Starea redacțiilor în epoca postacilor

UPDATE: Gazeta publică începînd de mîine o serie de articole referitoare la stadionul Național Arena printr-o privire paralelă inevitabilă cu stadionul de la Frankfurt, comparație pe care am documentat-o la fața locului. Află din ediția tipărită de joi cît a costat stadionul de la Frankfurt față de cel de la București și ce a făcut firma nemțească Max Bogl cu acești bani în Germania și ce a făcut cu ei în România!

miercuri, 23 noiembrie 2011, 8:53

UPDATE: Gazeta publică începînd de mîine o serie de articole referitoare la stadionul Național Arena printr-o privire paralelă inevitabilă cu stadionul de la Frankfurt, comparație pe care am documentat-o la fața locului. Află din ediția tipărită de joi cît a costat stadionul de la Frankfurt față de cel de la București și ce a făcut firma nemțească Max Bogl cu acești bani în Germania și ce a făcut cu ei în România!

Patru lucruri la zi din media. Interesante și delicate, deopotrivă.

1. Gazeta restituie astăzi povestea reală a unuia dintre momentele decisive din sportul românesc. De peste trei decenii și jumătate, creditul pentru descoperirea Nadiei Comăneci i-a fost atribuit lui Bela Karoly.  Mitologia comunistă a compus și detaliile întîlnirii cu mica sportivă, în a treia încăpere a școlii primare  pe care într-o zi oarecare o vizita Bela. Adevărul, cunoscut pînă astăzi de foarte puțini și de acum înainte de toată lumea, este acela că Nadia a fost descoperită, în iarna anului 1967 – 1968, și apoi inițiată în gimnastică de către Marcel Duncan, un enigmatic și excentric antrenor de gimnastică, practic fondatorul școlii de la Onești, acolo unde fusese exilat politic din București pentru „cosmopolitism și încurajarea vedetismului la gimnaste”!

Reporterii speciali ai gsp, Justin Gafiuc și Gabriel Berceanu, au căutat cîteva săptămîni documente și martori ai vremurilor și recuperează în ziarul de azi istoria fabuloasă și dramatică a lui Duncan, omul care a pornit prin a găsi-o pe Nadia pe cînd era la grădiniță, a antrenat-o mai bine din un an, a pus bazele sistemului unic în sportul mondial al ”fabricii de medalii” și a sfîrșit fiind înlăturat.

Mai tîrziu, antrenorul vizionar a fugit din țară, cu un deceniu înaintea lui Karoly și a Nadiei, și, din acest motiv,  a fost șters de regimul comunist din cărți, din memoria oficială a sportului, dar nu și din amintirile celor care l-au cunoscut și care azi s-au decis să-i facă dreptate, prim mărturii care nu știrbesc nimic din meritul Nadiei și al lui Karoly, dar repun faptele în ordinea lui istorică și umană.

2. Închiderea edițiilor de print ale săptămînalului Săptămîna Financiară și revistei Felicia, deținute de trustul Intact, a stîrnit pe siteurile și blogurile de media binecunoscuta năvală a postacilor. E un fenomen întîlnit de mai multă vreme, dar care deja atinge cote ridicole. Firme sau oameni plătiți special, de partide, trusturi de media sau companii diverse, de la fmcg-uri la tehnologie, reacționează la orice știre unde li se pare lor că angajatorul poate să obțină avantaj de imagine.

Efectul? O luptă a sloganelor, un duel al stereotipurilor, imaginat de acești ”netrăiți cu opinii despre orice” (Andrei Pleșu), pe care un scriitor american îi descria ca fiind ”omologii digitali ai lui Pol Pot, care postează comentarii anonime din pivnițe neaerisite”. Citiți pe paginademedia, pe reportervirtual sau pe hotnews intervențiile lor!

Ele se derulează cam așa. Postacii favorabili grupului Intact scriu, indiferent de temă, că ”trustul Intact este o organizație profesionistă” (aștia par cei mai obedienți și lipsiți de imaginație dintre toți!), afirmație pe care și-o copiază probabil dintr-un caiet de sarcini și pe care o vor adăuga probabil și topicului despre sfîrșitul lumii. Cei complezenți cu Pro-ul exclamă, decerebrați!,  ”foarte bine că s-a închis Gândul pe print”, dar sînt monumente de exigență cînd e vorba de tăierea costurilor rivalilor de pe piață. La fel se întîmplă între Realitatea TV și RTV, care-și vestesc ritmic dispariția reciprocă. Sau, de ce nu, arestarea.

Frișca prostiei e livrată de postacii politici, care vestesc cu frenezie extincția tuturor celor din media, din cauza, depinde de cine-i plătește, a lui Băsescu sau a cuplului Ponta&Antonescu. Un singur lucru îi unește pe toți acești profeți indistincți ai Apocalipsei: e de bine că e de rău!

Cu șepcile lor întoarse cu cozorocul la spate, cu dozele de energizat în față, ei vestesc Finalul Presei și o spun repetat, zi de zi, o spun indiferent de subiectul real, o scriu cu siguranța celor care de vreme ce n-au creat nimic în viața lor  se declară siguri că totul va dispărea acușica. Sau că jurnalismul va trece pe digital. Unde, desigur, oricum se va face praf, pentru că de această premoniție se ocupă postacii firmelor de internet, și ele avînd afiliate triburile corespunzătoare de urlători binari.

