Mihai Neşu: „Am un nou job. Îmi contract bicepsul stîng!”

2012 se deschide cu un semn bun. Mihai Neşu simte contracții la bicepsul mîinii stîngi. Pînă acum, el putea mișca doar mîna dreaptă, în timp ce partea stîngă a corpului era complet paralizată și toți se întrebau dacă nu cumva este afectată iremediabil.

luni, 9 ianuarie 2012, 12:07

2012 se deschide cu un semn bun. Mihai Neşu simte contracții la bicepsul mîinii stîngi. Pînă acum, el putea mișca doar mîna dreaptă, în timp ce partea stîngă a corpului era complet paralizată și toți se întrebau dacă nu cumva este afectată iremediabil.

Era octombrie 2011 şi vorbeam la telefon. Mihai Neşu era încă în clinica De Hoogstraat, înregistrat sub numele unui bărbat cu rezonanţe olandeze, ca să-şi conserve anonimatul recuperării chinuitoare. Fotbalistul îşi mişca doar puţin mîna dreaptă. Ambele picioare şi mîna stîngă erau inerte.

MAI
E adevărat, traversase zile şi nopţi mai dramatice. Pe 10 mai 2011, imediat după accidentul de la antrenamentul lui FC Utrecht, “medicii nu mi-au dat mari şanse să respir singur”. Viaţa lui a fost în pericol săptămîni în şir, săptămîni petrecute la terapie intensivă, pînă cînd a reuşit să respire neasistat, să mănînce, să vorbească.  Împreună cu Maria au improvizat un sistem de comunicaţie, apoi cuvintele lui s-au lăsat purtate de către invenţia lui Steve Jobs.

OCTOMBRIE
În toamna anului trecut, începuse să se folosească de mobilitatea parţială a mîinii drepte ca să se plimbe cu scaunul în clinică şi pe străzile din apropiere. “Zi-mi ceva din ţară!”, mă somează el, folosindu-şi iPhone-ul ţinut la nivelul feţei de un dispozitiv special.

Apoi o pauză. “Stai niţel că am o problemă”. Aud dialogul în engleză. “Vă rog, ajutaţi-mă să-mi pun braţul la loc pe scaun!”. Tăcere pe faţa întunecată a Lunii.

Revine la discuţia cu mine. “Îmi căzuse antebraţul drept de pe scaun şi nu mai puteam manevra scaunul. M-a ajutat cineva care era pe aici şi l-a pus la loc”. Aceasta era mîna dreaptă, cea bună, de 5 sau 6 ori mai slabă ca forţă faţă de o mînă normală.

DECEMBRIE
Despre mîna stîngă, nici o părere. Doar o pulsaţie incontrolabilă, cînd stătea la orizontală. Marea temere: nu cumva partea stîngă s-a decuplat total nervos în momentul fracturii coloanei?

“Am ajuns la nivelul despre care mi-au vorbit medicii cînd mi-au evaluat perspectivele după cîteva luni. Dar eu i-am mai infirmat o dată, aşa că sper că mă voi reface mai mult de atît”, spunea Mihai în decembrie, chiar înainte de Crăciun.

Cifrele mîinii drepte evoluaseră. 63 de newtoni forţă faţă de 119 cît are braţul Mariei. Plecase de la mult mai puţin. Totuşi, nu-şi controlează încă toate degetele şi pe cel mic nu şi-l simte.

Despre mîna stîngă, liniştea celor 20 de newtoni. Pînă într-o dimineaţă oarecare.


INTERVIU. Fotbalistul descrie fără patetism mica minune a organismului său. Este stilul Neşu, îl cunoaşteţi deja.

–  Cum ai simţit, Mihai?

(Rîde). Într-o zi, aşa am simţit.

– ?
– Am simţit ceva deosebit faţă de starea obişnuită. Într-o dimineaţă, am avut senzaţia că pot să contract puţin ceva la mîna stîngă. Nu mi-am dat seama ce anume se contracta. Am chemat un fizioterapeut. Mi-a spus că e bicepsul. Ceea ce eu

simt ca o contracţie e mişcarea bicepsului.

“Am chemat un fizioterapeut, apoi încă unul şi încă unul ca să fiu atît de sigur cît se poate. Toţi mi-au spus că bicepsul stîng se contractă”

–  Şi poţi mişca mîna stîngă?
– Nu. Va dura trei sau patru luni pînă cînd sper să o pot muta de pe spătarul scaunului, aşa cum fac acum cu mîna dreaptă. Nimeni nu ştie exact, îţi dai seama. Aşa că mi-am obţinut un nou job. Să-mi contract bicepsul stîng. Oricum altceva n-am de făcut.

