Niște coloși și Decât O Revistă

UPDATE3: TVR a transmis costurile pe 2010: 174 de milioane de euro, specificînd și că, pe primul semestru al lui 2011, au scăzut cu 7% față de 2010.

marți, 8 noiembrie 2011, 12:44

UPDATE3: TVR a transmis costurile pe 2010: 174 de milioane de euro, specificînd și că, pe primul semestru al lui 2011, au scăzut cu 7% față de 2010.

UPDATE2: Și, dacă tot m-am iritat și cad exact în eroarea pe care revista recomandată mai jos n-o face :-), iată ceva și pentru politicieni: nu pierderile TVR sau RRA contează, ci cheltuielile! Pentru că, atunci cînd veniturile sînt din buget sau luate cu forța legii de la oameni, ”să fii pe plus” nu înseamnă decît ”să te încadrezi în buget”. Și chiar dacă se încadrează în buget, cum de ani de zile sînt tot timpul lăudați cei de la Radio, asta nu face costurile mai puțin mici! Ufff, deseori cred că unii parlamentarii habar n-au de ce înseamnă un buget. Cînd analizați TVR și RRA, uitați-vă și la linia de costuri, nu doar la cea de rezultat! Și ei votează bugetul țării.

UPDATE1: O știre mă împinge în tentația, simplificatoare, de acord, a comparației. Se discută din nou despre schimbarea șefului TVR. Acum e Andi Lăzescu, au fost și alții. Dar nu asta e problema, ci disproporția finanțării publice a celor două entități publice față de restul presei din România în acești ani de criză. Am mai scris-o: televiziunea și radioul public cheltuiesc într-un an, împreună, aproape 300 de milioane de euro. Enorm! 100 de milioane merg doar la Radio România. Fabulos! De cel puțin cinci ori mai mult decît toate celelalte radiouri din România la un loc.

Sînt de acord cu faptul că a acoperi pe verticală și pe orizontală viața dintr-o țară e scump și că asta trebuie să facă posturile publice. Dar costurile sînt enorme și realizările jurnalistice și de serviciu public sînt mici sau, atunci cînd există, dintre miile de angajați unii fac și treabă de calitate și de valoare, rămîn izolate acolo, aproape fără respirație în societate.

Orice om din media care se uită la bugetele lor, strînse din banii publici sau din abonamente, și oricine înțelege cît înseamnă aceste sute de milioane de euro, se înfurie spontan. Dacă TVR și Radio România speră că vor mai găsi sprijin de opinie din partea breslei în fața acestui mod de a face jurnalism, deopotrivă risipitor și partinic, dar și cu nasul pe sus și cu grevă dacă li se taie bonurile de masă, se păcălesc. Sau poate mă păcălesc eu. Vom vedea.

”Cătălin, dă-mi și mie niște nume din presa de azi care merită citite”, mă somează amical poweraxxell în comentariile de la postul de mai jos. Îți dau. Nu doar două nume, ci o întreagă revistă. Am parcurs cel mai recent număr din Decât O Revistă, un proiect premium și încăpățînat, cred că e pleonasm, creat de cîțiva jurnaliști grupați în jurul lui Cristi Lupșa, ”bine măcar că reușim să ne finanțăm producția”. Adică hîrtia și tipografia.

Numărul 7, toamna lui 2011, include cel mai bun portret al Monicăi Macovei pe care l-am citit în presa română, scris de Vlad Mixich, și un remember calm și generos despre Alex. Leo Șerban, construit de Gabriela Pițurlea. Iată că am dat deja mai multe nume. Încă ceva.

Înțeleg că revista a primit critici dinspre nume mari ale presei. ”Nu sînteți suficient de combativi”, li s-a reproșat acestor povestitori. Nu sînt. Dar între atîtea sentințe televizate și în plin asalt al opiniilor categorice de pe net, ați observat că platformele de opinii pe net se multiplică precum televiziunile de știri într-o grațioasă frăție a definitivului?, așadar în acest climat în care totul e certitudine, mi s-a întîmplat să citesc relaxat o revistă la cîteva săptămîni după ce Papa Benedict a spus ceva care cred că privește direct presa: ”Să fim mai degrabă decît polemiști, persoane în căutare”.

Mai degrabă decît polemiști, Decât O Revistă.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Robi  •  8 noiembrie 2011, 13:33

Tolo, ma bucur ca ai ales fix DoR. Si nu’l recomand pe Cristi Lupsa (si implicit produsul pe care il coordoneaza) doar pentru ca am fost colegi la Universitate, la Jurnalism; asta ar presupune o recomandare mai degraba prieteneasca decat una care s’ar traduce prin transferul calitatilor FJSC’ului catre fostii studenti.
Il recomand mai ales pentru ce a invatat, exersat si aplicat la Missouri School of Journalism (http://journalism.missouri.edu/ )atat el cat si alti doi prieteni care au fost pe acolo si care acum „pozeaza” si pentru DoR: Andrei Pungovschi si Catalin Abagiu. Pe ultimul il stii prea bine dupacativa ani lucrati in echipa foto a GSP.
In fine, unde vreau sa bat?!
Zic sec ca DoR e primul produs din print al scolii de jurnalism americane, in Romania. Si asta se vede atat la impachetare, cat si la structura sau alegerea editoriala. Cine reuseste sa invete pe afara si sa aplice / adapteze acasa are sanse sa primeasca astfel de review’uri! Spor lor la scris si noua la citit!