În toată această jelanie ubicuă nu se bagă de seamă că, de peste un deceniu, aceste ziare, radiouri sau televiziuni îngropate azi din vorbe, au făcut profituri frumoase pentru patronii care astăzi se alintă sinucigaș trimițîndu-și buldogii alcătuiți din biți să înjure priceperea ziariștilor sau a managerilor de presă, folosind pentru plata postacilor  chiar banii creați în timp de redacții!

Acum ceva vreme, Răzvan Cornețeanu, fostul șef de la Adevărul, a rostit la o întrunire publică a breslei cifre cu zecile de milioane de euro înregistrate ca profit de multe titluri din România!
Am avut nenumărate meciuri pe piață de-a lungul anilor cu Răzvan, dar discursul lui a fost emoționant și corect. Să nu uităm dividendele pe care le-au încasat Ringier, Sârbu, Sanoma, Voiculescu, Edipresse, Adamescu și alți patroni din titluri precum Săptămîna Financiară, Academia Cațavencu, Adevărul, Gazeta Sporturilor, Ziarul Financiar, România Liberă, Jurnalul Național, Libertatea, Capital, ProSport, Evenimentul Zilei, Elle, Cosmopolitan și altele. Sau tranzacțiile reale, cu care s-au vîndut titluri. Ca să ne referim doar la ziare.

ATENȚIE! În ultimul deceniu și jumătate, presa scrisă a cumulat profituri de multe zeci de milioane de euro, radiourile, de milioane, iar televiziunile, de sute de milioane de euro. Industria presei și-a făcut treaba și nu și-a spus ultimul cuvînt. Iar modelele de succes există încă!

3. Teoria de dată recentă, de la care pornesc și unele închideri de branduri sau treceri pe net, că o redacție poate conține 20 au 30 de oameni, de la cei ce scriu, fac poze și pînă la partea tehnică sau șoferi e o iluzie nefuncțională gîndită de contabili și susținută de postaci care salută în stil FMI desființarea locurilor de muncă. Asta după ce au dispărut deja 40% dintre posturile dintr-o redacție medie românească!

Cînd spun că o redacție nu are cum să fie performantă informațional cu 20 de oameni nu mă refer doar la o redacție de ziar, ci la orice redacție în sensul ei cotidian, autentic și transmedia, de colectivitate profesională care oferă informația către public, indiferent pe ce suport, de regulă pe mai multe suporturi, de la print la site, comnități și telefonie mobilă.

Am mai scris-o. 20 sau 30 de oameni nu pot acoperi cotidian nici măcar un domeniu, financiar sau sportiv, al unei țări cu 20 de milioane de locuitori și cu o suprafață importantă, darămite toate domeniile, în cazul redacțiilor de informație generală. Știu ce cred aceiași postaci sau bloggeri vehemenți, care n-au făcut niciodată cu adevărat meseria de ziarist, și, sincer, nici nu mă interesează certitudinile lor ignorante cu care vor să valideze contracțiile redacțiilor, ca să fie pe gustul patronilor. Să relatezi consecvent informație,context și opinie pe orizontala geografică a țării și pe verticala domeniilor diverse e o treabă grea, care nu se face cu o mînă de oameni.

E dreptul patronilor să decidă să nu facă media ca serviciu social, chiar dacă, decenii la rînd, presa a fost business-ul care unora le-a născut afacerea și tuturor le-a creat statutul social. Așadar e dreptul lor să ceară ”profit sau nimic”.

După cum e dreptul redacțiilor jurnaliștilor și tuturor celorlalte profesii dintr-o redacție (mai numeroase și mai elaborate decît se vede din afară), să accepte să nu lucreze într-o meserie care, pierzîndu-și resursele, își pierde natura investigativă, ecourile sociale și relevanța. Nimeni, în nici un domeniu, nu muncește dacă munca sa nu are un sens.  

Cînd tu, ca redacție, devii mic, se naște o disproporție care te face să pierzi constant lupte de informare și de insistență cu cei despre care scrii, fie că e vorba de politicieni, administrație locală sau companiile care au ajuns să domine viața publică. Dacă tăierea de costuri duce la amputarea meseriei, atunci nu mai merită să faci asta.

4. În zilele următoare, Gazeta, unul dintre ziarele care este încă pe profit, vom încheia pe plus și anul 2011, va publica o investigație care va vorbi tocmai despre asta: poți descoperi lucruri interesante și care afectează direct viața oamenilor dacă ești în stare să aloci oameni, timp și muncă pentru cercetarea afacerilor unde autorități călare pe miliarde de euro din buget și companii private cu cifre de afaceri imense au tot interesul să nu se afle adevărul.

Cînd redacțiile vor fi tot mai mici iar ziariștii din ele se vor teme în fiecare zi pentru slujbele lor, aceste articole se vor împuțina și, împreună cu ele, se va diminua capacitatea oamenilor de a-i controla pe cei cărora le-au dat banii și viitorul pe mînă.

Poate că eroizez redacțiile, recunosc că sînt subiectiv, există multe erori și încălcări etic-profesionale care se adună în dreptul unor publicații și care se plătesc la scadență, de acord!

În fond, îmi doresc din toată inima să nu am dreptate și să continuăm să ne luăm informațiile din alte surse decît din mareea postacilor care știu tot fără să fi căutat nimic.