(Oamenii sînt obişnuiţi să citească articole despre instrumente minunate din slujba bolnavilor, precum scaunul electric pus de Primăria din Utrecht la dispoziţia lui Neşu, care costă 20.000 de euro, atinge o viteză de 10 km pe oră şi are o autonomie de 25 de km. Dar adevărul e că recuperarea lui Mihai şi a oricărui om în situaţia sa înseamnă infinite momente în care sprijinul îi vine de la el sau de Sus. Nu e misticism, ci opinia medicilor care îngrijesc de zeci de ani bărbaţii şi femeile paralizate din toată lumea).

– Şi altceva ce faci?
–  Pregătesc lansarea fundaţiei, împreună cu prietenii mei şi cu cei de la FC Utrecht. Pe 16 ianuarie organizăm o conferinţă de presă aici, în Olanda. Cei de la club vor invita şi presa din România. Sper să aveţi loc toţi. (Zîmbeşte)

– Vorbeşti şi tu?
– Da. O să explic cum intenţionez să ajutăm copiii suferinzi din România. O să trimitem în ţară nu doar scaune şi alte lucruri. Vreau mai mult. Voi începe în Bihor, zona mea, și sper să ne putem extinde.

– Eşti foarte concentrat pe destinul copiilor.
– Ştiu că unele lucruri ar trebui să le facă primăriile din România. Am citit legea, sînt obligaţi să asigure condiţii persoanelor cu dizabilităţi. Nu mai discutăm de ce n-o fac. O să încerc s-o fac prin fundaţie, cu puterile mele, evident. Pe 16 ianuarie facem conferinţa penru presă, apoi, pe 19-20 februarie, lansăm oficial fundaţia, printr-o gală, la Utrecht. Îmi doresc înainte de orice seriozitate şi durată. Mă apuc să fac un lucru sincer, dincolo de orice suspiciuni şi care să folosească oamenilor în situații grele mulți ani de acum înainte.

–  Gala cum va fi?
–  Vor fi aproape 300 de oameni. Se vor cumpăra locurile la mese, sînt 10 locuri la o masă şi costă 290 de euro locul, poate, cine ştie, va cumpăra şi cineva din România o masă. Nu ştii niciodată de unde sare iepurele bun! Mai multe veţi afla pe 16 ianuarie, la conferinţă.

“Ceea ce-mi doresc să realizeze fundaţia mea e să-i ajute pe copiii paralizaţi din ţară să aibă pe cît posibil o viaţă normală. Vreau să instalez lifturi speciale în şcolile din Oradea. Țin la ideea că oamenii paralizați au nevoie de o viață normală”

Comentarii (64)Adaugă comentariu

GICO  •  9 ianuarie 2012, 12:14

sa-ti dea DOMNU mult noroc …si sa aud de tine ca ti-ai revenit complet!!sanatate multa si incredere….eu cred ca poti reveni !!SUCCES!!STEAUA E CU TINE!!

cori  •  9 ianuarie 2012, 12:17

Hei, Mihai, chiar că asta e o veste extraordinară! Abia astept sa-i dau fratelui meu sa citeasca articolul, să se convinga ca exista minuni! Si el are nevoie de asa ceva, iar de cand cu Nesu parca este mult mai optimist

tim  •  9 ianuarie 2012, 12:19

Hai si cu mana stanga Nesule … nu iti vor trebui tie ani ca sa o misti .

gore  •  9 ianuarie 2012, 12:21

Mega veste, vorba lui Mihai. Un astfel de om nu poate avea parte decat de ajutor. Are un suflet prea bun. El e cum e si totusi se gandeste la binele altora, sa-i ajute pe ei! Forta, Mihai! Usor, usor sunt sigura ca-ti vei reveni. Stiu, mie mi-e usor sa vorbesc, pt ca sunt sanatoasa, dar am incredere ca vei fi mai bine decat esti acum!

octa  •  9 ianuarie 2012, 12:23

Doamne ajuta! O veste buna intradevar!Sa dea Domnul ca Mihaita sa-si revina complet chiar daca ar mai dura un an doi as vrea sa-l vad refacut, nu sa mai joace vreodata cred ca nici el saracu nu sperala asta dar macar sa fie un om cat de cat normal sa poata sa mearga a poate sa faca activitile unuin om obsinuit!Alaturi de NESU!

vio  •  9 ianuarie 2012, 12:35

Sper ca te ridici si sa lovesti o minge de fotbal cat de curant, incet dar sigur, hai sus Nesule! Sanatate in 2012 asta iti doresc!

