comandantul lui Robert Dumitru. Atunci, arbitrul a suspendat întîlnirea.

„Ce puteam să facem?”, povestesc jandarmi care au fost acolo. „Era clar că sînt porniți, i-am simțit, s-au bucurat cînd au văzut agresiunea de pe teren, strigau Dă-i! Dă-i!și șeful nostru a luat decizia cea mai bună”, spune unul dintre cei aflați la fața locului.

Potrivit unor confirmări venite a doua zi, prioritatea n-a fost reluarea meciului, ci încercarea de a-i proteja pe ceilalți aproape 10.000 de spectatori din afara galeriei, pe fanii din galerie și pe jandarmii care ar fi riscat și ei mult intervenind.

Final previzibil
„E clar că avem și noi o parte de răspundere, dar nu principala răspundere”, mai spun jandarmii. Primăria a schimbat firma de ordine de la stadion chiar înainte de acest meci. „Se simțea că nu ne putem baza pe cei de la Galant. BGS lucra altfel, au altă experiență și alt antrenament, acesta e adevărul. Și ăsta e unul dintre motivele pentru care n-am acționat ca să golim peluza după ce au dat cu petarda”.

Știți de ce s-a schimbat firma? „Știți și voi, toată lumea știe. Interese locale”.

Comentarii (94)Adaugă comentariu

Freddy RE  •  1 noiembrie 2011, 0:59

5 minute din viata pierdute cu „articolul” lui Tolontan.
Si daca ma scarpinam dupa ureche in timpul asta, si tot era timp mai bine cheltuit.

Gigi Becali  •  1 noiembrie 2011, 1:20

Pai de ce sa nu renunte la BGS daca se putea mai ieftin in alta parte, plus ca Galant e si o firmulita de partid?! Asa au impuscat doi iepuri dintr-o lovitura, au impacat si capra si varza, pac pac, m-ati inteles?

Si nu e normal ca o arena modernizata la standardele europene din 2011, asa cum se vrea stadionul din Ploiesti sa nu aiba un sistem complex de monitorizare video! Doar n-o sa ne bazam doar pe imaginile Digi pentru a vedea cum acel huligan a patruns pe teren si l-a lovit pe Galamaz?! Daca meciul nu ar fi fost televizat?

E pacat ca Steaua nu mai e cea mai iubita echipa prin tara, dar bine macar ca nu mai vin huliganii de pe Ghencea in deplasari cu echipa, ar fi iesit un razboi imens pe acel stadion…

Razvan  •  1 noiembrie 2011, 2:15

“Ultrașii pot deveni miză electorală, dar și masă de manevră pentru eventuale timorări și mișcări de forță” – Cum procedeaza Scripcaru – tot PDL – cu interlopii din Brasov. Intrebatii pe cei din PNL Brasov ca pe ei i-au alergat fratii stoleru prin tot orasul cand voiau sa lipeasca afise. Asta este tara in care traim si sincer meritam inca doua mandate cu mafiotii din PDL/UNPR, sa le stea in gat uleiul si faina celor care au vandut viitorul tarii.

Argus  •  1 noiembrie 2011, 2:45

Inventam roata? Ne facem ca nu stim ca cei mai inraiti huligani din Anglia au fost „cumintiti”, pusi cu „botul pe labe”…? Cum? Pai, tocmasi aici este „roata”de care vorbeam! Stim (sau ar trebui sa stim?) ce masuri s-au luat, asa incat astzai, englezii se uita linisdtiti la meciuri,atentie gard de protectie! In afara camerelor de luat vederi, de obligarea huliganilor ca in timpulmeciurilor sa fie prezenti la circa de politie, a functionayt si, indraznesc sa spun ca inca mai functioneaza, JUSTITIA! Cum o dai, cum o-ntorci, tot aici este buba CEA MARE in Romania! Huliganul care, cu lantul, a batut un jurnalis („suporter” Steaua, zice-se!) a fost condamnat cumva la puscarie? NU! Atunci, judecatori care din varii motive „se fac ca nu vad”, nu fac altceva decat sa incurajeze huliganii, inclusiv, pe „huliganii”din economie! Tineti minte, ca pana ce nu se va face curatenie in Justitie ( nu stiu cum, nu-i treaba mea sa stiu daca-i nevoie de DERO, de Clor, de…, este treaba parlamentului! Ei dragilor, tocmai aici sta raul, raului! Acolo, in parlament, unde ar trebui ca „alesii” sa vada cat rau face justitia prin deciziile eronate, partinitoare, fara nici o legatura cu actul justitiar, nu-s interesati! Si, cum sa fie, cand, alde Voicu, alde Costiniu, Barsan, isi dau mana in „hora”apararii intereselor personale, chiar daca STIU, fiindca STIU, cat rau aduc tarii! In concluzie? Pai ce altceva decat ca numai „cainele de paza al democratiei”- PRESA, isi face datoria cum poate, adica „latrand” in timp ce caravana trece, si trece, si trece…

viezure  •  1 noiembrie 2011, 3:17

Catalin, degeaba te chiniui, acest articol va ramane in cartea vietii, in paragina, la fel cum au ramas cele despre ultima crima asupra radacinii sportului romanesc : cazul Ridzi.