 

Comentarii (47)Adaugă comentariu

the one  •  23 noiembrie 2011, 13:00

Tolontane, nu aveti scapare, nu mai fii naiv! Printul e mort si inca ceva, tb sa va adaptati in online. Eu nu am rabdare sa citesc acest articol al tau, pur si simplu, nu pot sa urmaresc asa ceva pe ecran. Trebuie sa faci ceva mult mai scurt, mult mai condensat. Viata nu este dreapta! Stiu ca in anii 90 sa fii ziarist in Romania era ceva colosal, acum nu mai inseamna nimic, cel mult sa fii vedeta tv, cum este colegul tau Mircea Badea, poate fi interesant. Lumea s-a resemnat, nu stiu cum sa-ti spun, nu mai exista pasiuni nebune pentru nimic, asta este!
Scrie articole mai scurte, editoriale mai taioase. Lumea nu va plati in Romania pentru accesat ziare pe net. Chiar daca ar fi 1 Ron, tot nu va plati! Asta este, viata merge inainte, cum a zis Gh Hagi!

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2011, 13:12

the one: nu pot, nu ma pricep si nu vreau sa incerc sa fiu vedeta TV. Nici nu fac apel la vreo pasiune a cuiva dintre cititori pentru ziare, dar cred ca oamenii fac diferenta intre informatiile bune oferite de redactii si birfele care se vintura pe net.

Ai in fata unul dintre primele bloguri din presa romana, stai linistit, Gazeta s-a adaptat de multa vreme pe net, dar, din punctul de vedere al credibilitatii faptelor, nu vreau sa ma adaptez: prefer informatia, faptele verificate, un climat profesionist de lucru. Sigur, nu e obligatoriu ca acesta sa mai existe. Cind nu va mai exista, voi vedea ce fac. Multumesc!

Si apropo de faptul ca nu poti urmari un articol lung pe ecran. De acord. Citeste-l in ziar. Sint unele povesti care au nevoie de spatiu ca sa fie spuse.

Dexxter  •  23 noiembrie 2011, 13:14

Cataline, e o lupta de anduranta. Ziaristii care isi iubesc meseria si stiu ca fara ea lumea ar fi mult mai rea trrebuie sa tina cu dintii de profesia asta. Altfel, hoardele de scuipaci de pe net vor conduce lumea. Sper sa nu traiesc vremurile alea

oarecare  •  23 noiembrie 2011, 13:17

multumesc pentru articolul asta, se scrie tare rar atat de bine despre meserie.

Ian Rush jr  •  23 noiembrie 2011, 13:28

Pe mine ma inspaimanta doua lucruri.
1. Nivelul incredibil de scazut al celor care dau cu paru’ in comentarii, violenta lor verbala, faptul ca sunt convinsi ca totul in jur e negru si ca ei sunt singura pata alba. sper doar ca oamenii cu minte sa fie majoritatea audientei din online, audienta tacuta, cea care citeste si tace.
2. Faptul ca tot mai multe redactii isi coboara si ele nivelul pentru a fi pe placul celor de mai sus. E infioratoaare, de exemplu, naturaletea cu care concurenta voastra vantura titluri mincinoase, umflate sau agramate. E scump sa-ti pastrezi in redactie oameni destepti? Sau in publicul tinta sunt prea putini oameni destepti si atunci scrii bullshituri pentru gloata?

fanulumocanu  •  23 noiembrie 2011, 13:35

practic , pe asta s-a bazat propaganda comunista.un fresh start in care toti sa plecam de la zero, unde aristocratia de orice fel trebuie adusa la nivel proletar. astia se inspaimanta de cipul din pasaport si se bucura ca moare presa adevarata. nu-i tare?
ironia e ca „demersurile jurnalistice” de pe la acces direct, capatos, brancu, ivanovici, va sufoca momentan.

unuldintrenoi  •  23 noiembrie 2011, 13:55

:)) textul tau era si despre the one?

O alta tendinta, la fel de ingrijoratoare, este de a pastra intr-o redactie oameni obedienti. Managerii redactiilor, de cele mai multe ori unelte ale diverselor partide sau alte organizatii, inclusiv sportive, pastreaza in jurul lor yes-meni – multi dintre ei incapabili. Uitati-va la televiziunile de sport si veti vedea cate reportaje adevarate se mai realizeaza! Mass-media se sinucide cu otrava pasata din exterior.

Christiano  •  23 noiembrie 2011, 14:03

Citind acest articol al lui Catalin Tolontan, am realizat ca presa (si mai ales anchetele efectuate de Gazeta/Adevarul/s.a. de-alungul timpului) sunt ultima frana in calea ‘capitalistilor’ in cautare de bani, cat mai multi bani. Oricine in tara asta stie ca mai toate structurile statului(judecatori, politie, politicieni, SRI) sunt corupte sau le sunt supuse unor presiuni externe enorme pentru a directiona verdictul/votul/ancheta in directia opusa. Ei nu stiu de frica nimanui, nu poti tu sa te duci la oTV sa faci o dezvaluire, pentru ca vei fi considerat nebun sau ranchiunos. Aici isi intra presa in rol si evoca faradelegile facute de organizatii in stiluri de mari mafioti.
Oricat de mult urasc prostul gust care domina azi mass-media, in goana lor dupa audienta->reclama->profit , cred ca disparitia ei ar stinge de tot lumina asupra bietului nostru popor, si asa tinut in intuneric si minciuna zeci de ani.
Asa cum spre exemplu, disparitia unei specii de plante/animale are un efect nebanuit asupra intreg ecosistemului, asa si o slabire a celei de-a patra putere in stat ar crea un mediu propice inmultirii bacteriilor.
Si nu, nu fac parte din nici un trust/blablabla, doar mi-am exprimat pct de vedere. Varsta : 27 de ani, Bucuresti.