Miso  •  9 ianuarie 2012, 12:35

Bafta multa …

mircea  •  9 ianuarie 2012, 12:38

Nu sunt foarte pasionat de fotbal, dar imi placea si tineam cu Barcelona.
Acum tin cu Nesu si cu Barcelona in ordinea asta :). Hai Nesu!

koll  •  9 ianuarie 2012, 12:39

Prima veste buna pe 2012!!!!!!!!!

Ionel  •  9 ianuarie 2012, 12:41

WOW … sunt progrese evidente, wowow micile progrese sustin moralul, fii tare Mihaita si lupta pentru noi, pentru noi toti cei ca Tine, ne motivezi pe toti si ne dai inca un exemplu de viata !!!
Mult succes cu Fundatia si sper sa ai o relatie (comunicare) cat mai buna cu noi !!!
La Multi Ani ptr 2012 !!!

Bogdan  •  9 ianuarie 2012, 12:42

Mihai Nesu este cu adevarat o personalitate care te inspira si care inspira: curaj, putere si calmitate.
Multumim Mihai!

marian  •  9 ianuarie 2012, 12:47

Multa sanatate. Esti un exemplu ptr multa lume. Sunt stelist adevarat si te-am admirat si iubit tot timpul. Sper ca intr-o zi sa aud ca te-ai refacut si ca mergi singur. MULT SUCCES in noul proiect. Ai un suflet mare si faci lucruri marete.

dlg  •  9 ianuarie 2012, 12:47

iti vor reveni toti muschii si te vei simti bine usor-usor.vei vedea!trebuie doar sa crezi in continuare si sa lupti!

Alina Gorghiu  •  9 ianuarie 2012, 12:49

Ma bucura atat de mult vestile bune pe care le citesc aici despre acest om… Este o lectie de viata adevarata.
Stiu oameni care se inspira din ea pentru a trece cu bine peste propriile probleme. Daca Nesu a putut…

Catalinfb  •  9 ianuarie 2012, 12:59

Mihai, esti o inspiratie pentru multi, ma bucur ca ai mai castigat inca un „meci”, chiar daca doar cu 1-0, usor usor vei lua „campionatul”, sunt sigur de asta.

my_shoes93  •  9 ianuarie 2012, 13:15

Da, un inceput de an bun si sper ca la sfarsitul acestui an sa auzim cat de mult ai progresat si cat de departe ai ajuns !!
Frumos gestul tau cu deschiderea Fundatiei, musai ca toate mesele vor fi vandute si ca se putea si mai mult 😉
Iti transmit ganduri bune , mai ales ca a iesit Soarele in Bucuresti si pe o raza iti transmit MULTA PUTERE, CURAJ, OPTIMISM si ca sigur va veni vremea cand vei putea alerga si face jogging sau sa pedalezi pe bicicleta, sportul meu preferat.
As vrea tare mult sa te intalnesc pe strada pedaland si sa trecem unul pe langa celalalt , sa ma opresc si sa-mi spun cu voce : El este , Mihaita Nesu !!!!!
Sanatate multa, Mihaita !!!

lolo  •  9 ianuarie 2012, 13:32

Salut,

Multa sănătate Mihai suntem alături de tine.
In week-end am vazut on documentar despre operațiile din Portugalia de introducere de celule stem din nas in zona afectata a coloanei.Poate ca o documentare in acest sens pe viitor ar putea fi benefica, dar la forta ta probabil nu va fi nevoie de asa ceva.

Insanatosire grabnica.

lidia iavorschi  •  9 ianuarie 2012, 13:41

Imi pare foarte rau ca te-am suparat,te rog iarta-ma

Paulina  •  9 ianuarie 2012, 13:49

Dumnezeu lucreaza si face minuni:) Si asta, pentru ca Mihai crede in Dumnezeu si face lucruri placute Lui. Doamne ajuta>:D<

adrian  •  9 ianuarie 2012, 13:59

Exceptional acest OM!
Bravo Mihaie, am invatat multe din toate relatarile tale in presa.
Cu siguranta evolutia starii tale e previzibile, pentru ca esti prea puternic pentru drama aceasta. Si in situatii de acest gen, numai cei puternici reusesc.