CFRRR  •  1 noiembrie 2011, 4:53

Sunt curios ce o sa urmeze,ce masuri se vor lua,ce cred eu o sa joace cu portile inchise vreo 3-5 meciuri.

vlad  •  1 noiembrie 2011, 4:53

Stadion construit de germani, camere puse de romani. As fi foarte interesat de un reportaj cu camerele de luat vederi de pe stadioanele din Romania…. tot am vazut reportaje cu studiourile „ultramoderne” de pe unele stadioane, gen Gruia, Ghencea… insa nu am auzit sa fie identificati suporterii care arunca obiecte cu acestea. De fiecare data vedem inregistrari ale jandarmeriei, care are proprii cameramani!!. Ce usor se detensiona cazul bricheta daca erau prinsi cei cativa tembeli care aruncau…… asa si acum, a fost prins cel cu torta??? E tentativa de omor!! A pus Copos camere in Giulesti pana la urma??, unde exista, unde nu…. ca sunt obligatorii prin regulament… dar daca au rezolutia cat mobilul meu vechi de 10 ani sunt inutile.

misu  •  1 noiembrie 2011, 5:58

Sunt ploiestean, am fost la meci, am citit cu atentie cele scrise de dumneavoastra. Dupa parerea mea sunteti singurul jurnalist care a cautat si gasit adevaratul miez al problemei. Doresc sa fac o completare care poate va atrage atentia. O serie de declaratii lipsite de fayrplay ale lui Gigi Becali au inflamat peste masura atmosfera inaintea meciului cu Steaua. „Pac pac ai ciruim repede si gata terminam cu ei” „pai daca nici pe Petrolul nu batem atunci pe cine?” Nu doresc sa dau vina pe Becali dar cineva trebuie sa opreasca batjocura televizata si declaratiile tampite ale unor astfel de personaje arogante, imbogatiti ai acestor nedrepte vremuri in care omul simplu se incarca cu ura. Scanteia mai lipseste! Sincer va spun ca nu am nici o treaba cu galeria petrolului, am vazut prima repriza din tribuna a II-a iar inca din primele 15 minute cand arbitrul partidei a inceput sa-i impinga discret pe stelisti prin cateva lovituri libere fluierate invers, spectatorii au inceput sa se infurie si sa devina nelinistiti. Am presimtit ca ceva se va petrece, ura plutea in aer. Nu doresc sa mai intru in detalii de arbitraj (dupa parerea mea arbitrul i-a impins „profesionist” catre poarta petrolului)doar sa mai spun ca inexplicabil in acele momente si eu m-am incarcat de ura si acum gandesc cu groaza ca a-si fi fost in stare de acte huliganice. Iar daca nu se stie de ce arbitrul nu a oprit meciul (asa cum se impunea) imediat dupa pumnul aplicat de huliganul respectiv este pentru faptul ca pierdea „mangleala” daruita de conducerea stelei.

goe  •  1 noiembrie 2011, 6:00

daca e asa cum zici suspendat din functie si la puscarie…altfel nu scoatem tara asta la lumina niciodata…..auzi firma de paza are 1 angajat…de tot rasul;))

Florin Georgescu  •  1 noiembrie 2011, 7:27

Dom’le am pus ramasag pe o lada de „Johnny Walker” ca se va ajunge la conotatii politice in aceasta drama…….. Am castigat…….

cetateanul  •  1 noiembrie 2011, 7:27

la fel ca la virful societatii romanesti unde politicul interactioaneaza cu interlopii,asa si la nivel de PRIMAR,aceasta clasa politica degradata,imorala,corupta genereaza aceste fenomene,care genereaza violenta,haos,insecuritate,au condamnat PCR-ul,dar ei ce fac acum?la un nivel mult mai mare decit inainte de 89,RACHITA este si el implicat in aceste jocuri,dupa evenimente era pur si simplu SPERIAT,de la primar pina la toata conducerea clubului stiau ce avea sa se intimple,ANULATI ACEST FENOMEN SPORTIV IN ROMANIA DACA NU VRETI ALTE TRAGEDII SI MAI MARI,noi romanii suntem niste PRIMITIVI CARE NE UITAM LA DEMOCRATIE CA INDIENII APASI LA MARGELE SI OGLINZI,MI-E RUSINE CA M-AM NASCUT IN ROMANIA !