Marius Domos  •  23 noiembrie 2011, 14:23

Traim intr-o lume pusa pe fast forward. Totul ni se amesteca in cap, de la produse la branduri. De-asta multi nu mai stiu unde au vazut o stire xxx, in Cancan sau pe evz.ro, ori unde au vazut o ancheta buna, pe Hotnews sau pe gsp.ro. Cum stirile frivole si caterinca desantata sunt mult mai prezente, oamenii spun, la general, „presa de doi lei”, uitand ca mai sunt si oaze de jurnalism adevarat. De asta singura sansa a voastra, a astora care faceti presa curata, e sa spuneti des, apasat si cu convingere, „Gazeta produce jurnalism pur”. Aparati-va singuri, aveti cu ce

dan  •  23 noiembrie 2011, 14:26

Catalin, permite cateva idei legate de subiectele respective intre 2 intalniri de afaceri (fara legatura cu presa):
1. Multumiri din nou pentru profesionalism. Tie si colegilor cu reportajul despre Duncan (suna a Highlander 🙂 ).
2. a) Ar trebui spus direct ca cele 2 publicatii erau proaste si politizate, incredibil cum aproape toate enunturile economice devenaeu politizate in interiorul cuprinsului.
b) intr-adevar banii au ajuns la patroni , dar la stat nu au ajuns apropae niciodata. La trusturile de presa intotdeauna au fost declaratii de pierderi pe contul 121.
3. este evident ca atunci cand directori devin oameni care nu au legatura cu presa costurile sunt taiate de acolo de unde nu te astepti.
4. succes. cele bune.

dac_impielitzat  •  23 noiembrie 2011, 14:29

foarte interesant articolul, am auzit si eu de postacii astia, acum in romania exista job cu titulatura „postac”, ce sa va zic dragi compatrioti? e trist. nu interesant. trist!
Tolo, abia astept articolul de saptamana viitoare de care vorbesti.
Doamne-ajuta.

eu  •  23 noiembrie 2011, 14:30

Nu sunt neaparat fanul lui tolontan, dar sunt multe cazuri in care are dreptate, la fel si de aceasta data. Cei obisnuiti sa tasteze pe google in cautarea unor informatii pot sa fie mai norocosi decat cei care citesc editiile de print sau pot avea surprize, in sensul de a gasi informatii eronate sau ciuntite intr-o perioada in care exista mii de site-uri, unele palide de-a dreptul. In plus, nu vad cum va disparea printul atata timp cat unii oameni prefera sa-si ia ziarul de la toneta din colt sau asteapta cu nerabdare postasul pentru a-si lua zilnic portia de ziare. Iar daca in vest si peste ocean se vinde in conitnuare printul, nu vad de ce noi, sarantocii, am fi mai destepti decat toate lumea….

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2011, 14:30

dan: uite, gresesti atunci cind spui ca banii n-au mers la stat. Nu doar ca statul a luat impozit pe profit de la copaniile, numeroase, care au facut profit, dar a incasat TVA si celelalte taxe si de la cei care au mers ani de zile, vezi cazul Adevarul Holding, pe pierdere. Stiu exact despre ce vorbesc, media a contribuit din plin la buget in acesti ani. Desigur, ai dreptate, si celelate domenii au facut acelasi lucru.
Multumesc pentru mesaj, o zi buna!

dac_impielitzat: articolul apare chiar miine!

Danteme  •  23 noiembrie 2011, 14:36

Draga Catalin,
E greu de spus de ce romanii sunt cu insistenta si perseverenta prostiti chiar de catre proprii compatrioti, de vreme ce cam toata lumea acuza imbecilismul actual pus pe seama epocii de aur. E greu de crezut ca multi dintre cei ce scriu in ziare sau reviste, sau din cei ce latra pe la televiziuni au prins macar sfarsitul acelei perioade, dar iata ca majoritatea intelectului actual al poporului provine tocmai din tagma acelei noi generatii succesoare generatiei ce facea pe atunci propaganda, dar nu avea habar de ce inseamna media sau cum se consuma. Am ajuns insa sa plec din tara, desi, sincer, nu mi-as fi dorit, tocmai pentru a incerca sa ies un pic din galeata in care suntem tinuti cu un singur scop, cred, acela de a fi adusi la nivelul maxim de prostie, tocmai pentru a putea fi saraciti, atat la propriu cat si la figurat, de o hoarda de pradatori, ca sa nu le spun altfel, ce nu au alte interese decat un stupid si inferior renume in viata mondena, si un cont cat mai gras in banca. Poate ca exagerez un pic, crezand ca diferenta intre ceea ce este in Romania si ceea ce este in afara ei consta in mai mult decat un nivel de trai si de civilizatie, dar ma gandesc ca si in Romania se nasc valori, in mai toate domemniile, care mai apoi sunt silite sa-si caute paradisul prin meleaguri indepartate. Bunaoara cum as putea sa inteleg indobitocirea voita a maselor prin emisiuni educative cu nume sugestive (acces direct in showul pacatos, de exemplu, privit la happy hour de un fanatik show!). Nu stiu cum iti suna, cum le suna altora, dar mie mi se par aberatii, nu doar ligvistice, ce au un cu totul alt scop decat cel declarat. Iar despre continut, nici nu mai vorbesc. Atunci de ce sa ne mai miram ca fotbalul de la noi (pot sa spun sportul, ca e tot aia) este cum este, ca politica a ajuns ce a ajuns, iar oamenii au fost adusi la stadiul de iobagie moderna in doar ceva mai mult de un secol de la abolirea ei. Poate ca natia asta ar fi trebuit sa ramana asa in continuare, ca acum un secol si ceva, dar atunci, ma intreb, oare de ce au mai luptat stramosii nostri pentru pamant (noi vrem pamant nu a fost doar un slogan, ci si o metafora!)? Oare de ce tara asta are parte doar de toate tipurile de dictatura, de la cea militara la cea informationala?
E pacat si trist in acelasi timp, ca oamenii care au valoare ajung sa fie recunoscuti doar in afara tarii, ca oamenii care inca mai au puterea sa lupte sunt indepartati sau distrusi, ca cei ce aleg sa spere nu mai au nici macar luminita de la capatul tunelului. Vremurile sunt tulburi in toata lumea, oamenii sunt ingrijorati tot mai mult de viitorul lor, atat cel social cat si cel biologic, dar parca in Romania dezastrul pare sa fie din ce in ce mai mare. Si ce pacat! Unde te duci in lume, romanii adevarati sunt apreciati si preferati polonezilor sau bulgarilor, iar asocierea lor cu o alta natie, care ne-a invadat tara, e deseori imediat corectata de catre straini, cu scuzele de rigoare si asociata cu o si mai mare incredere si apreciere.
Oare sa fie acesta un blestem epocal al tuturor natiilor care au incercat sa ne cucereasca si nu au reusit? Sau sa fie invidia celor ce ne descopera, pe cei adevarati, si incercarea lor de a ne dilua meritele si talentele? Taranul roman are inca acea inteligenta nativa, satul romanesc are inca resursele traditiilor, iar comunitatile romanesti au inca suflet ce respira aerul curat al spiritualitatii crestine adevarate, originare. Dar pana cand? Cat va mai rezita acest popor ce arata ca un muribund, cu calaul asezat deasupra lui, pozand in eliberator suprem, in mantuitor?
Poate ca scena e greu de imaginat, dar si Pilat a vrut sa-l elibereze pe Iisus…
Va doresc tie, si celor cativa care mai sunteti pe baricade acolo, sa reusiti si sa ne iertati pe noi, cei ce am abandonat lupta directa si incercam sa facem cunoscute valorile noastre autohtone pe meleaguri de pribegie.