Victor  •  9 ianuarie 2012, 14:14

Doamne ajuta. Ma bucur enorm. Imi este mult mai buna ziua acuma de cand am aflat. Simt ca poti pasi din nou pe gazon. Iti doresc multa sanatate si insanatosire grabnica din Timisoara.

ghimes adrian  •  9 ianuarie 2012, 15:25

bisonule,iti vei reveni in 2-3ani.tratamentul de electrostimulare a centrilor motori poate sa grabeasca recuperarea motorie.
iti urez sa ai incredere in tine,sa te bizui pe dumnezeu si sunt sigur ca vei reusi ….

vlad constantin  •  9 ianuarie 2012, 16:26

dunezeu e mare si are grija si de romani important e sa mergi si sa te distrezi ca esti tanar multa sanatate

Andrei Mihaiasa  •  9 ianuarie 2012, 16:37

Doamne ajuta sa poti merge din nou vreodata.
Respect Mihaita Nesu

americanu197  •  9 ianuarie 2012, 16:39

mai deschidem o sampanie

cornelia  •  9 ianuarie 2012, 17:09

doamne ajuta. cu lacrimi in ochi ma bucur cand aud inca o veste buna despre tine.

suhy  •  9 ianuarie 2012, 17:39

MARE e PUTEREA ,BUNULUI DUMNEZEU!!!Ti-o spune un bolnav de leucemie care se lupta de 6 ani cu boala…Doamne ajuta sa te faci bine!!!Pt mine esti un INVINGATOR!!!

Vlad  •  9 ianuarie 2012, 17:45

Tine-o tot asa. Eu sper din suflet sa aud vestea cand iti vei misca ambele maini si te vei deplasa singur cu scaunul…

Apoi, sa aud ca incepi sa simti macar pana la brau…despre picioare imi e greu sa cred ca mai pot fi recuperate, dar cu ajutorul Celui de Sus poate in 3-4 ani aud ca mergi cu un baston…

Cataline, ar fi intresant ca odata la 2 saptamani sa ne ti la curent cu astfel de stiri (forta, newtoni, ce muschi se misca, ce senzatii mai are..:

Tibi  •  9 ianuarie 2012, 17:50

Felicitari si multa sanatate Mihaita! Ai un suflet urias pe care noi nu-l vom putea pretui niciodata la adevarata sa valoare, Dumnezeu a aratat ca prin credinta se poate realiza orice. Dumnezeu sa fie cu tine si sa te ajute sa treci cu bine peste acesta incercare!

Anca  •  9 ianuarie 2012, 18:00

Stiu ca nu iti place sa auzi cuvinte pline de mila, Mihaitsa.
Eu iti voi scrie altceva: am stiut din ziua accidentului tau ca te vei recupera. Am avut incredere.
Dumnezeu sa iti dea putere mai departe si stiu ca vei putea simti mult mai mult din corpul tau.
Te iubesc.
Hai Steaua!
Iubirea mea pentru tine e ca de la om la om, nu de aia fanatica 🙂
PS sunt casatorita 🙂 (asta ca o scuza) 🙂

mihai  •  9 ianuarie 2012, 18:01

Suntem totii cu Nesu. insanatosire grabnica iti doreste toata ROMANIA..

CHIRIAC REGHINA  •  9 ianuarie 2012, 18:16

Ma bucur de noul tau job,Dumnezeu e cu tine tu esti un luptator ai un mare caracter ,multumim pentru curajul si optimismul tau molipsitor ,suces.

andrei  •  9 ianuarie 2012, 18:22

Bravo mihai. felicitari. Doamne ajuta.

mad_musu  •  9 ianuarie 2012, 18:43

asta e prima veste buna in 2012 asa cum a mai scris cineva inaintea mea
sper din toata inima sa iti dea Dumnezeu putere psihica sa te refaci pt k d p d v fizic sunt sigur k corpul tau o sa inceapa sa raspunda si usor usor sa te faci bine – si mai sper k Dumnezeu sa iti aduca in cale numai oameni de calitate care sa te ajute si care sa aiba rabdare si sa te invete si pe tine sa ai rabdare
in rest numai de bine si sa ne inviti pe toti la prima plimbare in picioare
multa sanatate

dorina  •  9 ianuarie 2012, 18:45

greu te-a incercat viata,copil cu suflet bun cum vad ca esti.daca in suferinta pe care o traiesti zilnic,te poti gandi la altii,mai saraci si mai oropsiti ca tine,esti un om special si meriti tot binele din lume!noroc sa ai si sa aud ca alergi din nou !multa sanatate si recuperare deplina!

Maia  •  9 ianuarie 2012, 18:50

La multi ani Mihai!!!Un an bun pentru tine si familia ta.Super veste ne-ai dat.Esti un luptator si sunt convinsa ca incet,incet si cu multa rabdare iti vei reveni incat sa te poti folosi de maini.Urmeaza piciorele si …………..ne vom bucura sa aflam ca faci progrese
deoarece ai un moral bun si climatul este propice pentru a nu te simti altfel decat normal ca toi ceilalti.Doamne ajuta-ti!!!!!!!!!!!