Razvan  •  1 noiembrie 2011, 7:51

Tolo, dar despre jandarmii analfabeti care provoaca suporterii cand scrii? Am mers la multe meciuri si am fost alergat sau jignit sau lovit fara nici un motiv de aceste bestii in uniforma. E mai usor sa primesti mura-n gura pe „surse” decat sa faci o documentare adevarata, sa vorbesti cu oameni incomozi, sa-ti asumi riscuri pentru a produce un material cu adevarat interesant. Ceea ce ai scris tu aici scria oricine. De ce nu faci un mega reportaj, de ce nu stai de vorba cu 100 de suporteri din toata tara sa-ti povesteasca oamenii astia care-ti citesc ziaru si merg pe stadioane ce-nseamna sa fii suporter in 2011 in Romania…..?

el chioru comandante base  •  1 noiembrie 2011, 7:58

domnilor jandarmi at facut foarte bine dupa ce v a taiat boc salariile dar pe boc si basescu cand ii abandonati si nu i mai aparati sa ia si ei niste suturi cum a luat nebunu din ploiesti de la stelisti ???hai va rog frumos ca numai voi ne puteti ajuta…..multumesc anticipat …

Rober  •  1 noiembrie 2011, 8:00

Bravo Tolontane. In sfarsit un articol care n`a fost scris in 10 minute!

jan_ung  •  1 noiembrie 2011, 8:02

Toata porcaria asta e facuta in complicitate; sefii fotbalului, Petrolul, firma de pazapentru a abate atentia de la cazul Craiova indreptat impotriva lui Mitica si Sandu si culmea…. cine e incasatorul deservici si care ar face valva si mai mare?STEAUA

Dragos  •  1 noiembrie 2011, 8:05

Sa fim seriosi, ca orice structura a administratiei publice, si in jandarmerie colcaie de incompetenti. Oameni care nu sunt in stare sa analizeze nuantele, sa ia decizii pe baza unor situatii de moment, ci cand e vorba de probleme doar sa scoata bastonul din dotare (si aici din pacate nu e vorba de gradele inferioare, ci si de comandantii de dispozitive).

O floare, totusi (cu care nu se face primavara, mai ales acum, innoiembrie) e decizia de duminica, cand totusi s-a procedat intelept sa nu se incerce evacuarea, era clar o decizie care ducea doar la violente generalizate. Sunt convins ca si intre cei 1000 de membri ai galeriei Petrolului erau destui oameni cu scaun la cap, oripilati de cele intamplate, care nu cred ca meritau niste bastoane luate peste spate fara discernamant.

dragos  •  1 noiembrie 2011, 8:30

Riscau pt. ca dadeau cu bastoane si gaz. Daca trageti cu gloante de cauciuc nu mai riscati nimic. Idiotii aia nu merita sa respire. Fac umbra degeaba pamantului.

ANIMALUTUL20  •  1 noiembrie 2011, 8:31

carnatul ala de primar e un pullitician pidilic in cardasie cu roberta 80=170……………probabil ca asa s-a facut si decontul la stadion : a costat 80 de mil lei si s-au platit 170 milioane….

Hurio  •  1 noiembrie 2011, 8:43

-Gulai din Ploiesti sunt vinovati. Un primar pdlist cu huliganii lui !
Au construit un stadion la limita de jos a decentei. Un stadion cu o capacitate de 15.000 de locuri, sub a celui vechi-16.500, astfel ca e sub capacitatea stadionului din Piatra-Neamt -17.000. Pt. un oras cu o populatie ca Ploiesti de 5 ori mai mare decat are P.Neamt se impunea un stadion de cca 31-32.000 locuri. Dar gulaii si-au tras 1/2 din suma si au construit 1/2 din ce trebuia sa fie un stadion in Ploiesti nu in…. Fetesti! Acest stadion al prmarului se va rupe curand sub talpile ultrasilor lui si vom vedea si sange la greu !

ion creanga  •  1 noiembrie 2011, 8:48

Lipsa de experienta, profesionalism, competenta din partea Jandarmeriei Prahova, dar in general a sistemului de ordine romanesc. Daca inainte de 90 erau exagerati de rai acum au devenit niste maicute de la manastire.
Mi-ar place sa vina ziua sa citesc ca 2-3 interlopi, au fost impuscati intr-o rafuiala cu politia. O sa ziceti ca ce, nu suntem tara bananiera.
Eu cred ca suntem si primul pas e sa acceptam asta, „sa scoata politia pistoalele”, si sa faca puscaturile auzite saptamanal in tara lui Papura Voda. Cred ca alta solutie, nu exista.
Apropo, traind in SUA de 10 ani, incep sa fiu de acord cu dreptul oamenilor de a se apara folosind arma personala cumparata relativ usor de la magazinul local. Un infractor o are oricum, si atunci eu cum ma apar?