Mototolo  •  23 noiembrie 2011, 14:46

nici nu ma sinchisesc sa citesc articolul… am vazut din gresala titlul pe hotnews…
P.S: eu inca tot astept investigatia ta cu privire la arena nationala… ce dracu, te-ai injosit la rahatu ala de patinoar de la Brasov si de arena nationala nimic???

nastac  •  23 noiembrie 2011, 14:56

Daca recunoateti dle Tolontan ca sunteti si..subiectiv, in sensul ca alegeti cazuri politice de efect, atunci de ce nu INVESTIGATI cazul F.C. National sau PROGRESUL Bucuresti in totalitatea ei?
Acum este un moment proprice , dat fiind invinuirile de actualitate transmise lui Nasul si Corleone.
Atat timp cand ati dus cu reusita la vedere cazurile Ritzi si altii, de ce ocoliti cazul asa zisei dezafilieri a Progresului cu implicatii in BNR, imobiliare etc.
DE CE ? E GREU?

Octavian Stăncioiu  •  23 noiembrie 2011, 15:15

E cel mai bun articol de presă, sportivă sau nu, scris anul acesta în Țara Românească. Doamne-ajută!

dan_  •  23 noiembrie 2011, 15:33

redactiile mari tot din redactii mici se nasc, iertat sa imi fie truismul. aveti insa dreptate, nu poti avea o presa compusa doar din redactii mici. este aberant si ar fi momentul sa mai apara si patroni aristocrati care sa iubeasca presa pentru ca le place sa citeasca.

cat despre postaci, imi doresc ca oamenii sa aiba dubii ceva mai des, doar ca oamenii cu dubii nu sunt asa de siguri cand impart lumea in „noi” si „neganditi”.

florina  •  23 noiembrie 2011, 15:40

Catalin, îţi sugerez să vizionezi filmul „Idiocracy”. Către asta se îndreaptă societatea, iar presa, ca oglindă a societăţii,urmează calea impusă de „idiocraţie”. Din păcate (mai ales pentru ziarişti).

mnk  •  23 noiembrie 2011, 16:45

Dl. Catalin, esti printre putinii ziaristi care ii urmaresc, le citesc editorialele, reportajele, samd. Va felicit pentru articol si articole in general (imi place sa citesc editorialele, nu si sa postez comentarii, dar din cand in cand simt nevoia sa o fac).
Cu parere de rau legat de continutul ziarelor, nu mai urmaresc presa romaneasca de mult (cu putine exceptii, printre care si editoriale/reportajele d-voastra), m-am reprofilat si imi i-au informatiile care conteaza din presa internationala (stiri, politica, sport).
In rest nu ai ce urmari, toate publicatiile au copiat stilul cancan, dat fiind ca la prostimea din tara este singurul stil care prinde, iar vremurile se anunta si mai dure decat sunt deja pentru cei care vor sa faca presa in adevaratul sens al cuvantului si sa informeze obiectiv pe cei care il urmaresc.
Nu ramane decat sa speram ca odata si odata se va schimba, iar curentul actual este o moda care trece. Toate cele bune si tine-o tot asa.

cneius  •  23 noiembrie 2011, 17:04

„se va diminua capacitatea oamenilor de a-i controla pe cei cărora le-au dat banii și viitorul pe mînă”- aveti impresia ca ii controlati sau ca ii controlam??? Grava eroare. Democratia este Inefectivitatea insasi, mai ales pe meleagurile noastre.

victor L  •  23 noiembrie 2011, 17:46

Marea descoperire cu descoperitorul Nadiei poate fi contracarata simplu: de nascut a nascut-o mama Nadiei. Poate are un merit mai mare 😉
Duncan si Karoly au slefuit un diamant; Duncn l-a gasit si a inceput slefuirea, iar Karoly, sa-i zicem si norocosul! a terminat slefuirea.
Pentru ce atita tam-tam? e ungur Karoly?

mariusc  •  23 noiembrie 2011, 17:55

stadionul din frankfurt a costat 200 milioane de euro
si mi se pare considerabil mai mic.

n-am nicio indoiala ca s-au furat bani la national arena, dar cred ca mai putin decat estimati voi.