Marius  •  9 ianuarie 2012, 19:11

Multa sanatate!Iti urez sa schimbi cat mai multe job-uri in acest an si ultimul job sa fie in decembrie, miscarea degetului mic de la picior 🙂

andrei  •  9 ianuarie 2012, 19:18

LA MULTI ANI MIHAI!Doamne Ajuta!

costacurta  •  9 ianuarie 2012, 19:18

MULTA SANATATE MIHAITA, SPER SA TE FACI BINE IN TOTALITATE.

Daniel  •  9 ianuarie 2012, 19:38

Domnul fie Slavit! Stiam – si stim cu totii ca se poate! Azi bratul maine un picior poimaine celalalt! Incet, incet vei merge la fel ca mai inainte. Mihai, crezi, rabda, roagate si lupta – suntem cu toti alaturi de tine. Doamne ajuta si sa ai un An Nou plin de bucurii! Fie ca in 2012 sa te recuperezi complet! Asteptam in continuare vesti bune!

Daniel & Felicia

mihai  •  9 ianuarie 2012, 20:25

Super tare!!! Bravo Mihaita! E clar ca ai o super vointa si ca pana la urma te vei insanatosi complet!

galatean  •  9 ianuarie 2012, 20:58

Am f. multi prieteni, cunostinte si colegi, cu care ma intalnesc zi de zi si nu se poate ca, in timp ce dialogam, sa nu ne luam in vorba de Mihaita….. suntem, la unison, alaturi de el tocmai pt ca-l admiram, il apreciem, il iubim, il respectam si ii dorim, din tot sufletul, insanatosire grabnica !!! Mihaita, Galatiul este cu tine ! Vezi ca Marius Stan face achizitii pt. Otelul !!! Fortza Mihaita !

Liviu  •  9 ianuarie 2012, 21:14

La multi ani !!! pe acest an, Dumnezeu sa-ti dea puterea de a te recupera cat mai repede.Cu totii suntem alaturi de tine si ne rugam sa iti revii cat mai repede.Cu siguranta ai sa reusesti,esti un om deosebit si meriti sa fii cel pe care il stim cu totii. Multa sanatate

eugen  •  9 ianuarie 2012, 21:14

draga Mihai,iti doresc un an nou cu mult mai multe impliniri, sanatate, si putere -pentru ca recuperarea vine de la Dumnezeu si apoi ai un merit si tu!(daca lucrezi pe rupte-) e viata ta si merita efortul!
Dumnezeu sa te binecuvanteze cu ambitie ,ca sa nu te dai batut!!
ne vom ruga pentru tine in fiecare duminica!

H@UR3S  •  9 ianuarie 2012, 21:25

Mihaita eu is alaturi de tn inka de cand erai la steaua si puneai mult suflet si mereu erai optimist spre viitor!!!`Acuma sper sa fi si mai optimist si sa’ti revii total cat mai curand!!!`Mereu noi stelisti si mai ales romanii vom fi alaturi de tn!!!`Lupta Nesule:X:X!!!`Bafta!!!`

Stefan  •  9 ianuarie 2012, 22:53

Bv…Nesu e un Campion!!!

ewe  •  9 ianuarie 2012, 23:03

Imi pare rau pentru Nesu si ii doresc insanatosire grabnica dar nu credeti ca exagerati cu articolele despre el?
Sunt atatia oameni in tara asta care sufera de aceeasi boala,oameni care poate nu au nici ce pune pe masa,care au renuntat sa-si mai trimita copiii la scoala din cauza neajunsurilor.Pe ei cine ii ajuta,cine mai aminteste de ei,cui i se face mila,cine ii incurajeaza?
Cine d-le Tolontan,cine?

O tara de demagogi…

TOML  •  9 ianuarie 2012, 23:13

Toti vrem o minune . Arata-ne ca spiritul invinge fizicul ! F. multi se identifica cu tine . Sunt cei buni care cred ca daca vor se poate . Si toti cred in tine . Sanatate pt tine si bunatate pt cei care continua sa creada in tine chiar daca 5 min inainte au injurat o echipa sau alta . In fond sunt oameni. Arata-le calea . (prea multe de „tine” ? Nu. )

misu  •  9 ianuarie 2012, 23:21

lupta nesu

dorel  •  10 ianuarie 2012, 0:12

Nesu…Dumnezeu sa te binecuvanteze! multumesc din suflet pentru ce vrei sa faci pt oamenii din romania…iti doresc sa te ajute Domnul sa iti revi complet! Domnul e cu tine!

Comentează