MIHAI  •  1 noiembrie 2011, 8:54

Primaria Ploiesti transporta suporterii la meciuri cu autocare inchiriate .Este in afara legii !Pe Volosevici asta (primarul Ploiestiului ) si pe Rachita ( „managerul ” Petrolului)nu ii trage nimeni la raspundere ?

Victor  •  1 noiembrie 2011, 9:12

Extraordinar articol. Respect Catalin. Nu te opri !

haplo  •  1 noiembrie 2011, 9:25

In sfarsit, un articol despre cauze.
Ma termina nervos cat este ridicat in slavi Martinovici. Omul are circumstante atenuante, in niciun caz nu este un erou.

Lae  •  1 noiembrie 2011, 9:25

Singura metoda cu adevarat drastica este depunctarea si chiar retrogradarea Petrolului. Este o cloaca acolo, nu putem vorbi doar de acel retardat care a dat cu pumnul. Daca se dovedeste complicitatea clubului, este singura solutie care sa atraga atentia celorlalti

george  •  1 noiembrie 2011, 9:29

cataline …poveste pt copii……s-a saturat lumea de fotbalul murdar practicat,perdeaua e trasa de prea mult timp si e imbacsita…se perinda oameni si oameni dar nu vrea nimeni sa o schimbe…iar voi continuati sa ne bagati fum in ochi cu alde terchea berchea…cand noi nu mai avem fotbal…nu va mai vindeti marfa corect…cantarul vechi ,balanta, s-a transformat in unul nou,electronic,manarit;asta e mizerie,e cacealma,e un fel de daltonism…chiar nu va dati seama ca plombati in loc sa schimbati?ce vor mai vedea copii nostri?incepeti cu altceva…

fane  •  1 noiembrie 2011, 9:39

s-au oprit problemele la ploiesti:)))…esti un brav tolontane,doar la tine pe strada…astea sunt problemele fotbalului romanesc? unde e sportul in toata povestea asta? aaa sa inteleg ca sportul e cel vandut de voi zilnic(n.r. becali) impreuna cu cei din trustul media pro? asta e? o sa va iasa si pe urechi intr-o zi…o sa plangeti!!!

nagyandrei1  •  1 noiembrie 2011, 9:40

jucatorii stelei nu au fost eliminatii legal,ptr incidente sa sa ia cele mai drastice masurii

mircea  •  1 noiembrie 2011, 9:43

@Catalin Tolontan
Concluzia de la final spune totul.
Mai dureros e ca se incearca cu orice „detergent” spalarea Petrolului si culpabilizarea jucatorilor de la Steaua pentru violenta.Duminica a fost interventia lui Corleone continuata aseara pe Digi impreuna cu un membru al Ligii si al Petrolului,candva,nimeni altul decat Valentin Alexandru.
Ca sa nu mai zic de Alexandru Boc care isi schimba declaratiile de la o zi la alta.
La asta se adauga oportunitatea lui Dragomir de a santaja Steaua si pe Becali.

Adrian  •  1 noiembrie 2011, 9:43

Nu sunt de acord cu afirmatia „Suporterii ploieșteni amenințau că “Va curge sînge, va curge sîngeeee la meciul cu Steaua!” încă de la partidele pe care Petrolul le-a jucat în etapele trecute cu Voința Sibiu, acasă, și cu Dacia Mioveni, în deplasare.” deoarece nu a fost nimic premeditat , aceasta melodie se canta de 10-15 ani in galeria Petrolului , dar voi ziaristii nu le observati decat cand se intampla o nenorocire . A fost o exceptie , sa nu bagam toata galeria in aceeasi galeata , acel individ era sub influenta bauturilor alcoolice si poate a drogurilor , de aceea a facut ce a facut . Sunteti niste ziaristi care exagereaza in orice articol . Inainte de meci se scria pe gsp.ro ca „Steaua vinde bine ” o alta tampenie … Sunteti subiectivi, si da-ti doar ce va convine ,aspectele frumoase si pozitive nu le scoateti in evidenta fata de PETROLUL sau PLOIESTI . Sa va fie rusine dlor ziaristi ! Sunt de acord sa fie pedepsit acel suporter, dar nu generalizati , PETROLUL are poate cei mai frumosi,fanatici si fideli suporteri din Romania . Inca o data specific ca acea melodie se canta de f multi ani in galeria Petrolului,au mai fost meciuri cu Steaua , s-a cantat melodia asta mereu inainte de un meci cu Steaua dar nu s-a intamplat ce s-a intamplat acum . Cand a sarit un suporter stelist sa-l bata pe Ghencea la un meci cu Charleroi nu a-ti mai facut acelasi TARABOI .