George  •  8 noiembrie 2011, 14:13

Sa inteleg ca scoala de jurnalism americana si competenta doesebita justifica acest titlu de revista rupt semantic care suna oricum vreti, numai romaneste nu!? „Decat o revista” e cumva tradus mecanic din „Just a magazine”, dupa criterii de gramatica proprii unui scolar de clasa primara? Ridicola orice sofistica ulterioara, I am sorry, ca sa ne englezim in stilul acesta pretios..

Cristi  •  8 noiembrie 2011, 15:50

George, sa inteleg ca competenta ta deosebita (cacofonie voita) nu include deloc simtul umorului si al ironiei?

Nicu  •  8 noiembrie 2011, 16:34

George, titlul revistei e ironic, si e evidenta treaba asta!

Sabin Maramuresanu  •  8 noiembrie 2011, 16:37

”bine măcar că reușim să ne finanțăm producția”. Adică hîrtia și tipografia.”
pai in urmatorii 5 ani nici ca vor putea face altceva acesti „revolutionari” ai jurnalismului hyper-plicticos despre „oameni” obisnuiti. sa fim seriosi asta nu e jurnalism ci o literatura monotona care se vrea presa „hipstareasca” (….daca pot folosi acest termen, sa fim in trend nu??) e un fel de cenaclu literar 2.0 pe net cu fotografii hdr si cateva grafici acolo in plus pentru prostime.
nu inseamna ca nu e de laudat!!! este de foarte laudat, fara niciun fel de ironie!! este dintr-un punct de vedere…CALITATE. nu o gasesti nicaieri in presa romaneasca, adevarat. doar ca, fratilor…uitati ca traiti in romania?? ADICA, SERIOS, iesiti pe strada putin. uitati-va in jur. chiar vi se pare relevanta decat o revista pentru realitatea romaneasca? nici pe departe!! si chiar vreti sa vindeti mai mult de 500 de exemplare? sperati, sperati, mai copii!

si inca o chestie…ptr domnul george. esti ingust la minte, bre!! CHIAR CREZI TU ca dintre toti scriitorii de la decat o revista nu s-au gandit si ei ca e gresita formularea??? comunistuulee!! ochelari de cal! stii de ce se numeste asa? pentru ca (NU ESTE) Decat O Revista. cum ar zice americanii „pun intended”. 🙂

kkciosuldelahamangia  •  8 noiembrie 2011, 18:53

pe un site era o informatie, cu suma primita de la stat, via ministere, de cele doua tv, stiti care, si era aproape o treime din suma tvr.

Dana  •  9 noiembrie 2011, 0:18

Sabin Maramuresanu, prerscurtarea croecta este pt. Nu ptr….

Recunosc ca nu am cumparat si nici macar nu am rasfoit aceasta revista pt ca m a enervat teribil titlul. Am simtit nota de ironie din titlu astfel: ne adresam exact acelora care stiu ca titlul e incorect, acelora care sint ceilalti decit aia care zic „am decit 2 lei, ca si bani de buzunar”… Probabil ca tocmai asta s a vrut in mod ironic: cind aia multii, care vorbesc incorect, o sa vada titlul, o sa creada ca e pt ei revista si o sa se destepte instant cind o s o ia s o citeasca:)). Ok, daca macar unul e convertit la exprimarea corecta prin acest titlu, misiunea e indeplinita. O sa ma apuc de citit DoR, multumesc de pont.

Bibescu  •  9 noiembrie 2011, 10:36

Mi se pare ca TVR si RRA sunt o adevarata gaura neagra a bugetului.Nu stiam sumele absorbite de cele doua institutii dar mi se par fabuloase in comparatie cu ce primim inapoi de la ele.

Vasile Vasile  •  11 noiembrie 2011, 16:17

Lui Bibescu: „TVR si RRA sunt o adevarata gaura neagra a bugetului”. Cele doua institutii NU sunt bugetare. Interesati-va.
Dlui Tolontan: 1. „disproporția finanțării publice a celor două entități publice față de restul presei din România” Pai, raportul ar fi infinit, indiferent cat ar primi cele doua, pentru ca, alaturi de Agerpres, sunt SINGURELE finantate din bani publici, deci e n/0.
2. Cand comparati RRA cu celelalte posturi de radio, socotiti cumva RRA drept un CANAL, cum sunt celelalte? Dintre care destule pun playlist-uri in bucla. Pai pe ce sa cheltuiasca bani?
3. Aveti cumva idee cat e taxa TV in Romania (fie si raportata la salariul mediu) fata de celelalte tari europene?

ion  •  14 noiembrie 2011, 21:22

mai stiu eu o revista: Esquire.

si mai stiu si doua ziare: prosport si gsp. macar pe partea de documentare, de expertiza, cam sunteti un exemplu pentru presa romana.

Comentează