Kily  •  23 noiembrie 2011, 18:16

Lauda de sine…

BM  •  23 noiembrie 2011, 18:33

viitorul presei este in online, dar in acest mediu multi dintre voi trebuie sa va schimbati filozofia

Cristian Radu  •  23 noiembrie 2011, 19:06

NU contesc acest articol , in mare parte aveti dreptate domnule Tolontan.
INSA in privinta postacilor nu sunt de acord cu dumneavoastra.
Fiecare loc in care isi desfasoara activitatea postacii are si un moderator , sau cel putin asa ar trebui sa fie.
In aceste conditii acei postaci care viruseaza partea de „COMMENT” cu tot felul de aberatii, calomni , minciuni , jigniri pot fi foarte usor „cenzurati” daca regulamentul saitului precizeza in mod clar ca postarile indecente , jignitoare , etc. duc automat la banare si la stergerea comentariilor in cauza.
Din pacate , in opinia mea , multi dintre moderatori nu isi fac treaba cum se cuvine.
Probabil ca daca moderatori ar face ce trebuie, cei care se trezesc ca numai au pe unde sa isi dea cu parerea o sa isi schimbe stilul sau se vor lasa pagubasi si in felul acesta nu ne vom mai teme de ei asa cum se temeau muierile din povestea cu drobul de sare.

Cristian Radu  •  23 noiembrie 2011, 19:09

In opinia mea redactiile care isi inchid portile o fac in primul rand pentru ca nu au tinut pasul cu realitatea cotidiana.

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2011, 19:15

cristian radu: perfect de acord cu dumneavoastra, dar ginditi-va citi oameni ar trebui angajati 24/7? Oricum noi moderam blogurile si periem si formumurile, dar nu-si permit multe companii de online acelasi lucru

solo  •  23 noiembrie 2011, 20:02

Cand ii aud pe unii cu viitorul presei este in online! Pai spuneti asta bunicului sau parintilor vostri, sa vedeti daca dau fuga sa isi ia ziarul sau daca cauta pe google o parte din ce se publica in ziar! Si daca lor li se pare ca viitorul este in online cand trebuie sa dea zeci de clickuri la popupuri enervante ca sa citeasca 20 de randuri! Unii au venit si cu plata impozitelor de acasa, uitand, insa, ca populatia Romaniei nu e numai aia a tinerilor care se pricep la tastat si care au un PC acasa, ci si a oamenilor trecuti de 50 de ani, care nu au avut prea multa tangenta cu asa ceva si care stie ca impozitele se platesc la ghiseu.

florin-  •  23 noiembrie 2011, 20:04

jumatatea plina a paharului?unii prin postare de injurii, calomnii, jigniri, zvonuri si imbecilitati se descalifica prin incompetenta, prostitutioe, rautate. altii, cu bun simt incearca sa-si faca cunoscute opiniile, afinitatile, nevoia de justitie si stat de drept si in sport alaturi de valori, performante si spirit de fair play. unele idei ale postacilor sunt salutare si chiar furate de anumiti jurnalisti.altii vor sa tina piept unor jurnalisti aroganti, incompetenti, laudarosi cu cele mai nume scow-uri, etc.poate o sita si o selectie a postacilor, o separare a criticilor si celor bine intentionati de restul lumii, n-ar strica, desi sunt plasate antycipat sintagme ce cer moderatie??!!!un exemplu ar putea fi chiar aici si acum. sa vedem!

kkciosuldelahamangia  •  23 noiembrie 2011, 20:54

d-le tolontan, va referiti la ,,mitologia comunista”, dar unui meci de trista amintire, ii puneti titlul de ,,derby de romania”, nu suna cumva ca dracu ? vorba uni ,,clasic” in viata.
referitor la afaceri de miliarde, oare la rosia montana ce este? eu nu am de ce sa-i plimg pe acei oameni ,daca in aceea zona datorita unei hotariri locale, (sau judetene)este interzisa orice investitie, in afara uneia singure, ghiciti care ?
o seara buna.

miorita_laie  •  23 noiembrie 2011, 21:38

Catalin,

te citesc de ani buni de la NY. Zeci de publicatii ma cauata saptamanal sa-mi reinnoiesc abonamentele de print. Am renuntat din cauza ca, desi aloc timp dublu decat înainte, nu am timp sa le parcurg pe toate in timp util (stirea/informatia se erodeaza in timp).
Putem face multe lucruri marete in viata, dar expansiunea timpului nu cred ca ne este in putere! Si atunci trebuie sa redam timpuilui valoarea ce ne desfineste si pastreaza echilibrul. Multi ani de aici înainte!

PS Violenta verbala (de oriunde) este primul semn (de frustare;) al capitularii capacitatii noastre de a crea/construi argumente la viteza derularii dezbaterii. Si îl accept ca atare atunci când îl întâlnesc.
Sarabatori Fericite si Happy Thanksgiving!