Florin  •  1 noiembrie 2011, 9:45

Dle. Tolontan,

Trebuie sa va marturisesc ca sunt ploiestean, sunt mandru de asta si am fost un simpatizant al echpei Petrolul Ploiesti. Spun, am fost, pentru ca de cativa ani de zile nu mai pot urmari ce se intampla in fotbalul de la noi din tara unde scandalurile primeaza, unde sunt mereu aceeasi oameni care se rotesc la toate echipele,fotbal ai carui conducatori sunt Sandu si Dragomir etc. Deasemenea trebuie sa va marturisesc ca nu sunt un fan al acestui blog insa , ocazional il citesc cu placere.
Am vrut sa mentionez cele de mai sus pentru a crea tabloul complet, ca sa intelegeti mai bine opinia mea.
In primul rand, trebuie sa spun de la inceput, ca este corect, ca acel baiat care a provocat tot acest scandal sa plateasca pentru tot ceea ce a facut.
Insa, simt nevoia sa fac si cateva precizari in legatura cu cele scrise aici de dumneavoastra sau afirmate la televizor:
1. cantecul fredonat de suporterii Petrolului este foarte vechi si se canta pe stadion de ani de zile inaintea si in timpul meciurilor cu marile rivale din capitala.
2. galeria echipei a facut multe lucruri reprobabile in toti acesti ani de dupa revolutie, nici mai multe nici mai putine decat alte galerii din tara, insa echipa de la Ploiesti mai exista astazi, cu atat mai mult la acest nivel si datorita suporterilor ei adevarati care de-a lungul timpului au facut tot ce se putea face pentru a avea o echipa care sa continue spiritul Petrolului si care sa nu se supuna intereselor financiare ale domnilor Luca, Bercea si compania.
3. intr-adevar, primarul orasului, a incercat sa foloseasca in scop electoral toata aceasta activitate legata de echipa de fotbal si construirea stadionului, care s-a construit cu foarte mari presiuni din partea suporterilor si unor locuitori ai orasului.
4. galeria face deplasarile cu autocare puse la dispozitie de club dar pe care le plateste si asta se poate verifica.
5. echipa Steaua, este pe cat de iubita, tot atat si urata in Ploiesti asta si in urma promovarii excesive de care are parte in absolut toata presa(acest lucru nu scuza ce s-a intamplat dar ajuta la crearea atmosferei din jurul meciului)

Va multumesc pentru ocazia de a-mi exprima opinia.

Coco  •  1 noiembrie 2011, 9:47

Si acum ar trebuii sa plangem de mila saracilor jandarmi????..Domnule Tolontan, aceste maimute in uniforma (in fond tot niste huligani..numai ca sunt protejati de lege) nu si-au facut datoria din simplul motiv ca sunt…INCOMPETENTI!!!! De ce ne facem ca nu stim cum au ajuns fumigenele, petardele si armele albe in stadion? Acestea au fost introduse cu o zi inainte in stadion. Care era treaba jandarmeriei??? In dimineata meciului se face o verificare a stadionului tocmai in scopul depistarii acestor materiale pirotehnice. Stim ce s’a intamplat in timpul meciului…concluzia va apartine!!!!
Precizez ca NU sunt de acord cu comportamentul babuinilor care populeaza peluzele din Romania!!!!!

Ovidiu  •  1 noiembrie 2011, 9:55

„Suporterii ploieșteni amenințau că “Va curge sînge, va curge sîngeeee la meciul cu Steaua!” încă de la partidele pe care Petrolul le-a jucat în etapele trecute cu Voința Sibiu, acasă, și cu Dacia Mioveni, în deplasare.”
Vad ca toata presa insista cu chestia asta, ca argument in favoarea premeditarii. „Bucata” respectiva se canta in peluza ploiesteana din anii ’80.

sid  •  1 noiembrie 2011, 9:58

poveste pt copii…cand il vezi pe cioban amenintand la tv ca trimite un budiguard sa ii dea o palma lui Coman…de ce nu se iau masuri?…cand e amenintat in direct moderator de tv…cu bataia…de ce nu se iau masuri? domnule tolontan ati fost vreodata in galerie…sa vedeti cand joaca steaua in deplasare…cu ce trivialitati se lasa?…sa vedeti ce amenintari..si cata ura!!cand ii aliniau jandarmii si le rupeaua ficatii…ca se bateau pe stadioane…va scoteau din foame haa??ca sunt salbatici..ce e cu atata cruzime…asta nu e fotbal!!…

Antonescu  •  1 noiembrie 2011, 10:05

Cum poti sa spui „Bun, dar Steaua oricum trebuia să facă o schimbare ca să-l bage pe Tătăruşanu, eu de unde să ştiu că Galamaz iese fiindcă e accidentat?””
Cand Steaua urma sa joace cu doi jucatori mai putin dintre care unul era fundas. O fi un antrenor slab Ilie Stan, dar nici chiar asa sa joace cu doi fundasi. Arbitrul sau n-are habar de cum se joaca fotbalul sau minte cu nerusinare.

Marius  •  1 noiembrie 2011, 10:09

Agresorul este efectul. Cauza este mai in spate, la cei care spuneau inainte de meci ca merg la Ploiesti sa „toace” Petrolul. Cine nu intelege psihologia multimii, nu constientizeaza ce inseamna sa provoci o comunitate de suporteri. Valul acesta emotional va trece. Va ramane o comunitate de suporteri ploiesteni frustrati, jigniti si profund nedreptatiti. Cu totii l-am vazut pe becali judecand, condamnand si justificand cum ca la violenta trebuie raspuns cu violenta.
dl becali nu stie ca pe cale ferata Bucuresti-Ploiesti istoria a mai consemnat momente de maraton, cu echipe si conduceri sportive alergand fugariti printre sine si terasamnete. Momentul cand aceasta fugareala se va oprin in Pipera nu pare a fi prea departe. Cand semeni vant, culegi furtuna!

x  •  1 noiembrie 2011, 10:13

protejarea jandarmilor? WTF? pentru ce exista atunci? nu pentru chestiuni de genu? le baga 2-3 bulane pe cap si aia era se potoleau.

gaie  •  1 noiembrie 2011, 10:13

cand mai mult de jumatate de liga are echipe de partid,cu firme la avedere pe tricouri,si care invart zeci si sute de milioane de euro din bani publici intr-o afacere privata prin asocierea cu indivizi mai mult decat dubiosi, trebuia sa se intample ce s-a intamplat la ploiesti ca sa se miste cineva? dar si acum miscarea e timida, aluziva! asteptati aprobare de la partid si tema incotro sa duceti investigatia jurnalistica, sa nu descoperiti „regele” si „regina” si sa va opriti la nivel de „pioni”? 🙂

Luca  •  1 noiembrie 2011, 10:17

Ma surprinde Rachita !
Ieri a declarat ca a verificat el la spital si Galamaz nu are nimic ! Ca firma de paza lucreaza de un an de zile la Petrolul ! Pe gratis 🙂
Ar fi interesant sa revedem interviurile lui , de acum 2-3 luni cand facea declaratii impotriva Stelei ! Era destul de caustic !
Apoi , care este motivatia arbitrului pentru cartonasul galben acordat lui Costea ? Pe teren a intrat multa lume ! Conform regulamentului trebuiau trimisi in tribune , nu ?!
Chiar si paznicii banuiesc ! De ce nu a dat sanctiuni la toata lumea, conform regulamentului ???

No name  •  1 noiembrie 2011, 10:24

Cineva spunea ca huliganii din anglia au fost potoliti….nu este adevarat, sangura vdiferenta este ca la ei interdictiile sunt puse in aplicare, baza de date cu indivizii periculosi si monitorizarae acestora este foarte bine pusa la punct iar acestia nu pot intra pe stadioane. In Anglia de exemplu daca cei de la Chelsea au de reglat conturi cu cei de la Liverpool isi dau telefon se intalnesc, se intalnesc intr-un loc ferit de camerele de supraveghere si unde nu pot fi vazuti sau supraveghiati. O pun de un „fair fight” isi rezolva frustraile si toata lumea ii multumita. Cluburile ca nu platesc amenzi, suporterii obisnuiti ca nu sunt luati in colimator si gibonii ca temporar si-au potolit setea de violenta. Nu spun ca-i asta solutia dar sigur este un compromis. Dac astia vreau sa-si dea in cap sa o faca „frateste” deoparte fara a pune in pericol ordinea publica si siguranta celorlalti, se suna se strang si o pun de-o baietie fara arme albe doar pumni si picioare. Violenta va exisat tot timpul deoarece este parte a cotidianului adca nu poate fi controlata poate fi cel putin izolata.

Dorin  •  1 noiembrie 2011, 10:33

voi nu vreti sa intelegeti, ca echipele bucurestene nu au fost,nu sunt si nu vor fii bine primite la PLOIESTI !!!?!!!

marian  •  1 noiembrie 2011, 10:37

nu se vrea domnilor sa se faca ordine si sa se respecte legea in tara asta iar asta cu galamaz(nu te cuprinde scarba domnule tolontan cand vezi ca se discuta la tv numai de cele doua cartonase rosii decat de sanatatea fotbalistului?)se vede in fiecare zi in fiecare oras din tara.