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2011, 22:47

miorita_laie: multumesc si eu!

gabidutu  •  23 noiembrie 2011, 23:28

astept cu nerabdare sa citesc articolul despre stadionul National, insa cu siguranta un lucru este cert : in Germania nu i s-a spus constructorului sa cumpere fier-betonul, cimentul, gazonul, cheresteaua etc etc etc de la firma ”respectiva” ci presupun ca acolo au existat licitatii ”pe bune” ! IN schimb la noi, toti strainii se adapteaza sistemului nostru corupt! Au primit aceasta lucrare insa sunt convins ca l-i s-a impus de unde sa achizitioneze materialele… rahat de tara ! oare cand o sa ne trezim ???

Catalin  •  23 noiembrie 2011, 23:43

D-le Tolontan
Presupun ca aveti dreptate legat de comentariile dvs privind nr. oamenilor intr-o redactie. De aici probabil si notiunea dezvoltata in ziua de astazi „informatii pe surse”, boala de care sufera si Gazeta din pacate. Da, sigur, aveti din cand in cand o ancheta jurnalistica dusa pana la capat, intr-un mod decent. Dar asta nu justifica zecile, sutele de articole desantate fara nici o baza reala cu singura justificare a unor „surse credibile” din care s-au aflat informatiile. De altfel, pana si chestiunea legata de postacii cu stat de plata, pentru mine nu este decat o marota prezenta din ce in ce mai des in ziua de astazi pentru ca da bine. E mult mai simplu sa combati fara idei , numai clasificand autorul unei opinii intr-o anumita categorie ca si forma de ironie suprema. E „postac”, e „pdlac platit” e „uslas platit” s.a.m.d. Poate nu va vine sa credeti dar exista si oameni care pur si simplu isi exprima punctul de vedere pe net fara a avea avantaje materiale din aceste lucruri. Eu sunt unul. Si va mai pot da multe exemple, inclusiv cu nume, date personale si ce mai doriti. Si eu sunt un singur om. Dvs, cu o redactie intreaga in spate, puteti sa va sustineti afirmatiile legat de cei care posteaza contra cost cu ceva date concrete? Asa, ca un exercitiu jurnalistic? Sau ati auzit de ei „pe surse”?

stiintza4ever  •  23 noiembrie 2011, 23:54

IMPOTRIVA CORUPTIEI DIN FOTBALUL ROMANESC

http://www.facebook.com/impotrivafotbaluluicorupt

Alin  •  24 noiembrie 2011, 1:10

Draga domnule Tolontan, dvs. reprezentati inca in Romania acea desavarsire media care este pe cale de disparitie. Nu pot s nu va dau dreptate cand spuneti ca 20 de oameni nu pot sustine o redactie de oricare ar fi ea, dar cred ca ar trebui sa profitati putin de avantajele acestui colos numit „www”. Acum puteti trimite, primi si publica informatii din orice ungher sau fundatura a tarii. Eu personal consider k acele birouri prafuite si pline de oameni amortiti de atata cafea sunt de domeniul trecutului. Tehnologia si evolutia este buna, si a adus multe beneficii depinde de noi sa o implementam asa cum trebuie. Nu credeti ca ar fi mai usor ca acei 20 de oameni sa nu mai stea comasati in 10mp din Bucuresti, pt a redacta un ziar care este publicat la nivel national, ci sa fie cate unul din principalele orase sau 2 care sa transmita informatiile spre publicale la un centru? Probabil asa se plangeau si nostalgicii carnii crude cand a fost descoperit focul dar aceia au disparut. Capacitatea de adaptare a speciei ne`a adus unde suntem asa ca ar fi bine sa facem ce au facut si stramosii nostrii. Sa incetam sa plangem dupa ce este vechi si depasit si sa incercam sa facem ca ce este nou sa arate bine si sa fie si bun. Va spun din nou dvs sunteti unul din putinii oameni care au o anumita putere de influenta care inca va mentineti coloana vertebrala desii multi din jurul dvs sunt deja in 4 labe. Continuati sa fiti vertical dar nu uitati k timpul este necrutator. Cu stima si respect din Iasi.

Ex-presar  •  24 noiembrie 2011, 9:43

Catalin, si eu am inceput sa fac presa cam odata cu tine. Ceea ce tu scrii aici (desi crede-ma ca e mult de citit, mult prea mult) are samburele de adevar cam tot atat de mare cat cel al unui bob de strugure. „Postacii” sunt cei care va tin pe voi in activitate, indiferent ca sunt de la Intact sau de prin alte cotloane ale jurnalismului de duzina din Romanica. Acei postaci fac numarul de click-uri si trolling-ul de care un ziar online (GSP s-a adaptat in online, pe dreaq) nu se poate lipsi. Fara ei voi sunteti doar niste www-uri inutile care ocupa domenii degeaba.
Viitorul nu e in online, e in oameni si cum aceasta categorie se transforma inevitabil zi de zi, probabil, undeva prin 2025 ziarele vor diparea, padurile vor creste mai inalte si noi ceilalti vom fi mai curati in plamani. Ca locul lor va fi luat de cele online sau ca vom scrie pe piatra ca in primitiv….ramane de vazut…oricum pietre sunt mai multe decat paduri pe planeta asta albastra.