Cătălin Tolontan  •  1 noiembrie 2011, 10:40

x: gresit! Jandarmii nu exista ca sa ia sau ca sa dea bastoane. Cred ca decizia de a nu evacua peluza a fost corecta. Meciul oricum nu se ma putea desfasura in conditii sportive, ce sens mai avea sa risti ranirea spectatorilor din stadion si a jandarmilor?

Axel  •  1 noiembrie 2011, 10:46

In cea mai mare parte, articolul prezinta fapte conforme realitatii. Am cateva mentiuni de facut:
1. De ce odihnitul de prefect a cerit demisia comandantului jandarmeriei mobile din moment ce firma de paza angajata a facut controlul corporal? Oare din cauza faptului ca „stapaneste” foarle bine legea 4/2008?
2. Care este logica existentei firmelor de paza la aceste manifestari sportive din moment ce in majoritatea cazurilor nu fac fata si solicita sprijinul jandarmeriei?
3. De ce aceste firme de paza incaseaza bani grei din prestari servicii iar jandamii care participa la aceste manifestari intra in dispozitive cu multe ore inaintea agentilor de paza, jandameria neincasand bani dintr-o manifestare generatoare de profit?
4. Daca s-a dorit o lege care sa fie eficienta in combaterea violentei in sport, de ce nu s-a tradus cuvant cu cuvat legislatia britanica in domeniu. Oare pentru ca acolo a avut rezultate iar la noi nu s-a dorit acest lucru?
5. De ce omologarile care se dau pentru stadioane, sali de sport, etc sunt aproape toate „manarite” de catre mafia din fotbal si de politicieni?

UN PLOIESTEAN  •  1 noiembrie 2011, 10:46

nimeni nu scuza ce a facut acel baiat sau ce a facut galeria ca a arcuncat cu petarde.dar celelalte galerii? a acelea sunt protejate sunt de la bucuresti k.sa facut un stadion foarte frumos a este al pdl primarul pe el.il vroiati si pe acesta la bucuresti ozn arena ?uitativa asa ca de principiu ploiestiul este un oras bogat?da este sta mai bine decat multe alte orase.sentinta baiatului sa fie de 7 20 de ani de puscarie,am auzit niste destepti pe la tv.bun dar sa plateasca toti la fel si huidu si sotia lui paunescu si coruptii din fotbal toti. sa fie legea echidistanta ptr toata lumea
.iar dupa toate acestea si cei care au renuntat la bidepa ca la meciul cu dinamo nici de fumat nui lasau sa fumeze si e foarte bine eu nu fumez si poaote sunt alte sute de suporteri care au inteles gestul.ideea e ca sau calicit la bani au zis ca daca da jandarmeriei si firmei galant fac economie.sa nu uitam ca ce e ieftin nu intotdeauna este si sanatos.

CRISTIANFCP  •  1 noiembrie 2011, 10:48

atata timp cat nu vom scapa de sandu si dragomir..astfel de tragedii se vor maiintampla

Andy Vasile  •  1 noiembrie 2011, 10:57

Stimate domnule Tolontan ,

Sunt ploiestean .Incep acest scurt comentariu la analiza dv prin a spune ca ceea ce s-a intamplat la acest meci este o rusine pentru fotbalul ca si spectacol in general . Sunt impotriva acestor manifestari huliganice .
Din pacate , ceea ce s-a intamplat dupa acest incident mi se pare la fel de grav . Domnilor , traim intr-o societate buna , rea …asta este , acest lucru insa nu ne da voie sa acuzam la nesfarsit in mod evident subiectiv pe toate canalele TV la ore de maxima audienta ECHIPA FCPETROLUL PLOIESTI . Am ajuns sa acuzam fotbalisti care nu au intervenit , fotbalisti care „pitesc obiecte contondente” ..Din acest subiect s-a facut o mare valtoare nationala in care MULTI prea MULTI au inceput sa-si dea cu parerea despre acest incident . Expresia „paine si circ” o puteti incadra in aceasta mediatizare ??? Este prima data cand se intampla asa ceva pe un stadion de fotbal ? Faceti o medie si spuneti pe post sau in ziare cati arbitri sunt tavaliti pe terenurile de joc ??? Cati fotbalisti incita galeriile ???Cati conducatori pun presiune pe acest fenomen din interese meschine ? … De ce nu mediatizati acesta ?De ce nu incercati prin condeiul dv sa educati in spiritul fair play ului ??? Un suporter a lovit un jucator pe terenul de joc GRAV ! Organizare cu probleme GRAV !!!DAR STOP !!! AJUNGE !!! Sa nu uitam totusi cine este FCPETROLUL !!!De ce nu s-au scris editoriale cand aceeasta echipa de traditie a reusit sa intre unde ii este locul ? De ce nu faceti o analiza despre cum se tine aceasta echipa , cati oameni se lupta pentru supravietuirea acestei echipe ?Ce eforturi se fac ? In ziaristica se merge pe surse confirmate …atat !De ce nu se spune cate presiuni s-au facut pe langa conducerea acestei echipe , pentru a aduce langa club tot felul de oameni cu state vechi la FRF ??? Cati s-au autopropus acolo ???Domnule Tolontan un huligan a facut un lucru grav VA PLATI !Conducerea FCP va suporta consecintele acestei organizari dpdv sportiv ! Nu e de ajuns ? Un ziarist cu experienta dv s-ar opri aici !

PS : Intrebare sondaj : Credeti ca a facut bine GIGI BECALI cand a interzis golanii pe Ghencea ?Credeti ca articolele spumoase impotriva dansului la acea perioada au fost OBIECTIVE domnule Tolontan ?

Cu stima

Cătălin Tolontan  •  1 noiembrie 2011, 11:06

andy vasile: ”Un ziarist cu experienta dv s-ar opri aici !”. Nu cred ca publicul, chiar si dvs ca suporter, doriti ca informatia sa se opreasca la un moment dat. Petrolul a gresit sportiv? Nu stiu, pate ca da, poate ca nu. Cred ca doriti sa aflati si dumneavoastra. Sau poate doriti sa aflati cine de la petrolul a gresit, tocmai ca sa aveti o imagine corecta a cine slujeste clubul si cine apara alte interese.

Dan  •  1 noiembrie 2011, 11:08

Petrolul de astazi nu mai are nici o legatura cu traditia si eleganta campioanei de acum cinci decenii. Orasul in sine este umbra acelor vremuri de bun simt si o spun cu durere in suflet. Din pacate societatea se degenereaza iar in anumite orase o face in ritm accelerat. Cei ce creaza aceste probleme o fac de 15 ani, atat online cat mai ales in strada, sub eterna protectie a unor reprezentanti ai institutiilor statului. Asta pentru ca desi acesti oameni creeaza mereu incidente, de la adversitatea fata de Steaua, Rapid pana la ura fata de Astra (care practic nu are galerie, atat numeric cat si tehnic). Instinctul de haita (de lupi) face ca un grup de oameni sa se creada mereu deasupra legii, cu protectia unor oameni ai legii. Altfel nu e de inteles cum de nu sunt opriti de atat timp. Iar daca mereu ar fi altii care creaza probleme inseamna ca vorbim din pacate de un fenomen generalizat, de o ura stupida a poate mii de ploiesteni impotriva Bucurestiului, oameni ce aplauda lovirea lui Galamaz, arunca in Tatarusanu cu petarde, ard fulare cu Steaua exact ca in tarile revolutiilor arabe si traiesc aceste momente nu cu spaima sau cu oroare ci cu bucuria ca au realizat ceva. Din pacate nu au realizat nimic. Nimic bun.

Ca o paranteaza, adevaratul Petrolul Ploiesti este in liga a 4-a iar aceasta echipa se numea in acte in anii trecuti Astra Ploiesti, in urma acelei mediatizate fuziuni, caz relatat frecvent in presa prahoveana. Este usor sa sustii o echipa in care se investesc foarte multi bani si sa ignori ca a fost redenumita in loc sa o sustii pe adevarata Petrolul ce se lupta in campionatele periferice ale judetului Prahova, parasita de fanii de care avea atata nevoie. Doar pentru ca nu mai are bani si este intr-o liga slaba asta nu inseamna ca trebuie sa o parasesti pentru acest hibrid finantat cu bani publici, a caror utilizare era mai potrivita in modernizara orasului.

Stefan  •  1 noiembrie 2011, 11:28

FALS FALS FALS !! “În general, cluburile își plătesc suporterii, le asigură transportul și nu numai. La Petrolul, galeria merge în deplasări cu autocare închiriate de Primărie“, spun jandarmii. Jandarmii mananca mult , noi avem o Liga a Suporterilor care are un numar de membrii care cotizeaza cu o suma lunar !! Microbuzele si autocarele ni le inchiriem singuri sau mergem cu masinile personale cum am facut la Chiajna !! Noi nu suntem asstra sa ne plimbe Niculae pe banii lui !!

MONIKA  •  1 noiembrie 2011, 11:41

ASTA EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE ROMANIA TARA MAFIEI.

Comentează