Bafta si mult plumb:)

Claudiu Lucaci » Blog Archive » Tu din ce tabara esti!  •  24 noiembrie 2011, 11:26

[…] citi aici ce a vrut sa spuna Catalin Tolontan. Dar, pe mine, gandurile lui Catalin m-au ajutat sa-mi pastrez […]

anonimul  •  24 noiembrie 2011, 12:45

Domnule Tolontan… in primul rand, imi cer scuze ca nu ma semnez cu numele meu, dar inca nu ne-am pierdut reflexele din perioada comunista…

Presa din Romania moare din f multe motive… au fost multe proiecte retqrde in care s-au aruncat cu bani si care nu au produs mai nimic. S-au aruncat multi bani in oameni incompetenti, obedenti, pusi sa conduca desi ei nu ar fi in stare sa ia gunoiul de la cos si sa il arunce la ghena. Uitati-va la redactorii sefi ai ziarelor generaliste… zero idei!

Patronii de presa din Romania au decredibilizat presa. Ei si fomistii angajati in posturi cheie. Uitati-va la Adh: este condus de fosti vanzatori de tigari si de pacura. Este cel mai elocvent exemplu, pentru cum a murit presa scrisa din Romania.

Ziarele de la noi ofera stirile de ieri pe care le-am citit pe net… de ce sa dau bani pe o informatie pe care o stiu de ieri?

Si haideti sa vorbim de sistemul de distributie al ziarelor de la noi: e pus la pamant!

Am incercat sa sintetizez in cateva idei de ce s-a ales praful de presa scrisa… S-ar putea scrie o carte despre aceasta prabusire care, ulterior, sa fie comercializata cu un ziar, evident…

CGiboi  •  24 noiembrie 2011, 15:19

Un jurnalist ce da lectii de credibilitate nu cred ca se poate asocia cu Click si Libertatea, sau Antena 3 si „Famiglia” Voiculescu. Nu exista lupi moralisti. Te cred ca te doare unde ati ajuns cu totii din cauza unora.

Sunt de acord cu o singura afirmatie, insa: nimic nu moare, totul se transforma. Asa cum printul va dispare (si va dispare, eu, unul, nu am mai cumparat un ziar de mai bine de 10 ani si toti cunoscutii mei la fel), asa va veti muta toti pe online, cu paywall sau fara. Tirajele scad, iar fara tiraje, nema publicitate. Fara publicitate, nema redactie. In online sunt bani mai putini, ca nu e la kilogram ca la ziar, e la bucata. Fiecare articol conteaza. La ziar poti sa umpli pagina si cu nimicuri. In online nu merge asa, ca nu te mai citeste nimeni. Asta cred ca deranjeaza. Ca banii de publicitate si advertoriale se vor muta si pe online, o data cu publicarea ultimului ziar pe hartie. Unii deja sunt acolo, cum stii foarte bine de la GSP.

As putea sa imi fac abonament la Gazeta pe iPad, insa calitatea unor articole mi se pare sub-standard, iar altele chiar penibile. A dracu’ chestie, cu internetul asta am aflat si noi cam ce inseamna sa scrii un articol pe afara, ce inseamna sa folosesti intr-un articol limbaj de inalta valoare, nu argon, sau jargou, sau limbaj de cartier, ca in presa romaneasca. In timp ce toti cei de afara se ridica, mi se pare ca voi, jurnalistii romani (generalizez, nu zic de cei ca de tine, minoritarii), deveniti din ce in ce mai jalnici. Ca si fotbalul de la noi. Fara competitivitate adevarata nu se naste performanta. La noi e masluit tot, mai ales presa.

CGiboi  •  24 noiembrie 2011, 15:22

Am uitat sa precizez: nu sunt postac. Multumesc.

dan  •  24 noiembrie 2011, 23:46

Aveti multa dreptate in cea ce scrieti. Printul, dupa parerea unor publisheri, care nu au scris in viata lor o stire este mort. O mare greseala.Va dau un exeplu: Sarbu a inchis printul Gandul, la indicatiile marelui director Orlando, care fie vorba intre noi nu prea are habar de presa scrisa, pe considerente financiare. Potrivit unor surse din interiorul Mediafax grup, decizia nu a dus la niciun rezultat financiar. Dar, din punct de vedere al imaginii, pierderea este mult mai mare. CTP, pe vremuri era impotriva ziarelor online, dar dupa ce a vandut redactia pe cativa arginti unui hingher al presei, a cotit-o ca la Ploiesti. A ramas sa scrie la ziarul pe care la creat și apoi l-a ingropat, acum fiind tinut numai de vitrina de Sarbu.
O alta dezamagire este destinul publicatiilor economice din trustul Intactm, care dupa cativa ani de print si care s-a vrut a lua fata ZF au murit, dar nu frumos. De altfel, aici se preconizeaza chiar un scandal din cauza salariilor neplatite, a CAS neachitat și a mai multor gauri date de echipa marei ziariste Firea Pandele.
Si exemplele pot continua

Tu in ce tabara esti? | Claudiu Lucaci  •  25 noiembrie 2011, 2:33

[…] citi aici ce a vrut sa spuna Catalin Tolontan. Dar, pe mine, gandurile lui Catalin m-au ajutat sa-mi pastrez […]

marius_s  •  27 noiembrie 2011, 0:11

Scuze pentru filmuletul relativ tabloid, dar cred ca la asta se reduce in prezent conflictul intre Putere si Presa. La care e mai tabloid.

Aici: http://www.youtube.com/watch?v=3_M-c0DZi_I

Avem un Presedinte care stie cum sa fie tabloid. Mai bine chiar ca presa insasi. Tocmai d-aia e primul care a castigat acest asa-zis razboi cu presa.

post  •  28 februarie 2013, 17:56

[…] CITEŞTE CONTINUAREA AICI. […]

Starea redacțiilor în epoca postacilor – Ora de Stiri  •  5 februarie 2014, 13:35

[…] CITEŞTE CONTINUAREA AICI. […]

Comentează